2011. július 26., kedd

Zöldbabsaláta.




Nagyon szeretem a salátákat, így minél többféle változatot kipróbálok. Ezt a receptet még Jamie Oliver készítette több salátás recepttel együtt a Tv-paprikán. Rögtön megtetszett, és már másnap el is készítettem. Azóta igen sokszor került már a tányérunkra, főleg tárcsán sütött húsok társaságában. (a tárcsán sütésről sajnos mindig lekések a fényképezéssel:)) Ma egy könnyű nyári ebédet készítettem, (ha már az időjárás nem nyárias, legalább az ebédünk legyen az) amely sült csirkemell és ez a finom zöldbabsaláta volt. A salátát már tegnap este összeállítottam, így volt ideje az ízeknek jól összeérni. Az öntetbe most málnaecetet tettem, került bele még Francia magos mustár, és édesítésre mézet használtam. Ezektől a hozzávalóktól egy nagyon finom öntetet kaptam. Persze cukorral, vagy édesítőszerrel is elkészíthető, de a méztől egy különösen finom aromát kap, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






Hozzávalók:

zöldbab
ecet(pl. málna, v. balzsam)
méz
magos mustár

őrölt fehérbors
olívaolaj

A zöldbabot nagyod darabokra felvágni, majd enyhén sós vízbe, párperc alatt roppanósra főzni. Ezután leszűrni, és teljesen kihűteni.

Egy tálba beletenni az ízlés szerinti mennyiségű mézet, málnaecetet, magos mustárt, csipet sót, őrölt fehérborsot és az olívaolajt, majd jól kikeverni.

Ezután az öntethez keverni a roppanósra főzött, kihűtött zöldbabot. Jól összekeverni, majd párórát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. (Én mindig előző este állítom össze a salátát és másnapig a hűtőbe pihentetem. Közben többször átkeverem)

Tálaláskor a zöldbabsalátát sült csirkemell mellé kínáltam.


Sokszor készül az ebédünk a szabadba, tárcsán megsütve és a zöldbabsalátával tálalva. Sajnos ilyenkor a fényképezés mindig akkor jut eszembe amikor már nincs mit lefényképezni. (ez ebben az esetben is így történt, ez a kép elkészült és utána..........) Viszont a pác amivel a húst bepácolom annyira finom, hogy mindenképpen szeretném megosztani, hátha valaki kedvet kap hozzá. Eredetileg Krisztina konyhájában találtam rá, és nagyon megtetszett, így gyorsan ki is próbáltam. Mondhatom nagyon finom, zaftos és ízes lesz tőle a hús, így azóta nálunk mindig ezzel a páccal készül. Akár csirke, (a képen éppen csirkemell sül) akár sertés húshoz bátran merem ajánlani mindenkinek.



mustár
méz
fokhagyma(préselt)
vöröshagyma(apróra felvágva)

őrölt bors
rozmaring
kakukkfű
tárkony
bazsalikom
olaj

Ezeket a hozzávalókat ízlés szerinti mennyiségben jól összekeverni, majd az előzőleg enyhén besózott húst, jó alaposan beleforgatni. Páróráig állni hagyni, közben pedig többször átforgatni, hogy a pác mindenhol jól átjárja a húst. (én este szoktam bepácolni, és éjszakára a hűtőbe teszem pihentetni)

A hús finom omlós lesz, az íze pedig nagyon finom!!!! Egy próbát mindenképpen megér, és lehet ez lesz a család kedvence, mint nálunk.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem én is Jamie Oliver receptjeit, egyáltalán főzési stílusát, álmaim közé tartozik egyszer majd meglátogatni londoni vendéglőjét. Ez a tőle tanult recepted is nagyon jól hangzik, azt hiszem én is kipróbálom. Málnaecetem nincs még, de igyekszem készíteni.

    VálaszTörlés
  2. Patakokban folyik a nyálam!
    Hétvégére elloptam. Csodás!

    VálaszTörlés
  3. Zaftos és jó kis aromás-fűszeres csirkemell! Férfiak körében nem túl népszerű a zöldség-kíséret az imádott húsok mellé :D Én szeretem!

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Érdemes kipróbálni, nálunk még apa is a kedvencei közé vette.:)

    VálaszTörlés
  5. Kati!
    Én is nagyon kedvelem és már több mindent elkészítettem tőle, de csalódnom még soha nem kellett a receptjeiben. A saját készítésű málnaeceted biztosan nagyon finom lesz!!! Hogyan készíted, lehet én is megpróbálkoznék vele.:)

    VálaszTörlés
  6. Raindrop!
    Köszönöm!!! Kíváncsian várom, hogy neked is ízlik-e majd, de szerintem biztosan, mert isteni finom!!!:)

    VálaszTörlés
  7. Vicuska!
    Köszönöm!! Nagyon finom lett a csirkemell ezzel a pácolással. Hálás is vagyok Krisztinának érte. Szerencsére nálunk a férjem is salátaimádó, na persze csakis hús társaságában.:))

    VálaszTörlés