2015. január 30., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Brokkoli főzelék sült csirkemellel.




A tegnapi havazás után, (csodaszép fehérré változott a táj) ma felváltotta a hóesést az eső, és úgyis mondhatnám, hogy pocsék idő van. Ettől persze teljesen lehangolt még a hangulatom is, így egy tavaszt idéző színekben pompázó ebédet készítettem. Méghozzá brokkoli főzeléket, és sült csirkemellet. Az egész főzőcskézés nem tartott bő fél óránál tovább, és már tálalhattam is. A főzelék pedig nemcsak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is volt. Így aztán hétvégére csakis ajánlani tudom minden brokkoli kedvelőnek, vagy éppen azoknak akik most döntötték el, hogy elkészítik ezt az eddig még mellőzött zöldségfélét.







Hozzávalók:

1 közepes brokkoli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 citrom leve
késhegynyi szódabikarbóna
1 tk ételízesítő
őrölt bors
2 ek kukoricaliszt
1,5 dl tejföl
1 dl tejszín
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
kb. 1 l víz

1 db csirkemellfilé






A brokkolit szedjük rózsáira, majd a zsenge szárrészt pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. 

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd a petrezselyemzölddel együtt szintén vágjuk fel apróra.

A csirkemellet vágjuk fel ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített vaj és olívaolaj keverékén süssük pár perc alatt szép pirosra. Ezután szedjük ki, majd tálalásig tartsuk melegen.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva az apróra vágott brokkoliszárat, és a petrezselyemzöldet is. Ezután sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és keverjük alaposan össze, majd pároljuk pár percig.

Ezután öntsük fel a vízzel, facsarjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a brokkolirózsát is. Szórjuk meg egy késhegynyi szódabikarbónával, hogy szép zöld maradjon a színe, majd főzzük puhára. (arra vigyázzunk, hogy a brokkolirózsa szét ne főjön)

Amikor puhára főt, szedjük ki a brokkolirózsa felét, és tegyük félre. A többit botmixerrel pépesítsük.

A tejfölt keverjük simára a tejszínnel, a kukoricaliszttel, és egy kevés főzőlével, majd állandó keverés mellett csorgassuk a pépesített brokkolihoz. Ezután kevergetve sűrítsük be, majd tegyük vissza az előzőleg kiszedett brokkolirózsát, és pár percig, szép lassan főzzük tovább.

Tálaláskor szedjük a főzeléket tányérba, majd rakjuk rá a pirosra sült csirkemellet, és úgy kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése