2020. július 17., péntek

Sörös dobozon sült pecsenye kacsa vele sült krumplival.





A ropogósra sült pecsenye kacsának ki is tudna ellenállni, mert én bizony nem. Hosszú évekig a kacsát mindig a tepsibe fektetve sütöttem úgy, ahogy azt még gyerekként láttam, és akkor is szép pirosra sült. Egyszer aztán olvastam, hogy a pecsenyekacsát pl. egy nagyobb sörös dobozra ültetve, majd tepsibe állítva is szép pirosra, ropogósra lehet sütni. Mivel éppen akkor vettem kacsát, így rögtön ki is próbáltam, és azóta csakis így sütöm. Persze ez csakis a kb. 2,5 kg körüli pecsenye kacsára érvényes, nem pedig a házi, hízott kacsára. A körettel sem szerettem volna sokat bajlódni, így amikor a kacsa bőre már kezd pirosodni, a tepsibe kerül a vékonyra szeletel, és ízlés szerint fűszerezett krumpli, és együtt sülnek tovább. Közben pedig elkészül a párolt káposzta is, mert nálunk bizony nincs sült kacsa párolt káposzta nélkül. 







 Hozzávalók:

 1 db pecsenyekacsa (2,5 kg körüli)
1 ek só
1 kk majoránna
1 kk kakukkfű
1 kk ételízesítő
3 ek kacsazsír
1 kg krumpli ízlés szerint fűszerezve (pl. sárga)

Kell még egy nagyobb méretű sörös doboz jó félig töltve VÍZZEL!






A pecsenyekacsát alaposan nézzük át, és távolítsuk el az esetleges tokokat, pihéket, majd folyó víz alatt mossuk le, végül pedig papírtörlővel töröljük szárazra.

A nyakán lévő bőrt, és a faránál található zsírréteget vágjuk le, és daraboljuk fel apróra. A mellén lévő bőrt több helyen vágjuk be egy éles késsel.(Én a nyaka bőrét, és a zsírréteget mindig külön teszem a tepsibe, enyhén besózva, és így sütöm meg, de ez már ízlés dolga)

Az ételízesítőt keverjük össze a majoránnával és a kakukkfűvel, majd dörzsöljük be vele a kacsa belsejét.

Ezután a sóval alaposan dörzsöljük be a kacsa bőrét, majd hagyjuk pár órát, vagy egy egész éjszakát állni, hogy a só jól átjárja. (Én mindig előző este sózom be, majd sütésig a hűtőben várakozik.)

Egy nagyobb méretű tepsibe állítsuk bele a kb. félig vízzel töltött sörös dobozt, majd óvatosan, ültessük rá a besózott, fűszerezett kacsát. (sörös doboz hiányában, más hasonló dobozra is ráültethetjük a kacsát, a lényeg az, hogy stabilan megálljon és sütés közben ne dőljön fel)

Ezután helyezzük a tepsibe az apróra vágott, zsíros, bőrös részeket is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd alsó-felső sütésnél kb. 200 fokon, légkeverésnél kb. 170 fokon süssük bő egy órán át.

Közben pucoljuk meg a krumplit, majd vékonyan szeleteljük fel, ízlés szerint sózzuk meg, és alaposan forgassuk össze.

Bő egy óra múlva, amikor a kacsa bőre már elkezd pirulni, vegyük ki a sütőből, pakoljuk köré a felszeletelt, besózott krumplit, ha szükséges akkor tegyünk rá pár evőkanál zsírt, amiben a krumpli szép pirosra sül majd.

Helyezzük vissza a sütőbe, és addig süssük, míg a kacsa is, és a krumpli is szép pirosra sül. (sütés közben egyszer óvatosan keverjük át a krumplit)

A szép pirosra, ropogósra sült kacsát óvatosan húzzuk le a sörös dobozról, ízlés szerint daraboljuk fel, majd a sült krumplival tálaljuk.

A sült kacsa mellé nálunk elmaradhatatlan a párolt káposzta. Nagy kedvenc pl. a "birsalmás párolt káposzta" az "almás párolt lilakáposzta" a "zsályás párolt káposzta", de a "fügés párolt káposzta" is jól illik a sült kacsához.



2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! A húsa finom puha és szaftos, a bőre pedig jó ropogós... én már csakis így sütöm. :)

      Törlés