Mákos tésztát ritkán készítek, nem is tudom hogy miért, mert szeretjük.... Az ősszel a Mindmegette.hu oldalon találtam rá erre a sütőben készült receptre, akkor el is mentettem, majd cukormentes változatban el is készült. A napokban azon gondolkodtam, hogy milyen tésztát is készítsek ebédre, mert már régen volt tészta, amikor eszembe jutott, hogy milyen finom is volt az almás-mákos. Így aztán nekiálltam tésztát gyúrni, majd összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, hanem finom szaftos maradt.
Hozzávalók:
1 db édes alma
15 dkg széles metélt
2 db tojás
10 dkg porcukor
1 db vaníliás cukor
3 dkg vaj
1/2 citrom leve és héja
1/2 kk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl
csipet só
10 dkg darált mák
A formában lévő tészta lekenéshez:
2-3 ek tejföl
1 ek porcukor
1 db vaníliás cukor
A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.
A tojások sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.
Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál kristálycukorral verjük fel kemény habbá.
Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.
A tejfölt keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én házi szilvalekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.
Nagyon guszta és finom lehetett a szilvalekvárral különösen!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Egyszerű és finom, a mákot kedvelőknek egyszer el kellene készíteni. Te szereted a mákos sütiket, tésztákat?
TörlésNagyon finom lehet, hasonlókat én is szoktam sütni, egy leves után kiváló második fogásnak. Nagyon guszta!
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! Én is egy egyszerű zöldség leves mellé készítettem el.... a cukormentes változata is finom.
TörlésAz almát is szeretem, a mákot is. Jól is néz ki. Jöhetne, de már biztos nincs.
VálaszTörlésSajnos már nincs, de egy próbát megér. Teljes kiőrlésű tésztával is finom.
Törlés