2015. július 31., péntek

Cukkinis-tésztás csirkemell csőben sütve.




Lehet már kissé unalmasnak tűnik, hogy mostanában szinte csak cukkinivel készült étel kerül fel a blogba, de ennek két oka is van. Az egyik, hogy szerencsére bőségesen terem a cukkini a kertben, és sajnálnám ha ott menne tönkre. A másik nyomós ok, pedig hogy nagyon szeretem a cukkinivel készült ételeket, süteményeket. (cukkinivel készült receptek itt megtalálhatóak) Így aztán szinte minden nap eltudnám képzelni a tányéromon. Most pl. egy nagyon egyszerű, és röpke fél óra alatt összeállítható, majd a sütőben szép pirosra sütött cukkinis-tésztás csirkemell készült ebédre. Mivel közeleg a hétvége, és ha nincs nagy kedvünk órákat a konyhában tölteni főzőcskézéssel, akkor ez a recept éppen kapóra jöhet. Mivel pedig a cukkinin kívül hús is van benne, és sajttal is bőségesen meg van szórva, így esetleg még a férfiakkal, és a gyerekekkel is megtudjuk kedveltetni.....







 Hozzávalók:

30 dkg cukkini
30 dkg csirkemell
15 dkg tészta (nálam nagy kocka) 
2 db tojás (nagy)
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj
1 citrom leve
3-4 ág friss rozmaring
őrölt színes bors
1 dl főzőtejszín 
15 dkg reszelt sajt (pl. gouda, parmezán..)







A cukkinit és a csirkemellet vágjuk fel kisebb kockákra. A rozmaringot csipkedjük le a száráról, majd vágjuk fel apróra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és szintén vágjuk fel apróra.

A sütőformát kenjük ki a vajjal, és tegyük félre. (én 25x10x7 cm-es formát használtam)

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, keverjük össze, és rögtön adjuk hozzá a felkockázott csirkemellet, nehogy a fokhagyma megégjen. Addig pirítsuk a húst még kifehéredik, majd adjuk hozzá a felkockázott cukkinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az apróra vágott rozmaringgal, és facsarjuk rá a citromlevet. Ezután fedjük le a wok-ot, majd pároljuk a húst és a cukkinit pár percig.

Pár perc után öntsük fel a tejszínnel, ha szükséges ízesítsünk utána, majd fedő nélkül pároljuk tovább még pár percig, hogy a tejszín kissé besűrűsödjön. (figyeljünk hogy a cukkini nehogy szétfőjön,  még roppanós maradjon)

Közben a tésztát főzzük ki enyhén sós vízbe, majd szűrjük, csepegtessük le. (én nagy kockát főztem ki, de ízlés szerint másfajtát is választhatunk)

Az elkészült cukkinis csirkemellet ezután keverjük össze a kifőzött, és lecsepegtetett tésztával. Végül az egész tojásokat villával kicsit verjük fel, majd ezt is keverjük óvatosan hozzá.

Az előzőleg kivajazott sütőtálba egyenletesen öntsük bele a cukkinis-húsos-tésztás-tojásos keveréket, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2015. július 28., kedd

Bazsalikomos húsgombóc tejszínes cukkinivel és metélt tésztával.




Az előző évekhez hasonlóan az idei nyáron is bőséges terméssel látnak el a cukkini bokrok, így semmi akadálya, hogy sok-sok cukkinis finomság készüljön a konyhámban. Igaz cukkini az van bőven, már csak az ötletekből kezdek kifogyni. Készítettem már többféleképpen levest, főzeléket, töltve is igencsak szerettük, és a tésztás változatokra sem mondtunk nemet. Így aztán úgy döntöttem hogy az előzőleg megsütött bazsalikomos húsgombócokat párolom még pár percig a tejszínes cukkinivel együtt, majd metélt tésztával tálalom. Az elkészült, és feltálalt étel pedig olyan finomra sikerült, hogy pár perc múlva, már csak az üres tányérok néztek vissza rám. (további cukkinis receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)






Hozzávalók a húsgombóchoz:

50 dkg darált hús
1 db vöröshagyma (kisebb)
friss bazsalikom (ízlés szerint)
 őrölt fehér bors
1 db tojás (közepes)
1-2 ek zsemlemorzsa
2 ek olívaolaj



A vöröshagymát és a bazsalikomot vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a darált húshoz. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az egész tojást, és keverjük (gyúrjuk) alaposan össze. Ha túl lágy lenne a massza, akkor kanalanként adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen.
Ezután nedves kézzel, formázzunk diónyi gombócokat.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyük bele a húsgombócokat, és kisebb lángon, pár perc alatt süssük szép pirosra.

Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.






Tejszínes cukkini hozzávalói:

1 zsenge cukkini
2-3 gerezd fokhagyma
1 tk friss kakukkfű
1/2 citrom leve
őrölt fehér bors
1 dl főzőtejszín
3 dkg vaj



A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A kakukkfüvet vágjuk fel apróra.

Az előzőleg visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd hevítsük fel. Ezután vegyük le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát, és futtassuk meg, majd tegyük vissza a tűzre, és adjuk hozzá a lereszelt cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a kakukkfűvel, facsarjuk rá a citromlevet, és pároljuk pár percig.

Pár perc után öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, majd tegyük bele az elősütött húsgombócokat is. Keverjük, rázogassuk össze, majd főzzük még pár percig, hogy a gombócok kellően átfőjenek, és a szaftja besűrűsödjön.

Közben ízlés szerint főzzünk ki hozzá tésztát. Én saját készítésű metélt tésztát főztem ki.





Tálaláskor tegyük a frissen kifőtt, és alaposan lecsepegtetett tésztát tányérra, majd helyezzük rá a húsgombócokat, és kanalazzuk rá a tejszínes cukkinit.


2015. július 24., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Kapros-túrós lepény.




A kelt tésztás túros lepény nagy kedvenc nálunk, így aztán egy finom leves mellé igen gyakran megsütöm. A napokban a szomszédasszonyom kapros-túrós lepényt sütött, és hozott belőle kóstolót nekünk is. Akkor jutott csak eszembe, hogy idén még kaprosan nem is sütöttem, pedig kapor az van bőven. Húztam, halasztottam az időt, de végül nálunk is elkészült ez a finom sütemény. Lehet a kánikula miatt nem éppen jókora időzítettem a sütést, de a lepény olyan finomra sikerült, mint még talán soha. A tésztája légiesen könnyű, és a töltelékről is csak ennyit tudok elmondani. A hétvégére pedig mindazoknak ajánlani tudom, akik nem rettenek meg ebben a nagy melegben a sütkérezéssel járó plusz melegtől sem.







Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
3 dkg porcukor
1 db tojás (közepes)
5 dkg vaj
1 dl tej
2 dkg élesztő (friss)
csipet só



A tejet langyosítsuk meg, majd keverjük hozzá a fele cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt, futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a maradék cukorral, és az egész tojással.

A robotgép keverőtáljába tegyük bele a vajas-cukros-tojásos keveréket, majd  öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt. 

Ezután szitáljuk rá a csipet sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és pár perc alatt, dagasszuk meg a tésztát. (ha szükséges, akkor még egy pici lisztet szórjunk hozzá dagasztás közben)
Természetesen kézzel, vagy éppen kenyérsütőgéppel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Egy kelesztőtálat kenjünk ki vékonyan olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Ezután szórjuk meg a tetejét egy pici liszttel, majd meleg helyen, kelesszük egy óra hossza alatt, duplájára a tésztát.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd nyújtsuk ki, és helyezzük bele a megkelt tésztát. (én a sütőpapíron nyújtottam ki, majd egy gyors mozdulattal átemeltem a papírral együtt a tepsibe)

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közben készítsük el a túrós tölteléket.






Túrós töltelék hozzávalói:

75 dkg túró
1,5 dl tejföl
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (közepes)
1 cs vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
kapor ízlés szerint 



Egy tálba tegyük bele a túrót, és adjuk hozzá a tejfölt, 15 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, és a reszelt citromhéjat, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Ezután adjuk hozzá a pudingport, és szintén keverjük simára. (pudingpor helyett adhatunk hozzá pl. 1 ek lisztet, vagy búzadarát)

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, szórjuk bele a maradék porcukrot, és verjük kemény habbá.

Ezután az ízesített túróhoz, óvatosan keverjük hozzá a keményre felvert habot. (a habot óvatosan, fakanállal keverjük a túróhoz, hogy ne törjön össze)






Az újrakelesztet tészta tetejére kanalazzuk rá a túrós tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg az előzőleg apróra vágott kaporral.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. július 21., kedd

Cukkinis-paradicsomos lasagne.




A lasagne szó hallatán gondolom mindenkinek, persze köztük nekem is, a darált húsos-paradicsom mártásos változat jelenik meg a szemeink előtt. Most ezzel a jól bevált, és általunk igen kedvelt lasagne recepttel szakítva, egy húsmentes változatot készítettem el. Méghozzá az egyik nagy kedvencemmel, a cukkinivel. Így aztán a tésztalapok közé most tejszínben párolt cukkini, vékonyra szeletelt paradicsom, reszelt sajt, és egy jó nagy marék friss bazsalikom került. Az összeállítás nem tartott sokáig, majd irány a sütő, és már csak a várakozás volt hátra, hogy összesüljön, és végre megkóstolhassam. Mondhatom most sem csalódtam, (mint eddig egyetlen cukkinis receptemben sem) mert az elkészült lasagne nagyon, de nagyon finom volt. Cukkinikedvelőknek mindenképpen a figyelmébe ajánlanám, mert biztos vele a siker. (további cukkinivel készült receptek a linkre kattintva megtalálhatóak)







Hozzávalók:

6 db lasagne tésztalap
70 dkg cukkini
9 db paradicsom
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors
1 marék friss bazsalikomlevél
25 dkg trappista sajt 
3 ek olívaolaj







A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A sajtot szintén reszeljük le. A friss bazsalikomleveleket ízlés szerint vágjuk össze.

Két evőkanál olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a lereszelt cukkinit is.
Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd félig lefedve, pároljuk pár percig.

Ezután vegyük le a fedőt, öntsük fel a tejszínnel, majd fedő nélkül, néha óvatosan megkeverve, addig főzzük, még a tejszín kicsit besűrűsödik.

Egy kisebb sütőformába locsoljuk bele a maradék olajat, majd egyenletesen kanalazzunk bele 2-3 evőkanál cukkinit.

Ezután tegyünk rá 2 db lasagne lapot, és kanalazzuk rá a cukkini 1/3 részét, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Ezután fedjük be vékonyra szeletelt paradicsommal, majd szórjuk meg ízlés szerint friss bazsalikommal.
Ebben a sorrendben rétegezzük tovább úgy, hogy a tetejére reszelt sajt kerüljön.

 Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2015. július 19., vasárnap

Omlós pitetorta áfonyával és vaníliás krémmel.




Jó, jó tudom hogy éppen tombol a kánikula, és ilyenkor még gondolni sem szabadna a sütésre, de mit tegyek, ha éppen most van az áfonyaszezon. Így aztán korán reggel még mielőtt nagy meleg lett volna, beizzítottam a sütőt, és röpke fél óra alatt megsütöttem ezt az omlós pitetésztát. (a tésztának nagy előnye, hogy akár 2-3 nappal előbb megsüthetjük, majd tálalás előtt, ízlés szerinti krémmel, csak meg kell tölteni) Én most egyszerűen csak vaníliás krémmel (cukrászkrémmel) töltöttem meg, majd fahéjas-áfonyát kanalaztam a tetejére, mely jól illett a vaníliás krémhez, és az omlós tésztához.





 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg darált dió
10 dkg vaj
1 db tojás (közepes)


A lisztet kezdjük el összemorzsolni a hideg, kockára vágott vajjal. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a darált diót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor még egy pici lisztet adjunk hozzá)
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább egy órára.

A hűtőből vegyük ki a lehűlt tésztát, nyújtsuk ki piteforma nagyságúra, és helyezzük bele a formába, majd tegyük vissza a hűtőbe legalább fél órára.

Ezután vegyük ki a hűtőből, villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (én rizzsel töltöm meg, de használhatunk babot, kerámia gyöngyöket....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig, majd vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, tegyük vissza a tésztát a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Ezt az omlós tésztát akár 2-3 nappal előbb is megsüthetjük, majd hűvös helyen, letakarva tároljuk.






 Vaníliás krém (cukrászkrém) hozzávalói:

6 db tojássárgája (nagy)
15 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
4 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
5 dl tej

A tojássárgákat a cukor egyharmadával keverjük jó habosra, majd keverjük hozzá a lisztet, és a keményítőt is. (alaposan keverjük össze, hogy csomómentes legyen)

A tejet a maradék cukorral, és a vaníliás cukorral melegítsük forráspontig, majd állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a cukros-tojássárgás keverékhez. 

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kisebb lángon állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. Hagyjuk kb. 2 percig bugyogni, hogy besűrűsödjön, de közben egyfolytában keverjük. 

Ezután vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a tetejét porcukorral, hogy ne bőrösödjön meg, majd hűtsük ki egészen.

A teljesen kihűlt vaníliás krémet mielőtt a tésztára kanalaznánk, robotgéppel keverjük össze, hogy teljesen sima, és krémes legyen.





Áfonya hozzávalói:

25 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
1 ek barna cukor
1 csipet őrölt fahéj


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, szórjuk meg a cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze.

Ezután tegyük be a mikróba, és pár percig pároljuk, vigyázva hogy a szemek nehogy szétrepedjenek. (közben egyszer vegyük ki, és óvatosan keverjük össze)

Végül hűtsük ki egészen mielőtt a krémre kanalaznánk.

A teljesen kihűlt tésztát töltsük meg a szintén teljesen kihűlt vaníliás krémmel, majd kanalazzuk rá a áfonyát.

Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.


2015. július 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Zöldbabos-tejszínes csirkemell.




Az idei nyáron nem lehet panaszunk az időjárásra, sőt szinte már elviselhetetlen a kánikula, melyből jó néhány napot már magunk mögött tudhatunk. A nagy melegben pedig a zsíros, magyaros ételek helyett, inkább a könnyű fogások kerülnek a tányérunkra. Erre a hétvégére is egy ilyen könnyű, és kb. harminc perc alatt elkészíthető receptet hoztam, így nem kell órákat a meleg konyhában főzőcskézéssel eltöltenünk. Első gondolatom az volt, hogy tejszínes csirkemellet készítek, jó sok kakukkfűvel megbolondítva, majd kedvenc zöldségesemnél meglátva a friss, zsenge zöldbabot, úgy döntöttem, hogy egy-két marékkal abból is csempészek bele. Végül beigazolódott, hogy nagyon jó döntés volt, mert a roppanós zöldbab remekül illett a tejszínes-kakukkfüves csirkemellhez. A melegre való tekintettel pedig a köretet sem komplikáltam túl, egyszerűen csak rizst készítettem hozzá.







 Hozzávalók:

1 db filézett csirkemell
30 dkg zöldbab
1 cs újhagyma
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
őrölt fehér bors
kakukkfű (ízlés szerint)
2 dl főzőtejszín (magas zsírtartalmú)
2 ek olívaolaj







A zöldbabot vágjuk fel ízlés szerint, majd enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szűrjük le, majd tartsuk melegen.

Az újhagymát a zöld szárával együtt, vágjuk fel vékonyra. (én a zöld szárából is vágtam hozzá, de ez ízlés dolga, és el is hagyható)

A csirkemellet vágjuk fel kisebb darabokra. A frissen szedett kakukkfüvet csipkedjük le a száráról.

Egy wokba (v. serpenyőbe) hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemellet, és süssük kifehéredésig. Ekkor ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, és szórjuk meg ízlés szerint kakukkfűvel. Néha megkeverve pároljuk 5-6 percig, majd adjuk hozzá a roppanósra főzött zöldbabot, és öntsük fel a tejszínnel.

Ezután óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy a tejszín kissé besűrűsödjön, és az ízek jól összefőljenek.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én rizst készítettem, de pl. kuszkusszal, bulgurral is eltudom képzelni.

Tálaláskor szedjük a köretet tányérra, majd kanalazzuk rá az elkészült zöldbabos-tejszínes csirkemellet, és úgy kínáljuk.


2015. július 16., csütörtök

Camembert diós panírban áfonyamártással.




Nagyon ritkán készítek rántott sajtot, camembert meg még annál is ritkábban, pedig mindegyiket szeretjük. A napokban bevásárlás közben megakadt a szemem a camembert sajton, és mivel az ára is igen kedvező volt, gondoltam meg is van, hogy mit készítek ebédre. A sajt végül diós-zsemlemorzsás panírt kapott, és mivel elég nagy darabok voltak, így nekünk bőven elég volt hozzá az áfonyamártás.(meg nem is tudnám eldönteni, hogy milyen köret is illene mellé) Mivel a sajtot sütés után rögtön tálalni kell, mert csak akkor lesz jó folyós a közepe, így először az áfonyamártást készítettem el, majd csak utána paníroztam, majd sütöttem meg a camembert. Az egész pedig nem tartott fél óránál tovább, és már tálalhattam is.







