2012. január 31., kedd

Zöldborsófőzelék diétásan, tejmentesen.



Borsófőzeléket az év minden szakában szívesen készítek. Persze azért nyáron a finom, friss, zsenge zöldborsóból a legfinomabb, na de egy jó minőségű fagyasztott borsóból is igen finom főzeléket lehet főzni. Az eddigiekben elkészített főzeléket, mindig lisztes, tejes habarással készítettem, sőt volt hogy pici pirospaprikával is megszórtam, vagy éppen tejszín került bele (tejszínes recept itt) . Most valami diétásabb főzelék receptet keresgéltem, és akkor bukkantam rá erre a receptre a Nők Lapja receptjei között. Először csak átfutottam rajta, aztán mégiscsak visszatértem és jobban szemügyre vettem a receptet. Mivel a tejes főzelékhez vagyok hozzászokva, így kicsit vonakodtam az elkészítésétől, de a kíváncsiságom felülemelkedett ezen, és már hozzá is láttam a főzelék elkészítéséhez. Mondhatom nem bántam meg, sőt olyan finom volt így elkészítve a borsófőzelék, hogy ezután gyakran szerepel majd az étrendembe. A sárgarépából, vöröshagymából, paradicsompüréből készült fűszeres alapba puhára főzött zöldborsóból, tej és lisztmentesen is egy nagyon laktató főzeléket sikerült főzni. Tálaláskor én most tükörtojást kínáltam hozzá, de ízlés szerint a diétába beleillő párolt hússal is kínálhatjuk. Persze azért nem csak diétázók figyelmébe ajánlanám, mert szerintem az ízek kedvéért egy próbát mindenkinek megér az elkészítése.





Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó
1 ek paradicsompüré
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
petrezselyemzöld
édesítőszer (v. cukor)
1 tk kukoricakeményítő
6-7 dl víz
olívaolaj





A sárgarépát megtisztítani, majd vékonyra felkarikázni. A vöröshagymát szintén megpucolni, majd apróra felvágni. A petrezselyemzöldet apróra felaprítani.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd hozzáadni a felkarikázott sárgarépát és elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát, megszórni egy pici sóval, majd kevergetve tovább párolni.
Végül belekanalazni a paradicsompürét, egy pici édesítőszert csepegtetni bele, és alaposan összekeverni, majd felönteni a vízzel. Ízlés szerint sózni, majd lassú tűzön puhára főzni.

Amikor a sárgarépa már teljesen megpuhult, botmixerrel pépesíteni, majd hozzáadni a zöldborsót, a felaprított petrezselyemzöldet, majd szép lassan, néha megkeverve, addig főzni, még a borsó is teljesen puha lesz.(ha szükséges közben egy kevés vizet még önteni hozzá)

A keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a főzelékbe csorgatni. Ezután kevergetve kiforralni, hogy egy kicsit besűrűsödjön.(hosszabb ideig ekkor már nem szabad főzni, mert akkor újra felhígul)

Tálaláskor ízlés szerinti feltéttel kínálni. Én tükörtojást kínáltam hozzá, így is finom, és főként igen laktató volt.

2012. január 30., hétfő

Mandulás pisztráng sütőben sült krumplival.



A hétvégi ebédnél megint a hal kapta a főszerepet, vagyis pontosabban a pisztráng. Hosszú ideig, mivel biztos akartam lenni a sikerben, csakis egyszerű fűszerezéssel, és citromkarikákkal sütöttem meg ezt a nemes, és igen finom húsú halat. (recept itt megtalálható)  Aztán a Tv-Paprikán, a Halországban már többször végignéztem a pisztrángról szóló műsort, és akkor megfogadtam, hogy én is bátrabb leszek, és megpróbálkozom többféleképpen elkészíteni. Karácsonyra pl. gombás-baconös töltelékkel sütöttem meg, és mondhatom igazán nagyon finom volt. Most pedig  egyszerűen csak fokhagyma és petrezselyemzöld keveréke került a hal belsejébe, a sütés vége felé pedig olívaolajban kissé megfuttatott petrezselyemzöld, mandula, és citromlé keverékét kanalaztam rá a pisztrángokra. Pár perc sütés után az ízek jól összesültek, és a végeredmény pedig egy szép pirosra sült, ízletes hal lett. Köretnek fehérboros-olívalojban párolt, fűszeres sült krumplit készítettem, melyet szintén a sütőben sütöttem meg. A hal és a krumpli, egy pohár fehérbor társaságában, igazán finom,vasárnapi ebéd volt. 





pisztráng
fokhagyma
petrezselyemzöld
szeletelt mandula
halfűszerkeverék (el is hagyható)
őrölt fehérbors
citromlé
olívaolaj


A fokhagymagerezdeket vékonyan felszeletelni, a petrezselyemzöldet apróra felaprítani.

A pisztráng belsejét ízlés szerint sózni, majd beletenni a felszeletelt fokhagyma, és az apróra vágott petrezselyemzöld keverékét.(nem kell belőle sok, mert akkor túl intenzív lesz az íze)
Ezután a hal külső részét szintén ízlés szerint sózni, megszórni a fűszerkeverékkel és az őrölt fehérborssal, majd kb. 30 percig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. 

Ezután egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a befűszerezett pisztrángokat.
Előmelegített sütőbe tenni, és kb. 25-30 percig közepes hőmérsékleten sütni. 

