2013. január 29., kedd

Almás-áfonyás leveles párna.



Gyorsan szeretnénk valami finom süteményt az asztalra varázsolni, akkor ehhez a legjobb választás a készen megvásárolható leveles tészta. Így bizony sok időt megspórolhatunk, és nem kell bajlódnunk a tészta készítésével. Töltelékként ízlés szerint választhatunk gyümölcsöt, vagy éppen túrót stb...Én almát párosítottam össze áfonyával, majd reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal ízesítettem. A végeredmény pedig egy finom ropogós tészta lett, szaftos gyümölcsös töltelékkel. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni még az utolsó morzsa is el nem fogy.





Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
2 db alma
1 cs aszalt áfonya
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez

 
Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Ezután tegyük bele egy tálba, majd nyomjuk rá a citromlevelet és keverjük össze.

Az almához ezután adjuk hozzá az aszalt áfonyát, a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a vaníliás pudingport. Ezután keverjük alaposan össze.

A előnyújtott leveles tésztát tekerjük ki a papírból, majd az egyik felére halmozzuk rá a gyümölcsös keveréket. Ezután hajtsuk rá a tészta másik felét, és a széleit kenjük le tojással, majd nyomkodjuk le, nehogy sütés közben szétnyíljon. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra) 

A megtöltött tésztát ezután tegyük be a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy kellően lehűljön.
A hűtőből kivéve helyezzük a megtöltött tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a tetejét kenjük le felvert egész tojással. (a lehűlt tészta sütés közben sokkal levelesebb lesz)

Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a tepsit. Ezután magas hőmérsékleten süssük a tésztát kb. 20 perc alatt szép pirosra, ropogósra. (én légkeverésnél 180 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

2013. január 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Csirkecomb zöldségkörettel.



 A mostani hétvégére ropogósra sült csirkecombot, vagy éppen csirkeszárnyat ajánlanék krumplival és sütőtökkel egybesütve. Mivel a hús és a köret egyszerre kerül a tepsibe, így nem csak időt spórolunk meg az ebéd elkészítésével, de sütés közben az ízek is sokkal jobban összeérnek és finomabb lesz mint a hús, mint pedig a köret. Én csirkecombot és szárnyat sütöttem, de ízlés szerint egész csirkét is süthetünk különböző zöldségekkel. A húst olvasztott vajjal kentem le, melytől a sütés után nemcsak szép piros, de ropogós is lett a bőre.





Hozzávalók:

4 db csirkecomb (v. csirkeszárny)
50 dkg krumpli
50 dkg sütőtök
5-6 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
2 db babérlevél
kakukkfű (lehet szárított is)
1,5 dl fehérbor
őrölt fehér bors


A csirkecombokat sózzuk be, és szórjuk meg ízlés szerint őrölt borssal, majd hagyjuk egy kicsit állni.

A sütőtököt és a krumplit pucoljuk meg, és ízlés szerint kockázzuk fel, majd szórjuk meg sóval, és őrölt borssal.

Egy tepsibe tegyük egymásmellé a befűszerezett csirkecombokat, majd tegyük köré a felkockázott sütőtököt, és krumplit.
Ezután szórjuk köré a fokhagymagerezdeket (nem kell megpucolni), tegyünk rá ízlés szerint kakukkfűágat, és babérlevelet, (megszórhatjuk szárított kakukkfűvel is) majd öntsük alá a bort. (bor helyett önthetünk alá 1,5 db víz és egy fél citrom levének a keverékét)

A vajat olvasszuk fel, majd kenjük le vele a csirkecombokat. A maradék olvasztott vajat csorgassuk rá a zöldségekre.
Ezután fedjük le egy fóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 45 percig. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe és süssük szép pirosra.

Tálaláskor a ropogósra sült csirkecombokat a párolt zöldségekkel kínáljuk.

2013. január 15., kedd

Olajban sült krumplis pogácsa.




Nagy kedvenc nálunk ez a krumplis pogácsa, amely kevés hozzávalóval igen egyszerűen összeállítható, és a többi pogácsával ellentétben, nem kell keleszteni, hanem rögtön bő, forró olajban kell kisütni. Emlékszem a régi időkben igen sokszor készült nálunk ebédre, egy kiadósabb leves mellé. A már kihűlt pogácsa pedig egy bögre gyümölcsteával, nagyon finom vacsora volt. Aztán az idő múlásával a pogácsa egyre ritkábban készült sőt.... majdhogynem feledésbe is merült. Így aztán én is egyre ritkábban sütöm, akkor viszont nem tudok neki ellenállni, mert amilyen egyszerű, olyan finom.....






Hozzávalók:

50-60 dkg krumpli
1 db tojás
liszt (amennyit majd felvesz)
1 kk sütőpor
1 kk só 
kb. 6-8 dl étolaj a sütéshez



A kockára vágott krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.

Ezután kanalazzuk a krumplinyomóba és nyomjuk át, vagy villával alaposan törjük össze. Még melegen keverjük hozzá az ízlés szerinti mennyiségű sót, majd hagyjuk hűlni, hogy éppen csak langyos legyen. (azért kell kihűteni, mert így a krumpli kevesebb lisztet vesz majd fel)

Amikor kihűlt a krumpli, csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsünk bele kb. 20 dkg lisztet, melyhez előtte keverjük hozzá a sütőport, és üssük bele az egész tojást.

Ezután kezdjük el összegyúrni, majd apránként adjuk hozzá még annyi lisztet, hogy már ne ragadjon, és egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

Az összegyúrt tésztát ezután nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. (a leeső tésztarészeket szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Egy serpenyőbe öntsünk bőségesen olajat, majd melegítsük fel. Ezután helyezzük bele a pogácsákat, majd közepes lángon, mindkét oldalukat süssük szép pirosra. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy mindkét oldala egyenletesen süljön)

Amikor a pogácsák már szép pirosra sültek, szedjük ki, tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.





A kisült pogácsákat kínálhatjuk egy kiadós leves mellé ebédre. Tejföllel, vagy egy pohár gyümölcsteával ízlés szerint pedig vacsorára is kínálhatjuk.


2013. január 13., vasárnap

Máktorta.



Ezzel a máktortával végére is értem a karácsonyi, és szilveszteri receptek közzétételével. Szilveszterkor az elmaradhatatlan lencsés ételek mellé, minden évben mákos guba is kerül az asztalra. A 2012-es évben pedig szakítva a hagyományokkal, sem karácsonykor, (akkor mákos gubafelfújt volt) sem pedig szilveszterkor nem volt guba. Viszont készült helyette ez a mákkrémes máktorta, sok-sok mákkal. A tésztája egy könnyű, szaftos tészta, ropogós mákszemekkel, melyhez nagyon jól illett a mákos-mascarponés-habos krém. Minden mákkedvelőnek a figyelmébe ajánlom.






Tészta hozzávalói 20-cm-es formához:


5 dkg porcukor
10 dkg margarin
15 dkg liszt
1 db tojás
1/2 cs sütőpor
3 dkg mák (egész)
3 ek tej


A margarint keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást, és a tejet. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a mákot, majd alaposan keverjük össze. 

A sütőformát kenjük ki margarinnal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát és simítsuk el a tetejét egyenletesen. (én szilikonos formába sütöttem, így csak margarinnal kentem ki vékonyan a formát)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
10 dkg mák (darált)
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2-3 ek méz
10 dkg porcukor
5 dkg mazsola
3 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)



A vaníliás pudingport keverjük össze a mazsolával és a darált mákkal.
A tejet és a mézet öntsük egy serpenyőbe, majd melegítsük fel. Ezután keverjük hozzá a pudingporos-mazsolás-mákos keveréket, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig. Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a teljesen kihűlt, mákos-masszát. Addig keverjük, hogy szép sima krémet kapjunk. Közben ha szükséges még cukorral ízesíthetjük.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mákos krémhez. 

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a tetejére és az oldalára a krémet. Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.

2013. január 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sajttal-sonkával-szilvával töltött pulykamell.



 Igaz már régen vége van a karácsonyi ünnepeknek, és elkezdődött egy új év, mégis egy olyan receptet szeretnék ajánlani a hétvégére, melyet én karácsonykor készítettem el. Töltött pulykatekercset már többször, és többféle töltelékkel készítettem, de eddig mindig szeletelt pulykamellből. Most viszont egy szép nagydarab pulykamellett vettem, majd óvatosan szétnyitva, egészben töltöttem meg. Mivel nem szerettem volna, hogy sütés közben kiszáradjon a hús, így kívülről bacon szeletekkel borítottam be, a töltelék pedig szeletelt sajt, sonka, és vörös borban áztatott aszalt szilva volt. Sütés közben a bacon szép pirosra, ropogósra sült, a hús kellően szaftos maradt, a töltelék ízvilága a sajtnak, a sonkának, és az aszalt szilvának köszönhetően pedig valami isteni finom volt.






Hozzávalók:

1 kg pulykamell
1 cs szeletelt sajt
1 cs bacon
1 cs feketeerdei sonka
1 cs aszalt szilva
őrölt fehér bors
szerecsendió
 majoranna
2 dl vörös bor
Vénusz étolaj



Az aszalt szilvát pár órára áztassuk be a vörösborba, majd öntsük egy szűrőbe és hagyjuk teljesen lecsepegni.

A pulykamellet éles késsel középen óvatosan nyissuk szét. (vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk a húst!!!) Ezután tegyünk rá egy nagyobb folpack fóliát, majd húsklopfolóval óvatosan klopfoljuk ki.

Terítsünk le szintén egy nagyobb darab fóliát, majd helyezzük rá a felszeletelt bacont úgy, hogy kicsit fedjék egymást a szeletek. Ezután helyezzük rá a kiklopfolt pulykamellet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel. 

A befűszerezett hús közepére tegyük rá a szeletelt sajtot, és fedjük be a sonkaszeletekkel, majd halmozzuk rá a lecsepegtettet aszalt szilvát. 
Ezután a fólia segítségével tekerjük fel a húst, mint a bejglit.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg egy kevés olajjal. Ezután helyezzük rá a töltött pulykamell tekercset, és a tetejét szintén locsoljuk meg egy kevés olajjal.

Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Tálaláskor kínáljunk a felszeletelt sült mellé krumplipürét és párolt káposztát.

2013. január 11., péntek

Csicseriborsó leves.



 Téli hidegben igencsak jólesik egy tányér finom meleg leves. Valahogy ebben az időszakban sokkal többször főzök levest, mint máskor. Csicseriborsó levest is ilyenkor többször készítek, de valahogy eddig még a blogban nem szerepel a recept. Így aztán most elérkezett az idő, hogy megosszam hogyan is készül nálam ez a finom, kiadós leves. Én mindig száraz csicseriborsóból főzöm a levest, így előző este hideg vízbe be kell áztatni. Persze konzerv csicseriborsó esetén ezt a folyamatot kihagyhatjuk. A bacon sütésénél visszamaradt zsiradékon kezdem el párolni a hagymát, így már attól finom ízt kap. A római kömény, a többi fűszer, és a főzés végén hozzáadott tejföl és citromlé,  pedig csak még ízletesebbé teszi a levest. Tálaláskor ízlés szerint kínálhatunk hozzá kenyeret vagy éppen pogácsát.






Hozzávalók:

20 dkg csicseriborsó(száraz)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
10 dkg bacon
1 tk római kömény
szerecsendió
curry
1/2 mk szódabikarbóna
őrölt bors
2 dl tejföl
citromlé
2 ek olaj


A csicseriborsót előző este áztassuk be annyi vízbe, hogy bőven ellepje. (konzerv csicseriborsóval is készíthetjük, azt viszont nem kell beáztatni) Főzés előtt a vizet öntsük le a csicseriborsóról.

A bacont vágjuk fel kisebb kockákra, majd az olajon süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.

A visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a római köményt, majd a vékonyra szeletelt fokhagymát, a feldarabolt sárgarépát, és csicseriborsót. 
Alaposan keverjük össze, majd szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel. Ezután öntsük fel annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a szódabikarbónát, majd főzzük puhára a zöldségeket.(a szódabikarbónától előbb megpuhul a borsó)

Amikor már megpuhult a borsó és a sárgarépa, akkor szűrőkanállal szedjük ki a felét a levesből és tegyük félre. 
Ezután a maradék zöldségeket botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele vissza az előzőleg kiszedett borsót, sárgarépát, és forraljuk fel újra.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk bele a levesbe. Ezután nyomjuk bele a citromlevet, majd főzzük még pár percig. 

Tálaláskor szedjük tányérokba a levest, majd a tetejét szórjuk meg a pirosra sütött baconnel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.

2013. január 9., szerda

Paradicsomos vöröslencse leves.



 Igazi télies az idő, mivel nemcsak hideg van, de még hó is esett. Ilyenkor nincs is jobb, mint egy tányér forró levest kanalazva gyönyörködni a szép fehér tájban. A hagyományos lencse mellett (melyből mostanában igen sokat ettünk) másik kedvencem a vöröslencse. Igaz a csodaszép vörös színét főzés közben elveszti, de annyi baj legyen, hiszen a belőle készült étel, így is finom. Most egy igen egyszerű, és bő fél óra alatt elkészíthető levest hoztam paradicsommal, és fűszerekkel megbolondítva. Tálaláskor pirosra sütött baconkockákkal megszórva, friss kenyérrel, igazi melengető levest kanalazhatunk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé még tejfölt is, de én most ettől eltekintettem.






Hozzávalók:

20 dkg vöröslencse
1 kisebb vöröshagyma
1/2 üveg sűrített paradicsom (180- gramm)
10 dkg bacon
1/2 citrom leve
2 db zöldségleveskocka
őrölt bors
bazsalikom
oregánó
1 l víz


A bacont kockázzuk fel, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra.

A visszamaradt zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni az apróra felvágott vöröshagymát. Pár perc után adjuk hozzá a vöröslencsét, és keverjük alaposan össze. Ezután öntsük fel a vízzel, és a sűrített paradicsommal, nyomjuk bele a citromlevet, majd tegyük bele a leveskockát, és ízlés szerint fűszerezzük.
Lassú tűzön kb. 25 perc alatt főzzük puhára.

Tálaláskor szórjuk meg a leves tetejét az előzőleg kisütött baconnel, és kínáljuk mellé kenyeret vagy péksüteményt.

2013. január 7., hétfő

Csirkemájas brokkoli.



 Karácsony előtt szinte csak süteményreceptek kerültek fel a blogba, de gondolom akkor mindenki inkább csakis azokat keresgélte. Persze azért mi nem csak süteményt ettünk, hanem főtt ételt is. Ez a csirkemájas brokkoli is éppen az időtájban készült, és most végre elérkezett az idő, hogy mindenkivel megosszam ezt a receptet. Mivel olyan szép brokkoli volt a zöldségesnél, hogy nem volt szívem otthagyni, így aztán elkezdtem agyalni, mit is készítsek belőle. Aztán végül úgy döntöttem, hogy csirkemájjal fogom összepárosítani. Már sütés közben isteni illatok jöttek ki a sütőből, és kóstolás után is nagyon elégedett voltam a végeredménnyel. Aki szereti a brokkolit, és a csirkemájat is, annak bátran merem ajánlani akár ebédre, vagy éppen egy könnyű vacsora gyanánt.






Hozzávalók:

60 dkg brokkoli (rózsája)
8 db csirkemáj
2 db tojás
3 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
1 csokor petrezselyemzöld
5 dkg Vénusz margarin
10 dkg sajt



A rózsáira szedett brokkolit enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le. (én a főzővízbe tettem egy mokkáskanál szódabikarbónát hogy szép zöld maradjon)

A csirkemájat ízlés szerint sózzuk, majd szórjuk meg majorannával.
A jénai tálat kenjük ki a margarinnal, majd tegyük bele egymásmellé a befűszerezett csirkemájat.
Ezután osszuk el a máj tetején az előfőzött brokkoli rózsákat, és enyhén sózzuk meg.

Egy tálba keverjük simára az egész tojásokat a tejszínnel, majd nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, adjuk hozzá az apróra összevágott petrezselyemzöldet, és ízlés szerint ízesítsük sóval, őrölt borssal, és szerecsendióval.
Ezután óvatosan öntsük rá a brokkoli tetejére, majd reszeljük rá a sajtot.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

2013. január 5., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres lazac hasselback krumplival.



 Hétvégére most egy olyan receptet szeretnék ajánlani, melyet én karácsony szenteste tálaltam fel.  Mivel karácsonykor nálunk mindig a lazac kapja a főszerepet, így nem történhetett ez idén sem másképpen. A változatosság kedvéért viszont mindig másképpen készítem el ezt a nemes halat. Most például egy fűszeres-vajas-kapros masszával borítottam be a lazac húsát, majd sütőzacskóban sütöttem készre. A sütőzacskóban párolódás közben az ízek remekül átjárták a hal húsát, és igazán finom, szaftos maradt. Köretként hasselback krumplit készítettem, mely igazán jól illet a fűszeres lazachoz. Ünnepi alkalmakra, vagy éppen a hétvégi asztalra is bátran merem ajánlani.






Hozzávalók:

2 szelet lazac
6 dkg vaj
3 ek olívaolaj
2 ek kapor
3 gerezd fokhagyma
2 tk magos mustár
1/2 citrom leve
őrölt fehér bors

2 db sütőzacskó a sütéshez


A lazacszeleteket enyhén sózzuk be, és hagyjuk egy kicsit állni.

A vajat, olívaolajat, fokhagymát, kaprot, mustárt, a citromlevet, és ízlés szerinti mennyiségű sót és őrölt borsot tegyük bele az aprítóba, és pár perc alatt keverjük pépesre. (turmixgéppel is pépesíthetjük)

Azután a halszeletekre kenjük rá a fűszeres masszát, majd mindegyiket tegyük bele egy sütőzacskóba. A zacskó száját ezután jó szorosan kössük be. (én a zacskóból vágtam le egy vékony csíkot, és azzal kötöttem be)

Egy tepsire helyezzük rá egymástól kicsit távolabb a sütőzacskóban lévő halszeleteket majd helyezzük be az előmelegített sütőbe. 
Közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig, hogy a lazac húsa kellően átsüljön.

Az elkészült halat vegyük ki a sütőből, majd óvatosan nyissuk fel a sütőzacskót. Ezután emeljük át a lazacszeleteket a  tányérra.


Hasselback krumpli hozzávalói:


3 db nagyobb méretű krumpli
5 dkg vaj
őrölt bors
kakukkfű
2-3 ek olívaolaj


A krumpli pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és éles késsel vagdossuk be a tetejét. Ezután enyhén sós vízbe, főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hagyjuk kicsit hűlni.

A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű sóval, őrölt borssal, és kakukkfűvel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg az olívaolajjal. Ezután tegyük rá egymásmellé a félpuhára főzött krumplikat, majd a fűszeres vajjal kenjük le mindegyik tetejét.

Ezután tegyük be az előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.

Tálaláskor a fűszeres lazacszeleteket a szép pirosra sült krumplival kínáljuk.

2013. január 4., péntek

Krumplileves füstölt lazaccal.


A krumplilevest ki ne szeretné, mert mi bizony nagyon. A hagyományos, egyszerű krumplilevest pl. jó sok tejföllel sokszor készítek, főleg a téli időszakban. Most a krumplilevesnek egy kicsit talán ünnepélyesebb változatát főztem meg, melybe füstölt lazac is került. Így aztán ez a leves már teljesen más mint a hagyományos krumplileves, mint a hozzávalókat tekintve, mint pedig az elkészítését. Ezáltal szerintem még egy ünnepi asztalon is megállja a helyét. Mivel pedig ezt a levest egy bő fél óra alatt ellehet készíteni, így egy hideg téli estén amikor semmi másra nem vágyunk csakis egy tányér forró levesre, akkor bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy készítse el.






Hozzávalók:

 3-4 szem krumpli
1 kisebb szál póréhagyma
2 db zöldségleveskocka
1 db babérlevél
szerecsendió
őrölt bors
1 dl tejszín
0,5 l víz
3 dkg vaj
1 ek olívaolaj
10 dkg füstölt lazac
snidling


A póréhagymát szeleteljük fel vékonyra, a krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerinti kockákra.

Egy edénybe melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra felszeletelt póréhagymát és a babérlevelet. Kisebb lángon pároljuk pár percig, még a póréhagyma megpuhul. Ekkor keverjük hozzá a felkockázott krumplit, majd öntsük fel a vízzel, és a tejszínnel. Ezután adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, és szerecsendiót, majd szép lassan főzzük puhára a krumplit.(a sózással óvatosan bánjunk, mert a lazac is sós)

A füstölt lazacot vágjuk fel vékonyabb csíkokra, majd adjuk hozzá a leveshez, és főzzük még 2-3 percig.

Tálaláskor merjük a meleg levest tányérokba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott snidlinggel.

2013. január 2., szerda

Sajtkrémmel töltött füstölt lazactekercs.



 Elkezdődött egy új év, és ezzel végére értünk a sokszor a gyomrunkat is igencsak megterhelő, nagy ünnepi evés-ivásnak. Ilyenkor gondolom sokan megfogadják, persze velem együtt, hogy ebben az évben egészségesebb ételeket fogunk főzni, és enni. Azért ezt elég nehéz betartani, de nem lehetetlen. Nálunk pl. az év utolsó hónapja szinte csak a süteményekről szól, januárban aztán ennek vége szakad, és sokkal ritkábban sütök majd. Megpróbálok minél több salátát, és egészségesebb ételt főzni. Most viszont még azt a néhány receptet szeretném megosztani, melyek az ünnepi asztalra kerültek. Elsőként jöjjön ez a sajtkrémmel töltött füstölt lazactekercs, melyet 24.-én előételként tálaltam fel. A szintén lazacos-maskarponés krémmel töltve, igazi ínyencség volt, melyet finom pezsgővel öblítettünk le.






Hozzávalók:

szeletelt füstölt lazac
füstölt lazac olajos lében
mascarpone
tejföl
citromlé
őrölt színes bors
snidling


Az olajos lében lévő lazacot öntsük egy szűrőbe, és hagyjuk teljesen lecsepegni. Ezután daraboljuk fel ízlés szerint.(én egészen apróra feldaraboltam)

A mascarponét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd a tejfölt apránként adagolva keverjük simára. Ezután ízesítsük citromlével, és szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, majd szintén keverjük össze. (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl lágy legyen a massza, mert akkor nehezen tudjuk megtölteni  lazacszeleteket) (sózásnál figyeljünk arra, hogy a lazac már eleve elég sós!!!!)

Vágjunk le egy nagyobb darab folpack fóliát, majd helyezzünk rá egy szeletet a füstölt lazacból. Ezután kanalazzuk rá a mascarponés krémet, majd a fólia segítségével tekerjük fel, mint a bejglit. 
A lazactekercseket ezután tegyük egy tálcára, majd tegyük be pár órára a hűtőbe hogy megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.(lehűtve éles késsel könnyebben feltudjuk szeletelni)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és pirított kifli karikákkal kínáljuk.

2013. január 1., kedd

2013!!!




 Weöres Sándor - Újévi köszöntő



Pulyka melle, malac körme
liba lába, csőre –
Mit kívánjak mindnyájunknak
az új esztendőre?


Tiszta ötös bizonyítványt,
tiszta nyakat, mancsot
nyárra labdát, fürdőruhát,
télre jó bakancsot.

Tavaszra sok rigófüttyöt,
hóvirág harangját,
őszre fehér új kenyeret,
diót, szőlőt, almát.

A fiúknak pléh harisnyát,
ördögbőr nadrágot,
a lányoknak tűt és cérnát,
ha mégis kivásott.

Hétköznapra erőt, munkát,
ünnepre parádét,
kéményfüstben disznósonkát,
zsebbe csokoládét.

Trombitázó, harsonázó,
gurgulázó gégét,
vedd az éneket a szádba,
ne ceruza végét.

Teljék be a kívánságunk,
mint vízzel a teknő,
mint negyvennyolc kecske lába
százkilencvenkettő.