2012. március 31., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Medvehagymás-kukoricalisztes-kolbászos muffin.



A hétvégi receptajánló most az éppen aktuális medvehagymához igazodik. Nagy kedvenceim a medvehagymával készült  ételek, (receptek itt megtalálhatóak)  igaz bevallom pár évvel ezelőtt, még fogalmam nem volt hogy létezik ez a növény. (gondolom azért ezzel nem vagyok egyedül) Volt idő amikor sokat hallottam róla, de mivel a mi környékünkön nem terem, így csak vágyakoztam utána, és bizakodtam hátha egyszer majd sikerül beszereznem. Aztán a zöldségesnek köszönhetően megoldódott ez a probléma, mivel Ő is nagy rajongója a medvehagymának. Így mindent megtett annak érdekében, hogy ne kelljen tovább nélkülöznünk. Elmondhatom, hogy évek óta már nem gond, mert az első levelek megjelenésétől, az utolsóig naponta gond nélkül beszerezhető a medvehagyma. Gondolom azok akiknek a környékén megterem, most ezt kihasználva saját kezűleg gyűjtögetik be a hétvégén, és a bőségesen megszedett levelekből gyorsan valami finomságot is szeretnének készíteni, a friss levegőn eltöltött kirándulás után. Ez a muffin recept pedig gyorsan elkészül, medvehagymát is tartalmaz, és még nagyon finom is. Én most kukoricaliszttel sütöttem meg, de sima búzaliszttel is ugyanilyen finom muffint fogunk kapni, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg kukoricaliszt (v. búzaliszt)
15-20 dkg füstölt kolbász
1 csokor medvehagyma
1 dl olaj
2 db tojás
2 dl tejszín
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
őrölt bors
sajt




A medvehagymát apróra felvágni. A kolbászt lekarikázni, majd kisebb kockákra felvágni.

Egy tálba beletenni a lisztet, hozzáadni a sót, az őrölt borsot, a sütőport, a szódabikarbónát és fakanállal jól összekeverni.

Egy másik tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a tejszínt, az olajat és kézi habverővel simára keverni.

Ezután a száraz anyagokhoz hozzáönteni a tojásos keveréket, majd fakanállal kissé összekeverni. Ezután hozzáadni az apróra felvágott medvehagymát, és a füstölt kolbászt, majd alaposan összekeverni.

A muffin formát papírral kibélelni (v. a szilikonos formákkal) majd belekanalazni a masszát. Ezután a tészta tetejét megszórni reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe tenni, és közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd a formából kiszedni, rácsra tenni, és teljesen kihűteni.

A kihűlt muffinokat tálalhatjuk akár egy könnyű leves mellé  második fogásként is.

2012. március 30., péntek

Túrókalács.



Nagyon ritkán sütök kelt tésztát, kalácsot pedig még ritkábban. A húsvéti ünnep viszont nálunk sem múlhat el kalács nélkül. Ilyenkor összeszedem minden bátorságomat, és nekilátok a kalácssütésnek. Minden évben másfajtával próbálkozom, és eddig szerencsére mindig nagy sikerem volt. Idén a GoodFood magazinban találtam meg a számomra legjobban tetsző receptet. Sőt nem is egy receptet, hanem rögtön kettő is kiválasztásra került. Húsvétra viszont két kalács kicsit sok lenne, így mivel mindenképpen szerettem volna mindkettőt megsütni, ma elkészült ez az igen egyszerű, ám annál finomabb túrókalács. Ez a recept  azért ragadott meg elsőre, mert minden macera nélkül elkészíthető, és nem kell különösebb kézügyesség a megformálásához. A tésztája sütés után nagyon könnyű, nem száradt ki, ízre pedig nagyon finom. Én most a magazinban szereplő hozzávalók mennyiségének csak a felét vettem, igaz a túróból a megadott 10 dkg-ot tettem bele, így egy kisebb kalács sült ki belőle. Persze már bánom, mert sárgabaracklekvárral olyan finom volt, hogy bizony egy nagyobb kalácsra is simán rágyőztünk volna. (a receptben az eredeti mennyiségeket adom meg) A Húsvéti asztalon is megállja a helyét, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

50 dkg búzaliszt (BL5-ös)
15 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
10 dkg túró (dupla mennyiséget is elbír)
10 dkg vaj
5 dkg élesztő
1-2 dl tej
1 db tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja





Az élesztőt  kb. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatni.

Egy tálba beletenni a lisztet, a csipet sót, a vajat, és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverni a túrót, a maradék kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beletenni a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Elkezdeni összegyúrni, és apránként adagolni hozzá a maradék langyos tejet, hogy egy könnyen gyúrható, nem túl lágy kalácstészta legyen.
Az elkészült tésztát ezután kelesztőtálba tenni, majd langyos helyen kb. 40 percig keleszteni.

Kelesztés után a tésztából egy cipót formálni, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni. Tetejét konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 20-25 percig újrakeleszteni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a kalácsot rácsra helyezni, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a kalács tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint lekvárral kínálni.

2012. március 29., csütörtök

Medvehagymás-túrós csiga spenóttal.



A tavasz kezdetével megérkeztek a friss főzeléknek valók, mint pl. a spenót, sóska, vagy éppen a medvehagyma. Spenótot télen is többször főzök fagyasztott spenótból, de azért az igazi főzelék mégiscsak a frissen szedettből készül. Így aztán átmentem Popey-be, és bizony egy nagy adag spenótot főztem, és nem csak főztem, de egy jó nagy tányérral meg is ettem. Eddig a spenót mellé általában tükörtojást, vagy sült kolbászt készítettem, de most mivel éppen volt itthon medvehagyma, úgy gondoltam hogy túróval együtt leveles tésztába töltöm, és csigákat sütök belőle. Mondhatom nagyon finomra sikerültek a csigák, és a főzelék mellé remekül illettek. Sőt nemcsak a főzelék mellé, de még kis sós falatkáknak is felszolgálhatjuk, ha éppen vendégeket várunk. A sikerünk garantált lesz a  ropogós tésztájú, sós töltelékkel sült csigákkal. Én most tehéntúróval készítettem, de szerintem  juhtúróval is mennyei finom csigákat varázsolhatunk az asztalra. Bátran merem ajánlani mindenkinek, akár a közelgő húsvéti ünnepekre is.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
túró
medvehagyma
őrölt bors




A medvehagymát apróra felvágni.

Az előnyújtott leveles tésztát, ha a fagyasztóból vesszük ki, akkor szobahőmérsékleten felengedni annyira, hogy könnyen kilehessen tekerni. (amennyiben nem előnyújtott a leveles tészta, akkor vékonyra kinyújtani)

A kinyújtott tésztát ízlés szerint megszórni túróval, és a tetejére szórni az apróra felvágott medvehagymát.
Ezután megszórni sóval, és egy kevés őrölt borssal.

A töltelékkel megszórt tésztát ezután szorosan feltekerni mint a bejglit.  Éles késsel kb. 2 cm-esre felszeletelni, majd minden csigát kicsit a kés lapjával lenyomni. (kb. 1.5 cm-esek legyenek lenyomkodás után)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a csigákat.

Előmelegített sütőbe tenni, és kb. 220 fokon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 180 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni.

A csigákat kínálhatjuk pl. főzelék mellé, de akár sós falatkaként is. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

Húsvéti receptajánló!!


Erre a játékra először a Mézes otthon blog írója, Csupa Csoki hívott meg. Ő indította tavaly az ünnepek előtt útjára ezt a játékot, hogy mindenkinek a segítségére legyen a receptek közötti válogatásban. Szívesen teszek eleget a kérésének, sőt azóta Vicuska, és Kata invitálásának is. A játék feltételei pedig a következők:
 Írj egy bejegyzést Húsvéti ajánlat címmel.
A bejegyzésben ajánlj legalább 5-10 ünnepi étel, vagy sütemény.
Add tovább legalább 10 játékosnak, és ne felejtsed el megemlíteni hogy ki hívott meg a játékra.
Játékra fel kedves bloggerek!!!


Az én kiválasztottjaim pedig a következők:


Most pedig következzen az én ünnepi ajánlóm:




















2012. március 27., kedd

Medvehagyma főzelék húsgombóccal.




Végre itt a tavasz, és ezzel együtt megkezdődött a medvehagyma szezon is. Pár évvel ezelőtt még el sem tudtam volna képzelni, hogy ennyiféleképpen ellehet készíteni és én magam is finomabbnál, finomabb ételekkel próbálkozom majd. Persze ehhez az is hozzátartozott, hogy sajnos itt a környékünkön nem terem a medvehagyma, így a beszerzése eléggé nehézséges volt. Aztán szerencsére megváltozott ez a helyzet, és ma már a zöldségesnél naponta frissen szedett kis csokrokkal találkozhatok. Így aztán kihasználva ezt, gyorsan be is szereztem, és ma el is készült az idei első medvehagymával készült ebéd. Bevallom először tanácstalan voltam, hogy mit is főzzek, de végül a karalábéfőzelék alapötlete alapján készítettem el a medvehagyma főzeléket, és természetesen ebbe is húsgombócok kerültek. Tálaláskor még néhány szem főtt krumpli is került a tányérunkra, így aztán nemcsak finom, de igen kiadós ebédünk volt. Minden medvehagyma kedvelőnek bátran merem ajánlani akár ezt a receptet, akár a többi már kipróbált medvehagymás receptjeimet is.





Hozzávalók a gombóchoz:

30 dkg darált hús
1 db tojás
2-3 ek zsemlemorzsa
őrölt bors
szerecsendió

Hozzávalók a főzelékhez:

medvehagyma (jó nagy csokorral)
5 dkg vaj
3 ek olívaolaj
őrölt bors
1 ek liszt
2-3 ek tejföl





A darált húst alaposan összegyúrni az ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal, szerecsendióval, zsemlemorzsával, és az egész tojással.
Ezután kisebb gombócokat formálni belőle.

A medvehagymát apróra felvágni.
Egy edénybe felhevíteni a vajat  1 ek olajjal, majd hozzáadni a felvágott medvehagymát és pár percig kevergetve megfonnyasztani.
Ezután felönteni egy kevés vízzel, majd belehelyezni a húsgombócokat. Ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, és a vizet pótolni, hogy ellepje a gombócokat.
Kiforralni, majd alacsony hőfokon puhára főzni.

Amikor a gombócok már puhára főttek, a főzőlevéből kiszedni őket egy tányérra.
A visszamaradt medvehagymás levet ezután botmixerrel pépesíteni.

Egy serpenyőbe felhevíteni a maradék olajat, majd a lisztet hozzáadva világos zsemleszínű rántást készíteni.
Kicsit hűlni hagyni, majd a tejföllel simára keverni.
Ezután a pépesített medvehagymás levet felforralni, majd hozzáadni a tejföllel simára kevert rántást. Kézi habverővel addig keverni, hogy teljesen sima állagú legyen.
Ezután visszatenni a húsgombócokat, majd pár percig, szép lassan főzni, hogy az ízek jól összefőljenek.

Közben enyhén sós vízbe puhára főzni a felkockázott krumplit.

Tálaláskor a húsgombócos főzeléket a főtt krumplival kínálni.

2012. március 26., hétfő

Ricottás, paradicsomos, spenótos frittata.




Nem tudom  ki hogy van vele, de engem az óraátállítás bizony minden évben igencsak megvisel, és így történt ez most is. Állítólag örülnünk kellene neki, de én valahogy kevéssé örvendek, főleg hogy olyan fejfájásom van, hogy majd belegebedek. Most napokig csak vonszolni fogom magam, és ilyenkor sem a főzéshez, de még az evéshez sincs kedvem. (ez aztán az igazi fogyókúra:)))) Na, de azért valamit csak kikelet találnom ebédre, így gyorsan összedobtam ezt a könnyű, gyorsan elkészíthető, de nagyon finom tojáslepényt. Eddig is szívesen készítettem, és egyik kedvencem a cukkinis frittata, de most megint csak a GoodFood  magazin receptjét hívtam segítségül. Bő félóra alatt el is készült, és már falatozhattam is jóízűen. Igaz én ebédre készítettem el, de bátran merem ajánlani akár reggelire, vagy éppen egy gyors vacsora elkészítésére ezt a remek receptet. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát, vagy éppen egy szelet kenyeret, péksüteményt.






 Hozzávalók:

3 db tojás
4-5 db újhagyma
2-3 paradicsom
10 dkg spenót
2 ek olívaolaj
10 dkg ricotta
friss bazsalikomlevél
őrölt bors





Az újhagymát vékonyan karikázzuk fel, a paradicsomot vágjuk nagyobb darabokra.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a karikára vágott újhagymát, és kezdjük el párolni.

Pár perc után adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, majd óvatosan keverjük össze, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal,  és 1-2 percig még pároljuk tovább.

Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a spenótot a bazsalikomot, majd rázogassuk össze úgy, hogy a levelek kissé megfonnyadjanak.

Egy jénai tálat alaposan kenjünk ki vajjal, majd az előpárolt zöldségeket öntsük bele. Ezután a ricottából kanalazzunk kis halmokat a tetejére.

A tojásokat üssük fel egy tálba és sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, majd villával keverjük alaposan össze.

Ezután óvatosan öntsük rá a jénaiban lévő zöldségek tetejére úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson belőle.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük aranybarnára. (én légkeverésnél, 160 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve tálajuk. Kínálhatunk mellé ízlés szerint salátát, vagy egy szelet kenyeret, péksüteményt.

2012. március 23., péntek

Hétvégi receptajánló!!! Vargabéles.




Hétvégére most nem egy főételt, hanem inkább egy finom, és gyorsan elkészíthető süteményt ajánlanék mindenkinek. Egy kiadós leves mellé, mint pl. a tárkonyos krumplileves, egy finom gombaleves, vagy éppen most a medvehagyma szezon kezdetén a húsgombócos medvehagyma leves mellé kitűnő második fogás lehet ez a sütemény. Kínálhatjuk még egy grill-party lezárásaként desszertnek is. A vargabélest nagyon egyszerű elkészíteni hiszen minden hozzávaló megvásárolható. A külső tésztaréteghez használhatunk réteslapot, vagy éppen ízlés szerint leveles tésztát. A töltelékbe szintén készen is megvehetjük a cérnametéltet, így a tésztagyúrásra szánt időt szintén megspórolhatjuk. Én viszont most a külső tésztaréteghez a "tészta varázs" című könyvből készítettem el a "filotésztát" (receptet egy következő posztban írom le) és a töltelékbe is saját magam gyúrtam gyufatésztát. Így persze kicsit tovább tartott az egész folyamat, és lehet ettől lett igazán finom a sütemény, de lehet ennek az is az oka, hogy már nagyon régen nem sütöttem vargabélest. Ebben a csodálatosan szép, napsütéses időben azért én mindenkit arra biztatnék, hogy nyugodtan készítse el ezt a süteményt a boltban megvásárolható tésztákból, és a megspórolt időt inkább töltse kint a szabadban. Az elkészült sütemény mindenképpen nagyon finom lesz, akár saját magunk készítjük el a tésztákat hozzá, akár boltban vásároljuk meg.






Hozzávalók 2 db tésztalaphoz:

20 dkg liszt

2 g só

145 ml víz

 15 ml olívaolaj

kukoricaliszt a nyújtáshoz

 

A lisztet, a sót, és a vizet robotgéppel keverjük össze. Amikor a tészta már kezd összeállni, kisebb fokozatra kapcsoljuk a robotgépet, majd vékony sugárban csorgassuk hozzá az olívaolajat. Pár perc után állítsuk le a gépet, majd spatulával szedjük le a tál oldalára ragadt tésztát. Ezután közepes fokozaton 3-4 percig dagasszuk tovább, hogy egy lágyabb, sima tésztát kapjunk. 


A tésztát ezután kukoricaliszttel megszórt felületre helyezzük, majd kicsit gyúrjuk át, és két részre osztva, formázzuk gombóccá. (közben kukoricaliszttel többször szórjuk meg a felületet, nehogy leragadjon a tészta)

 

Ezután kukoricaliszttel megszórt tálcára helyezzük a tésztagombócokat, majd folpack fóliával fedjük le, és legalább 2 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

 

Ezután az egyik pihentetett tésztát tegyük kukoricaliszttel megszórt felületre, majd sodrófával vékonyra, tepsi méretűre nyújtsuk ki.

 

Ezután helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd a túrós-tésztás keveréket egyenletesen öntsük rá.

 






Túrós töltelék hozzávalói:

15 dkg cérnametélt

5 dkg vaj

50 dkg túró

1 dl tejföl

2 db tojás

3-4 ek kristálycukor

2 cs vaníliás cukor

10 dkg mazsola

1 citrom reszelt héja

1 kisebb tojás a lekenéshez



A cérnametéltet enyhén sós vízbe főzzük ki, majd szűrjük le, és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezután hűtsük ki egészen.

A túrót tegyük egy tálba, és villával kicsit törjük össze.

Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a mazsolát, és a 2 tojássárgát, majd keverjük össze.

A 2 tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az ízesített túróhoz.

Ezután a kihűlt, vajjal összekevert tésztát óvatosan keverjük össze az ízesített túróval.

Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen öntsük rá a túrós-tésztás keveréket.

Nyújtsuk ki a másik tésztagombócot is vékonyra, helyezzük rá a töltelékre, majd kenjük le villával enyhén felvert egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 40 perc alatt készre.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.