2014. március 31., hétfő

Almafelfújt.




Almafelfújt, vagy valami hasonló, így is nevezhetném ezt az egyszerű, ám annál finomabb almás desszertet. A receptet egy kedves ismerősömtől hallottam, Ő igen sokszor készíti a családja számára. Mivel mi is szeretjük az almás süteményeket, desszerteket így nem is volt kétséges, hogy én is elkészítem. A szikkadt zsemle sütés közben magába szívta a tojásos-cukros keveréket, ettől jó szaftos maradt. A mazsolával, fahéjjal megszórt alma sütés közben kellően megpuhult. A habkorona a tetején pedig szép aranybarnára pirult, de egyáltalán nem száradt ki. Tálalás előtt még megszórtam porcukorral, majd felszeletelve kínáltam. Nekünk nagyon ízlett, és amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott. 






 Hozzávalók:

2 db alma
2 db szikkadt zsemle
3-4 db tojás
3-4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg mazsola
1 mk őrölt fahéj
3 dkg vaj






Az almát hámozzuk meg, majd távolítsuk el a magházat, és vékonyra szeleteljük fel.

A zsemlét szintén vékonyra szeleteljük fel. A sütőformát kenjük ki a vajjal, majd rakjuk ki a felszeletelt zsemlével.

A tojások sárgáját keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a késhegynyi szódabikarbónával. Ezután kb. a felét öntsük rá a zsemleszeletek tetejére, majd rakjuk ki a felszeletelt almával. (én két sor almát pakoltam rá) Végül a mazsolát szórjuk az alma tetejére, majd öntsük rá, és terítsük el rajta a maradék tojásos-cukros masszát.

A tojások fehérjét a kristálycukorral verjük fel kemény habbá, majd kanalazzuk a tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (amikor a tetején a hab már kezd szép színt kapni, takarjuk le egy sütőpapírral, nehogy nagyon megbarnuljon)





A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és felszeletelve kínáljuk.


2014. március 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Marhapörkölt bográcsban.




Itt a hétvége, szikrázóan süt a nap, így aztán az ebédet is bátran készíthetjük kint a szabadban. Ilyen csodálatos időben, pedig nincs is jobb, egy kerti bográcsozásnál, esetleg grillezésnél. Én szívesen főzök ilyenkor kint a friss levegőn, madárcsicsergés kíséretében, és a bográcsban készült ételnek még az íze is teljesen más, mint a pl. konyhában, fazékban készült marhapörköltnek. A marhahúst természetesen lecserélhetjük pl. sertés csülökre, vagy éppen körömre, aszerint kinek melyik a kedvence. (hasonló bográcsos receptek itt megtalálhatóak) Tehát bográcsozásra fel!!! Csodás hétvégét, jó bográcsozást kívánok mindenkinek.








Hozzávalók:

2 kg marhalábszár
2 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 dl vörösbor
paradicsom
paprika
pirospaprika
Erős Pista(csípős paprikakrém)
őrölt bors
2 db babérlevél
4 szem borókabogyó
köménymag
kakukkfű
rozmaring
olaj(v. zsír)
víz
 
 
 
A húst a hártyáktól, és az inaktól szépen megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni.
 
  A vöröshagymát apróra felvágni, majd egy kevés olajon (v. zsíron) elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni a vékonyra szeletelt paprikát, majd a paradicsomot, és a fokhagymát is belenyomni.
Amikor már kellően megpárolódott, beletenni a kockára vágott húst. Addig párolni, ameddig a hús kifehéredik, levet enged.

Ezután megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint a csípős paprikakrémmel, majd  jól összeforgatni, és felönteni annyi vízzel hogy bőségesen ellepje.

Ízlés szerinti fűszerezni, és csak enyhén sózni. Ezután kiforralni, majd a tüzet mérsékelve szép lassan főzni. Többször kóstolni, és ha szükséges még utána fűszerezni, esetleg az elfőtt vizet pótolni.

Amikor a hús már majdnem teljesen megpuhult, hozzáönteni a bort, és ízlés szerint sózni.
Addig főzni, még a hús teljesen megpuhul, és jó sűrű szaftja lesz.

Tálaláskor ízlés szerint főtt krumplival, friss kenyérrel, savanyúsággal, és finom vörösborral kínálni.

2014. március 27., csütörtök

Ízesített túróval töltött zsemle.




Túróval töltött zsemlét szerintem már mindenki evett. Évekkel ezelőtt nagyon sláger volt, és én is sokszor készítettem egy kiadósabb leves mellé második fogásként, de desszertként is megállja a helyét. Főként akkor, amikor előző napról megmaradt néhány kissé szikkadt zsemle. A zsemléket pár, és csakis pár pillanatra kell langyos tejbe belemártani, (vagy meglocsolni) mert különben a zsemle szétázik, és csak nehezen tudjuk megtölteni. (na, meg látványra sem valami bizarr az elázott zsemle) Az ízesített túróval megtöltött, és a tojásfehérje habbal megkoronázott zsemléket aztán a sütőben süssük ropogósra, és szép aranybarnára. Az egész művelet nem tart fél óránál tovább, és máris tálalhatjuk az illatozó, ropogósra sült zsemléket.







 Hozzávalók:

4 db zsemle (kissé szikkadt)
25 dkg túró
porcukor (ízlés szerint)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
10 dkg mazsola
reszelt citromhéj
2 dl tej






A zsemléknek a tetejét éles késsel vágjuk le, majd csipkedjük ki a belsejét.

A kicsipkedett tésztát keverjük össze a túróval, a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, és a két tojás sárgájával.

A tojások fehérjét verjük fel kemény habbá egy evőkanál kristálycukorral.

A tejet langyosítsuk meg, majd pár pillanatra mártsuk bele a zsemléket, de vigyázzunk nehogy elázzon a tészta.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a tejbe mártott zsemléket. Ezután töltsük meg mindegyiket az ízesített túróval, majd helyezzük vissza a levágott zsemle szeletet. Végül halmozzuk rá a keményre felvert tojásfehérje habot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten addig süssük még a zsemlék ropogósak, és a tetején a habkorona szép aranybarna lesz.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd langyosan kínáljuk.

2014. március 25., kedd

Zöldséges-tejszínes halleves.




Napok óta nem főztem levest, így aztán ma egy egyszerű, de annál finomabb halleves volt az ebéd. Már többféle halételt készítettem fekete harcsából, de valahogy ennek a levesnek volt a legnagyobb sikere. Mint már az előzőekben írtam róla, a fekete harcsa elég ízetlen hal, de a zöldségeknek és a tejszínnek köszönhetően, ez a leves most nagyon finomra sikerült. Még repetáztunk is belőle, így aztán az utolsó cseppig elfogyott. A fekete harcsát természetesen lecserélhetjük afrikai harcsafilére, melynek a húsa sokkal ízletesebb, így a levesünk is garantáltan finom lesz.







Hozzávalók:

40 dkg fekete harcsafilé (v. afrikai harcsa)
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1-2 db krumpli
3 szál zeller zöld
1 db zöldségleveskocka
őrölt bors
szerecsendió
2 dl tejszín
1,5 l víz
2 ek olívaolaj







A harcsafilét vágjuk fel ízlés szerinti kockákra. A krumplit és a sárgarépát vágjuk fel vékonyra. A vöröshagymát, és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el a vöröshagymát üvegesre párolni. Amikor már üveges, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt sárgarépát és a krumplit. Keverjük alaposan össze, majd kevergetve pároljuk pár percig. Ezután ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal, és szerecsendióval, majd keverjük össze, és öntsük fel a vízzel. Tegyük bele a zeller zöldet, a leveskockát, sózzuk, és szép lassan főzzük félpuhára. 

Amikor a zöldségek félpuhára főttek, adjuk hozzá a feldarabolt halat, és ízlés szerint citromlevet, majd pár perc alatt főzzük puhára. (közben ha szükséges akkor fűszerezzünk utána)

Amikor a leves készre főtt, óvatos kevergetés mellett csorgassuk bele a tejszínt, majd 1-2 perc alatt forraljuk ki.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd merjük a levest tányérokba, és úgy kínáljuk.

2014. március 23., vasárnap

Kókuszos-gránátalmás panna cotta.




A napokban vásároltam néhány szem gránátalmát, így aztán vasárnap délutáni desszertnek panna cotta készült. Szeretem az ilyen egyszerű pohárkrémeket, mert nincs vele sok macera, és nagyon finom tudd lenni. A édes-tejszínes-kókuszos réteg és a kissé savanykás gránátalmás rész nagyon jól illenek egymáshoz. Tálalás előtt még megszórtam némi kókuszchipssel, csakis az íze kedvért. Ízlés szerint kókuszreszelékkel is megszórhatjuk, de anélkül is kínálhatjuk.







 Kókuszos rész hozzávalói 6-8 pohárhoz:

10 dkg kókuszreszelék
4 dl tej
2,5 dl tejszín
2 ek barna cukor
2 cs vaníliás cukor
2 tk zselatin (por)



A tejet, a tejszínt öntsük egy serpenyőbe, és adjuk hozzá a kókuszreszeléket, a barna és a vaníliás cukrot, majd kevergetve forraljuk fel. Ezután kevergetve főzzük 1-2 percig, majd vegyük le a tűzről. (közben kevergessük, mert habosodik, és könnyen kifuthat)

A tűzről levéve, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint, majd kézi habverővel addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik. 

Ezután öntsük bele a poharakba, majd hagyjuk hűlni. Végül tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.  







Gránátalmás rész hozzávalói:

1 db gránátalma
1 ek porcukor
1/2 citrom leve
2 dl víz
20 g zselatin (por)
4-5 csepp piros ételfesték



A gránátalmát magozzuk ki úgy, hogy a fehér hártyás rész ne kerüljön a magok közé.

A vizet tegyük fel forrni a porcukorral, és a citromlével. Amikor elkezd forrni vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd keverjünk hozzá ízlés szerint pár csepp piros ételfestéket. 

Ezután keverjük hozzá a gránátalma magokat, majd hűtsük ki teljesen. (azért figyeljünk, nehogy elfeledkezzünk róla és megdermedjen)

A hűtőből vegyük ki a poharakat, majd a teljesen  megdermedt kókuszos rétegre kanalazzuk rá a gránátalmát. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy szintén teljesen megdermedjen. 

Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a panna cottát a hűtőből, majd ízlés szerint szórjuk meg kókuszchipssel, vagy kókuszreszelékkel, és úgy kínáljuk.

2014. március 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Húsos egytál.




Hétvégére egy egyszerűen összeállítható, ám nagyon finom egytálételt hoztam, kedvcsinálónak. Igaz némi időt azért kell szentelnünk a hús, a hagyma, és a krumpli előkészítésére, de utána a többi már a sütő dolga. A végeredmény pedig egy nagyon ízletes, szaftos, és igencsak laktató egytálétel. Én sertéshúsból készítettem, de ízlés szerint marhahúsból, vagy éppen bárányhúsból is készíthetjük. Tálaláskor kínálhatunk mellé fejes salátát, csemege uborkát...........








 Hozzávalók:

8-10 szelet sertés karaj (v. tarja)
4 db vöröshagyma (nagy)
1 kg krumpli
10 dkg sajt
őrölt bors
szerecsendió
kakukkfű
2 ek kukoricaliszt
2 ek olívaolaj
3 dl zöldségalaplé








A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal, majd tegyük félre.

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. Ezután egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vékonyan felszeletelt hagymát, és kezdjük el párolni. Közben szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, és ízlés szerint kakukkfűvel. Addig pároljuk, még a hagyma szép aranybarnára karamellizálódik. Ekkor szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.

A hússzeleteket forgassuk meg a kukoricalisztbe, majd a visszamaradt zsiradékon, mindkét oldalát süssük szép pirosra.

Az elősütött hússzeleteket helyezzük egy tepsibe egymásmellé, majd borítsuk be az előzőleg megkaramellizált vöröshagymával. Ezután szórjuk meg a maradék kukoricaliszttel.

A krumplit pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Ezután ízlés szerint sózzuk, keverjük alaposan össze, majd egyenletesen fedjük be vele a hagymás hússzeletek tetejét.

A sütésnél visszamaradt fűszeres zsiradékot öntsük fel a zöldségalaplével, majd alaposan keverjük össze, végül pedig óvatosan öntsük bele a tepsibe. Ezután a tepsit fóliával fedjük le.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. egy órán át. Ezután vegyük le a fóliát, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.






Tálalás előtt szedjük tányérokra a krumplis-hagymás hússzeleteket, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá friss fejes salátát, csemege uborkát, vagy éppen savanyúságot.


2014. március 20., csütörtök

Karalábéleves medvehagymás húsgombóccal.




Mivel még mindig tart a medvehagyma őrületem, így megint csak egy finom levest főztem ebédre. :) A napokban egy remek karalábéleves receptet osztott meg velünk KeVa, melybe medvehagymás húsgombócot főzött bele. Már a leves látványa is igencsak ínycsiklandozó volt, hát még az elkészült leves. A receptet alapul véve, kisebb változtatással került nálunk is terítékre, és mondhatom igen nagy sikert aratott. Egyszerű,  rövid idő alatt elkészül, és nem mellesleg nagyon laktató. Medvehagyma imádóknak csakis ajánlani tudom.






Hozzávalók:

1 zsenge karalábé
1 db sárgarépa
1 cs újhagyma
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 tk kukoricaliszt
petrezselyemzöld
1-2 tk csombor (borsikafű)
1,5 l víz
1 ek olaj

Medvehagymás húsgombóc hozzávalói:

50 dkg darált hús
1 kisebb csokor medvehagyma
1 nagyobb marék rizs
1 db tojás
őrölt bors
1 tk pirospaprika







A karalábét és a sárgarépát tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Az újhagymát vékonyra karikázzuk fel. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt újhagymát és pároljuk addig, még kicsit összeesik. Ezután adjuk hozzá az összevágott karalábét és a sárgarépát, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel,  keverjük alaposan össze, majd pár percig pároljuk. Ezután ízlés szerint szórjunk meg a csomborral, (borsikafűvel) öntsük fel a vízzel, és sózzuk meg, majd forraljuk fel.
Ameddig a leves felforr készítsük el a húsgombócot.

A darált húst tegyük egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a pirospaprikával. Gyúrjuk össze a masszát, és ha szükséges még fűszerezzünk utána. Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott medvehagymát, a rizst, és az egész tojást, majd jó alaposan dolgozzuk össze a húsos masszát.

Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat, majd óvatosan tegyük bele a forrásban lévő levesbe. Újra forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük a levest még a zöldségek, és a húsgombóc puhára fől.

A tejfölt és a tejszínt öntsük össze, majd adjuk hozzá a kukoricalisztet és keverjük simára. Ezután keverjünk hozzá egy kevés levest, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Végül főzzük még pár percig, majd vegyük le a tűzről. Fedjük le az edényt és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni a forró levest, majd úgy kínáljuk.

2014. március 18., kedd

Melegszendvicskenyér.




Mondhatnám azt is hogy végre elkészült ez a finom szendvicskenyér, mert már nagyon régóta készülök megsütni. Tehát végre elkészült, és csak most bánom igazán, hogy ilyen sokáig halogattam. A receptet Limaránál találtam, így aztán nem is volt kétséges, hogy csakis finom lehet a végeredmény. Én a kelt tésztát felváltva kétféle szalámival, lapka és reszelt sajttal rétegeztem, de ízlés szerint sonkával, kolbásszal, akár füstölt sajttal is készíthetjük. Kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsora, egy biztos a siker nem marad el. Nálunk legalábbis nagyon sikere volt, így hamarosan ismétlés következik.







Tészta hozzávalói: 

50 dkg liszt
1,5 dl tej
1,5 dl víz
3 dkg vaj
1 tk só
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő



A vajat olvasszuk fel, majd a langyos tejjel, és a langyos vízzel együtt öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet  keverjük össze a sóval, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a cukrot.

Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer elindítottam egymás után a dagasztóprogramot, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjak)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, kelesszük kb. 30 percig.






Töltelék hozzávalói:

ízlés szerint szalámi v. kolbász, sonka.........
lapka sajt
reszelt sajt


A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra. Ezután vágjuk fel akkora darabokra, mit amekkora a sütéshez használt forma mérete.

Ezután a formát béleljük ki sütőpapírral, állítsuk fel az oldalára, majd kezdjük el rétegezni a hozzávalókat.

Először tegyünk bele egy darab tésztát, majd arra egy szelet lapka sajtot, ezután ízlés szerint szalámit (kolbászt v, sonkát) és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal.  Addig rétegezzük a hozzávalókat, még teljesen megtelik a forma.

Végül a tetejét kenjük le olvasztott vajjal, majd langyos helyen kelesszük ismét 30 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk a szendvicskenyeret kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk.

Reggelire, vagy éppen vacsorára egy pohár teával nagyon finom.

2014. március 16., vasárnap

Palacsintatorta.




A palacsintát gondolom mindenki szereti, ezzel így vagyunk mi is. Lehet akár túrós, lekváros, kakaós...... zabpehellyel készült, vagy éppen a tésztába kevert mákkal, citrommal, reszelt almával sütött amerikai palacsinta. Jöhet bármelyik, csak sok legyen belőle. Tehát a hétvégére mindenképpen palacsintát terveztem be, amikor is eszembe jutott, hogy nemrégiben Jamei Oliver egy egyszerű, ám igen mutatós palacsintatortát készített gyerekek társaságában. Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy követem a példáját, és tejszínhabos-mogyorókrémes palacsintatortát varázsolok a hétvégi asztalra. Az egyszerű palacsintatésztából kicsit vastagabb palacsintákat sütöttem és teljesen kihűtöttem, majd felváltva mascarponés mogyorókrémmel és keményre felvert tejszínhabbal rétegezve töltöttem meg. Végül pedig olvasztott csokoládéval csorgattam meg az elkészült tortát, melynek nagy sikere volt.







Hozzávalók a palacsintához: 

4 dl liszt
4 dl tej
4 db tojás (közepes)
1-2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 tk sütőpor
csipet só
olaj a sütéshez


Az egész tojásokat keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval, és a tejjel. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel keverjük simára. (egy sűrűbb palacsintatésztát fogunk kapni)

A palacsintasütőt kenjük ki egy kevés olajjal, majd tegyünk bele egy nagyobb merőkanállal a tésztából. Ezután a palacsinták mindkét oldalát, kisebb lángon süssük szép pirosra.

Ezután teljesen hűtsük ki a palacsintákat mielőtt megkennénk a mogyorókrémmel és a tejszínhabbal. (mindenképpen hűtsük ki, mert különben kifolyik a töltelék, és csak nagyon nehezen lehet majd szeletelni)







Töltelék hozzávalói:

25 dkg mascarpone
3-4 ek mogyorókrém
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. hulala)
10 dkg étcsokoládé


A mascarponét keverjük alaposan össze a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a mogyorókrémmel.

A habtejszínt (v. hulalát) verjük fel kemény habbá.

Helyezzünk a tányérra egy teljesen kihűlt palacsintát, majd ízlés szerint kenjük meg a mascarponés-mogyorókrémmel. Ezután helyezzünk rá a következő teljesen kihűlt palacsintát, majd kenjük meg a felvert tejszínhabbal. Addig ismételjük, még az utolsó palacsinta a tetejére nem kerül. 

A maradék mogyorókrémet, keverjük össze egy kevés tejszínhabbal, majd azzal kenjük meg a palacsintatorta tetejét.

A csokoládét olvasszuk fel gőzfürdő fölött, majd kevergetve hűtsük ki. Ezután ízlés szerint csorgassuk a torta tetejére.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. (én az elkészült palacsintatortát betettem a hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen a töltelék, így könnyebben tudtam szeletelni)

2014. március 15., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Medvehagymás-tonhalas muffin.




Ezen az ünnepi hétvégén egy egyszerű sós muffin receptet hoztam, melyet akár reggelire, vacsorára, vagy éppen egy bográcsban készült főétel után második fogásként is kínálhatunk.  Mivel éppen medvehagyma dömping van, így az sem maradhatott ki a tonhal mellett a muffin tésztájából.  Azoknak pedig akik nem szeretik a tonhalat, csak azt tudom ajánlani, hogy cseréljek le pl. sült csirkemellre, vagy éppen sonkára. A muffinnak így is, úgy is nagy sikere lesz.







Hozzávalók 12 db muffinhoz:

1 kisebb csokor medvehagyma
15 dkg tonhal konzerv (sós lében)
20 dkg liszt
8 g sütőpor (1 csomag)
1 mk szódabikarbóna
2 db tojás
2 dl tejföl
0,5 dl olívaolaj
őrölt fehér bors






A tonhalat öntsük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le a sós levet.

A medvehagymát vágjuk fel apróra.

Egy tálba keverjük össze a lisztet ízlés szerint sóval, őrölt borssal, a sütőporral, és a szódabikarbónával.

Egy másik tálba keverjük simára az egész tojásokat a tejföllel, és az olajjal, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett, villával kicsit összetört tonhalat.

Ezután a tonhalas keveréket öntsük hozzá a lisztes keverékhez, majd keverjük össze. Keverés közben adjuk még hozzá az apróra vágott medvehagymát is.

A muffin forma mélyedéseit béleljük ki sütőpapírral, majd kanalazzuk bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd szedjük rácsra, és hűtsük langyosra.

A langyosra hűlt medvehagymás-tonhalas muffint kínálhatjuk reggelire, vacsorára, vagy egy leves mellé második fogásként.

2014. március 13., csütörtök

Citromos-zöldborsós medvehagymakrémleves polentával.




A megunhatatlan, és számtalan formában elkészíthető medvehagyma, nálunk nagyon kedvelt. (medvehagymás receptek itt megtalálhatóak) Idén szerencsére sokkal előbb, és sokkal kedvezőbb áron lehet hozzájutni mint pl. tavaly, így aztán kihasználom a lehetőséget ameddig csak fellelhető a zöldségesnél. Most pl. egy egyszerű levest készítettem, melybe a medvehagyma mellett került még zöldborsó, krumpli, tejföl, és a íze kedvéért némi citromlé is. Levesbetétnek pedig polentát főztem, majd kihűtve, és felkockázva olívaolajon kicsit megfuttattam. Ez a leves igen egyszerű, olcsó, és nem utolsó sorban nagyon finom. Medvehagyma kedvelőknek a figyelmébe ajánlom.




,


Hozzávalók:

1 kisebb csokor medvehagyma
30 dkg zöldborsó
15 dkg krumpli
1 citrom leve
őrölt fehér bors
3-4 ek tejföl
1 tk liszt
1 l zöldségalaplé
1 ek olívaolaj


Az olajon kezdjük el párolni a zöldborsót, és pár perc után először adjuk hozzá az összevágott krumpli, majd az apróra vágott medvehagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a citromlevet, majd pár perc után öntsük fel a zöldségalaplével. Ezután addig főzzük még a borsó, és a krumpli teljesen megpuhul.

Amikor a zöldségek megpuhultak, vegyük le a tűzről a levest, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután kevergetve főzzük még pár percig, majd fedjük le az edényt, és zárjuk el a gázt.







Polenta hozzávalói:

7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
5 dkg sajt
őrölt fehér bors
1 ek olívaolaj


A vizet tegyük fel forrni egy evőkanál kukoricadarával. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék kukoricadarát is. Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szép lassan kevergetve addig főzzük még besűrűsödik. Ekkor keverjük hozzá a reszelt sajtot, majd 1-2 percig kevergetve főzzük addig, még elválik az edény falától.

Egy tálcát vékonyan kenjünk meg olajjal, majd öntsük rá a sűrűre főzött kukoricadarát. Ezután simítsuk el egy spatulával ízlés szerinti vastagságúra, majd hűtsük ki teljesen.
Amikor teljesen kihűlt vágjuk fel kisebb kockákra.

Egy teflon serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd a felkockázott polentát addig süssük hogy szép színt kapjon.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint tegyünk bele a sült polentából és úgy kínáljuk.


2014. március 12., szerda

Mazsolás kuglóf.




A nagymama sokszor sütött kuglófot, és annyira finom és légiesen könnyű volt a tésztája, hogy azóta sem ettem olyan finomat. Sajnos a trehányságomnak köszönhetően nem írtam le a receptet, vagy csak nem hittem hogy egyszer majd eljön az idő, amikor saját magamnak kell megsütnöm. Számtalanszor próbálkoztam már a kuglóf sütéssel, de azt a régi ízt azóta sem találom. Nemrégiben a Mézeskalács konyhában rábukkantam  a " Békebeli mazsolás kuglóf " receptre, és rögtön el is határoztam, hogy én is megsütöm. A recept szerint a tésztába házi zsír került, így én is azzal készítettem, bízva abban hogy ez lehetett a nagymama kuglófjának is a titka. A kuglóf nagyon finomra sikerült, a tésztája könnyű, és sem a mazsolát, sem pedig a citromhéjat nem spóroltam ki belőle. Finomnak nagyon finom, így bátran merem mindenkinek ajánlani, de azért kicsit mégis más, mint az a kuglóf amelyik az emlékeimben él.







 Hozzávalók 24 cm-es formához:

35 dkg liszt
4,5 dkg házi zsír
2 db tojássárgája
1,5 dkg élesztő
5 dkg porcukor
10 dkg mazsola
1,5-2 dl tej
reszelt citromhéj
csipet só



A tojások sárgáját keverjük össze az olvasztott zsírral, és 1,5 dl langyos tejjel, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. 

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, a porcukorral,  a mazsolával, reszelt citromhéjjal, majd kanalazzuk rá a folyékony hozzávalók tetejére. Ezután morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztó programot. (én kétszer egymásután elindítottam a dagasztást, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjak) Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

A megdagasztott tésztát azután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd kelesszük 40-45 percig. Ezután lisztezett felületen formázzuk meg, majd helyezzük bele az előzőleg kizsírozott, kilisztezett kuglóf formába. Takarjuk le egy konyharuhával, és langyos helyen kelesszük 30 percig.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 percig, hogy szép aranybarna legyen.

A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.






Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a kuglóf tetejét porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.


2014. március 10., hétfő

Fekete harcsa tejszínes szószban metélt tésztával.




Kint tavaszias, napsütéses idővel, bent a lakásban pedig egy gyors ebédfőzéssel kezdődött el a hét. Egy halas-tésztás ételre esett a választásom, melyet én  fekete harcsából készítettem, de afrikai harcsával is készülhet. Az egész ebédfőzés nem tartott fél óránál tovább, mivel a harcsa igen rövid idő alatt megfőtt, a tésztát is csak ki kellett hozzá főzni, és már tálalhattam is. A tejszínes-fűszeres harcsa jól illett a metélt tésztához, de ízlés szerint más köretet is készíthetünk hozzá.








Hozzávalók:

40 dkg fekete harcsafilé (v. afrikai harcsa)
1 cs újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk halfűszerkeverék
őrölt fehér bors
kakukkfű
0,5 dl fehérbor
1 ek kukoricaliszt (kisebb)
2 dl főzőtejszín
2 ek olívaolaj







A halfilét vágjuk fel kisebb kockákra. Az újhagymát szeleteljük fel vékonyan, a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Az olívaolajat hevítsük fel egy wokba, (v. serpenyőbe) adjuk hozzá a vékonyra szeletelt újhagymát és kezdjük el párolni. Amikor már kellően összeesett, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a felkockázott harcsafilét. Keverjük össze, és pirítsuk addig, még a hal húsa kifehéredik. Ezután szórjuk meg ízlés szerint sóval, és a fűszerekkel, majd öntsük fel a borral, és pároljuk 5-6 percig.

Amikor már kellően megpárolódott, szórjuk meg a kukoricaliszttel és óvatosan forgassuk össze. Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd addig főzzük még kellően besűrűsödik a szaft. (közben többször rázogassuk meg, de keverni már ne keverjük, mert a puhára főtt halhús különben szétesik)

Közben főzzük ki a tésztát, vagy készítsük el az ízlés szerinti köretet.

Tálaláskor halmozzuk a tésztát a tányérra, majd kanalazzuk rá az elkészült tejszínes-fűszeres harcsát, és így kínáljuk.

2014. március 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sonkás-sajtos csiga.




Végre beköszöntött a tavasz, csodás napsütéses hétvégével. Gondolom aki csak teheti, (többek között én is) szinte az egész napot kint tölti a szabadban. Elkezdődnek a kerti munkák, vagy éppen a nagy séták, kirándulások. A hétvégi receptajánlóban így most egy sonkás-sajtos csigareceptet hoztam, melyet akár még most sem késő megsütni. A tésztája a krumplinak köszönhetően finom puha marad akár egy-két napig is. (már ha addig kitart ez a finom csiga)  Holnap pl. kínálhatjuk reggelire, vagy éppen a kirándulásra is magunkkal vihetjük. Esetleg egy bográcsban készült gulyásleves mellé is kitűnő választás lehet.






Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
20 dkg főtt krumpli
 1/2 ek só
1 tk cukor
0,5 dl olaj
1 db tojás
2,5 dl tej


 
A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (v. villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.
 
Az élesztőt futtassuk fel kb. 1,5  dl langyos, cukros tejben.

Az olajat, az egész tojást, és a maradék langyos tejet keverjük össze, öntsük bele a keverőtálba, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is.
 
Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.

Ezután a robotgép dagasztó karjával, dagasszuk meg a tésztát, majd kapcsoljuk ki a gépet, és még kézzel is dolgozzuk át a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát.

Ezután tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át. 
Közben készítsük elő a tölteléket.






 Töltelék hozzávalói:

20 dkg sonka (v. virsli, füstölt kolbász)
 20 dkg reszelt sajt + a tetejére
3-4 ek tejföl
só (ízlés szerint)
őrölt bors (ízlés szerint)


A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza)





A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit. (nem kell túl szorosra tekerni)

Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem) A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.

Tálalhatjuk egy leves mellé második fogásként, de reggelire vagy éppen vacsorára egy bögre teával is nagyon finom. 

2014. március 7., péntek

Medvehagymás-sajtos tészta.




Ma valami nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető, és mivel éppen egy csokor medvehagyma várakozott arra, hogy valami finomság készüljön belőle, így természetesen olyan ebédet szerettem volna főzni, melyhez felhasználhatom. Ez a tészta pedig minden elvárásomnak megfelelt mivel rövid idő alatt összeállítottam, majd a többi már a sütő dolga volt. Nem csináltam nagy faksznit, a tésztát enyhén sós vízbe kifőztem, majd az előzőleg leturmixolt tejfölös-medvehagymával és a reszelt sajttal összekevertem. Vajjal kikent sütőformába öntöttem, majd alaposan megszórtam reszelt sajttal. Végül a sütőben szép pirosra sütöttem, és már tálalhattam is. (további medvehagymás receptek itt megtalálhatóak)







Hozzávalók 2 személy részére:

15 dkg tészta (orsó, csiga, spagetti....)
1 kisebb csokor medvehagyma
3-4 dl tejföl
15-20 dkg sajt
5 dkg vaj
őrölt fehér bors







A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük, és alaposan csepegtessük le.

A medvehagymát alaposan mossuk meg, majd vágjuk össze. A turmixgépbe tegyük bele a tejfölt, az összevágott medvehagymát, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot, majd pépesítsük.

Ezután a pépesített tejfölös- medvehagymához keverjük hozzá a reszelt sajt felét, végül pedig a lecsepegtetett tésztát. (ha szükséges akkor még ízesítsünk utána)

A sütőformát kenjük ki a vajjal, majd öntsük bele a tésztát. Ezután szórjuk meg a maradék reszelt sajttal a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni az elkészült tésztát, majd szedjük tányérra, és úgy kínáljuk.

2014. március 6., csütörtök

Busafilé petrezselymes-fokhagymás ízesítéssel.




Sokan túl száraznak találják a busa húsát, de szerencsére eddig én ezt még nem tapasztaltam. Mivel ezen a héten még nem szerepelt hal az étrendünkben, így egy egyszerűn és gyorsan elkészíthető halas  receptet választottam. Busa szeletet már többször vásároltam, de filét eddig még nem. Most viszont elérkezett annak is az ideje. Nagyon egyszerűen fűszereztem be, majd a sütőben sütöttem készre. Az olívaolajos-fűszeres-fokhagymás-petrezselyemzöld nagyon jól átjárta a hal húsát, és sütés után jó szaftos maradt. Köretnek krumplipürét készítettem hozzá, és azzal tálaltam.







Hozzávalók:

2 db busafilé
2-3 ek apróra vágott petrezselyemzöld
3-4 gerezd fokhagyma
só (ízlés szerint)
1 tk halfűszerkeverék
őrölt bors (ízlés szerint)
1/2 citrom leve
4 ek olívaolaj






A halfiléket ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd csepegtessük meg a citromlével. Az apróra vágott petrezselyemzöldet keverjük össze az apróra vágott fokhagymával és két evőkanál olívaolajjal, majd kenjük rá a halszeletekre. Ezután hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek jól átjárják.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg a maradék olívaolajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett halfiléket, majd locsoljuk meg a visszamaradt páccal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt készre. (én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem)

Tálalás előtt helyezzük a frissen kisült halfilét tányérra, majd ízlés szerinti körettel, vagy salátával kínáljuk. (én krumplipürével tálaltam)