2012. október 31., szerda

Sütőtökös rizottó.




 Mivel jó néhány helyen összefutottam mostanában a sütőtökös rizottóval, és igen csak felkeltette az érdeklődésemet, hogy vajon milyen is lehet az íze, így tervbe vettem, hogy én is teszek majd egy próbát. Rizottót már többször készítettem, (receptek itt megtalálhatóak) és nagyon szeretem, de most ez egy nagyon egyszerűen elkészített változat. A napokban a Tv-paprikán éppen sütőtökös rizottó készült, méghozzá a legegyszerűbb módon a sütőben. Húrrá, gondoltam ez a recept éppen nekem való, gyors, egyszerű, és elronthatatlan. Mindössze a hagymát kellett csak a zsiradékon üvegesre párolni, majd a többi hozzávalóval együtt egy jénai tálba önteni, és lefedve a sütőben készre párolni. Az elkészült rizottó pedig a sütőtöknek és a fűszereknek köszönhetően nagyon finom volt. Aki pedig kicsit szottyossabban szereti a rizottót az egy picivel több vizet öntsön alá párolás előtt.






Hozzávalók:

10 dkg rizs (apró szemű)
25 dkg sütőtök
1 kisebb lilahagyma
0,5 dl fehérbor
2,5 dl víz
1 db húsleveskocka
őrölt bors
zsálya
5 dkg vaj
5 dkg sajt + a tálaláshoz
1-2 ek olívaolaj



A tököt vágjuk fel ízlés szerinti kockára. A hagymát vágjuk fel apróra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott hagymát és pároljuk üvegesre. 
Ezután öntsük fel a borral, majd a vízzel és tegyük bele a leveskockát, hogy feloldódjon. Ízesítsük sóval, őrölt borssal, és szárított zsályával.

Egy jénai tálba tegyük bele a rizst (nem szabad megmosni előtte) majd tegyük hozzá a felkockázott sütőtököt, végül pedig öntsük rá a hagymás-fűszeres levet.
Keverjük alaposan össze, majd  fóliával fedjük le a tál tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt pároljuk készre.
A sütőből kivéve csipkedjük rá a vajat, reszeljük bele a sajtot, és alaposan keverjük össze, majd hagyjuk egy kicsit állni.

Tálalás előtt ízlés szerint reszeljünk sajtot a tetejére és úgy kínáljuk.

2012. október 30., kedd

Sütőtökös-zabpelyhes keksz.



Ne higgyétek azt hogy mostanában csakis kekszen élünk, de valahogy teljesen beleszerettem a kekszsütésbe. Mivel a sütőtök ez egyik kedvencem, és szerettem volna hogy egy kicsit változatosabb legyen ez a keksz, így most zabpehely is került a tésztájába. A kisült kekszek finoman illatoztak, és akár rögtön neki is láthattunk volna a nassolásnak, de gondoltam egyet és gyorsan összeragasztottam őket mascarponekrémmel. Egy biztos, el nem rontotta, sőt....... Mondhatnám hogy az ötórai tea mellé még bőven elkészül, de mivel nem vagyunk angolok, így akár kávé mellé is kínálhatjuk.






Hozzávalók:

10 dkg liszt
10 dkg zabpehely
15 dkg sütőtökpüré
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 dl tejszín
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk mézes fűszerkeverék
csipet só
1 db tojás


Keverjük össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót, és a mézes fűszerkeveréket.

Az olvasztott vajat (kihűtve) keverjük simára a porcukorral, a tojással, és a tejszínnel, majd keverjük hozzá a szintén kihűtött sütőtökpürét. 

Ezután a száraz és a nedves keverékeket fakanállal keverjük alaposan össze.

Egy tepsi béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól távolabb, kanállal ízlés szerinti méretű halmokat kanalazzunk rá a masszából. 

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A sütőből kivéve szedjük rácsra a kekszeket, és hagyjuk teljesen kihűlni.


Krém hozzávalói:

15 dkg mascarpone
1 cs vaníliás cukor
porcukor
reszelt citromhéj
citromlé


A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, reszelt citromhéjjal, citromlével, és a vaníliás cukorral. 

Ezután a teljesen kihűlt kekszeket ragasszuk össze a mascarponekrémmel.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral. Hűvös helyen, néhány napig eltartható.

2012. október 29., hétfő

Mogyoróvajas keksz Halloweenre.




A napokban találtam egy remek kekszreceptet melyet Halloweenre ajánlottak, és a keksz tésztája bagolyfejeknek volt megformázva. Mivel a mogyoróvajas üveg még félig volt, na és közben a kekszes doboz is kiürült, így gondoltam gyorsan megsütöm. A tészta összegyúrásával nem is volt semmi gondom, viszont a megformázással a kézügyességemnek köszönhetően már akadtak problémáim. Így aztán az én bagolyfejeim igazán elrettentőek lettek, bárkit ijesztgetni lehetne velük. Azért remélem senki nem ijed meg annyira, hogy a recept nélkül elmenekül, mert a keksz maga, bizony nagyon finom. Azoknak akiknek pedig van némi kézügyességük biztosan szép, és formás baglyokat tudnak készíteni Halloweenre.


Hozzávalók:

15 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
10 dkg mogyoróvaj
5 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
1 cs sütőpor
csipet só
1 ek kakaó


A cukrot a mogyoróvajjal és a vajjal keverjük krémesre. Ezután adjuk hozzá a csipet sóval, és sütőporral összekevert lisztet, és az egész tojást. Keverjük, majd gyúrjuk össze, hogy egy nyújtható masszát kapjunk.
Ezután a tészta 2/3 részét nyújtsuk ki kb. 25 x 20 cm-es téglalappá.

A maradék 1/3 rész tésztához keverjük hozzá a kakaót, majd gyúrjuk össze. Ezután  formázzunk belőle egy 25 cm-es hengert, majd helyezzük rá a téglalappá kinyújtott tésztára. Végül csavarjuk fel, mint a bejglit.
Az elkészült tésztát tegyük be a hűtőbe legalább 2 órára, hogy kellően lehűljön szeletelés előtt.

A hűtőből kivett tésztát éles késsel szeleteljük fel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire kettesével egymás mellé. Ezután formázzuk meg a bagolyfejeket. 
(a szemeket én szeletelt mandulából és csokoládéból, a csőrt pedig mogyoróból csináltam meg)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt süssük szép aranybarnára. 
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd szedjük rácsra és hűtsük ki egészen.

Jól zárható dobozban, néhány hétig eltartható.

2012. október 28., vasárnap

Almás-csokoládés pitetorta.



 Néhány szem alma, egy féltábla fehér csokoládé, és egy omlós-diós pitetészta kombinációjából még nem késő megsütni ezt a finom pitetortát a délutáni kávé, vagy éppen tea mellé. A csokoládé helyett ízlés szerint marcipánnal is készíthetjük, úgy a töltelék íze garantáltan még sokkal finomabb. Nekem sajnos nem volt itthon marcipán, így fehér csokoládé került a töltelékbe, de így is különösen finomra sikerült. Tálalás előtt ajánlatos a pitét teljesen kihűteni, hogy a töltelék nehogy melegen szétfolyjon. Persze csakis, ha van türelmünk kivárni azt az időt, mert nekem sajnos nem volt, és a még kissé langyos pitének egyszerűen nem lehetett ellenállni.






Tészta hozzávalói 24 cm-es piteformához:


15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált dió
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


Tegyük a lisztet és a hideg, felkockázott vajat egy keverőtálba és robotgéppel kezdjük el morzsalékossá keverni.

Amikor már kellően morzsalékos, akkor állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, majd a darált diót. 

Végül adjuk hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 ek hideg vizet attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta. (egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk, mely nem ragad) (természetesen kézzel is összemorzsolhatjuk, és összegyúrhatjuk a tésztát)

Ezután csomagoljuk be a tésztát folpack fóliába, majd 30 percre tegyük be a hűtőbe pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. (én két folpack fólia között nyújtom ki, így a tészta nem ragad le és könnyű vele bánni)

A tészta alját villával több helyen böködjük meg, majd helyezzünk rá sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel (pl. babbal, rizzsel...) 

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, majd mielőtt megtöltenénk a töltelékkel, hagyjuk kicsit hűlni.
(az elősütést el is hagyhatjuk, a töltelék nem fogja eláztatni a tésztát, és elősütés nélkül is finom omlós lesz)



Töltelék hozzávalói:


3 db alma
10 dkg mascarpone
1 dl tejszín
2 db tojás
5 dkg fehér csokoládé
1 cs vaníliás cukor
10 dkg porcukor
őrölt fahéj
1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 ek étkezési keményítő)


Az almákat hámozzuk meg, majd vágjuk félbe és vékony cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, nehogy állás közben megbarnuljanak.

Egy tálba tegyük bele a mascarponét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd kézi habverővel keverjük simára.
Ezután reszeljük hozzá a csokoládét, adjuk hozzá az egész tojásokat, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tejszínt, majd szintén keverjük simára.
Végül keverjük hozzá a vaníliás pudingport (v. az étkezési keményítőt)

Az elősütött tészta tetejére helyezzük rá a  félbe és cikkekre vágott almákat, majd óvatosan öntsük rá a mascarponés-csokoládés-tejszínes.... keveréket.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem) Ezután a sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni. 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a tetejét, majd felszeletelve kínáljuk. 

2012. október 27., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Zöldséges csirkeszárnyak.



Borongós őszi hétvégére ébredtünk ma, és megállíthatatlanul esik az eső. Nincs is jobb ilyenkor egy vidám színekben pompázó ebédnél, amely egyik kicsit jobb kedvre deríti az ember lányát. Persze azért az sem mellékes, hogy az a bizonyos ebéd nagyon finom legyen. Ez a sütőben készült csirkeszárny a zöldségekkel pedig nemcsak a színeivel, de az ízvilágával is elkápráztatott. Pikk-pakk összeállítottam, és a többi már a sütő dolga volt. Egy bő óra múlva, pedig már ott illatozott a finom ebéd az asztalon. Én csirkeszárnnyal készítettem el, de csirkecombbal vagy éppen feldarabolt egész csirkével is készítheti mindenki a saját ízlésének megfelelően.







Hozzávalók:

6-8 db csirkeszárny (v. comb)
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 nagy sárgarépa
1 nagy paszternák (el is hagyható)
3-4 krumpli
1 ek liszt
1 dl fehérbor
4 dl víz
2 db húsleveskocka
őrölt bors
2-3 db babérlevél
szerecsendió
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A csirkeszárnyakat sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk egy kicsit állni.

A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg, majd a vöröshagymát vágjuk fel nagyobb kockákra, a fokhagymát apróra, a sárgarépát és a paszternákot vastagabb szeletekre, és a krumplit ízlés szerint kockára.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd pár perc alatt süssük meg a csirkeszárnyak mindkét felét úgy, hogy kapjon egy kis színt. Ezután szedjük ki, és tegyük félre.

A fennmaradó zsiradékon kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és szórjuk meg a liszttel.
Kevergetve pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel a borral és a vízzel. 
Ezután tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, a leveskockát, a babérlevelet, majd ízlés szerint fűszerezzük és forraljuk ki.

Egy tepsi közepén helyezzük el az elősütött csirkeszárnyakat, majd öntsük köré a kiforralt zöldséges levet. Ezután alufóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be a sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük addig, még a csirkeszárnyak szép színt kapnak, és a szaft kissé besűrűsödik.

Tálaláskor a csirkeszárnyakat a zöldségekkel együtt szedjük a tányérra, majd ízlés szerint locsoljuk meg a szafttal.


2012. október 25., csütörtök

Mogyoróvajas-csokoládés keksz.




Tegnap délelőtt még ki-ki sütött a nap, de mintha megéreztem volna, hogy délutánra bizony jól lehűl majd a levegő, megint nekiálltam kekszet sütni. Na persze azért az sem volt mellékes, hogy a kekszes doboz megint csak üresen várakozott arra hogy feltöltsem. Kedves barátnőmnek, Erikának köszönhetően (mert tőle kaptam ajándékba) várakozott a polcon egy üveg mogyoróvaj. Így aztán mindenképpen olyan kekszet szerettem volna sütni, melybe mogyoróvaj is kerül. Elkezdtem receptek után kutakodni, de mivel nem találtam kedvemre valót, így saját ötlet alapján született meg ez a kekszrecept. A mogyoróvajjal, és mézzel összegyúrt tésztába került még csokoládé, és mazsola is. Délutánra aztán mire ideért a hideg, bizony jó volt a meleg lakásban elmajszolgatni ezeket a nagyon finom kekszeket.






Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg mogyoróvaj
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 ek méz
pici tej
5 dkg mazsola
5 dkg csokoládé


Egy tálba tegyük bele a lisztet, a mogyoróvajat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a mazsolát, az apró darabokra vágott csokoládét, majd kanalazzuk hozzá a mézet. 

Ezután kezdjük el összekeverni, és ha szükséges adjunk hozzá egy pici tejet.( egy könnyen gyúrható tésztát kell kapnunk) Kézzel kicsit gyúrjuk össze, majd vizes kézzel formázzunk a tésztából diónyi golyókat, és tenyerünkkel lapogassuk kicsit el.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kekszeket.

Előmelegített sütőbe helyezzük be, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.(én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit a tepsiben, majd tegyük át egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Jól zárható dobozban hosszabb ideig is eltartható.(már ha marad belőle, mert annyira finom, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni)

2012. október 24., szerda

Sütőtök-krémleves csicseriborsóval.



Ameddig régebben szinte minden nap valamilyen hagyományos, és főként magyaros levest főztem, addig mostanság inkább a krémleveseket részesítem előnyben. Az őszi időszak egyik nagy kedvence nálunk a sütőtök, és az abból készült krémlevesek. Persze a levesek mellett szívesen készítek még sütőtökből süteményeket, tésztát, stb...(sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Most szintén egy finom krémlevest főztem, és a sütőtök mellett került bele még csicseriborsó, krumpli, hagyma, és többféle őrölt fűszer is. A fűszereknek köszönhetően különösen  ízletes lett a leves, melyet a  tálaláskor rákanalazott tejföllel koronáztam meg.





Hozzávalók:

40 dkg sütőtök
20 dkg csicseriborsó
1 db krumpli
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 tk mustármag
1 tk római kömény
1 tk koriander
1 tk méz
1/2 mk őrölt chili
1 cm-es gyömbér
2 db húsleveskocka
őrölt bors
1/2 citrom leve
8 dl víz
2 ek olívaolaj
tejföl


 A meghámozott sütőtököt, és a krumplit vágjuk fel kisebb kockákra.
A csicseriborsót tegyük egy szűrőbe és a levét csepegtessük le.
A lilahagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.
A koriandert, a római köményt, és a mustármagot tegyük egy mozsárba és őröljük meg.


Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott hagymát és kezdjük el üvegesre párolni. Pár perc után adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd az őrölt fűszerkeveréket, és pároljuk még pár percig.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt sütőtököt, a krumplit, a mézet, és reszeljük rá a megtisztított gyömbért. Alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd tegyük bele a húsleveskockát, és a chilit.
Forraljuk ki, majd mérsékelt hőfokon főzzük puhára.

Ezután tegyük bele a levesbe a lecsepegtetett csicseriborsót, és ízesítsük a citromlével. Pár percig még főzzük, hogy az ízek jól összefőljenek.

Az elkészült levest botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és forraljuk ki. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsünk utána.

Tálaláskor a tányérba szedett leves tetejére frissen őröljünk borsot,  kanalazzuk rá a tejfölt, majd így kínáljuk.


2012. október 22., hétfő

Narancsos-mascarponés pohárkrém.



 A hosszú hétvége hátralévő részében, ha esetleg valaki egy finom, krémes desszertre vágyna, lehet éppen erre a receptre lesz szüksége az elkészítéséhez. A babapiskóta és a mascarpone hallatán szerintem elsőre mindenkinek a tiramisu jut az eszébe. (azt is nagyon szeretem és többféleképpen elkészítettem már) Ehhez a pohárkrémhez is szükségünk lesz babapiskótára és mascarponéra egyaránt, mégsem tiramisu készül. Ezt a desszertet készíthetjük pohárban, de rétegezhetjük egy jénaitálban is, de az biztos hogy mindkét esetben nagy sikerünk lesz vele. A piskótát alaposan meglocsoltam narancslével, majd leöntöttem az ízesített mascarponekrémmel. Végül a tetejét kiraktam mandarinnal, majd megszórtam csokoládéforgáccsal. Tálalás előtt kb. egy órát állni hagytam, hogy az ízek jól összeérjenek. Aztán amilyen gyorsan elkészült, olyan gyorsan el is fogyott, és már csak az üres poharak, és a jénai tál árulkodott arról, hogy milyen kapós is volt.






Hozzávalók:


20 db babapiskóta
3 db  narancs leve
1 narancs reszelt héja
25 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
tej
narancs vagy mandarin a tetejére
csokoládéforgács


A babapiskótával rakjuk ki a poharak alját, és a jénai tálat. Ezután locsoljuk meg a frissen facsart narancslével, de vigyázzunk nehogy nagyon eláztassuk a piskótát.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt narancshéjjal. Ezután apránként keverjünk hozzá annyi tejet, hogy egy krémesebb állagú masszát kapjunk.
Ezután öntsük rá a mascarpone krémet a babapiskóta tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.

A mandarint (v. narancsot) pucoljuk meg, majd szedjük gerezdekre. Ezután rakjuk ki vele a mascarpone krém tetejét. 
Végül pedig szórjuk meg  ízlés szerint csokoládéforgáccsal.

Tálalás előtt hagyjuk a hűtőben legalább egy órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.


2012. október 20., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szaftos csirkemell tejszínes sült krumplival és párolt spenóttal.



 A mostani hétvége kicsit hosszabb lesz, de ezt gondolom senki nem bánja. Főként hogy még az időjárás is igen kegyes hozzánk, és élvezhetjük a szikrázó napsütés kényeztető melegét. Kinek lenne ilyen csodálatos időben órák hosszát a konyhában főzéssel eltölteni, mert nekem bizony nem volt hozzá kedvem. Viszont ebédet azért mindenképpen főznöm kellett, így aztán Jamie Oliver 30 perc alatt elkészíthető receptjeiből választottam ki a hétvégi menüt. Igaz be kell hogy valljam, még Jamienek elegendő volt 30 perc, addig nekem egy órára volt szükségem ahhoz hogy feltudjam tálalni az ebédet.(nekem sajnos senki nem dolgozott a kezem alá, ezért volt ez a kis csúszás:))) A csirkemell nagyon omlós, szaftos, és a fűszerezésnek köszönhetően nagyon finom volt. A tejszínben sült hagymás krumplit akár magában is eltudnám képzelni egy finom salátával. A balzsamecettel ízesített párolt spenót pedig remekül illett ehhez a fogáshoz. Tehát aki valami egyszerűen elkészíthető, ám igen finom ebédet szeretne a hosszú hétvégén feltálalni, annak csakis ajánlani tudom ezt a menüt.






Szaftos csirkemell hozzávalói:


1 nagyobb csirkemellfilé
1 cs újhagyma
1 tk magos mustár
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
őrölt bors
1 db húsleveskocka
kakukkfű
2 ek olívaolaj


A két fél csirkemellfilét sózzuk és szórjuk meg őrölt borssal, majd hagyjuk pár percig állni.

Az újhagymát szeleteljük fel úgy, hogy a zsenge zöld részéből is kerüljön bele.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, és helyezzük bele a fűszerezett melleket, majd pár perc alatt süssük mindkét oldalát  szép pirosra. 
Ezután húzzuk a húst a serpenyő egyik felébe, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát és pároljuk pár percig. 
Amikor a hagyma már kellően megpárolódott, öntsük fel a borral, majd adjuk hozzá a mustárt, a leveskockát, ízlés szerint fűszerezzük, és félig lefedve, szép lassan főzzük kb. 20 percig.
Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd addig főzzük, hogy egy sűrűbb állagú szaftot kapjunk. (főzés közben többször rázogassuk meg a serpenyőt, de ne kevergessük)



Tejszínes sült krumpli hozzávalói:

6-7 nagyobb krumpli
2 db lilahagyma
őrölt fehérbors
szerecsendió
3-4 dl főzőtejszín
2 ek olívaolaj


A krumplit és a hagymát pucoljuk meg, majd vékonyra karikázzuk fel.

Egy tepsibe öntsük bele az olívaolajat, majd kezdjük el rétegezni a krumplit és a hagymát. Közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt szerecsendióval.
Végül öntsük fel a tejszínnel úgy, hogy éppen csak ellepje.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (sütés közben NEM KELL LEFEDNI A TEPSIT!!!)


Párolt spenót hozzávalói:

50 dkg spenót
2 ek olívaolaj
őrölt fehérbors
balzsamecet

A spenótot mossuk meg, majd alaposan csepegtessük le.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd tegyük rá az alaposan lecsepegtetett spenótot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd keverjük össze. 
Amikor már kissé összeesett a spenót, ízesítsük balzsamecettel.
Pár perc alatt pároljuk készre, és ha szükséges közben még ízesítsünk utána.


Tálaláskor a felszeletelt szaftos csirkemell mellé köretként kínáljuk a tejszínes sült krumplit, és a párolt spenótot.

2012. október 19., péntek

Túrós-koszorú othello szőlővel.



 Néhány fürt othello szőlő még várakozott a hűvös kamrában, és gondoltam belesütöm egy túrós kalácsba. Nem is olyan régen már sütöttem fahéjas-szőlős csigatortát, és akkor annyira ízlett, hogy gondoltam a túrós kalácsot sem fogja elrontani ez a finom édes, zamatos ízű szőlő. Egy bevált kalácsreceptemet kerestem elő, és egy kisebb módosítással, na és persze túróval, és szőlőszemekkel megszórva sütöttem meg. Mivel nem vagyok egy nagy kalácssütő, így azért kicsit izgultam, hogy milyen is lesz a végeredmény, de szerencsére nem kellett csalódnom. Legalábbis nekem nagyon ízlett a túróval és szőlővel kicsit megbolondított kalácstészta. Lehetett volna talán szebb, de én így is nagyon elégedett voltam vele. Az íze pedig........hát mit is mondjak, talán csak annyit, hogy egy próbát mindenképpen megér.







Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:


40 dkg liszt
8 dkg vaj
8 dkg porcukor
3,5 dkg élesztő
2 dl tej
csipet só
1 cs vaníliás cukor
1 db tojássárgája


A tojássárgáját keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat, és a langyos tejet. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe.

A lisztet keverjük össze a csipet sóval, majd kanalazzuk rá a tojásos keverékre. Végül morzsoljuk a tetejére az élesztőt, és kezdjük el dagasztani. (én kétszer indítottam el a dagasztó programot, hogy minél könnyebb tésztát kapjak)
A dagasztás végeztével hagyjuk  30 percig a tésztát a gépben kelni.
(természetesen kézzel is bedagaszthatjuk a tésztát, majd langyos helyen kelesszük 30 percig)


Töltelék hozzávalói:

25 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
othello szőlő

a lekenéshez 1 tojássárgája


A túrót villával kicsit törjük össze, majd keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, és a pudingport. (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is)

A tésztát kelesztés után, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 40 x 20 cm-es téglalap alakúra, majd kenjük rá a túrós tölteléket.
Ezután szórjuk meg ízlés szerint, leszemezett othello szőlővel. 
Végül tekerjük fel mint a bejglit, és óvatosan helyezzük bele egy sütőpapírral kibélelt formába.

A formába helyezett tészta tetejét konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen kelesszük 30 percig. 
Amikor megkelt a tészta, a tetejét kenjük le a tojássárgájával.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük szép aranybarnára. (én 150 fokon 40 percig sütöttem, és a sütési idő felénél sütőpapírral letakartam nehogy megégjen a teteje)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd helyezzük egy rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt a kalács tetejét szórjuk meg porcukorral, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

2012. október 17., szerda

Brokkoli-krémleves.



 Hűvös, őszi estéken nincs is jobb mint egy finom, forró krémleves. Főként amely ráadásul rövid idő alatt el is készül. Mivel tegnap egész nap esett az eső, és nagyon hideg volt, így gyorsan főztem egy melengető krémlevest. Szerencsére nagyon szép brokkolit sikerült a zöldségesnél beszereznem, így adott volt, hogy brokkoli krémlevessel kényeztessem magam. Recepten nem is nagyon agyaltam, hanem csak úgy jött magától. Került bele brokkoli, krumpli, fűszerek, és a végén mustárral elkevert tejföllel habartam be. A végeredmény pedig egy finom krémes, és melengető leves volt, melyet sajtos pirítóssal tálaltam.







Hozzávalók:

50 dkg brokkoli
1 nagyobb krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 dkg Rama margarin
1 ek olívaolaj
 2 db húsleveskocka
őrölt bors
szerecsendió
1 ek mustár
2 dl tejföl


A brokkolit szedjük rózsáira, a krumpli pucoljuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra.

Hevítsük fel a margarint és az olajat, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, majd pár pillanat múlva a rózsáira szedett brokkolit, és a kockára vágott krumplit. Keverjük alaposan össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd főzzük puhára.

A puhára főtt zöldségeket botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza tűzre. 
A tejfölt keverjük simára a mustárral, majd állandó keverés mellett csorgassuk a levesbe. Ezután forraljuk ki, és pár percig még főzzük.

Közben készítsük el a sajtos pirítóst. Én félbevágtam a zsemléket, majd melegszendvics sütőbe pirosra, ropogósra sütöttem. Amikor elkészült megszórtam reszelt sajttal, amely szépen ráolvadt.

Tálaláskor a krémlevest csepegtessük meg olívaolajjal, és a sajtos pirítóssal kínáljuk.


2012. október 14., vasárnap

Karamellás-mogyorós körtetorta.



 A vasárnapi ebéd után mindenképpen valami finom-habos-krémes desszertet szerettem volna feltálalni. Először pohárkrémen gondolkodtam, de végül ez a torta sült ki belőle. Mivel az őszi gyümölcsök közül az egyik kedvencem a körte, és néhány szépséges példány mosolygott rám a gyümölcsöskosárból, így nem is volt kétséges, hogy azok kerülnek majd a krémbe, és a torta tetejére. A linzertésztába került  egy kevés darált mogyoró, melytől nagyon finom lett ez a különben is omlós tészta. A rákanalazott karamellel, a mascarponés-habos krémmel, na és a puhára párolt körtével megkoronázva, pedig egyszerűen abbahagyhatatlan volt. Mi pedig csak ettük egyik szeletet a másik után.






Hozzávalók 20 cm-es szilikon formához:


10 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg mogyoró (sózatlan, pörkölt)
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz


A darált mogyorót és a lisztet tegyük bele egy keverőtálba, majd kezdjük el robotgéppel összekeverni. Állandó keverés mellett adjuk hozzá a felkockázott vajat, majd addig keverjük, hogy jó morzsalékos legyen.
Ekkor adjuk hozzá a porcukrot, majd a tojássárgáját. Keverjük pár percig, majd öntsünk hozzá 1 ek hideg vizet.(a vizet apránként öntsük hozzá, mert a tészta állagától függ, hogy pontosan mennyi kell bele)
Ezután gyors mozdulatokkal, kézzel gyúrjuk át egy kicsit, majd béleljük ki vele a tortaformát. (én kézzel lapogattam bele a formába, de akár ki is nyújthatjuk a tésztát, és azután helyezzük bele a formába)
Sütés előtt 60 percre tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

A formában lévő tészta alját böködjük meg egy villával, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. babbal, rizzsel...)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és távolítsuk el a nehezéket a torta belsejéből, majd tegyük vissza a sütőbe és süssük még 15-20 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön.

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.


Töltelék hozzávalói:

4-5 db körte
2-3 ek kristálycukor
1 dl fehérbor
citromlé


A körtéket hámozzuk meg, majd vágjuk fel cikkekre. Citromlével csepegtessük meg, hogy ne barnuljon meg.

Egy serpenyőbe tegyük bele a cukrot, és állandó keverés mellett karamellizáljuk világos barnára. Ekkor tegyük bele a cikkekre vágott körtét, öntsük hozzá a bort, majd óvatosan keverjük össze. Ezután pár perc alatt pároljuk a körtecikkeket puhára, majd szűrőkanállal óvatosan szedjük ki, és hűtsük ki teljesen.


Karamell hozzávalói:

4 ek kristálycukor
7 dkg vaj
2 dl tejszín


Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már szép világos barna színt kapott, adjuk hozzá a vajat, és keverjük simára. Ezután öntsük hozzá a tejszínt, majd kevergetve addig főzzük, még besűrűsödik. 

A teljesen kihűlt tésztába kanalazzuk bele a karamellkrém 2/3 részét, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
néhány cikk előfőzött körte pépesítve


A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. 

Az előfőzött körtecikkeket botmixerrel pépesítsük,  (v. villával alaposan nyomkodjuk össze) majd keverjük hozzá a mascarponés krémhez.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémhez.

A karamellkrémmel megkent, és teljesen kihűtött tésztába kanalazzuk bele a mascarponés krémet, majd a tetejére helyezzük rá a megpárolt, és szintén teljesen kihűtött körtecikkeket. Ezután a maradék karamellt csorgassuk a körték tetejére. (ha közben a karamell besűrűsödött akkor melegítsük fel, de vigyázzunk nehogy túl melegen csorgassuk a krémre, mert akkor az felolvad)

Tálalás előtt az elkészült tortát éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

2012. október 13., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Olajbogyóval-sajttal töltött hússzeletek.



Erre a hétvégére megint egy igen egyszerűen, és a sütőben elkészíthető receptet hoztam.  Mivel igencsak hűvösre fordult az idő, így bizony jólesik a sütőből kiáramló meleg, és nem utolsósorban közben elkészül a finom ebéd is. A fűszerezett (nálam sertés karaj) hússzeletekre sajtszeleteket tettem, majd olajbogyót pakoltam a tetejére, végül pedig szorosan feltekertem. Ezután a tepsibe egymásmellé helyeztem, majd egy kevéske fehérbort aláöntve puhára pároltam. Végül sajttal jól megszórtam, majd szép pirosra sütöttem. Közben elkészítettem a rizst, majd köretként azzal tálaltam a töltött hússzeleteket. Az ebéd elkészítése nem tartott bő egy óránál tovább és már tálalhattam is. Természetesen a sertés karaj helyett elkészíthetjük pulyka, vagy éppen csirke mellből is. Köretként kínálhatunk még krumplipürét, amely szintén jól illik ehhez a töltött húshoz.








8 szelet karaj
1-2 cs lapkasajt
10 dkg reszelt sajt
olajbogyó
1 dl fehérbor
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
olívaolaj


A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel.
Ezután minden hússzeletre helyezzünk rá 1-2 szelet sajtot, néhány szem olajbogyót, majd szorosan tekerjük fel.

Egy tepsibe öntsünk egy kevés olívaolajat, majd helyezzük egymásmellé a hústekercseket. A maradék olajbogyót szórjuk a hústekercsek köré. Öntsük alá a bort, majd fedjük le a tepsit alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe.

Lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 40-45 perc alatt pároljuk puhára a hústekercseket.
Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg a reszelt sajttal a tetejét, és tegyük vissza a sütőbe. Addig süssük, hogy a sajt teljesen ráolvadjon a húsra, és szép színt kapjon.

Tálaláskor köretként ízlés szerint kínálhatunk mellé rizst, vagy krumplipürét.


2012. október 12., péntek

Omlós keksz mogyorókrémmel töltve.



 Hűvösebbre fordult az idő, így engem is elért a kekszsütési láz. Ilyenkor már jólesik a sütőből kiáramló meleg, amely nemcsak a konyha levegőjét melegíti fel, hanem közben a kekszes dobozt is finom nassolni valóval tudjuk megtölteni. Mivel tegnap éppen egyik barátnőmet vártam egy kis délutáni traccspartira, így gondoltam összekötöm a kellemest a hasznossal, és nekilátok a kekszsütésnek. A receptet megint a GoodFood magazinban találtam, és már a fotón is olyan kívánatosak voltak a kekszecskék, hogy nem is volt kérdéses, hogy ezt a receptet fogom megsütni. A kekszek  hamar elkészültek, és olyan finom omlósak lettek, hogy a beszélgetés végére a tálca tartalma bizony alaposan megcsappant.






Hozzávalók 25 db kekszhez:

12,5 dkg vaj
4 dkg porcukor
22 dkg liszt
3 dkg étkezésikeményítő
1 tk sütőpor
csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 tojássárgája

mogyorókrém az összeragasztáshoz


Egy keverőtálba tegyük bele a puha vajat, majd adjuk hozzá a porcukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-keményítős-sütőporos keveréket, majd egyesével a tojások sárgáját. Keverjük alaposan össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk át a tésztát.

A simára gyúrt tésztát csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be kb. 30 percre a hűtőbe.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd egy 4-5 cm-es szaggatóval, szaggassuk ki a korongokat. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kiszaggatott tésztakorongokat.

Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 percig, hogy éppen csak színt kapjanak a kekszek.(én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd a korongokat ragasszuk össze mogyorókrémmel.

Tálalás előtt a korongok tetejét szórjuk meg ízlés szerint porcukorral, majd így kínáljuk.(jól zárható dobozban 1-2 hétig tárolhatjuk)

2012. október 10., szerda

Sütőtökös-banános muffin.




A tegnapi sütőtökös tészta után ma egy sütőtökös muffint sütöttem. Az alapreceptet a napokban Elisabeth-nél láttam meg, igaz Ő kicsi kuglófokat sütött ebből a masszából, de olyan guszták voltak a fotókon, hogy nem tudtam neki ellenállni, ma gyorsan meg is sütöttem. Igaz kicsit változtattam a recepten, de ettől a muffinok biztos vagyok benne, hogy éppen olyan finomak lettek. A tésztába most sima liszt, és kukoricaliszt keveréke került, a sütőtököt pedig banánnal párosítottam össze. (lisztérzékenyek kukoricalisztből is megsüthetik) Került még a tésztába egy csomag aszalt áfonya, és mézeskalács-fűszerkeverék is.  Sütés közben a lakást belengte a finom mézkalács illat, és ettől egészen karácsonyi hangulatom lett.(igaz karácsony még azért odébb van) A kisült, és teljesen kihűlt muffinok tetejére citromos-cukormázat csorgattam, amely igazán jól illett a gyümölcsös muffinhoz.






Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
1/2 cs sütőpor
1 tk szódabikarbóna
15 dkg sütőtökpüré
1 db érett banán
2 db tojás
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
mézes-fűszerkeverék
1 dl olaj
1 cs aszalt áfonya


Egy tálba keverjük össze a kétféle lisztet egy csipet sóval, a sütőporral, a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal, és mézes-fűszerkeverékkel. 

Egy másik tálba tegyük bele a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat és keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk bele az olajat is. 

A teljesen kihűlt sütőtökpürét és a banánt villával alaposan nyomkodjuk össze. 

A száraz keverékbe  öntsük bele az aszalt áfonyát és keverjük össze. Ezután kanalazzuk hozzá a pépesített sütőtököt és a banánt, majd fakanállal keverjük kissé össze.
Végül öntsük bele a cukros-tojásos..... keveréket, és fakanállal keverjük alaposan össze, majd a muffin formákba kanalazzuk bele a masszát. (amennyiben nem szilikonos a muffin forma, akkor béleljük ki papírral mielőtt belekanalazzuk a masszát)

Helyezzük  be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a muffinokat a formában, majd szedjük ki egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A mázhoz keverjünk össze 4-5 ek porcukrot egy kevés citromlével, hogy éppen csak folyós legyen,  majd csorgassuk rá a teljesen kihűlt muffinok tetejére.

Várjuk meg ameddig a máz kicsit megszilárdul a muffinok tetején, majd tálaljuk.


2012. október 9., kedd

Sütőtökös-bazsalikomos tészta.



Sütőtök hallatán gondolom először  mindenkinek a sütőben sülő, finoman illatozó, sült tök jut az eszébe. Sokáig én is csak abban a formában tudtam elképzelni a sütőtököt. Persze aztán idővel fordult a kocka, és megpróbálkoztam pl.levesnek, pürének elkészíteni, néha belecsempészni egy-egy sütemény tésztájába, krémjébe, vagy mint most tésztával összepárosítani. (további sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Tehát számtalan lehetőséget, és megannyi íz világot tartogat ez az őszi csemege számunkra. Mivel sütőtökös tésztát eddig még nem készítettem, így azért egy kicsit  tartottam tőle, hogy milyen is lesz az íze valójában. Alig vártam hogy elkészüljön, és megkóstolhassam. Mondhatom kellemesen csalódtam, mert a sütőtök íze, a bazsalikommal és a fűszerekkel valami mennyei finom volt. A tejszíntől pedig igazán selymes lett a szósz. Tálaláskor aztán a tészta tetejét még megszórtam reszelt sajttal és bazsalikommal.






Hozzávalók 2 adaghoz:


15 dkg széles metélt
20 dkg sütőtökpüré
2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
5 dkg vaj
2,5 dl tejszín
őrölt fehérbors
szerecsendió
bazsalikom
sajt


Először a sütőtököt daraboljuk fel, majd sütőben süssük készre, és hagyjuk kicsit hűlni.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a vajat, és nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket. Ezután öntsük fel a tejszínnel, majd tegyük bele az előzőleg megsütött sütőtökpürét, az apróra felvágott bazsalikomot, és ízlés szerint fűszerezzük. Kézi habverővel keverjük simára, majd kevergetve főzzük néhány percig, hogy a szósz kicsit besűrűsödjön. (használhatunk hozzá szárított bazsalikomot is, de a frissen szedett levelekkel lesz igazán ízletes)

A tésztát  enyhén sós vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd rögtön tegyük rá az elkészült szószra. Alaposan forgassuk össze, és ha szükséges akkor sóval még ízesítsünk utána. (én úgy gyúrtam hozzá a tésztát, de bolti tésztával is elkészíthető)

Tálaláskor a tésztát szórjuk meg reszelt sajttal, és apróra összevágott bazsalikommal.


2012. október 7., vasárnap

Othello szőlőzselés pohárkrém.



Ebéd utáni desszertnek egy remek pohárkrémet készítettem, az utolsó néhány fürt othello szőlőből.(természetesen ízlés szerint másfajta szőlővel is elkészíthetjük) A szőlőt leturmixoltam, majd pár perc főzés után, egy szűrőn átpasszíroztam, hogy a magok, és a héj, ne kerüljenek bele a zselébe. Végül pedig fahéjjal, mézzel, vaníliás cukorral  ízesítettem, és kukoricakeményítővel besűrítettem (zselésítettem). A pohárba kanalazott, és teljesen kihűlt szőlőzselét tálalás előtt mákos-mascarponés-habos krémmel koronáztam meg. A szőlő aromás íze a mézzel, és a mascarponekrém a ropogós mákszemekkel annyira finom volt, hogy egyszerűen nem lehetett abbahagyni a kanalazgatását.







Hozzávalók 4-6 pohárhoz:


1 kg othello szőlő
méz (v. cukor)
őrölt fahéj
1 cs vaníliás cukor
2 ek kukoricakeményítő

25 dkg mascarpone
1-2 dl  Hulala (v. habtejszín)
porcukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
2-3 ek mák



A szőlőt szemezzük le, majd turmixoljuk össze. Ezután öntsük egy serpenyőbe, és főzzük pár percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok, és a héj, ne kerüljenek bele a zselébe.

A leszűrt szőlőlevet öntsük vissza a serpenyőbe, majd ízlés szerint ízesítsük mézzel (v. cukorral), őrölt fahéjjal, és a vaníliás cukorral. Ezután tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig.

A kukoricakeményítőt keverjük simára egy kevéske vízzel, majd állandó keverés mellett öntsük hozzá a szőlőléhez. Eztán állandó keverés mellett sűrítsük be, majd vegyük le a tűzről, és öntsük bele a poharakba. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.

 A mákot tegyük egy teflon serpenyőbe, majd 1-2 perc alatt, állandó keverés mellett, alacsony hőfokon pirítsuk meg.(vigyázzunk nehogy megégjen!!!!!) Ezután a megpörkölt mákot öntsük ki egy tányérba, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A mascarponét keverjük simára ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliás cukorral, és a fahéjjal.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan, keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Keverés közben szórjuk hozzá a megpörkölt mákot is.

A poharakban lévő teljesen kihűlt, szőlőzselére kanalazzuk rá a mákos-mascarponés-habot, majd díszítsük a tetejét félbevágott szőlőszemekkel.

Az elkészült pohárkrémet tálalhatjuk azonnal, vagy pár órára betehetjük a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és az ízek jobban összeérjenek.


2012. október 6., szombat

Burgundi marharagu. (Boeuf Bourguignon)






Egy olyan receptet hoztam a hétvégére, melynek az elkészítéséhez bizony jó néhány órára szükségünk van mire elkészül, és feltudjuk majd tálalni. Viszont a végeredmény mindenkit kárpótolni fog az eltelt órákért, mert nagyon finom. Nagyon régen szerettem volna burgundi marharagut főzni, de valahogy eddig úgy tekintettem rá mint egy mumusra, és féltem nekiállni. Azt persze nem tudom megmondani hogy miért, mert valójában nem egy nagy ördöngösség.... A napokban a hentesnél nagyon szép marhahús kínálta magát, és nem tudtam neki ellenállni, így aztán nem is halogattam tovább, és végre elkészült ez a finom ragu. Húst daraboltam, zöldségeket pucoltam, elősütöttem, kevertem és kavartam, végül pedig mindent egy jénaiba öntöttem, (állítólag csakis vastagfalú edényben működik, de én ezt megcáfolnám, mert jól lefedett jénaiba is nagyon finom lett) és már mehetett is több órára a sütőbe. Néha rákukkantottam, és megelégedetten néztem milyen szépen alakul az ebédünk. Közben pedig elkészítettem a köretként feltálalt krumplinudlit. A hús olyan puhára megfőtt, hogy szinte szétolvadt a szánkba, az íze pedig a zöldségeknek, és a fűszerezésnek köszönhetően nagyon finom volt.






Hozzávalók:

1 kg marhacomb
20 dkg császárszalonna (füstölt)
2-3 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db zeller (kisebb)
2 db vöröshagyma (nagyobb)
3 gerezd fokhagyma
2 db paradicsom (v. 1-2 ek paradicsompüré)
5 dl vörösbor
3 dl marhahúsleves
2-3 db  babérlevél
4-5 ág kakukkfű
só (ízlés szerint)
5-6 db szemes bors
4-5 db borókabogyó
1 kk őrölt fekete bors
kb. 2 ek liszt
2-3 ek étolaj






A húst vágjuk fel nagyobb kockákra, majd szórjuk meg sóval, és őrölt borssal. Ezután szórjuk meg a liszttel, és alaposan forgassuk össze.

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, tegyük bele a húskockák felét, és süssük körbe, majd szedjük ki a zsiradékból, és a maradék húskockákkal is így járjunk el.

Ezután a visszamaradt zsiradékba süssük pár percig a felkockázott császárszalonnát, majd adjuk hozzá a megtisztított, és vastagabb karikákra felvágott zöldségeket, pár perc után szórjuk rá az apróra vágott fokhagymát, és együtt pirítsuk tovább még pár percig.

Ezután tegyük egy vastagfalú edénybe, vagy annak hiányában egy jénaitálba az elősütött húst, az elősütött szalonnás-zöldségeket, a negyedekbe vágott vöröshagymát, és a feldarabolt paradicsomot (v. paradicsompürét).

Végül öntsük fel a borral, és a marhahúslevessel, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd fedjük le az edény, vagy a jénai tálat. (Marhahúsleves helyett pl. oldjunk fel 4 db marhahúsleveskockát 3 dl vízben, és azzal öntsük fel.)

Melegítsük elő a sütőt kb. 150 fokra, majd helyezzük be a ragut, és alacsony hőmérsékleten kb. 3 óra alatt pároljuk puhára. Közben azért többször nézzünk rá, és ha esetleg szükséges pótoljuk a folyadékot.(Ezalatt az idő alatt a hús és a zöldségek megpuhulnak, és a szaft szépen besűrűsödik.)

Természetesen nemcsak a sütőben főzhetjük készre a ragut.... hanem lefedve, kisebb lángon, szép lassan kb. 3 óra alatt a tűzhelyen is. Főzés közben többször nézzünk rá, óvatosan keverjük, rázogassuk meg.  






Krumplinudli hozzávalói:
70 dkg krumpli (pl. sárga)
1 db tojás
1 tk só
annyi liszt amennyit majd gyúrás közben felvesz



A  krumplit enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le, nyomjuk át a krumplinyomón, és hagyjuk kihűlni. (v. villával alaposan törjük össze)

Amikor a krumpli kihűlt adjunk hozzá kb. 20 dkg lisztet, a sót, és az egész tojást, majd kezdjük el összegyúrni.

Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi lisztet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ne legyen se túl lágy, se túl kemény)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra a tésztát, majd vágjuk fel kb. 1,5 cm-es csíkokra.

A tésztacsíkokat szintén vágjuk fel kb. 1 cm-es darabokra, majd a tenyerünk között sodorjuk nudli formára. (közben lisztezzük, hogy a nudlik ne ragadjanak össze)

Ezután tegyük forrásban lévő enyhén sós vízbe a nudlikat, várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és főzzük tovább 2-3 percig, majd szedjük ki , és hideg vízben öblítsük le.

Egy edénybe hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, majd az alaposan lecsepegtetett nudlit tegyük bele. Ízlés szerint szórjuk meg sóval, keverjük alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor ízlés szerint tegyünk a marharaguból, és a krumplinudliból a tányérra, majd úgy kínáljuk.


2012. október 5., péntek

Gyümölcsös céklasaláta.



 A céklát nemcsak megfőzve lehet salátának elkészíteni, hanem nyersen is kitűnő alapanyag. Ősszel, amikor megjelenik a cékla, és még beszerezhető a szőlő, almát és diót pedig egész télre valót elraktároztunk, bizony sokszor készítek vacsorára salátát. Egy fél óra alatt elkészül, és nemcsak igen laktató, de még vitaminokban is gazdag. Fogyasztás előtt általában egy órácskát pihentetem a salátát, így a nyers cékla íze szépen összeérik a gyümölcsökkel, és a az öntettel. Tálalás előtt a tetejét megszórom pörkölt dióval, melytől még ízletesebb lesz. 






Hozzávalók:

1 db cékla
2 db alma
1-2 fürt szőlő
2 marék dió

1-2 ek tejföl
1 ek majonéz
1-2 ek méz
csipet só


A céklát és az almát hámozzuk meg, majd egy nagyobb lukú reszelőn reszeljük le.
A szőlőt szemezzük le. A diót tördeljük kicsit össze.

Az összetördelt diót egy teflon serpenyőbe állandó keverés mellett, pörköljük meg. (vegyük kicsire a lángot, nehogy megégjen a dió) Amikor már kellően megpörkölődött, öntsük ki a serpenyőből, és hűtsük ki teljesen.

A tejfölt, a majonézt, a mézet, és egy csipet sót keverjünk simára.

Egy tálba tegyük bele a lereszelt almát, céklát, a leszemezett szőlőt, és a pörkölt dió felét. Ezután öntsük rá a tejfölös-majonézes keveréket, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk legalább egy óra hosszat állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a saláta tetejét szórjuk meg a maradék pörkölt dióval és úgy kínáljuk.


2012. október 3., szerda

Sajtroló.



Ki ne szeretné a sajtrolót, mert nálunk bizony mindig nagy sikere van. Sokáig gondot okozott, hogy mire is csavarjam fel a leveles tésztát, hogy megkapjam ezt a méretben is megfelelő üreges formát. Tudom most azt gondoljátok, hogy miért is nem vettem az üzletben kapható formákból, de ennek csakis egy oka volt, hogy eddig sehol nem találtam. Igaz házilag készült rolóforma, és eddig azt használtam, de a mérete kicsit vékonyabb volt, és így kevesebb töltelék fért bele.  Most viszont végre sikerült megszereznem az áhított formákat, és gyorsan le is teszteltem őket. Végre olyanok lettek a sajtrolóim, amilyennek eddig is szerettem volna. A ropogósra sült leveles tésztába, most bizony jó sok töltelék került. Nem is tudtunk neki ellenállni, gyorsan el is fogyott, mint mindig.





Hozzávalók 12 db-hoz:


1 cs leveles tészta

10 dkg mascarpone (v. krémsajt)
15 dkg sajt
10 dkg vaj
3 tojássárgája
1 ek liszt
1.5 dl tej
őrölt fehér bors


Az előnyújtott leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen felengedni. Ezután vágjuk fel 12 egyenlő csíkra, majd szorosan úgy, hogy a tészta fedje egymást, tekerjük rá a formákra. 
Ezután egymástól kicsit távolabb,  helyezzük rá egy tepsire.

Tegyük be előmelegített forró sütőbe, majd süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 180 fokon sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd óvatosan szedjük le a formáról, és hűtsük ki teljesen.

Egy serpenyőbe öntsük bele a tejet, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojássárgáját, a mascarponét, 5 dkg reszelt sajtot, és ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg őrölt borssal. Ezután robotgéppel keverjük simára, majd tegyük fel a tűzre és szép lassan, állandó keverés mellett főzzük sűrűre.
Amikor a massza már elég sűrű, vegyük le a tűzről és hűtsük ki teljesen.

A kihűlt masszához adjuk hozzá a vajat, és 5 dkg reszelt sajtot, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Amennyiben még szükséges, ízlés szerint  sózzuk meg.

Töltsük a sajtos masszát egy habzsákba, majd töltsük meg a teljesen kihűlt tésztarolókat. Ezután mindkét végét mártsuk bele a maradék reszelt sajtba.

A rolókat csakis közvetlen fogyasztás előtt töltsük meg, hogy a tészta ne szívja magába a nedvességet, és jó ropogós maradjon.