2016. március 1., kedd

Csípős-babos káposztaleves kolbásszal.





A savanyú káposztából eddig csakis székelykáposztát, vagy éppen töltött káposztát főztem, de a leves kimarat az életünkből. Igen, csakis eddig, mert ez a leves nemcsak egyszerű, hanem nagyon finom is. Ebben az influenzás időben pedig igazán jólesett elkanalazgatni, a színével pedig egy kis napsugarat csalogatni a tányérunkra. Ízlés szerint kerülhet bele erős paprika, attól függően, hogy ki mennyire csípősen szereti.





 Hozzávalók:

50 dkg savanyú káposzta
25 dkg krumpli
1 db fehér bab konzerv
1 cs debreceni (5 db-os)
1 db vöröshagyma
2  db sárgarépa
1 ek sűrített paradicsom
chili ízlés szerint
3 dkg vaj  
1-1,5 l víz





A sárgarépát és a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. (én a sárgarépát karikára vágtam, a krumpli pedig kisebb kockákra) A konzerv babot öblítsük, majd csepegtessük le. A debrecenit karikázzuk fel.

A vöröshagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A savanyú káposztának nyomkodjuk ki a levét, nehogy túl savanyú legyen a leves. (én miután kinyomkodtam, kicsit összevágom, hogy ne legyenek olyan hosszúak a szálak)

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát, és az apróra vágott krumplit, majd keverjük össze és pároljuk tovább pár percig.

Ezután keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, ízlés szerint chilit, majd a savanyú káposztát. Öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd ízlés szerint sózzuk, és főzzük kb. 30 percig.

Végül adjuk hozzá a felkarikázott kolbászt, az előzőleg alaposan leöblített, lecsepegtetett babot, és főzzük még kb. 10 percig, majd zárjuk el a gázt és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.


2 megjegyzés: