2015. március 31., kedd

Húsvéti receptajánló!!!

Pár nap választ el már csak bennünket a húsvéti ünnepektől, így összeállítottam egy kis ajánlót az eddig elkészített, és egyben kedvenc receptjeimből. Találhatók itt édes és sós kalácsok, sós torták és krémek, töltött tojások, sós ropogtatni valók, pogácsák, de azokról sem feledkeztem meg, akik éppen egy finom-krémes süteményt szeretnének az ünnepi asztalra varázsolni. (kb. 50 db húsvéti recept pedig a linkre kattintva megtalálható)

Mindenkinek jó nézelődést, receptválogatást, és kellemes húsvéti készülődést kívánok!!!






















































































































2015. március 30., hétfő

Tojássaláta sajtkosárban.




A húsvéti sonka mellé készítsünk egy egyszerű, ám finom tojássalátát, melyet ízlés szerint sajtkosárban is tálalhatunk. Így az egyszerű salátát kicsit feldobhatjuk, és nem csak mutatós lesz a tálalás, hanem a salátával együtt a sajtkosarat is elfogyaszthatjuk. A sajtot én a mikró pizzasütő fokozatán két perc alatt szép világos színűre sütöttem, majd kivéve egy pohár hátán formáztam meg. Akinek nincs a mikrón ilyen fokozat az természetesen a sütőben is előkészítheti a sajtot, majd  egyesével kivéve formázhatja meg. A kosárkákat, és a salátát is már bőven a tálalás előtt elkészíthetjük, majd az étkezés előtt, pár perc alatt összeállíthatjuk.







 Hozzávalók 6-8 db-hoz:

20 dkg sajt
6 db főtt tojás
1 db édes alma
1 ek tejföl
1 ek torma (csemege)
2 tk majonéz
1 tk mustár
cukor (ízlés szerint)
csipet só
snidling (el is hagyható)







A sajtot reszeljük le, majd osszuk el 6-8 részre. (én edami sajtot reszeltem le, de trappista, vagy füstölt sajt is jó hozzá)

Sütőpapírból vágjunk ki egy 8-10 cm átmérőjű kört, majd tegyünk rá egy előzőleg kiporciózott sajtadagot.

Ezután tegyük be a mikróba, és a pizza sütő fokozaton süssük 2 perc alatt világos színűre. (amennyiben nincs a mikrón pizza sütő fokozat, akkor sütőben magas hőfokon süssük meg)

A mikróból kivéve rögtön fordítsuk rá egy pohárra, majd húzzuk le a sütőpapírt, és kézzel formázzuk meg a még meleg sajtot. (gyorsan kell a sajttal dolgozni, mert hamar kihűl, és megkeményedik)

Az elkészült kosárkát tegyük félre, majd a maradék kiporciózott sajttal is így járjunk el.

A keményre főtt tojásokat vágjuk félbe, majd emeljük ki a sárgáját. Ezután a sárgákat villával nyomkodjuk össze, a fehérjét pedig vágjuk kisebb kockákra.
Az almát pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, és szintén vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy tálba tegyük bele az összenyomkodott tojássárgát, majd adjuk hozzá a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a tormát, egy csipet sót, és ízlés szerint cukrot, majd keverjük alaposan össze. (egy krémes masszát kell hogy kapjunk)

Ezután adjuk hozzá a felkockázott tojásfehérjét, az almát, az apróra vágott snidlinget, és óvatosan keverjük össze, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.

Tálalás előtt töltsük meg a sajtkosárkákat a tojássalátával, majd úgy kínáljuk.


2015. március 29., vasárnap

Ibolyás palacsinta.




Szeretek új dolgokat kipróbálni, így ezek közé tartozik pl. a virággal (eddig csakis bodzavirág került a süteményeimbe) való étel elkészítése is. A bodzavirág nagy kedvencem, és nagyon szeretem az ízét a palacsintába. Tavaly Halmos Mónika megajándékozott a "Virágkonya" című szakácskönyvével, melyben nagyon sok kedvemre való recept található. (a könyvben Mónika felkérésének eleget téve bekerült egy általam készített recept is, a saját magam készített fotóval együtt) Tehát a könyv lapozgatása közben, még akkor eldöntöttem, hogy az idei évben több virágos receptet is elkészítek majd. Így aztán a vasárnapi krémes sütemény helyett, most ibolyás palacsintát sütöttem. Az ibolyának nincs olyan intenzív íze mint a bodzának, de az elkészült palacsinta már látványra is magával ragadott. Tálaláskor csakis porcukorral szórtam meg, mivel szerintem így magában olyan finom, hogy kár lett volna töltelékkel elrontani a palacsintaevés élvezetét.

Halmos Mónikáról, az ehető virágokról, és az általa megjelentetett könyvekről, bővebben a Rózsakunyhó.hu oldalon olvashatunk.







 Hozzávalók kb. 16 db palacsintához:


10 dkg liszt
1 db tojás (nagy)
2 tk cukor
1/2 cs sütőpor
csipet só
pár csepp citromlé
1 ek olaj
8 dkg tejföl
1 dl tej
2-3 csokornyi ibolya

a sütéshez kb. 2 ek olaj







Az ibolya szárát csipkedjük le, majd tegyük egy szűrőbe, és folyó víz alatt mossuk meg. Ezután alaposan csepegtessük le, majd terítsük rá papírtörlőre, hogy az összes nedvességet felszívja.

Egy tálba tegyük bele a liszt és az olaj kivételével a többi hozzávalót, majd keverjük alaposan össze.

Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, majd keverjük simára. Keverés közben adjuk hozzá az olajat is.

A palacsintasütőt kenjük ki olajjal, és kanalazzunk bele kisebb halmokat a masszából, majd szórjuk meg ízlés szerint ibolyával. Amikor a kis palacsinták alja már szép pirosra sült, egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tésztát, majd süssük egy-két pillanatig.
Ezután a megsült palacsintákat tegyük papírtörlőre, majd a maradék palacsintatésztával is így járjunk el.

Tálalás előtt helyezzük tányérra az ibolyás felével felfelé a palacsintákat, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és úgy kínáljuk.


2015. március 28., szombat

Húsvéti sós kalács sonkával és tojással.




A húsvéti asztalról nem hiányozhat a kalács, legyen az éppen édes vagy sós. Mivel mindenkinek más a kedvence, így általában két kalácsot sütök. Persze azért nem szeretném a sós kalácsot minden évben ugyanazzal a töltelékkel készíteni, így most fűszeres tojáskrém, és apróra vágott főtt, füstölt sonka került a kelt tésztába. A megtöltött tésztát kuglóf formában sütöttem készre, majd izgatottan vártam hogy kihűljön, és végre felszeletelhessem. Bátran mondhatom, hogy kiállta a kóstolás próbáját, és így ez a kalács is helyet kap majd az idei, ünnepi asztalon. Természetesen az ünnep előtt frissen megsütve, mert ez csak egy próbasütés volt, és a kalács az utolsó morzsáig már el is fogyott. (további húsvéti receptek itt megtalálhatóak)







 Hozzávalók a tésztához:

40 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 dl tej
1db natúr joghurt (Danone 125g-os)
5 dkg vaj
2 db tojássárga
1 tk cukor
2 tk só


A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. 

A vajat olvasszuk meg, majd hűtsük vissza, és keverjük simára a tojássárgákkal. 

Ezután a liszt közepébe lévő mélyedésbe öntsük bele a joghurtot, a vajas-tojássárgás keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Ezután indítsuk el a robotgépet, és 5-6 perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen megdagaszthatjuk kézzel, vagy kenyérsütőgépben is)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd konyharuhával takarjuk le, és langyos helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.







 Töltelék hozzávalói:

20 dkg főtt, füstölt sonka
5 db főtt tojás (nagy)
2-3 ek tejföl
2 tk mustár
2 ek kukoricaliszt
őrölt bors

A lekenéshez: 1 db tojás (kicsi)


A teljesen kihűlt főtt, füstölt  sonkát vágjuk fel kisebb darabokra.

Az előzőleg megfőzött, és teljesen kihűlt tojásokat pucoljuk meg, majd szintén vágjuk fel apróra.

Egy tálba tegyük bele a tejfölt, majd adjuk hozzá a mustárt, a kukoricalisztet, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott tojást, és keverjük óvatosan össze.






A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 1,5 cm vastagra. (arra figyeljünk hogy ne legyen nagyobb a kuglóf forma méreténél amiben majd sütjük)

Ezután kanalazzuk rá az összekevert tölteléket, majd óvatosan kenjük el a tésztán, hogy lehetőleg mindenhova kerüljön belőle. Ezután szórjuk meg az apróra vágott sonkával, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

Egy 24 cm-es kuglóf formát zsírozzunk, és lisztezzünk ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük 30 percig újra, majd kenjük le felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 150 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk az ünnepi asztalon.


NoSalty.hu "A hét bloggere: Gizi-receptjei"


A NoSalty.hu szerkesztőségéből kb. két héttel ezelőtt megkeresett Bagdi Gréta, és megkérdezte hogy lenne-e kedvem pár mondatban bemutatkozni az olvasóiknak. Természetesen nagy örömmel tettem eleget a megtisztelő felkérésének, melyet ezúton is szeretnék megköszönni.

A megjelent cikkben olvashattok rólam, és megismerkedhettek egynéhány általam készített, és a NoSalty.hu oldalán is megtalálható receptemmel.

Grétának még egyszer köszönöm a lehetőséget, és mindenkit arra buzdítanék, ha kedvet érez hozzá, látogasson el a Nosalty.hu oldalra, és olvassa el a cikket.


2015. március 27., péntek

Sonkakrémes és tojáskrémes roló.




Ma szintén egy receptötletet hoztam, melyet húsvétra elkészíthetünk. Az előzőleg sütött sós piskóta, (melyet szintén sonkakrémmel és tojáskrémmel töltöttem meg) adta az ötletet, hogy miért is ne lehetne ropogósra sült leveles tésztába is beletölteni a krémeket. Így aztán hasonló krémeket készítettem, majd a két falatnyi rolókba töltöttem. Mondhatom nálunk nagy sikere volt. A ropogós tészta, a sós sonkakrémmel és tojáskrémmel egyszerűen abbahagyhatatlan. A húsvéti ünnepekre dupla, de még az is lehet hogy tripla adagot készítek majd. (további húsvéti receptek itt megtalálhatóak)







Hozzávalók a sonkakrémhez:

20 dkg főtt, füstölt sonka
6 dkg vaj
1 db lila hagyma 
2-3 tk dijoni mustár
2-3 ek tejföl
őrölt fehér bors


A sonkát és a hagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a mustárt, két evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. (a maradék tejfölt, csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges)







Tojáskrém hozzávalói:

5 db főtt tojás
2 db újhagyma
1/2 citrom leve
1 ek tejföl
1 tk dijoni mustár
2 ek zsemlemorzsa
őrölt fehér bors


A főtt tojásokat és az újhagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt, a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze. Ezután keverjük hozzá a zsemlemorzsát. (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen)







Tészta hozzávalói 10 darabhoz:

2 cs előnyújtott leveles tészta
1 db tojás (kicsi)



Az előnyújtott leveles tésztát vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd az előzőleg vékonyan zsírral megkent formákra tekerjük fel.
Ezután kenjük le vékonyan tojással, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire állítva, egymástól távolabb. (sütés közben a tészta kicsit összecsúszik, így majd vastagabb rolót kapunk)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd magasabb hőmérsékleten süssük pár perc alatt, szép pirosra. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve még forrón húzzuk le óvatosan a formál, majd hagyjuk teljesen kihűlni.







Tálalás előtt töltsük meg a ropogósra sült rolókat a sonkakrémmel, és a tojáskrémmel, majd úgy kínáljuk. (közvetlenül tálalás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben a krémtől elveszti a ropogóságát)



2015. március 26., csütörtök

Sütőben sült töltött tojás.



A húsvéti asztalról nem hiányozhat a töltött tojás sem. Különböző töltelékekkel tölthetjük meg a főtt tojásokat, én is többfélével készítettem már. Mindegyik nagyon finom volt, de ez a sonkás-gombás töltelékkel készült mindegyiknél finomabb. Természetesen ez nem csak a tölteléknek köszönhető, hanem a tetejére kanalazott tejfölnek, a reszelt sajtnak, és annak hogy a sütőben bő 10 perc alatt még össze is sütöttem. Az elkészült, és langyosra hűtött tojás pedig olyan finom volt, hogy az ünnepekre biztosan újra elkészítem. Mi ugyan langyosan ettük, de hidegen is tálalhatjuk. (további húsvéti receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók:

8 db tojás
10 dkg sonka
10 dkg gomba
1 kisebb vöröshagyma
3 dl tejföl
10 dkg sajt
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 dkg vaj
1 ek olívaolaj







A tojásokat főzzük keményre, majd pucoljuk meg, és vágjuk félbe. Ezután óvatosan szedjük ki a sárgáját úgy, hogy a fehérje egyben maradjon. A kiszedett sárgákat ezután villával törjük kicsit össze.

A vöröshagymát, a gombát, és a sonkát vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el párolni. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá a sonkát, majd azzal is pároljuk pár percig. Végül adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük alaposan össze, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük langyosra.

Egy jénaitálat kenjünk ki vajjal, majd helyezzük bele egymásmellé a tojásfehérjéket. Ezután mindegyiket töltsük meg a langyosra hűlt töltelékkel, majd ízlés szerint kanalazzunk rá tejfölt. Végül pedig szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd  süssük 10-15 percig, hogy a sajt szépen ráolvadjon, és kissé megpiruljon.

Az elkészült tojásokat ízlés szerint kínálhatjuk melegen, de hidegen is nagyon finom.






Tálaláskor helyezzük tányérra a töltött tojást, majd ízlés szerint hónapos retekkel, paradicsommal, paprikával..... kínáljuk.
 
 
1 adag tápanyagtartalma:
 
Energia: 426 kcal
 
Fehérje: 27 g
 
Zsír: 33 g
 
Szénhidrát: 5 g


2015. március 25., szerda

Sós piskóta sonkakrémmel és tojáskrémmel töltve.




Hamarosan itt a húsvét, így aztán lassan ellehet kezdeni azon gondolkodni, hogy mi is kerüljön majd az ünnepi asztalra. A karácsonyi nagy sütkérezések után a húsvéti kínálat legalábbis nálunk sokkal visszafogottabb. Persze azért vannak "kötelező" ételek mint pl. a főtt sonka, a különböző töltött tojások, és sonkaszeletek, az elmaradhatatlan édes és sós kalács. Ezeket természetesen idén is elkészítem, de azért szeretnék valami új finomsággal is előrukkolni. Mivel ötletem számtalan van, viszont a húsvét túl rövid ahhoz hogy mindet végig kóstoljuk, így már most készülnek szép sorban az újdonságok. Mi pedig kóstolgatjuk a finomságokat, és eldöntjük mi is készüljön majd újra el az ünnepekre.






 Sós piskóta hozzávalói:

4 db tojás (nagy)
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
  4 ek tej
1 mk őrölt fehér bors


A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, és tegyük félre.

A tojássárgához adjuk hozzá a sót, az őrölt borsot, a tejet, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük jó habosra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és szitáljuk hozzá a tojássárgás keverékhez, majd keverjük simára.

Ezután fakanállal, apránként keverjük hozzá a keményre felvert tojáshabot.

Egy kb. 35x33 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt. Ezután helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Amikor a piskóta teljesen kihűlt, vágjuk fel három egyforma részre, majd töltsük meg a tojás és sonkakrémmel.






 Tojáskrém hozzávalói:

5 db főtt tojás (nagy)
1 db lila hagyma
1-2 ek tejföl
1 tk dijoni mustár
2 ek zsemlemorzsa
őrölt fehér bors


A főtt tojásokat és a lila hagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd turmixoljuk össze.

Ezután adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és keverjük krémesre . (annyi zsemlemorzsát keverjünk hozzá, hogy jó krémes legyen)







Sonkakrém hozzávalói:


30 dkg sonka
6 dkg vaj
1 db lila hagyma 
2-3 tk dijoni mustár
2-3 ek tejföl
őrölt fehér bors


A sonkát és a lila hagymát vágjuk fel kisebb darabokra, majd adjuk hozzá a mustárt, két evőkanál tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és turmixoljuk össze, hogy jó krémes legyen. (a maradék tejfölt, csak akkor adjuk hozzá, ha szükséges)


Az egyik piskótalapot helyezzük egy tálcára, majd kenjük meg a tojáskrémmel. Ezután helyezzünk rá szintén egy piskótalapot, majd a tenyerünkkel óvatosan nyomkodjuk le. Ezután kenjük rá a sonkakrémet, majd tegyük rá a maradék piskótalapot, és szintén nyomkodjuk le tenyérrel. 







Bevonókrém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
2 dl sűrű tejföl


A tejfölt tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk pár órát állni, hogy jól lecsöpögjön. (így jó sűrű, krémes lesz)

Ezután a mascarponéhoz adjuk hozzá a sűrű tejfölt, ízlés szerint sózzuk, és keverjük jó krémesre.

A megtöltött piskótát ezután vonjuk be a krémmel, majd tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (én előző nap elkészítettem, majd tálalásig a hűtőbe tettem)

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a piskótát, majd úgy kínáljuk.