2011. június 21., kedd

Galette mascarponés-diós krémmel és cseresznyével.





Mint már a napokban említettem a bőséges cseresznyetermésnek köszönhetően minél több finomságot megpróbálok elkészíteni, mielőtt még teljesen leérne. Igaz már válogatni kell, de azért még találni bőven. Galette már többször is készült a konyhámban, de mindig a legegyszerűbb módját választottam, és leveles tésztából készítettem. Epres változata itt megtekinthető. Igaz elég régen szerettem volna az eredeti tésztából megsütni, de valamiért eddig halogattam. Igen eddig, és nem tovább, mert végre rászántam magam. Most bánom csak igazán, hogy már nem előbb került rá sor, mert ennek a tésztának az elkészítése igen egyszerű, és gyors. Sütés után egy finom omlós tésztát kaptam, melyet a pörkölt diós-mascapronés krém és a cseresznye csak megkoronázott. A töltelék természetesen lehet akár édes, vagy éppen sós, mindegyik változat nagyon finom. Mindenkinek bátran merem ajánlani a tészta elkészítését, a tölteléknek pedig csakis a képzeletünk szabhat határt.








3-4 db hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
csipet só
1 cs vaníliás cukor



A lisztet egy csipet sóval, és a vaníliás cukorral egy tálba tenni és összekeverni. Ezután hozzáadni a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsolni, hogy jó morzsalékos legyen. Végül beletenni kanalanként a tejfölt és a vizet, majd összegyúrni hogy könnyen nyújtható legyen.(először csak 1 ek. tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, lehet ennyi is elég)

Végül folpack fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tenni legalább 60 percre, pihentetni a tésztát.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.








Töltelék hozzávalói:
 

2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
barna cukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
fahéj
cseresznye
1 db tojás




Először a dió pörkölésével kell kezdeni.
Egy tepsibe beletenni a diót, majd előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon 5-6 percig pirítani. (akkor jó amikor már szép színt kapott a dió, de figyelni kell nehogy megégjen!!!!!)
A sütőből kivéve teljesen kihűteni, majd ledarálni.

A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverni az előzőleg ledarált pörkölt-diót is.

A cseresznyét megmosni, kimagozni, és lecsepegtetni.

A tésztát kivenni a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtani.(én sütőpapírra tettem rá, és úgy nyújtottam ki, így nem ragadt le a tészta)

A kinyújtott tésztából, 3-4 kör kivágni.(én egy fedőt tettem rá és azt vágtam körbe, nagyságától függően, 3-4 kör lesz belőle)

Mindegyik tészta közepére rákanalazni a mascarponés-diós krémet, majd elsimítani, úgy hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík.

Ezután megpakolni a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórni egy kevés barna cukorral, és őrölt fahéjjal.
Végül az üresen maradt tésztarészt, szépen felhajtogatni a töltelékre.

Az egész tojást felverni, majd megkenni vele a tésztát, és megszórni apróra vágott dióval. (ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben meg fog égni!!!!)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a megtöltött tésztát. (én a kinyújtott, körbevágott tésztát egyesével helyeztem rá a tepsire, és ott töltöttem meg, így könnyebb volt vele bánni)

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.

Sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd langyosan tálalni.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, és a hozzávalók alapján nagyon finom is lehet.

    VálaszTörlés
  2. Ez állati finom lehet... amellett, hogy csodaszép!!!

    VálaszTörlés
  3. Szemirámisz!
    Köszönöm!!! Valóban nagyon finom volt.:))

    VálaszTörlés
  4. Latsia!
    Nagyon köszönöm, és csakis ajánlani tudom neked is.:)

    VálaszTörlés
  5. Gesztenye!
    Igen, isteni!!!!:))

    VálaszTörlés
  6. Bianka!
    Köszi, neked is biztosan nagyon ízlene!!:)

    VálaszTörlés
  7. Én is szeretem a galetát, a legkülönfélébb gyümölcsökkel variálom, mindig gyorsan elfogy! tetszik ez a mascarpones-diós töltelék!

    VálaszTörlés
  8. Vicuska!
    Nálunk is nagyon kedvelt,igaz eddig leveles tésztából készült. A töltelék nagyon finom, főleg a pörkölt diónak köszönhetően, de ezt a tésztát is bátran merem ajánlani, ha esetleg eddig másmilyennel készítetted volna.:)

    VálaszTörlés
  9. Igen! Én is szeretnék ilyet!!!!

    VálaszTörlés