2017. szeptember 29., péntek

Zelleres-tejszínes paradicsom krémleves ropogós polentával.




A kertekben még itt-ott találni szép érett paradicsomot, de ha már csak zöld paradicsommal találkoznánk, a piacokon, és a zöldségesnél még többfajta között válogathatunk, ha éppen egy krémlevest szeretnénk főzni. Ezt a levest én még akkor főztem, amikor bőségesen termett a paradicsom, és a "Küldd el A RECEPTED" szeptemberi számában megjelent, így esetleg már többen találkozhattatok is vele. A fűszeres-krémes levest ropogósra sült polentával tálaltam, de ízlés szerint a polenta el is hagyható, mert a leves nélküle is finom.




Hozzávalók a krémleveshez:

1 kg paradicsom
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 szál zellerzöld
őrölt színes bors
1 tk ételízesítő
1 tk cukor
2 dl víz
2 dl Meggle főzőkrém (v. főzőtejszín)
1 ek étolaj
3 dkg vaj


A paradicsomot daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. A zellerzöldet szintén vágjuk apróbbra.

Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot és az apróra vágott zellerzöldet is.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd öntsük fel a vízzel, és főzzük kb. 30 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, majd turmixoljuk össze, és egy szitán passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen majd a leves.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a főzőkrémet (v. főzőtejszínt) és melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell. 





Polenta hozzávalói:

1 dl kukoricadara
2 dl víz
egy nagy csipet só
egy csipet őrölt fehér bors
2 ek olaj a sütéshez


Egy serpenyőbe tegyük bele a kukoricadarát, öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.

Ezután egy tálcát béleljünk ki fóliával, majd kb. 1,5 cm vastagon kenjük rá a polentát, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor teljesen kihűlt, ízlés szerint vágjuk fel kisebb kockákra.

Az olajat hevítsük fel, majd tegyük bele a felkockázott polentát, és néha megkeverve süssük jó ropogósra.

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, szórjuk meg a ropogósra sült polentával, majd úgy kínáljuk.


2017. szeptember 26., kedd

Fűszeres-paradicsomos metélt tejszínes húsgombóccal.




Az utolsó pár szem nap érlelte paradicsomot szedtem le kertben, és gondoltam csinálok belőle egy fűszeres pürét, melyet felhasználok a tészta gyúrásánál, ezzel is ízletesebbé téve. A paradicsompüré egyszerűen és gyorsan el is készült, a tészta gyúrás sem tartott sokáig, és ameddig a tészta pihent, elkészült a tejszínes húsgombóc is. Mivel friss bazsalikom is bőven van még, így került egy-egy marékkal paradicsompürébe és a tejszínes szószba is.





Hozzávalók a fűszeres paradicsompüréhez:

10 dkg paradicsom
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb marék friss bazsalikom
őrölt színes bors
1 ek olívaolaj


A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük. 

Ebből a mennyiségből elég sok püré lesz, így nem kell mind a 20 dkg lisztből készült tésztához!!!!




Hozzávalók a metélt tésztához:

20 dkg liszt 
1 db tojás (nagy)
csipet só
2-3 ek fűszeres paradicsompüré


A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a felvert tojást, és a paradicsompürét, majd gyúrjuk össze.(ha lágy lenne a tészta, gyúrás közben adjunk hozzá még egy kevés lisztet)

Ezután nyújtsuk ki vékonyra, majd ízlés vágjuk fel metéltnek.




Tejszínes-bazsalikomos húsgombóc hozzávalói:

25 dkg darált sertéscomb
1 kisebb vöröshagyma
frissen őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
1 marék friss bazsalikom
5 dl Meggle főzőtejszín (20%-os)
1 db tojás (nagy)
3-4 ek olívaolaj


A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy teáskanál ételízesítővel, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.

Ezután nedves kézzel, formázzunk a masszából kisebb gombócokat.

Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a húsgombócokat, majd kisebb lángon süssük kb. 10 percig, hogy szép színt kapjanak. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljenek)

Ezután öntsük fel a tejszínnel, adjuk hozzá az apróra vágott bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és főzzük pár percig, hogy a húsgombócok készre főjenek, és a tejszínes szósz kellően besűrűsödjön.

Ameddig a tejszínes húsgombóc készül, enyhén sós vízben, főzzük ki a tésztát.

Tálaláskor helyezzük tányérra a kifőtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát, majd helyezzük rá a húsgombócokat, kanalazzuk rá a tejszínes-bazsalikomos szószt, és úgy kínáljuk.


2017. szeptember 23., szombat

Tejben pácolt-csípős sült oldalas.




Oldalast igen ritkán vásárolok, vagyis csakis akkor, ha jó vastag húsréteg vonja be a csontot, így amikor megláttam a hentesnél ezt a szép darabot, gyorsan le is csaptam rá. A kérdés már csakis az volt, hogy milyen fűszerezéssel készüljön, előfőzzem-e vagy egyenesen tegyem a sütőbe... Végül fokhagymával alaposan bedörzsöltem a húsdarabokat, majd megszórtam fűszerekkel, és felöntöttem annyi tejjel, hogy jól ellepje. Éjszakára betettem a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják, majd sütés előtt alaposan beleforgattam a mézes-mustáros-csípős mázba, és így került a sütőbe. A köretet sem bonyolítottam túl, ugyanis a hús sütésénél visszamaradt zsiradékba vékonyra szeletelt krumplit tettem, majd szép pirosra sütöttem. Tálaláskor az oldalas és a krumpli mellé egy finom paradicsomsalátát kínáltam. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" szeptemberi számában.






Hozzávalók:

1 kg oldalas
4-5 gerezd fokhagyma
1 tk kakukkfű (szárított)
1 tk majoránna (szárított)
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
kb. 5-6 dl tej
3 ek méz
2-3 ek dijoni mustár
1 ek csípős paprikaszósz (Heinz jalapeno szósz)

A sütéshez:

20 dkg sertészsír
2 dl víz






 Az oldalast ízlés szerint daraboljuk fel, majd dörzsöljük be alaposan a zúzott fokhagymával.

Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, és a fűszerekkel, majd öntsük fel annyi tejjel, hogy ellepje.

Ezután fedjük le a tálat, majd tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe, hogy az ízek kellőn átjárják a húst.

A mézet, a mustárt, és a csípős paprikaszószt  keverjük össze egy tálba.

A sertészsírt olvasszuk fel, majd öntsük bele egy tepsibe.

Vegyük ki a hűtőből a bepácolt oldalast, alaposan csepegtessük le, majd papírtörlővel itassuk le a nedvességet. 

Ezután alaposan forgassuk bele a mézes-mustáros csípős mázba, tegyük bele a tepsiben lévő zsírba, majd öntsük alá a vizet, és alufóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten két óra alatt pároljuk puhára.

Amikor a hús már puhára párolódott, vegyük le a fóliát, tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön)

Közben készítsünk ízlés szerint köretet a hús mellé.

Én vékonyan lekarikáztam a krumplit, majd a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sütöttem meg.

Tálaláskor a sült oldalast ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk.


2017. szeptember 20., szerda

Zöldbabfőzelék.




Az ősz beköszöntével egyre többször készül ebédre főzelék, így történt ez most is. Mivel megtalálható még a piacokon és a zöldségüzletekben a zöldbab, és már jó régen főztem belőle főzeléket, rögtön vásároltam is egy kilónyit. A zöldbabfőzelék készülhet rántással, vagy éppen habarással, mi mindkét változatot szeretjük. Most a tejfölös-habarásos mellett döntöttem, és ötletadóként meg is osztom, hogy én hogyan is készítem. A főzelékhez fasírtot sütöttem, de ízlés szerint sült vagy éppen rántott húst, esetleg pörköltet is kínálhatunk mellé.





Hozzávalók:

1 kg sárga hüvelyű zöldbab
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
2 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
3 ek liszt
2-3 dl tejföl
5 dkg vaj
annyi víz hogy bőven ellepje


A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.  

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldbabot. 

Keverjük alaposan össze, közben szórjuk meg az ételízesítővel, ízlés szerint sóval és őrölt borssal, öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd addig főzzük, míg a zöldbab puhára nem fől.

A tejfölhöz adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük simára, csomómentesre.

Ezután öntsük fel egy kevés főzőlével, szintén keverjük simára, majd csorgassuk a forrásban lévő főzelékhez, és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Ameddig a főzelék elkészül készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl. fasírtot sütöttem hozzá, de tálalhatjuk egy szelet sült vagy éppen rántott hússal, de a pörkölt is jól illik hozzá.





Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk.


2017. szeptember 17., vasárnap

Pavlova torta banánnal, karamellel, és csokoládéval.




Az eső csak esik, és esik, és talán abba sem akarja hagyni, így nagy szükségem volt egy kis hangulatjavító ebéd utáni desszertre. Mivel a hűtőben éppen felhasználásra várakozott a tojásfehérje, így egy hirtelen ötlettől vezérelve Pavlova torta készült. Nem mondhatnám éppen kalóriaszegény desszertnek, de most nem is ez volt az elsődleges szempont. A habcsóklapokat ropogósra szárítottam, majd karamellizált banánnal, vaníliás mascarponekrémmel, és vajkaramellel rétegeztem. Persze a tetejére azért egy kevés olvasztott csokoládé is került......





Hozzávalók a 24 cm-es Pavlovához:

 3 tojásfehérje (nagy)
20 dkg porcukor
 1/2 ek étkezési keményítő
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalazzuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra kanalazzuk rá a kemény habot, majd formázzunk egy kb. 24 cm-es kört. (a közepétől kicsit húzzuk a széle felé a habot, hogy egy kisebb mélyedés legyen)

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.



Hozzávalók a 20 és 10 cm-es Pavlovához:

  5 tojásfehérje (nagy)
30 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő
1 tk ecet (10%-os)
csipet só


A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot.

Ezután addig keverjük, még majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt. Végül keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.

Egy sütőpapírra rajzoljunk egy 20 cm-es, és egy 10 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg.

Helyezzük be 100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (én légkeverésnél 100 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)

Ezután vegyük ki a sütőből, majd óvatosan emeljük le mindkettőt a sütőpapírról, helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.





 Karamellizált banán hozzávalói:

2-3 db banán
2-3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor


A barna cukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, majd kevergetve olvasszuk fel. Amikor már felolvadt, adjuk hozzá a felkarikázott banánt, óvatosan forgassuk össze, majd karamellizáljuk pár percig. 

Ezután szűrőkanállal szedjük ki, hűtsük ki teljesen.


 Vaníliás mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor


A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)



Vajkaramell hozzávalói:

4 ek barna cukor
7 dkg vaj
1 dl habtejszín 


A cukrot állandó keverés mellett karamellizáljuk világos színűre, majd vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a a vajat, és a tejszínt.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve, sűrítsük be.




A 24 cm-es habcsóklapot helyezzük tálcára, majd kanalazzunk rá a mascarponekrémből. Ezután rakjuk ki a kihűlt, banánnal, majd csorgassuk meg a karamellel.

Ezután helyezzük rá a 20 cm-es habcsóklapot, majd szintén kanalazzunk rá a mascarponekrémből, rakjunk rá a banánból, és csorgassuk meg a karamellel.

Végül helyezzük rá a 10 cm-es habcsóklapot, kanalazzuk rá a maradék krémet, rakjuk rá a maradék banánt, és csorgassuk rá a maradék karamellt.

Ezután ízlés szerint csorgassuk meg olvasztott csokoládéval.

A Pavlova akkor finom, ha jó ropogós a habcsók, ezért előre megsüthetjük, de csak közvetlen tálalás előtt állítsuk össze, mert különben felpuhul a krémtől.

Tálalás előtt szeleteljük fel, habár szép szeleteket nem fogunk tudni vágni, viszont az íze kárpótol majd bennünket.


2017. szeptember 15., péntek

Zöldbabos-paradicsomos lepény.




A zsenge zöldbabból a főzeléken, és a levesen kívül szívesen készítek pl. salátát, baconbe tekerve és megsütve sültek mellé kitűnő köret, vagy mint most egy finom lepényt. A lepény tésztájával a Tante Fanny-nak köszönhetően semmi más dolgom nem volt, minthogy készen megvásároljam a tönkölyös pizza tésztát. A tésztára fűszeres paradicsomot kanalaztam, majd megpakoltam a zöldbabbal, bacont csipkedtem rá, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig reszelt sajttal megszórtam, majd visszatoltam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon. A végeredmény pedig egy nagyon finom, és szaftos lepény. (zöldbabos receptek a linkre kattintva találhatóak)





Hozzávalók:

1 cs tönkölyös pizza tészta (Tante Fanny)
20 dkg zöldbab
20 dkg paradicsom
10 dkg szeletelt bacon 
10 dkg gouda sajt
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikom
őrölt színes bors
2 ek olívaolaj




A zöldbab két végét vágjuk le, majd ízlés szerint daraboljuk fel, és enyhén sós vízben főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A paradicsomot vágjuk fel kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt paradicsomot, és a bazsalikomot, majd sózzuk, borsozzuk, és főzzük kb. 10 percig. Végül hűtsük ki, majd turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük. 

A készen vásárolt pizza tésztát csavarjuk ki a papír segítségével, majd egyenletesen kenjük rá a pürésített paradicsomot.

Ezután szórjuk meg a zöldbabbal, és csipkedjük rá a bacont.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon süssük 15 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, majd reszeljük rá a sajtot, és tegyük vissza még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2017. szeptember 14., csütörtök

Citromos patiszon (csillagtök) főzelék tükörtojással.




Szép lassan vége a nyárnak, igaz az időjárás még nem ezt mutatja, de a veteményes kertekben azért már igencsak látszik. Az eddig szépen zöldellő, termést ontó patiszon, cukkini, és tök bokrokon, már csak egy-egy zsenge termést lehet találni. Így aztán lehet ez lesz idén az utolsó főzelék melyet patiszonból (csillagtökből) főztem. A főzelék igen egyszerű, bő fél óra alatt elkészül, és a citromhéjnak és citromlének köszönhetően nagyon  finom. Én pl. egyszerűen csak tükörtojással tálaltam, de jól illik hozzá egy szelet sült hús, fasírt, vagy éppen a pörkölt is.





Hozzávalók:

1 db patiszon (csillagtök)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek liszt
1,5 dl tejföl
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
3 dkg vaj




A patiszont magját egy kanállal vájjuk ki, ha nem elég zsenge akkor a héját vágjuk le, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

A vöröshagymát, és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A zöldségzöldet szintén vágjuk fel apróra.

Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre. 

Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felkockázott patiszont is, és keverjük alaposan össze.

Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, a reszelt citromhéjjal, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjunk rá ízlés szerint citromlevet, keverjük össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. (én egy fél citrom levét facsartam rá, hogy ne legyen túl savanyú, de ez ízlés dolga)

Addig főzzük, míg a patiszon teljesen megpuhul, majd botmixerrel pépesítsük.

A lisztet keverjük simára a tejföllel, és egy kevéske vízzel, majd öntsük hozzá a pépesített patiszonhoz, és kevergetve addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána)

Ameddig a főzelék fől, készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl. tükörtojást sütöttem hozzá. 

Tálaláskor szedjük a tányérba a főzeléket, majd ízlés szerinti feltéttel tálaljuk. Én az egyszerűség kedvéért tükörtojással tálaltam, de jól illik hozzá pl. a fasírt, egy szelet sült hús, vagy éppen a pörkölt is.
 
 
1 adag főzelék tápanyagtartalma:
 
Energia: 370 kcal 
 
Fehérje: 6 g
 
Zsír: 25 g
 
Szénhidrát: 28 g
 
 
 

2017. szeptember 11., hétfő

Vénusz ajándékcsomag! Laktózmentes margarinok!




Nagy meglepetés, és egyben öröm ért a napokban, ugyanis megkeresett a Vénusz egyik háziasszonya, hogy küldene számomra egy finomságokkal teli ajándékcsomagot. Pénteken aztán csengetett a futár, és én izgatottan nyitottam ki a csomagot. A kétféle kenhető margarin mellett volt még kinyomóforma, kenőkés, sütőmargarin... és egy kis kóstoló a sütőmargarinokkal készült süteményekből.

Nagyon köszönöm a Vénusz egész Csapatának a meglepetés ajándékcsomagot!!

Az ajándékcsomag mottója pedig "Hogy a laktózérzékenyek se maradjanak ki", mivel a margarinok mindegyike laktózmentes! (vagyis nem tartalmaznak tejet, tejzsírt, tejcukrot, tejfehérjét, tejport és egyéb tejszármazékot sem)

A Vénusz számára fontos, hogy az egész családról, így a laktózérzékenyekről is gondoskodjon. Ezért a márka igyekszik a vásárlók számára segítséget nyújtani, és külön felhívni a figyelmet arra, hogy mely termékeket fogyaszthatják bátran még a laktózérzékenyek is, akiknek nap mint nap fokozottan oda kell figyelniük étrendjükre.

A Vénusz laktózmentes termékeiről további információk a következő linkre kattintva olvashatóak:

http://www.venusz.hu/termekek


Vénusz laktózmentes sütőmargarint már én is többször használtam, és nagyon elégedett voltam vele, így ezután is szívesen vásárolom majd. A vaníliaízű sütőmargarin pedig nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így hamarosan ki is próbálom, és itt a blogban meg is osztom majd a vele készült sütemény receptjét.


2017. szeptember 10., vasárnap

Vaníliás túrókrém karamellizált nektarinnal.




A gyümölcsöskosárban meglapult pár szem nektarin, a hűtőben pedig várakozott egy túró, melyet mindenképpen fel kellett már használni. Mivel semmi kedvem nem volt süteményt sütni (na, ez is ritkaság számba megy nálam :) ) így gondoltam készítek egy igen egyszerű, ám annál finomabb pohárkrémet. A vaníliás túrókrémet és a karamellizált nektarint váltakozva poharakba kanalaztam, majd irány a hűtő, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek. A végeredménnyel pedig nagyon elégedettek voltunk, és szó nélkül kanalaztuk.....





Hozzávalók a vaníliás túrókrémhez:

25 dkg túró
2 db citromos Danone joghurt
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfix)
2 cs vaníliás cukor
15 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve


A túrót nyomjuk át a krumplinyomón, vagy villával alaposan törjük össze.

Ezután adjuk hozzá a joghurtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, keverjük hozzá az ízesített túróhoz.




Karamellizált nektarin hozzávalói:

4-5 db nektarin
3 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj


A nektarint vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy serpenyőbe tegyük bele a barna cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk világos színűre.

Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a feldarabolt nektarint, szórjuk meg a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre és néha megkeverve (rázogatva) pár percig karamellizáljuk. (Amikor a karamellhez adjuk a nektarint, az kissé megkeményedik, de amikor visszatesszük a tűzre, fel fog olvadni.)

Amikor elkészült a nektarin, akkor hűtsük ki teljesen mielőtt a túrókrémmel rétegeznénk.

A poharakba tegyünk 1-2 evőkanál túrókrémet, majd kanalazzunk rá a karamellizált nektarinból. Ezután osszuk el a poharakba a maradék túrókrémet, majd kanalazzuk rá a maradék karamellizált nektarint.

Tegyük be a hűtőbe 1-2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.




Tálalás előtt pár perccel vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.


2017. szeptember 8., péntek

Őszibarackos-diós szelet.




Közeleg a hétvége, és ha esetleg nincs elég időnk egy-egy időigényesebb sütemény elkészítésére, akkor bizony jól jöhet ez a recept, melyhez egy csomag leveles tésztára lesz szükségünk. A leveles tészták közül én a Tante Fanny tönkölyös leveles tésztát hívtam segítségül, és most sem kellett csalódnom......A tésztát először megkentem egy finom diókrémmel, majd kiraktam felszeletelt őszibarackkal, és irány a sütő. Fél óra múlva pedig már ott illatozott az asztalon a sütemény, kóstolásra várva. A leveles tészta jó ropogósra sült, a diós krém nem száradt ki, finom szaftos maradt, az őszibarackszeletekre pedig rákaramellizálódott a vaníliás cukor, mellyel sütés előtt megszórtam.





 Hozzávalók:

1 cs tönkölyös leveles tészta (Tante  Fanny)
3-4 db őszibarack
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek Meggle főzőkrém (v. egy pici tej)





A darált dióhoz keverjük hozzá a porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, ízlés szerint őrölt fahéjat, és annyi Meggle főzőkrémet (v. tejet) hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

Az őszibarackot mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután csepegtessük meg a citromlével, hogy ne barnuljon meg, és sütés közben is megőrizze a színét.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd a szélétől kb. 1,5 cm-t elhagyva, kenjük meg a diós masszával.

Ezután helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot, majd szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A tészta jó ropogós, a diós krém nem szárad ki, jó szaftos marad, az őszibarackra pedig sütés közben rákaramellizálódott a vaníliás cukor, mellyel sütés előtt megszórtam.


2017. szeptember 4., hétfő

Baconös-cukkinis serpenyős tojás.




Nagy kedvencem az ezerféleképpen elkészíthető cukkini, így az egyszerű tojásrántotta helyett baconös-cukkinis serpenyős tojást készítettem. Szerencsére a cukkinit csak le kellett szedni a kertben, így garantáltan zsenge volt, és pár perc elegendő is volt ahhoz hogy kellően megpárolódjon. A tojást ízlés szerint süthetjük lágyabbra, vagy éppen keményebbre, ki hogyan szereti. Az elkészítése nem tart fél óránál tovább, így tálalhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára, egy szelet friss kenyérrel, péksüteménnyel.... (további cukkinivel készült receptek a linkre kattintva találhatóak)





Hozzávalók:

1 db zsenge zöld cukkini
1 db zsenge sárga cukkini
1 db lila hagyma
10 dkg bacon
6 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 ek olaj 
 




A cukkinit vágjuk fel kisebb kockákra. A lila hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bacont vágjuk szélesebb csíkokra.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá a felcsíkozott bacont, majd kevergetve süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A maradék zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott lila hagymát, majd pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, majd néha megkeverve pároljuk roppanósra.

A tojásokat enyhén sózzuk, villával alaposan verjük fel, öntsük a serpenyőbe, és szórjuk meg az előzőleg pirosra sütött baconnel. Ezután süssük ízlés szerint lágyabbra, vagy éppen kissé keményebbre.

Amikor a tojás kellően megsült, vegyük le a tűzről, és rögtön tálaljuk.

Tálalhatjuk a serpenyőben, vagy ízlés szerint tányérban. Kínáljunk mellé friss péksüteményt, vagy egy szelet kenyeret.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 181 kcal
 
Fehérje: 8 g
 
Zsír: 14 g
 
Szénhidrát: 5 g
 


2017. szeptember 2., szombat

Gombás-tejfölös csirkecomb.



A fűszeres sült csirkecombot, és a tejfölös gombát külön-külön is szívesen készítem, mert mindkettő finom, de ezt az ízvilágot még fokozhatjuk, ha pl. együtt készítjük el. A nyári nagy meleg is alábbhagyott, így ezen a hétvégén már a sütő melege sem lehet akadály. Köretet is ízlés szerint készíthetünk a szaftos gombás hús mellé, én pl. a rizst választottam, de nokedlivel, tarhonyával, vagy éppen krumplipürével is tálalhatjuk.





Hozzávalók:

4 db csirkecomb
60 dkg gomba
1 db vöröshagyma (nagy)
őrölt színes bors
2 tk ételízesítő
2 mk majoránna
1 tk pirospaprika
1 tk liszt
3 dl tejföl
1,5 dl fehérbor
2-3 ek olaj





A combokat vágjuk ketté, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a combokat, és pár perc alatt mindkét oldalát süssük elő.

Ezután vegyük ki a zsiradékból, tegyük egy tepsibe, szórjuk meg ételízesítővel, és majoránnával, öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit, és bő egy óra alatt pároljuk puhára a húst.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a gombát szeleteljük fel ízlés szerint.

A visszamaradt zsiradékba pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy kevés ételízesítővel és majoránnával, majd pároljuk meg, és süssük zsírjára.

A puhára párolódott húst vegyük ki a sütőből, majd öntsük le róla a levet.

Ezután adjuk hozzá a tejfölt, és a lisztet, majd keverjük simára.

A megpárolódott gombát szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük össze, majd öntsük rá a tejfölös keveréket, és forraljuk ki.

Ezután öntsük rá a combokra úgy, hogy mindenhol befedje a gombás szósz, majd tegyük vissza a sütőbe, és pár perc alatt süssük össze.

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én rizst készítettem, de jól illik hozzá pl. a nokedli, tarhonya, vagy éppen a krumplipüré is.

Tálaláskor szedjük a köretet a tányérba, majd helyezzük rá a húst, kanalazzuk mellé a gombás szaftot,  majd úgy kínáljuk.