2015. január 5., hétfő

Lazac tatár.




Karácsonyra a többféle előételként feltálalt falatkák között kapott helyet ez a lazac tatár is. A füstölt lazac, az újhagyma, és a kapor mellett került bele még némi fekete halikra is, majd az egészet egy sűrűbb tejföllel, sóval és őrölt borssal kevertem össze. Tálalás előtt ropogósra sütött kiflikarikákra kanalaztam rá, majd úgy kínáltam. Ez a tatár nem csak nagyon egyszerű, hanem a ropogós kiflivel nagyon finom is volt. Igaz a füstölt lazacnak köszönhetően olcsónak éppen nem mondható, de ünnepek alkalmával ennyi kis dőzsölést megengedhetünk azért magunknak.







Hozzávalók:

10 dkg füstölt lazac
2 ek fekete halikra (Dán Capelin halikra)
1 db újhagyma
2 tk tejföl (20%-os)
1-2 tk kapor
őrölt fehér bors



A füstölt lazacot, az újhagymát, és a kaprot vágjuk fel apróra.

Ezután a tejfölhöz adjuk hozzá az apróra vágott újhagymát, a kaprot, és ízlés szerint sózzuk és szórjuk meg őrölt borssal, majd keverjük alaposan össze. (a sózással vigyázzunk, mert a füstölt lazac sós)

Végül adjuk hozzá az apróra vágott lazacot, és a fekete halikrát, majd óvatosan keverjük össze. Ezután fóliával lefedve, tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Közben vékonyan szeleteljük fel a kiflit, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, ropogósra.

Tálalás előtt vegyük ki a lazac tatárt a hűtőből, majd kanalazzuk rá a kiflikarikákra és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése