2011. október 31., hétfő

Almás pite.




Almás pite az örök, megunhatatlan sütemény. Többféle receptet kipróbáltam már, és mindegyik nagyon finomra sikerült. Most a családi receptet vettem elő amit az anyukám, és a nagymamám sokszor megsütött. A tésztájába természetesen zsír került, mivel annak idején a disznóvágásoknak köszönhetően, nem is használtak mást a főzéshez és a sütemények készítéséhez. Állítom ilyen finom omlós  tésztát, pl. vajjal vagy margarinnal soha nem kapnánk. Most annyira hagyományosan sütöttem meg a pitét, hogy még a tepsibe sem sütőpapír került, hanem azt is vékonyan zsírral kentem ki, és liszttel szórtam meg. Az almát nem pároltam meg csak lereszelt és ízesítettem, majd így terítettem el a tésztán. A sütési idő pedig éppen elég volt ahhoz, hogy finom puha szaftos legyen a töltelék. A végeredmény pedig mint a képeken is látszik, egy finom omlós tészta, szaftos almás töltelékkel.






Hozzávalók egy gáztepsihez:

50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 tk sütőpor
2 ek kristálycukor
1 egész tojás
csipet só
tejföl

alma
cukor
őrölt fahéj

mazsola
darált dió
vaníliás cukor





 A töltelék összeállításával kel kezdeni, mivel az almának kicsit állni kel mielőtt a tésztára kerül.
Az almákat meghámozni, majd lereszelni. Ízlés szerint megszórni kristálycukorral, őrölt fahéjjal és jól összekeverni. Legalább 30 percig állni hagyni, hogy az ízek átjárják, és az alma levet engedjen.

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a zsírt és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzákeverni a csipet só, a kristálycukrot és a sütőport. Ezután a közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni a tojást és belekanalazni 1-2 evőkanál tejfölt. Elkezdeni összegyúrni, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (a tejfölt én kanalanként adom hozzá, mert a liszttől is függ, hogy mennyi kell bele. lehet kicsit több, de lehet hogy éppen kevesebb)
Az összegyúrt tésztát kétfelé venni, majd két gombócot gyúrni belőle.

A tepsit vékonyan kizsírozni és megszórni liszttel, majd az egyik tésztát kinyújtani és belehelyezni, úgy hogy a szélét is befedje. (így nem ragad a tepsi oldalához a töltelék)

Ezután a tésztát megszórni darált dióval, majd a levétől kinyomkodott almát ráteríteni.(arra figyelni, hogy ne legyen túl szárazra kinyomkodva az alma)  Megszórni az alma tetejét egy csomag vaníliás cukorral, majd ízlés szerinti mennyiségű mazsolával.(a mazsola el is hagyható) Tenyérrel kicsit meglapogatni a töltelék tetejét, hogy egyenletes legyen.

A másik tésztát kinyújtani tepsi méretűre, majd befedni vele a töltelék tetejét. Egy pici tejjel lekenni, majd villával több helyen megböködni, hogy sütés közben a keletkező gőz, eltudjon távozni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon, szép aranybarnára sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

2011. október 29., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Hússzeletek tejfölös-zöldséges szószban.



Megint elérkezett a hétvége, és mivel most éppen hosszú hétvége van, így lehet egy kicsivel több időt szánni a főzésre. Igaz ez a recept egy kicsit macerásnak tűnhet, de  nyugodtan ellehet készíteni,  mert csak első olvasásra látszik annak. A végeredmény pedig kárpótol majd mindenkit, mert egy finom szaftos húst kapunk, melyhez nagyon jól illik a tejfölös-zöldséges szósz. Mivel mi kedveljük a szaftosabb húsokat, így én sertés tarjából készítettem, de csirkemellből, vagy pulykamellből is nagyon finom lesz. (már mindkettővel kipróbáltam) Én köretként rizst kínáltam hozzá, de krumplipürével, vagy éppen tésztával is tálalhatjuk.





Hozzávalók:

6 szelet tarja (v. csirkemell, pulykamell)
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl víz
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
2 db húsleveskocka
3 dl tejföl
1 ek mustár
1 ek liszt
50 dk mexikói zöldségkeverék
Floriol olaj

A tarjaszeleteket kiklopfolni, majd sózni és megszórni őrölt fehérborssal. Egy  edénybe kevés olajat önteni, felhevíteni, majd párperc alatt elősütni benne a húst. Ezután kiszedni és félretenni.

A visszamaradt olajba beletenni az apróra felvágott vöröshagymát, és elkezdeni üvegesre párolni. Ha már üveges, felönteni a borral és a vízzel, majd ízlés szerint fűszerezni. Ezután visszatenni az elősütött hússzeleteket, és puhára párolni.

Közben a mexikói zöldségkeveréket szintén puhára párolni. (én egy jénaitálba teszem, picit megsózom, lefedem, és a mikróba puhára párolom)

Amikor a hússzeletek teljesen megpuhultak, óvatosan kiszedni a főzőléből, és melegen tartani.

A visszamaradt hagymás levet, botmixerrel pépesíteni. Ezután visszatenni a tűzre és kiforralni.
A tejfölt simára keverni a mustárral és a liszttel, majd állandó keverés mellett a hagymás szószhoz önteni. Párperc alatt, állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni. Ezután hozzáadni az előzőleg megpárolt zöldségkeveréket és jól összekeverni. 
Végül visszatenni a hússzeleteket, majd párpercig együtt főzni, hogy az ízek jól összefőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint rizst, krumplipürét, vagy kifőtt penne tésztát kínálhatunk hozzá.

2011. október 28., péntek

Sütőtökös szuflé.




Sütőtököt sütöttem és közben bevillant, hogy mi lenne, ha a frissen kisült tökből szuflét sütnék. Gondoltam mit veszíthetek, legfeljebb kidobom, ha nem ízlik. Persze ez nem így történt, mert miért is ne ízlett volna, amikor a szuflé különböző változatait nagyon szeretjük. A sütőtököt is igencsak  kedveljük. A kettő együtt pedig, nagyon-nagyon finom volt. Így Halloween  közeledtével pedig mindenkit csakis biztatni tudok arra, hogy nyugodtan próbálja ki. Persze nem azt szeretném, hogy ezzel rémisztgesse bárki is a vendégeit.:)) Tavaly többféle süteményt sütöttem  az ünnep előtt és ajánlottam, igaz azok sem voltak rémisztőek, inkább csakis finomak, így idén is bátran merem ajánlani őket. A sütőtökös Halloween receptek itt megtalálhatóak.






A szuflé itt még sütés közben.


Hozzávalók 4 db szuflé formához:

10 dkg sütőtökpüré
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 ek tejföl
1 ek liszt
őrölt fahéj

vaj és kristálycukor a formához

A tojások sárgáját a porcukorral, és a vaníliás cukorral habosra keverni. Ezután hozzáadni a tejfölt és a teljesen kihűtött sütőtökpürét, és így is jól kikeverni. 
Ezután belekanalazni a lisztet és simára, csomómentesre keverni a masszát.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd fakanállal apránként, óvatosan,  a tökös masszához keverni.

A szuflé formákat vastagon kikenni a vajjal, majd megszórni kristálycukorral.
Ezután belekanalazni a masszát úgy, hogy a formák teljesen tele legyenek. A megtöltött formákat egy tepsire helyezni sütés előtt.

Előmelegített sütőbe, kb. 180 fokon 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütni a szuflékat. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, porcukorral megszórva, rögtön tálalni, mert különben összeesnek a szuflék.

2011. október 27., csütörtök

Harcsa vincellér módra.



Az utolsó othelló szőlőfürtök várakoztak a gyümölcsöskosárba, így azon gondolkoztam, mit is készítsek belőlük. Süteményt már sütöttem, bőségesen szemezgettük is eddig, így mindenképpen valami különlegességre gondoltam. Elővettem a "100 legjobb recept borral" című szakácskönyvemet, és elkezdtem lapozgatni. Hamarosan meg is akadt a szemem a "Harcsa vincellér módra" recepten. Végigolvasva már teljesen biztos voltam benne, hogy megtaláltam a számomra legmegfelelőbb receptet. Szerencsére még harcsa is volt a fagyasztóba, így minden hozzávalót összeszedtem, és már hozzá is láttam a főzéshez. A recepten csak annyit változtattam, hogy én liszt helyett a mártást kukoricakeményítővel sűrítettem be. A végeredmény pedig meggyőzött arról, hogy jól döntöttem, mert a harcsa nagyon finomra párolódott a fűszeres borban, a mártás pedig igazán jól illett hozzá. Köretnek párolt rizst kínáltam, mint az eredeti receptben szerepelt, de szerintem krumplipürével is nagyon finom lehet. Bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

60 dkg harcsafilé
50 dkg vörös szőlő (nálam otelló)
3 dl vörösbor
3 dkg vaj
1 ek kukoricakeményítő
őrölt fehér bors
1 db babérlevél
3-4 szegfűszeg
1 mk fahéj
2 ek méz (el is hagyható)

A harcsafilét ízlés szerint besózni, és megszórni őrölt fehér borssal, majd 30 percig állni hagyni, hogy az ízek kicsit átjárják.
Ezután beletenni egy serpenyőbe,  felönteni a borral, majd hozzáadni a babérlevelet, a szegfűszeget, és az ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. 
Lefedve kb. 10 perc alatt készre párolni a harcsaszeleteket, majd kiszedni és tálalásig melegen tartani.

A visszamaradt fűszeres borba, belekanalazni a mézet, hozzáadni a vajat, majd kevergetve addig melegíteni még a vaj teljesen felolvad. (a méz el is hagyható!!!, de mi édesebben szeretjük a gyümölcsmártást azért tettem bele)
Ezután beletenni a leszemezett szőlőt, majd szép lassan, néha óvatosan megkeverve, kb 5 percig főzni.

A kukoricakeményítőt egy pici vízzel simára keverni, és állandó keverés mellett a szőlőhöz csorgatni. Végül óvatosan kevergetve, kiforralni, hogy kicsit besűrűsödjön a mártás.

Tálaláskor a harcsaszeleteket a szőlőmártással és párolt rizzsel kínálni. (kínálhatunk hozzá még ízlés szerint krumplipürét is)

2011. október 26., szerda

Körtés tarte tatin. ( fordított körtetorta)



Szeretem a fordított gyümölcsös tortákat, akár kevert tésztával, akár mint most ez  a körtés változat, leveles tésztával készül. Nagyon finom, és nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, nincs vele sok macera. Persze amilyen gyorsan elkészül, olyan gyorsan el is fogy, mert langyosan egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Gyümölcsöt pedig mindenki ízlésének megfelelőt választhat hozzá, most ősszel pl.körtét, almát, szilvát....Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejszínhabot, vaníliafagylaltot. Én most ezektől eltekintettem, és csakis a finom karamellizált gyümölcs ízét, és a ropogós leveles tésztát élveztem, falatozás közben.





Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
3 db körte
3-4 ek barnacukor
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
3 dk margarin
reszelt narancshéj(el is hagyható)
1 dl rum

A körtéket meghámozni, majd felszeletelni. Citromlevet csorgatni rá, majd óvatosan összeforgatni, így nem barnul meg.

A fagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedni, majd a sütéshez használt serpenyő méretére vágni. (mielőtt a gyümölcsre teszem, akkor vágom méretre)

Egy serpenyőbe beletenni a barnacukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve elkezdeni karamellizálni. Amikor már felolvadt, és szép világos barna színt kapott, hozzáadni a margarint, majd a rumot is. Párpercig kevergetve tovább karamellizálni. 
Ezután belehelyezni szép sorba a körteszeleteket, majd párperc alatt puhára párolni.
Végül a puhára párolódott körték tetejére helyezni a leves tésztát.

Előmelegített, forró sütőbe helyezni, majd párperc alatt, szép aranybarnára sütni a tésztát, a gyümölcs tetején.
A sütőből kivéve, egy hirtelen mozdulattal ráfordítani egy tálcára, úgy hogy a körteszeletek kerüljenek felülre. 

Langyosan tálalni. Ízlés szerint kínálhatunk hozzá tejszínhabot, vagy vaníliafagylaltot. 

2011. október 25., kedd

Otelló-szőlős krémes.



A napokban egy újságot lapozgatva a receptes oldalhoz érve, megakadt a szemem a szőlős krémes recepten. Végig olvasva, kicsit kétkedve fogadtam, hogy mi sülhet ki belőle, de a képre tekintve pont azt láttam, amire éppen gondoltam. Két leveles tészta között, szétfolyt, otelló szőlőszemekkel teli krémet. A látvány nem nyerte el a tetszésemet, viszont ötletadónak jó volt. Így aztán elkészült az én otelló szőlős krémesem, mely csak annyiban hasonlít az újságban látotthoz, hogy szintén szőlővel, és leveles tésztából készült. Én a saját jól bevált krémembe kevertem bele a szőlőszemeket, és ezzel töltöttem meg a lapokat. Tejére tejszínhab is került. Nagyon finom volt a ropogós lapok közé töltött, habos, krémes, szőlőszemekkel megbolondított töltelék. 






Hozzávalók:
2 cs leveles tészta
6 db tojás
20-25 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 l tej
4 cs vaníliás pudingpor
otelló szőlő
5 dl Hulala (v. tejszín)




Az előnyújtott, fagyasztott, leveles tésztát felhasználás előtt szobahőmérsékleten hagyni kiengedni.
Ezután az egyik lapot az alatta lévő papírral együtt, egy tepsire tenni, majd villával megböködni, hogy sütés közben ne púposodjon annyira fel.(így is kissé felfog)
Ezután előmelegített, forró sütőbe helyezni és párperc alatt szép aranybarnára sütni.

A másik lapot sütés előtt egyforma méretűre felvágni, és az előbbi módon szintén szép aranybarnára sütni.

A tojások sárgáját egy tálba tenni, majd a fele mennyiségű cukorral,  a vaníliás cukorral, és egy kevés tejjel simára keverni.
Ezután egyesével belekeverni a vaníliás pudingport, úgy hogy sima állagú, csomómentes legyen.

A maradék tejet összekeverni a maradék cukorral és feltenni forrni. Amikor már elkezd forrni, állandó keverés mellett belecsorgatni a pudingos masszát. Kevergetve párperc alatt, sűrű masszává főzni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a forró masszához keverni.
Végül az előzőleg alaposan megmosott, leszemezett, és teljesen lecsepegtetett szőlőszemeket szintén a krémhez keverni.

Egy tálcára ráhelyezni az egész lapban megsütött leveles tésztát, majd rákanalazni a langyos krémet. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd teljesen kihűteni.

A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd a teljesen kihűlt krém tetejére kenni.

Végül a ráhelyezni a habra a külön kisütött kis tésztalapokat, majd a tetejét porcukorral ízlés szerint megszórni.

2011. október 24., hétfő

Sütőtökös palacsinta.



Néhány évvel ezelőtt, még el sem tudtam volna képzelni, hogy a sütőtököt az egyszerű sütőben való megsütésen kívül, másképpen is felhasználjam. Azóta persze már készült belőle leves, sütemény, muffin. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak!!)  Most pedig éppen palacsinta, melyet így Halloween közeledtével kipróbáltam és állítom, nagyon finom lett. Bátran megsüthetjük a vendégeink számára. Na nem azért hogy ezzel riogassuk el a vendégeket, inkább abból a célból, hogy bezsebeljünk érte néhány dicsérő szót.  A tésztája nagyon finom szaftos, és a sárgabaracklekvár remekül illik hozzá, de egy kis tejszínhabbal, vagy éppen olvasztott csokoládéval leöntve is kitűnő desszert.







Hozzávalók:

12 dkg liszt
25 dkg sütőtökpüré
2 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna
csipet só
2 db tojás
2 ek olvasztott vaj
2 dl tej
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)




Egy tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt narancshéjat, csipet sót, ízlés szerint őrölt fahajat és a tej felét, majd jól összekeverni.

A lisztet összekeverni a sütőporral és a szódabikarbónával, majd az előzőleg összekevert masszához szitálni, és szintén jól összekeverni.

Ezután belekanalazni az előzőleg megsütött, és teljesen kihűtött sütőtökpürét, az olvasztott vajat és a maradék tejet, majd simára keverni. (egy sűrűbb palacsintatésztát kell kapni)

Egy teflonserpenyőt felhevíteni, majd olajjal kicsit megspriccelni és kisebb halmokat kanalazni bele a masszából. (nem kel elteríteni, csak amennyit a massza magától szétfolyik, hogy vastagabb palacsinták legyenek)

Végül a palacsinták mindkét felét, szép lassan aranybarnára sütni.(sütés közben egy spatulával óvatosan átfordítani)

Tálaláskor ízlés szerint sárgabaracklekvárral, tejszínhabbal, vagy olvasztott csokoládéval leöntve kínáljuk.

2011. október 22., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gombaleves, sajtos tészta, esetleg habos-palacsinta.




A hétvégi receptajánló most alkalmazkodik az időjáráshoz, és igaz ma csodálatos napsütésben volt részünk, azért kint igencsak csípős hideg volt. Ilyenkor bizony jól jön egy melengető, laktató leves. Mivel az egyik kedvencem a gomba, így egy finom levest főztem belőle, levesbetétnek pedig petrezselymes-vajas galuskát szaggattam bele. Persze azért a leves mellé készült még sajtos-rakott tészta is, de aki esetleg egy édes finomságra vágyna, annak a mogyorókrémes-habos palacsintát tudnám ajánlani. Mindkettő, akarom mondani, mindhárom remek választás, legalábbis nálunk nagy kedvencek. Ilyen hidegben pedig gondolom mindenki szívesebben kapcsolja már be a sütőt, vagy éppen süti a palacsintát.






Leves hozzávalói:

50 dk gomba
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
ételízesítő
őrölt feketebors
1 tk liszt
pirospaprika
petrezselyemzöld
tejföl
Floriol olaj


A gombát és a zöldségeket megtisztítani, majd apróra feldarabolni.
Egy edénybe kevés olajat önteni, majd felhevíteni, és hozzáadni a feldarabolt zöldséget és a sárgarépát. Párpercig párolni, majd hozzáadni az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát, majd tovább párolni.
Ezután beletenni a gombát, ízlés szerint megfűszerezni, majd néha megkeverve, addig párolni még a gomba levet enged. Ekkor megszórni a liszttel és a pirospaprikával, jól összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve, szép lassan puhára főzni.

Amikor már a gomba és a zöldségek elég puhák, beleszórni az apróra vágott petrezselyemzöldet, és belecsorgatni az előzőleg egy kevés levessel simára kevert tejfölt.
Végül beleszaggatni a petrezselymes-vajas galuskát, és tovább főzni addig, még a galuskák feljönnek a leves tetejére.




A leves mellé kínálhatunk sajtos-rakott tésztát. (amennyiben sósra vágyunk)


2011. október 20., csütörtök

Eredményhírdetés!!!!



Véget ért a játék, melynek nyereményeit a 18 db ajándékutalványt a Zalakaroson található Aphrodite Wellness Hotel ajánlotta fel, a játékban résztvevők részrére. Sorsolásra nem került sor, mivel a játékra jelentkezők kőzül "Kati" levélben megírta, hogy neki sajnos nem felel meg az időpont, így sajnos most nem vesz részt a játékban.  Ildikó Termózes, viszont sajnálatos módon, nem tudott itt a blogba kommentet írni, (ezen nem is csodálkozom, mivel én sem tudok a saját blogomba kommentelni, kitudja miért) így Ő a facebookon jelentkezett a játékra, és természetesen felkerült a listára. Bonbonmánia pedig nemrégiben nyert szintén egy teljesen ingyenes wellness-hétvégét a szállodába,(melyet még nem vett igénybe) így szerintem etikátlan lenne, a többi játékossal szemben, ha itt is a sajátjának mondhatna egy kedvezményre jogosító utalványt. Ezért elnézését kérem!!!!Mivel 18 ajándékutalvány van, így minden jelentkező nyertesnek tudhatja magát!!!!! Megkérnék mindenkit, hogy a fozocskezes@citromail.hu címemre küldjétek el a postai címeteket, hogy az utalványokat minél előbb postai utón részetekre eltudjam küldeni.

A szerencsés nyertesek névsora:

Andi
Sophie
Sütis néne
vanocska
Melcsi
fildus
Ibolya
martinelli
Ami
Ildikó Termózes
Suncika (Anya)
Tamás
Icu
Pityu
Elif
Rozi
Mariann
Viki

Gratulálok a nyereményetekhez, és mindenkinek nagyon kellemes pihenést, kikapcsolódást, felfrissülést, és csodálatosan szép napokat kívánok Zalakaroson az Aphrodite Wellness Hotelben!!!!

2011. október 19., szerda

Túrós Zserbó.



Egyik nagy kedvencünk a zserbó, és nincs is olyan ünnep, melyre ne sütném meg. Most a zserbót egy kicsit átváltoztatva, az eredeti lekváros-diós töltelék mellett, finom túrós masszával sütöttem meg. Már nagyon régen sütöttem így, és most is csak az juttatta az eszembe, hogy a fagyasztóba pakolászás közben a kezembe került egy zacskó, melyben  darált dió volt.  Mivel a zserbót én jó sok lekvárral, és dióval szeretem, ahhoz pedig nem lett volna elég ez a dió, így gondoltam itt a remek alkalom a túrós zserbó sütésére. Ennél a süteménynél kétféle lapot kell gyúrni, egy sárgát, és két barnát, de ez ne vegye el senkinek a kedvét, mert lehet kicsit tovább tart az összeállítása a süteménynek, viszont a végeredmény kárpótol a ráfordított időért. Én most a tésztába zsírt tettem a vaj helyett, mert szerintem így sokkal omlósabb lesz a sütemény.






Hozzávalók a kakaós lapokhoz:

25 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
6 dkg vaj (v. zsír)
1 ek kakaó
1 kk szódabikarbóna
2 kk sütőpor
2-3 ek tejföl


Egy tálba beletenni a lisztet, majd hozzáadni a puha vajat (v. zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót és jól összekeverni. Ezután kanalanként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután kétfelé venni a tésztát, és két gombócot gyúrni belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.



Hozzávalók a sárga laphoz:

15 dkg liszt
5 dkg kristálycukor
3 dkg vaj (v. zsír)
1/2 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
1-1,5 ek tejföl

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a puha vajat (v. a zsírt) és elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a cukrot, a szódabikarbónát és a sütőport, majd jól összekeverni. Ezután apránként hozzáadni a tejfölt, és egy könnyen nyújtható tésztává összegyúrni. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)
Ezután a hűtőbe tenni, felhasználásig.





Töltelék hozzávalói:

50 dkg túró
3 tojás
1 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
porcukor
1 ek tejföl

sárgabarack lekvár
darált dió
vaníliás cukor

Egy tálba beletenni a túrót, és villával kicsit összenyomkodni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport,  a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját és jól összekeverni.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a túrós masszához keverni.

Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett, és kinyújtott sárga tésztát belehelyezni. (én ezt a tésztalapot a sütőpapíron nyújtottam ki, és úgy helyeztem bele a tepsibe)

Ezután ízlés szerint megkenni a tésztát lekvárral, majd megszórni a darált dióval, és a vaníliás cukorral.

Kinyújtani az egyik barna tésztát, majd befedni vele a tepsiben lévő, lekváros-diós tölteléket.
Ezután vékonyan megkenni lekvárral, és megszórni darált dióval. (ez a lekváros-diós réteg vékonyabb legyen mint az előző lapon lévő)
Ezután óvatosan rákanalazni a túrós masszát.

Végül kinyújtani a másik barna tésztát is, és óvatosan befedni vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megböködni.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 45 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztani, majd hozzáadni 2 ek étolajat és simára keverni.
Ezután a teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatni és egyenletesen elsimítani.
Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.

Tálalás előtt, éles késsel, ízlés szerint a tepsiben felszeletelni.

2011. október 18., kedd

Pestós-paradicsomos tésztasaláta.




Nagy bánatomra elromlott a laptopom, így sajnos napok óta csak nagyon ritkán jutok még a saját blogomba is, másokéról már nem is beszélek. Na, de majd csak hamarosan megoldódik ez a helyzet, és újra naponta jelentkezem új receptekkel, mert főzni azért minden nap főzök. Addig is kihasználom a szép, de kissé csípős, napsütéses időt és téliesítem a kertemet, virágaimat. Nagy főzőcskézéshez igaz nem volt kedvem, így egy gyorsan elkészíthető tésztasalátát hoztam össze. A tészta most boltban vásárolt volt, így azalatt az idő alatt ameddig a tésztát főztem, elkészült a paradicsom, és a sült virsli is. Bazsalikomos pestoval, egy igen remek ebéd kerekedett ezekből a hozzávalókból. Én a koktélparadicsomot tettem hozzá, de bármilyen paradicsomból készülhet. Ízlés szerint a paradicsomnak csak a húsából, vagy mint én is tettem , a magjával együtt. Mi melegen ettük, de hidegen is nagyon finom.




Hozzávalók:

25 dkg zöldséges penne
bazsalikomos pesto
40 dkg paradicsom
2 pár virsli
10 dkg sajt
őrölt bors
olívaolaj


A tésztát enyhén sós, forrásba lévő vízbe puhára főzni, majd hideg vízzel leöblíteni.

A virslit apróra felkockázni, majd egy serpenyőbe 2-3 ek olívaolajon pár perc alatt megsütni.

A paradicsom héját egy késsel kicsit bemetszeni, majd szűrőbe tenni, és forrásba lévő vízbe mártani, egy-két pillanatra. Utána rögtön hideg vízzel leöblíteni. Ezután a héját lehúzni, majd ízlés szerint feldarabolni.(a magját is kilehet vágni, és csak a paradicsom húsát tenni a salátába)

Az ízlés szerinti sajtot (én trappistát tettem bele) szintén felkockázni.

Egy edénybe kevés olívaolajat önteni, majd hozzáadni a kifőzött, lecsepegtetett tésztát és összekeverni. Ezután hozzáadni az ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomos pestot, sót, őrölt borsot és jól összekeverni. Ezután hozzákeverni a sült virslit, a kockára vágott sajtot, majd a paradicsomot is. Végül óvatosan összekeverni, majd tálalni.

Tálalhatjuk melegen, de ízlés szerint hidegen is fogyaszthatjuk. (én minkét változatot megkóstoltam, és nagyon finom volt)

2011. október 16., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér, a Kenyér Világnapja alkalmából.




Limara a napokban a facebook-on meghírdetett egy mozgalmat abból a célból, hogy okt. 16.-a a Kenyér Világnapja alkalmából minél többen süssünk kenyeret. A felhívás úgy szólt, hogy mindenki süssön két kenyeret, melyből az egyiket ajándékozza el. Én nagyon ritkán sütők, sőt enni is csak elvétve eszem kenyeret, de ennek a meghívásnak mindenképpen szerettem volna eleget tenni. Két kenyeret sütöttem, az egyik a jólbevált fehérkenyér receptje alapján készült, melyet aztán a szomszédba el is ajándékoztam. Igaz azért elmondtam, hogy milyen alkalomból sütöttem nekik is kenyeret, nehogy a végén még félreértés legyen ebből a gesztusból. Nagyon örültek a frissen illatozó kenyérnek. A másik kenyeret pedig magunknak sütöttem, és ez már teljes kiőrlésű lisztből készült. Már egyszer sütöttem ebből a lisztből kenyeret, akkor a kenyérsütőgépben és nem voltam tőle elragadtatva. Most viszont csak a dagasztást bíztam a gépre, majd kelesztőtálba kelesztettem, és jénaiban sütöttem meg a sütőbe. Gyönyörű szépen megsült, a héja ropogós, a belseje pedig puha, és nagyon finom.






Hozzávalók:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek burgonyapehely
2 ek olaj
4 dl víz
3 mk só
1 tk cukor
1,5 dk élesztő(friss)


A kenyérsütőgép üstjébe először belekanalazni az olajat, majd ráöntötteni a langyos vizet. Ezután belekanalazni a burgonyapehellyel és a sóval összekevert lisztet. Végül a liszt tetejére szórni a cukrot, és rámorzsolni az élesztőt.
Elindítani a dagasztó programot, és megdagasztani a kenyeret. Ezután egy lisztezett kelesztőtálba áttenni a megdagasztott tésztát, majd langyos helyen egy órán át megkeleszteni.
Amikor a kenyértészta szépen megkelt, lisztezett felületen megformázni.

Egy jénaitálat kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni a veknit. Ezután a jénai tetejével lefedni, majd langyos helyen 30 percig újrakeleszteni.

Amikor lejárt az idő, a vekni tetejét éles késsel bemetszeni, majd vízzel jól lespriccelni. A jénai tetejét szintén lespriccelni a vízzel, majd lefedni vele a jénait.

Előmelegített sütőbe tenni, majd légkeverésnél 170 fokon 50 percig sütni. Ezután kivenni a sütőből és a tetőt óvatosan leemelni, majd a kenyeret megspriccelni megint a vízzel. Végül visszatenni a sütőbe, de már tető nélkül, és szép aranybarnára sütni.

A sütés befejeztével a kenyeret rácsra tenni, majd megint lespriccelni vízzel. Ettől a kenyér szép cserepes lesz.


 Ez pedig az ajándékba sütött fehérkenyér!!!!


2011. október 14., péntek

Játék!!! Játék!!! Játék!!!



Mielőtt a "Játék"-ról írnék, előtte szeretnék néhány szót szólni magáról az Aphrodite Wellness Hotel-ről.  Igen csendes helyen található, ám a Gyógyfürdőtől csak néhány percnyi távolságra. A pihenni, és kikapcsolódni vágyok számára a legideálisabb hely. Az épület nem csak kívülről nagyon szép, de belépéskor rögtön magával ragadott bennünket a Római korra emlékeztető, nagyon igényes, színvonalas berendezés. Ezt már csak a fogadtatás múlta felül, mert megérkezésünkkor a Recepción nagyon kedvesen üdvözöltek bennünket, majd egy finom cappuccino mellett kaptunk részletes tájékoztatást a szálloda szolgáltatásairól. A szobánkba felérve, szintén nagy megelégedéssel láttuk, hogy nagyon szép, tiszta, minden igényt kielégítő. Természetesen az étkezésünket is a szállodán belül oldottuk meg, mivel mindenképpen szerettük volna megkóstolni a saját  farmról származó "bio" hozzávalókból készített ételeket. Mondhatom, nem bántuk meg, mert nem csak bőséges, de nagyon finom is volt minden étel. (bizony annyiféle finomságtól roskadoztak a tálalók, hogy nehéz volt nem mindet végigkóstolni) A Wellness részleg is minden igényt kielégít, így mi a Gyógyfürdőbe át se mentünk, mert házon belül is megkaptuk ugyanazokat a szolgáltatásokat. Tehát nagyon jól éreztük magunkat, és mindenkinek tiszta szívből ajánlani tudom látogasson el az Aphrodite Hotelba, ha egy kis pihenésre, kikapcsolódásra vágyik.


Mivel a Laptopkonyha ajándékaként tölthettük el a szállodában ezt a pár napot, így beszélgetés közben ráterelődött a szó arra, hogy van egy saját, receptes blogom. Na ekkor ért csak igazán nagy meglepetés, mivel a szálloda vezetője, rögtön felajánlott 18 darab ajándékutalványt, abból a célból, hogy kisorsolásra kerüljenek a látogatóim között. Nagyon megköszönve, vettem át az utalványokat, és most ugyanolyan boldogan szeretném kisorsolni őket. Nem kell érte mást tenni, annak aki szeretne elutazni, és pihenni ezen a csodálatos helyen, csakis egy kommentet (megjegyzést) hagyni október 14.-19.-e között itt a bejegyzés után.

Minden egyes utalvány tartalmaz 5000 Ft értékű szállásutalványt és 5000 Ft értékű wellnessutalványt

Amely felhasználható Zalakaroson az Aphrodite--Venus--Hotel-ben!!!!!!

Mindenkit szeretettel várok erre a kis játékra, és izgatottan várom a pihenni, kikapcsolódni vágyókat!!!!

2011. október 13., csütörtök

Csodálatos napok Zalakaroson, az Aphrodite Wellness Hotel-ben.



Újra itt vagyok,  és néhány napos eltűnésemnek az oka pedig nem más, minthogy  nemrégiben a Laptopkonyha sorsolásán megnyert wellness-hétvégét, átváltva hét elejére Zalakaroson pihentünk. Csodálatos szép helyen volt a szállásunk, az Aphrodite Wellness Hotel-ben. Maga a Hotel nagyon színvonalas. Szépen, igényesen berendezett szobáival, minden igényt kielégítő Római fürdőjével, és nem utolsó sorban, igen ízletes bio ételeivel kényeztetett bennünket. Különböző szolgáltatásokkal, kirándulási lehetőséggel várnak minden kedves vendéget. A szállodától  párpercnyi sétával ellehet jutni a Gyógyfürdőhöz. Bevallom mi csak kintről néztük meg a fürdőt, mivel a Hotel wellness részlegében minden szolgáltatás a rendelkezésünkre állt. Részt vettünk egy városnéző túrán, melyen megismerkedhettünk Zalakaros régi, és új életével, látnivalóival. Túravezetőnk elvitt minket a közeli kilátóhoz is, és az akkor még kissé csípős időben, finom forralt borral kedveskedett minden résztvevőnek. A délutáni szikrázó napsütésnek köszönhetően pedig, elmentünk és körbejártuk a Kis-Balatont. Csodaszép helyeken jártunk, szavakkal nem is lehet leírni, ezt látni kell. Minden pihenni, kikapcsolódni vágyó olvasómnak tiszta szívből ajánlom Zalakarost, és ott is az Aphrodite Wellness Hotelt!!!!!!!





 A Gyógyfürdő kapujában.




 A Kilátó, melyről belátható az egész környék.




A Kis-Balaton.



A Bivalyrezervátum.

2011. október 9., vasárnap

Mascarponés-csokoládés málnakocka.



Sajnos tagadhatatlanul beköszöntött a nyirkos, hideg, esős ősz. Ezzel véget ért a kertembe a málnaszezon. Szerencsére még párnappal ezelőtt, az esőt megelőzve, leszedtem az utolsó beérett termést. Mivel folyton termő fajta, így nyár elejétől, késő őszig terem. Igaz idén a szárazságnak, és a nagy melegnek köszönhetően, kevesebb málnát sikerült leszedni, de még így is került a fagyasztóba is. A hűtőbe várakozó málnával, végül egy finom málnás süteményt sütöttem, melynek az alapötletét a mascarponés körtetorta adta. A tészta ugyanúgy készült, csak most nem tortaformába sütöttem meg, hanem egy tepsibe. A töltelék annyiba változott, hogy a mascarponéba került egy tábla csokoládé is. Tetejét bőségesen megszórtam málnaszemekkel, és mandulaforgáccsal. Mire a sütemény kisült, majd kihűlt, hogy szeletelni tudjam, akkorra az eső is elállt, és igaz kissé hűvös van, egész délután  sütött a nap.





Hozzávalók 20 x 30 tepsihez:

20 dk liszt 
6 dk kristálycukor
10 dk vaj
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj 
1 tojássárgája
csipet só
1-2 ek víz

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzákeverni egy csipet sót, majd a vajjal elkezdeni összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadni a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, és kanalanként a vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni. 
Folpack fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni, pihentetni.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a hűtőből kivett tésztát kinyújtani, és kibélelni vele a formát.(én a sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát, és úgy emeltem bele a tepsibe)
A tepsiben lévő tésztát villával megböködni, majd óvatosan beleönteni a tölteléket.





Mascarponés-csokoládés töltelék:

15 dk mascarpone
1 tábla csokoládé
15 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 egész tojás
1,5 dl tejszín
1 cs vaníliás pudingpor

Tetejére:
málna
mandulaforgács

A mascarponét elkezdeni kikeverni a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a felolvasztott, kihűtött csokoládét is.

Ezután hozzákeverni egyesével az egész tojásokat, majd a vaníliás pudingport és a tejszínt.(addig keverni, hogy teljesen sima állagú legyen)
Végül a tepsiben lévő tészta tetejére önteni a masszát.

A málnát szűrőbe tenni, majd folyóvíz alatt megmosni, és alaposan lecsepegtetni. Végül a massza tetejét kirakni a málnával, és megszórni a mandulaforgáccsal.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőfokon 40-45 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 40 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.

2011. október 8., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Pikáns csirkemájas ragu, házi tésztával.



Hétvégére szeretném ajánlani ezt az egyszerű, gyorsan elkészíthető receptet  mindenkinek, aki szereti a tésztát, és csirkemájat. Amennyiben bolti tésztával készítjük, akkor bő félóra alatt, egy remek ebédet tudunk a tányérunkra varázsolni. Házi készítésű, frissen gyúrt tésztával, kicsit több időt vesz igénybe, de a végeredmény kárpótol a ráfordított időért. A ragu a paradicsompürének, a bornak és a fűszereknek köszönheti a pikáns, ám nagyon finom ízvilágát. A megadott hozzávalókból, én két fő részére készítettem el az ebédet.






Hozzávalók a raguhoz:
20 dk csirkemáj
1 cs bacon
1 db sárgarépa
1 db lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
1.5 dl fehérbor
1 db babérlevél
1 db húsleveskocka
őrölt feketebors
csipet cukor

A bacont apróra felkockázni. A sárgarépát megtisztítani, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni. A lilahagymát és a fokhagymát megpucolni, majd apróra felvágni. A csirkemájat kisebb darabokra vágni.

Egy serpenyőbe beletenni a felkockázott bacont, majd elkezdeni zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, hozzáadni az apróra vágott lilahagymát, majd a fokhagymát, és üvegesre párolni.
Végül hozzáadni a vékonyra feldarabolt sárgarépát és párpercig kevergetve tovább párolni.

Ezután belekanalazni a paradicsompürét, hozzáadni a csipet cukrot, a húsleveskockát, ízlés szerinti mennyiségű őrölt feketeborsot, a babérlevelet, majd hozzáönteni a bort. Jól összekeverni, kiforralni, majd a hőfokot mérsékelve puhára főzni.

Amikor a sárgarépa már kellően megpuhult, hozzáadni a kisebb darabokra vágott csirkemájat. Kb. 10 perc alatt, néhányszor óvatosan megkeverve készre főzni a ragut.




Tészta hozzávalói:

15 dk liszt
1 egész tojás
1 ek paradicsompüré
1 tk só

A lisztet egy tálba önteni, majd a közepébe mélyedést csinálni és beletenni a sót,  az egész tojást és belekanalazni a paradicsompürét.
Villával jól összekeverni, majd kézzel elkezdeni összegyúrni a tésztát. Amikor már teljesen sima állagú lesz, akkor lisztezett felületre helyezni és a tállal lefedni. Legalább 15 percig, így pihentetni, majd hat részre felvágni, és tésztagéppel szép vékonyra kinyújtani.(természetesen kézzel is kilehet szép vékonyra sodorni)

A vékonyra nyújtott tésztát, 1-2 órán át lisztezett felületen szárítani, majd metéltnek felvágni.
Végül enyhén sós vízbe kifőzni, majd leszűrni és lecsepegtetni.
(amennyiben szárított tésztát használunk, akkor azt is enyhén sós vízbe kicsit hosszabb idő alatt puhára főzni)

Tálaláskor a lecsepegtetett tésztát tányérra szedni, majd rákanalazni a csirkemájas ragut. Tetejére ízlés szert sajtot reszelni.

2011. október 6., csütörtök

Almás pasztinákleves. (paszternák)




A saját receptjeim mellett, szeretek kipróbálni számomra új, és különleges recepteket, melyeket nézelődés közben fedezek fel. Én úgy gondolom, hogy nemcsak a régi jól bevált ételeket kell nap mint nap főzni, hiszen a neten található recepteknek is pont az a célja, hogy minél többen megpróbálkozzanak az elkészítésükkel. Szerintetek is így van??? , vagy csak én látom rosszul. Tehát nézelődtem, és a Laptopkonyha Pasztináklevesén megakadt a szemem. Mivel tegnap szedtem fel a kertembe a pasztinákot, így éppen kapóra jött ez a leves. Húsmentes, tele zöldségekkel, és a tálaláskor hozzáadott ropogós almával nagyon finom. Bátran merem ajánlani mindenkinek. Főként Kriti-kus és kolléganője figyelmét, külön is felhívnám rá!!!!:))))






Hozzávalók:

2 db pasztinák (nagyobb)
1 db  sárgarépa (nagyobb)
2 db krumpli 
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 db zöldségleveskocka
2 dl tejszín
1/2 citrom reszelt héja
őrölt feketebors
2 db alma
petrezselyemzöld
olívaolaj

 

Az alma kivételével a hozzávalókat megpucolni, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni.

Egy edénybe kevés olívaolajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát, és elkezdeni párolni. Pár perc után hozzáadni a szintén apróra vágott fokhagymát, majd a feldarabolt paszternákot, a sárgarépát, és a reszelt citromhéjat. Alaposan összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje. 

Ezután beletenni a zöldségleveskockát, és ízlés szerint sót, őrölt borsot, és félpuhára főzni a zöldségeket.
A félig elkészült levesbe, beletenni a felkockázott krumplit, és ha szükséges, még utánaízesíteni.

Amikor már a zöldségek teljesen megpuhultak, hozzáönteni a tejszínt, majd jól kiforralni a levest.(főzni már nem kell)

Tálaláskor a tányérba tenni a meghámozott, feldarabolt, almakockákat, majd rámerni a  forrólevest. Tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel ízlés szerint megszórni.

Alma nélkül is nagyon finom levest kapunk, de kár lenne kihagyni belőle!!!

2011. október 4., kedd

Sütőtökös-kávés muffin.



Az ezer arcú muffin, melynek számtalan változatával találkoztam már. Pikk-pakk  összedobható, a sütési ideje is elég rövid, és szerintem nagyobb szakértelmet nem igényel. Én  sokszor megsütöm, ha éppen hirtelen ötlettől vezérelve, édességre vágyunk. Ízesíteni pedig, a gyümölcstől a csokoládéig, a krémsajttól a sütőtökig, sokféleképpen ízesítettem már. (muffin receptek itt) Az őszi időszakban, igen sokszor sütök sütőtököt, és olyankor mindig egy nagyobb példányt választok, mert így süteménybe is kerül belőle. Most éppen a muffin tésztájába tettem, és került hozzá még egy kevés instant kávé is. Először kicsit aggódtam, hogy milyen is lesz ez a két íz együtt, de már tudom, hogy felesleges volt az aggodalmam, mert bizony nagyon finom volt. A muffinok tetejét tálalás előtt egy jó nagykanál tejszínhabbal koronáztam meg, majd karamellt csorgattam rá. A végeredmény pedig............ Szerintem mindenkinek ki kell próbálni, mert leírhatatlan!!!!





Hozzávalók 12 db muffinhoz:

 15 dkg liszt
12 dkg barna cukor
1 cs vaníliás cukor
2 csomag instant kávé
1 mk szódabikarbóna
1 cs sütőpor
őrölt fahéj
szerecsendió
őrölt gyömbér
csipet só

2 egész tojás
1 dl olaj
1 dl tejszín
15 dkg sütőtökpüré





Egy tálba beletenni a száraz hozzávalókat, majd összekeverni.(a fűszerekből mindenki ízlésének megfelelő mennyiséget tegyen)

Egy másik tálba beleütni az egész tojásokat, hozzáadni az olajat és a tejszínt, majd kézi habverővel simára keverni.
Ezután hozzákeverni az előzőleg megsütött, és teljesen kihűtött sütőtököt.
Szintén kézi habverővel jól összekeverni.

Végül a száraz hozzávalókhoz hozzáönteni a tökös masszát, majd fakanállal összedolgozni.

Ezután muffin formába kanalazni, úgy hogy a forma ne legyen teljesen tele a masszával.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes hőfokon, 20-25 perc alatt készre sütni.(én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, egy kicsit a formában hagyni, majd rácsra szedni, és teljesen kihűteni a muffinokat.

Tálalás előtt a muffinok tetejére ízlés szerint, tejszínhabot kanalazni, majd karamellel megcsorgatni. (nagyon finom a muffin szaftos tésztája a tejszínhabbal, és a tetejére csorgatott roppanós karamellel)

Ajándékot kaptam!!!!


Ajándék újság előfizetést  kaptam Trollanyutól, melyet nagyon szépen köszönök!!!! Persze ennek az ajándéknak, előzménye is van. Még augusztusban Erzsike játékot hirdetett meg a blogjában, melyre én is jelentkeztem. Igazi öröm akkor ért, amikor az én nevem került kisorsolásra.  Akkor még azt hittem, hogy hamarosan a kezembe tarthatom, és a konyhában használhatom azokat a hasznos ajándékokat. Sajnos mindkettőnk nagy bánatára, a POSTA-i szolgáltatás megint csak leszerepelt, mert a csomag hosszú hetek várakozásai után sem érkezett meg. Kaptam viszont Erzsikétől egy levelet, melyben megírta, hogy szeretne kárpótolni az elveszett csomagért, és egy  (igen praktikus) Magyar Konyha Magazin előfizetéssel ajándékoz meg. A magazin első száma a napokban meg is érkezett, és azóta is örömmel lapozgatom.

Kedves Erzsike(trollanyu) nagyon-nagyon szépen köszönöm az ajándékot!!!!!!!!

2011. október 3., hétfő

Tejfölös-mustáros karfiolkrémleves.



Reggel még fogalmam nem volt milyen levest is főzzek ebédre. Csakis abban voltam biztos, hogy a levesnek elkell készülnie ebédidőre. Gyorsan előkerestem a régi receptes füzetemet és lapozgatás közben, megakadt a szemem a karfiolkrémlevesen. Nagyszerű, már meg is van mit főzök ma ebédre. Mivel ez a leves gyorsan elkészül, így harangszóra már kanalaztuk is befelé. Nemcsak gyorsan elkészült, de éppen olyan gyorsan el is fogyott. A fűszerekkel együtt puhára főzött karfiolt, pikánssá tette a tejfölös-mustáros habarás.  Tálaláskor reszelt sajttal, és levesgyönggyel kínáltam. A legfinomabb pedig, ha szeletelt camember sajtra merjük rá a forró levest, közvetlen tálalás előtt. Nekem sajnos most nem volt itthon camember, így reszelt trappistával szórtam meg a levest.




Hozzávalók:

1 kisebb karfiol
1 db vöröshagyma
3-4 db húsleveskocka
kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehérbors
1 ek mustár
2 dl tejföl
Floriol olaj

Tálaláshoz:
reszelt sajt
levesgyöngy

A hagymát apróra felvágni, a karfiolt rózsáira szedni és alaposan megmosni, lecsepegtetni.

Egy edénybe beleönteni az olajat, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymát és elkezdeni párolni. Amikor már üveges, hozzáadni a lecsepegtetett karfiolt, jól összekeverni, majd felönteni annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Ezután beletenni a húsleveskockát, és az ízlés szerinti mennyiségű fűszereket, majd puhára főzni.

Amikor már teljesen megpuhult a karfiol, akkor botmixerrel pépesíteni. 

A tejfölt, és a mustárt egy kevéske levessel  simára keverni, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. 
Jól kiforralni, és még párpercig tovább főzni.

Tálaláskor a leves tetejére reszelt sajtot szórni, és ízlés szerint levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával tálalni. (nagyon finom még úgyis, ha szeletelt camember sajtra merjük rá a forró levest)