Közben a szeletelt mandulát egy serpenyőbe világos zsemleszínűre pirítani, majd félretenni.(a serpenyőből kiönteni, hogy ne piruljon tovább)

Egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni, majd felhevíteni. Amikor már kellően felmelegedett, hozzáadni az apróra felvágott petrezselyemzöldet, majd kevergetve 1-2 percig pirítani. Ezután levenni a tűzről, majd hozzákeverni az előpirított mandulát, és belefacsarni a citromlevet, majd óvatosan összekeverni.

A halat a sütési idő vége előtt kb. öt perccel kivenni a sütőből, majd a tetejére kanalazni a mandulás-petrezselyemzöldes-citromos keveréket. Ezután visszatenni a sütőbe, és kb. 5 percig még együtt sütni. (vigyázni nehogy túlpiruljon a hal, és a rákanalazott keverék)

Tálaláskor ízlés szerinti köretet kínálni hozzá. Én sütőben sült, fűszeres krumplival tálaltam, melynek a receptje itt megtalálható.

2012. január 28., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Mustáros sertéscomb.




Hétvégére most egy finom, szaftos, sertéscombból készült ételt ajánlanák mindenkinek. Erre a receptre az egyik szakácskönyvembe találtam rá, melyet még a 90-es években vettem. Verő Juli kb. 800 receptje található meg a könyvben, melyekkel segítséget szeretne adni a háziasszonyoknak a mindennapi főzéshez. Nagyon sok receptet kipróbáltam, és többet azóta is rendszeresen elkészítek. Ez a mustáros sertéscomb is a kedvenceink közé tartozik. Lehet kevesebb hússal, és több szafttal, vagy éppen fordítva is elkészíteni, ez mindenkinek az ízlésére, és a pénztárcájára van bízva. Köretként én rizst készítettem hozzá, de nokedlivel, esetleg tarhonyával is tálalhatjuk.





Hozzávalók:

1 kg sertéscomb
1 db vöröshagyma
petrezselyemzöld
2 ek mustár
2-3 dl tejföl
1 ek liszt
őrölt bors
szerecsendió
majoranna
ételízesítő
pirospaprika
3-4 ek olaj
víz



A húst ízlés szerint felkockázni. A vöröshagymát és a petrezselyemzöldet apróra felvágni.

Egy edénybe beleönteni az olajat, és felhevíteni, majd hozzáadni az alaposan lecsepegtetett húst. Pár percig kevergetve párolni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát. Fehéredésig, néha megkeverve pároljuk tovább. Ezután ízlés szerint megszórni a fűszerekkel, és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Pár perc után megszórni pirospaprikával, jól összekeverni, és felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje, kiforralni, majd mérsékelt lángon puhára főzni a húst.
Egy tálba beletenni a tejfölt, a mustárt, és a lisztet, majd kézi habverővel simára keverni. Ezután a hús levéből néhány kanállal hozzáadni a tejfölös keverékhez, majd szintén simára keverni.

Végül a forrásba lévő húshoz, állandó keverés mellett, hozzákeverni a tejfölös-mustáros-lisztes keveréket. Kevergetve újraforralni, majd pár perc alatt kevergetve besűríteni a szaftot.

Ízlés szerinti körettel tálalhatjuk. Én rizst főztem hozzá, és azzal kínáltam.

2012. január 27., péntek

Birsalmás-krumplipürés rakott harcsa.




Az ősszel vásárolt nagyobb mennyiségű birsalmát szépen elraktároztam a hűvös pincébe, és ennek köszönhetően még mindig van belőle néhány darab. Olyan egészséges, és szép maradt, hogy egyetlen szemet sem kellett szerencsére kidobni. Valami diétásabb ebédet szerettem volna ma is készíteni, így eszembe jutott, hogy Chef Vikitől már jó régen elmentettem egy birsalmás-halas rakottas receptet.  Gyorsan elő is kerestem, és már hozzá is láttam a főzéshez. Még Viki tengeri halfilével készítette el, addig én az általunk igen kedvelt afrikai harcsával próbálkoztam, méghozzá igen nagy sikerrel. A birsalmát először félpuhára főztem, majd egy jénaiba rétegeztem a halszeleteket, a kétféle almát, és az elkészített krumplipürét, majd irány a sütő, ahol szép pirosra sütöttem. Mire a krumplipüré teteje szép pirosra sült, azalatt az idő alatt a hal, és az alma kellően megpárolódott. Együtt egy nagyon finom, könnyű, ebéd kerekedett, amely szerintem egy diétába (legalábbis az enyémbe) beilleszthető.




Hozzávalók:

pár szelet afrikai harcsafilé
2 db birsalma
2 db alma
krumpli(kb. 1 kg)
vaj
2 db tojás
színes bors
szerecsendió
citromlé
szegfűszeg és fahéj a birs előfőzéséhez




A birsalmát meghámozni, magházát eltávolítani, majd vékonyabb szeletekre felvágni. Egy edénybe tenni, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadni pár szem szegfűszeget, és egy darabka fahéjat, majd félpuhára főzni. (vigyázni nehogy túlfőzzük)
Amikor már kellően megpuhult, leszűrni, majd alaposan lecsepegtetni, és kihűteni.
Az almákat szintén meghámozni, majd vékonyabb szeletekre felvágni.

A halszeleteket ízlés szerint sózni, megszórni színes borssal és megcsepegtetni citromlével, majd kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.

A krumplit meghámozni, apróra felvágni, majd puhára főzni. Amikor már megpuhult, leszűrni és krumplinyomón átnyomni.
Ezután hozzáadni a vajat,  egy kevés tejet, ízlés szerint sót, és őrölt szerecsendiót, majd jó habosra keverni. Keverés közben hozzáadni a tojások sárgáját is.
Végül langyosra hűteni, majd óvatosan összekeverni a kemény habbá vert tojásfehérjével.

A jénait kikenni vajjal, majd egymásmellé helyezni a befűszerezett halszeleteket. Ezután a tetejét kirakni az alma, és az előfőzött birsalma szeletekkel. Végül pedig az almaszeletek tetejére kanalazni az elkészített, habos, krumplipürét.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon, 40-45 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem) A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni.

Tálalás előtt a kissé kihűtött rakottast,  ízlés szerint felszeletelni.

2012. január 25., szerda

Zöldséges tarkedli juhtúrós-mártogatóssal.



A farsangi időszak nálunk egyenlő a fánksütéssel. Gondolom a fánk szó hallatán mindenkinek a szalagos fánk jut először az eszébe, porcukorral gazdagon megszórva, és finom házi lekvárral tálalva. Bevallom én is az édes fánkokat kedvelem, vagyis kedveltem eddig, mert most hogy megsütöttem ezt a zöldséges-sós változatot, bizony mostantól már ez is a kedvenc fánkjaim közé tartozik. Az eredeti tarkedli receptemet alakítottam át, vagyis sóval, és őrölt borssal ízesítettem, majd  előpárolt mexikói zöldségkeveréket kevertem a tésztába. Mivel ez egy sós fánk, így egyértelmű volt, hogy lekvár helyett valami sós mártogatóst illik készíteni hozzá. Először sajtmártásra gondoltam, de amikor a hűtőből kiakartam venni a sajtot megláttam, hogy megbújik a polcon egy krémes juhtúró. Tehát a sajt maradt a polcon, és helyette juhtúróval készült el a mártogatós. Nagyon jól összeillett a zöldséges-fűszeres tarkedli, és a mártogatós. Én kukoricaliszt, és búzaliszt keverékéből sütöttem meg a fánkokat, de ez csakis ízlés dolga, mert lehet akár csak kukoricalisztet, vagy éppen búzalisztet használni hozzá. A végeredmény mindenképpen egy nagyon finom, laktató fánk lesz.






Hozzávalók:

20 dkg kukoricaliszt
20 dkg búzaliszt
2,5 dkg élesztő
2 db tojás
3 dl tej
1 tk cukor
őrölt fehér bors
15-20 dkg mexikói zöldségkeverék


A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tenni, megszórni egy pici sóval, majd a tetejét lefedve, a mikróban roppanósra párolni. Ezután alaposan lecsepegtetni, majd teljesen kihűteni.

Az élesztőt langyos-cukros tejbe felfuttatni.
Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd jól összekeverni.

Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az előzőleg kissé felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverni.

Végül hozzáadni az előpárolt, kihűtött zöldséget, és óvatosan összekeverni. Konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 20-25 percig keleszteni.

Egy serpenyőbe bőséges olajat önteni, majd felhevíteni. Ezután kanállal kis halmokat kanalazni bele a masszából, és pár perc alatt a fánkok mindkét oldalát szép pirosra sütni.
A kisült fánkokat jól lecsepegtetni, majd papírtörlőre tenni, hogy a felesleges olajat felszívja.
 




Juhtúrós-mártogatós:

10 dkg juhtúró (tubusos-krémes) 
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
őrölt fehér bors
szerecsendió

A vajat egy serpenyőbe tenni, majd felhevíteni. Ezután hozzáadni a lisztet és 1-2 percig kevergetve pirítani.(vigyázni nehogy nagyon megpiruljon)

Levenni a tűzről, majd állandó keverés mellett hozzáadni a tejet, és simára keverni. Ezután belekeverni a krémes juhtúrót, ízlés szerint sózni, borsozni, és megszórni szerecsendióval, majd visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett pár perc alatt besűríteni.

Tálaláskor a zöldséges fánkokat tányérra tenni, majd ízlés szerint mellékanalazni a mártogatósból.

2012. január 24., kedd

Réteges töpörtyűs pogácsa.



A decemberi disznóvágás óta készülök töpörtyűs pogácsát sütni, de az ünnepek miatt eddig elmaradt. Jó ideje bizony nem sütöttem, és az édes süteményt egyenlőre még  nélkülözni tudom. Viszont ott várakozott a töpörtyű, és a hétvégén neki is álltam a pogácsasütésnek. Nagyon szeretem a pogácsákat, jó néhány recept már a blogra is felkerült, (receptek itt megtekinthetőek)  és többek között az eddigi receptem szerint sütött töpörtyűs pogácsa is. Az a recept is hasonló, majdnem ugyanezekkel a hozzávalókkal készül, csak éppen nem hajtogatom meg háromszor. A napokban a szakácskönyveimet rendezgettem és a kezembe került a nagy kedvencem, Horváth Ilona szakácskönyve, így gyorsan fellapoztam, és megnéztem az Ő pogácsareceptjét. Gondoltam most teljes egészében követem ezt a leírást, és már akkor biztos voltam benne, hogy egy nagyon finom, omlós, és nem utolsósorban réteges pogácsát fogok kapni. Ez így is történt, egyszerűen nem tudtunk ellenállni a frissen illatozó pogácsáknak. Igaz kicsit mintha a bortól lerészegedtek volna, mert dülöngéltek jobbra-balra, de ez az ízükön mit sem változtatott.  Lehet kicsit hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de megéri a ráfordított időt, így mindenkit csakis biztatni tudok a pogácsasütésre.





Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 ek fehérbor
35 dkg darált töpörtyű
15 dkg margarin
2-3 tk só
őrölt bors
1 dl tej
1 tk cukor
1 tojás a lekenéshez





A langyos cukros tejbe belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

Egy tálba beletenni a sóval, és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadni a margarint és összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a tejfölt, a bort, és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrni, és kézzel pár percig dagasztani. Ezután vékonyra kinyújtani, és rákenni a darált töpörtyűt, majd feltekerni. Ezután sodrófával kicsit ellapogatni, kinyújtani, majd felébe egymásra hajtani a tésztát. (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk)
Letakarni és 30 percig pihentetni. (én azzal a tállal takartam le amelyikbe összegyúrtam)
Ezután még kétszer ugyanígy megismételni a nyújtást, és a pihentetést.
Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani, és pihentetni.

Végül 2 cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozni, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Ezután a tenyerünk közé véve kicsit megsodorni a pogácsákat.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és ráhelyezni a pogácsákat, majd a tetejüket kissé felvert, egész tojással lekenni.(vigyázni hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újrakeleszteni.

Előmelegített forró sütőbe tenni, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 180 fokon, 15 percig sütöttem)
A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.

Tálaláskor egy finom leves kísérőjeként is kínálhatjuk.

2012. január 22., vasárnap

Tejszínes-tormás lazactekercsek fehérbormártással.



Sokszor hallani, hogy az ország halfogyasztása nagyon alacsony, és igen kevés halat eszünk. Lehet ennek éppen az az oka, hogy elégé borsos áron lehet hozzájutni.  Az igaz, hogy nagyon egészséges, na meg finom is a hal húsa, de szerintem nem elég laktató, így szívesebben választom pl. én is inkább a sertés, vagy a baromfi húsát. Ennek persze ellentmond, hogy  mostanában elég gyakran kerül hal a tányérunkra. Nem titok, sőt akik rendszeresen látogatják a blogomat, olvashatták már, hogy egyik nagy kedvencem a lazac. A lazac receptek közül is az egyik nagy kedvencem a papírcsónakban zöldségekkel készült változata, de azért megpróbálom mindig más, és más formában elkészíteni. (lazacreceptek itt megtalálhatóak) Ma szintén egy új elkészítési módot próbáltam ki, és a lazacszeletek tetejére tejszínes-tormát kanalaztam, majd réteslapba becsomagolva sütöttem készre. Tálaláskor fehérbormártást kanalaztam rá, és így a tejszínes-tormával puhára párolódott lazac, a ropogós rétestésztában ezzel a ínyenc mártással nagyon-nagyon finom volt. Természetesen ízlés szerint másfajta halszelettel is elkészíthető ez a recept, de a fehérbormártást mindenképpen ajánlani tudom kipróbálásra, majd azzal együtt feltálalni.





Hozzávalók:

 1 cs réteslap
3-4 cm-es lazaccsíkok (bőr nélkül)
vaj
torma
főzőtejszín
színes bors
petrezselyemzöld
tojás a lekenéshez

A lazaccsíkokat sózni, megszórni színes borssal és kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják.

A tormát és a sűrű főzőtejszínt ízlés szerinti arányban összekeverni. 
A petrezselyemzöldet apróra összevágni.
A vajat felolvasztani, és langyosra hűteni.

Nedves konyharuhára helyezni egy réteslapot, és éles késsel félbevágni, majd az egyik lapot lekenni az olvasztott vajjal. Megszórni az apróra vágott petrezselyemzölddel, és ráhelyezni a megmaradt fél réteslapot. Ezután ráhelyezni egy fűszerezett lazaccsíkot, majd a tetejére kanalazni a tejszínes-tormát. Ezután ráhajtani jobb oldalról a réteslapot, majd bal oldalról is, hogy befedje a halat. Végül óvatosan feltekerni mint a rétest. (minden lazaccsíkkal így járni el)
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymásmellé helyezni a lazactekercseket, és a tetejüket felvert egész tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 15-20 perc alatt szép piros, ropogósra sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem)




Fehérbormártás:

5 dkg vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
1 db húsleveskocka
3 dl víz
4 dl főzőtejszín
őrölt fehér bors


A vöröshagymát nagyon apróra felvágni.
Egy serpenyőbe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni. (vigyázni, hogy ne piruljon meg) Amikor már kellően megpárolódott, felönteni a borral, majd erősebb lángon felére forralni.
Ezután felönteni a vízben feloldott húsleveskockával, ízlés szerint megszórni őrölt borssal, majd addig főzni, hogy kb. 1 dl maradjon.
Ekkor levenni a tűzről és botmixerrel pépesíteni. 

A pépesített hagymát visszatenni a tűzre, majd felönteni a tejszínnel, és kevergetve addig főzni hogy besűrűsödjön. 
Ekkor levenni a tűzről, majd egy szűrőn átszűrni, és kicsit átpasszírozni a hagymadarabkákat.

Egy edénybe vizet forralni, majd levenni a tűzről és ráhelyezni a tetejére a folpack fóliával lefedett mártásos tálat, és melegen tartani tálalásig.

Tálaláskor a lazactekercsekre kanalazni a mártást és így kínálni.

2012. január 21., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Szalagos fánk, túrófánk, csörögefánk, tarkadli.......


Ezen a hétvégén fánkrecepteket szeretnék ajánlani. Gondolom mindenki szereti a fánkot, és hagyományos szalagos fánkot, már sütött is. Nálunk nagy kedvenc, főleg finom házi baracklekvárral, de azért mellette a különböző fánkok is nagyon kedveltek. Ezekből szeretnék most néhányat ajánlani, és állíthatom egyik finomabb, mint a másik. Vannak olyan fánkok  melyek kicsit több időt igényelnek, ezért is ajánlom most a hétvégén, mert így több idő áll rendelkezésre a sütkérezésre. Mindenkinek szép hétvégét, és jó fánksütést kívánok.













































2012. január 20., péntek

Céklaleves gerslis húsgombóccal.



Az év végi nagy eszem-iszom, dínom-dánom után január elsejétől bizony megkezdődik nálam a diétázás. Igaz a reklámokban azt nyomatják, hogy egy-egy csodaszer használatával néhány hét alatt, na és főleg semmi lemondás árán, jó néhány kilótól megszabadulhatunk. Én ezt badarságnak tartom, semmi szín alatt meg nem próbálkoznék ilyesmivel, mert azonkívül hogy feleslegesen kiszórnám rá a pénzt, látható eredménye nem lenne. Bizony azért hogy megszabaduljak attól a néhány kilócskától, igencsak meg kell küzdenem, és  le kell mondanom sok-sok finomságról. Ilyenkor megpróbálok minél diétásabb, ám laktató ételeket főzni. Szinte naponta szerepel az étrendemben egy finom saláta, vagy éppen egy laktató leves, tele zöldségekkel. Nagyon szeretem a céklát, és már többféleképpen készítettem belőle levest. Így aztán ma egy nemrégiben talált recept alapötlete alapján, na persze a saját ízlésemre átformálva, készült el ez a céklaleves. A cékla mellett került még bele sárgarépa, paszternák, húsgombóc, melybe rizs helyett most gerslit, azaz árpagyöngyöt tettem, majd fele-fele arányban vízzel és almalével öntöttem fel. Tálaláskor tejföllel összekevert tormát kanalaztam a meleg leves tetejére, és mondhatom így együtt, egy nagyon finom ízvilágot kaptam. Bátran merem ajánlani mindenkinek, ha éppen egy finom, laktató levesre vágyik. Én ebédre egy tányérkával jóízűen bekanalaztam.






Hozzávalók

 2 db cékla
1 db sárgarépa
1 db paszternák (el is hagyható)
1 db zöldség
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
30 dkg darált hús (sertés, pulyka v. csirke mell)
1 marék gersli (v. rizs)
1 db tojás
2 db húsleveskocka
őrölt bors
2-3 babérlevél
7 dl víz
7 dl almalé
olívaolaj

tálaláshoz tejföl és torma keveréke




A céklát és a zöldségeket megtisztítani, majd ízlés szerint felkockázni.  A vöröshagymát és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni.

A darált húst ízlés szerint sózni, borsozni, majd hozzáadni az egész tojást és a gerslit (v. rizst) és jól összedolgozni. Ezután vizes kézzel kis gombócokat formázni belőle.

Egy edénybe 2-3 ek olívaolajat kanalazni, majd hozzáadni a vöröshagymát és elkezdeni üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, először hozzáadni az apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt céklát, és a zöldségeket. Alaposan összeforgatni és pár percig együtt tovább párolni. Közben ízlés szerint megszórni sóval, és őrölt borssal. Ezután felönteni a vízzel és az almalével, majd beletenni a húsleveskockát, és a húsgombócokat.
Végül kiforralni a levest, majd  szép lassan készre főzni. (kb. egy óra alatt puhára fő a húsgombóc, és a zöldségek is)

Közben a tejfölt és az reszelt tormát alaposan összekeverni. (én készen vásárolt csemege tormát kevertem hozzá, de ízlés szerint erőset is keverhetünk bele)

Tálaláskor a meleg leves tetejére kanalazni a tejfölös-tormát, majd jó étvággyal elfogyasztani.

2012. január 18., szerda

Lazacsaláta leveles tésztába tálalva.



Hétvégén vendégeim voltak, és valami különlegességgel szerettem volna kedveskedni. Kis falatkákra gondoltam, melyet beszélgetés közben elcsipegetünk. Aztán eszembe jutott, hogy még karácsonyra szerettem volna elkészíteni ezt a lazacsalátát, de valahogy akkor elmaradt. Most éppen kapóra jött ez a recept, mert amellett hogy gyorsan elkészült, még nagyon-nagyon  finom is. A készen vásárolt leveles tésztából köröket szaggattam ki, majd pár perc alatt aranybarnára sütöttem. Amikor teljesen kihűlt, belekanalaztam a fűszeres mascarpone-krémmel összekevert  füstölt lazac-sajt-főtt tojás keverékét. A ropogós tészta ezzel a töltelékkel nagyon finom volt, egyszerűen nem tudtuk abbahagyni, még az utolsó morzsa is el nem fogyott. Bátran merem ajánlani mindenkinek.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
10-15 dkg füstölt lazac
2 db főtt tojás
10 dkg füstölt sajt
15-20 dkg mascarpone
tejföl
őrölt fehér bors
snidling






Az előnyújtott leveles tésztából nagyobb méretű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatni, majd egy kisebb méretű szaggatót kicsit rányomva félig bevágni a tésztát. (vigyázni nehogy a tésztát teljesen átvágja a szaggató)
Ezután sütőpapírral kibélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a korongokat. Mindegyiknek az alját villával kicsit megböködni, hogy sütés közben ne púposodjon fel.

Előmelegített forró sütőbe tenni, majd pár perc alatt szép pirosra sütni. A sütőből kivéve teljesen kihűteni. (ha netán mégis felpúposodna a tészta közepe, a sütőből kivéve, ujjal kicsit lenyomkodni, hogy elég hely legyen a tölteléknek)

A mascarponét sóval, őrölt borssal és apránként hozzáadott tejföllel sima, krémes állagúra keverni. (a tejfölt apránként adni hozzá, nehogy túl lágy legyen a krém)

Ízlés szerint feldarabolni a füstölt lazacot, a keményre főzött tojásokat, a füstölt sajtot, és a snidlinget.
Ezután óvatosan összekeverni az előzőleg kikevert mascarponés krémmel, majd a hűtőbe tenni pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt tésztába belekanalazni a lazacsalátát, majd a tetejét snidlinggel díszíteni.

2012. január 17., kedd

Díjat kaptam Elisabeht-től.



Már jó ideje nem tartom számon, hogy éppen milyen díjjal is ajándékoznak meg a bloggertársaim, mivel volt olyan időszak, hogy szinte mást se tehettem volna, csakis a díjak küldözgetésére ment volna el minden időm. Most viszont kivételt teszek, mivel ezt a díjat egy nagyon kedves blogbarátnőmtől Elisabeth-től kaptam, akivel a blogjainkon keresztül ismertük meg egymást, és legnagyobb sajnálatomra esélyünk sincs rá, hogy személyesen valaha is találkozzunk. Azért is különleges számomra, mert Ő mindössze 6 bloggert, 3 különböző országból ajándékozott meg, és így bizony nagyon megörültem, hogy én is részesülhettem ebben a kitüntető figyelemben. 


NAGYON KÖSZÖNÖM KEDVES ELISABETH!!!!!!!

Szeretek Elisabeht-nél nézelődni, mert nem csak remek receptekkel ajándékozza meg a látogatóit, de olyan csodálatos tájakról, városokról, készült képek között tehetünk kirándulást, ahova szerintem (legalábbis én) soha nem jutunk (jutok) el. Mindenkinek ajánlani tudom, látogasson el Elisabeht-hez a "food and thrift" blogba.

A díjjal járó feltétel pedig, hogy 6-10 olyan bloggertársunknak ajándékozzuk tovább, akiknél szívesen nézelődünk, ötletet gyűjtünk. A felsorolt blogok mellé, pedig azt is tüntessük fel, hogy éppen melyik országban található. Én legszívesebben minden kedves bloggertársamat, ahol szívesen nézelődöm, megajándékoznék ezzel a díjjal, de most csak néhányat emelnék ki a teljesség igénye nélkül.

Fogadjátok szeretettel!!!!


http://mayas-esprit.blogspot.com/----Németországból








2012. január 16., hétfő

Habos-krémes banán pie.



Egyik kedvenc gyümölcsöm a banán, nagyon szeretem főleg ha jó érett. Szeretem a gyümölcssalátába belekarikázni, vagy csak úgy elmajszolgatni, de valahogy a süteményeimből eddig mindig kimaradt. A napokban sikerült érettebb banánt venni, persze azért ne valami barnás plötyre gondoljatok, csak éppen már finom édes volt, és nem az a fanyar, félig érett valami. Tehát az érett banánok már megvoltak a süteményhez. El is határoztam, hogy az idei év első krémes süteményét fogom megsütni. Már csak egy receptre volt szükségem, de végül az is összeállt. Gondoltam pitetésztát sütök, majd befedem a  banánnal, na meg egy finom krémmel. Persze a tejszínhabkorona sem maradhatott le róla. Így aztán az omlós tészta, a banán, a rummal ízesített krém, és a tejszínhab, remekül illetek egymáshoz. Nagyon finom volt a banánnal, de legközelebb más gyümölccsel is kifogom próbálni. Igaz éppen diétázom, na de diéta ide, vagy oda, azért egy becsületes szeletkét megettem belőle.





Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
csipet só
15 dkg vaj
1 tojás

Egy tálba beletenni a lisztet, hozzákeverni a csipet sót, majd a vajjal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a kristálycukrot, majd az előzőleg villával kicsit felvert tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. (ha túl száraz lenne a tészta, egy pici hideg vizet tehetünk hozzá)

A piteformát kikenni vajjal, majd a kinyújtott tésztával kibélelni. Ezután 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A hűtőből kivéve az alját villával megböködni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni. A sütőből kivéve, a piteformába teljesen kihűteni.




Krém hozzávalói:

3 dl tej
3 db tojássárgája
1 cs vaníliáscukor
10 dk cukor
1 cs vaníliás pudingpor
rumaroma
3 db banán
3 dl Hulala (v, habtejszín)

A tojássárgákat a cukorral jól kikeverni, majd hozzákeverni a vaníliás pudingport, ízlés szerint rumaromát, és egy kevés tejet.

A maradék tejet feltenni forrni, majd állandó keverés mellett belecsorgatni a cukros-tojásos keveréket. Kevergetve sűrű krémmé főzni. 
A Hulalát kemény habbá verni. (habtejszínhez habfixet is tenni, nehogy összeessen  a krém tetején)

A teljesen kihűlt tésztára rákarikázni a banánokat, majd ráönteni a langyosra hűtött krémet, és teljesen kihűteni. Ezután a tetejét befedni a keményre felvert tejszínhabbal.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeletelni.

2012. január 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fehérboros csirkemáj kuszkusszal.



A hétvégi ebéd elkészítéséhez most egy csirkemájból készült ételt tudok ajánlani. Külenlegessége talán csakis az lehet, hogy most víz helyett, fehérbor hozzáadásával főztem készre. A receptet még régebben találtam az egyik szakácskönyvemben, melyben kizárólag sörrel, és borral készült receptek szerepelnek. Mivel előszeretettel főzök borral, így biztos voltam  benne, hogy ez a recept nemcsak egyszerű, és finom, de kedvemre való is lesz. Nem is tévedtem, mert bizony a bacon, a bor, és a fűszerek, remekül illettek a csirkemájhoz. Sokan tartózkodnak a borral való főzéstől az alkoholtartalma miatt, de ez teljesen felesleges, mert  főzés közben az alkoholtartalom teljesen elpárolog, viszont a bor aromás íze megmarad, és sokkal finomabb lesz az elkészített étel. Köretnek én most kuszkuszt készítettem hozzá, de ez csakis ízlés dolga, mert krumplival, rizzsel, vagy éppen tésztával, éppen ilyen finom, és gyorsan elkészíthető ebédet tudunk a hétvégi asztalra varázsolni.





Hozzávalók:

4-5 db csirkemáj
2 dl fehérbor
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg bacon
pirospaprika
Erős Pista(el is hagyható)
őrölt bors
szerecsendió
tárkony
Floriol olaj

A bacont és a vöröshagymát apróra feldarabolni. A fokhagymát vékonyra felszeletelni. A májat kisebb darabokra felvágni.

Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd hozzáadni a feldarabolt bacont és elkezdeni zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, majd a vékonyra felszeletelt fokhagymát, és pár percig együtt párolni. Ezután ízlés szerint megszórni a fűszerekkel, és a pirospaprikával, majd alaposan összekeverni, végül pedig felönteni a fehérborral. 
Kiforralni, majd 15-20 percig lassú tűzön főzni.
Ezután beletenni az apróbb darabokra vágott csirkemájat, jól összekeverni, majd pár perc alatt puhára főzni. 

Közben ellehet készíteni a kuszkuszt. 
Egy jénaiba beletenni a kuszkuszt, majd másfélszeres mennyiségű forrásba lévő vízzel leönteni. Ízlés szerint sózni, majd a jénait lefedve állni hagyni hogy magába szívja a vizet és kellően megduzzadjon.

Tálaláskor a kuszkuszt tányérra szedni, majd rákanalazni a puhára főtt, fűszeres csirkemájat.

2012. január 13., péntek

Hájas kifli.





A karácsonyi sütési maraton után (lehet kicsit el is sokalltam, most aztán diétázhatok ezerrel:)) az idei évben ez az első sütemény melyet megsütöttem. Régebben a téli hónapokban igen sokszor sütöttem hájas tésztából kiflit, aztán valahogy egy időre kimaradt az életünkből ez a finomság. Tavalyelőtt aztán disznóvágáskor eltettem egy jókora darab hájat, és újra előkerült a jól bevált családi recept. A decemberi disznólkodásnál aztán megint szóba került a hájas kifli, és természetesen a hájból most is került a fagyasztóba,  most pedig ebbe a kiflibe is. A régi recepten egy kicsit most változtattam, kihagytam az élesztőt, és szénsavas ásványvízzel gyúrtam össze a tésztát. A hájat most nem gyúrtam össze liszttel, csak úgy simán rákentem az előzőleg megkelesztett tésztára. Nem tudom hogy ezeknek az aprócska változtatásoknak köszönhető-e, de a tészta gyönyörű leveles, és légiesen könnyű lett. Sütésálló szilvalekvár került  bele tölteléknek, a tetejét pedig cukrozott dióval szórtam meg. Igaz elég időigényes ennek a kiflinek az elkészítése, de megéri a ráfordított időt és munkát, mert a végeredmény nagyon finom. Langyosan egyszerűen nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Persze akinek nem sikerül hájat beszerezni az vajjal, vagy margarinnal is lekenheti a tésztát. Akkor is nagyon finom kifliket kapunk, csak nem lesznek ennyire levelesek.







Hozzávalók:

 70 dkg liszt
50 dkg tisztított háj
1 dl fehérbor (v. 1 ek ecet)
1 mk só
1 tk cukor
1 db tojás + 1 a lekenéshez
3 ek tejföl
szénsavas ásványvíz

lekvár
darabolt dió
kristálycukor





A hájat 1-2 órára hideg vízbe tenni, majd papírtörlővel szárazra törölni, lehártyázni, és húsdarálón ledarálni.

A lisztet egy tálba tenni, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután belekanalazni a tejfölt, beleönteni a fehérbort, hozzáadni a sót, és az előzőleg villával felvert tojást. Ezután fakanállal elkezdeni összekeverni, majd kézzel folytatva, apránként adagolva hozzáönteni az ásványvizet is. Kézzel alaposan kidagasztani úgy, hogy egy lágyabb, de már nyújtható tészta legyen. (én kb. 10 percig dagasztottam)
Konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 30 percig pihentetni a tésztát.

Pihentetés után a tésztát, alaposan lisztezett felületre borítani, majd tenyérrel először kicsit szétnyomkodni, majd vékonyra kinyújtani.
Ezután a darált hájat kisebb darabokba szétlapogatni,és a tésztát befedni vele, majd következik a hajtogatás.

Először a tészta alsó felét felhajtani középig, majd a felső felét ráhajtani. Ezután kettéhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Ezután letakarva, hideg helyen 20 percig pihentetni. (én konyharuhával takartam le, majd kitettem a teraszra mivel nagyon hideg volt éppen kint)

A letelt pihentetési idő után a tésztát vékonyra kinyújtani, és az alsó felét felhajtani a közepéig, majd a felső felét ráhajtani. Ezután jobbról behajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Szintén letakarni, és 20 percig hideg helyen pihentetni.

Ezt a hajtogatást, és pihentetést még kétszer megismételni. (így én négyszer hajtogattam meg a tésztát)

Végül a hajtogatások után a tésztát kb. ujjnyi vastagra kinyújtani, majd éles késsel, (v. derelyevágóval) ízlés szerinti méretű kockákra felvágni. (a kést fel is melegíthetjük, így könnyebb elvágni a tésztát)
Minden tésztakocka közepére lekvárt tenni, majd megformázni, széleit alaposan  lenyomkodni, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

A kiflik tetejét végül felvert egész tojással lekenni,  majd az apróra vágott kristálycukros-dió keverékével megszórni. (én lekentem tojással, majd ráfordítottam a cukros-dió keverékére, így szépen ráragadt)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a kifliket.

Előmelegített forró sütőbe tenni, majd kb. 20 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórni. Amennyiben nem fogy el, fagyasztóba hosszabb ideig eltartható. Fogyasztás előtt szobahőmérsékleten felengedve, mikróba vagy sütőbe kicsit átsütve, nagyon finom.

2012. január 12., csütörtök

Virslis lencsesaláta.



Ezzel a recepttel a végére is értem az ünnepekre készített ételreceptek megosztásával. Még jóval az ünnep előtt Eminél nézelődtem, és éppen akkor egy majonézes virslisaláta receptet osztott meg velünk. Ő vacsorára készítette el, és nekem rögtön megtetszett. Gondoltam szilveszterre a betervezett saláták mellé, majd  elkészítem én is. Nem is történt ez másképpen, elő is vettem a receptet, aztán gondoltam kicsit az ünnepre hangolom a salátát, és teszek bele még lencsét is. A füstölt virsli, a füstölt sajt, és a lencse, a tartármártással  összeérve igazán finom és igencsak laktató saláta volt. Salátakedvelőknek bátran merem ajánlani akár lencsével, vagy éppen lencse nélkül. Ízlés szerinti fajtájú sajttal, és virslivel. Vendégvárásra, vagy éppen vacsorára feltálalva.





Hozzávalók:

füstölt virsli
lencse
füstölt sajt
hagyma
tejföl
majonéz
csípős dijoni mustár
cukor (nálam édesítő)
őrölt bors

A virslit és a lencsét megfőzni, majd mindkettőt kihűteni. Ezután a kihűlt virslit felkarikázni.
A sajtot felkockázni, a hagymát pedig apróra felvágni.

Egy tálba beletenni kihűtött lencsét, a felkarikázott virslit, a felkockázott sajtot, és az apróra vágott hagymát, majd óvatosan összekeverni.

Egy másik tálba beletenni, majd simára keverni a tejfölt, a majonézt, a mustárt, a sót, ízlés szerint cukrot, és az őrölt borsot.
Ezután ráönteni a virslis keverékre, és szintén óvatosan összekeverni. Egy-két órát állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor ízlés szerint péksüteményt, vagy pirítóst kínálhatunk hozzá.

2012. január 11., szerda

Szilveszteri mákos nudli.




Szilveszterkor úgy döntöttem, hogy szakítok a hagyománnyal és a mákos guba helyett, mákos nudlit készítek. Gubát ettünk karácsonykor, igaz nagyon szeretjük, de valahogy eszembe jutott a mákos nudli. Mivel már nagyon régen készítettem,  úgy döntöttem inkább az lesz a menü egyik szereplője. Lehet nem éppen egy ünnepi étel, de mivel ez is mákos, így éppen alkalomhoz illőnek találtam. Azért kicsit aggódtam hogy milyen lesz a fogadtatása, mégis csak ünnep van, de igazán kár volt aggódnom, mert nagyobb sikere volt mintha mákos guba készült volna. Egyszerű krumplis tésztát készítettem, majd nudlikat sodortam belőle. A darált mákot porcukorral, vaníliás cukorral, na meg egy kevés reszelt narancshéjjal, kevertem össze mielőtt a nudlihoz kevertem. A narancshéjtól nem csak az illata, de az íze is nagyon finom volt. Igaz nálam az ünnepi asztalra került, de a hétköznapokon egy leves mellé, második fogásként is bátran merem ajánlani mindenkinek.







Hozzávalók a tésztához:

4-5 szem krumpli
liszt
1 db tojás


Hozzávalók a szóráshoz:

10 dkg mák (darált)
porcukor (ízlés szerint)
1 db vaníliás cukor
reszelt narancshéj
2-3 ek olaj







A krumplit megpucolni, apróra felkockázni, majd enyhén sós vízben puhára főzni. Ezután leszűrni, krumplinyomón átnyomni, majd kihűteni. (a kihűlt krumpli kevesebb lisztet vesz fel, és könnyebb vele dolgozni)
Amikor már kihűlt a krumpli megszórni kb. ugyanannyi liszttel, egy kevés sóval, és hozzáadni a villával kissé felvert tojást.
Ezután elkezdeni összegyúrni, és amennyiben szükséges apránként még lisztet adni hozzá. Egy jól nyújtható tésztát kell kapni, amely már nem ragad a kezünkhöz.

Lisztezett felületen kb. 1-cm vastagságúra kinyújtani a tésztát, majd kb. 2cm-es csíkokra felvágni. Ezután a csíkokat szintén kisebb darabokra felvágni, majd a tenyerünkkel összesodorni, hogy nudli formája legyen.

Egy edénybe vizet forralni, majd a forrásba lévő vízbe beletenni a nudlikat. Megvárni még feljönnek a víz tetejére, majd pár perc alatt készre főzni. (közben többször megkeverni) Ezután leszűrni, majd hideg vízzel leöblíteni, és jól lecsepegtetni.






Egy edénybe olajat hevíteni, majd rátenni az alaposan lecsepegtetett nudlit, picit megsózni majd összeforgatni. Ezután rászórni a porcukorral, vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal összekevert darált mákot, majd fakanállal jól összeforgatni, összemelegíteni.





Tálaláskor a tányérra szedett nudlit ízlés szerint még porcukorral megszórni, és úgy kínálni.