2014. június 8., vasárnap

Epres-krémsajtos jégkrémszelet.




"Hosszú forró nyár", akarom mondani hosszú hétvégében van részünk. Ilyenkor nincs is jobb mint a vízparton ülve fagylaltot, vagy éppen jégkrémet nassolni. Persze nem mindenki utazott vízpart közelébe, és lehet a fagylaltárus is igen messze van tőlünk, akkor csakis egy megoldás jöhet szóba, hogy saját magunk készítsünk egy finom jégkrémszeletet. Én most éppen eperrel készítettem, de cseresznyével, meggyel, vagy éppen őszibarackkal is eltudnám képzelni. Ennek a desszertnek az összeállítás nem tart fél óránál tovább, majd irány a fagyasztó, és már csak türelemmel kell kivárnunk, hogy megdermedjen, és fogyasztható legyen. Nagy előnye, hogy az elkészült jégkrémszeletet akár 1-2 hónapig is a fagyasztóban tárolhatjuk, majd fogyasztás előtt kb. 10 perccel elegendő kivenni, hogy a krém egy kicsit meglágyuljon, és ne legyen vad hideg.







 Kekszes alap hozzávalói:

18 dkg Győri Édes keksz
15 dkg Győri Édes kakaós keksz
15 dkg Rama margarin



A kétféle kekszet tegyük bele egy tálba, majd kézzel morzsoljuk össze úgy, hogy jó morzsalékos legyen. (ízlés szerint aprítógéppel is felapríthatjuk)

A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a morzsalékos kekszhez, és keverjük alaposan össze.

Egy 20 x 30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (v. folpack fóliával) úgy, hogy túllógjon a széleken, majd öntsük bele, és lapogassuk el egyenletesen a margarinnal összekevert kekszet. Ezután tegyük be a hűtőbe, addig még az epres krémet elkészítjük.







 Epres-krémsajtos jégkrém hozzávalói:

40 dkg eper
2 dl zsíros habtejszín (v. Hulala)
20 dkg fehér csokoládé
50 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
40 dkg vaníliás jégkrém (Carte d'or)



Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután egy szitán szűrjük át, hogy a magok ne kerüljenek bele, és szép selymes legyen.

A tejszínt és a fehér csokoládét gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett olvasszuk össze, majd vegyük le a gőzfürdőről, és tegyük félre, hogy kihűljön.
 
A jégkrémet vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk kicsit meglágyulni. (annyi idő elegendő lesz, ameddig a többi hozzávalót robotgéppel összekeverjük)

A mascarponét, a porcukrot, és a vaníliás cukrot tegyük bele egy keverőtálba, majd robotgéppel keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a pépesített epret, majd a felolvasztott csokoládés tejszínt is. Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a jégkrémet is. Addig keverjük, még teljesen sima krémet kapunk.

Vegyük ki a hűtőből a kekszes alapot, majd öntsük rá az epres-krémsajtos-jégkrémes keveréket. Ezután tegyük be a fagyasztóba pár órára, vagy egy napra, hogy teljesen megdermedjen.







Tálalás előtt vegyük ki a fagyasztóból, majd éles, vízbe mártott késsel, ízlés szerint szeleteljük fel. Ezután a sütőpapír segítségével emeljük ki a tepsiből, majd díszítsük reszelt csokoládéval, és félbevágott eperszemmel a szeletek tetejét. Ezután várjunk kb. 10 percet, hogy a krém egy kicsit meglágyuljon, ne legyen olyan vad hideg, majd úgy kínáljuk.

(A fagyasztóban akár 1-2 hónapig is tárolhatjuk felszeletelve, de tálalás előtt kb. 10 perccel érdemes kivenni, hogy kissé meglágyuljon a krém, és ne legyen olyan vad hideg.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése