2013. december 31., kedd

B. U. É. K. !!!





 MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK, BLOGGERTÁRSAMNAK, ISMERŐSÖMNEK, SIKEREKBEN, EGÉSZSÉGBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNOK!!!!









2013. december 29., vasárnap

Szilveszteri receptajánló!!! Levesek, sültek, mákos desszertek.

A szilveszteri menü összeállításához ma egy receptválogatást hoztam a kedvenc ételeim közül. Minden évben főzök egy nagy fazék lencselevest, így lesz ez idén is. Elmaradhatatlan még a malac, vagy éppen sertéshúsból készült sült, mint pl. a sült csülök, vagy éppen a sertés szaftos hasaalja. A menüsort pedig a mákos desszertek zárják. A hagyományos mákos gubát az évek során felváltotta a felfújt, de nagy sikere volt pl. a mákos nudlinak is. Aki pedig egyszerűen, és gyorsan elkészíthető mákos desszertre vágyik, annak ajánlani tudom a mákos tejberizst ízlés szerinti gyümölcsmártással, vagy éppen egy finom gyümölcsszörppel nyakon öntve.















































2013. december 28., szombat

Szilveszteri receptajánló!!! Saláták, előételek.

Szilveszteri és újévi szokások, és babonák szerint aki ezen a két napon lencsét eszik, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Ezzel a jó szokással én sem szeretnék szakítani, így aztán  lencsével készült saláta mindig szerepel a menüben. Mellette még készül pl. franciasaláta, orosz hússaláta természetesen ilyenkor csakis sült malachússal, és néhány finom előétel, kisebb falatocskák is. A szilveszteri receptajánlóba most ezekből válogattam össze néhány receptet.


















































2013. december 27., péntek

Szilveszteri receptajánló!!! Pogácsák, sós sütemények.

Néhány nap és elérkezik az év utolsó napja, ezzel pedig kezdetét veszik a nagy szilveszteri mulatságok. A karácsonyi édes, és krémes sütemények után, most inkább sós süteményekre, pogácsákra vágyik gondolom mindenki. Na, meg persze a sós finomságok után jobban is esik egy kis itóka. Összegyűjtöttem néhány sós receptet, melyek elkészítése egyszerű, és éppen alkalomhoz illő. Minden kedves látogatómnak jó nézelődést, receptválogatást és sütögetést kívánok.




















































2013. december 23., hétfő

Kellemes Karácsonyt!



Minden Kedves Olvasómnak, Bloggertársamnak, Ismerősömnek, Meghitt, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!!

"Nől a dér, álom jár,
hó kering az ág közt.
Karácsonynak ünnepe
lépeget a fák közt."
 (Weöres Sándor)

 

Sajtkrémes csavart rudacskák.



A karácsonyi ünnepek előtti utolsó receptajánlóban egy gyorsan, és egyszerűen elkészíthető, vendégváró ropogtatni való receptet hoztam. Nem kell hozzá semmi más, mint két csomag előnyújtott leveles tészta, reszelt sajt, némi tejföl, és ízlés szerint só, őrölt bors, szerecsendió. Sütés előtt elkészíthetjük, majd hideg helyen, sütésre készen tároljuk. Ezzel is időt takaríthatunk meg, majd mielőtt feltálalnánk, kb. 10 perc alatt készre süthetjük. A sütőből kivéve pedig frissen, melegen kínálhatjuk a ropogósra sült sajtos rudacskákat.






Hozzávalók:

2 cs leveles tészta
10-15 dkg sajt
2-3 ek tejföl
őrölt fehér bors
szerecsendió



A sajtot reszeljük le, majd adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy egy könnyen kenhető, de ne túl lágy masszát kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg egy csipet szerecsendióval.

Az előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki, majd kenjük rá a sajtkrémet. Ezután a másik tésztát szintén tekerjük ki, majd helyezzük rá a megkent tésztára.  (tenyérrel kicsit lapogassuk le)

Derelyevágóval (v. éles késsel) ízlés szerint szeleteljük fel, majd csavarjunk meg a rudakat. Ezután helyezzük egymástól kicsit távolabb, sütőpapírral bélelt tepsire.

Helyezzük be előmelegített forró sütőbe, majd kb. 10 perc alatt süssük szép pirosra, ropogósra. 

Tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni, majd langyosan kínáljuk.

2013. december 22., vasárnap

Eszterházy-torta.




Advent negyedik vasárnapjára az alkalomhoz illő, Eszterházy-tortát sütöttem. Elég régen tervezem ennek a tortának az elkészítését, de most végre bátorságot gyűjtöttem, és gondoltam lesz ami lesz, karácsony közeledtével megsütöm. A receptet még Praliné Zsuzsinál találtam, és rögtön el is mentettem. Nem is tudom, hogy miért várakoztattam eddig a receptet, mert a vártnál sokkal egyszerűbb volt elkészíteni, mint azt valaha is gondoltam. A lapok szépen, egyformán sültek, a krém pedig nagyon, de nagyon finom. Bevallom legjobban a torta csokoládéval való bevonásától, vagyis inkább a díszítésétől tartottam. Végül a díszítéssel sem volt semmi gondom, és lehet mások találnak majd benne hibát, de én mint két balkezes, nagyon elégedett vagyok vele. Még két nap választ el bennünket a karácsonyi ünnepektől, így aki esetleg kedvet kapna, bátran merjen hozzáfogni ennek a különösen finom, Eszterházy-tortának sütéséhez.







Tészta hozzávalói 20 cm-es formához:

5 db nagy tojás fehérje
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dkg liszt (Nagyi süteményliszt)
15 dkg darált dió
1 mk őrölt fahéj
csipet só


A tojások fehérjét a csipet sóval kezdjük el habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot, majd verjük kemény habbá.

Ezután fakanállal először óvatosan keverjük a habhoz az őrölt fahéjjal összekevert lisztet, majd a darált diót is.

Vágjunk ki sütőpapírból öt darab 20 cm-es kört, (kicsit nagyobbra vágjuk mint a megrajzolt kör) majd egyenlő arányban osszuk el rajtuk a masszát. Ezután kenjük el a papírkörökön egyenletesen a masszát, majd helyezzük rá a tepsire. (én gáztepsin sütöttem, melyre egyszerre két lap ráfért)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb 10 percig, hogy szép színt kapjanak a lapok. (én légkeverésnél 160 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a sütőpapíron hagyjuk teljesen kihűlni a lapokat, majd egy spatulával óvatosan alányúlva, válasszuk le a papírról a tésztát.







Krém hozzávalói:

2.5 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
15 dkg vaj
10 dkg darált dió (+ 5 dkg a szóráshoz)
1 db rumaroma (v. ízlés szerint rum)



Egy kevés tejjel keverjük simára a pudingport, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a maradék, meleg tejhez. Ezután kevergetve főzzük sűrűre, majd hűtsük ki.

A vajat keverjük habosra a porcukorral a vaníliás cukorral, és a rumaromával, majd apránként keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
Végül állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a darált diót, és keverjük jó habosra a krémet.

Ezután a teljesen kihűlt tortalapokat töltsük meg a krémmel úgy, hogy a legfelső lapra már ne kenjünk a krémből. A maradék krémmel kenjük körbe a tortát, majd szórjuk körbe darált dióval.



Csokoládé díszítés hozzávalói:

10 dkg fehér csokoládé
5 dkg étcsokoládé



A csokoládékat tördeljük bele külön-külön tálba, majd vízgőz fölött olvasszuk fel mindkettőt.

Az elkészült torta tetejére először öntsük rá, majd óvatosan, egyenletesen kenjük el a fehér csokoládét.

Ezután az olvasztott étcsokoládéval, vékonyan csíkokat húzva rácsozzuk be a tetejét. Ezután felváltva, fogpiszkálóval először felfelé, majd lefelé húzzunk csíkokat a tetején. (lehetőleg gyorsan dolgozzunk nehogy a csokoládé közben megdermedjen)
Az elkészült tortát tegyük hűvös helyre, hogy a csokoládébevonat teljesen megszilárduljon.

Tálalás előtt éles, meleg késsel ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

2013. december 21., szombat

Hétvégi-karácsonyi receptajánló!!! Levesek, halak, sültek.....

A karácsony előtti utolsó hétvégén sütemények helyett, most levesekből, halakból, sültekből.... állítottam össze a receptajánlót. Ezzel is ötletet adva ahhoz, hogy mit is készítsünk az ünnepi asztalra. A hagyományos halászlé helyett pl. készíthetünk harcsa-halászlét, de egy finom krémlevessel is elkápráztathatjuk a családot. A tradicionális ponty szerepét szép lassan nálunk átveszi a lazac, és a belőle készült finomságok. Karácsonykor általában sült, vagy töltött pulykamellet készítek, de hoztam kacsasültet, és töltött sertés szűzpecsenye receptet is. Végül pedig az elmaradhatatlan kolozsvári töltött káposzta zárja a sort. Minden kedves látogatómnak jó nézelődést, receptválogatást, és kellemes hétvégét kívánok.