Hozzávalók az áfonyamártáshoz:

1 cs aszalt vörös áfonya
2 dl édes vörösbor
4 dl víz
ízlés szerint cukor
1 cs vaníliás cukor
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 ek citromlé
1/2 citrom reszelt héja
1 ek étkezési keményítő (+ 1-2 ek víz)


Az áfonyát tegyük fel főni a borral, a vízzel, a cukorral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, és a fűszerekkel. Kisebb lángon főzzük kb. 10 percig.

Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk az áfonyához. Ezután kevergetve 1-2 perc alatt sűrítsük be, majd hűtsük ki.






Hozzávalók:

2 db camembert (nagy)
3 db tojás
liszt
4 ek zsemlemorzsa
4 ek aprított dió
csipet szerecsendió
csipet őrölt fehér bors
olaj a sütéshez


A tojásokat ízesítsük a sóval, szerecsendióval, az őrölt borssal, majd  keverjük alaposan össze.

A diót tegyük bele az aprítóba, és ízlés szerint aprítsuk fel. (késsel is felapríthatjuk, vagy le is darálhatjuk)
Ezután keverjük össze a liszttel.

A camembert először forgassuk bele a lisztbe, majd az ízesített tojásba. Ezután újra forgassuk bele a lisztbe, majd a tojásba. Végül pedig forgassuk bele a diós-lisztbe, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk rá.

Az olajat forrósítsuk fel, majd helyezzük bele a bepanírozott sajtot, és pár perc alatt, mindkét oldalát süssük szép pirosra.(átfordítás közben vigyázzunk nehogy a sajt megsérüljön, mert akkor kifog folyni a panírból)
 Ezután óvatosan vegyük ki az olajból, majd helyezzük törlőpapírra, hogy a felesleges olajat felszívja.

Tálaljuk rögtön a kisült sajtot, az előzőleg elkészített, és kihűtött áfonyamártással.


2015. július 15., szerda

Rozmaringos-fokhagymás újkrumpli.




Sokszor gondot okoz, hogy milyen köretet készítsünk a sült húsok mellé, így most egy igen egyszerű, ám annál finomabb sült krumpli receptjét osztom meg. Mivel a sütőben készül, így nem kell hozzá más mint egy tepsi, természetesen a krumpli, fokhagyma bőségesen, némi fűszer, citromlé, olaj, és már mehet is a sütőbe. Kb egy óra múlva pedig már tálalhatjuk is a kívül ropogós, belül pedig finom puha krumplit. Amennyiben újkrumplit használunk, akkor egyszerűen csak dörzsöljük meg egy kicsit mosás közben, ha viszont öreg krumplival készül, akkor pucoljuk le vékonyan a haját. Tálaláskor pedig ízlés szerint kínáljuk sültek mellé. Én a medvehagyma szezon idején készítettem medvehagymás fűszersót, és a krumplit most azzal szórtam meg, melytől még sokkal finomabb lett sütés után.






 Hozzávalók:

1 kg újkrumpli
1 fej fokhagyma
5-6 ág friss rozmaring
só (pl. medvehagymás-só)
frissen őrölt bors
1/2 citrom leve
1 dl olaj


Az újkrumplit alaposan mossuk, és egy dörzsis szivaccsal dörzsöljük kicsit meg. (ízlés szerint késsel le is kaparhatjuk a vékony héját)

Ezután ízlés szerint vágjuk össze, majd tegyük bele egy tepsibe.

Ízlés szerint sózzuk (én medvehagymás sóval szórtam meg) majd őröljünk rá frissen borsot, facsarjuk rá a citromlevet, és öntsük rá az olajat. Ezután alaposan keverjük össze, majd tegyük közé az pucolatlan, kés lapjával kicsit szétnyomott fokhagymagerezdeket, és a frissen szedett rozmaringágakat.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 45-50 perc alatt süssük készre. Sütés közben legalább egyszer keverjük át, hogy egyenletesen süljön meg. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)





Medvehagymás fűszersó hozzávalói:

5 dkg tengeri só
2,5 dkg medvehagyma


A medvehagyma leveleket vágjuk kisebb darabokra, majd a sóval együtt tegyük bele az aprítógépbe, és pulzálva addig keverjük, még majdnem pépes állagú lesz.

Ezután öntsük, terítsük rá egy sütőpapírra, majd szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni.

Amikor teljesen megszáradt, daráljuk le. (én kávédarálón daráltam le, hogy olyan finom szemcsés legyen mint a só)

Az elkészült fűszersót száraz helyen tároljuk felhasználásig. 

Felhasználhatjuk ételek, húsok, vagy pl. krumpli sózására.


2015. július 12., vasárnap

Áfonyás csokoládékrémes pitetorta.




Nagy kedvenc nálunk a pitetorta, vagyis a vakon sütött linzertészta, melyet ízlés szerinti krémmel és gyümölccsel töltök meg. Gyümölcsből pedig most bőséges a kínálat, így ehhez a tortához én pl. áfonyát választottam, de készülhetett volna éppen meggyel, ribizlivel, őszibarackkal....... Az omlós kakaós tészta, a fehér csokoládés krémmel és az áfonyával, pedig nem csak egyszerűen elkészíthető, de még megunhatatlan is.






 Hozzávalók a kakaós linzertésztához:

25 dkg liszt
20 dkg vaj (hideg)
10 dkg porcukor
3 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 tojássárgája (nagy)
3-4 ek hideg víz



A liszthez adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojássárgát és két evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal kezdjük el összegyúrni a tésztát, és ha szükséges, még adjunk hozzá vizet. (egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára pihenni

Vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. (én két folpack fólia között nyújtom ki, majd leveszem a felső fóliát és egy határozott mozdulattal átfordítom a piteformába)

Ezután helyezzünk a formában lévő tésztára sütőpapírt, majd töltsük meg nehezékkel. (babbal, rizzsel...)

Helyezzük be a sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd helyezzük vissza a sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre a tésztát.

Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk a formában teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk a csokoládékrémmel.






 Csokoládékrém hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)
1 citrom reszelt héja



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjunk hozzá 1 dl tejszínt. Ezután gőzfürdő fölött, olvasszuk fel, majd vegyük le a gőzről, és hagyjuk kihűlni. (közben többször keverjük meg)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal.

Ezután keverjük hozzá a kihűlt tejszínes csokoládét.

A maradék tejszínt verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez.

Ezután a teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk rá az elkészült csokoládékrémet.





 Áfonya hozzávalói:

20 dkg áfonya
1 cs vaníliás cukor
2 ek barna cukor (v. kristálycukor)



Az áfonyát alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Ezután tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a cukorral. 

Ezután tegyük be a mikróba, és pár percig pároljuk, majd vegyük ki és hűtsük ki egészen. (közben egyszer vegyük ki, és óvatosan keverjük össze)

Végül a kihűlt áfonyát kanalazzuk rá a csokoládékrémre, majd tegyük be a tortát a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jól összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a pitetortát a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. július 11., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Lazac tejszínes-zöldborsós szószban.




Ezen a hétvégén a halak, azon belül is a lazac kedvelőinek hoztam egy egyszerűen, és bő fél óra alatt elkészíthető receptet. A zöldborsós szószt készíthetjük fagyasztott borsóval, de tavasszal a frissen szedett, és kifejtett zöldborsóval az igazi. A póréhagymát pedig lecserélhetjük egy csomag újhagymára, melynek a zöld szárrészéből is bátran kerülhet bele, elrontani nem fogja. Én köretnek krumplipürét készítettem ehhez a szaftos-szószos lazachoz, mert szerintem ez illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint pl. egy szelet frissen illatozó kenyérrel is kínálhatjuk.






 Hozzávalók:

2 szelet lazacfilé
1 db póréhagyma (v. 1 cs újhagyma)
30 dkg zöldborsó
1/2 citrom leve
őrölt színes bors
1,5 dl csirke vagy hal alaplé
1,5 dl főzőtejszín (20%-os)
2 ek olívaolaj






A lazacszeleteket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk állni kb. fél órát, hogy az ízek átjárják.

A póréhagymát (v. újhagymát) szeleteljük fel vékonyra. Amennyiben fagyasztott zöldborsót használunk akkor szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.

Egy serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt hagymát és pároljuk üvegesre.

Amikor már kellően megpárolódott, adjuk hozzá a zöldborsót, majd öntsük fel az alaplével a tejszínnel, és a citromlével. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ezután helyezzük bele a lazacszeleteket, majd forraljuk fel. Amikor már felforrt mérsékeljük a hőfokot, majd fedjük le a serpenyőt és 15-20 perc alatt főzzük készre. (főzés közben néha kicsit rázogassuk meg a serpenyőt, de kevergetni nem szabad, mert szétesik a hal húsa)

Végül szórjuk meg az elkészült ételt apróra vágott snidlinggel, és szintén rázogassuk kicsit össze a szafttal.

Közben készítsük el a krumplipürét, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor kanalazzuk a krumplipürét a tányérra, majd helyezzük rá a lazacszeletet, locsoljuk meg a zöldborsós-tejszínes szósszal, és úgy kínáljuk.


2015. július 8., szerda

Málnazselés-tejfölhabos torta.




Ma még ugyan rekkenő hőség, sőt szinte elviselhetetlen kánikula van, de holnapra már megérkezik a felfrissülés, és bátran hozzáláthatunk a tortasütéshez. A napsütésnek köszönhetően minden nap leszedek egy nagy tál málnát, így adott volt, hogy abból készül majd valami finom sütemény. Aztán jött az ötlet, hogy sütök egy vajas piskótaalapot, majd arra kerül egy réteg málnazselé, végül pedig egy habos-krém. A habos krémekhez általában mascarponét használok, viszont több kedves olvasómtól is kaptam levelet, hogy "biztosan nagyon finom lehet a mascarponekerém, de a mascarpone eléggé drága". Így aztán ehhez a habos-krémhez most a mascarponét lecseréltem tejfölre, és állítom hogy nagyon, de nagyon finom lett így is. 20%-os tejfölt vettem, majd egy szűrűben hagytam pár órán át, hogy a felesleges savó lecsepegjen, és a tejföl jó krémes legyen. Így vesztett a savanykás ízéből, és jól összeillett az édes tejszínhabbal. Az elkészült torta pedig egyszerűen abbahagyhatatlan........






 Tészta hozzávalói 26 cm-es tortaformához:

6 dkg liszt
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (közepes)
3 dkg vaj


A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és robotgéppel keverjük jó habosra. 

A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza, majd állandó keverés mellett csorgassuk a cukros-tojásos habhoz.(ekkor a vajtól kicsit összeesik majd a hab)

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd szintén robotgéppel keverjük alaposan össze.

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15-20 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.






 Málnazselé hozzávalói:

50 dkg málna
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
0,5 dl édes fehérbor
1 mk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
20 gramm porzselatint


A málnát a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a borral, ízlés szerint fahéjjal, és a citromhéjjal főzzük kb. 10 percig.

Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

Az átpasszírozott málnát melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, szép lassan szórjuk bele a zselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük langyosra.  (én kézi habverővel kevertem simára)

A teljesen kihűlt tésztát tegyük bele egy sütőpapírral kibélelt, 24 cm-es tortaformába, majd öntsük rá az éppen csak langyos málnát. (sütés közben a tészta kicsit összeugrik, ezért én sütés után egy 24 cm-es formába tettem bele)

Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a málnazselé teljesen megdermedjen.






Tejfölös-hab hozzávalói:

30 dkg tejföl (20%-os)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl Hulala (v. habtejszín + habfixáló)


A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, majd hagyjuk állni 1-2 órán át, hogy a felesleges savó kicsepegjen belőle.

A lecsepegtetett tejfölhöz ezután adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, majd kanállal keverjük össze. (vigyázzunk nehogy sokáig keverjük, mert különben túl híg lesz!!!!)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a cukros-tejfölhöz.

Vegyük ki a hűtőből a megdermedt tortát, majd kanalazzuk a tetejére a tejfölös-habot. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a hab is kissé megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (ízlés szerint előtte való nap is elkészíthetjük)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, majd egy éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2015. július 3., péntek

Peach Melba marcipános jégkrémtorta.





A hétvégi időjárás előrejelzés szerint napokig afrikai hőség árasztja el hazánkat, így aztán a hétvégére tervezett sütkérezés helyett, válasszunk olyan desszertet melyet nem kell sütni, sőt legjobb a fagyasztóból kivéve rögtön tálalni. Nálunk nagy kedvenc  a Peach Melba, (hasonló recept itt megtalálható) melynek az alapja most marcipán, melyre rákanalaztam a habos-vanília jégkrémet, majd rápakoltam az előzőleg fűszeres-mentás szirupban pasírozott ( lassan puhára párolt) őszibarackot. Végül pedig málnaöntettel csorgattam meg, majd hogy a jégkrém nehogy nagyon megolvadjon, rögtön tálaltam. Frissítő, és igazi felüdülés volt elkanalazgatni ebben a forróságba, így a hétvégére csakis ajánlani tudom.






Hozzávalók:

50 dkg marcipán
6 db őszibarack
20 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom héja
5 dl víz
1 csokor menta
200 ml vanília jégkrém
2 dl Hulala (v. magas zsírtartalmú habtejszín)







Vágjunk egy nagyobb darab folpack fóliát, majd szórjuk meg porcukorral. Ezután nyújtsuk ki a marcipánt piteforma nagyságúra, és a fóliával együtt, helyezzük bele, majd nyomkodjuk az oldalán a bordázott részbe is. 

Tegyük pár órára hűvös helyre, (v. rövid időre a fagyasztóba) hogy a marcipán kicsit megszikkadjon. Ezután a fóliával együtt emeljük át egy tálcára mielőtt megtöltenénk a jégkrémmel. (én óvatosan lehúztam róla a fóliát, de nagyon kellett vigyázni nehogy szétessen, így érdemes a fóliával együtt a tálcára tenni)

Az őszibarackokat mossuk meg, majd vágjuk félbe, és óvatosan emeljük ki a magot. (lehetőleg magvaváló barackot vegyünk, annak könnyen  kijön a magja)

Egy serpenyőbe öntsük bele a vizet, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a vékony csíkokra vágott citromhéjat, majd néha megkeverve melegítsük forráspontig. Ezután főzzük pár percig, hogy kissé szirupos legyen.

Ekkor tegyük bele a szirupba a friss mentaleveleket, és a félbevágott, kimagozott őszibarackokat, majd fedjük le a serpenyőt, és kislángon kb. 15 perc alatt posírozzuk puhára (szép lassan főzzük puhára).

Amikor a barack már megpuhult, vegyük le a tűzről, majd vegyük le a fedőt, és hűtsük ki teljesen. Ezután óvatosan húzzuk le a héját, majd tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá.

A jégkrémet hagyjuk szobahőmérsékleten felengedni, hogy könnyen keverhető legyen. Ezután apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, és kanalazzuk a formában lévő marcipánra, majd tegyük be a fagyasztóba hogy kissé megdermedjen.

Közben készítsük el a málnás öntetet.






Málnás öntet hozzávalói:


20 dkg málna
2-3 ek szirup
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor


A málnához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a szirupot, majd turmixoljuk össze. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele az öntetbe, és szép sima, selymes legyen.

Tálalás előtt kb. 15 perccel vegyük ki a jégkrémmel megtöltött marcipánt a fagyasztóból, majd helyezzük rá a lecsepegtetett őszibarackot, és csorgassuk meg a málnaöntettel.






Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, helyezzük tányérra, majd úgy kínáljuk. A maradék öntetet  külön kínáljuk a jégkrémtorta mellé.


2015. július 2., csütörtök

Lecsós csirkemáj.




Tombol a kánikula, és ilyen nagy melegben kinek is lenne kedve órákat főzéssel tölteni a konyhában. Persze azért enni kell, így én pl. egy harminc perc alatt elkészíthető ebédet tálaltam ma fel. A nyári időszakban a lecsó nagy kedvenc nálunk, így lecsós csirkemájat készítettem ebédre. Mivel sem a paradicsomot és a paprikát, sem pedig a csirkemájat nem kell órákig főzni, így aztán mire bemelegedett volna a konyha, már el is készült az ebéd. Köretnek tarhonyát készítettem, de a lecsós májhoz jól illik még a rizs, a bulgur, de ízlés szerint kuszkusszal is kínálhatjuk.







Hozzávalók:

 6-8 db csirkemáj
10 dkg császárszalonna
1 nagy vöröshagyma
6 db paprika
4 db paradicsom
őrölt bors
1 mk majoranna
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős) 
2 ek olaj





A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. A paprikát és a paradicsomot ízlés szerint vágjuk fel. A császárszalonnát kockázzuk fel. A csirkemájat vágjuk fel nagyobb darabokra.

Egy serpenyőbe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, majd addig süssük, még szép színt kap. Ezután adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, még kissé összeesik. Ekkor adjuk hozzá a paprikát, majd pár perc után szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet (ez el is hagyható) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd keverjük össze.

Ezután addig pároljuk, még a paprika kissé összeesik. Végül adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, és a paradicsomot, majd félig lefedve a serpenyőt, pár perc alatt pároljuk puhára a májat. (közben többször rázogassuk meg, és ha szükséges öntsünk alá egy pici vizet, és ízesítsünk utána)

Közben készítsünk ízlés szerint köretet. Én tarhonyát készítettem, de illik hozzá pl. a rizs, a bulgur, esetleg a kuszkusz is.

Tálaláskor tegyük a köretet a tányérra, majd kanalazzuk rá a lecsós csirkemájat, és úgy kínáljuk.