2011. április 30., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Spárga-pangasius leveles tésztában, fehérbormártással.




Megjelent a piacokon a spárga, és talán már az ára is elfogadható. Bevásárlásnál gyorsan meg is ragadtam az alkalmat, és vettem egy csomaggal. Mivel mindenképpen halat szerettem volna készíteni, így már csak azt kellett eldöntenem, hogyan is tudnám a kettőt összepárosítani. Végül úgy döntöttem, hogy az előpárolt spárgát, és az elősütött pangasius filét leveles tésztába sütöm készre. Gyorsan elővettem a "Mártások" című szakácskönyvet, és abban találtam meg a fehérbormártás receptet, melyet éppen hozzáillőnek találtam ehhez a finomsághoz. Mert bizony nagyon finom lett a leveles tésztában sült hal a spárgával, de a mártás is remekül illet hozzá. Rövid idő alatt elkészíthető, így a hétvégi főzéssel nem kell sok időt a konyhába tölteni. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár pangasiussal, (én legközelebb lazaccal fogom elkészíteni) de ízlés szerint más hallal is az elkészítését.







Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
2 db pangasius filé (nem olcsó fagyasztott!!!!)
1 cs spárga

halak-fűszerkeverék
citrom
színes bors
1 db tojás
1 ek olívaolaj



A spárgát enyhén sós vízben pár perc alatt félpuhára főzni, majd leszűrni és teljesen kihűteni.

A pangasius filét megcsepegtetni citromlével, majd megszórni halak-fűszerkeverékkel és egy kevés színes borssal. Kicsit állni hagyni, hogy az ízek átjárják, majd egy serpenyőbe olívaolajat hevíteni, és a halszeletek mindkét oldalát 2-2 perc alatt elősütni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd az előnyújtott leveles tésztát ráhelyezni.

Ezután a szélétől kicsit beljebb rátenni egy sor kihűtött spárgát.

A spárga tetejére ráhelyezni az elősütött halszeleteket, majd befedni a maradék spárgával. A tészta két szélét kicsit behajtani, majd óvatosan feltekerni.
Tetejét egész felvert tojással megkenni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon szép pirosra sütni. A sütőből kivéve, éles késsel ízlés szerint felszeletelni.



Fehérbormártás hozzávalói:

2 dkg vaj
2 db vöröshagyma
3 dl fehérbor
3 dl húsleves alaplé
4 dl tejszín

őrölt bors



Egy serpenyőbe beletenni a vajat, majd felolvasztani. Ezután hozzáadni a nagyon apróra felvágott vöröshagymát, és üvegesre párolni. (vigyázni hogy ne piruljon meg)

Az üvegesre párolódott hagymához, hozzáönteni a fehérbort, majd a serpenyő aljáról alaposan felkaparni a zsiradékot és erősebb lángon felére forralni.
Ezután felönteni az alaplével, ízlés szerint sózni, megszórni őrölt borssal, és addig főzni, hogy kb. 1 dl maradjon.

Ezután belekeverni a tejszínt, és tovább főzni, hogy besűrűsödjön.
Végül egy szitán átszűrni, és tálalásig melegen tartani.

(Egy edénybe vizet forralni, majd a tűzről levéve ráhelyezni a mártásos tálat. Tetejét folpack fóliával lefedni, így nem bőrösödik meg a teteje.)

Tálaláskor a leveles tésztát felszeletelni, majd tányérra helyezni, és a mártással kínálni.

2011. április 29., péntek

Meggyfelfújt.



Folytatódik az új szakácskönyveimben található jobbnál-jobb receptek kipróbálása. Nem győzöm lapozgatni őket, és elég nehéz válogatni a remek receptek között. Teljes bizonyossággal állíthatom, hogy minden ételt elfogok készíteni, így egy darabig nem okoz majd gondot, hogy mit is főzzek naponta. Ma a "Francia Konyha" felfújt receptje készült el, némi kis változtatással. Igaz csak a cseresznyét váltottam fel a meggyel, mivel a cseresznyebefőttem már elfogyott. Persze nem bántam meg a cserét, mivel a meggyet előbb egy kicsit barna cukorral és cherry-brandy aromával megkaramellizáltam, melytől már magában is nagyon finom volt. A tejszínes habkönnyű tésztával pedig egyszerűen ellenállhatatlan. A receptben ugyan nem szerepelt, de én a megmaradó meggyléből karamellizált öntetet készítettem és tálaláskor azzal locsoltam meg a felfújtat. Mivel még nincs itt a meggy szezonja, így befőttből készült, persze friss gyümölccsel biztosan még sokkal finomabb lett volna. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akár cseresznyével, akár meggyel való kipróbálását.






Hozzávalók:

8 dkg liszt
2 db tojás
6 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
2 dl tej
4 dl habtejszín(v. Hulala)
4 dkg olvasztott vaj
40 dkg meggy (v. cseresznye)
barna cukor



Egy serpenyőbe felolvasztani 2-3 ek barna cukrot, majd hozzáadni a lecsepegtetett meggyet. Kicsit összeforgatni, majd felönteni egy kevés meggylével, és ízlés szerint cherry-brandy aromával meglocsolni. Pár percig együtt karamellizálni, majd a meggyet szűrőbe szedni és lecsepegtetni. Mielőtt a tésztába kerülne, teljesen kihűteni.

Egy tálba beleszitálni a lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálni, és beleütni az egész tojásokat. Ezután robotgéppel simára keverni.
Pár perc után hozzákeverni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és az olvasztott vajat. (mindegyik hozzáadása után alaposan összekeverni)

A habtejszínt (én Hulalát használtam) felverni, úgy hogy ne legyen túl kemény a hab, majd fakanállal óvatosan az előzőleg kikevert masszához keverni.
Ezután a masszát egy kanál segítségével szitán átnyomni.

Egy 1,5 literes formát alaposan kivajazni, majd a kihűtött meggyet elosztani az alján, majd ráönteni a tésztát. Tetejét egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni. (tűpróbáig sütni!!!!)






Karamelles-meggyes öntet:

2 dl meggylé
3 ek barna cukor
cherry-brandy aroma


Egy serpenyőbe állandó keverés mellett felolvasztani a barna cukrot, majd hozzáönteni a meggylét és ízlés szerint az aromát. Lassú tűzön kevergetve addig főzni még kicsit besűrűsödik. (amennyiben tálalás előtt kihűlne és besűrűsödne, akkor újramelegítéssel megint eléggé folyós lesz)

Tálalás előtt a felfújtat porcukorral megszórni, és a karamelles-meggyes öntetet kínálni hozzá.

2011. április 28., csütörtök

Húsosegytál sütőben sütve.



Ezt a receptet a nemrégiben vásárolt "Egytálételek" című szakácskönyvből választottam ki, és készítettem el. Az eredeti recepten igaz változtatnom kellett, mivel az bárányhúsból készült. Mivel nekem nem volt bárányhús itthon, sőt szerintem még a hentesnél sem létezik ilyen, így én sertés hússzeletekből készítettem el. A többi hozzávalón, és az elkészítés módján viszont semmit nem változtattam. Már a sütés közben, isteni illatok terjengtek a konyhába, így kétségem sem volt, hogy jó választás ez a recept. A végeredmény pedig, mindezt be is igazolta, mert egy nagyon finom, szaftos, ízletes ebédet tudtam feltálalni. Ezek után, azt már csak elképzelni tudom, hogy bárányhússal milyen finom is lehetett volna. Mindenkinek bátran merem ajánlani, sőt aki teheti bárányhússal is elkészítheti, biztosan nem fog csalódni. Tálaláskor én tejfölös uborkasalátát kínáltam mellé, de mindenki a saját ízlésének megfelelő salátával tálalhatja.





szeletelt tarja
1 kg krumpli
1 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
2-3 db sárgarépa

őrölt bors
kakukkfű
babérlevél
2 dl zöldség alaplé
Floriol olaj
vaj





A hússzeleteket enyhén besózni, és egy kicsit állni hagyni. Ezután egy serpenyőbe kevés olajat hevíteni, majd hirtelen átsütni benne a hússzeletek mindkét oldalát. Ezután tányérra szedni és félretenni.

A krumplit, a sárgarépát és a hagymákat megpucolni és vékonyan felszeletelni.

Egy tepsit alaposan kikenni vajjal, majd a krumplinak több mint a felét elteríteni benne. Enyhén sózni és borsozni, majd egymásmellé ráhelyezni az elősütött hússzeleteket.
A hússzeletek tetején elosztani a felszeletelt hagymát, és a felkarikázott sárgarépát, majd újból sózni, borsozni, megszórni ízlés szerint kakukkfűvel és rátenni 2-3 babérlevelet.
Tetejét befedni a maradék szeletelt krumplival.

A serpenyőbe visszamaradt szaftra ráönteni a zöldség alaplevet, jól összekeverni, majd óvatosan a tepsibe önteni.
Végül a krumpli tetejét olvasztott vajjal megkenni, ízlés szerint újrafűszerezni, majd alufóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe bő egy órán át párolni, majd a fóliát levéve szép pirosra sütni.

Tálaláskor ízlés szerint salátát kínálni hozzá. Én tejfölös uborkasalátával tálaltam.

2011. április 27., szerda

Málnás csokoládétorta.



Meglátni és első látásra megszeretni ezt a tortareceptet egy pillanat műve volt. Hol is máshol láthattam volna, mint a kedvenc főzős csatornámon(TV-Paprika) a "szakács, ha szabadnapos" egyik adásában. Szeretem ezt a sorozatot, szívesen próbálgatom ki a recepteket, és mindig nagy sikerem van velük. Ezzel a tortával is így történt, nagy-nagy sikere volt. A tésztája egy egyszerű kakaós piskóta, melyet a töltelék igazi ünnepi tortává varázsolt. A habos csokoládékrém, és a málnadzsem ugyanis remekül illenek egymáshoz. Persze azért a málna helyett mindenki a saját ízlésének megfelelő gyümölcsöt választhat a dzsem készítéséhez. A siker mindenképpen garantált.





Piskóta hozzávalói:

3 db tojás
3 ek liszt
3 ek porcukor
2 ek kakaó

Az egész tojásokat habosra keverni a cukorral, majd beleszitálni a lisztet és a kakaót. Ezután fakanállal óvatosan összeforgatni.

Egy 24 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütni. A formában hagyni egy kicsit hűlni, majd kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni.

Ehhez a tortához, két piskótalapot kell sütni!!!!!!!!




Krém hozzávalói:

2 dl habtejszín(v. Hulala a csokoládé felolvasztásához)
1 tábla csokoládé
5 dk margarin
2 dl Hulala(v. habtejszín habnak felverve )

2 dl tejszínt forráspontig melegíteni, majd a tűzről levéve beletördelni a csokoládét. Addig kevergetni, még a csokoládé teljesen felolvad. Ekkor hozzáadni a margarint, és teljesen simára keverni. Ezután hagyni teljesen kihűlni.

A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a kihűlt csokoládéhoz keverni.


Málnadzsem:

málna(lehet fagyasztott is)
cukor
vaníliás cukor
pici víz
étkezési keményítő

A málnát egy kevés vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral feltenni főni. Párperc főzés után, belekeverni a pici vízzel elkevert keményítőt. Kevergetve, addig főzni még besűrűsödik. Ezután teljesen kihűteni.

Egy tálcára helyezni az egyik piskótalapot, majd rákanalazni a fele mennyiségű csokoládés krémet. A krém tetejére rákanalazni a málnadzsem felét, majd ráhelyezni a másik piskótalapot. Szintén rákanalazni a maradék csokoládés krémet, majd a tetejére kanalazni a maradék málnadzsemet. Végül csokoládédarával díszíteni.

Tálalás előtt 1-2 órát állni hagyni, majd ízlés szerint tejszínhabbal tálalni. (tejszínhab nélkül is nagyon finom, habkönnyű a torta)

2011. április 26., kedd

Főtt tarjás-kukoricás-tejszínes ragu tésztával.



Vége van a húsvéti ünnepeknek, és ilyenkor már a főtt sonkára, tojásra rá se tudunk nézni. Igaz azért a maradékot valahogy hasznosítani kell, ennek jegyében készült a mai ebéd. Idén sikerült valami nagyon-nagyon finom főtt-füstölt tarját vennem, mely mint ízre, mint állagra igen kedvemre való volt. Viszont így is maradt egy darabka, hát agyalni kezdtem, mi is legyen belőle. Aztán kiötlöttem ezt a tésztát, és ezzel bevégeztetett a húsvéti maradék tarja, na meg az ebéd is megoldódott. A kissé megpirított tarja, a kukoricával és a tejszínes fűszeres raguval, remekül kiegészítették egymást. Színes durum tésztát választottam hozzá, így nemcsak finom, de szerintem igen mutatós is lett. Tálalás előtt a tetejére mozzarellát csipkedtem, mely kissé ráolvadt a meleg tésztára. Nálunk nagy sikere volt, így mindenkit csakis biztatni tudok a maradék sonka eme hasznosítására. A fűszerezést pedig mindenki a saját ízlésének megfelelően állíthatja össze.





főtt füstölt tarja (v. sonka)
vöröshagyma
kukorica
tejszín

őrölt bors
curry
színes tészta(durum)
olívaolaj
mozzarella

A kukoricát, ha fagyasztott akkor enyhén sós, forró vízbe 2-3 perc alatt roppanósra főzni, majd leszűrni és félretenni.
Amennyiben konzerv kukorica kerül bele, akkor szűrőbe önteni és jól lecsepegtetni a levét.

A tésztát enyhén sós vízbe ízlés szerint, puhára főzni, majd leszűrni és a közben elkészített raguhoz keverni.

A vöröshagymát nagyon apróra felvágni, a tarját (v. sonkát) ízlés szerinti méretűre felkockázni.

Egy serpenyőbe olívaolajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra felaprított hagymát és elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni a tarját, és párpercig együtt pirítani. Ezután sózni, borsozni, megszórni a curryvel, majd hozzáadni az előzőleg megfőzött kukoricát és felönteni a tejszínnel. Kevergetve addig főzni, hogy kicsit besűrűsödjön. Közben megkóstolni, és ha szükséges még utána ízesíteni.

Végül az elkészült raguhoz keverni a kifőzött, lecsepegtetett tésztát és jól összeforgatni.

Forrón tálalni, és a tetejére mozzarellát csipkedni, így az szépen ráolvad a meleg tésztára.

2011. április 25., hétfő

A "Laptopkonyha" nyereményből vásárolt könyveim!!!


Nem is olyan régen már írtam arról, hogy többek között nekem is kedvezett a szerencse, nyertem egy Vásárlási utalványt, és egy hagymaaprítót a "Laptopkonyha" receptküldő játékán. Nem is halogattam sokáig a levásárlását, (sőt még pótolnom is kellett az összeget, mert nem tudtam ellenállni a sok szép könyvnek:)))) az ünnepek előtt felkerestem a MaxCity-t. Azt azért elkel mondanom, hogy nem egy olcsó hely, de azért sok szép dologra szert lehet tenni, egy-egy akció keretében. Én most a könyvesboltot vettem célba, és bizony nagyon sok szép, és hasznos könyvet találtam. Számomra természetesen a szakácskönyvek álltak az első helyen, de azért az oldalbordám is kedvére válogatott.:)) Ezekkel a csodálatos szakácskönyvekkel lettem gazdagabb, melyek tele vannak jobbnál-jobb receptekkel. Természetesen már van olyan recept, melyet ki is próbáltam, és hamarosan megosztom mindenkivel. Addig is nagy lelkesedéssel lapozgatok, és válogatok tovább a sok finomság között.

A hagymaaprítót már felavattam, és nagyon ötletes kis szerkentyűnek tartom, és igen nagy barátságot kötöttünk egymással.

Mindenkinek csakis ajánlani tudom, mint a szakácskönyvek, mint pedig az aprító megvásárlását. Biztosan állíthatom, csalódni nem fog senki egyikben sem.

2011. április 23., szombat

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!!!!


Minden Kedves Látogatónak Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!!!

A lányoknak sok-sok locsolót!!!! A fiúknak pedig sok-sok piros tojást a locsolásért!!!!

2011. április 22., péntek

Sült pisztráng, Hasselback krumplival.



Húsvét előtt, Nagypénteken mindig halat készítek, már csak az a kérdés, hogy éppen milyen legyen a hal, és az elkészítés módja. Így történt ez idén is, és most a pisztrángra esett a választásom. Nem bonyolítottam túl, éppen csak egy kicsit bepácoltam és citromkarikákkal szép pirosra sütöttem. Mivel a pisztráng fűszerezéséhez kakukkfüvet használtam, így a krumpli ízesítésére is szintén emellett a fűszer mellett döntöttem. A kakukkfüves vajjal megkent hasselback krumpli remekül illet a hal mellé.






pisztráng
halfűszerkeverék

citrom
kakukkfű
fokhagyma
olívaolaj





A pisztrángot megtisztítani, majd kívül-belül besózni és 30 percig állni hagyni.

Az olívaolajat, a halfűszerkeveréket, a kakukkfüvet, a citromlevet és a fokhagymát összekeverni.
Ezután a halat kívül-belül jó alaposan bepácolni. (én ecsettel kentem rá a pácot a halra)

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhelyezni a bepácolt pisztrángot. A belsejébe és a tetejére citromkarikákat tenni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 30 perc alatt szép pirosra sütni.

Tálaláskor kakukkfüves vajjal ízesített Hasselback krumplival kínálni.

Meglepetés ajándék a Fűszerkuckóból!!!


A napokban egy igen nagy meglepetés, és egyben óriási öröm ért. Levelet kaptam Tóth Gábor cégvezetőtől a FŰSZERÁRUHÁZ-ból, melyben felajánlott nekem egy MEGLEPETÉS csomagot, amennyiben elfogadom. A csomag tartalma pedig az üzletükben megvásárolható fűszerkeverékekből összeállított mintákból állna. Természetesen nagy örömmel elfogadtam ezt a kedves ajándékot, és izgatottan vártam a megérkezését. A csomag megérkezett, és én kíváncsian bontottam ki, hogy vajon milyen fűszerkülönlegességeket rejt magába. Mindhárom keveréknek nagyon örültem, és már izgatottan várom, hogy minél előbb kipróbálhassam mindegyiket.

Nagyon köszönöm Tóth Gábornak, és a Fűszeráruház csapatának, hogy megtiszteltek, és megajándékoztak ezekkel a különleges fűszerekkel!!!!!

Ellátogattam a Fűszerkuckó Weboldalra, és rengeteg fűszerrel és sok érdekességgel találkoztam. Az árakat elnézve, nagyon elégedett vagyok a látottakkal, és mindenkinek csakis ajánlani tudom ennek az oldalnak a meglátogatását, tanulmányozását, sőt a vásárlásra is buzdítanék mindenkit.

2011. április 21., csütörtök

Hokkaido kalács.





Megsütöttem első Hokkaidó kalácsomat. Először fonott kalácsot szerettem volna sütni, mint tavaly húsvétkor, de mivel a fonás nem nagy erősségem, így elkezdtem kicsit kalács ügyben nézelődni. Meg is találtam a nekem való receptet Limaránál. Gondoltam mivel ezt a fajta kalácsot nem kell fonni, így már csakis szebb lehet mint az előző próbálkozásaim. Igaz nem pontosan osztottam el a tésztát, így nem lett egyforma, de én azért megvagyok elégedve magammal. A kaláccsal meg aztán főleg, mert nagyon finom foszlós, ízletes lett. Alig vártam, hogy kihűljön és feltudjam szeletelni. Margarinnal és málnadzsemmel ettük, nem is ettük, inkább faltuk befelé.:))) Aki esetleg még tanácstalan, milyen kalácsot is süssön az ünnepekre, annak bátran merem ajánlani. Sőt kezdő háziasszonyokat is biztatni tudok, hogy bátran merjenek hozzáfogni a kalácssütéshez.






Hozzávalók:

2 dl tejszín
2 dl tej
50 dkg liszt
csipet só
3 ek cukor
3 dkg élesztő
2 ek burgonyapehely (én ezt kihagytam)

1 db tojás a lekenéshez






A kenyérsütőgép üstjébe beletenni ebben a sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítani a dagasztó programot, és bedagasztani a tésztát.

Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően, nagyon szép sima lett a tészta.
Ezután áttenni a kelesztőtálba, majd egy óra alatt duplájára keleszteni.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre kiborítani, majd 4 egyforma részre elosztani.
Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtani, majd feltekerni.

Egy sütőformát kibélelni sütőpapírral, majd szépen egymásmellé helyezni a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára keleszteni.
Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd 180 fokon 35-40 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarni, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg!!!!!!






A sütőből kivéve rácsra helyezni, és szeletelés előtt teljesen kihűteni.

2011. április 20., szerda

Sárgarépás muffin mascarponés krémmel.




Idén úgy döntöttem, hogy a húsvéti répatorta helyett inkább muffint fogok sütni. Mivel vendéget hívtam, méghozzá egy kisfiút, akivel időnként úgynevezett "beszélgetős muffin partit" szoktunk tartani, és ezen jól kitárgyaljuk egy tini mindennapjait. (bár lehet már én is visszafejlődök:))) Így aztán éppen kapóra jött, hogy elősütésként leteszteljük a muffint. Jelenthetem a muffin remekül sikerült, és átment a tesztvizsgán, mind az utolsó morzsáig elfogyott. A tésztája finom ízletes, és szaftos volt, a tetején a mascarponés krémmel, pedig egyszerűen abbahagyhatatlan. Tehát torta helyett nálunk ez lesz az ünnep egyik süteménye. Mindenkit csakis biztatni tudok a kipróbálására, akár krémmel, akár krém nélkül is elkészíthető.(persze azért krémmel a tetején az igazi)






Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl olaj
10 dkg sárgarépa
1 db alma
3 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 dl tejszín
csipet só
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj


Egy tálba beletenni a lisztet, a darált diót, a csipet sót, a szódabikarbónát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahajat, majd összekeverni.

Egy másik tálba beleütni az egész tojásokat és hozzáadni a cukrot, majd jól kikeverni. Ezután hozzákeverni az olajat, és a tejszínt.

A száraz hozzávalókat összekeverni a tojásos-tejszínes keverékkel, majd belereszelni a sárgarépát, a hámozott almát, és hozzáadni a mazsolát, majd így is jól összekeverni.

Ezután muffin formába kanalazni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.


Krém hozzávalói:

5 dkg vaj
15 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1/2 tk vanília aroma


Egy tálba beletenni a krém hozzávalóit, majd habosra keverni.

Tálaláskor a kihűlt muffinok tetejére kanalazni a mascarponés krémet. Díszíthetjük még finomra reszelt sárgarépával, de én ezt most lefelejtettem róla.

2011. április 19., kedd

Sajtkrémes-sonkás piskótatekercs.





A húsvéti hidegtálak összeállításhoz a sonkatekercsek, töltött tojások után, most ezt a sós piskótatekercset ajánlanám mindenki a figyelmébe. A receptre Rita konyhájában bukkantam rá, igaz kicsit változtattam rajta, mivel a töltelékbe én sonkát is tettem. Ettől aztán még finomabb lett, pedig biztosan sonka nélkül is az lehet. Mivel piskótatekercs akár egy sós süteménynek is nevezhetném, viszont ezzel a töltelékkel inkább főételként, hidegtálként ajánlanám a tálalását. Nagyon laktató, ám annyira kínálja magát, hogy egy szelet után semmiképpen nem lehet abbahagyni a lakmározást. Egy nappal a tálalás előtt ajánlott elkészíteni, majd hűtőszekrényben tárolni. Ezalatt az idő alatt az ízek remekül összeérnek, és éles késsel szépen szeletelhetővé válik. Számomra az eddig kipróbált receptek közül, ez a tekercs áll az első helyen, így mindenkinek bátran merem ajánlani.







Piskótatekercs hozzávalói:

4 db tojás (nagy)
10 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 tk só
3 ek tej
1 mk őrölt fehér bors


A tojásokat kettéválasztani, és a fehérjét kemény habbá verni, majd félretenni.

A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehér borssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverni.

Ezután beleszitálni a lisztet és simára keverni, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverni a keményre felvert habot.

Egy tepsit (kb. 37x30) kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni.

A sütőből kivéve, nedves konyharuhára borítani, majd feltekerni.
Teljesen kihűteni, de közben többször ki-be tekerni, hogy ne repedjen meg és a formája is megmaradjon.
 





Töltelék hozzávalói:

5 dkg vaj
10 dkg füstölt sajt
10 dkg trappista sajt
10 dkg szeletel sonka
1 ek tejföl
2 tk reszelt vöröshagyma

őrölt fehér bors


Bevonókrém hozzávalói:

10 dkg krémsajt(pl. maci)
10 dkg mascarpone




A vajat a tejföllel kicsit kikeverni, majd hozzáadni a kétféle reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, az apró kockára vágott sonkát és ízlés szerint sót és őrölt borsot. Majd jó alaposan összekeverni.

A teljesen kihűlt piskótatekercset megtölteni a sonkás-sajtos töltelékkel, majd óvatosan feltekerni.

A bevonókrémhez jó habosra keverni a mascarponét és a krémsajtot, ízlés szerinti mennyiségű sóval.

Ezután egy tálcára helyezni a megtöltött piskótatekercse, majd kívülről bevonni a krémsajtos-mascarponés krémmel. Pár órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen szeletelhető legyen.






 Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük, hogy minél mutatósabb legyen, majd felszeletelve tálaljuk.
 

2011. április 18., hétfő

Kétsajtos sonkatekercs.








Az előzőleg készített mascarponés-tormás sonkatekercs mellett, elkészítettem ezt a kétsajtos változatot is. Még az előzőnél finom krémes volt a töltelék, addig ennél a változatnál a kétféle sajt íze dominál. Persze itt sem hiányozhatott a torma, és hogy az ízeket egy kicsit lágyabbá tegyem, édes reszelt almával kevertem össze. Sonkaszeletet is kicsit ízesebbet, borsosat választottam. Végül is mindkét változat nagyon finom volt, most aztán tényleg nem is tudom melyiket készítsem el az ünnepekre. Csakis ajánlani tudom mindkettőt, és aki elkészíti biztosan nem fog csalódni egyik változatban sem.







Hozzávalók:

borsos szeletelt sonka
füstölt sajt
Gouda sajt
tejföl
csemege torma
alma

őrölt fehérbors
cukor(v. édesítőszer)


A sajtokat lereszelni, majd hozzáadni a csemege tormát, a tejfölt és ízlés szerint sót,  borsot. Jól összekeverni, majd belereszelni egy kevés almát. Ízlés szerint pici cukorral még lehet ízesíteni, de ez el is hagyható.

A sonkaszelet egyik felére kanalazni a sajtos masszát, majd óvatosan feltekerni. Mindkét végét reszelt sajttal lezárni. 1-2 órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor a sonkatekercsek mellé paprikát, paradicsomot, retket, uborkát és friss péksüteményt kínálni.

Mascarponés-tormás sonkatekercs.



Húsvétkor a hagyományos főtt sonka, a tojás, és franciasaláta mellé szívesen készítek még sonkatekercset különböző töltelékkel. Igaz a hidegtálakhoz mindig készen veszem a szeletelt sonkát, mint pl most is szép vékonyra szeletelt főtt sonkára esett a választásom. Persze mindenki a saját ízlésének megfelelő sonkát választhat ehhez a töltelékhez. Én most mascarponés-tormás krémmel töltöttem meg a főtt sonkaszeleteket, és tormás-habot készítettem hozzá. Na meg persze tálaláskor még retket és uborkát kínáltam mellé . A mascarponés-tormás krém, nagyon finom krémes lett és a tormás-hab remekül illet hozzá. Persze ezt a habot a főtt sonka és tojás mellé is eltudom képzelni. A tekercsek végét, füstölt sajttal zártam le, és ettől csak még ízletesebb lett. Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a krémet, és a habot is az ünnepi hidegtál elkészítéséhez.






Hozzávalók:

 szeletelt főtt sonka
mascarpone
csemege torma
majonéz

őrölt fehér bors
cukor(v. édesítőszer)
füstölt sajt


A mascarponét habosra keverni a majonézzel és a tormával, majd ízlés szerint sózni, borsozni és cukorral ízesíteni.

A sonkaszeletek egyik felére rákanalazni a jól kikevert krémet, majd óvatosan feltekerni. Mindkét végét reszelt füstölt sajttal lezárni.
1-2 órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek.





Tormás-hab:

Hulala (v. habtejszín)
csemege torma

A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan összekeverni az ízlés szerinti csemege tormával.
Ha szükséges még pici cukorral, vagy édesítőszerrel ízesíteni.

Tejszínnel is készíthető, de mivel mi édesen szeretjük, így én a Hulalát vertem fel kemény habbá.

Tálaláskor a töltött sonkatekercseket mellé a tormás-habot, friss retket, és uborkát kínálni.

2011. április 17., vasárnap

Dióstekercs.




Ez a sütemény egy nagyon régi kedvencem. Falusi nagy lakodalmakba sütik erre felénk, mivel igen sokáig eláll. Készítik diós, és kókuszos töltelékkel, és én bizony mindkettőt nagyon szeretem. Most éppen diós töltelékkel készítettem, és mivel elég sokáig eltárolható, így már a húsvéti ünnepek egyik aprósüteményének szánom. (persze csakis, ha marad addigra belőle) Most a recepttől kicsit eltértem, mivel a tészta összegyúrása után, kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tettem, és pihentettem. Igaz kicsit aggódtam, hogy vajon jót tesz-e ez az élesztős tésztának, na de az első tepsi kisütése után az aggodalmam rögtön el is szállt. A megsült tészta még a szokásosnál is omlósabb lett, tehát ezután mindig pihentetés után fogom megsütni. A tojáshabot gőzfürdő fölött kell felverni, de ez ne vegye el senkinek a kedvét, mert robotgéppel felverve pár perc alatt kemény habot kapunk. Azután pedig mindenki ízlésének megfelelően darált dióval, vagy éppen kókuszreszelékkel keverheti össze. Mivel elég kiadós sütemény, így húsvétra bátran merem ajánlani mindenkinek.






Tészta hozzávalói:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
4 db tojássárgája
0,5 dl tej
3 dkg élesztő
1 tk cukor
csipet só


Töltelék hozzávalói:

4 db tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
10-12 dkg darált dió vagy kókuszreszelék






A tejet a cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztőt és lefedve felfuttatni.

A lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni egy csipet sót, a margarint, és kézzel jó alaposan elmorzsolni.
Ezután közepébe mélyedést csinálni, majd beleütni a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztőt.
Jól összegyúrni a tésztát, majd háromfelé osztani és kis cipókat formálni belőle. kb. 30 percre a hűtőszekrénybe tenni pihentetni. Ezalatt az idő alatt ellehet készíteni a tölteléket.

Egy fémtálba beletenni a tojások fehérjét, majd hozzáadni a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. Gőz fölött robotgéppel kemény habot verni belőle. Ezután levenni a gőzről és hűlni hagyni. Végül óvatosan fakanállal hozzákeverni a darált diót, és a reszelt citromhéjat.

A tésztát kivenni a hűtőből, majd mindegyik lapot vékonyra kinyújtani. (kb. 1-2 mm)
Ezután rákenni a habos-diós masszát, majd feltekerni. Vízbe mártott éles késsel felszeletelni.

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezni a felszeletelt tésztát. (a szeleteket lapjával kell ráhelyezni a papírra)

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 10-15 perc alatt szép pirosra sütni. A sütőből kivéve kicsit alányúlni a tekercseknek és elvásztani a sütőpapírtól. Végül teljesen kihűteni.

A kihűlt tekercseket tálcára szedni, majd a tetejét porcukorral megszórni. Száraz, hűvös helyen több napig eltartható.

2011. április 16., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Medvehagymás-sajtos hústekercs.




Mivel hétvége van, és még tart a medvehagyma szezonja, így ma megint egy egyszerű receptet hoztam. Ígérem ez az utolsó medvehagymával készült receptem, igaz idén jól kilaktunk belőle. Jó is volt, finom is volt a vele készített ételek mindegyike, de ennyi elég is volt belőle. Remélem jövőre megint sikerül majd beszerezni és akkor újabb receptekkel rukkolok majd elő. Na de addig is ajánlanám ezt a hústekercset a hétvégi asztalra. Semmi különleges nincs benne, egyszerű befűszerezett hús, medvehagymával és sajttal a közepén, kívül pedig baconbe tekertem bele. Természetesen egy pici fehérborban pároltam meg, majd szép pirosra sütöttem. Köretként tejszínes gombát és rizst kínáltam hozzá. Másfél óra alatt elkészíthető, így megint nem kell órákat a konyhába tölteni a főzőcskézéssel. A végeredmény pedig magáért beszélt, legalábbis nálunk, mert rövid idő alatt elfogyott, és csakis az üres tányérok néztek vissza rám.






 Hozzávalók:

szeletelt hús (sertés, csirke v. pulykamell)
medvehagyma
bacon
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
bazsalikom
fehérbor
Floriol olaj


A hússzeleteket enyhén kiklopfolni, majd besózni és kicsit állni hagyni. Ezután ízlés szerint fűszerezni, majd minden hússzeletre 3-4 levél medvehagymát tenni. Ezután ráhelyezni egy-egy szelet sajtot, majd feltekerni.
Ezután a tekercseket baconbe csavarni.

Egy tepsibe pici Floriol olajat önteni, majd egymásmellé helyezni a hústekercseket. Egy pici fehérbort önteni alá, majd fóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, 35-40 percig párolni. Ezután a fóliát levéve, szép pirosra sütni.


Tejszínes gomba:

gomba
tejszín

ételízesítő
őrölt fehérbors
olívaolaj


A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint felszeletelni. Egy serpenyőbe olajat önteni, majd ha már kicsit felmelegedett, hozzáadni a felszeletelt gombát. Sózni, borsozni, és megszórni egy pici ételízesítővel. Addig párolni, még teljesen zsírjára sül. Ekkor felönteni ízlés szerint tejszínnel, majd kevergetve addig párolni még kicsit besűrűsödik.

Tálaláskor a hústekercsekhez a tejszínes gombát és rizst kínálni köretként.

2011. április 15., péntek

Húsvéti kókuszos macaron.




Mint azt az előző kókuszos macaron receptnél már megemlítettem, húsvéti receptek keresgélése közben akadtam erre a két receptre. Mivel nem tudtam eldönteni, melyik is lehet számomra az igazi recept, így mindkettőt megsütöttem. Az eltérés igen csekély a receptek között, de talán ez egy kicsit egyszerűbb, ám ugyanolyan finom. Sőt, nekem valahogy kicsit jobban is ízlik. Az édes kókuszos ízhez nagyon jól illik a kissé savanykás ízű zselés cukor. A cukorral a tetején, pedig még egy kicsit talán az ünnepi hangulathoz is jobban hozzátartozik. Mindkét változatot csakis ajánlani tudom mindenkinek.







 Hozzávalók:

 3 egész tojás
10 dkg kristálycukor
csipet só
1 tk vanília aroma
30 dkg kókuszreszelék
savanykás zselés cukor


Az egész tojásokat egy keverőtálba tenni, majd hozzáadni a cukrot, a vanília aromát és egy csipet sót. Ezután robotgéppel jó habosra keverni.
Ha már jó habos, akkor óvatosan fakanállal belekeverni a kókuszreszeléket.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd teáskanállal kicsit távolabb egymástól, halmokat tenni rá.
Ezután mindegyik tetejébe belenyomni egy zselés cukrot.

Előmelegített sütőbe, 170 fokon 15-20 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve kicsit hűlni hagyni a tepsiben, majd rácsra szedni és teljesen kihűteni.

A kihűlt macaronokat dobozban párnapig tárolhatjuk, így az ünnep előtt nyugodtan meglehet sütni.

Kókuszos macaron.



Húsvéti süteményreceptek után kutatva találtam rá a kókuszos macaron receptjére. Sőt, rögtön két különböző változattal találtam szembe magamat. Mivel mindkettő megtetszett, így nem is volt kétséges, hogy ki is próbálom őket. Az eltérés nem sok a két recept között, viszont azért az ízek mégis kicsit másabbak. A családban is megoszlottak a vélemények, mert kinek ez a sütemény ízlett jobban, kinek pedig a másik változata. Bevallom nekem éppen a másik vált a kedvencemmé, na de arról majd később kerül fel a recept. Viszont végre egy nekem való recept, ahol nem számít hogy nem szép formásak a macaronok. Lehet kicsit macerásnak tűnik az elkészítése, mivel a tojásfehérje habot gőzfürdő fölött kell felverni, de ez senkit ne riasszon el, mert párperc alatt ellehet készíteni. Viszont a végén egy nagyon finom süteményt kapunk. Nagy előnye még, hogy párnappal az ünnepek előtt ellehet készíteni, majd dobozban tárolni. Sőt szerintem minél tovább áll, annál finomabb lesz.







 Hozzávalók:


4 tojásfehérje(kb.120 g)
20 dkg kristálycukor
1/4 tk só
1 tk vanília aroma
6 dkg liszt
30 dkg kókuszreszelék



A tojásfehérjét, a sót és a cukrot gőzfürdő fölött addig verni, hogy jó krémes állagú legyen. (nem szabad keményre verni!!!!!! én pl. robotgéppel kevertem ki)
Ekkor levenni a gőzfürdőről, majd hozzáadni a vanília aromát, a kókuszreszeléket és hozzászitálni a lisztet. Ezután óvatosan összekeverni, majd hagyni egy párpercet hogy teljesen kihűljön.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd egy evőkanállal kicsit távolabb egymástól halmokat kanalazni rá.

Előmelegített sütőbe, 170 fokon kb. 15 perc alatt szép világos színűre sütni(szárítani) a macaronokat.
A sütőből kivéve, párpercig még a tepsin hagyni hűlni, majd ezután rácsra szedni és teljesen kihűteni.

Ízlés szerint a kihűlt macaronok alját olvasztott csokoládéval is belehet vonni. Én most ettől eltekintettem.

2011. április 14., csütörtök

Részt vettem a "Laptopkonyha" receptküldő játékában és......




....nagyon szerencsésnek mondhatom magamat!!!!!! Mindhárom kategóriába küldtem be recepteket, és nagyon boldog voltam amikor az előételek-nél, majd a főételek-nél is beválasztotta a zsűri egy-egy receptemet. Már azt is igazi nyereményként éltem meg, hogy a sok beküldött recept közül, éppen az énáltalam készített fogások nyerték el a tetszésüket. Persze azért izgatottan vártam a szavazások lezárását, és titkon reménykedtem, hogy hátha másoknak is éppen az én receptjeim nyerik el a tetszésüket. Ez nem így történt, de bevallom nem éreztem csalódást, mivel szerettem volna a véletlenre bízni az eredményt. Így aztán egyetlen ismerősömnek sem szóltam arról, hogyha benéz a Laptopkonyhára, lehet éppen az én receptemmel találja szembe magát. Viszont határtalan volt az örömöm, amikor megláttam a nevemet a szerencsés nyertesek között. Mert bizony azért nekem is kedvezett a szerencse, mégpedig egy VÁSÁRLÁSI UTALVÁNY és egy roppant praktikus HAGYMAŐRLŐ képében.
Ma meg is érkezett a nyereményem, melyet ezúton is szeretnék megköszönni a LAPTOPKONYHA CSAPATÁNAK!!!!!! Már alig várom, hogy a MaxCity-ben beválthassam az utalványt, és kipróbálhassam a hagymaőrlőt.
Most pedig következzenek a beküldött, és a szavazásban részt vett receptjeim.


Előétel kategóriában: Céklasaláta sajtkosárban






Medvehagymás-krémsajtos rudak.




Maradék krémsajt felhasználására igen alkalmas ez a recept. Mivel a napokban készített krémsajtot, már mindenképpen felkellet használnom, viszont éppen időhiányban szenvedek, így csakis egy gyorsan elkészíthető finomság jöhetett számításba. Medvehagymával, egy kis sóval-borssal és a fagyasztott leveles tésztával rövid idő alatt, elkészültek ezek a rudak. Sőt, amilyen gyorsan elkészültek, olyan gyorsan el is fogytak. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, addig ameddig még hozzálehet jutni a medvehagymához.







Hozzávalók:

1 cs leveles tészta
krémsajt
medvehagyma

őrölt fehér bors


A leveles tésztát kb. 1 mm-esre kinyújtani. A krémsajtot ízlés szerint ízesíteni a sóval és az őrölt fehér borssal. A medvehagymát apróra felvágni.

A leveles tészta egyik felét megkenni az ízesített krémsajttal, majd megszórni az apróra vágott medvehagymával.
A másik felét ráhajtani, majd tenyérrel óvatosan egy kicsit lenyomkodni. Ezután derelyevágóval felcsíkozni.

Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a megcsavart rudakat egymásmellé helyezni.
Előmelegített sütőbe, erős hőmérsékleten pár perc alatt szép pirosra sütni.

A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd jóízűen elfogyasztani.

2011. április 13., szerda

Töltött tojás céklás-hagymasalátával.




Folytatom a húsvéti receptek tesztelését, és ezzel is segítséget szeretnék nyújtani mindenkinek az ünnepi menü összeállításához. Én magam még mindig tanácstalan vagyok, sőt lehet egyre inkább, mivel a kipróbált receptek, mind-mind nagyon finomak. Lehet az ünnepekre már úgy eltelek, hogy nem is lesz kedvem a kóstolgatáshoz. Persze ez a veszély nem fenyeget, mert imádok enni. Ez a recept is igen könnyen elkészíthető, viszont legalább egy napig állnia kell ahhoz, hogy a tojás ilyen szép színt kapjon a céklától. Persze ezalatt az idő alatt a saláta ízei is jól összeérnek, és a töltött tojással együtt remekül kiegészítik egymást. Mindamellett még nagyon mutatós is. Ezt a receptet is bátran merem ajánlani mindenkinek.







 Hozzávalók:

8 db tojás
4 db cékla
2 db lila hagyma

cukor(v. édesítőszer)
tárkonyecet
majonéz
mustár
őrölt fehér bors
egész köménymag


A céklát jó alaposan megmosni, majd puhára főzni. Ezután kihűteni, megpucolni és ízlés szerint felkockázni.
A hagymát megpucolni, majd félbevágni és vékonyan felcsíkozni.
A tojásokat keményre főzni, majd hideg vízbe tenni és kihűteni. Ezután leszedni a héját.

Ízlés szerint ecetes-cukros levet készíteni, majd beletenni a felkockázott céklát, a vékonyra felszeletelt hagymát, a köménymagot és forráspontig melegíteni. (főzni nem kell!!!)
Amikor már majdnem felforrt, levenni a tűzről és kicsit hűlni hagyni.
Ezután beletenni az egész tojásokat, majd lefedni a tetejét és legalább egy napra a hűtőszekrénybe tenni. Ezalatt az idő alatt a tojás a céklának a levétől szép színt kap, és az ízek is összeérnek.


Másnap az ecetes léből ki kell szedni a tojásokat, majd félbevágni és a sárgáját óvatosan kiemelni, hogy a fehérje egyben maradjon.

Egy tálba beletenni a tojássárgákat, majd villával kicsit összenyomkodni. Ízlés szerint sóval, őrölt borssal, mustárral és majonézzel ízesíteni. Jól kikeverni, majd visszatölteni a tojásokba.

Tálaláskor a töltött tojásokat a céklás-hagymás salátával tálalni.