2018. november 30., péntek
FAVI.hu egyenlő stílus, dizánj, karácsony!
A karácsony közeledtével minden évben ünnepi díszbe öltöztetem a lakást, de gondolom ezzel még sokan vagyunk így... Persze azért megpróbálok mindig más, és más díszeket, pl. szép asztalterítőket beszerezni, ezzel is növelve az ünnepi hangulat fényét. Ebben idén a Favi.hu volt a segítségemre, és bevallom a szebbnél, szebb termékek közül igencsak nehéz volt kiválasztani a nekem legjobban tetszőt. Persze a karácsonyra hangolódás mellett a FAVI egyesít még sok-sok szép terméket, melyek között a szoba, és konyhabútorok mellett szinte a lakás minden szegletére megtaláljuk a kedvünkre való kiegészítőt. Ezzel igyekszik ösztönözni, és inspirálni a látogatóit az ízléses, és kellemes lakókörnyezet létrehozására, ezért csakis biztatni tudok Mindenkit, hogy a linkre kattintva látogasson el a Favi.hu oldalra, és válogasson kedvére.
Egy kis képes ízelítő a karácsony jegyében, az oldalon található termékekből:
Öltöztessük ünnepi díszbe a lakást, a fenyőfát díszítsük majd szép gömbökkel, de pl. a külső díszfényekről se feledkezzünk meg, mert a Favi.hu-n bőséges kínálattal vár bennünket. Erre a linkre kattintva a termékkínálat megtekinthető.)
Az ünnepi ebéd vagy éppen vacsora elkészítéséhez pl. válasszunk egy-egy praktikus főzőedényt, fazekat, vagy éppen serpenyőt, tepsit. (Erre a linkre kattintva a termékkínálat megtekinthető.)
Az elkészült finom ebédet vagy éppen vacsorát pedig tálaljuk az ünnephez illően, az ízlésesen és szépen megterített asztalon. (Erre a linkre kattintva a termékkínálat megtekinthető)
A karácsonyi hangulatot pedig még a hálószobába is becsempészhetjük pl. egy-egy szép ágynemű megvásárlásával. (Erre a linkre kattintva a termékkínálat megtekinthető.)
Jó nézelődést, és vásárlást kívánok Mindenkinek!
2018. november 25., vasárnap
Citromos-mustáros húsgolyó mákos metélttel.
Hosszú évekig elképzelhetetlen volt a vasárnap rántott hús nélkül, aztán egy idő után már kezdett unalmassá válni..... de gondolom ez nemcsak nálunk van így. Ekkor úgy gondoltam, hogy miért is ne lehetne változtatni, szakítani a hagyományokkal, és mint pl. most darált húsból egy finom húsgolyót készíteni. Persze a húsgolyó magában azért kissé száraz, és unalmas lenne, így az elősütött húst, egy citromos-mustáros szószban főztem készre. Természetesen a köret sem a megszokott rizs vagy éppen krumpli, hanem egy szintén nem hagyományos édes, hanem egy sós-mákos metélt.
2018. november 23., péntek
Receptjeim nyomtatott formában, a Receptsarok 6. kiadványában.
A Tudomány Kiadó az előző évekhez hasonlóan idén is kiadta a Receptsarok 6. legújabb "konyhasarok receptgyűjtemény-sorozat 2018"-as kiadványát.
A diabetes.hu facebook oldalán meghirdetett "Kedvenc receptem" felhívásra egészséges receptekkel lehetett nevezni, melyekből a szakmai zsűri válogatott. Ezután Vígné Sági Katalin dietetikus ellenőrizte a recepteket, mielőtt azok a kiadványban megjelenhettek.
Az előző évekhez hasonlóan idén is több receptet küldtem az egészséges életmód jegyében, melyek közül a Tisztelt Zsűri tagjai 28 receptemet tálalt arra érdemesnek hogy nyomtatott formában is megjelenjenek a receptgyűjteményben. Nagyon boldog vagyok, és ezúton is szeretném még egyszer megköszönni. Receptjeimmel pedig szeretnék ötletet adni egy-egy egészséges ebéd vagy éppen vacsora elkészítéséhez.
A kiadvány mottója:
"Ajánljuk kiadványunkat a diabéteszeseknek, a fogyni vágyóknak, illetve mindenkinek, aki egyszerűen csak egészségesen szeretne táplálkozni"
A Receptsarok 6. kiadványa sok-sok finom receptet tartalmaz idén is, így ha szeretnél a megjelent receptek között válogatni, egyet-egyet elkészíteni, nincs más dolgod, mint erre a linkre kattintva felkeresni a boltot, és megrendelni.
2018. november 21., szerda
Gombás-zöldséges pizza.
A fagyasztóba mindig van itthon Tante Fanny tészta, így pizzatészta is. Amikor csak egy gyors ebéd készítésére van időm, előveszem, hagyom szobahőmérsékleten felengedni, majd általában zöldségekkel megpakolva kerül a sütőbe. A póréhagymát pár perc alatt olívaolajon megfuttattam, a brokkoli és a sárgarépa előkészítése sem vett sok időt igénybe, a gombával pedig csak annyi volt a dolgom, hogy alaposan lecsepegtessem... majd irány a sütő. Röpke fél óra múlva pedig már tálalhattam is a frissen kisült, illatozó, és ropogós szélű pizzát.
2018. november 16., péntek
Pórés-gombás csirkemell.
A hétvége közeledtével, egy igen egyszerű, kb. harminc perc alatt elkészíthető pórés-gombás csirkemell receptet ajánlok mindazoknak, akik nem szeretnének órákat a főzéssel tölteni. Én most kivételesen konzerv gombát használtam, de ízlés szerint vékonyra szeletel csiperkével is készülhet. A köretet sem bonyolítottam túl, egyszerű rizs készült, melyet apróra vágott petrezselyemzölddel szórtam meg, de ez már ízlés dolga.....
A csirkemellet vékonyan szeleteljük fel, enyhén sózzuk, hagyjuk egy kicsit állni, majd forgassuk meg a kukoricalisztbe.
A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a gombát öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat egy evőkanál olajjal, majd tegyük bele a csirkemellet, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük világos zsemle színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjunk hozzá egy evőkanál olajat, majd tegyük bele a vékonyan felszeletelt póréhagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, majd addig pároljuk, míg összeesik.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, pároljuk pár percig, majd öntsük fel a tejszínnel.
Pár perc után tegyük bele az elősütött csirkemellcsíkokat, forgassuk alaposan össze, majd főzzük még pár percig.
Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé. Én petrezselymes rizst készítettem.
Tálaláskor szedjük tányérra a pórés-gombás csirkemellet, majd kanalazzuk mellé az ízlés szerint készített köretet, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint egy szelet kenyérrel is tálalhatjuk, a szaftját pedig kitunkolhatjuk.
1 adag tápanyagtartalma köret nélkül:
Energia: 264 kcal
Fehérje: 23 g
Zsír: 16 g
Szénhidrát: 6 g
2018. november 13., kedd
Marcipános-körtés pite.
Az őszi gyümölcsök közül az egyik kedvencem a körte, így a napokban a bevásárlásnál pár darab a kosaramba került. Gondoltam majd sütök egy finom pitét, és nem is várakoztam vele sokáig. Ma el is készült, és az egyszerűsége ellenére, nagyon finom volt. A tésztába tettem pl. darált diót, melytől még ízletesebb lett. A tölteléket nem bonyolítottam túl, a formában lévő tésztára ráreszeltem két csomag marcipánt, majd egyszerűen csak kiraktam a cikkekre vágott körtével, majd irány a sütő..... A pite tésztája finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a marcipánhoz pedig nagyon jól illik a vaníliás-fahéjas körte.
2018. november 8., csütörtök
Sült fűszeres-céklasaláta.
Nyáron a sült és grill húsok, vagy éppen egy finom pörkölt mellé könnyű dolgom van, ha éppen salátát is szeretnék kínálni, mert az alapanyagok között bőségesen válogathatok. A hűvös, télies idő beköszöntével is szívesen készítek salátát, csak éppen a hozzávalók változnak meg. Ilyenkor előtérbe kerül pl. a cékla, a retek, a fejes káposzta..... és még sorolhatnám. A céklát többféleképpen is feltálalhatjuk salátaként, én most az előzőleg megfőzött céklát pl. olajon megfuttattam, közben pedig fűszerekkel, mézzel, és balzsamecettel ízesítettem. Az elkészült céklasalátát végül teljesen kihűtöttem, majd úgy kínáltam ebédnél a sült hús mellé.
A céklát alaposan mossuk meg, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, és főzzük puhára.
Amikor puhára főtt, öntsük le a vizet, hűtsük ki teljesen, majd pucoljuk meg, és vágjuk fel kisebb kockákra.
A köménymagot tegyük egy serpenyőbe, majd pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, adjuk hozzá a rózsaborsot, majd őröljük finomra.
Az olajat melegítsük fel egy serpenyőbe, majd adjuk hozzá a felkockázott céklát, és rázogatva, kevergetve pirítsuk pár percig.
Közben sózzuk, szórjuk meg a rózsaborsos-köménymagos keverékkel, csorgassuk rá a mézet, és a balzsamecetet, és pároljuk 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt a céklasalátát ízlés szerint szórjuk meg vékonyra szeletelt újhagymával, és úgy kínáljuk. Sült és grill húsokhoz remekül illik, de ízlés szerint akár magában is fogyaszthatjuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 153 kcal
Fehérje:
2 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 14 g
2018. november 4., vasárnap
Szezámmagos rántott sütőtök.
A sütőtököt nagyon szeretjük, többféleképpen el is készítem, de rántani még nem rántottam ki soha. A napokban egy kedves ismerősömmel beszélgettem, és megemlítette hogy éppen sütőtököt készül rántani, és milyen finom is.... Mivel éppen volt itthon egy közepes méretű, így gondoltam mit is veszíthetek, és már hozzá is láttam.... A zsemlemorzsát összekevertem pár evőkanál szezámaggal, és az előzőleg besózott tökszeleteket duplán paníroztam, majd bő olajban sütöttem ki. A dupla panírnak köszönhetően kívül ropogós, belül pedig finom puha lett az elkészült tök.
A sütőtök hosszú részét vágjuk fel kb. 0,5 cm-es korongokra, a maradék részét vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, majd vágjuk fel szintén 0,5 cm-es szeletekre.
Ezután enyhén sózzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt bepaníroznánk.
A tojásokat üssük fel egy tálba, adjuk hozzá a hideg tejet, egy nagy csipet sót, és alaposan keverjük össze.
A zsemlemorzsát öntsük egy tálcára, adjuk hozzá a szezámmagot, és keverjük össze.
Egy tálcára tegyünk pár evőkanál lisztet.
A sütőtök szeleteket forgassuk bele a lisztbe, a felvert tojásba, a szezámmagos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába. (Én duplán paníroztam, de ízlés szerint egyszer is elegendő beleforgatni a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába.)
Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a bepanírozott tökszeleteket, és kisebb lángon, többször átfordítva, süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból papírtörlőre.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk. A dupla panírozásnak köszönhetően kívül jó ropogós, belül a sütőtök pedig finom puha.