2022. január 9., vasárnap

Marcipános keksz.

 


A kekszes doboz kiürült, még az utolsó morzsák is láthatatlanná váltak, így éppen ideje volt megtölteni... Mivel volt itthon marcipán, és ezt a kekszet már többször megsütöttem, és nagy kedvenc lett, így tegnap este begyúrtam a tésztát, ma pedig kisütöttem. A kihűlt keksszel pedig meg is telt a kekszes doboz. Meddig fog kitartani azt megjósolni sem lehet, mert a keksz nagyon finom omlós, és igencsak eteti magát.

 


Hozzávalók 20-22 db-hoz:

28 dkg vaj

25 dkg liszt

2 csipet só

7,5 dkg kukoricakeményítő

7 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

10 dkg marcipán 

 


A liszthez adjuk hozzá a sót, a kukoricakeményítőt, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott puha vajat és nagyjából morzsoljuk össze, reszeljük hozzá a marcipánt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy kevés lisztet gyúrjunk hozzá)

Ezután formázzuk hengerré, majd csomagoljuk be folpack fóliába, és tegyük be a hűtőbe pár órára vagy egész éjszakára, hogy kellően megdermedjen a tészta, és könnyen feltudjuk majd szeletelni. (ekkor a tészta még elég lágy, de hűtés után szépen szeletelhető lesz)

A megdermedt tésztát kb. 0.5 cm vastagra szeleteljük fel, majd egymástól távolabb helyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, mert sütés közben meg fognak nőni a kekszek.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten kb.15-18 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük kekszes dobozba, és úgy tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése