2013. július 7., vasárnap

Meggyes-karamellás torta.



Az idei év utolsó meggyel készült, vasárnap délutáni desszertjének mindenképpen valami nagyon krémes-habos finomságot szerettem volna sütni. Így aztán piteformába sütöttem egy nagyon omlós tésztát, majd karamellel, és az előzőleg félpuhára főzött meggyel készült mascarponés krémmel töltöttem meg. A habos-krém tetejére szintén meggy került, melyet karamellel csorgattam meg. Ezután 1-2 órára betettem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és az ízek összeérjenek, majd elérkezett a kóstolás ideje. Mit is mondhatnék...... a meggyes-mascarponés krém a karamellel, és az omlós tésztával annyira finom, hogy nem győztük egymás után kóstolgatni a tortaszeleteket.





 Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1/2 sütőpor
csipet só



A lisztet keverjük össze a sóval, a sütőporral, majd adjuk hozzá a vajat és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, majd nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a piteformát. Ezután villával böködjük meg az alját, majd tegyünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (babbal, rizzsel....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe és pár perc alatt süssük világos zsemle színűre a tésztát.





A karamellt előző nap készítsük el az itt megtalálható recept alapján, hogy legyen ideje teljesen kihűlni, és besűrűsödni.



A meggy előkészítése:

50 dkg meggy
2 cs vaníliás cukor
kristálycukor (ízlés szerint)
őrölt fahéj
1/2 csokismeggy aroma
víz


A meggyet magozzuk ki, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy éppen csak ellepje. Közben ízlés szerint adjunk hozzá kristálycukrot, vaníliás cukrot,  őrölt fahajat, és az aromát. Pár percig főzzük, de vigyázzunk nehogy a meggy túlfőjön. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük egy szűrűbe és alaposan csepegtessük le.



Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor (ízlés szerint)
2-3 ek meggy (előfőzött)
2 dl Hulala (v. habtejszín)


A meggyet turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a mascarponét, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük simára. 

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a meggyes-mascarpone krémhez. 


A teljesen kihűlt tésztára kanalazzunk rá néhány evőkanál karamellt, majd töltsük meg a habos krémmel. Ezután a maradék előfőzött meggyel rakjuk ki a tetejét, majd ízlés szerint csorgassuk meg a karamellel.
Az elkészült tortát tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen a krém, és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Ennek a tortának olyan isteni lehet a krémje. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki és hogy finom, az nem kérdés:)

    VálaszTörlés
  3. Ajaj, de finomat sütöttél már megint. Sajnos meggyem már nincs, így marad csak gondolatban az ízlelése...

    VálaszTörlés
  4. Hű, Gizi! Ez "piszok" jól néz ki! És milyen finom lehet...

    VálaszTörlés
  5. Valami álom ez a finom desszerted, Gizike! Nálam is van egy üveg karamell amit a Lora készitett még a mult hónapban, még nem is használtam semmire sem, pedig nagyon finom. El tudom képzelni milyen jó párositás a meggyes krémes tortával. Puszillak

    VálaszTörlés