2018. augusztus 15., szerda

Leveles húsgolyónyárs.




Többször is készítettem már húsgolyónyársat, és mindig nagy sikere volt, és nemcsak a felnőttek, de a gyerekek körében is. Valójában ebédre fasírtot készültem sütni, aztán a hűtőbe benyúlva megláttam a leveles tésztát, és akkor jött az ötlet, hogy miért is ne legyen leveles tésztával együtt sütve. Így a fűszeres húsból kisebb golyókat formáztam, és a tésztával váltakozva hurkapálcikára tűztem fel, majd irány a sütő.... Nagy előnye, hogy akár előre is összeállíthatjuk a nyársakat, majd sütésig a hűtőben tároljuk.






 Hozzávalók:

30 dkg darált hús 
1 kisebb vöröshagyma
1 tk köménymag
1 tk füstölt pirospaprika
2 ek worcestershire szósz
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors
2 db tojás (közepes)
4-5 ek zsemlemorzsa
1 ek Vénusz étolaj





A köménymagot pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük egy mozsárba, és törjük alaposan össze. (rázogatva, csak addig pörköljük, míg el nem kezd pattogni)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Az olajat forrósítsuk fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd hűtsük ki teljesen.

A darált húshoz adjuk hozzá az előzőleg megpárolt vöröshagymát, a pörkölt köménymagot, a füstölt pirospaprikát, a worcestershire szószt, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük alaposan össze.

Ezután adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat, és pár kanál zsemlemorzsát, majd gyúrjuk alaposan össze, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk. (egy kevéske felvert tojást tegyünk félre a tészta lekenéséhez!!!)

Ezután a masszából nedves kézzel, formázzunk a kisebb golyókat.

Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd függőlegesen csíkozzuk fel.

Ezután a tésztacsíkot, és a húsgolyókat váltakozva tűzzük fel egy hurkapálcikára, majd a tésztát kenjük le a félretett tojással.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a nyársakat egymástól kicsit távolabb.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem.)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint mustárral, ketchuppal kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Marika! A húsgombócok a tészta nélkül is megsüthetőek, és egy finom salátával remek ebéd vagy éppen vacsora.

      Törlés