2014. október 4., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Paradicsomos krumpli.




Erre az őszies hétvégére egy főzelék receptet hoztam. A paradicsomos káposzta mellett, másik nagy kedvencem a paradicsomos krumpli. Nyáron a kertben termő, jó érett paradicsom kerül bele, majd a későbbiekben sűrített paradicsom. Most pl. sűrített paradicsom, zellerzöld, mozsárban apróra tört köménymag, babérlevél, és vöröshagyma került még a főzőlébe, melyektől igencsak finom, fűszeres ízesítést kapott a krumpli. Végül pedig rántást készítettem, és azzal sűrítettem be a főzeléket, majd addig főztem, hogy a szósz szép, selymes legyen. Mivel én édesebben szeretem a paradicsomos ételeket, így a cukrot sem sajnáltam ki, de ez már ízlés dolga. Az elkészült paradicsomos krumpli mellé rántott hús készült, és azzal tálaltam. Ízlés szerint tálalhatjuk pl. sült hússal, fasírozottal..........







Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 üveg sűrített paradicsom
2 szál zellerzöld
2 db babérlevél
1 tk őrölt kömény
1 kisebb vöröshagyma
2 ek liszt
2-3 ek olaj
1 tk pirospaprika
1 mk só
cukor
víz






A krumpli pucoljuk meg, és vékonyan karikázzuk fel, majd öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje. 

Ezután öntsük hozzá a sűrített paradicsomot, majd adjuk hozzá a sót, ízlés szerint cukrot, az őrölt köményt, az apróra vágott vöröshagymát, a babérlevelet, és az összekötött zellerzöldet. Forraljuk fel, és a lángot mérsékelve főzzük puhára a krumplit, majd vegyük ki belőle a zellerzöldet. (közben kóstoljuk, és ha szükséges még cukorral ízesítsük)

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és készítsünk világos zsemleszínű rántást. Ezután vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, és hagyjuk langyosra hűlni.

A langyosra hűlt rántást, keverjük simára egy kevés vízzel, majd öntsük hozzá a forrásban lévő krumplihoz. Ezután óvatosan kevergetve, addig főzzük még kellően besűrűsödik.

Tálalás előtt hagyjuk egy kicsit hűlni, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Én rántott húst kínáltam mellé, de pl. fasírozottal, sült hússal is nagyon finom.

1 megjegyzés: