2014. október 30., csütörtök

Mogyoróvajas-csokoládés keksz.




A hűvösebb idő beköszöntével, előkerültek az üres kekszes dobozok, és mint több blogban, nálam is elkezdődött a kekszsütés. A nyáron kedves barátnőm Erika, megajándékozott pár üveg mogyoróvajjal, így a kekszes dobozokat most mogyoróvajas-csokoládés keksszel töltöttem meg. (persze az is lehet hogy az éjszaka manók jártak nálunk, mert igencsak fogyóban van a keksz) Már a nyers, összegyúrt tészta is nagyon finom volt, hát még amikor készre sült. Az omlós tészta, a csokidarabkákkal, és ropogós barna cukorral nagyon, de nagyon finom. Egyszerűen nem lehet abbahagyni, mert annyira kínálja magát. Elméletileg száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is eltartható lenne ez a finom keksz, de nálunk szerintem pár nap múlva már morzsája sem lesz, és üresen kong majd a kekszes doboz.







 Hozzávalók kb. 30 db kekszhez:

10 dkg mogyoróvaj
10 dkg vaj
25 dkg liszt
10 dkg barna cukor (+ a forgatáshoz)
2 cs vaníliás cukor
1 db tojás (közepes)
2 tk sütőpor
csipet só
1 mk őrölt fahéj
5 dkg étcsokoládé







 A csokoládét éles késsel, vágjuk fel apróra. Egy tányérba tegyünk pár kanál barna cukrot a forgatáshoz.

A mogyoróvajat keverjük habosra a puha vajjal, a barna cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval, és az őrölt fahéjjal. Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá az egész tojást is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a mogyoróvajas keverékhez. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe a tésztát.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd formázzunk diónyi nagyságú golyókat. Ezután forgassuk bele a barna cukorba, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Amikor minden golyó elkészült, akkor egy villával nyomjuk, lapítsuk le egy kicsit mindegyiket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt aranybarnára a kekszeket. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, mert melegen még nagyon omlósak, és szétesnek ha megmozdítjuk őket.






A teljesen kihűlt kekszet rögtön tálalhatjuk, de ízlés szerint száraz, hűvös helyen hosszabb ideig is tárolhatjuk. Ízlés szerint, egy szép díszcsomagolásban akár ajándékba is adhatjuk.


2014. október 27., hétfő

Fűszeres fekete harcsaszelet, sült krumplival.




A fekete harcsa húsa eléggé ízetlen, így nagyon jól illet hozzá ez a fűszeres pác. Ezért aztán sütés előtt pár órával érdemes bepácolni a halszeleteket, hogy az ízek jól átjárják. Tálalás előtt bő fél órával pedig ráérünk készre sütni, majd ízlés szerinti körettel tálalni. Ízlés szerint tálalhatjuk pl. egy finom salátával, esetleg krumplipürével, vagy mint én most, szintén a sütőben sütött krumplival. Mivel a fekete harcsához elég ritkán lehet csak hozzájutni, így afrikai harcsaszeleteket is készíthetünk ezzel a pácolással.







Hozzávalók:

2 db 30 dkg-os fekete harcsafilé (v. afrikai harcsa)


Pác hozzávalói:

3-4 ek olívaolaj
1/2 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
2 tk hal-fűszerkeverék
1 tk worcestershire szósz
1 mk pirospaprika


A pác hozzávalóit keverjük össze, majd nyomjuk bele az ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát. 

Ezután alaposan forgassuk meg a pácban a halszeleteket, majd hagyjuk pár órán át pácolódni. (közben többször forgassuk meg a pácban, hogy mindenhol átjárják az ízek)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg 1-2 ek olívaolajjal. Ezután helyezzük rá a bepácolt halfiléket, majd öntsük rá a visszamaradt pácot. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, hogy a hal húsa kellően átsüljön, és szép piros legyen.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én sütőben kakukkfüves sült krumplit készítettem.

Tálalás előtt helyezzük a harcsafilét és a köretet tányérra, majd úgy kínáljuk. Jól illik a hozzá a sütőben sütött krumpli, a krumplipüré, de egy finom salátával is tálalhatjuk.

2014. október 24., péntek

Almás-málnás morzsa.




Lehet kissé hihetetlennek tűnik hogy október vége felé közeledve, még bőségesen teremnek a málnabokrok. Azt nem tudom megmondani, hogy milyen fajta, csakis azt hogy nyár elejétől, egészen az első fagyokig szüretelhetem a termést. Az idei esős nyár, pedig még kedvezett is a málnabokroknak, és csak teremnek, és teremnek rendületlenül. Szerencsére az eső előtt még sikerült leszednem egy nagy tál málnát, melyet most almával összepárosítva, édes morzsával megszórva sütöttem készre. Tálaláskor azért a hűvös idő ellenére a sütőből kivett gyümölcsös morzsát még egy gombóc vanília fagyival is megkoronáztam, majd a meleg szobában kanalazgattuk el. Ízlés szerint az almát párosíthatjuk pl. szederrel, vagy éppen áfonyával is.







 Hozzávalók a morzsához:

20 dkg liszt
 10 dkg vaj
10 dkg kristálycukor


Tegyük bele a lisztet és a cukrot egy tálba, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. 

Ezután kezdjük el az ujjainkkal összemorzsolni, hogy egy zsemlemorzsa szerű morzsát kapjunk.



Hozzávalók a gyümölcsös részhez:

2 db alma
20 dkg málna (v. szeder, áfonya..)
5 dkg vaj
10 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 mk őrölt fahéj


A málnát tegyük egy szűrőbe, majd alaposan mossuk meg, és hagyjuk teljesen lecsepegni a vizet.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk négybe, majd távolítsuk el a  magházat. Ezután vágjuk fel kisebb kockára. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, majd adjuk hozzá a barna cukrot, és kezdjük el karamellizálni. Pár perc után adjuk hozzá a felkockázott almát, majd szórjuk meg az őrölt fahéjjal. Ezután keverjük alaposan össze, majd fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk félpuhára az almát. 

Ezután vegyük le a fedőt, és pároljuk még pár percig, hogy a leve besűrűsödjön.

Egy sütőtálba (v. kisebb tepsibe) öntsük bele a karamellizált almát, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett málnát, (v. szedret) és óvatosan keverjük össze. 

Végül szórjuk meg a vaníliás cukorral, majd szórjuk a tetejére az édes morzsát is.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (szép világosra, ropogósra süljön a morzsa a tetején)

Az elkészült gyümölcsös morzsát vegyük ki a sütőből, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.






Tálalás előtt a még meleg gyümölcsös morzsát szedjük tányérra, kanalazzunk rá egy gombóc vanília fagylatot, és úgy kínáljuk.


2014. október 22., szerda

Körtés-diós lepény.




Az utóbbi csodaszép napsütéses napok után beköszöntött a hideg, szeles és eső idő. Ilyen cudar időjárásban mivel is vigasztalódhatnánk, mint egy finom süteménnyel. Számomra már csak az volt a kérdés, hogy milyen is legyen ez a vigaszt nyújtó sütemény. Mivel a gyümölcsöskosárban meglapult pár szem szép, érett körte, így körtés lepényt sütöttem. A tésztája egy egyszerű kevert kakaós tészta, melyet cikkekre vágott körtével raktam ki, majd irány a sütő. Bő fél óra alatt meg is sült a sütemény, melyet a sütőből kivéve, még forrón, sárgabaracklekvárral kentem le. Természetesen körte helyett ízlés szerint almával is megsüthetjük, garantálom hogy úgy sem fog a nyakunkon maradni.







 Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:


4-5 db körte
1/2 citrom leve

 15 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs sütőpor
10 dkg darált dió
12 dkg margarin
2 db tojás
2 dkg kakaó (cukrozatlan)
1 mk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl

1-2 ek sárgabaracklekvár a lekenéshez







A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vájjuk ki a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint cikkekre, majd locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze. (a citromlé megvédi a körtét a barnulástól)

A margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt.

Ezután állandó keverés mellett, adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze.

Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet. (egy sűrűbb masszát fogunk kapni)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük) (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)







A lekvárt állandó keverés mellett, melegítsük forráspontig. (ha túl sűrű lenne, akkor egy picike vizet öntsünk hozzá melegítés közben)

A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.


2014. október 19., vasárnap

Mákos piskótarolád almás mascarponekrémmel.




Nincs vasárnap sütemény nélkül, (na nem mintha hétköznap nem sütkéreznék szinte minden nap) viszont sokszor nehéz eldönteni hogy éppen mit is süssek. Ilyenkor előveszem a jól bevált piskóta receptemet, melyet lekvárral, vagy éppen egy finom krémmel töltök meg. Persze azért az örök kedvenc, a gyerekkori emlékeket felidéző (anyu nagyon sokszor sütötte) sárgabarack lekvárral megkent piskótatekercs. A piskótatésztába most kevertem két evőkanál mákot, és mivel valami krémes süteményre vágytunk, így a mascarponekrémbe került némi karamellizált alma is. Így aztán a vasárnapi sütemény nem csak egyszerűen, és gyorsan elkészült, hanem még nagyon finom is. Alma helyett ízlés szerint pedig körtével is készíthetjük, a siker úgy is garantált.







Piskóta hozzávalói (gáztepsihez): 


4 db tojás (közepes)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma



Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)







Almás mascarponekrém hozzávalói:

 3-4 db alma
2 ek méz
2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín (v. Hulala)



 Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára. 

Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.

Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét.

Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.

A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.





Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.


2014. október 17., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Zeller-burgonya gratin. (csőben sült zeller és krumpli)




Nekem bizony sokszor gondot okoz, hogy hétvégén milyen köretet készítsek a sültek mellé, a már szinte unalmassá vált krumplipüré, rizs, vagy éppen sült krumpli helyet. (további köretreceptek itt megtalálhatóak) Így aztán nagyon megörültem ennek a receptnek, és gyorsan el is készítettem. Habár ez a csőben sült zeller és krumpli, a pirosra sült császárszalonnával, akár magában is kitesz egy fogást a hétvégi asztalon, egy finom salátával feltálalva. Mivel most csakis az ízekre, na és persze arra voltam kíváncsi hogy milyen sikere lesz, így hús helyett, egy egyszerű buggyantott tojást készítettem hozzá. Bátran mondhatom hogy nagyon finom, és nagy sikere volt nálunk, így aztán sűrűn lesz hétvégi vendég az asztalon, egy finom sült kísérőjeként.






 Hozzávalók:

1 db zeller (nagy)
50 dkg krumpli
6-8 szelet császárszalonna
4 dl főzőtejszín (20%-os)
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 db chili (kimagozva, apróra vágva)
1 ek dijoni mustár
1 ek rozmaring (apróra vágva)





A szalonnát vágjuk fel apróra, majd pirítsuk szép pirosra. Ezután tegyük félre.

A zellert és a krumplit pucoljuk meg, majd nagyon vékonyra szeleteljük fel. A fokhagymát szintén pucoljuk meg, a chilit magozzuk ki, majd mindegyiket vágjuk fel apróra.

Egy edénybe öntsük bele a tejszínt, adjuk hozzá az apróra vágott rozmaringot, a fokhagymát, a chilit, és a mustárt, majd kevergetve melegítsük forráspontig.

Ezután néhány kanállal tegyünk egy sütőtálba a tejszínes keverékből, és rendezzünk el benne egy réteg vékonyra szeletelt zellert, majd enyhén sózzuk és szórjuk meg a kisütött szalonnával. Végül pedig locsoljuk meg a tejszínes keverékkel.

Ezután rendezzünk el egy réteg vékonyra szeletelt krumplit, majd enyhén sózzuk és szórjuk meg szalonnával, és locsoljuk meg a tejszínes keverékkel.

Folytassuk így a rétegezést váltogatva, arra figyelve hogy a tetejére krumpli kerüljön, majd öntsük rá a maradék tejszínes keveréket.
Ezután fedjük le a sütőformát alufóliával mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 50 perc alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

Tálalás előtt szedjük tányérra a csőben sült zelleres-krumplit, majd ízlés szerint buggyantott tojással, sült hússal, vagy csak úgy magában kínáljuk.

2014. október 15., szerda

Birsalmás pite.




Nagyon szeretem ezt a szép aranysárga színű, és illatos gyümölcsöt, így alig vártam hogy megjelenjen a piacokon. Ugyan egy kisebb fa van a kertben, mely reményeim szerint jövőre már terméssel is megajándékoz majd. A birsalmát nyersen a fanyarkás íze miatt mi nem szeretjük, (gondolom mások sem) de a belőle készült kompótnak, krémlevesnek, befőttnek, és süteménynek már nem mondunk nemet. (birsalmával készült receptek itt megtalálhatóak) Így aztán nagy sikere volt ennek a pitének is. Az omlós tészta, a szaftos birsalmás-ricottás töltelékkel nem csak egyszerűen elkészíthető, hanem langyosan egyszerűen abbahagyhatatlan.







A birsalma főzésével kezdjünk, mert teljesen  ki kell hűteni mielőtt a tésztára kerül.

3-4 db birsalmát pucoljunk meg, majd távolítsuk el a magházat, és daraboljuk fel ízlés szerint. Ezután fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral, és vaníliás cukorral ízesített vízben főzzük puhára. (vigyázzunk nehogy sokáig főzzük, mert szétfő, és túl puha lesz)
A puhára főtt birsalmát ezután hűtsük ki egészen, majd szedjük ki a levéből és alaposan csepegtessük le.



 Hozzávalók a tésztához:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. sertészsír)
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet keverjük össze a csipet sóval, és a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Lisztezett felületen, (v. folpack fólián) nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük be a hűtőbe addig,  ameddig elkészítjük a tölteléket.






 Hozzávalók a töltelékhez:

kihűtött, darabolt birsalma
25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg porcukor (v. ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor
2 db tojás
1,5 dl habtejszín
reszelt citromhéj


Egy tálba tegyük bele a ricottát, a cukrot, a két egész tojást, a habtejszínt (nem kell felverni!!!!!), a reszelt citromhéjat, és a vaníliás pudingport, majd alaposan keverjük össze.

A piteformában lévő tésztán osszuk el egyenletesen a teljesen kihűtött birsalmát, majd óvatosan öntsük rá a ricottás-tejszínes keveréket.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.


2014. október 13., hétfő

Karfiol és gomba fűszeres bundában petrezselyemmártással.





Igaz még csodaszép napsütéses az idő, de gondolva a télre leszedtem a kertben egy jó nagyadag petrezselyemzöldet. Alaposan megmosva, a leveleket lecsipkedve bezacskóztam, majd a megtöltött zacskók bekerültek a fagyasztóba. Télen jó lesz majd lecsippenteni egy-egy darabkát, és megízesíteni vele az éppen készülő ételeket. Mivel nagyon szeretem a petrezselyemzöldet így a rántott gomba, és karfiol mellé a frissen leszedett petrezselyemzöldből mártást készítettem. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesített, a tejszíntől pedig selymes mártás, nagyon jól illett a gombához és a karfiolhoz.







Hozzávalók:

30 dkg karfiol rózsa
20 dkg gomba

3 db tojás
2 dl tej
liszt
őrölt fehér bors
szerecsendió
majoranna
étolaja sütéshez



A rózsáira szedett karfiolt enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

A gombának törjük ki a tönkjét, majd tisztítsuk meg.

A tojásokat kézi habverővel keverjük össze a tejjel, ízlés szerint sóval, őrölt borssal, szerecsendióval és majorannával, majd apránként keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel bőséges mennyiségű étolajat.

Az előfőzött karfiolt és a megtisztított gombát ízlés szerint sózzuk meg, majd forgassuk bele lisztbe. Ezután forgassuk bele a fűszerezett sűrűbb palacsintatésztába, majd óvatosan tegyük bele a forró olajba. 

Közepes lángon addig süssük még a panír szép aranybarna színt kap, majd alaposan lecsepegtetve szedjük ki egy papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. (sütés közben többször forgassuk meg, hogy mindkét oldala egyformán átsüljön)
Tálalásig tartsuk melegen.







Petrezselyemmártás hozzávalói:


1 nagy csokor petrezselyemzöld
3 ek liszt
5 dkg vaj
2 dl tej
2 dl főzőtejszín
őrölt bors
szerecsendió



A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd adjuk hozzá az apróra összevágott petrezselyemzöldet. Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval, majd tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett főzzük sűrűre a mártást. (ha nagyon besűrűsödne, akkor egy kevés tejet adjunk hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen a mártás)

Tálaláskor helyezzük tányérra a bundás karfiolt és gombát, majd külön tálkában kínáljuk mellé a petrezselyemmártást.