2015. november 27., péntek

Túrógombóc.




A túrógombóc nagy kedvenc nálunk, és egy tányér leves mellé remek második fogás. Készítettem már túrógombócot eperrel a közepén, és sült cseresznyével a közepén, medvehagymával megbolondítva, vagy éppen csak egy egyszerű változatban, de ilyen habkönnyűt mint most, állítom még soha. (további túrógombóc receptek a linkre kattintva megtalálhatóak) A hozzávalókat már este összekevertem, majd éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap megformáztam, majd gyöngyöző vízben (mint eddig mindig) pár perc alatt készre főztem. Ezután pirított zsemlemorzsába forgattam a pille könnyű gombócokat.... Tálaláskor fahéjas porcukorral, és tejföllel kínáltam. Ízlés szerint készíthetünk hozzá pl. vaníliasodót is, de mi kizárólag csakis tejföllel szeretjük.






 Hozzávalók 16-18 db gombóchoz:


50 dkg tehén túró (félzsíros)
12 dkg búzadara
2 ek liszt (púpozott)
2 db tojás (nagy)
1 cs vaníliás cukor
1 ek porcukor
nagy csipet só
1/2 citrom reszelt héja (el is hagyható)



A túrót villával alaposan törjük össze, majd adjuk hozzá a búzadarát, a lisztet, a porcukrot és vaníliás cukrot, egy nagy csipet sót, a reszelt citromhéjat, és keverjük alaposan össze. 

Ezután adjuk hozzá az egész tojásokat, majd alaposan keverjük össze. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)

Ezután takarjuk le a tálat egy fóliával, majd tegyük be éjszakára (1-2 órára) a hűtőbe, hogy a búzadara magába szívja a nedvességet. 

Főzés előtt vegyük ki a hűtőből a masszát, majd vizes kézzel formázzunk gombócokat. 

Egy edénybe öntsünk bőségesen vizet, majd melegítsük forráspontig. Ekkor helyezzük bele óvatosan a gombócokat, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és a gyöngyöző vízben főzzük kb. 8 perc alatt készre. (főzés közben csak óvatosan keverjük meg)

Amikor puhára főttek a gombócok, egy szűrővel szedjük ki a vízből, majd csepegtessük le, és forgassuk bele az előzőleg elkészített pirított zsemlemorzsába.






Pirított zsemlemorzsa hozzávalói:

kb. 15 dkg zsemlemorzsa
3-4 ek olaj


Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és kisebb lángon, állandó keverés mellett pirítsuk szép barnára. (vigyázzunk, mert a zsemlemorzsa gyorsan pirul, nehogy megégjen)

Az elkészült gombócokat forgassuk alaposan bele a zsemlemorzsába, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor az elkészült túrógombócot szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd ízlés szerint tejföllel kínáljuk.


2 megjegyzés:

  1. Képzeld, nálunk ma délután ez lesz a desszert, már bekeverve várja a sorát :-) Nagyon szeretjük :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó, igazán jó választás! :) Mi is nagyon szeretjük, és most valahogy különösen könnyű gombócokat sikerült készíteni.

      Törlés