SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK, ISMERŐSÖMNEK, BLOGGERTÁRSAMNAK!
2017. december 31., vasárnap
2017. december 30., szombat
Ropogós virslinyárs.
Szilveszteri buli nincs virsli és pezsgő nélkül, de gondolom már mindenki be is szerezte mindkettőt. A virslit természetesen feltálalhatjuk egyszerűen csak megfőzve mustárral, de ha szánunk rá egy kicsivel több időt, akkor készíthetünk belelő remek virslinyársat. Nem kell hozzá semmi más, mint a már megvásárolt jó minőségű virsli, a szintén készen megvásárolható leveles tészta, pár darab hurkapálcika, a tészta lekenéséhez egy tojás, melyet akár el is hagyhatunk..... A virslinyársakat ízlés szerint előre elkészíthetjük, majd ráérünk tálalás előtt röpke fél órával megsütni. A ropogósra sült virslinyársnak pedig biztosan sikere lesz a felnőttek és a gyerekek körében egyaránt.
Hozzávalók:
1 cs leveles tészta (Tante Fanny)
10 db virsli
1 tojás a lekenéshez (kicsi)
10 db hurkapálcika
A virslit vágjuk fel lehetőleg egyforma, kisebb darabokra.
Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírral együtt, majd vágjuk fel olyan széles csíkokra mint a virslikarikák.
A hurkapálcikát törjük félbe, majd váltakozva szúrjuk fel rá a felcsíkozott leveles tésztát, és a virslikarikákat.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a nyársakat, majd felvert tojással kenjük le a tésztát.
Helyezzük be előmelegített forró sütőbe, majd kb. 15 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
Tálalás előtt a virslinyársakat hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint mustárral, majonézzel, ketchuppal kínáljuk.
2017. december 28., csütörtök
Fűszeres császárhús lencsesalátával.
A néphagyomány szerint az év első napján lencsét, babot, borsót..... kell fogyasztani, mert ezek a termények a pénzt, és ezzel együtt a mellénk szegődött szerencsét jelképezik a babona szerint.
Szintén a babona szerint újév napján disznóhúst együnk, mert az kitúrja a szerencsénket, és szárnyast semmiképpen, mert az elkaparja.
Én mindezeket figyelembe véve minden évben malac vagy éppen bőrös sertés húst sütök, melyhez lencsesaláta készül, de pl. a lencselevest is szívesen fogyasztjuk. Persze azért év közben is készül lencse, és finom, szaftos sült is, mint éppen ez a fűszeres császárhús, melyet almás-répás lencsesalátával tálaltam. A húst ízlés szerint előre befűszerezhetjük, majd sütésig a hűtőben tároljuk. A salátát is elkészíthetjük már előző nap, így az ízeknek lesz ideje kellően összeérni. Újév napján pedig nincs is más dolgunk, mint megsütni a húst, majd a lencsesalátával együtt tálalni. (hasonló sültek, lencseleves, saláta.. receptötletek a linkre kattintva olvashatóak)
Hozzávalók a császárhúshoz:
1,5-2 kg körüli császárhús
4-5 gerezd fokhagyma
2-3 ág rozmaring
2-3 ág kakukkfű
2 tk ételízesítő
1/2 ek só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
3 dl fehérbor (v. víz)
A császárhús bőrös felét egy éles késsel irdaljuk be rombusz alakban.
A kakukkfű és rozmaring levélkéket csipkedjük le a szárról, majd vágjuk fel apróra.
Ezután adjuk hozzá az ételízesítőt, ízlés szerint frissen őrölt színes borsot, a préselt fokhagymát, és keverjük össze.
A császárhús minden oldalát dörzsöljük be alaposan a sóval, majd a beirdalt bőr réseibe dörzsöljük bele a fűszerkeveréket. Ezután tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy a só, és az ízek kellően átjárják a hús.
Sütés előtt öntsük a tepsibe a bort, és a bőrös felével lefelé helyezzük bele a befűszerezett húst, majd fóliával fedjük le. (bor helyett vizet is önthetünk a tepsibe)
Helyezzük be az előmelegített sütőbe, majd 120 fokon pároljuk a húst 2 órán át. Ezután vegyük ki, és fordítsuk át a húst úgy, hogy a húsos fele kerüljön felülre, majd szintén fedjük le fóliával. Tegyük vissza a sütőbe, és pároljuk még 1 órán át, hogy a kellően megpuhuljon.
Amikor a hús puhára párolódott, vegyük le a fóliát, majd vegyük feljebb a hőfokot, és kb. 1 óra alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem még 50 percig)
A sütőből kivéve hagyjuk a húst állni, kicsit hűlni, hogy szépen feltudjuk majd szeletelni.
Lencsesaláta hozzávalói:
20 dkg lencse
1 nagyobb sárgarépa
1 édes alma
1 db babérlevél
1 tk só
víz
Öntet hozzávalói:
4-5 ek méz
1/2 citrom leve
csipet só
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 tk magos dijoni mustár
3 ek mogyoróolaj (v. étolaj)
A lencsét pár órára áztassuk be hideg vízbe, majd öntsük le róla vizet. Ezután öntsük fel bőven vízzel, majd sózzuk és tegyük bele a babérlevelet. Végül főzzük puhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük)
A sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.
Az almát pucoljuk meg, vágjuk fel vékony cikkekre, majd kisebb kockára. Ezután csepegtessük meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze. Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízlés szerint adhatunk hozzá még mézet, citromlevet.
A teljesen kihűlt lencséhez adjuk hozzá a sárgarépát és az almát, majd keverjük össze.
Ezután öntsük rá az öntetet, és óvatosan keverjük, forgassuk össze, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a császárhúst, majd a lencsesalátával kínáljuk.
2017. december 24., vasárnap
Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket!
Meghitt, Szeretetteljes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Minden Kedves Látogatónak, Ismerősömnek, Bloggertársamnak!
"Nől a dér álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt."
(Weöres Sándor)
2017. december 23., szombat
Mogyorótorta.
Az ünnepi asztalról gondolom senkinél nem hiányozhat a torta, így én is megsütöttem az idei tortánkat, mely mondhatnám hogy duplán mogyorós. A tésztába darált mogyoró került, míg a mascarponekrémet Nutella-val gazdagítottam. Természetesen mogyoró hiányában darált diót, esetleg mandulát is tehetünk a tésztába, elrontani egyik sem fogja. A díszítést sem bonyolítottam túl, az ünnephez illően egyszerűen csak színes szórócukorral szórtam meg.
Hozzávalók 4 db 20 cm-es tortalaphoz:
20 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
10 dkg darált mogyoró
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
8 db tojás
4 ek forró víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot és az egész tojásokat,
keverjük habosra, majd csorgassuk hozzá a forró vizet, és keverjük még
1-2 percig.
Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, adjuk hozzá a darált mogyorót, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
2 db kb. 20-22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el egyenlően a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 25 perc alatt süssük (tűpróbáig) készre.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen a tortalapokat.
Amikor mindegyik tészta teljesen kihűlt, mindkettőt vágjuk el ketté, hogy négy egyforma tortalapot kapjunk.
Tipp:
Amennyiben csak 1 db tortaforma áll a rendelkezésünkre, akkor felezzük
meg a hozzávalókat, majd külön keverjük ki, és süssük meg a
tortalapokat.
Mogyoróskrém hozzávalói:
50 dkg mascarpone
10 dkg Vénusz margarin (valódi vajjal)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3-4 ek Nutella
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mascarponét, a margarint, majd keverjük simára.
Ezután kanalanként adjuk hozzá a Nutellát, és szintén keverjük simára. (a Nutellát apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a krém)
Végül a tortalapokat rétegezve kenjük meg a mogyorókrémmel, majd vonjuk be a tortát kívülről is.
Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Ízlés szerint színes szórócukorral az ünnephez illően díszíthetjük.
2017. december 22., péntek
Gesztenyés trüffel szelet.
Karácsonykor nálunk elmaradhatatlan a gesztenyével készült sütemény, torta, vagy éppen a sütés nélküli desszert. Idén erre a gesztenyés trüffel szeletre esett a választásom, melyet csak össze kell keverni, formába önteni, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen. Dermedés után sincs vele sok dolgunk, csupán csak bevonjuk csokoládéval, és mehet is vissza a hűtőbe.... A selymesen krémes gesztenyés csokoládé pedig nagyon, de nagyon finom. Gesztenye és csokoládé imádóknak pedig szinte kötelező elkészíteni. Ízlés szerint pedig laktózmentes vajat, és laktózmentes tejet is használhatunk hozzá.
Hozzávalók 24x9x7 cm-es formához:
50 dkg gesztenyemassza
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
12,5 dkg csokoládé (70%-os)
10 dkg vaj (lehet laktózmentes is!!)
0,5 dl tej (lehet laktózmentes is!!)
2-3 ek rum
A gesztenyemasszát nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, és robotgéppel keverjük simára.
A csokoládéhoz adjuk hozzá a tejet, és gőzfürdő fölött, kevergetve olvasszuk fel, majd vegyük le, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és keverjük simára.
Ezután csorgassuk a gesztenyés keverékhez, majd szintén robotgéppel keverjük simára.
A formát béleljük ki folpack fóliával, egyenletesen öntsük bele a masszát, majd tegyük be pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. (Én egész éjszakára a hűtőben hagytam.)
Amikor már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd fordítsuk át egy tálcára. Ezután óvatosan húzzuk le a fóliát, majd vonjuk be csokoládémázzal.
Csokoládémáz hozzávalói:
12,5 dkg étcsokoládé
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj
A tejszínhez adjuk hozzá a vajat és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a feldarabolt csokoládét, és addig keverjük, míg teljesen felolvad, és éppen csak langyos lesz.
Ezután a hűtőből kivett, és egy tálcára átfordított trüffelt vonjuk be a csokoládémázzal, majd tegyük vissza a hűtőbe, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a gesztenyés trüffelt a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Én az ünnephez illően porcukorral megszórva díszítettem.
2017. december 20., szerda
Pavlova mézes-fűszeres karamellizált almával.
Az ünnepi sütemények készítésekor összegyűlt tojásfehérjéből nálam általában habkarika, vagy éppen Pavlova készül. Mivel most is volt félretéve tojásfehérje, gondoltam Pavlova készül majd belőle. Így is lett, méghozzá emeletes, és az ünnephez illően mézeskalács fűszerkeverékkel ízesített karamellizált almával, és mascarponekrémmel rétegezve. Már így is nagyon finom lett volna, de gondoltam azért egy kevés olvasztott csokoládé nem fogja elrontani. Bizony nem rontotta el, sőt..... Én csakis ajánlani tudom az ünnepi asztalra ezt az egyszerű, ám nagyon finom habcsóktortát.
Pavlova hozzávalói:
6 tojásfehérje (nagy)
35 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet
sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni.
Amikor már kezd
kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk.
Ekkor
állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd
apránként szórjuk bele a keményítőt, és keverjük még 1-2
percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Két sütőpapírra rajzoljunk három 20 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg. (két tepsire fér csak rá, de együtt is betehetjük majd a sütőbe)
Helyezzük be 90-100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk kb. 60
percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30
percig száradni. (én légkeverésnél 90 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, óvatosan alányúlva, emeljük le a papírról.
Karamellizált alma hozzávalói:
4-5 db édes alma
3-4 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vaj
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Egy serpenyőbe tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a feldarabolt almát, a vajat, szórjuk meg a mézeskalács fűszerkeverékkel, és keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd kezdjük el karamellizálni, és közben többször keverjük meg, hogy a fűszeres-cukros lé mindenhol bevonja az almát.
Addig karamellizáljuk míg az alma félpuhára párolódik, és szinte teljesen elpárolog alatta az almalé.
Ezután hűtsük ki, majd tegyük félre az alma felét, a maradékot pedig botmixerrel pépesítsük.
Almás mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
az előzőleg pépesített karamellizált alma
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg étcsokoládé
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá az almapépet, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-mascarponekrémhez.
Helyezzük tálcára az egyik habcsóklapot, majd kenjük rá a krém 1/3 részét, és szórjuk rá a félretett karamellizált almából.
Ezután helyezzük rá a második habcsóklapot, és szintén kenjük meg a krémmel, és szórjuk meg az almával.
Végül helyezzük rá az utolsó habcsóklapot, kenjük rá a maradék krémet, halmozzuk rá a maradék almát, csorgassuk rá az olvasztott csokoládét, és szórjuk meg őrölt fahéjjal.
Az elkészült Pavlovát rögtön tálaljuk, mert különben a krémtől a habcsók felpuhul. Előre is dolgozhatunk, megsüthetjük (kiszáríthatjuk) a habcsóklapokat, elkészíthetjük a krémet, és majd csak tálalás előtt állítsuk össze a tortát.
2017. december 19., kedd
Karácsonyi citromos kevert sütemény.
Az egyszerű kevert tésztából egy kis plusz munkával finom ünnepi süteményt varázsolhatunk az asztalra. A zöldre színezett tésztából kis fenyőket szúrtam ki, igaz sütés közben kissé amorf (alaktalan) formát vett fel, de ez a sütemény ízén mit sem változtatott, nagyon finom volt. A teljesen kihűlt sütemény tetejét csokoládékrémmel öntöttem le, és készen vásárolható kandírozott narancs, és citromhéjjal, valamit apróra vágott aszalt vörös áfonyával szórtam meg. Mivel kevert tészta, így ünnep előtt már pár nappal megsüthetjük, mert biztosan nem fog kiszáradni. A szóráshoz pedig ízlés szerint választhatunk aszalt gyümölcsöt.
Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:
1 db citrom
40 dkg liszt
1 cs sütőpor
1 csipet só
38 dkg vaj
38 dkg kristálycukor
2 tk vaníliaaroma
6 db tojás (nagy)
0,5 dl Hulala (v. habtejszín)
pár csepp zöld ételfesték
A kristálycukorhoz adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyik után keverjük alaposan össze.
Ezután csorgassuk hozzá a kifacsart citromlevet, és a Hulalát (v. habtejszínt) és keverjük tovább kb. egy percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk a keverékhez, és szintén robotgéppel keverjük simára, csomómentesre a tésztát.
Az elkészült tésztát ezután felezzük meg, majd az egyik feléhez csepegtessünk pár csepp zöld színű ételfestéket, és keverjük alaposan össze, hogy szép zöld színű legyen.
A másik fele masszát tegyük egy tálba, majd fóliával fedjük le, és felhasználásig tegyük be a hűtőbe.
A formát alaposan kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel, és azután egyenletesen kanalazzuk bele a zöld színű masszát. (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!!)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 50-55 perc alatt készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped!!)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd vegyük ki a formából, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen. (A formára tegyünk egy tálcát, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk meg, így könnyen letudjuk venni a formát. Ezután fordítsuk vissza a süteményt, majd helyezzük a rácsra.)
A teljesen kihűlt süteményt szeleteljük fel, majd a szeletekből, szúrjunk ki fenyő formát.
Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kenjük ki vajjal, és szórjuk meg liszttel. (a felesleges lisztet öntsük ki!!!)
A hűtőből vegyük ki a félretett tésztát, majd egy keverőkanállal keverjük át.
Az előzőleg kiszúrt zöld fenyőket tegyük a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé, majd kanalazzuk mellé a sárga tészta 1/3 részét.
Ezután óvatosan toljuk át a fenyőket közvetlen a tészta mellé, majd a másik oldalára és tetejére, kanalazzuk rá a maradék sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a fenyők középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen mielőtt bevonnánk a csokoládéval.
Csokoládé ganache hozzávalói:
12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
1 dl Hulala (v. habtejszín)
1 tk vaj
Szóráshoz kandírozott narancs és citromhéj, valamint apróra vágott aszalt vörös áfonya.
A Hulalához (v. habtejszínhez) adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig. (nem kell felforralni!!!)
A felmelegített tejszínhez adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy egy sima krémet kapjunk.
Ezután csorgassuk rá a süteményre, majd ízlés szerint szórjuk meg a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.
2017. december 18., hétfő
Mézeskalács torta.
Mézeskalács tortát már tavaly karácsonyra is szerettem volna sütni, viszont annyi betervezett recept várakozott, hogy bizony elmaradt. Gondoltam idén semmiképpen nem hagyom ki, a mézeskalács tészta (receptje itt található) pont jó lesz hozzá. A napokban csengettek, egy futár érkezett, és egy csomagot adott át, mely tele volt különböző Tante Fanny tésztákkal. Ezúton is szeretném megköszönni az ajándékcsomagot, és a kedves gesztust az egész Tante Fanny Csapatnak. Mivel a tészták között éppen volt egy csomag "Mézeskalács tészta" is, így nem volt kétséges hogy ebből a tésztából sütöm meg a tortalapokat. A tésztával nagyon könnyű volt dolgozni, az íze finom fűszeres, mint a házi mézeskalácstésztának, én nagyon elégedett voltam vele. Mivel semmi más dolgom nem volt mint, lisztezett felületen kinyújtani, majd pár perc alatt készre sütni, a krémet pedig egyszerűen csak kiverni, majd összeállítani a tortát, így bő fél óra alatt el is készült. Kezdő háziasszonyoknak, és kevés idővel rendelkezőknek bátran merem ajánlani a Tante Fanny tésztákat az ünnepi sütemények elkészítéséhez.
Hozzávalók 20 cm-es tortához:
A készen megvásárolható mézeskalács tésztát csomagoljuk ki, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
Ezután vágjunk ki a tésztából három darab 20 cm-es kört. Én egy fedőt helyeztem rá, majd azt vágtam körbe, így kaptam két darab 20 cm-es tésztalapot. A maradék, leeső tésztát egymásra helyeztem úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd abból vágtam ki a harmadik tésztalapot.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tésztalapot.(Én gáztepsin egyszerre két lapot sütöttem meg, a harmadikat pedig külön.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 6-8 perc alatt süssük meg a tésztalapokat. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk.
Citromos mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha, felkockázott vajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a citrom levét, majd keverjük jó habosra. (A citromlevet apránként adjuk hozzá, és ízlés szerint ízesítsük vele a krémet)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, egy fakanállal keverjük a mascarponekrémhez. (Közben figyeljünk, nehogy túl lágy legyen a krém, ezért csakis apránként keverjük hozzá a habot.)
Az egyik tésztalapot helyezzük egy tálcára, majd kenjük meg a krém 1/3 részével.
Ezután helyezzünk rá egy tésztalapot, majd kenjük meg a maradék krém felével, helyezzük rá a harmadik tésztalapot, és kenjük meg a maradék krémmel úgy, hogy kenjük közben vékonyan körbe is a tortát.
Az elkészült tortát pár órára tegyük be a hűtőbe, vagy hideg helyre, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak, a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A fűszeres mézeskalács tésztához nagyon jól illik a citromos-habos krém. Ízlés szerint fel is díszíthetjük a tortánkat, de én egyszerűen csak a maradék tésztából sütött fenyőket tettem rá.
2017. december 17., vasárnap
Hamis gesztenyeszelet.
Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, az adventi koszorún meggyújtottuk a harmadik gyertyát, és már csak egy hét van hátra karácsonyig. Az aprósütemények már szépen sorakoznak a polcon, így kezdetét veszi nálam a krémes sütemények, torták készítése. A mai napra pl. egy egyszerű krémes süteményt sütöttem, melynek mint a neve is mutatja "hamis gesztenyeszelet" mert még a közelében sem volt a gesztenye, a krém íze mégis arra emlékeztet. Sőt, lehet első olvasásra kicsit furcsának tűnhet hogy a krémbe a darált dió mellett, főtt krumpli is került, de nem elírás, valóban krumplival készült. Persze azért lehetőleg jó minőségű krumplit válasszunk, ha egy kicsit kásásabb az sem baj..... Én pl. sárga krumplit vettem, és nagyon finom vele a krém. Az ünnepek előtt már pár nappal megsüthetjük ezt a süteményt, mert minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, és aki nem tudja hogy mi is került a krémbe, az biztosra veszi, hogy gesztenye.
Mindenkinek kellemes Advent vasárnapot, és meghitt, várakozással teli napokat kívánok!
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
25 dkg liszt (Nagyi titka)
5 dkg Vénusz margarin (vanília ízű)
10 dkg porcukor
1 ek méz
1 kk szódabikarbóna
1 db tojás (nagy)
1-2 ek víz (hideg)
csipet só
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával és egy csipet sóval, majd szitáljuk egy tálba.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott margarint, morzsoljuk össze, majd keverjük hozzá a porcukrot.
Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, kanalazzuk bele a mézet, üssük bele a tojást, adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Ha szükséges, gyúrás közben még adhatunk hozzá egy pici vizet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.)
Az összegyúrt tésztát osszuk el kétfelé, és az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük egy zsírozott, lisztezett tepsi hátára. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam tepsi méretűre, majd a papírral együtt tettem a tepsi hátára és úgy sütöttem meg.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 6-8 perc alatt süssük világos zsemleszínűre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve helyezzük a sütőpapírral együtt egy rácsra a tésztalapot, majd úgy hűtsük ki.
A másik tésztagombóccal is így járjunk el.
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
25 dkg Rama margarin
50 dkg főtt krumpli (pl. sárga krumpli)
20 dkg darált dió
0,5 dl rum
A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, és egy krumplinyomón, még forrón nyomjuk át, majd hűtsük ki teljesen.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felkockázott puha margarint, majd keverjük jó habosra.
Ezután először keverjük hozzá az áttört, kihűtött krumplit, majd a darált diót, a rumot, és szintén keverjük jó habosra.
A tepsit amelyiknek a hátán megsütöttük a lapokat, béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot.
Ezután egyenletesen kenjük rá a krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk egy kicsit le.
Csokoládémáz hozzávalói:
3 púpozott ek kakaó (holland kakaó)
4 púpozott ek porcukor
10 dkg Rama margarin
3-4 ek víz
Egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint, adjuk hozzá a porcukrot, a kakaót, és a vizet. (egy keverhető masszát kell kapni, így ha szükséges akkor még egy pici vizet öntsünk hozzá)
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd addig főzzük, míg szép sima és fényes masszát kapunk. (Nem kell felforralni!!!)
Ekkor vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, hűtsük éppen csak langyosra.
A tepsiben lévő sütemény tetején egyenletesen kenjük el a mázat, majd tegyük pár órára, vagy egész éjszakára hideg helyre, hogy a máz kellően megdermedjen.
Érdemes a süteményt már előző nap elkészíteni, mert így a máznak van ideje megszáradni, és az ízek is jobban összeérnek.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, és úgy kínáljuk. Hűvös helyen pár napig tárolhatjuk, sőt minél tovább áll, annál finomabb, gesztenyeízű lesz a krém.
2017. december 16., szombat
Karácsonyi receprajánló! Krémes sütemények, torták.
Az aprósütemények, és a karácsonyi kalácsok, kuglófok után a jövő héten már hozzáfoghatunk a krémes sütemények sütéséhez is. (aprósütemények, bejgli, Stollen... receptek a linkre kattintva találhatóak) Vannak olyan sütemények melyeket már pár nappal az ünnep előtt megsüthetünk, de akad olyan is melyeket csakis az ünnep előtt egy-két nappal érdemes megsütni. A receptajánlóban a kedvenc receptjeimből válogattam egy csokorral, persze a teljesség igénye nélkül. Ezzel is szeretnék ötletet adni, hogy milyen krémes finomság kerüljön az ünnepi asztalra.