2018. szeptember 3., hétfő

Almás-hagymás sült krumpli.




Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem sokszor gondot okoz, hogy milyen köretet készítsek a sült vagy éppen grill húsok mellé, hogy ne legyen unalmas. Szerencsére a krumplit nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és a hagyományos sült krumplit kicsit újra is gondolhatjuk. Például egy-egy szem almával, lila és gyöngyhagymával megbolondítva, egy remek köretet készíthetünk. A sült alma és hagyma édeskés íze remekül illik a fűszeres krumplihoz. Amennyiben van lehetőségünk pl. kacsa vagy liba zsírban megsütni, az ízhatást még fokozhatjuk is. Nekem most éppen nem volt kacsazsírom, így sertészsírban sütöttem meg, de így is nagyon finom köretet tudtam feltálalni a sült hús mellé.





 Hozzávalók:

70 dkg krumpli (pl. sárga)
3-4 db alma
3 db lila hagyma
2 marék gyöngyhagyma
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
5-6 ek sertészsír (v. kacsazsír, libazsír)





A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, és enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük félpuhára, majd szűrjük le.

Ezután öntsük fel hideg vízzel, hogy ne puhuljon tovább, majd szintén szűrjük le, szórjuk meg ízlés szerint sóval, az ételízesítővel, és óvatosan, hogy a krumpli ne törjön keverjük, forgassuk össze.

Az almát héjastul vágjuk fel szintén ízlés szerinti cikkekre. A lila hagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. A gyöngyhagymát szintén pucoljuk meg.

A zsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele a tepsibe.

Ezután tegyük bele az előzőleg félpuhára főzött, fűszeres krumplit, majd szórjuk rá a vékonyra felszeletelt lila hagymát, a cikkekre vágott almát, a gyöngyhagymát, és óvatosan keverjük össze.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt süssük készre.

Tálaláskor a pirosra sült almás-hagymás krumplit kínáljuk pl. sült és grill húsok mellé köretként.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése