2011. november 30., szerda

Hókifli.




Mint már  a tegnapi bejegyzésemben említettem, a következő napokban szeretnék egy-két ötletet adni a karácsonyi aprósütemények kiválasztásához, majd sütéséhez. Többek között, igen nagyon szeretjük a hókiflit, akár töltelékkel, akár anélkül. Nagy előnye, hogy szintén már napokkal az ünnep előtt megsüthetjük, mert száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eltartható.(már ha ügyesek vagyunk, és jól eldugjuk a család elől:))  Nemcsak egyszerűen, és gyorsan elkészíthető, de nagyon finom is. Ízlés szerint a sütőből kivéve, még forrón vaníliás-porcukorba forgathatjuk, vagy kihűtve, csokoládéba márthatjuk. Én olvasztott csokoládéba mártom a kifliket, mivel mi így jobban szeretjük. Ez a recept nekem nagyon bevált, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
1 dl tejföl
8-10 dkg porcukor
5 dkg darált dió
csipet só

A csipet sóval összekevert lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a vajat, (én zsírt tettem bele, attól sokkal omlósabb lesz a tészta) és kézzel elkezdeni összemorzsolni.
Amikor már morzsalékos, hozzáadni a porcukrot, és a darált diót, majd jól összekeverni.
Ezután belekanalazni a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát. Fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát, vékonyra kinyújtani, majd kb. 8 cm-es köröket szaggatni belőle. (én pogácsaszaggatóval szaggattam ki)
Ezután szorosan feltekerni, majd sütőpapírral bélel tepsire helyezni a kifliket.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép világos színűre sütni a kifliket.(én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, ízlés szerint a forró kifliket vaníliás-porcukorba meghempergetni, vagy kihűtve olvasztott csokoládéba mártani.





1 tábla tortabevonó csokoládé
1 ek étolaj

A csokoládét egy tálba tördelni, majd gőz fölött felolvasztani. Amikor már kezd folyós lenni, hozzákeverni az étolajat.

A kihűlt kiflik egyik felét belemártani az olvasztott csokoládéba, majd rácsra tenni, még a csokoládé megdermed.
Hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható.

2011. november 29., kedd

Mézes puszedli habos-mázzal.



Hamarosan itt vannak a karácsonyi ünnepek, és gondolom már mindenki kezdi összeállítani magában, mi is kerüljön az ünnepi asztalra. Nálam a legnagyobb gondot a sütemények kiválasztása okozza, mivel ilyenkor többfélét sütök, és szeretnék mindenkinek a kedvében járni. Néhány nappal, esetleg egy héttel az ünnep előtt, megszoktam sütni a mézes, és aprósüteményeket. Így most ezen a héten szeretnék megosztani néhány olyan sütemény receptet, melyet már előre megsüthetünk. Néhány olyan receptet, melyet igaz csak közvetlenül az ünnep előtt érdemes elkészíteni, viszont sütés nélkül, gyorsan elkészülő finomságok. Ma ezzel a mézes puszedli recepttel szeretnék ötletet adni a sütéshez. Az előző években is sütöttem már csokoládéval bevont puszedlit, és készült már lekváros mézes puszedli is, mindegyik nagyon finom, puha és rögtön fogyasztható. Ez a recept most teljesen új volt a számomra. Nemrégiben "duende" blogjában láttam meg ezt a receptet, és rögtön el is határoztam, hogy én is megsütöm. Elkészültek a puszedlik, és mondhatom nagyon finomak lettek. Visszaidézte bennem azokat a régi ízeket, melyeket már nagyon régen nem kóstoltam. Ezt a puszedlit már jóval az ünnep előtt megsüthetjük, mivel minél tovább áll, annál puhább lesz. (persze a sütés után, már finom puha, és fogyasztható)





Hozzávalók:

33 dkg liszt
5 dkg barna cukor
12 dkg méz
2 db tojás
2 ek víz
3 ek olaj
1 tk szódabikarbóna
1 ek mézes-fűszerkeverék
csipet só

A tojásokat egy tálba felütni, majd hozzáadni a csipet sót, a mézet, a barna cukrot, a vizet és az olajat, majd jó habosra keverni. 
Ezután hozzáadni a szódabikarbónával és a mézes-fűszerkeverékkel összekevert lisztet.
Gyors mozdulatokkal összegyúrni (egy lágyabb masszát kapunk), majd 1 órára a hűtőbe tenni, pihentetni.

A hűtőből kivéve, diónyi golyókat formálni a masszából, majd sütőpapírral bélelt tepsire, kicsit távolabb helyezni egymástól.
Ezután egy vízbe mártott evőkanállal, minden golyót kicsit ellapítani, hogy kb. fél cm magasak legyenek.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-12 percig sütni. A sütőből kivéve rácsra szedni és kihűteni.





Máz hozzávalói:

4 tojásfehérje
35 dkg porcukor

A tojásfehérjéket a cukorral, gőz fölött kemény habbá verni.
Ezután a puszedlit rögtön beleforgatni a felvert habba, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezni és szobahőmérsékleten megszárítani.

Nagyon finom, nem száraz a tészta, és  hűvös helyen hosszabb ideig eltartható.

2011. november 28., hétfő

Körtés-mézes pite.



Tegnap este lapozgattam a "Francia  Konyha Ínyenceknek" című receptes könyvemet, és megakadt a szemem ezen a körtés pitén. Rögtön  elhatároztam, hogy megsütöm. A recepten csak annyit változtattam, hogy nem befőtt körtét tettem a töltelékbe, hanem mézes-borban pároltam meg a feldarabolt körtét. A tésztába pedig vaj helyett zsír került. Mostanában a pitetésztát zsírral készítem, és így sokkal omlósabb lesz. Persze mindenki ízlésének megfelelő zsiradékot tehet bele. Megint csak nem kellett csalódnom a könyvben szereplő receptleírásban, és nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezt a receptet is, mert nagyon finom lett a pite.





Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
8 dkg zsír (v.vaj)
2 ek cukor
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 ek víz

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsírt és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot és jól összekeverni. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni a kissé felvert tojást és a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni.
A tésztát fóliába csomagolni, majd 20 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A tésztát piteforma méretűre kinyújtani, majd kibélelni vele a formát. A tészta tetejére sütőpapírt tenni, majd megtölteni nehezékkel. (pl. babbal, vagy rizzsel) 

Előmelegített sütőbe tenni, majd 10 percig elősütni a tésztát. Ezután kivenni a sütőből, eltávolítani a nehezéket, és a tésztán elosztani a körtét, és ráönteni a tölteléket.




Töltelék hozzávalói:

2-3 db körte
6 dkg méz
1,5 dl fehérbor
őrölt fahéj
szegfűszeg
citromlé

10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
2 tk kukoricaliszt
1,5 dl tejszín


A körtéket meghámozni, majd négybe vágni és a magházukat  kivájni. Ezután kisebb darabokra felvágni, citromlével meglocsolni, és összekeverni.
Egy serpenyőbe beletenni a mézet és elkezdeni karamellizálni, majd felönteni a borral. Ezután beletenni a feldarabolt körtét, ízlés szerint megszórni őrölt fahéjjal, és beletenni párszem szegfűszeget. Óvatosan összeforgatni, majd lefedve pár perc alatt puhára főzni a körtét. Ezután szűrőkanállal kiszedni, és jól lecsepegtetni.

Egy tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a tejszínt, és a kukoricalisztet, majd kézi habverővel simára keverni.

Az elősütött tésztán elosztani a puhára főzött körtét, majd a tojásos-tejszínes masszát óvatosan ráönteni. 

Ezután visszatenni az előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 25 percig sütöttem)

A körte főzésénél visszamaradt mézes-boros levet  visszatenni a tűzre, majd szép lassan kevergetve, besűríteni.
A sütőből kivett pite tetejére önteni a besűrített szirupot, és egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a pite tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelve kínálni.

2011. november 27., vasárnap

Kinyomós keksz mogyorókrémmel összeragasztva.



Elérkezett Advent első vasárnapja, így ma meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún.  Ezzel kezdetét veszi a karácsonyi ünnepekre való készülődés. Számtalan receptet átlapoztam, több tucatnyit kiválasztottam, majd rájöttem, hogy bizony még jó néhányról le kell mondanom, mert egy hadseregnek is elég lenne annyi sütemény. Végül a mai napra kinyomós kekszet sütöttem, melyet karácsonyra is ajánlani tudok mindenkinek. Nagy előnye, hogy akár egy héttel az ünnep előtt meglehet sütni, és hűvös helyen tárolva, friss és finom omlós marad. Én most mogyorókrémmel ragasztottam össze a kétféle kekszet, de ízlés szerinti krémmel, vagy akár lekvárral, is összeragaszthatjuk. Sőt, még összeragasztani sem muszáj, mert úgy is nagyon finom. Ezt a recept kekszkinyomóhoz tudom ajánlani, mert nagyon könnyen lehet a tésztával bánni.







Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
12,5 dkg margarin (Ráma)
10 dkg porcukor
25 gramm étkezési keményítő
1 tojássárgája
1 kk sütőpor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2 ek tej

A lisztet a margarinnal összemorzsolni, majd amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a sütőport, a keményítőt és a reszelt citromhéjat.
Jól összekeverni, majd hozzáadni a tojássárgáját és a tejet, és gyors mozdulatokkal összegyúrni.
Ezután 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.

A hűtőben lévő tésztából lecsípni akkora darabot, amekkora belefér a kinyomóba. Tenyerünk között nudlit sodorni a tésztából, és úgy helyezni bele a kinyomóba, majd párat nyomni rajta, hogy a levegő kimenjen a tészta közül.

Amikor megjelenik a tészta akkor egy tepsire rátenni úgy, hogy a tepsi és a kinyomó között ne maradjon rés. Ezután megnyomni, majd kicsit oldalra mozdítani a kinyomót, és leemelni a tésztáról.

Csak sima tepsire lehet kinyomni a tésztát, tehát sem zsírozni, sem pedig sütőpapírt nem kell alá tenni!!!!

Előmelegített sütőbe, közepes lángon pár perc alatt készre sütni a kekszeket. (én légkeverésnél, 150 fokon pár percig sütöttem)
Sütés után rácsra szedni és kihűteni.




A kakaós keksz tésztája annyiban különbözik, hogy 18 dkg liszt, és 2 dkg kakaó kell bele. Mivel ez a tészta kakaós, így reszelt citromhéjat nem kell beletenni.  A továbbiakban ugyanúgy járunk el vele, mint a világos-vaníliás keksszel.

A kisült kekszeket mogyorókrémmel, vagy ízlés szerinti krémmel, lekvárral összeragasztani.

Légmentesen zárható dobozban sokáig eltartható.

2011. november 26., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Leveles tésztás-szűzpecsenyés korongok, birsalmamártással.



Hétvégére mindenképpen sertés szűzpecsenyéből szerettem volna valamit készíteni, így éppen kapóra jött Ottis remek receptje. Első ránézésre megtetszett, így nem is keresgéltem tovább, az alapötlet már megvolt.  Azért én kicsit változtattam a recepten, mert paradicsom helyett reszelt sajttal szórtam meg sütés előtt a pecsenye tetejét. Még Ottis párolt brokkolival tálalta, addig én valami mártást képzeltem el mellé.  Végül a birsalmamártás mellett döntöttem, melyhez miután elkészült, felvert tejszínhabot kevertem. Így nagyon finom habos lett az állaga, az íze pedig a jellegzetes birsalma, mely nagyon jól illett a sajtos húshoz. Persze a mártásból kihagyhatjuk a tejszínhabot, úgy is nagyon finom, sőt még markánsabb  az íze. Mi megkóstoltuk mindkét változattal a korongokat, és egyszerűen nem tudtunk dönteni, melyik is a finomabb.






Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
1 sertés szűzpecsenye
10-15 dk sajt 
őrölt fehérbors
dijoni mustár
olívaolaj

A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra felszeletelni, majd tenyérrel kicsit lenyomkodni. Ezután sózni, megszórni őrölt fehérborssal, majd ízlés szerint megkenni a mustárral. Kb. 20 percet állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják.

Ezután egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni, majd belehelyezni a hússzeleteket, és mindkét oldalukat 2-3 perc alatt elősütni.

Az előnyújtott leveles tésztából pogácsaszaggatóval nagyobb korongokat szaggatni, majd sütőpapírral kibélelt tepsire egymástól kicsit távolabb helyezni őket.
Ezután minden tészta közepére kis halom reszelt sajtot tenni, majd ráhelyezni egy elősütött húsérmét.
Végül a hús tetejére szintén reszelt sajtot szórni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)


Birsalmamártás hozzávalói:

birsalma
fehérbor
cukor
vaníliáscukor
őrölt fahéj
szegfűszeg
vaníliás pudingpor
főzőtejszín
 Hulala (v. habtejszín)

A birsalmát megpucolni, majd a magházat eltávolítani, és kisebb darabokra felvágni.
Egy edénybe tenni, majd felönteni annyi fehérborral, hogy jól ellepje. Ízlés szerint cukorral, és vaníliás cukorral ízesíteni, majd szegfűszeggel, és fahéjjal fűszerezni. Ezután puhára főzni.
Amikor már teljesen megpuhult a birs, botmixerrel pépesíteni.

A tejszínt simára keverni a vaníliás pudingporral, majd állandó keverés mellett a birsalmapéphez keverni. Pár percig kevergetve besűríteni, majd a tűzről levéve langyosra hűteni.

A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan, kézi habverővel a mártáshoz keverni.

Tálaláskor a leveles tésztás-szűzpecsenyés korongokat tányérra helyezni, majd mellékanalazni a habos birsalmamártást.
Természetesen a birsalmamártást ízlés szerint tejszínhab nélkül is kínálhatjuk a sülthöz.

2011. november 25., péntek

Birsalmás ricotta torta.



Reggel még fogalmam nem volt, mit is süssek ma. Azt viszont biztosan tudtam, hogy valamit sütnöm kell, mert a hűtőbe volt egy csomag ricotta, melynek nagyon közeledett a lejárati ideje. Így aztán kis tanácstalanság után jött az ötlet, hogy tortát sütök, méghozzá linzer alappal. Ezt az alaptésztát a napokban a túrós-rácsos süteményhez használtam, és nagyon bevált. Finom puha, omlós tészta, így ehhez a tortához is kiváló alap volt. A ricottás töltelékbe, végül még belecsempésztem egy kevés birsalmát, melyet előtte kompótnak megfőztem. Nem bántam meg, mert nagyon jól kiemelte a birs a ricottás töltelék ízét. Persze más, ízlés szerinti gyümölcs is kerülhet a töltelékbe, de mi nagyon szeretjük a birsalmát, birskörtét, ezért esett erre a választásom. Hétvégére bátran merem ajánlani mindenkinek, ezt az egyszerű, ám finom tortát.





Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:


 20 dk liszt
8 dk zsír (v.10 dk vaj)
8 dk porcukor
1 kisebb tojás
1 mk sütőpor
csipet só

Egy tálba beletenni a lisztet és összekeverni a sütőporral és egy csipet sóval, majd hozzáadni a zsírt (v. vajat) és kézzel összemorzsolni. 
Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrni.
Ezután a tésztát fóliába csomagolni, és 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.

A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát belehelyezni, és tenyérrel egyenletesen belelapogatni a formába.




Töltelék hozzávalói:

50 dk ricotta
8 dk vaj
15 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj
2 tojás
1 dl tejszín
birsalma (kompótnak megfőzve)


A birsalmát megpucolni, félbevágni, a magházat kivágni, majd kisebb darabokra felvágni. Egy edénybe tenni, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízlés szerint cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesíteni, és puhára főzni. Amikor már kellően megpuhult, (vigyázzunk nehogy szétfőjön) akkor leszűrni, alaposan lecsepegtetni, majd teljesen kihűteni.

A ricottát egy tálba tenni, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a puha vajat, a reszelt citromhéjat és elkezdeni kikeverni. Pár perc után hozzákeverni az egész tojásokat, majd a tejszínt, végül pedig belekeverni a vaníliás pudingport. Ezután fakanállal óvatosan a masszához keverni a teljesen kihűlt birsalmát.

A tortaformába lévő tészta tetejére óvatosan ráönteni a ricottás-birses masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt aranybarnára sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a formát lecsatolni a tortáról, majd óvatosan átemelni egy tálcára. Tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

2011. november 24., csütörtök

Gombás-sajtos hússzeletek.




Ma kivételesen olyan nap volt, hogy nem sütöttem. Mármint süteményt, mert az ebéd mégiscsak a sütőben készült. Nagytakarítás kellős közepén vagyok, így sem időm, sem pedig kedvem nem volt a nagy főzőcskézéshez. Viszont enni azért kell, így rövid idő alatt összekészítettem ezt a rakott húst, és a többi már a sütő dolga volt. Köretnek előfőzött rizst készítettem, így azzal sem volt sok macera. Mire a délelőttre betervezett takarítással végeztem, akkorra elkészült az ebéd is. A végeredmény pedig egy nagyon finom szaftos hús, rizs körettel. Ebéd után bizony jóllakottan, igencsak nehezemre esett folytatni a takarítást, de mint a szólás is mondja "magad uram, ha szolgád nincs"!!!:))






Hozzávalók:

6 szelet karaj (v. pulykamell, csirkemell)
50 dk gomba
1 cs szeletelt bacon
20 dk sajt
2 dl főzőtejszín
1 dl fehérbor
1 tk liszt
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
kakukkfű
olívaolaj

A hússzeleteket kiklopfolni, majd sózni, és megszórni őrölt fehérborssal, és kicsit állni hagyni.
Ezután egy serpenyőbe egy kevés olívaolajat önteni, majd a hússzeleteket elősütni, és félretenni.

A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint vékonyra felszeletelni.
A visszamaradt olajba elkezdeni párolni. Közben sózni,  megszórni szerecsendióval, és egy pici őrölt fehérborssal.(a borssal óvatosan bánni, mert a hússzeletek is borsozva lettek) Lefedve kb. 15 percig párolni.

Egy tepsit vékonyan kikenni olajjal, majd az aljába egymásmellé teríteni a szeletelt bacont. Ezután ráhelyezni az elősütött hússzeleteket, majd ízlés szerint megszórni a fűszerekkel.
Ezután a hús tetejét befedni a megpárolt gombával.

A tejszínt simára keverni liszttel, majd hozzákeverni a bort is. Ezután óvatosan a gombás-hús tetejére önteni. Végül a  tepsit fóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd 45 percig párolni. Ezután a fóliát levenni, majd reszelt sajttal ízlés szerint megszórni.
Visszahelyezni a sütőbe, és szép pirosra sütni.

Közben enyhén sós vízbe kifőzni az előfőzött rizst. Egy edénybe kevés olívaolajat hevíteni, majd az alaposan lecsepegtetett rizst hozzáadni és óvatosan összeforgatni. Közben ízlés szerint sózni.

Tálaláskor a rakott húst ízlés szerint felszeletelni, majd a rizzsel kínálni.

2011. november 23., szerda

Túrós-rácsos.



Egész évben elég sokat sütök, de az év utolsó két hónapja szinte csak a süteményekről szól nálunk. Ilyenkor kicsit elengedem magamat, na meg hamarosan itt vannak az ünnepek, és olyankor szinte kötelező a sütemény nagy mennyiségben való eltüntetése (persze ez elég nagy hiba:))). Ekkor előkerülnek a régi családi kedvencek, melyeket már nagyon régen nem sütöttem. Most is a receptes füzetet lapozgatva, láttam meg ezt a finom túrós-rácsost, és megállapítottam, hogy bizony már nagyon régen nem sütöttem. Így aztán nem is várakoztattam tovább a receptet, gyorsan nekiláttam a sütögetésnek. Mivel ezt a receptet a nagymamámtól örököltem meg,(Ő nagyon finom süteményeket tudott sütni) így természetesen a tésztájába zsír került. Ez persze nem kötelező, helyette tehetünk vajat, vagy éppen margarint, de én mindig zsírral készítem, és így a tészta leírhatatlanul finom omlós lesz. Mindenkinek bátran merem ajánlani akár desszertként feltálalva, de egy kiadós leves mellé is kínálhatjuk második fogásként.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

35 dkg liszt
18 dkg zsír (v. 25 dkg vaj)
10 dkg porcukor
1 tojás
1/2 cs sütőpor
csipet só


A lisztet egy tálba tenni, majd hozzákeverni a csipet sót, és a sütőport. Ezután hozzáadni a zsírt (v. vajat) majd kézzel elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverni a cukrot, majd a közepébe mélyedést csinálni és beleütni a tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát. Ezután 1/3 részt lecsípni belőle és mindkét tésztát gombóccá formálni. Végül külön-külön fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
16 dkg tejföl
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 tojás
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj

Tetejére sárgabaracklekvár.


A túrót egy tálba tenni, majd villával összetörni. Ezután hozzáadni a cukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, majd belereszelni a citromhéjat és kézi habverővel jól kikeverni. 
Végül belekeverni a vaníliás pudingport is.

A 2/3 rész tésztát kivenni a hűtőből, majd tepsi méretűre nyújtani, és belehelyezni a sütőpapírral kibélelt tepsibe. (én a sütőpapíron nyújtom ki, és a papírral együtt emelem bele a tepsibe)
Ezután a tészta tetejére önteni az előzőleg jól kikevert túrós masszát.

Az 1/3 rész tésztát is kivenni a hűtőből, majd lisztezett felületen vékonyra kinyújtani és derelyevágóval rácsokat vágni belőle.
Ezután a felvágott tésztával, berácsozni a túrós-massza tetejét. 

Előmelegített sütőbe helyezni a tepsit, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütni. 
Ekkor kivenni a sütőből és a rácsközökbe egy teáskanálnyi sárgabaracklekvárt tenni. Ezután visszatenni még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a lekvár kicsit rásüljön a túrós töltelékre.

A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni, majd a tetejét porcukorral megszórni, és ízlés szerint felszeletelni.

2011. november 22., kedd

Kolbászos csiga.




Egy remek recept vacsorára, vagy éppen mint nálunk egy rohangálós napon ebédre, egy csésze forró teával. Hol máshol  találhattam volna a receptet, mint  megint csak Krisztinél. Szeretek nála nézelődni, mert remek ötletei vannak, és bátran kimerem jelenteni, hogy a  tészták mestere. Én nagyon ritkán sütök (eddig legalábbis), hasonló finomságokat, így sem ötletem, sem pedig tapasztalatom nincs, e téren. A recept már akkor nagyon megtetszett amikor megláttam a csodaszép csigákat Krisztinél, és rögtön el is mentettem magamnak. Igaz annyit változtattam rajta, hogy nálam füstölt kolbász karikák kerültek a sajt tetejére. Mivel nem volt időm nagyobb főzésre, így előkaptam a receptet, és már hozzá is láttam az elkészítéséhez. Igen nagy előnye a tésztának, hogy nem kell keleszteni, mert sütőporral készül, így rövid idő elteltével, már tálalhattam is a frissen illatozó csigákat.





Hozzávalók:

30 dk liszt
1/2 cs sütőpor
1,8 dl tej
5 dk vaj + 2 dk a kenéshez
1 tk só
20-25 dk füstölt kolbász
20 dk Trappista sajt





Egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzákeverni a sót, és a sütőport. Ezután hozzáadni a vajat és összemorzsolni, majd  hozzáönteni a tejet, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. (a tejet  apránként önteni bele, mert lehet nem kell mind)
Lisztezett felületen, kb. 20 x 40 cm-es téglalappá kinyújtani a tésztát, majd a felolvasztott 2 dk vajjal megkenni.
Ezután ráreszelni a sajtot, majd a tetejére pakolni a felkarikázott kolbászt, és szorosan feltekerni.

Éles késsel kb. 1 cm-es szeletekre felvágni a tésztát, majd sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a szeleteket.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt, szép pirosra sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd tálalni.

2011. november 21., hétfő

Tejfölös sütőtök krémleves.



Szomorúan, borúsan kezdődik ez a hét, és még ráadásul hideg is van. Nem szeretem az ilyen időjárást, teljesen lehangolt leszek tőle. (gondolom sokan vagyunk így ezzel) Sütőtök sütéshez készülődtem, és mivel egy jókora példányt választottam, gondoltam főzök egy finom krémlevest is belőle. Sütőtökimádó  lévén, minden receptet kipróbálok, ami csak a kezem ügyébe kerül. Ezt a receptet is már jó ideje rakosgatom egyik helyről a másikra, na de most elérkezett az idő, és végre elkészült ez a finom  krémleves. Lehet kicsit furának tűnik a fűszerezése, na meg az is hogy tejföl került bele, de állítom, nagyon finomra sikerült. Tetejére tálalás előtt pirított tökmagot szórtam, mely jól illik a leveshez.





Hozzávalók:

30 dkg sütőtök
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
gyömbér (kb 1 cm-es darabka)
chilipor
1 tk őrölt koriander
1 db babérlevél
1 db húsleveskocka
őrölt fehérbors
olaj
7 dl víz
2 dl tejföl

A hagymát megpucolni és apróra felvágni. A  sütőtököt kisebb kockákra vágni.

Egy edénybe olajat önteni, majd hozzáadni az apróra vágott lilahagymát és elkezdeni üvegesre párolni. Pár perc után belenyomni a fokhagymát, majd hozzáadni a felkockázott sütőtököt, és összekeverve kicsit párolni. Közben ízlés szerint megszórni az őrölt borssal, chilivel, belereszelni a gyömbért, hozzáadni a húsleveskockát és az őrölt koriandert. Alaposan összekeverni, majd felönteni a vízzel. Ezután beletenni a babérlevelet, majd puhára főzni.
Amikor már kellően megpuhult a tök, kiszedni a babérlevelet, majd botmixerrel pépesíteni a levest.

A tejfölt simára keverni egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, a forrásba lévő levesbe csorgatni. Jól kiforralni, és pár percig tovább főzni.

A tökmagot egy teflon serpenyőbe tenni, majd állandó kevergetés mellett, 1-2 perc alatt megpörkölni. (amikor már kellően megpörkölődött, rögtön ki kell önteni a serpenyőből, mert különben megég)

Tálaláskor ízlés szerint  a leves tetejét megszórni a pörkölt tökmaggal.

2011. november 20., vasárnap

Saint Honore torta egyszerűen és gyorsan.



Ennek a tortának a receptjét már akkor kinéztem magamnak, amikor először megláttam a Laptopkonyha receptversenyre beküldött sütemények között. Átfutottam a receptet, és már akkor elhatároztam, hogy mindenképpen megfogom sütni. Aztán telt-múlt az idő, és a recept felkerült videó formájában is a Laptopkonyha receptes oldalára. Gondoltam, így aztán könnyű dolgom lesz, hogy még láthatom is az egész készítési folyamatot. Becsülettel végignéztem a felvételt az elejétől, a végéig (bizony jó hosszú volt) és akkor rögtön tudtam, hogy abban a formában biztosan nem csinálom végig azt a két órát, na és pihentetni sem fogom 12 órán át, mert ahhoz nekem nincs türelmem. Ennek ellenére nekifogtam a tészta sütésének, és rögtön az elején világossá vált előttem, hogy ebből a mennyiségű tésztából, bizony akár két tortát is meglehet sütni, mert rengeteg egyhez. (persze azért felhasználtam és képviselőfánkot sütöttem a maradékból) Tehát második nekifutásra, megfelezve a hozzávalókat, kaptam azt a vékony tésztát amire számítottam. Biztosan az eredeti receptben szereplő főzött krém nagyon finom, de mint már írtam , nekem nem lenne hozzá türelmem 12 órán át várakozni arra, hogy megdermedjen. Így a saját főzött krémemet készítettem el, és így is nagyon finom volt a torta. Ebbe a krémbe nincs szükség zselatinra, viszont így is egy magas, habos, masszív krémet kaptam.  A torta végül kb. egy óra alatt elkészült és már tálalhattam is. Nagyon finom, így mindenkit csakis arra tudok biztatni, hogy nyugodtan készítse el. Türelmeseknek az eredeti receptet ajánlanám, melyet a Laptopkonyha videó receptjei között megtalál, és lépésről, lépésre nyomon tud követni. Türelmetlenebb, és főként kezdő háziasszonyoknak viszont ezt az egyszerűbb, ám ugyanolyan finom változatot tudnám a figyelmébe ajánlani.






 Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:

12,5 dkg liszt
1,25 dl víz
5 dkg margarin
csipet só
3 tojás
késhegynyi  sütőpor

A vizet a margarinnal és egy csipet sóval kevergetve felforralni. Amikor már a margarin elolvad, és a víz elkezd forrni, hozzáönteni a lisztet, és alaposan összekeverni. Állandó keverés mellett addig pirítani a tésztát, még elválik az edény falától. (kb. 4-5 percig kell kevergetve pirítani a tésztát, de  ezalatt az idő alatt nem fog leégni)

Amikor már elkészült a tészta, levenni a tűzről, és beleütni egy tojást, majd robotgéppel eldolgozni. Ezután beleütni a második tojást és szintén összekeverni.
Végül a harmadik tojást felütni egy pici tálba, majd hozzáadni a sütőport és jól összekeverni. Ezután hozzáönteni a tésztához, és robotgéppel addig keverni még egy teljesen sima állagú tészta lesz belőle.


 A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tészta 2/3 részét belekanalazni. Ezután vizes kézzel egyenletesen belelapogatni a formába.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a maradék tésztából, vizes kézzel, féldiónyi nagyságú golyókat formálni. Kicsit távolabb tenni őket egymástól a sütőpapírra, mert sütés közben megfognak nőni.

Egy edénybe vizet önteni, majd behelyezni a sütő egyik sarkába. Ezután előmelegíteni a sütőt 200 fokra. (én légkeverésnél 170 fokra melegítettem fel a sütőt, és úgy sütöttem meg a tésztát)
Ezután az alsó rácsra behelyezni a tortaformát, majd föléje a tepsit, és pár perc alatt szép aranybarnára sütni a tésztát. (sütés közben nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert összeesik a tészta)

Amikor már szépen megsültek a fánkocskák (kb. 10-15 perc) akkor a gázt elzárni és a sütőajtaját jó résnyire kinyitni. Így hagyni, hogy a tészta hűljön. (amikor már csak langyos volt a sütő, én teljesen kinyitottam az ajtót)

Közben ellehet készíteni a krémet, és felverni a tejszínt.




Krém hozzávalói:

4 cs vaníliás pudingpor
20-25 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
6 db tojás

5 dl Hulala (v. habtejszín) a tetejére.

A tojások sárgáját simára keverni a cukor felével, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel.
Ezután egyesével hozzákeverni a vaníliás pudingport, hogy teljesen sima állagú legyen.

A maradék tejet és cukrot feltenni forrni, majd amikor már forr, hozzákeverni a tojásos-pudingos keveréket. Pár perc alatt, kevergetve sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval, kemény habbá verni, majd apránként a tűzről levett, forró krémhez keverni. (így a tojásfehérje hab, megfő a forró krémbe)

A tortaformában lévő tészta tetejére kanalazni a krémet, majd teljesen kihűteni.

A Hulalát kemény habbá verni ,(habtejszínhez, habfixálót is tenni, mert különben összeesik a hab) majd a teljesen kihűlt krém tetejére kanalazni. Ízlés szerint elsimítani, vagy egy kicsit díszíteni.

3-4 ek kristálycukrot egy edénybe tenni, majd állandó kevergetés mellett megkaramellizálni.

A kis fánkokat egy rácsra tenni, majd kanállal a tetejükre csorgatni a forró karamellt. 
Végül a hab tetejére helyezni a karamellel megcsorgatott fánkocskákat.

Tálalás előtt a tortaformát lecsatolni, majd a tortát tálcára helyezni, és felszeletelve tálalni.
(én mielőtt a formát lecsatolom a tortáról, egy spatulával (v.késsel) óvatosan körbekerítem, így könnyen letudom venni, és a krém nem ragad oda a formához)

2011. november 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Székelykáposzta gerslivel.



Ebben a nyirkos hideg időben, egyre nagyobb szüksége van a szervezetünknek a vitaminokra.  Mivel köztudott, hogy a savanyú káposzta bővelkedik c-vitaminban, így hétvégére most egy finom  székelykáposztát hoztam. Télen szeretem a káposztás ételeket főzni, mert nemcsak finomak, de nagy előnyük még, hogy nagyobb mennyiséget is főzhetünk belőle. A frissen elkészült étel is finom, de többszöri melegítéssel, még sokkal finomabb. Így aztán én legalább két napra való adagot főzők, sőt még néha a fagyasztóba is kerül. A székelykáposztába eddig mindig rizst tettem, most viszont szakítva a hagyományokkal, gersli került bele. Emlékszem még gyerekként, volt idő amikor bizony a rizshez csak nagyon nehezen lehetett hozzájutni, és az anyukám mindig gerslit tett a káposztába. Nagyon szerettem, de valahogy mint minden régi szokás, lassan ez is feledésbe merült. Mostanában viszont, megint előszeretettel, veszem elő a régi recepteket, így jött az ötlet, hogy gersli kerüljön a káposztába. Persze mindenki  ízlésének megfelelően tehet bele rizst is, de bátran merem ajánlani a gerslivel való elkészítését is.





Hozzávalók:

70 dk sertéscomb
1 kg savanyú káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 marék gersli
pirospaprika
majoranna
szerecsendió
olaj
víz

tálaláshoz tejföl

A húst felkockázni. A vöröshagymát megpucolni és apróra felvágni. A káposztát a levétől kinyomkodni.

Egy edénybe olajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni. Amikor már kellően megpárolódott, hozzáadni a felkockázott húst, és fehéredésig pirítani. Ekkor megszórni a pirospaprikával, ízlés szerint fűszerezni,(én szerecsendióval és majorannával fűszereztem) majd jól összekeverve, pár percig tovább párolni. Ezután felönteni vízzel, és kb. 30 percig főzni.

A levétől kinyomkodott káposztát az előfőzött húshoz adni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. Ekkor hozzáadni a gerslit is, és jól összekeverni, majd szép lassan puhára főzni. 
Főzés közben többször megkeverni, és ha szükséges a visszamaradt káposztalével ízesíteni.

Tálaláskor a káposztát tejföllel, és ízlés szerint egy szelet kenyérrel kínálni.

2011. november 18., péntek

Képviselőfánk.




A képviselőfánkot, mint minden krémes süteményt, igen nagyon szeretem. Már nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára, olyan régen volt. Bevallom nem voltam akkor elégedett a fánkokkal, mert nem lettek olyan szépek, mint amilyennek én szerettem volna, így el is ment tőle a kedvem. A napokban szerettem volna megsütni (végül meg is sütöttem, és egy későbbi bejegyzésben meg is mutatom) egy tortát, melynek a tésztája megegyezik a képviselőfánkéval. Mindent pontosan a recept szerint csináltam, csak éppen a pici golyókká formált tészta, sütés közben csak nőtt, csak nőtt, és a végén olyan duci lett, mint egy képviselőfánk. Így aztán a torta újrasütésére kényszerültem, viszont a kisült puffancsok, olyan szépségesek lettek, hogyha akartam volna sem sikerültek volna szebbre.  Gyorsan elkészült hozzá a krém, és már töltöttem is meg a tésztát, majd a tetejére került a habkorona, és már tálalhattam is a finom fánkokat.







Tészta hozzávalói:
12,5 dkg liszt
1,25 dl víz
5 dkg margarin
3 db tojás
csipet só
0,5 mk sütőpor


A vizet a csipet sóval és a margarinnal felforralni, majd hozzáadni a lisztet és alaposan összekeverni.
Pár percig kevergetve addig pirítani a tésztát, még teljesen elválik az edény falától. (folyamatosan keverni kell, nem fog leégni!!!)

Ezután levenni a tűzről, hozzáadni egy egész tojást, majd jól összekeverni. Ezután hozzáadni a második tojást, és úgy is jól összekeverni. Végül a harmadik tojást felütni egy tálba, és hozzákeverni a sütőport, majd szintén a masszához keverni. Pár perc alatt, szép simára keverni a tésztát.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral. A tésztából vizes kézzel diónyi golyókat formálni, majd  távolabb egymástól ráhelyezni a sütőpapírra. (sütés közben alaposan megfognak nőni)

A sütőbe egy kisebb edénybe vizet tenni, majd előmelegíteni. Ezután az előmelegített kb. 200 fokos sütőbe behelyezni a tepsit, majd pár perc alatt, szép aranybarnára sütni a fánkokat. Amikor már szépen megsültek, a gázt elzárni, a sütőajtót résnyire kinyitni, és így hagyni kihűlni a tésztát. (én amikor már csak langyos volt a sütő, akkor teljesen kinyitottam az ajtaját)






Krém:

4 cs vaníliás pudingpor
20-25 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
6 db tojás

5 dl Hulala(v, habtejszín) krém tetejére


A tojások sárgáját egy tálba tenni, majd a fele mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel simára keverni. 
Ezután egyesével hozzáadni a pudingport, és addig keverni hogy sima állagú legyen.

A maradék tejet, a maradék cukorral feltenni forrni, majd állandó keverés mellett hozzákeverni  a pudingos keveréket. Kevergetve pár perc alatt sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverni. Ezután a masszát kihűteni.

A Hulalát (v. habtejszínt) kemény habbá verni.

A kihűlt fánkok tetejét levágni, majd a pudingos krémmel megtölteni. Tetejére rákanalazni (v. habkinyomóval rányomni) a felvert tejszínhabot. Végül visszahelyezni a levágott kis tésztalapot, majd a tetejét porcukorral megszórni.

A fánkokat csak tálalás előtt ajánlott megtölteni, mert különben a krémtől elázik  a tészta.


2011. november 17., csütörtök

Sütőtökös-hagymás tortácskák.



A sütőtökkel éppen úgy vagyok, mint nyáron a cukkinivel, nem tudok betelni vele. Szeretem minél változatosabban elkészíteni, és többféle módon kipróbálni. Eddig csakis levest készítettem különböző fűszerezéssel, a süteményeket mindig édes változatban próbáltam ki. Most szakítottam ezzel, és egy nagyon finom  sós, omlós tésztát töltöttem meg  fűszeres párolt hagymával, és a tetejére szintén egy sós, fűszeres sütőtökös mascarponekrém került. Lehet most többen bolondnak néznek, de állítom ez a sós változat is nagyon finom. Már eleve a kukoricaliszttől nagyon omlós kosárkák magukban is finomak, és ehhez még hozzájön a balzsamecetes-szójaszószban párolt hagyma, na meg a szintén sós-borsos ízesítésű  mascarpone kikeverve a sütőtökpürével. Nálunk nagy sikere volt, így minden hagymakedvelőnek, és a különleges ételek kedvelőinek csakis ajánlani tudom a kipróbálását.





 Tészta hozzávalói:

 10 dk kukoricaliszt
15 dk búzaliszt
3 ek pirított szezámmag
1 dl olívaolaj
0,5 dl hideg víz
1 tk só
1 tk sütőpor

A szezámmagot egy teflon serpenyőbe, állandó kevergetés mellett, világos zsemleszínűre pirítani, majd kihűteni.

Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, hozzáadni a sót, a sütőport és a teljesen kihűtött pirított szezámmagot, majd összekeverni.
Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleönteni az olívaolajat, a vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Fóliába csomagolni, és 30 percre a hűtőbe tenni. (ha túl száraz lenne, pici vizet még lehet hozzáönteni)

A muffin sütőformákat vajjal kikenni.
A hűtőből kivéve, vékonyra kinyújtani a tésztát, majd akkorára kiszaggatni, hogy muffinforma nagyságú legyen. Ezután a kiszaggatott tésztával kibélelni a formákat és az alját villával megböködni, hogy sütés közbe, ne púposodjon fel. (én szilikonos formába sütöttem, és azt is kicsit kikentem vajjal)

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőfokon, szép aranybarnára sütni. A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni, majd rácsra szedni.




Töltelék:

2-3 db vöröshagyma (nagyobb)
1,5 dl víz
1 db húsleveskocka
gyömbér (kb. 2 cm)
1 ek balzsamecet
1 ek szójaszósz

A hagymát megpucolni, majd félbevágva, vékonyra felszeletelni.
Egy serpenyőbe tenni, majd felönteni a vízzel, hozzáreszelni a gyömbért (lehet por is), beletenni a húsleveskockát, belekanalazni a balzsamecetet és a szójaszószt, majd szép lassan addig főzni, hogy teljesen elpárologjon a folyadékot. (A végén egy sűrű szaftos, puhára párolódott hagymát kapunk.) Végül teljesen kihűteni.


Sütőtökös-mascarponés krém:

sütőtökpüré
mascarpone
 őrölt fehérbors


A sütőtököt megsütni, majd teljesen kihűteni.
A mascarponét simára keverni a teljesen kihűtött sütőtökpürével, az ízlés szerinti mennyiségű sóval és őrölt fehérborssal. (a borssal óvatosan bánjunk, mert a hagyma is elégé fűszeres)

Tálalás előtt a tésztát megtölteni a hagymával, majd a tetejére kanalazni a tökös-mascarponés krémet. (csakis tálalás előtt töltsük meg a tésztát, mert különben elázik a tölteléktől, és nem lesz finom ropogós)

2011. november 16., szerda

Tarte tatin birskörtével.



Nagy kedvencem a fordított torta, melyet bármilyen idénygyümölccsel meglehet sütni. Mivel sikerült megint nagyon szép birsalmát, és körtét is vennem, így most birskörtével készült. A tésztája is változó, mert sütöttem már kevert tésztával, nagy kedvencem még az egyszerűen, és gyorsan elkészíthető leveles tésztával készült változat, de most valami újat szerettem volna kipróbálni. Krisztián receptjei között rá is leltem egy első olvasásra finomnak tűnő omlós tésztás receptre. Igaz csak a tésztát készítettem el úgy mint ahogy a receptben szerepelt, de valóban nagyon finom omlós lett. A birset én fűszeres borban pároltam meg, majd cukor hozzáadásával karamellizáltam, és azt csorgattam a piteformában lévő gyümölcs tetejére. Sütés közben már olyan finom illatok lengték be a konyhát, hogy alig vártam, hogy megkóstolhassam ezt a finomságot. Igen, bátran mondhatom, hogy finomságot, mert az omlós tészta, és a karamellizált birskörte, nagyon finom volt így együtt.





Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg barnacukor
2 ek kristálycukor
1 tojássárgája
2-3 ek hideg víz

A lisztet összekeverni a cukorral, majd hozzáadni a kisebb darabokra vágott vajat, és 15 percre betenni a fagyasztóba.

Ezután kivenni, és kézzel összemorzsolni, majd hozzáadni a tojássárgáját, a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni a tésztát.
Közben meglehet párolni a birskörtét.

Töltelék:

3 db birskörte
2 dl fehérbor
vaníliaaroma
cukor
őrölt fahéj
4-5 db szegfűszeg

A birskörtéket meghámozni, félbevágni, a magházat kivágni, majd ízlés szerinti vastag szeletekre felszeletelni.

Egy serpenyőbe beleönteni a bort, majd hozzáadni ízlés szerinti mennyiségű cukrot, és vaníliaaromát, majd az őrölt fahajat, és a szegfűszeget is. Addig kevergetni még a cukor teljesen feloldódik, majd beletenni a felszeletelt birset, és szép lassan puhára főzni. Amikor már megpuhult, óvatosan kiszedni és kihűteni. 

A visszamaradt fűszeres borba, 2-3 ek cukrot tenni, majd kevergetve sűrűbb, de még folyós karamellt főzni belőle.

Egy piteformát vastagon kikenni vajjal, majd a kihűlt birset szépen elrendezni benne. Ezután a karamellt a körtecikkek tetejére csorgatni.
Végül kivenni a hűtőből a tésztát, és piteforma méretűre kinyújtani, majd befedni vele a gyümölcsöt. Villával több helyen megböködni, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékletű sütőbe, 35-40 perc alatt szép aranybarnára sütni.(én légkeverésnél, 150 fokon 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a formában hagyni kicsit hűlni, majd egy gyors mozdulattal egy tálcára ráfordítani a tortát, hogy a gyümölcs kerüljön felülre. 
Langyosra hűteni, majd felszeletelve tálalni.

2011. november 15., kedd

Almás palacsinta.



Egy finom tejfölös krumplileves mellé készült ez a palacsinta. Húsmentes levesekhez általában palacsintát, vagy  tésztát szoktam készíteni, így történt ez most is. Először csak a palacsinta gondolata fogalmazódott meg bennem, aztán megláttam az almákat a gyümölcskosárba, és rögtön beugrott, hogy akkor legyen almás palacsinta. Az almát lereszeltem és a palacsintatésztába kevertem bele, majd kisebb, de vastagabb palacsintákat sütöttem. Mivel így nem került megtöltésre, készítettem hozzá egy finom fahajas-vaníliás mártást. A fahajas mártással együtt nagyon finom volt a különben is szaftos palacsinta. Persze nem mindig készül hozzá mártás, olyankor csak fahajas porcukorral szórom meg. Gyors, egyszerű, ám igen finom volt az ebédünk, és a hús egyáltalában nem hiányzott.






 Hozzávalók:

15 dk liszt
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1mk szódabikarbóna
csipet só
2 db tojás
2 ek olvasztott vaj
2 dl tej
2 db alma
őrölt fahéj


Egy tálba beletenni a tojásokat, a csipet sót, cukrot, vaníliás cukrot, ízlés szerint őrölt fahajat, és a tej felét, majd kézi habverővel jól összekeverni.

A lisztet összekeverni a sütőporral, és a szódabikarbónával, majd az előzőleg összekevert masszához szitálni, és szintén összekeverni.

Ezután nagyobb lyukú reszelőn, belereszelni az előzőleg meghámozott almákat, majd belekanalazni az olvasztott vajat, és hozzáönteni a maradék tejet. Alaposan összekeverni, hogy egy sűrűbb palacsintatészta legyen.(ha szükséges, még tejet önteni hozzá)

A teflon palacsintasütőt egy pici olajjal megspriccelni, majd a masszából kisebb halmokat kanalazni bele. (nem kell elteríteni, csak amennyit a massza magától szétterül, így vastagabb palacsinták lesznek)

Végül a palacsinták mindkét oldalát szép lassan aranybarnára sütni.(sütés közben egy spatulával óvatosan átfordítani)





Fahajas-vaníliás mártás:

1 cs vaníliás pudingpor
6 dl tej
2 dl tejszín
fahéj
2 cs vaníliás cukor
cukor
reszelt narancshéj (el is hagyható)

A vaníliás pudingport, a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a fahajat, és a reszelt narancshéjat 2 dl tejszínnel simára keverni. 

A tejet felmelegíteni, majd állandó keverés mellett hozzákeverni a tejszínes-pudingos keveréket. Pár percig kevergetve főzni, hogy kicsit besűrűsödjön.

Tálaláskor a palacsinta tetejére kanalazni a fahajas-vaníliás mártást.  Mártás helyett, ízlés szerint megszórhatjuk fahajas porcukorral  tálalás előtt.

(A szárított, ledarált narancshéjat én magam készítem el a téli időszakban, majd lezárható üvegben tárolom, és egész évben azt használom a süteményekbe. Pontos leírás itt megtalálható)

2011. november 14., hétfő

Birskörte krémleves.



A nagymamánál még annak idején,  mindig sok-sok üveg birsalmabefőtt sorakozott az éléskamra polcain. Én pedig igen nagyon szerettem és arra a kérdésre, hogy milyen befőttet szeretnék enni, a válaszom az volt, hogy birsből készültet. Azóta sem ettem olyan finomat. Volt olyan év amikor sikerült nagyobb mennyiséget beszereznem ebből a nyersen kissé fanyar gyümölcsből, és akkor én is tettem el befőttet, de csakis kizárólag befőtt készült belőle. Aztán néhány éve, kezdtem másféle módon is elkészíteni, és levesbe, süteménybe is nagy kedvencem lett. Igaz mostanában egyre ritkábban sikerül beszereznem, na de ennek hamarosan vége, mert a napokban elültettünk egy birskörtefát és már csak azt a néhány évet kell türelmesen kivárnom, még termésre fordul. Most viszont szerencsém volt, és szép egészséges birsalmát, és birskörtét sikerült vennem, így  kedvemre süthetek-főzhetek. Tegnap a libacomb mellett sütöttem meg néhány szemet,(nagyon finom volt, recept itt található) ma pedig levest készítettem belőle. A birskörtét, és a körtét összefőztem, fehérborral, tejszínnel, és fűszerekkel ízesítettem, majd tálaláskor pörkölt mandulaforgácsot szórtam a leves tetejére. Az íze.......hát leírni nem is tudom, így mindenkit csakis biztatni tudok az elkészítésére.





1 db birskörte
1 db körte
2 dl fehérbor
7 dl víz
cukor (v. méz)
1 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
csipet só
4-5 db szegfűszeg
őrölt fahéj

A birskörtét és a körtét meghámozni, majd a magházat eltávolítva, kisebb darabokra felvágni.
Beletenni egy edénybe, majd felönteni a vízzel, ízlés szerint cukorral ízesíteni, majd hozzáadni a vaníliás cukrot, a csipet sót, a szegfűszeget és az őrölt fahajat. (én mézet is tettem bele) Jól kiforralni, majd mérsékelt lángon puhára főzni.

Amikor a gyümölcsök már teljesen megpuhultak, akkor botmixerrel pépesíteni, majd egy szitán átszűrni. (így nem kerülnek a magok bele a levesbe, és selymesebb lesz)

Ezután visszatenni a tűzre és kiforralni. A tejszínt simára keverni a borral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Szintén kiforralni, majd pár percig még szép lassan főzni. 

Egy teflon serpenyőbe beletenni a mandulaforgácsot, majd kevergetve szép világos színűre pörkölni. (amikor már szép színt kapott, rögtön kiönteni a forró serpenyőből, mert különben megég)

Tálalás előtt a levest langyosra hűteni, majd a tetejére pörkölt mandulaforgácsot szórva kínálni.

2011. november 13., vasárnap

Márton napi sült libacomb gyümölccsel és gesztenyével.



Márton napján egy finom mustáros ragulevest főztem libamellből, ma pedig vasárnap lévén, finom húslevest, természetesen most libaaprólékból, és  még libacombot sütöttem gyümölcsökkel és gesztenyével. Mivel még a mai napon mindenfelé tartottak a különböző Márton napi rendezvények, így gondolom nem szakítottunk mi sem a hagyományokkal, és lesz egész évben elegendő ennivalónk. A libacombokat együtt sütöttem meg a birsalmával, aszalt szilvával, mazsolával, és a sütési idő vége felé, mellékerült még az előzőleg félpuhára főzött gesztenye is.  A combok gyönyörű szépek voltak, és szerencsére a sütés végére sem lettek kisebbek. (még csodálkoztam is, mert már jártam úgy, hogy szinte felére összeestek sütés közben) Más köretet nem is készítettem, mert a gesztenye és a gyümölcsök mellé, szerintem más nem is illett volna hozzá. Igaz a Márton napi libaságoknak ezzel vége, de azért libát bármikor süthetünk, és én ezt a receptet bátran merem ajánlani mindenkinek.(további libából készült receptek itt megtalálhatóak)






Hozzávalók:

2 db libacomb
2-3 db birsalma
1 cs aszalt szilva
2-3 marék mazsola
50 dkg gesztenye
őrölt bors
kakukkfű
majoranna
2 dl fehérbor
méz
libazsír

A combokat alaposan átnézni, nehogy tokok maradjanak benne. Ezután folyóvíz alatt lemosni, és alaposan lecsepegtetni. Mindkét oldalát besózni, és megszórni ízlés szerint őrölt borssal. Lefedve éjszakára a hűtőbe tenni, hogy a só jól átjárja a húst.

Egy tepsibe kevés libazsírt tenni, majd belehelyezni egymásmellé a combokat. A combok mellé ízlés szerint, kakukkfüvet és majorannát szórni. 
A tepsi másik felébe beletenni a kockára vágott birsalmát, az aszalt szilvát, és a mazsolát. Ezután óvatosan aláönteni a bort, majd a tepsit fóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, másfél órán át lefedve párolni.

Közben a gesztenye végét éles késsel keresztbe kicsit bevágni, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. kb. 10 percig szép lassan főzni, majd leszűrni és hideg vízzel leöblíteni. Ezután lehúzni a külső vastag héját, majd az alatta lévő barnás, hártyát is eltávolítani.

Amikor a hús már kellően megpárolódott, kivenni a sütőből, és az előkészített gesztenyét is a tepsibe tenni. Mézet csorgatni a gyümölcsök tetejére, és vékonyan a combokat is lekenni.
Ezután visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni.

Tálaláskor a sült libacombokat a mézes gyümölccsel, és a gesztenyével kínálni. Gesztenye helyett, köretként krumplipürével is tálalhatjuk.

2011. november 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gulyásleves és kelt túrós lepény.




 A hétvégére ajánlott recept, pedig egy finom  gulyásleves, és kelt tésztával készült túrós lepény. A gulyásleves persze csak egy ötlet, mert a lepény mellé, bármilyen laktató leves készíthető. Nálunk nagyon kedvelt a gulyásleves, vagy éppen a babgulyás, de a füstölt csülkös bablevest sem vetjük meg. Amikor ezeknek a leveseknek egyikét főzöm ebédre, általában valamilyen kelt süteményt, vagy palacsintát készítek második fogásként. A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került a kelt tésztával sütött kapros túrós lepény. Már akkor eldöntöttem, hogy a hétvégén mindenképpen megsütöm, igaz most kapor nélkül. Aztán reggel neki is álltam a tészta dagasztásának, melyet most kézzel végeztem el. Öröm volt dolgozni a tésztával, és már így is látszott, hogy egy könnyű tésztát fogok kapni sütés után.  Valóban így is lett, a tészta légiesen könnyű, a túrós töltelék pedig nem túl édes, viszont habkönnyű, és a citromhéjtól, na meg a vaníliaaromától  nagyon finom lett.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
3 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
1 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só

A tejet a cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztőt és letakarva felfuttatni.

A margarint felolvasztani, kevergetve lehűteni, majd beleütni az egész tojást és villával jól összekeverni. 

Egy tálba beletenni a csipet sóval elkevert lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beleönteni a margarinos-tojásos keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Elkezdeni összekeverni, majd dagasztani. Először kissé ragadós lesz a tészta, de minél tovább dagasztjuk, egy szép sima állagú, nem túl lágy tészta lesz belőle. (én kb. 10 percig dagasztottam, közben pici lisztet szórtam még rá, és addig folytattam, még szépen elvált a tál falától)
Ezután kilisztezett kelesztőtálba tenni, a tetejét liszttel megszórni, majd meleg helyen, egy óra hossza alatt a duplájára keleszteni a tésztát. (kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát)

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a megkelt tésztát kinyújtani, és a tepsibe helyezni. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, és úgy emelem át a tepsibe)
Ezután konyharuhával letakarni, majd 30 percig újrakeleszteni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.



Töltelék:

50 dkg túró(félzsíros)
1 ek tejföl
15 dkg cukor
1 tk vaníliaaroma
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj



A túrót egy tálba tenni, majd villával összetörni. Ezután hozzáadni a cukrot, a vaníliaaromát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, és a vaníliás pudingport. Fakanállal alaposan összekeverni.(ízlés szerint még tehetünk bele cukrot)

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.

A tepsiben újrakelesztett tészta tetejére önteni a túrós masszát, majd egyenletesen elsimítani. 
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a lepény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.



A lepény mellé készült gulyásleves. Gulyáslevest  gondolom mindenki nagyon finomat tudd főzni, ezzel így vagyok én. A linkre kattintva azért megosztom a saját jól bevált gulyásleves receptemet.

2011. november 11., péntek

Mustáros libaraguleves.




Ma van Márton napja, és ilyenkor hacsak módom van rá, libából készül az ebéd. Kizáró ok, csakis kizárólag az szokott lenni, ha éppen nem sikerül beszereznem hozzá a libahúst. Idén igen nagy szerencsém volt, mert sikerrel jártam. Igaz először úgy tűnt, hogy égen, földön nincs egy árva libacomb sem az üzletek hűtőpultjaiban, egész libával meg mit kezdjek, amikor olyan nagyok, hogy hetekig rájárhatnánk, de ekkor betértem az újonnan megnyitott hentesüzletbe, és csodaszép libahússal találtam szembe magam. Rögtön be is vásároltam, így lesz finom raguleves, gyöngyöző libahúsleves, és sült libacomb is. Ma a raguleves készült el, a húsleves és a sült comb, majd vasárnap kerül az asztalra. A ragulevest a "MAGYAR KONYHA" legújabb számában fedeztem fel, és alig vártam, hogy elkészíthessem. A libamellből készült, zöldséges levesbe került egy kevés fehérbor, és kétféle mustár, melyektől különösen finom lett a raguleves. Igaz a mai napon már biztosan nem készíti el senki, de azért én a figyelmetekbe ajánlanám ezt a receptet, mert nagyon finom.(további libából készült receptek itt megtalálhatóak)








Hozzávalók:

50 dkg libamell
2-3 db sárgarépa
2 db zöldség (v. paszternák)
1 db vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
1 ek dijoni mustár
2 dl tejszín
1 dl fehérbor
1 ek liszt
2 db húsleveskocka
őrölt fehér bors
kakukkfű
libazsír



A libamellet ízlés szerint felkockázni. A vöröshagymát, és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni. A zöldségeket szintén megpucolni, majd ízlés szerint feldarabolni.

Egy edénybe kevés libazsírt tenni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és elkezdeni párolni. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadni a felkockázott libamellet, és fehéredésig párolni. Ezután belenyomni a fokhagymát, jól összeforgatni, majd beletenni a feldarabolt zöldségeket is. Ízlés szerint megszórni őrölt borssal, sóval, majd hozzáadni a leveskockát és a kakukkfüvet is. Alaposan összekeverni, majd megszórni a liszttel és 1-2 percig kevergetve tovább párolni. Végül felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd szép lassan puhára főzni.

A tejszínt simára keverni a borral és a mustárral, majd állandó keverés mellett, a készre főtt levesbe csorgatni. Kiforralni, majd pár percig tovább főzni.

Tálaláskor kínálhatunk hozzá, friss kenyeret, vagy péksüteményt, de így magában is nagyon laktató leves.