2014. szeptember 30., kedd

Málnás zabaglione.




A zabaglione egy édes, olasz mousse, melyet én most málnával készítettem el. Az utóbbi napok szikrázó napsütésének köszönhetően ugyanis sikerült megint leszednem egy tál málnát. Mivel semmi kedvem nem volt a sütkérezéshez, és már hosszú ideje készülök ennek a finom, habos desszertnek az elkészítésére, így hozzá is láttam. Igen egyszerű desszert, és rögtön fogyaszthatjuk is. Viszont a tojáshab gőzfürdő fölötti kézzel való kevergetése, igényel némi munkát. Ennek ellenére örülök hogy elkészítettem, mert a végeredmény egy nagyon könnyű és finom hab, melyhez jól illik a málna, de ízlés szerint akár a szeder is.






 Hozzávalók 6 pohárhoz:

40 dkg málna (v. szeder)
15 dkg barna cukor
2 cs vaníliás cukor
6 db tojássárgája
3 ek édes fehérbor
1 mk őrölt fahéj







A málnát (v. szedret) tegyük egy szűrűbe, majd folyóvíz alatt mossuk meg. Ezután alaposan csepegtessük le, majd keverjünk hozzá 5 dkg barna cukrot, egy mokkáskanál őrölt fahéjat, és egy csomag vaníliás cukrot.


A poharak aljába kanalazzunk 1-1 evőkanállal a málnából. A maradék málnát tegyük bele egy szűrőbe, és hagyjuk a levét teljesen lecsepegni.

A tojássárgához adjuk hozzá a maradék cukrot, és vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük habosra. Ezután keverjük hozzá az édes fehérbort is.

Ezután az edényt a tojásos keverékkel helyezzük vízgőz fölé, majd kézi habverővel keverjük 10-12 perc alatt, sűrű habbá.

Végül a maradék, lecsepegtetett málnával keverjük óvatosan össze a tojáshabot, majd elosztva kanalazzuk a poharakban lévő málnára.

Az elkészült pohárkrémet pedig rögtön tálalhatjuk.

2014. szeptember 26., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Rizskoch borsodóval.




A hétvégére egy olyan süteményreceptet hoztam, amely nálunk igazi nagy kedvenc. Ez nem más, mint a rizskoch, méghozzá borsodóval tálalva. Amikor beköszönt a hűvösebb idő, egy finom leves mellé sokszor megsütöm, és második fogásként tálalom fel. (leves receptek itt megtalálhatóak) A rizst a sütőben főzöm puhára, így nem kell kevergetni, és a rizsszemek is szépen egyben maradnak. A rizskoch mellé pedig elmaradhatatlan a borsodó, de ízlés szerint tálalhatjuk egy finom gyümölcslekvárral, vagy éppen málnaszörppel nyakon öntve is.







 Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

25 dkg rizs
1 l tej
1 dl tejszín
5 db tojás (nagy)
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja







A rizst tegyük egy szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk meg. Ezután csepegtessük le, majd tegyük bele egy nagyobb jénaiba (v. lábosba).

Öntsük fel a tejjel és a tejszínnel, majd adjunk hozzá egy nagyobb diónyi margarint, és egy csomag vaníliás cukrot. Ezután melegítsük forráspontig, majd fedjük le a jénai (v. lábos) tetejét, és tegyük be közepes hőmérsékletű sütőbe. (ameddig felforr, többször keverjük alaposan össze)

A közepes hőmérsékletű sütőben addig főzzük (kb. 30 perc) még a rizs a folyadékot teljesen magába szívja, és megpuhul. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk még legalább egy negyed órát lefedve.

A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgájához adjuk hozzá a maradék vaníliás cukrot, 10 dkg porcukrot, és a pudingport, majd keverjük simára.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és a maradék 5 dkg cukorral, verjük kemény habbá.

A puhára főtt rizst öntsük bele egy tálba, majd adjuk hozzá a maradék margarint, a simára kevert cukros-tojássárgát, a mazsolát, a reszelt citromhéjat, majd egy fakanállal óvatosan keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, és szintén óvatosan keverjük össze. (én ketté osztva adtam hozzá a habot)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele az összekevert rizst. (néhányszor ütögessük a tepsit az asztallapjához, hogy a rizs egyenletesen elterüljön a tepsiben)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 30 perc alatt szép pirosra. Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk kihűlni.







Borsodó hozzávalói:

4 dl édes fehérbor
1 dl víz
1/2 citrom leve és reszelt héja
4 db tojás (nagy)
10-15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 ek vaníliás pudingpor (v. étkezési keményítő)


A bort öntsük bele egy edénybe, majd adjuk hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Ezután melegítsük forráspontig.

A tojások sárgáját keverjük simára 10 dkg porcukorra, a vaníliás cukorral, és a vaníliás pudingporral, végül pedig keverjük hozzá a vizet. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forrásban lévő borhoz, majd a hőfokot mérsékelve, állandó keverés mellett főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. 

A tojások fehérjét a maradék cukorral verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a még forró mártáshoz. Ezután tálalásig tartsuk melegen.






Tálalás előtt a rizskochot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd a borsodóval kínáljuk.


2014. szeptember 24., szerda

Petrezselymes krumplifőzelék tükörtojással és kolbász-chipsszel.



 Tejfölös krumplifőzeléket sokszor készítek, így igencsak felkeltette az érdeklődésemet ez a petrezselyemzölddel készült változat. Mivel csak felületesen követtem a televízióban a főzelék elkészítését, így a receptre sem nagyon emlékszem. A krumplin kívül szinte csak a petrezselyemzöld volt az, ami megmaradt az emlékezetemben. Viszont igencsak kíváncsi voltam erre az ízvilágra, így a saját elképzelésem szerint főztem meg a főzeléket. Az elkészült főzelék valóban nagyon finom volt, és kellően érződött rajta a petrezselyem íze is. (lehet tehettem volna kicsivel többet bele, na de majd legközelebb...) Feltétnek tükörtojást, és kolbász-chipsszet sütöttem, melyek nagyon jól illettek a főzelékhez. 






 Hozzávalók:

50 dkg krumpli
1 csokor petrezselyemzöld
2 db babérlevél
1 ek ételízesítő
2 dl tejföl (12 %-os)
víz






A krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt és a babérlevelet, majd főzzük puhára.

A petrezselyemzöldet enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük le, és tegyük jéghideg vízbe.

A puhára főtt krumpliból vegyünk ki egy keveset, és tegyük félre.

A maradék krumplit a főzőlével együtt öntsük bele a turmixgépbe, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett petrezselyemzöldet, és a tejfölt. Ezután addig turmixoljuk, hogy jó pépes legyen.

Ezután öntsük vissza az edénybe amiben főztük, majd adjuk hozzá az előzőleg kiszedett krumplit, és keverjük össze.

Ameddig a krumpli fől, addig vékonyan karikázzuk le füstölt kolbászt, majd egy serpenyőben süssük jó ropogósra.
Egy másik serpenyőben, ízlés szerint süssünk tükörtojást. (én teljesen megsütöm a tojás sárgáját is, mert nem szeretem ha folyós, de ez már ízlés dolga)

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd helyezzük rá a tükörtojást, és szórjuk meg a kolbász-chipsszel.

2014. szeptember 20., szombat

Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval.



A túrótorta nagy kedvenc nálunk, így a hétvégére egy sütés nélküli változatot terveztem be. Aztán amikor benéztem a hűtőbe, láttam hogy van egy csomag réteslap, melyet záros határidőn belül fel kellene használni. Ekkor jött az ötlet, hogy az eddig készített kekszes alapot, most két réteg ropogósra sült rétestésztára cserélem le. Mivel a túrós töltelék is kissé eltér a megszokottól, így egy merőben új, de nagyon finom tortát sikerült az asztalra varázsolni. Ameddig a torta a hűtőben pihent, elkészítettem a gyömbéres szőlőragut, majd  tálaláskor a tortaszeleteket a raguval kínáltam. A ropogós tészta a habos-túrókrémes töltelékkel, és a gyömbéres szőlőraguval nagyon, de nagyon finom volt.







 Hozzávalók a ropogós tésztához:


8 db réteslap
5 dkg vaj
1 db tojás


Két réteslapot helyezzünk egymásra, majd tegyük rá egy sütőpapírra. Ezután kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással.

A lekent tésztára ezután helyezzünk rá szintén két réteslapot, majd tegyünk rá egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. 

Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szintén kenjük le olvasztott vajjal, majd egész tojással. 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen.

A maradék réteslapokkal is így járjunk el.






 Hozzávalók a túrókrémhez:

25 dkg túró
4 db tojássárgája
1,5 dl tej (2,8 %-os)
3,5 dl habtejszín (v. Hulala)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 g porzselatin
0,5 dl víz
 4 dkg étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja



A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval.

A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.

A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, majd szintén forraljuk fel. 

Ezután vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, majd keverjük simára.

A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl. 

Ezután a zselatint keverjük hozzá a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót, és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához. 

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, majd helyezzük be legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrós-krém teljesen megdermedjen.







Gyömbéres szőlőragu hozzávalói:

1-2 fürt szőlő
2 ek méz
1 cs vaníliás cukor
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 dl édes fehérbor
1/2 citrom leve
1 tk étkezési keményítő + pici víz


A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd ízlés szerint magozzuk ki. (mivel nekem elég apró szemű volt a szőlő, így nem magoztam ki)

Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk 1-2 percig.

A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Egy keverőkanállal óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Ezután helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.


2014. szeptember 18., csütörtök

Fejes káposztafőzelék.




Az ősz beköszöntével egyre többször készítek főzeléket, lehet az éppen bab, borsó, kelkáposzta..... vagy mint most, fejes káposztafőzelék. A fejes káposztából készült főzelék íze kissé édeskés, én ezért is szeretem nagyon. Mivel nagyon egyszerűen, és gyorsan elkészül (kb. egy óra alatt), így rohanós napokon, általában az előző napról megmaradt pörkölttel tálalom. (igaz én csak úgy magában, hidegen is elkanalazgatom :) ) Ízlés szerint feltétnek persze készíthetünk sült húst, vagy éppen fasírozottat is a főzelék mellé.






Hozzávalók:

1 kisebb fejes káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 db krumpli
1 tk ételízesítő
köménymag (egész)
majoranna
2-3 ek liszt
1 tk pirospaprika
2 ek olaj
víz
 







A káposzta külső leveleit távolítsuk el, majd vágjuk félbe, végül pedig daraboljuk fel kb. 2x2 cm-es darabokra.

A krumpli és a vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy edénybe tegyük bele a feldarabolt káposztát és a vöröshagymát, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg egész köménymaggal, majorannával, és adjuk hozzá az ételízesítőt. Forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és főzzük a káposztát félpuhára.

Amikor a káposzta már félpuhára főt, adjuk hozzá az apróra vágott krumplit, majd főzzük puhára. (amennyiben szükséges, ízesítsünk utána)

 Az olajat forrósítsuk fel, majd keverjük hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni a rántást.

A langyosra hűlt rántást keverjük simára egy kevés főzőlével (v. vízzel), majd öntsük hozzá a forrásban lévő káposztához. Ezután addig keverjük, hogy a teljesen sima, csomómentes legyen a főzelék. Főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről, és tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni.

Tálaláskor a főzeléket kínálhatjuk sült hússal, fasírozottal, vagy éppen pörkölttel. Én pl. az előző napról megmaradt pörkölttel kínáltam.

2014. szeptember 15., hétfő

Somlói revolúció. (avagy Magyarország tortája 2014-ben)




Mint tudjuk már több éves hagyománnyá vált, hogy minden év augusztusában megtudhatjuk melyik torta nyerte el a kitüntető címet, és lett Magyarország tortája. Vagyis tortái, mivel a cukorral készült változat mellett idén is megismerkedhettünk a cukormentes tortával, sőt ebben az évben elkészült a honvédség tortája is. 2014-ben az ország tortája pedig nem más mint a Somlói revolúci lett, melyet Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester készített. A tortákról készült fotókat nézegetve, rögtön eldöntöttem, hogy én is elfogom készíteni mindhárom tortát. Elsőként a cukormentes tortát alakítottam át a mi ízlésünkre, és édesítő helyett, cukorral sütöttem meg. ("Csokis kaland" recept itt megtalálható) Mivel a hétvégére szerettem volna egy finom, krémes-habos tortát sütni, így hozzáláttam a "Somlói revolúció" elkészítéséhez. A tortaalap megsütése, és a további csokoládés, és narancsos réteg elkészítése egyáltalán nem bonyolult, szerintem még kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. Csakis az egyes rétegek dermedése vesz elég sok időt igénybe, így érdemes már előző nap összeállítani, majd a másnapi tálalásig a hűtőben pihentetni a tortát. A tortáról pedig csak annyit tudok elmondani, hogy a puha grillázs tészta a ropogós dióval, és a kétféle habos-csokoládékrém, melyek szinte szétolvadnak a szájban, valamint a narancszselé, ízben nagyon jól harmonizálnak egymással. Egy biztos, mi imádtuk ezt a finom tortát, és biztos hogy még számtalanszor elkészítem  majd.







Dió grillázs készítése:


Kb 20 dkg durvára vágott dióhoz keverjünk 2-3 ek kristálycukrot, majd állandó kevergetés mellett, karamellizáljuk aranybarnára. Ezután öntsük ki egy olajjal vékonyan lekent fém tálcára,  majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, diódarálón daráljuk le a grillázst.



 Grillázs tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

6 db tojásfehérje (145 g)
4 db tojássárgája (60 g)
5 dkg porcukor
2 dkg liszt
8 dkg dió grillázs (ledarálva)
3 dkg dió (apróra vágva)



A ledarált dió grillázst keverjük össze a liszttel. A diót éles késsel, vágjuk kisebb darabokra.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a dió grillázsos-lisztes keveréket. 

A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a masszához. 

A tortaformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd öntsük bele a masszát. Ezután egyenletesen simítsuk el, majd szórjuk meg az apróra vágott dióval.

Helyezzük be előmelegített, gőzös sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30 perc alatt készre. (én a sütő aljába tettem egy kisebb edénybe vizet, majd légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a tésztát a formában pár percig, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Ezután béleljük ki a tortaformát sütőpapírral, majd helyezzük vissza a teljesen kihűlt tortalapot.







 Étcsokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg étcsokoládé (70%-os)
3 tojássárgája (kb. 50 g)
50 cl rum (v. 1 ek rumaroma)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 g zselatin (por)
3,5 dl habtejszín (30%-os v. Hulala)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a rummal (v. rumaromával), majd keverjük hozzá a langyosra hűlt csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

A tortaformában lévő tésztára öntsük rá az elkészült csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. 
Ezután helyezzük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Narancszselé hozzávalói:

2 dl frissen facsart narancslé (v. 100%-os narancslé)
1 narancs reszelt héja
5 dkg porcukor
10 g zselatin (por)


A frissen facsart narancslevet keverjük össze a porcukorral, a reszelt narancshéjjal, és főzzük 2-3 percig. Ezután szűrjük át egy szűrőn, majd tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. 

Ezután adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. Végül kevergetve hűtsük ki.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, majd öntsük a csokoládékrém tetejére a narancslét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a narancszselé teljesen megdermedjen.







Fehér csokoládés mousse hozzávalói:

17 dkg fehér csokoládé
3 db tojássárgája (50-55 g)
1 ek porcukor
2 tk vaníliaaroma
3,5 dl habtejszín (30 %-os v. Hulala)
5 g zselatin (por)



A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, és gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hűtsük langyosra.

A tojássárgáját keverjük ki alaposan a porcukorral, és a vaníliaaromával, majd keverjük hozzá a langyosra hűtött fehér csokoládét.

Egy deciliter tejszínt melegítsük fel forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és alaposan keverjük össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tojásos-csokoládés keveréket, és szintén keverjük alaposan össze, majd hagyjuk kihűlni.

A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként, kézi habverővel keverjük hozzá a csokoládékrémhez.(én kézi habverővel kevertem össze, hogy egy sima, krémes masszát kapjak)

Vegyük  ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt narancszselé tetejére öntsük rá a csokoládékrémet, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután tegyük vissza a hűtőbe legalább 2 órára, hogy a csokoládékrém teljesen megdermedjen.



Csokoládé ganache hozzávalói:

10 dkg étcsokoládé (70 %-os)
1 dl habtejszín


A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd gőzfürdő fölött olvasszuk fel. Ezután vegyük le és állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd keverjük simára. Egy sűrűbb csokoládékrémet fogunk kapni.

Vegyük ki a hűtőből a tortát, és kanalazzuk a tetejére a csokoládét, majd egy spatula segítségével simítsuk el egyenletesen. Ezután tegyük vissza a hűtőbe kb. fél órára, hogy a csokoládé teljesen megdermedjen a torta tetején. 

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd csatoljuk le a tortaformát. Helyezzük tortatálra, majd ízlés szerint szórjuk körbe a maradék darált dió grillázzsal. Tetejét díszítsük fehér csokoládé korongokra helyezett dióval. (A fehér csokoládét felolvasztottam, majd sütőpapírra kisebb korongokat formáztam. Ezután betettem a fagyasztóba, hogy teljesen megdermedjen. Díszítés előtt kivettem, majd ráhelyeztem a diót, és olvasztott étcsokoládéval megcsorgattam)

Az elkészült tortát éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, majd felszeletelés után hagyjuk kb. 30 percig szobahőmérsékleten. (én azért hagytam tálalás előtt szobahőmérsékleten állni a tortát, mert így a csokoládés rétegek könnyű habosak lettek)

Tálalás előtt helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd úgy kínáljuk.


Megjegyzés:
A grillázs tésztát én 26 cm-es tortaformában sütöttem meg, mert sütés közben kisebb, vagyis 24 cm-re zsugorodik össze a tészta.

Étcsokoládéból jó minőségűt választottam, viszont a fehér csokoládé egyszerű Milka volt amit felhasználtam.
Az étcsokoládés krémhez én az eredeti  recepttel ellentétben, kevertem egy evőkanál porcukrot, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen ez a réteg.

Habtejszínből lehetőleg 30% zsírtartalmút válasszunk, de a Hulala is tökéletesen megteszi.

A narancszseléhez frissen facsart narancslevet használtam, de legközelebb 100%-os narancslével fogom elkészíteni. Egy narancs reszelt héját elegendőnek találtam, mert nem szerettem volna, hogy keserű legyen a zselé.

A torta tetejét bevonhatjuk tortabevonó csokoládéval is, de én a nálam jól bevált csokoládékrémet használtam. Igaz nem lett szép fényes a torta teteje, viszont könnyen szeletelhető, és nagyon finom.


2014. szeptember 12., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Pikáns-birsalmás csülök kuszkusszal.




Esős, hűvös hétvégének nézünk elébe, ezért egy olyan receptet hoztam, melyet a sütőben kell készre sütni. Így aztán nem csak egy finom, kiadós ebédet tudunk feltálalni a családnak, hanem még a sütő melegét is kiélvezhetjük. Mivel a csülköt a sütőben sütjük készre, így csakis az előkészítésére kell rászánnunk kb. fél órát, és a tálalásig már szinte semmi dolgunk nincs is a hússal. A csülköt először elősütöttem, majd tepsibe tettem. Ezután köré raktam a cikkekre vágott birsalmát, végül pedig aláöntöttem, az előzőleg elkészített hagymás-fűszeres levet, majd irány a sütő. Bő két óra alatt puhára pároltam, majd szép pirosra sütöttem a húst. Közben elkészítettem a kuszkuszt, melyet köretként kínáltam a sült csülök mellé. Ízlés szerint a kuszkusz helyett készíthetünk rizst, krumplipürét, de puha kenyérrel is kínálhatjuk.







 Hozzávalók:

1 nagy sertés csülök
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 citrom reszelt héja és leve
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt koriander
1 mk őrölt gyömbér (v. egy 1 cm-es friss)
1 tk őrölt római kömény (v. egész)
1 púpozott ek sűrített paradicsom
1 ek méz
2 ek olívaolaj
2-3 dkg vaj
5 dl víz (v. húsleves)
2 db birsalma






A csülökről fejtsük le a bőrt, és a zsíros részt, majd sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni.

A vöröshagymát, és a birsalmát vágjuk fel nagyobb cikkekre.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd helyezzük bele a csülköt. Ezután körbeforgatva, pár perc alatt minden oldalát pirítsuk meg, majd helyezzük bele egy tepsibe.

A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, majd tegyük bele a cikkekre vágott vöröshagymát, és pirítsuk pár percig. Amikor már szép színt kapott a hagyma, adjuk hozzá a préselt fokhagymát, majd a reszelt citromhéjat, és a fűszereket is. Keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a mézet, a sűrített paradicsomot, és a citromlevet. Végül öntsük fel a vízzel (v. húslevessel), és melegítsük forráspontig. 

Ezután helyezzük a tepsiben lévő csülök köré a cikkekre vágott birsalmát, majd öntsük fel a hagymás- fűszeres lével. Végül pedig fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk 2-2,5 órán át. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük a csülköt szép pirosra. (amikor levesszük a fóliát, még eléggé híg a szaft, ezért én pár kanállal kivettem belőle, hogy mire a hús megsül, a szaft is kellően besűrűsödjön)

Én kuszkuszt készítettem köretnek. Egy bögre kuszkuszt összekevertem egy mokkáskanál sóval, majd leöntöttem másfélszeres mennyiségű forró vízzel. Ezután teljesen lefedtem a tál tetejét, majd tálalásig melegen tartottam.

Tálaláskor szedjük tányérra a kuszkuszt, majd helyezzük rá a pirosra sült csülköt, pár cikk birsalmát, és ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


2014. szeptember 8., hétfő

Csokoládés-málnás sajttorta.




A sok esőnek köszönhetően az idei évben igencsak ontották a bőséges termést a málnabokrok. Szerencsére évekkel ezelőtt olyan málnafajtát kaptam a szomszédomtól, amely egész nyáron terem. Mivel most még az időjárás is kedvezett a málnának, így szinte naponta leszedek egy-egy tálkával. A fagyasztóba is került már néhány dobozzal, és többféle finom málnás süteményt is sütöttem. Most éppen erre a málnás sajttortára esett a választásom, melyet gőzfürdőben sütöttem készre. Az elkészült tortát végül tejszínes csokoládéval öntöttem le, és a kettő együtt nagyon, de nagyon finom volt. Málna helyett természetesen szederrel, áfonyával, vagy éppen ribizlivel is megsüthetjük.







Hozzávalók a kekszes alaphoz:

18 dkg Győri Édes keksz
10 dkg vaj


A kekszet daráljuk le, vagy kézzel morzsoljuk össze, hogy morzsalékos legyen.

A vajat hevítsük fel, majd öntsük a kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a vajas-kekszes keveréket, majd tenyérrel egyenletesen lapogassuk el.

Ezután tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 percig. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kihűlni. 

Amikor már langyosra hűlt, a tortaformát csomagoljuk be legalább háromszoros alufóliába, hogy sütéshez használt víz nehogy beszivárogjon.







 Töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
15 dkg málnadzsem
3 ek étkezési keményítő
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
csipet só
2 dl habtejszín (v. Hulala)



A mascarponét keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. Ezután állandó keverés mellett először adjuk hozzá a málnadzsemet, majd egyesével az egész tojásokat is. (minden tojással külön-külön keverjük alaposan össze)

Végül szintén állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt, majd kanalazzuk hozzá az étkezési keményítőt is. (egy híg masszát fogunk kapni)

Az elősütött kekszes alapra öntsük rá a tölteléket, majd helyezzük bele a fóliába előzőleg becsomagolt tortaformát egy nagyobb tepsibe.

Ezután öntsük fel a forma 3/4 részéig forró vízzel, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten a gőzfürdőben süssük a tortát 50-55 percig. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)
Amikor a torta teteje már kezd szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább, nehogy a túlbarnuljon.

A sütési idő leteltével kapcsoljuk ki a sütőt, majd nyissuk ki az ajtaját résnyire, és így hagyjuk kihűlni a tortát. (amikor kikapcsoljuk a sütőt, a torta még eléggé remegős, de mire kihűl, teljesen megdermed)

A kisült, és kihűlt tortát tegyük be a hűtőbe pár órára, (v. egész éjszakára) hogy a formában teljesen megdermedjen.







Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gőzölgő vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gőzfürdőről, és kevergetve hűtsük 1-2 percig.

Vegyük ki a tortát a hűtőből, és helyezzük rá egy tortatálra, majd csorgassuk rá a csokoládékrémet. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, kb. 30 percre hogy a csokoládé teljesen megdermedjen.

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.


2014. szeptember 6., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sajtos csirkemell baconbe tekert zöldbabbal.




A hétvégére egy igen egyszerűen elkészíthető receptet hoztam, melyet kb. egy óra alatt az asztalra varázsolhatunk. Igaz a bepácolt csirkemellnek nem árt, ha legalább 1-2 órát áll a pácban, hogy az ízek jól átjárják. Én pl. este pácoltam be a hús, majd a hűtőben várakozott a sorára. Mivel még mindig hozzálehet jutni zsenge zöldbabhoz, így a köretet sem bonyolítottam túl. Az előzőleg roppanósra főzött zöldbabot szeletelt baconbe tekertem, majd a csirkemellel együtt sütöttem készre. Egy tepsin elfér mindkettő, így ezzel is időt takaríthatunk meg. Ízlés szerint készíthetünk mellé még rizst, vagy krumplipürét, de én elegendőnek találtam a baconös zöldbabot, így azzal tálaltam.






 Hozzávalók:

2 db csikremellfilé
2 szelet füstölt sajt
1 cs bacon
50 dkg zöldbab

Pác hozzávalói:

2 gerezd fokhagyma
 3-4 ek olívaolaj
1 tk szójaszósz
1 tk dijoni mustár
őrölt bors
kakukkfű
majoranna







A pác hozzávalóit keverjük össze, majd forgassuk bele a csirkemellfilét. Ezután hagyjuk pár órán át pácolódni, hogy az ízek jól átjárják. (én egész éjszakára a pácban hagytam)

A zöldbabot enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd szűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután ízlés szerint tekerjük körbe a baconnel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Ezután helyezzük rá a bepácolt csirkemellet, és locsoljuk meg a visszamaradt páccal, majd helyezzük rá a szeletelt sajtot.

A baconbe tekert zöldbabot szintén helyezzük rá a tepsire, és locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.

Tálaláskor a sajtos csirkemellet a baconbe tekert zöldbabbal kínáljuk.

2014. szeptember 3., szerda

Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab fűszeres csirkemájjal.



A zöldbab már az asztalon várakozott hogy egy finom főzelék készüljön belőle ebédre, amikor is eszembe jutott egy nemrégiben olvasott recept, melyet azért kicsit az ízlésemre formálva készítettem el. Így aztán a főzelék helyett, csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab készült, egy kevés kaporral megbolondítva. Izgatottan vártam, hogy elérkezzen végre a kóstolás ideje. Nem csalódtam, mert a zsenge zöldbab a kapros-tejföllel, és a tetején a reszelt sajttal, nagyon finomra sikerült. Mivel az eredetileg betervezett zöldbabfőzeléket sült csirkemájjal szerettem volna tálalni, így maradva az eredeti tervnél, ezt a csőben sült zöldbabot is a májjal kínáltam.






Hozzávalók a zöldbabhoz:

50 dkg zöldbab (sárga v. zöld hüvelyű)
3 db tojás (nagy)
3 dl tejföl
1 tk liszt
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
őrölt bors
1 ek ételízesítő
10 dkg sajt


A zöldbab végeit vágjuk le, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, az ételízesítőt, és egy teáskanál sót, majd főzzük 10-15 perc alatt roppanósra. 
Ezután szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le.

 A tejfölt keverjük simára az egész tojásokkal, az apróra vágott kaporral, a liszttel, és ízlés szerint sóval és őrölt borssal.

Egy sütőformát (v. egy őzgerinc formát) béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük bele az alaposan lecsepegtetett zöldbabot. Ezután öntsük rá a tejfölös-tojásos keveréket, majd szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd a sütőpapír segítségével emeljük ki. Ezután hagyjuk még pár percig hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.






Fűszeres csirkemáj hozzávalói:

8 db csirkemáj
1 tk ételízesítő
őrölt fehér bors
majoranna
olaj vagy zsír a sütéshez



A májat tisztítsuk meg az eres részektől, majd papírtörlővel töröljük szárazra. Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, és forgassuk alaposan össze. Sütés előtt hagyjuk kb. 15 percet állni, hogy az ízek átjárják.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat (v. zsírt), majd óvatosan helyezzük bele a befűszerezett csirkemájat. Ezután kisebb lángon, többször átfordítva, süssük kb. 10 perc alatt készre, majd szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges zsírt felszívja. (én egy fogpiszkálót szúrtam bele, és amikor már nem engedett levet, akkor szedtem ki)

Tálaláskor helyezzük tányérra a felszeletelt zöldbabot és a csirkemájat, majd úgy kínáljuk.

2014. szeptember 1., hétfő

Csokoládékrémes-szilvahabos pohárkrém.



Szeptember elsejével beköszöntött a naptári ősz, méghozzá igen csúnya idővel. Szinte megállás nélkül esik az eső, és ez nagyon lehangoló tud lenni. Azért én bizakodó vagyok, és reménykedem benne, hogy hamarosan szép, napsütéses napok követik majd ezt a szűnni nem akaró esőt. Addig is egy finom pohárkrémmel vigasztalódom. Aszalt szilvából már többször készítettem pohárkrémet, (recept itt megtalálható) és az nagyon finom volt. Így aztán amikor rátaláltam erre a receptre, a "Mindmegette" oldalán, gondoltam a fáról frissen leszedett szilvával is teszek egy próbát. A csokoládékrémet én az eredeti recept szerint friss tojással készítettem el, de azok akik esetleg ettől óckodnak, ízlés szerint tejszínhabbal is összekeverhetik a krémet. A szilvahabban pedig kellően érződik a gyömbér íze. A poharakba felváltva kanalazott két réteg együtt pedig valami isteni finom.






 Hozzávalók 4 kisebb pohárnyi szilvahabhoz:

40 dkg szilva
2 tk reszelt gyömbér
1 dl tej
2 dl habtejszín (v. Hulala)
4 db tojássárgája
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk őrölt fahéj



A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután szórjuk meg a félbevágott szemeket a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.
Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, hűtsük ki, majd szedjük le a haját, a húsát pedig turmixoljuk össze.

A tejet melegítsük meg, majd adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és hagyjuk 15-20 percig állni. Ezután egy szitán szűrjük le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az előzőleg leszűrt, gyömbéres tejet. 
Ezután állandó keverés mellett, alacsony hőfokon, addig főzzük még besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá.

A teljesen kihűlt krémhez először keverjük hozzá a leturmixolt szilvát, majd a felvert tejszínhabot is.







Csokoládékrém hozzávalói:

20 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
1 nagy tojás
2 dl habtejszín
csipet só
2 tk kristálycukor


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd adjuk hozzá a vajat. Ezután gőzfürdő fölött olvasszuk fel. 

A tojásfehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval, és a kristálycukorral.

Ezután a olvadt csokoládéhoz először keverjük hozzá a tojássárgáját, majd a tejszínt is. (a tejszínt NEM KELL felverni!!!!)

Végül a csokoládéhoz keverjük hozzá az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét is.

Vegyünk elő négy egyforma poharat, majd felváltva kanalazzuk bele a csokoládékrémet, és a szilvahabot.  Ezután díszítsük egy fél szem sült szilvával, és szórjuk meg csokidarával, majd tegyük be a hűtőbe tálalásig.

Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.