2012. március 31., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Medvehagymás-kukoricalisztes-kolbászos muffin.



A hétvégi receptajánló most az éppen aktuális medvehagymához igazodik. Nagy kedvenceim a medvehagymával készült  ételek, (receptek itt megtalálhatóak)  igaz bevallom pár évvel ezelőtt, még fogalmam nem volt hogy létezik ez a növény. (gondolom azért ezzel nem vagyok egyedül) Volt idő amikor sokat hallottam róla, de mivel a mi környékünkön nem terem, így csak vágyakoztam utána, és bizakodtam hátha egyszer majd sikerül beszereznem. Aztán a zöldségesnek köszönhetően megoldódott ez a probléma, mivel Ő is nagy rajongója a medvehagymának. Így mindent megtett annak érdekében, hogy ne kelljen tovább nélkülöznünk. Elmondhatom, hogy évek óta már nem gond, mert az első levelek megjelenésétől, az utolsóig naponta gond nélkül beszerezhető a medvehagyma. Gondolom azok akiknek a környékén megterem, most ezt kihasználva saját kezűleg gyűjtögetik be a hétvégén, és a bőségesen megszedett levelekből gyorsan valami finomságot is szeretnének készíteni, a friss levegőn eltöltött kirándulás után. Ez a muffin recept pedig gyorsan elkészül, medvehagymát is tartalmaz, és még nagyon finom is. Én most kukoricaliszttel sütöttem meg, de sima búzaliszttel is ugyanilyen finom muffint fogunk kapni, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg kukoricaliszt (v. búzaliszt)
15-20 dkg füstölt kolbász
1 csokor medvehagyma
1 dl olaj
2 db tojás
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
őrölt bors
sajt




A medvehagymát apróra felvágni. A kolbászt lekarikázni, majd kisebb kockákra felvágni.

Egy tálba beletenni a lisztet, hozzáadni a sót, az őrölt borsot, a sütőport, a szódabikarbónát és fakanállal jól összekeverni.

Egy másik tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a tejszínt, az olajat és kézi habverővel simára keverni.

Ezután a száraz anyagokhoz hozzáönteni a tojásos keveréket, majd fakanállal kissé összekeverni. Ezután hozzáadni az apróra felvágott medvehagymát, és a füstölt kolbászt, majd alaposan összekeverni.

A muffin formát papírral kibélelni (v. a szilikonos formákkal) majd belekanalazni a masszát. Ezután a tészta tetejét megszórni reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, és közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd a formából kiszedni, rácsra tenni, és teljesen kihűteni.

A kihűlt muffinokat tálalhatjuk akár egy könnyű leves mellé  második fogásként is.

2012. március 30., péntek

Túrókalács.



Nagyon ritkán sütök kelt tésztát, kalácsot pedig még ritkábban. A húsvéti ünnep viszont nálunk sem múlhat el kalács nélkül. Ilyenkor összeszedem minden bátorságomat, és nekilátok a kalácssütésnek. Minden évben másfajtával próbálkozom, és eddig szerencsére mindig nagy sikerem volt. Idén a GoodFood magazinban találtam meg a számomra legjobban tetsző receptet. Sőt nem is egy receptet, hanem rögtön kettő is kiválasztásra került. Húsvétra viszont két kalács kicsit sok lenne, így mivel mindenképpen szerettem volna mindkettőt megsütni, ma elkészült ez az igen egyszerű, ám annál finomabb túrókalács. Ez a recept  azért ragadott meg elsőre, mert minden macera nélkül elkészíthető, és nem kell különösebb kézügyesség a megformálásához. A tésztája sütés után nagyon könnyű, nem száradt ki, ízre pedig nagyon finom. Én most a magazinban szereplő hozzávalók mennyiségének csak a felét vettem, igaz a túróból a megadott 10 dkg-ot tettem bele, így egy kisebb kalács sült ki belőle. Persze már bánom, mert sárgabaracklekvárral olyan finom volt, hogy bizony egy nagyobb kalácsra is simán rágyőztünk volna. (a receptben az eredeti mennyiségeket adom meg) A Húsvéti asztalon is megállja a helyét, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt (BL5-ös)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg túró (dupla mennyiséget is elbír)
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1-2 dl tej
1 db tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja





Az élesztőt  kb. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a csipet sót, a vajat, és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverni a túrót, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdeni összegyúrni, és apránként adagolni hozzá a maradék langyos tejet, hogy egy könnyen gyúrható, nem túl lágy kalácstészta legyen.
Az elkészült tésztát ezután kelesztőtálba tenni, majd langyos helyen kb. 40 percig keleszteni.

Kelesztés után a tésztából egy cipót formálni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Tetejét konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 20-25 percig újrakeleszteni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a kalácsot rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a kalács tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint lekvárral kínálni.

2012. március 29., csütörtök

Medvehagymás-túrós csiga spenóttal.



A tavasz kezdetével megérkeztek a friss főzeléknek valók, mint pl. a spenót, sóska, vagy éppen a medvehagyma. Spenótot télen is többször főzök fagyasztott spenótból, de azért az igazi főzelék mégiscsak a frissen szedettből készül. Így aztán átmentem Popey-be, és bizony egy nagy adag spenótot főztem, és nem csak főztem, de egy jó nagy tányérral meg is ettem. Eddig a spenót mellé általában tükörtojást, vagy sült kolbászt készítettem, de most mivel éppen volt itthon medvehagyma, úgy gondoltam hogy túróval együtt leveles tésztába töltöm, és csigákat sütök belőle. Mondhatom nagyon finomra sikerültek a csigák, és a főzelék mellé remekül illettek. Sőt nemcsak a főzelék mellé, de még kis sós falatkáknak is felszolgálhatjuk, ha éppen vendégeket várunk. A sikerünk garantált lesz a  ropogós tésztájú, sós töltelékkel sült csigákkal. Én most tehéntúróval készítettem, de szerintem  juhtúróval is mennyei finom csigákat varázsolhatunk az asztalra. Bátran merem ajánlani mindenkinek, akár a közelgő húsvéti ünnepekre is.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
túró
medvehagyma
őrölt bors




A medvehagymát apróra felvágni.

Az előnyújtott leveles tésztát, ha a fagyasztóból vesszük ki, akkor szobahőmérsékleten felengedni annyira, hogy könnyen kilehessen tekerni. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor vékonyra kinyújtani)

A kinyújtott tésztát ízlés szerint megszórni túróval, és a tetejére szórni az apróra felvágott medvehagymát.
Ezután megszórni sóval, és egy kevés őrölt borssal.

A töltelékkel megszórt tésztát ezután szorosan feltekerni mint a bejglit.  Éles késsel kb. 2 cm-esre felszeletelni, majd minden csigát kicsit a kés lapjával lenyomni. (kb. 1.5 cm-esek legyenek lenyomkodás után)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a csigákat.

Előmelegített sütőbe tenni, és kb. 220 fokon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 180 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni.

A csigákat kínálhatjuk pl. főzelék mellé, de akár sós falatkaként is. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Húsvéti receptajánló!!


Erre a játékra először a Mézes otthon blog írója, Csupa Csoki hívott meg. Ő indította tavaly az ünnepek előtt útjára ezt a játékot, hogy mindenkinek a segítségére legyen a receptek közötti válogatásban. Szívesen teszek eleget a kérésének, sőt azóta Vicuska, és Kata invitálásának is. A játék feltételei pedig a következők:
 Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel.
A bejegyzésben ajánlj legalább 5-10 ünnepi étel, vagy sütemény.
Add tovább legalább 10 játékosnak, és ne felejtsed el megemlíteni hogy ki hívott meg a játékra.
Játékra fel kedves bloggerek!!!


Az én kiválasztottjaim pedig a következők:


Most pedig következzen az én ünnepi ajánlóm:




















2012. március 27., kedd

Medvehagyma főzelék húsgombóccal.




Végre itt a tavasz, és ezzel együtt megkezdődött a medvehagyma szezon is. Pár évvel ezelőtt még el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyiféleképpen ellehet készíteni és én magam is finomabbnál, finomabb ételekkel próbálkozom majd. Persze ehhez az is hozzátartozott, hogy sajnos itt a környékünkön nem terem a medvehagyma, így a beszerzése eléggé nehézséges volt. Aztán szerencsére megváltozott ez a helyzet, és ma már a zöldségesnél naponta frissen szedett kis csokrokkal találkozhatok. Így aztán kihasználva ezt, gyorsan be is szereztem, és ma el is készült az idei első medvehagymával készült ebéd. Bevallom először tanácstalan voltam, hogy mit is főzzek, de végül a karalábéfőzelék alapötlete alapján készítettem el a medvehagyma főzeléket, és természetesen ebbe is húsgombócok kerültek. Tálaláskor még néhány szem főtt krumpli is került a tányérunkra, így aztán nemcsak finom, de igen kiadós ebédünk volt. Minden medvehagyma kedvelőnek bátran merem ajánlani akár ezt a receptet, akár a többi már kipróbált medvehagymás receptjeimet is.





Hozzávalók a gombóchoz:

30 dkg darált hús
1 db tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
őrölt bors
szerecsendió

Hozzávalók a főzelékhez:

medvehagyma (jó nagy csokorral)
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
őrölt bors
1 ek liszt
2-3 ek tejföl





A darált húst alaposan összegyúrni az ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, szerecsendióval, zsemlemorzsával, és az egész tojással.
Ezután kisebb gombócokat formálni belőle.

A medvehagymát apróra felvágni.
Egy edénybe felhevíteni a vajat  1 ek olajjal, majd hozzáadni a felvágott medvehagymát és pár percig kevergetve megfonnyasztani.
Ezután felönteni egy kevés vízzel, majd belehelyezni a húsgombócokat. Ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, és a vizet pótolni, hogy ellepje a gombócokat.
Kiforralni, majd alacsony hőfokon puhára főzni.

Amikor a gombócok már puhára főttek, a főzőlevéből kiszedni őket egy tányérra.
A visszamaradt medvehagymás levet ezután botmixerrel pépesíteni.

Egy serpenyőbe felhevíteni a maradék olajat, majd a lisztet hozzáadva világos zsemleszínű rántást készíteni.
Kicsit hűlni hagyni, majd a tejföllel simára keverni.
Ezután a pépesített medvehagymás levet felforralni, majd hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Kézi habverővel addig keverni, hogy teljesen sima állagú legyen.
Ezután visszatenni a húsgombócokat, majd pár percig, szép lassan főzni, hogy az ízek jól összefőljenek.

Közben enyhén sós vízbe puhára főzni a felkockázott krumplit.

Tálaláskor a húsgombócos főzeléket a főtt krumplival kínálni.

2012. március 26., hétfő

Ricottás, paradicsomos, spenótos frittata.




Nem tudom  ki hogy van vele, de engem az óraátállítás bizony minden évben igencsak megvisel, és így történt ez most is. Állítólag örülnünk kellene neki, de én valahogy kevéssé örvendek, főleg hogy olyan fejfájásom van, hogy majd belegebedek. Most napokig csak vonszolni fogom magam, és ilyenkor sem a főzéshez, de még az evéshez sincs kedvem. (ez aztán az igazi fogyókúra:)))) Na, de azért valamit csak kikelet találnom ebédre, így gyorsan összedobtam ezt a könnyű, gyorsan elkészíthető, de nagyon finom tojáslepényt. Eddig is szívesen készítettem, és egyik kedvencem a cukkinis frittata, de most megint csak a GoodFood  magazin receptjét hívtam segítségül. Bő félóra alatt el is készült, és már falatozhattam is jóízűen. Igaz én ebédre készítettem el, de bátran merem ajánlani akár reggelire, vagy éppen egy gyors vacsora elkészítésére ezt a remek receptet. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát, vagy éppen egy szelet kenyeret, péksüteményt.






 Hozzávalók:

3 db tojás
4-5 db újhagyma
2-3 paradicsom
10 dkg spenót
2 ek olívaolaj
10 dkg ricotta
friss bazsalikomlevél
őrölt bors





Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a paradicsomot vágjuk nagyobb darabokra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a karikára vágott újhagymát, és kezdjük el párolni.

Pár perc után adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, majd óvatosan keverjük össze, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal,  és 1-2 percig még pároljuk tovább.

Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a spenótot a bazsalikomot, majd rázogassuk össze úgy, hogy a levelek kissé megfonnyadjanak.

Egy jénai tálat alaposan kenjünk ki vajjal, majd az előpárolt zöldségeket öntsük bele. Ezután a ricottából kanalazzunk kis halmokat a tetejére.

A tojásokat üssük fel egy tálba és sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd villával keverjük alaposan össze.

Ezután óvatosan öntsük rá a jénaiban lévő zöldségek tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve tálajuk. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát, vagy egy szelet kenyeret, péksüteményt.

2012. március 23., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Vargabéles.




Hétvégére most nem egy főételt, hanem inkább egy finom, és gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék mindenkinek. Egy kiadós leves mellé, mint pl. a tárkonyos krumplileves, egy finom gombaleves, vagy éppen most a medvehagyma szezon kezdetén a húsgombócos medvehagyma leves mellé kitűnő második fogás lehet ez a sütemény. Kínálhatjuk még egy grill-party lezárásaként desszertnek is. A vargabélest nagyon egyszerű elkészíteni hiszen minden hozzávaló megvásárolható. A külső tésztaréteghez használhatunk réteslapot, vagy éppen ízlés szerint leveles tésztát. A töltelékbe szintén készen is megvehetjük a cérnametéltet, így a tésztagyúrásra szánt időt szintén megspórolhatjuk. Én viszont most a külső tésztaréteghez a "tészta varázs" című könyvből készítettem el a "filotésztát" (receptet egy következő posztban írom le) és a töltelékbe is saját magam gyúrtam gyufatésztát. Így persze kicsit tovább tartott az egész folyamat, és lehet ettől lett igazán finom a sütemény, de lehet ennek az is az oka, hogy már nagyon régen nem sütöttem vargabélest. Ebben a csodálatosan szép, napsütéses időben azért én mindenkit arra biztatnék, hogy nyugodtan készítse el ezt a süteményt a boltban megvásárolható tésztákból, és a megspórolt időt inkább töltse kint a szabadban.  Az elkészült sütemény mindenképpen nagyon finom lesz, akár saját magunk készítjük el a tésztákat hozzá, akár boltban vásároljuk meg.






Hozzávalók 30 x 20 cm-es tepsihez:

1 cs réteslap (v. leveles tészta)
15 dkg cérnametélt
5 dkg vaj
40 dkg túró
1 dl tejföl
2 db tojás
3-4 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dkg mazsola
reszelt citromhéj
olaj a lapok kenéséhez

1 kisebb tojás a lekenéshez





A cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és forrón összekeverni az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűteni. 

A túrót egy tálba tenni, majd villával kicsit összetörni. Ezután hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a 2 tojás sárgáját, a mazsolát és alaposan összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.

A teljesen kihűtött vajjal összekevert tésztát beletenni a túrós-habos masszába, majd szintén óvatosan összekeverni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni egy réteslapot úgy, hogy a tepsi oldalát is befeddje. Ezután lekenni olajjal, majd szintén ráhelyezni egy réteslapot, majd lekenni olajjal és rátenni a harmadik réteslapot, de azt már nem kell olajjal lekenni.
Ezután a réteslapra ráönteni a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

A töltelék tetejét befedni egy réteslappal, majd olajjal lekenni és ráhelyezni a második réteslapot és szintén lekenni olajjal.
 Végül ráhelyezni a harmadik réteslapot, majd a tetejét lekenni a felvert tojással.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve langyosra hűteni. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

2012. március 22., csütörtök

Vegetáriánus pite.




A mai ebédemből megint kimaradt a hús, de ez az egytálétel olyan finom volt, hogy nem is hiányzott. Azért azt nem mondom, hogy ezentúl vegetáriánus leszek, de valahogy egyre gyakrabban készítek hasonló zöldséges ételeket. A receptet a GoodFood magazinba találtam, és igaz a hozzávalókon egy kicsit változtattam, mert én nem tettem bele brokkolit, mivel éppen nem volt itthon, így lecseréltem sárgarépára. Viszont a továbbiakban a recept szerint készült, és a sok zöldség a sajtos-fűszeres szósznak köszönhetően nagyon finom volt. Mivel nincs tészta alapja, így szerintem ez nem is pite, de mivel ennél megfelelőbb elnevezés nem jutott eszembe, így megmaradtam a magazinban olvasott titulusnál. Egy biztos, akár pite, akár nem, nagyon finom és laktató. Mindenkinek bátran merem ajánlani, nemcsak vegetáriánusoknak.





Hozzávalók:

2.5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
3 dl tej
15 dkg sajt
2-3 db krumpli
1 kisebb karfiol
2 db sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1/2 lilahagyma
őrölt bors


A karfiolt rózsáira szedni, majd enyhén sós vízbe félpuhára főzni.
A sárgarépát megpucolni, majd vékonyra felkarikázni. Ezután enyhén sós vízbe a zöldborsóval együtt, szintén félpuhára főzni.
A krumplit héjastól megfőzni, majd teljesen kihűteni, és végül vékonyra felkarikázni.

Egy serpenyőbe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni a lisztet és kb. 1 percig kevergetve pirítani.
Ezután állandó keverés mellett hozzáadni a tejet. Addig keverni hogy teljesen csomómentes legyen. Amikor már krémes állagú, akkor levenni a tűzről, majd hozzákeverni kb. 10 dkg reszelt sajtot. Keverés közben ízlés szerint sózni, és megszórni őrölt borssal.

Ezután egy tálba beletenni az előfőzött zöldségeket,  a lekarikázott krumpli felét, az apróra felvágott lilahagymát,  majd ráönteni a sajtos szószt és óvatosan összekeverni.

Egy jénaitálba, vagy tepsibe beleönteni a a zöldséges-szószos keveréket, majd a maradék krumplikarikákkal befedni a tetejét. 
Ezután megszórni a maradék reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 20-25 percig sütni, hogy szép aranyszínű, ropogós legyen.

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni.

2012. március 20., kedd

Baklava muffin.




Az utóbbi időben igencsak lecsökkentettem a sütemény sütést, de azért néha van hogy teljesen úrrá lesz rajtam az édesség utáni vágy. Ilyenkor valami nagyon gyors, és egyszerű receptet választok, vagy éppen nekilátok néhány palacsintát megsütni. A muffin igen nagy kedvenc nálunk, és igen nagy előnye még, hogy minden macera nélkül gyorsan megsüthető. Igen sok muffin receptet összegyűjtöttem már, és jó néhányat  meg is sütöttem. Most gyorsan átnézve a még sütésre váró recepteket, a baklava muffin mellett döntöttem. Elég régen szerettem volna már megsütni, és csak most bánom igazán, hogy ennyi ideig várakoztam vele, mert igencsak finomra sikeredett. Igaz kicsit talán több időt vesz igénybe mint egy egyszerű, alapmuffin elkészítése, de a végeredmény kárpótolt. A tésztája finom szaftos, és a közepében megbújó karamellizált dió egyszerűen ellenállhatatlanná teszi a muffint. Bizony igen nehéz megállni, hogy ne együk meg egyszerre mind az utolsó morzsáig. Tálaláskor a tetejét ízlés szerint még olvasztott mézzel is meglehet csorgatni, de ettől el is tekinthetünk, mert a muffin anélkül is nagyon-nagyon finom.






Hozzávalók a diós karamellhez:

 8 dkg dió
4 dkg vaj
2-3 ek méz
őrölt fahéj

Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
5 dkg vaj
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
8 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás
2,5 dl tejföl
fahéj






A diót apró darabokra összetördelni, majd egy serpenyőbe elkezdeni megpirítani. Pár perc után hozzáadni a vajat, majd a mézet, megszórni ízlés szerint őrölt fahéjjal, és kevergetve megkaramellizálni. Ezután levenni a tűzről és teljesen kihűteni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a sütőport, a szódabikarbonát, csipet sót, ízlés szerint őrölt fahajat, és alaposan összekeverni.

Egy másik tálba beletenni a cukrot, a vaníliáscukrot, majd hozzáadni a puha vajat és jól kikeverni. Ezután hozzákeverni a tejfölt, majd az egész tojást is.

Végül a száraz keverékhez hozzákeverni a cukros-tejfölös.... masszát, majd fakanállal jó alaposan összekeverni.

A muffin formát kibélelni papírral, majd a feléig tölteni az összekevert masszával. Ezután rákanalazni 1-2 tk karamellizált diót, majd a maradék masszával befedni a tetejét. (szilikonos muffin formába nem kell papírt tenni)
Végül mindegyik muffin tetejére egy fél szem diót helyezni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 20-25 percig sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rácsra helyezni a muffinokat, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a muffinok tetejét porcukorral megszórni, vagy ízlés szerint olvasztott mézzel megcsorgatni.

2012. március 19., hétfő

Zöldséges-tojásos sült rizs wokban.




Nem olyan régen részt vettem a Delimano receptverseny játékában, és a szerencsének köszönhetően, én is több csodaszép, és hasznos ajándék nyertese lehettem. Ezek között az ajándékok között pl. található egy wok is. Nagyon megörültem neki, mivel már jó ideje fontolgatom, hogy veszek egyet, de valahogy mindig csak halogattam. Most már azt mondom, igen jól tettem, hogy halogattam, mert ilyen kerámia bevonatosat üzletben még nem is láttam. Mivel eddig wokban még nem főztem (gondolom ezzel nem vagyok egyedül) így kicsit nézelődtem a receptek között, de valahogy egyik sem igazán tetszett. Aztán (már megint:))) a Tv-Paprika előtt ültem, és hoppá, éppen egy remek wokban elkészíthető recept következett. Alapötletnek remek volt, így aztán nem is várakoztattam tovább sem az új wok felavatását, sem pedig a saját ízlésemre formált recept kipróbálását. Mivel barna rizst használtam, így azzal kezdtem hogy puhára főztem, mivel ennek a rizsfajtának több időre van szüksége ahhoz hogy teljesen megpuhuljon. A wok remekül vizsgázott, és biztos vagyok benne hogy ezután sokszor készül majd benne el az ebéd.  A recept pedig igen egyszerű, sárgarépát, paszternákot, hagymát, zöldborsót, kb. 10 perc alatt puhára pároltam, majd   az előfőzött barna rizzsel és a tojással összesütöttem. Tetejére sajtot reszeltem, és igaz húst nem tartalmaz mégis egy nagyon laktató, kiadós, és nem utolsó sorban, nagyon finom ebédet tálaltam fel.





Hozzávalók:

12 dkg barna rizs (előfőzött)
2 db sárgarépa
1 db paszternák (v. zöldség)
10 dkg zöldborsó
1 db lilahagyma
3-4 db tojás
őrölt fehérbors
sajt
2 ek olívaolaj


A rizst a tasakon lévő leírás szerint puhára főzni. (mivel ez kb. 40-45 perc így azzal kell kezdeni) Ezután alaposan lecsepegtetni, majd kihűteni.

A zöldségeket megtisztítani, majd zsülienre vágni. A hagymát megpucolni, majd apróra felvágni.

A wokba beleönteni az olajat majd felhevíteni. Ezután hozzáadni a hagymát és kevergetve 1-2 perc alatt üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a zsülienre vágott sárgarépát és a paszternákot (v. zöldséget) és pár perc alatt roppanósra párolni. Ezután hozzáadni a zöldborsót (amennyiben fagyasztottat használunk nem kell felengedni, mehet fagyosan a zöldségekhez) és pár perc alatt puhára párolni.

A puhára párolódott zöldségeket ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, majd hozzáadni a készre főzött, kihűtött rizst és óvatosan összeforgatni. Ezután a közepébe egy mélyedést csinálni, majd az előzőleg villával felvert tojásokat beleönteni. Óvatosan, hogy a tojás ne nagyon törjön össze kevergetve készre sütni. 
Végül a tetejére ízlés szerint sajtot reszelni, hogy kissé ráolvadjon.

Rögtön még melegen tálalni. Ízlés szerint tálalás előtt, még reszelt sajttal megszórni.

2012. március 17., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sült sertés hasaalja krumplipürével.




A hétvégére ajánlott recept elkészítése most egy kicsit  több időt igényel, de a végeredmény mindenkit aki elkészíti, kárpótolni fogja. Az előkészületek persze nem igényelnek túl sok munkát, aztán a többi már a sütő dolga. A sertés egyik legszaftosabb része a hasaalja, melyet mi igencsak szeretünk, és sütve eddig is sokszor készítettem már. A napokban viszont egy új receptet ismerhettem meg a Tv-Paprika egyik nagyon "jó szakácsától" aki eddig is remek ötleteket adott a főzéshez. Több receptjét már elkészítettem, és még soha nem csalódtam, mindegyik étel nagyon finom volt. Most éppen a sertés hasaalját elősütve, majd sütőben zöldségek társaságában, marha-alaplében párolt puhára. Tálaláskor olyan guszta volt ez az igen szaftos hús, hogy rögtön tudtam, hétvégén bizony nálunk is ez lesz az ebéd. Ma aztán el is készítettem, és valóban sokkal szaftosabb, és finomabb lett mintha csak vékonyan felszeletelve sütöttem volna meg. Én krumplipürével tálaltam, mert szerintem az illik hozzá a legjobban, vagyis így igazán érvényesül a hús remek íze. Először úgy gondoltam, hogy csemege uborkát adok mellé, de aztán inkább egy finom öntettel salátát készítettem belőle. Lehet a mai ebédünk diétásnak cseppet sem mondható, de finomnak annál inkább. Persze sertés hasalja helyett, akár bőrös malachúsból is elkészíthető ez a remek étel.






 Hozzávalók:

80 dkg sertés hasaalja (v. bőrös malachús)
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db zeller (kisebb)
1 db vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
7 dl víz
3 db marhahúsleves kocka
őrölt bors
2 ek olaj





A hasaalját kb. 3-4 cm-es darabokra felvágni, majd enyhén besózni, megszórni őrölt borssal és egy kicsit állni hagyni.
Ezután egy serpenyőbe felhevíteni az olajat, majd belehelyezve a feldarabolt húst, minden oldalán szép pirosra sütni.
Az elősütött húst egy tepsibe egymásmellé tenni, majd körberakni a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel.

A vizet felforralni, majd feloldani benne a marhahúsleves kockát és óvatosan a tepsiben lévő húsra, és zöldségekre önteni. (leveskocka helyett, használhatunk frissen főzött marha alaplevet is)
Ezután a tepsit alufóliával lefedni, majd előmelegített sütőbe tenni.

Közepes lángon, kb. 2 óra alatt lefedve, puhára párolni. (én légkeverésnél 170 fokon, 2 órán át pároltam) Mire a hús teljesen puhára párolódik, éppen csak egy kevéske szaft marad alatt.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel, és salátával kínálhatjuk. Én krumplipürét, és csemege uborkából készített salátát kínáltam hozzá.

2012. március 15., csütörtök

Mascarponés-kakukkfüves paradicsomleves polentával.



Az alapötletet ehhez a leveshez megint csak a GoodFood magazin receptje adta. Na nem mintha a benne szereplő receptek egytől, egyig nem volnának igencsak finomak, és szerintem mindenki számára elkészíthetőek, viszont nem is én lennék, ha éppen csak egy kicsit nem változtatnék rajtuk. Amikor először a kezembe vettem ezt a magazint, rögtön eldöntöttem, hogy a benne szereplő leveseket mindenképpen elfogom készíteni. Ma a paradicsomlevesre esett a választásom, és annyit változtattam az eredeti recepten, hogy bazsalikom helyett én kakukkfüvet tettem bele. Az ötlet pedig onnan jött, hogy éppen a kertbe nézelődtem, és megláttam a kakukkfüvet, melyet az ősszel bent hagytam a földbe. A nagy hideg ellenére is szépen átvészelte a telet, így most megint frissen szedve kerülhet az ételekbe. Levesbetétnek mint mostanában többször, megint polentát készítettem. Most kukoricadarából, majd hogy még jobban passzoljon a leveshez, olívaolajon kicsit megpirítottam.  A mascarponétól selymesen krémes leves, és a polenta bizony nagyon jól illetek egymáshoz.





Hozzávalók a leveshez:

10 dkg sűrített paradicsom
1 ek kristálycukor (v. édesítő)
1 db zöldségleveskocka
5 dl víz
1 ek mascarpone
őrölt bors
worchester szósz
kakukkfű

A sűrített paradicsomot és a vizet egy edénybe tenni, majd simára keverni. Ezután hozzáadni a cukrot, a zöldségleveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot, worchester szószt, és a kakukkfüvet.
Ezután felforralni, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzni.(közben ha szükséges még utánaízesíteni)
Amikor a leves készre főtt, állandó keverés mellett hozzáadni a mascarponét és kézi habverővel simára keverni. (én mielőtt hozzáadtam a mascarponét, szűrőn átszűrtem, hogy még selymesebb legyen majd a leves)
Végül pedig tálalásig melegen tartani.


Polenta hozzávalói:

7 dkg kukoricadara
2,5 dl víz
őrölt bors
5 dkg sajt
2 ek olívaolaj

A vizet felforralni 1 ek kukoricadarával és egy kevés sóval.  Amikor már forr, állandó keverés mellett hozzáönteni a maradék kukoricadarát, majd ízlés szerint megszórni őrölt borssal, és ha szükséges még egy kevés sóval. 
Ezután lassú tűzön, kevergetve addig főzni, még az edény alján keletkezett rétegtől elválik.  Ekkor hozzáadni a reszelt sajtot és jó alaposan összekeverni. 
Ezután levenni a tűzről, majd egy vágódeszkára borítani. Vizes késsel ízlés szerinti vastagságúra formázni, majd teljesen kihűteni.
Amikor már teljesen kihűlt, ízlés szerint kockákra felvágni.

Egy teflon serpenyőbe felhevíteni az olajat, majd a feldarabolt polentát beletenni, és pár perc alatt megpirítani, hogy szép színt kapjon.

Tálaláskor a levest tányérba szedni, majd belehelyezni néhány megpirított polenta kockát. (ízlés szerint bazsalikommal is készíthetjük a levest, de a kakukkfű is nagyon jól illik a paradicsomhoz)


2012. március 14., szerda

Savanyútojás - krumpligombóccal.




A napokban összetalálkoztam az egyik volt osztálytársammal, és beszélgetés közben, mire is terelődhetett volna a szó, mint a főzésre. Mivel mindketten nagyon szeretünk a konyhába serénykedni, így percek alatt fejben, megfőztünk egy igazi lakomát. Aztán visszatérve a mindennapokhoz, Ő elmondta hogy aznap éppen savanyútojást  készül főzni ebédre. Erre én, óóóóó, az nagyon finom, én már vagy ezer éve nem főztem, mivel egyedül csak én szeretem. A savanyútojást a fiatalok szerintem nem is ismerik, sőt azok között akik tudják hogy éppen miről beszélek, azok között is megoszlanak a vélemények. Ez egy olyan étel, melyet vagy nagyon lehet szeretni, vagy a másik véglet, hogy akik nem szimpatizálnak vele, még megkóstolni sem hajlandóak. Az elkészítése nagyon egyszerű, és az olcsó kategóriába tartozik, vagyis tartozna, ha a tojásnak most éppen nem lenne csillagászati ára. Tehát ma elkészült nálam is a savanyútojás, és néhány krumpligombóc társaságában bizony jól belaktam belőle.





Savanyútojás hozzávalói:

4 db tojás
1 db vöröshagyma (kisebb)
1 ek liszt
8 dl víz
1-2 tk kristálycukor
ecet
2 db babérlevél
pirospaprika
2-3 ek olaj

Az olajat elkezdeni felhevíteni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és üvegesre párolni. Ezután megszórni a liszttel, és jól összekeverni, majd rászórni a kristálycukrot és világos zsemleszínűre pirítani. 
Ekkor levenni a tűzről, majd hozzákeverni a pirospaprikát, és felönteni a vízzel.  Ezután visszatenni a tűzre, ízlés szerint sózni, beletenni a babérlevelet, és egy pici ecettel ízesíteni. Jól kiforralni, majd kb. 20 percig, lassú tűzön főzni. Ezalatt az idő alatt, egy selymes, kissé besűrűsödött levet kapunk.

Végül az egész tojásokat felütni, majd óvatosan hogy amennyire csak lehet egyben maradjanak, beleengedni a lébe. Szép lassan, alacsony hőfokon kb. 10 percig főzni, hogy a tojások keményre főjenek. (kevergetni nem szabad, pár perc után az edényt néha megmozgatni, nehogy a tojások leragadjanak!!!! én  főzési idő felénél, fakanállal óvatosan kicsit megkevertem)





Krumpligombóc hozzávalói:

2-3 db krumpli
liszt
1 db tojás

A krumplit megpucolni, majd apróra felvágni. Enyhén sós vízbe puhára főzni, majd leszűrni és krumplinyomón átnyomni. Ezután teljesen kihűteni.

Amikor a krumpli már teljesen kihűlt, ízlés szerint sózni, hozzáadni az egész tojást és annyi lisztet, hogy egy jól gyúrható tészta legyen. (olyan legyen mint pl. a szilvás gombóc tésztája)
Ezután kisebb gombócokat formálni a tésztából, majd enyhén sós, forrásba lévő vízbe kb. 10 perc alatt készre főzni. (amikor feljönnek a gombócok a víz tetejére, akkor még, kb. 5 percig főzni)
Végül a megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedni, majd tálalásig melegen tartani.

Tálaláskor a savanyútojást a krumpligombóccal kínálni.

2012. március 12., hétfő

Profiterol csokoládés-mascarpone krémmel.



Hétvégi desszertnek megint csak Michel Roux  "tészta varázs"-ából választottam ki ezt a receptet. Égetett tésztát már többször készítettem, pl. a képviselőfánk, az éclair fánk, de még a bő olajban kisütött kitolófánk tésztájának is ez az alapja. A receptek csakis a hozzávalók mennyiségében tértek el egymástól. Most a könyv pontos utasításait betartva készítettem el a profiterolt. Bevallom most sem variáltam túl a tészta sütőpapírra való rányomását, nem használtam habzsákot hozzá, hanem egyszerűen kis golyókat formáltam a tésztából, és így kerültek a sütőpapírral kibélelt tepsire. Lehet nem lettek olyan szép formásak, de nekem így is megfelelt. Tölteléknek egy finom csokoládés-mascarponés krémmel töltöttem meg, majd díszítésképpen olvasztott csokoládét csorgattam rá. Az eddig készített égetett tészták is finomak voltak, de most valahogy egy teljesen más ízvilágot kaptam. A ropogós tészta, a finom krémes töltelékkel pedig nagyon kínálta magát, mi pedig csak ettük, és ettük........





Hozzávalók kb. 35 db-hoz:

125 ml tej
125 ml víz
10 dkg vaj
1/2 tk só
1 tk kristálycukor
15 dkg liszt
4 db tojás

a lekenéshez 1 tojássárgája összekeverve 1 ek tejjel


A tejet, a vizet, a vajat, a sót, és a kristálycukrot egy edénybe tenni, majd kevergetve, elkezdeni forráspontig melegíteni.
Amikor már elkezd forrni, akkor levenni a tűzről, majd apránként beleszórni a lisztet és fakanállal  addig keverni, hogy teljesen csomómentes, sima állagú legyen.

Közepes lángra visszatenni az edényt, kb. egy percig folyamatosan kevergetni, hogy a tésztából kiszikkadjon a nedvesség.  Ezután a masszát kiönteni egy tálba, majd folyamatos keverés mellett, egyesével hozzákeverni az egész tojásokat. (én robotgéppel kevertem hozzá a tojást, de fakanállal is keverhetjük)
Addig kell keverni a tésztát, hogy sima, fényes állagú legyen.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a habzsákba töltött tésztából, egymástól távolabb, kb. 3 cm átmérőjű adagokat nyomni. (én vizes kézzel, diónyi nagyságú golyókat formáltam, és azokat helyeztem rá a sütőpapírra)
Ezután a tojássárgás-tejes keverékkel mindegyik tetejét lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon, 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.


Töltelék:

25 dkg mascarpone
1 tábla 70%-os csokoládé
porcukor
2 cs vaníliás cukor
csokoládés-meggyaroma
2-3 dl  Hulala (v. habtejszín)

A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztani, majd kihűteni.
A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, a vaníliáscukorral, és az aromával simára keverni. Ezután hozzákeverni a megolvasztott, kihűtött csokoládét, és szintén simára keverni.
A Hulalát (v. tejszínhabot) kemény habbá verni, majd kis adagokban, óvatosan a csokoládés krémhez keverni.

A teljesen kihűlt tésztáknak a tetejét éles késsel levágni, majd megtölteni a csokoládés-mascarponés krémmel. Ezután ráhelyezni a levágott tésztakalapot, majd olvasztott csokoládéval ízlés szerint megcsorgatni.

A tésztát és a krémet előre ellehet készíteni, és tálalás előtt csak meg kell tölteni, majd rácsorgatni az olvasztott csokoládét.

2012. március 10., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Grillezett hússzeletek zöldborsós-bulgurral.



Csodálatos napsütés, remek idő, talán végre ideért az igazi tavasz. Ki szeretne ilyenkor órákat tölteni a konyhába főzőcskézéssel, mert  én bizony nem. Így aztán megint egy olyan hétvégi receptet hoztam, melyet röpke egy óra alatt elkészíthetünk, a végeredmény pedig mint a képen is látszik, magáért beszél. Bevallom a GoodFood magazinban bukkantam rá egy igen tetszetős, és remek receptre, melyet a "Citromos-kakukkfüves grillezett sertéshús árpagyönggyel" titulussal illettek. Mivel igencsak kedvelem az árpagyöngyöt, rögtön tudtam, ezt a receptet nekem el kell készítenem. Aztán a hozzávalók tanulmányozása során rájöttem, hogy sajnos nekem nincs itthon spenót. Gondoltam ez nem akadály, teszek bele helyette zöldborsót.(végül is, az is olyan szép zöld) Csalódás csak akkor ért amikor szembesültem azzal a ténnyel, hogy elfogyott az árpagyöngy, és üresen kong a polcon a helye. Gondolat azért sem adom fel, és juszt is ennek a receptnek az alapján készítem el a mai ebédet!!!! Végül is így született meg a saját receptem, melybe az árpagyöngy helyett bulgur, a spenót helyett pedig zöldborsó került. Azt nem tudom milyen lehetett az eredeti recept alapján elkészített étel, de azt biztosan állíthatom, hogy az én variációm nagyon-nagyon finom volt.





Hozzávalók 2 személy részére:

6 kisebb szelet hús (sertés, csirke v. pulykamell)
2 ek balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj

20 dkg bulgur
15 dkg zöldborsó
1 db lila hagyma (kisebb)
1 ek koriander (egész)
6 dl víz
2 db zöldségleveskocka
kakukkfű (bőven)
őrölt fehér bors
1 citrom leve
2 ek olívaolaj


A balzsamecetet egy tányérba kanalazni, majd belenyomni a fokhagymát. A vékonyra leszeletelt húst sózni, megszórni ízlés szerint őrölt borssal, majd beleforgatni a balzsamecetes-fokhagymás keverékbe. kb. 15-20 percig állni hagyni,  és közben egyszer átforgatni.

Egy teflon serpenyőbe beleönteni az olajat, majd felhevíteni. Ezután belehelyezni a bepácolt hússzeleteket, majd ráönteni a páclevet. Ezután fedővel lefedni, majd alacsony hőfokon, addig párolni, még teljesen szaftjára sül. Ekkor levenni a fedőt, majd pár perc alatt, mindkét oldalát szép pirosra sütni. Tálalásig melegen tartani.

A lila hagymát nagyon apróra felvágni, majd egy serpenyőbe az olívaolajon a korianderrel együtt, elkezdeni párolni. 3-4 perc után hozzáadni a bulgurt, majd alaposan összekeverni, kicsit megfuttatni. Ezután felönteni a vízzel, és hozzáadni a zöldborsót is. (ha fagyasztott, nem kell előtte kiengedni, mehet bele fagyosan)  Ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, hozzáadni a kakukkfüvet, (tegyünk bele bőségesen) majd belenyomni a citrom levét. 

Végül felforralni, majd alacsony hőfokon, lefedve, addig párolni, még teljesen magába szívja a folyadékot, és megpuhul. (mire teljesen felszívja a vizet, akkorra teljesen megpuhul, és szépen szétpörögnek a bulgur szemek)

Tálaláskor a puhára főtt zöldborsós-bulgurt a grillezett hússzeletekkel kínálni.

2012. március 9., péntek

Zöldborsós-mascarponés tészta.




A GoodFood magazint lapozgatva bukkantam rá ennek az egyszerű, és igen gyorsan elkészíthető tésztának a receptjére. Elég ritkán készítek mostanában tésztát, és akkor is megpróbálok kicsit  szakítani a hagyományos tésztákkal, mint pl. a krumplis tészta, káposztás tészta, vagy éppen túrós tészta. Nem mintha ezeket a tésztákat nem szeretném, mert igenis mindegyik nagy kedvenc nálunk, viszont szeretem a különlegességnek számító recepteket is kipróbálni. Egyik nagy kedvencem a kelkáposztás-baconös tészta, és lehet kicsit furcsán hangzik, de nagyon szeretem még a citromos-mascarponés spagettit is. (különböző tésztareceptek itt megtalálhatóak) Mivel ez a zöldborsós tészta rögtön a recept elolvasása után elnyerte a tetszésemet, így nem is várakoztattam tovább. A recepten éppen csak annyit változtattam, hogy  kihagytam belőle a mentát, (én nem szeretem) és helyette inkább egy kevés őrölt borssal szórtam meg. Az elkészítése nem vesz igénybe fél óránál többet amennyiben boltban vásárolt tésztából készítjük el. Én saját magam gyúrtam hozzá a tésztát, de mivel van tésztagépem, így az sem okozott különösebb gondot, gyorsan elkészültem vele. Mindenkinek bátran merem ajánlani, nyugodtan próbálja ki, mert a zöldborsó és a mascarponétól selymesen-krémes tészta nagyon jól illik egymáshoz.





Hozzávalók 2 személy részére:

20 dkg tészta
15 dkg zöldborsó (fagyasztott)
10-15 dkg mascarpone
őrölt bors
2 ek a tészta főzővizéből

A forrásba lévő, enyhén sós vízbe először beletenni a fagyasztott zöldborsót, majd megvárni hogy újra felforrjon a víz. 
Amikor újra forr, hozzáadni a tésztát és ízlés szerint puhára főzni. Ezután leszűrni, majd a zöldborsós-tésztát vissza önteni az edénybe. Végül rákanalazni a mascarponét, sózni, megszórni őrölt borssal,  hozzáadni a 2 ek főzővizet, és alaposan összekeverni.

Az alaposan összekevert tésztát tányérokra szedni, és rögtön tálalni.

2012. március 8., csütörtök

Rácsos linzer.




Napok óta keresgélek a süteményreceptjeim között, és nem tudtam eldönteni melyik is legyen a szerencsés kiválasztott. Először valami nagyon krémes, nagyon habos süteményre gondoltam. Aztán valami egyszerű és kiadós süteményen gondolkodtam, melyet egy leves után, második fogásként is feltálalhatok. Ekkor eszembe jutott, hogy régen milyen sokszor sütöttem rácsos linzert, Horváth Ilona remek receptjét követve. Gyorsan elő is vettem ezt a szinte salátára hasonlító szakácskönyvet, majd fellapoztam a receptnél, és már kezdtem is összeszedni a hozzávalókat. Ez a recept nagyon egyszerű, ám sütés után egy nagyon finom süteményt kapunk. Készíthetjük olcsóbb változatban, akkor csak a tésztájába kerül dió, majd lekvárral megkenve, berácsozva, kerül be a sütőbe. Mivel nálunk két nagy diófa is található, melyek bőséges termése egész évre ellát dióval, így én nem csak a tésztába tettem darált  diót, de a lekváros réteg tetejét is bőségesen megszórtam. Mondhatom igen nagy sikere volt a süteménynek, melynek a tésztája rendkívül omlós, a gazdag töltelék pedig a sok lekvárnak és diónak köszönhetően, finom szaftos volt. Mindenkinek bátran merem ajánlani akár egy finom leves mellé, második fogásnak, vagy éppen egy délután elfogyasztott tea, esetleg kávé mellé.






Hozzávalók 22 x 32 cm-es tepsihez:

50 dkg liszt
25 dkg margarin (v. 15 dkg zsír)
15 dkg porcukor
1 cs vaníliáscukor
10 dkg darált dió
1 db tojás
2 ek tejföl
1 cs sütőpor
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
csipet só

A lisztet összekeverni a sütőporral és egy csipet sóval. Ezután hozzáadni a margarint (v. zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos hozzákeverni a darált diót, a porcukrot, a vaníliáscukrot, a reszelt citromhéjat, és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat.  Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni az előzőleg kicsit felvert tojást, hozzáadni tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. 

Az összegyúrt tészta 1/3 részét lecsippenteni, majd mindkét tésztát gombóccá formálni. Ezután 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni. 

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett nagyobb tésztagombócot a tepsi méretére kinyújtani. Ezután a kinyújtott tésztát a tepsibe helyezni. (én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát a megfelelő méretre, és papírral együtt emeltem át a tepsibe)
Ezután a tésztára rákanalazni a tölteléket.




Töltelék:

lekvár (szilva, sárgabarack....)
darált dió
porcukor
vaníliáscukor
őrölt fahéj

Az ízlés szerinti mennyiségű darált diót összekeverni a porcukorral, vaníliáscukorral, és az őrölt fahéjjal.

A tepsiben lévő tészta tetejét ízlés szerint megkenni lekvárral, majd rászórni a diós-cukros keveréket. (én jó vastagon szilvalekvárral kentem meg a tésztát, és bőségesen megszórtam a diós keverékkel)

A maradék 1/3 tésztát vékonyra kinyújtani, majd rácsokra felvágni. Ezután a diós töltelék tetejét berácsozni a felvágott tésztacsíkokkal. (a rácsokat megkenhetjük felvert tojássárgával, akkor sütés után szép fényes lesz. én ettől most eltekintettem)

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.

2012. március 6., kedd

Fűszeres vörös lencse-leves.



A múlt héten, mivel igen nagy vízhangja  volt a magyar nyelven megjelentetett GoodFood magazinnak, én is beszereztem egy példányt. Már első ránézésre is egy nagyon igényes kiadvány. A pontos, na és nem utolsó sorban az átlagember számára elkészíthető receptekkel, csodálatos fotókkal, nagyon is kedvemre való újság. Átlapozva rögtön kedvem lett volna jó néhány receptet elkészíteni. Persze szép sorjában majd mindegyiknek eljön az ideje, de legelőször is ezt az egyszerű, ám igen finom levest készítettem el. Igaz némi átalakításra szükségem volt a hozzávalók tekintetében, mert sajnos nekem nem volt itthon currypaszta, de szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Viszont curryvel, és chilivel helyettesítettem, és az elkészült leves, így is nagyon finom fűszeres, és pikánsan csípős lett. Az elkészítése pedig nem tartott tovább fél óránál, így kevés idővel rendelkező háziasszonyok figyelmébe ajánlanám.





Hozzávalók:

15-20 dk vörös lencse
1 l víz
1 db vöröshagyma (v. fehér hagyma)
2 ek olívaolaj
2 db zöldségleveskocka
curry
chili
2 dl tejszín

A vöröshagymát (v. fehér hagymát) megpucolni, és apróra felaprítani.
Egy edénybe belekanalazni az olívaolajat, majd hozzáadni a felaprított hagymát és üvegesre párolni. Ezután hozzáadni a vörös lencsét, majd megszórni ízlés szerint curryvel, chilivel és alaposan összekeverni. Ezután felönteni a vízzel, majd beletenni a zöldségleveskockát és kiforralni. Amikor már felforrt, a hőfokot mérsékelni, és kb. 20 percig főzni, hogy a lencse teljesen megpuhuljon. (közben ha szükséges, még utána ízesíteni)

Amikor a lencse már teljesen puhára főtt, akkor levenni a tűzről, majd botmixerrel pépesíteni. 
Ezután visszatenni a tűzre, és állandó keverés mellett, belecsorgatni a tejszínt. Végül kiforralni, de főzni már nem kell.

Tálaláskor tányérba szedni és a tetejét ízlés szerint megszórni apróra vágott újhagymával, vagy snidlinggel. (persze a tetejéről a hagyma el is hagyható)

2012. március 5., hétfő

Csokoládéval töltött habcsók málnazselével.



 A elmúlt hétvégén elmaradt a receptajánló, de azért gondolom mindenki talált az eddigi receptek között kedvére valót, ha éppen az én kínálatomból szeretett volna ötleteket gyűjteni a hétvégi ebéd elkészítéséhez. Kárpótlásul az elmaradt receptért, most hoztam egy finom desszertet. Összegyűlt a tojásfehérje a hűtőbe, és gondoltam sütök egy Pavlovát, mivel  igencsak szeretjük. Aztán azt gondoltam, mégse Pavlovát sütök, hanem inkább nagyobb méretű habcsókokat, és a közepükbe még sütés előtt, olvasztott csokoládét csorgatok. Így is történt, és mondhatom, már magában a ropogós habcsók, és a belsejében lévő olvadt csokoládé is nagyon finom volt, na de a málnazselével együtt, egyszerűen ellenállhatatlan. Persze a málnazselé el is hagyható, vagy ízlés szerint lecserélhető, de nagy kár lenne kihagyni. Málnazselé recept itt megtalálható.







Hozzávalók 6 db habcsókhoz:

3 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
1 ek kukoricakeményítő
1/2 tk ecet
csipet só
15 dkg csokoládé (46%-os)
málnazselé (el is hagyható)


A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdeni habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, apránként állandó keverés mellett, hozzákanalazni a kristálycukrot. Addig verni, hogy már majdnem teljesen kemény hab legyen. Ekkor hozzácsepegtetni az ecetet, majd hozzáadni a kukoricakeményítőt. 1-2 percig még tovább verni, hogy egy kemény állagú habot kapjunk.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, (vagy szilikonlappal) majd halmokba rákanalazni a keményre vert hab felét. Ezután mindegyik halom közepébe, kanállal kis mélyedést kialakítani.

A csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd kevergetve lehűteni. Ezután minden habcsók mélyedését telecsorgatni a kihűlt, olvasztott csokoládéval. Végül a maradék habot a tetejére kanalazni, úgy hogy teljesen befedje a csokoládé réteget.

Előmelegített sütőbe tenni, majd légkeverésnél 120 fokon, 40 percig szárítani a habcsókokat. Ezután a sütőt kikapcsolni, és 30 percig még a csukott ajtajú sütőben tovább szárítani. Végül a sütőajtót teljesen kinyitni, és így hagyni kihűlni. (én amikor már langyosra hűlt, kivettem, és így hűtöttem ki teljesen a habcsókokat)

A nemrégiben sütött tortához kicsivel több málnazselét készítettem és eddig a fagyasztóba tároltam. Most elővettem, és kicsit felmelegítettem, hogy folyós állagú legyen, majd ezzel tálaltam a habcsókokat. Málnazselé recept itt megtalálható. 

Tálaláskor a tányérra kanalazni a málnazselét, majd ráhelyezni egy habcsókot. Végül a tetejére olvasztott csokoládét csorgatni.
(a málnazselé el is hagyható, de kár lenne kihagyni, mert így együtt igazán finom desszertet tudunk kínálni)