2015. április 16., csütörtök

Kelkáposztás-szalonnás tészta buggyantott tojással.



Ez az egyszerű tésztás fogás a maradék felhasználás jegyében készült. A napokban ugyanis vásároltam egy nagyobb fej kelkáposztát, melyből maradt egy tésztára való. A kelkáposztát a fejes káposztával ellentétben nem lereszelve párolom meg, hanem kisebb kockákra felvágva. A káposztán kívül került némi húsos császárszalonna is a tésztához, majd tálalás előtt közvetlenül még buggyantott tojás is készült hozzá. Én ugyan saját magam gyúrtam a tésztát, de boltban vásárolt metélt tésztával is készíthetjük. Az egész ebédkészítés pedig nem tartott bő fél óránál tovább, és már tálalhattam is.





 Hozzávalók:

15 dkg metélt tészta
50 dkg kelkáposzta
15 dkg császárszalonna
frissen őrölt bors
1 ek olaj


A kelkáposztát és a császárszalonnát vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a felkockázott szalonnát, és kezdjük el sütni. Amikor már szép színt kapott, adjuk hozzá a kelkáposztát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, hogy a káposzta kellően roppanós maradjon.

Közben enyhén sós vízben, főzzük ki a metélt tésztát, majd szűrőkanállal szedjük ki a főzővízből, kicsit csepegtessük le, majd adjuk hozzá a kelkáposztás szalonnához. 
Forgassuk alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.





Buggyantott tojás készítése:

Egy edénybe forraljunk fel kb. 1 liter vizet, majd öntsünk bele egy teáskanál ecetet.

A tojást egyesével óvatosan üssük bele egy kisebb tálkába, majd szintén nagyon óvatosan, alacsonyról (a tál szinte érjen bele a vízbe) öntsük bele a forrásban lévő vízbe. (Mielőtt beleöntenénk a tojást, keverjünk kanállal örvényt a vízbe, majd annak a közepébe öntsük bele. Így szép, formás buggyantott tojást kapunk)

Ezután mérsékeljük a hőfokot, és a gyöngyöző vízbe főzzük 3-4 percig, hogy a fehérje megfőjön, de a sárgája még folyós maradjon.
Amikor a tojás megfőtt, szűrőkanál segítségével emeljük ki a vízből, és hagyjuk lecsepegni. (én négy tojást főztem meg, és mindegyikkel így jártam el, külön-külön)





Tálaláskor szedjük a kelkáposztás-szalonnás tésztát tányérra, majd helyezzük rá a tojást. Ízlés szerint frissen őröljünk rá borsot, majd úgy kínáljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése