A húsok fűszerezéséhez mindig saját magam állítom össze a fűszerkeveréket, vagy éppen a pácot, de a napokban kaptam egy csomag Knorr pikáns fűszerkeveréket, ezért aztán gondoltam nem hagyom veszendőbe menni, kipróbálom. A csirkecombokat este bepácoltam, majd sütés előtt a tepsiben szépen felsorakoztattam. Került mellé még fokhagyma, melyet csak gerezdekre szedtem, és cikkekre vágott citrom is, majd irány a sütő. Ameddig a hús sült, elkészült a köret is, így kb. másfél óra múlva már tálalhattam is. A pikáns fűszerekeveréktől pedig nagyon finom lett a hús......
2017. május 30., kedd
Pikáns-citromos csirkecomb.
A húsok fűszerezéséhez mindig saját magam állítom össze a fűszerkeveréket, vagy éppen a pácot, de a napokban kaptam egy csomag Knorr pikáns fűszerkeveréket, ezért aztán gondoltam nem hagyom veszendőbe menni, kipróbálom. A csirkecombokat este bepácoltam, majd sütés előtt a tepsiben szépen felsorakoztattam. Került mellé még fokhagyma, melyet csak gerezdekre szedtem, és cikkekre vágott citrom is, majd irány a sütő. Ameddig a hús sült, elkészült a köret is, így kb. másfél óra múlva már tálalhattam is. A pikáns fűszerekeveréktől pedig nagyon finom lett a hús......
2017. május 27., szombat
Tejfölös epertorta.
A tejföl és az eper igencsak jó párosnak bizonyul, így egyszerűen csak vaníliás porcukorral összekeverve finom nassolni való. Tavaly nyáron többször készült tejföl és eper felhasználásával epres-tejfölös alagút, melyet még sütni sem kell, és nálunk mindig nagy sikere volt. A hétvégére szintén beterveztem hogy elkészítem, aztán az alapreceptet kicsit átformálva egy finom torta készült a hozzávalókból. A két vékony piskótalap közé került a tejfölös-epres habkönnyű töltelék, majd betettem a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen. Pár óra múlva a torta már szépen szeletelhető, de akár előző nap is elkészíthetjük, én pl. így is tettem. Tálalás előtt már csak kicsit feldíszítettem, felszeleteltem, és már kínáltam is.
Tejfölös-epres krém hozzávalói:
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
2017. május 26., péntek
Lazacos-hagymás tojásrántotta.
Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel 6 (v. 8) egyforma darabra. Ezután a tészta szélétől kb. 1 cm-re késsel metsszük körbe úgy, hogy a tésztát ne vágjuk át. Mielőtt a sütőbe tennénk, villával böködjük meg a tésztát, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
Ezután közepesnél kicsit magasabb hőmérsékletű sütőben süssük szép pirosra, ropogósra.
A hagymát vágjuk fel nagyon apróra, a lazacot ízlés szerint daraboljuk fel. (én kisebb kockákra vágtam)
A tojásokat üssük fel egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután öntsük hozzá a felvert tojást, majd állandó kevergetés mellett, kezdjük el sütni. Egy-két perc után öntsük, keverjük hozzá a főzőtejszínt, ízlés szerint sózzunk utána, őröljünk rá színes borsot, majd addig süssük, hogy még kellően lágy legyen.
Ezután vegyük le a tűzről, majd óvatosan keverjük hozzá a füstölt lazacot.
Tálalás előtt kanalazzuk a ropogósra sütött leveles tésztára a tojásrántottát, majd úgy kínáljuk.
2017. május 23., kedd
Spárgás-leveles pizza.
Nem kelt pizza tésztával készült, és nem is kerek, sőt még húsféleség sincs rajta, én mégis azt mondanám rá hogy pizza kicsit másképpen. A megszokott paradicsomos szósz helyett pl. spárgás-kapros-tejfölös kencével kentem meg a leveles tésztát, majd rápakoltam a spárgabimbót, a vékonyra szeletelt hónapos retket és paradicsomot, majd irány a sütő. A sütési idő vége felé pedig bőségesen megszórtam reszelt sajttal, majd készre sütöttem. Az íze pedig nagyon, de nagyon finom volt.
A spárga szárát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki.
Ezután vágjuk le a bimbót, majd a szárrészt daraboljuk fel.
Egy edénybe tegyük bele a spárgabimbókat, majd adjunk hozzá egy csipet sót, és egy csipet cukrot, majd pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szedjük ki a főzővízből, öblítsük le hideg vízzel, és tegyük félre.
A visszamaradt főzővízbe tegyük bele a feldarabolt szárrészt, és a letört fás részt, majd főzzük puhára.
Ezután szűrjük le, majd szedjük ki a fás részt, és dobjuk ki, mert arra már nem lesz szükség.
A puhára főtt szárhoz adjuk hozzá a tejfölt, a kissé összevágott kaprot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.
Az előnyújtott leveles tésztát csomagoljuk ki, majd körbe a szélét kicsit hajtsuk vissza. (azért kell kicsit visszahajtani, hogy sütés közben jobban megemelkedjen, és ne tudjon lefolyni a szósz)
Ezután kanalazzuk rá a tejfölös-spárgás-kapros szószt, majd pakoljuk rá a vékonyra felszeletelt retket, a paradicsomot, és tegyük rá a félretett spárgabimbókat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit magasabb hőfokon 25-30 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütési idő vége felé vegyük ki a sütőből, majd szórjuk meg a reszelt sajttal, és tegyük vissza még pár percre, hogy a sajt ráolvadjon.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A ropogósra sült leveles tészta nagyon finom a kapros-spárgás-tejfölös szósszal, és a rápakolt zöldségekkel.
2017. május 21., vasárnap
Csokoládés-mogyoróvajas torta.
Erre a hétvégére egy sütés nélküli tortát készítettem melyhez a mogyoróvajat, a csokoládét, és a tejszínhabot hívtam segítségül. A torta alapja vajas-zabkekszes keverék, de ízlés szerint pl. babapiskótából, vagy éppen kekszből is készíthetjük. A zabkekszes alapra először a csokoládékrém, arra pedig a mogyoróvajas krém kerül, majd irány a hűtő, ahol pár óra alatt kellően megdermed a torta és már tálalhatjuk is. Én már tegnap összeállítottam, így bőven volt ideje megdermedni, és az ízek is kellően összeértek. A kétféle könnyű-habos krém pedig nagyon, de nagyon finom együtt. Csokoládéimádóknak pedig csakis ajánlani tudom.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
2017. május 19., péntek
Tárkonyos pulykamell spárgával.
Bevásárláskor megint csak hazajött velem egy csomag zöld spárga, (kihasználom hogy még lehet kapni) újhagyma, a fagyasztóból pedig előkerült egy csomag pulykamell. Mivel egyiknek sem kell hosszas főzés, így bő fél óra alatt el is készült az ebéd. Pulykamell helyet persze a csirkemell is jó választás. Tárkony helyett pedig ízlés szerint kakukkfűvel, vagy éppen majorannával is ízesíthetjük, de én nagyon szeretem a tárkony ízét, így bőven meg is szórtam. Köretnek rizst készítettem, de a tészta is jól illik hozzá, így azzal is tálalhatjuk.
A pulykamellet vágjuk fel kisebb kockákra, majd sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.
Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel. (ízlés szerint a zöld szárrészből is vághatunk hozzá)
A spárgát hajlítsuk meg, törjük le a fás részét, majd a szárát vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, a bimbót pedig tegyük félre.
Egy serpenyőbe (v. wok-ba) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a pulykamellet, majd pár perc alatt süssük világos színűre. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A maradék zsiradékhoz adjuk hozzá az újhagymát, majd pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a spárga feldarabolt szárát, sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citromhéjat, öntsük fel a borral, majd fedjük le a serpenyőt úgy, hogy maradjon egy kis rés, és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a félretett bimbót, ha szükséges öntsünk hozzá egy pici vizet, majd pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá az előzőleg megsütött pulykamellet, öntsük fel a tejszínnel, keverjük óvatosan össze, majd főzzük pár percig, hogy a szaftja kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, hogy a spárga roppanós maradjon, nehogy túlfőjön)
Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet.
Cukorbetegek pl. barna rizzsel, bulgurral, kuszkusszal..... tálalják. Én rizst készítettem hozzá, pl.tésztával is tálalhatjuk.
Tálaláskor tegyük a tányérra a rizst, majd kanalazzuk rá a pulykamelles-spárgás ragut, és úgy kínáljuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 181 kcal
fehérje: 16 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 6 g
2017. május 17., szerda
Marcipános-epres kocka.
Napok óta nem volt időm süteményt sütni, szinte már elvonási tüneteim voltak. :) Hiányzott a sütemény is, és természetesen a sütéssel járó foglalatoskodás is. Így aztán elvettem a hűtőből egy csomag leves tésztát, majd a tavaly főzött eperdzsemmel kentem meg, és eperszeletekkel alaposan megpakoltam, végül pedig egyszerűen ráreszeltem a marcipánt. Kb. 15 percet a sütőben töltött, majd azt sem vártam meg hogy teljesen kihűljön, langyosan tálaltam. Amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott a ropogósra sült tészta, a finom eperrel és marcipánnal a tetején.
2017. május 14., vasárnap
Joghurtos eperhabtorta.
Nálunk a hétvége elképzelhetetlen sütemény, vagy éppen torta nélkül. (na, nem mintha hétköznap nem sütnék ezerrel :) ) Szívesen készítek sütés nélküli tortát az éppen aktuális gyümölccsel, amely most az eper. A torta összeállítás roppant egyszerű, és csakis addig kell türelmesen várakozni, még a hűtőben eltölt pár órát, és megdermed. Az alapot készíthetjük ízlés szerint keksszel, vagy éppen babapiskótával, de a joghurtos eperhabhoz érdemes görög joghurtot választani, mert azzal sokkal finomabb, és krémesebb lesz.
2017. május 12., péntek
Epres-rebarbarás leveles pite.
A napokban a Tante Fanny csapata megajándékozott pár csomag leveles tésztával, így most linzertészta helyett, azzal készült a pite. A kertbe szinte az utolsó rebarbara szárakat vágtam le, és mivel a másik nagy kedvencem az eper, így most azzal párosítottam össze. A tésztát először megszórtam édes morzsával, hogy sütés közben a gyümölcs, és a tejszínes öntet nehogy eláztassa, majd készre sütöttem. Alig győztük kivárni, hogy kihűljön, és végre fel tudjam szeletelni.....
2017. május 10., szerda
Kapros spárgaleves halgombóccal.
Nagy kedvencem a spárga, de sajnálatomra csak pár hétig készülhetnek belőle a finomságok. Így aztán igyekszem minél többször, és minél változatosabban elkészíteni. Éppen egy spárgakrémlevest készültem főzni, amikor is eszembe jutott hogy van itthon egy doboz tonhalkonzerv..... Gondoltam a levesbe főzök egy egyszerű halgombócot, elrontani biztosan nem fogja majd. Valóban nem rontotta el, sőt.... Először a halgombócot készítettem el, majd a visszamaradt főzőlével készült a leves, melyet végül tejföllel és tejszínnel ízesítve leturmixoltam, és átpasszírozta. Az elkészült leves pedig nemcsak ízletes, de selymesen-krémes lett, és nagyon jól illet hozzá a halgombóc.
A spárgát hajlítsuk meg, majd törjük le a fás részét, de ne dobjuk ki, mert kell az alapléhez.
Ezután vágjuk le a spárgabimbókat, majd tegyük félre, a szárrészét pedig vágjuk fel kisebb darabokra.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott spárgát, és a letört, félretett szárrészt, szórjuk meg a kaporral, keverjük össze, majd öntsük fel a halgombóc főzőlevével.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd főzzük puhára. Ezután adjuk hozzá a félretett spárgabimbót, és főzzük még pár percig, hogy a bimbó is megpuhuljon.
Ezután szedjük ki a levesből a bimbókat és tegyük félre, és szedjük ki a vastagabb-fásabb szárrészt is. (a szárrészt dobjuk ki, arra már nem lesz szükség)
A leveshez adjuk hozzá a tejfölt, és a tejszínt, majd turmixoljuk össze, végül pedig egy szűrőn passzírozzuk át, hogy szép selymes legyen.
Ezután tegyük vissza a levesbe a félretett bimbókat, és a halgombócot, majd melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
Tálaláskor szedjük a levest és a halgombócot tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 356 kcal
Fehérje: 15 g
Zsír: 24 g
Szénhidrát: 20 g
2017. május 9., kedd
Áprilisi nyereményeső.
Bátran kijelenthetem, hogy az idei április igen szerencsés volt számomra. Márciusban, és áprilisban több nyereményjátékban vettem részt, és mondhatom sikerrel. Az ajándékoknak nagyon örülök, melyek szép sorban meg is érkeztek, és én nagyon köszönöm mindegyiket!!
Húsvét előtt a Tante Fanny csapata egy ajándékcsomaggal lepet meg és egyben invitált, hogy vegyek részt a "húsvéti kihívásban". Természetesen örömmel tettem eleget a felkérésnek, és az ajándékba kapott leveles tésztából készült "tojássaláta leveles kosárban" recepttel neveztem be. A nyereményem pedig szintén egy Tante Fanny tésztákból összeállított csomag, melyet egy hűtőtáskában vehettem át. Nagyon köszönöm az egész Csapatnak!!
A Tante Fanny nyereménycsomaggal együtt érkezett egy ISCC logóval ellátott Vénusz étolaj, mellyel a Vénusz Csapata ajándékozott meg, és szintén nagyon örültem neki. Eddig is, és ezután is, szívesen főzök Vénusz olajjal, és csakis ajánlani tudom másoknak is. Nagyon köszönöm a Vénusz Csapatának!!
Nagyi, a Nagyi titka oldalon szintén egy receptversenyt hirdetett meg, melyre én is több recepttel neveztem be. Természetesen a süteményeket Nagyi titka liszttel készítettem el, mint mindig, és csakis ajánlani tudom mindenkinek. Végül a Tisztelt Zsűri két receptemet is beválasztott a legjobbak közé, és így két kötény, és két szatyor lapult meg a nyereménycsomagban. Nagyon köszönöm Nagyi!!!
Nagy meglepetés, és egyben nagy öröm volt számomra amikor arról értesítettek, hogy a Receptözön, Receptözön sütemények.... magazinokba beküldött receptek márciusban megjelent számaiban szereplő olvasói receptek beküldői között megtartott sorsoláson a szerencse Nekem is kedvezett, és 20.000-Ft értékű TECO ajándékutalványt nyertem. Nagyon köszönöm az Atzo Kiadó Kft. Csapatának!
A Küldd el a Recepted magazin által meghirdetett "Filléres receptek" nyereményjátékra is több receptet küldtem be, majd nagy örömömre, a Tisztelt Zsűri egy Bernáth-féle tésztaszaggató készülékkel jutalmazta a magazin különszámában megjelent receptjeimet. Nagyon köszönöm a Küldd el a Recepted Csapatának!!
2017. május 8., hétfő
Spárgás-sajtos metélt.
Kezdjük a hetet egy roppant egyszerű, finom, és bő fél óra alatt elkészíthető spárgás-sajtos metélttel. Én a zöld spárgát szeretem, mert sokkal zsengébb, és az íze sem olyan karakteres mint a fehér spárgának, de ízlés szerint mindkettőt felhasználhatjuk ehhez a tésztához. A tésztát gyúrhatjuk saját magunk, (én mindig előre gyúrok, és van száraz tészta a kamrában, így a gyúrásra már nem kell időt fordítani,csak ki kell főzni) de ízlés szerint bolti tésztát is főzhetünk ki. Az elkészült tésztát pedig rögtön tálalhatjuk, és ízlés szerint még reszelt sajttal is megszórhatjuk.
2017. május 6., szombat
Epres citromkrémes tortácska.
Egyszerű sütés nélküli tortácskák készültek a hétvégére, a formákat még a Lidl-ben vettem, és nagyon szeretem. Amennyiben nincs kis forma kéznél, a tortácskák helyett pl. egy 20-22 cm-es tortaformába is elkészíthetjük. Az alaphoz zabkekszet használtam, melyet egy apróra vágott eperdarabokkal összekevert joghurtos-habbal koronáztam meg. Az összeállítása nem vesz sok idő igénybe, viszont pár órát a hűtőben kell pihentetni hogy kellően megdermedjen a krém, és az ízek jól összeérjenek. Érdemes már előző nap elkészíteni, de ha nincs rá lehetőségünk, akkor 2-3 óra is elég neki a hűtőben, és már tálalhatjuk is.
2017. május 5., péntek
Fűszeres-boros sült tarja hagymás krumplival.
Nálunk nagy kedvenc a fűszeres-csontos tarja, mely sütés után is jó szaftos marad. Így az előttünk álló hétvégére éppen egy ilyen recepttel szeretnék ötletet adni az ebédkészítéshez. Az előzőleg befűszerezett tarjaszeleteket ízlés szerint megsüthetjük pl. kint a szabadban tárcsán, grillen, vagy ezek hiányában a konyhában egy serpenyőben is. Köretet is ízlés szerint készíthetünk mellé, én pl. másik nagy kedvencünkkel hagymás-tört krumplival tálaltam, de egy finom saláta is jól illik hozzá. A recept megjelent a "Küldd el a Recepted" márciusi Gizi-receptjei rovatban.
Hozzávalók a húshoz:
2017. május 2., kedd
Gombás szelet.
A fagyasztóba benyúlva egy kisebb zacskó került a kezembe, melyben négy szelet csontos tarja lapult, így aztán az egyik kedvencünk, tejfölös-gombás hússzelet készült belőle. A tarját készíthetjük csont nélkül is, de szerintem csonttal együtt sütve, sokkal ízletesebb lesz a hús. Ameddig a fűszeres hússzeletek a sütőben puhára párolódnak, van idő előkészíteni a tejfölös gombát. Ezután már nincs más dolgunk, mint nyakon önteni a húst, majd visszatenni a sütőbe, és összesütni. Én most tésztát főztem ki hozzá, (nemrégiben ajándékba kapott Soós tésztából) de ízlés szerint más körettel is tálalhatjuk.
A vastagabb szelet csontos tarjának a húsos részét klopfoljuk ki, majd sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pár perc alatt, süssük elő a hússzeletek mindkét oldalát.
Ezután tegyük egymásmellé a tepsibe, csorgassuk rá a visszamaradt zsiradékot, ízlés szerint szórjuk meg ételízesítővel, majorannával, öntsük alá a vizet, majd fóliával fedjük le a tepsit.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. egy óra alatt puhára a húst.
A gombát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint szeleteljük fel. A vöröshagymát vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk kb. 10 percig. (nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba enged elengedő levet)
Amikor a gomba megpárolódott, szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, adjuk hozzá a tejfölt, és szintén keverjük össze, majd forraljuk ki.
Ezután a puhára párolódott húsra öntsük rá a tejfölös gombát, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre.
Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én tésztát főztem ki, de jól illik hozzá pl. a tarhonya, vagy a rizs is.
Tálaláskor helyezzük tányérra a hússzeletet és a gombás szaftot, majd kanalazzuk mellé a köretet, és úgy kínáljuk.