2022. augusztus 12., péntek

Angolkrém őszibarackkal. (pohárdesszert)

 


Nyáron nagy melegben kinek is lenne kedve bekapcsolni a sütőt.... én ilyenkor inkább egy finom pohárkrémet készítek ebéd utáni desszertnek. Mivel tegnap éppen nagyon finom, és édes őszibarackot vásároltam a piacon, így el is készült a pohárdesszert, melyhez angolkrémet, és fűszeres lében főzött őszibarackot használtam, majd a zselésített főzőlével öntöttem nyakon. Tálalás előtt 1-2 órát a hűtőben töltött, mielőtt feltálaltam, így kellően megdermedt, és az ízek jól összeértek. Az angolkrémet felvert tejszínhabbal tettem még lágyabbá, finomabbá, melyhez nagyon jól illik az őszibarack, és a zselé is.



Angolkrém hozzávalói:

5 db tojássárga (nagy)

2 dl tej (2,8%-os)

4 dl Hulala (v. habtejszín)

3 dkg étkezési keményítő 

15 dkg kristálycukor

1 ek vaníliaaroma


A tejet és 2 dl tejszínt öntsük egy serpenyőbe, és melegítsük meg. (nem kell felforral, csak meleg legyen)

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliaaromával keverjük habosra, majd keverjük hozzá a keményítőt is.

Ezután állandó keverés mellett öntsük hozzá a meleg tej kb. felét, keverjük simára, majd öntsük hozzá a maradék meleg tejet is.

Ezután állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és szintén állandó kevergetés mellett addig főzzük hogy besűrűsödjön a krém. (a krémet felfőzhetjük állandó kevergetés mellett gőzfürdő fölött is, akkor biztosan nem fog lekapni az alja)

Az elkészült krémet vegyük le a tűzről, majd állandó kevergetés mellett hűtsük ki. (amennyiben nem szeretnénk kevergetve kihűteni, akkor takarjuk le folpak fóliával és úgy hagyjuk teljesen kihűlni, így nem fog bebőrösödni a teteje)

A maradék Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a kihűlt krémhez.

Ezután ízlés szerint tegyük egy nagyobb tálba vagy osszuk el fagyis kelyhekbe, és tegyük be a hűtőbe.



Őszibarackos rész hozzávalói:

3 db őszibarack

3-4 ek kristálycukor

1 cs vaníliás cukor

4-5 db szegfűszeg

egy darabka fahéj

1/2 citrom leve

 kb. 6 dl víz

2 cs színtelen tortazselé

 

Az őszibarackokat mossuk meg, majd tegyük bele egy kisebb fazékba.

Ezután öntsük fel annyi vízzel hogy ellepje, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a citromlevet, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget a fahéjat, és főzzük 5-6 percig, majd hagyjuk pár percig lefedve. (ízlés szerint fele-fele arányban vizet és fehérbort használhatunk a főzéshez, akkor még fűszeresebb ízt kap a barack)

Ezután emeljük ki a főzőléből a barackokat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor a barackok kihűltek, húzzuk le a héját, vágjuk félbe, és emeljük ki a barackmagot.

A főzőlevet szűrjük le, és úgy hagyjuk hűlni, majd mérjünk ki 5 decilitert.(fél litert)

Ezután a színtelen tortazselét a főzőlével készítsük el a tasakon lévő leírás szerint. (Én pl. kevergetve hűtöttem ki, majd öntöttem a barackra.)

Vegyük ki a krémet a hűtőből, ízlés szerint helyezzük a tetejére a felezett őszibarackot, majd öntsük rá az éppen csak langyos tortazselét.

Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy a zselé teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.



Tálalás előtt vegyük ki az elkészült desszertet a hűtőből, hagyjuk kicsit állni hogy ne legyen vad hideg, majd úgy kínáljuk. A könnyű, habos krémhez nagyon jól illik a fűszeres lében főzött őszibarack és a zselé is.


2 megjegyzés:

  1. Minden alkotórésze nagyon finom lehet, hát még így együtt, összeérve az ízekkel! A színe is nagyon szép, most ismét egy különleges desszertet varázsoltál az asztalra 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! A férjemnek kedveskedtem vele, és nagyon is ízlett neki. Készülök megcsinálni cukormentes változatban is. :)

      Törlés