2011. február 28., hétfő

Sajtos-baconös muffin.




Mai ebédünk egy finom karfiolleves volt, és mivel azért az egymagában kissé kevésnek bizonyult volna, így mindenképpen kellett mellé készíteni valamit. Először tésztára gondoltam, de aztán eszembe jutott, hogy sós muffint sütök. Volt itthon tubusos mackósajt gondoltam azzal fogom megtölteni. Aztán a kezembe került egy csomag bacon, hát azt sem hagyhattam ki belőle. A bacon mellé pedig jól illik az újhagyma, így az is került bele. A búzacsírás liszthez pedig felesben kukoricalisztet tettem. A végeredmény pedig egy nagyon finom szaftos, baconös-hagymás tészta, a közepén a folyékony sajttal. A leves után langyosan ettük, és egyszerűen nem tudtunk abbahagyni. Készíthetjük pl. reggelire, egy bögre finom gyümölcstea mellé.






 Hozzávalók 12 db muffinhoz:

10 dkg búzacsírás liszt
10 dkg kukoricaliszt
2 db tojás
1 dl étolaj
2 dl tejföl
10 dkg bacon
2-3 db újhagyma
1 tubusos mackósajt
5 dkg füstölt sajt
2 tk sütőpor
1 mk szódabikarbóna

őrölt bors






A bacont felkockázni, majd egy serpenyőbe tenni és szép pirosra sütni. Ezután kiszedni a zsírból és kihűteni.
A hagymát vékonyan felkarikázni, majd a fennmaradt zsíron kicsit megfonnyasztani, végül kiszedni és szintén kihűteni.

Egy tálba beletenni a kétféle lisztet, majd beleszitálni a sütőport és a szódabikarbónát. Egy kis sót, és frissen őrölt borsot keverni hozzá. (a sóval óvatosan bánni mert a bacon is sós)

Egy másik tálba beletenni a tejfölt, a tojást, az olajat és jól kikeverni.

Ezután a lisztes keverékhez önteni a tejfölös keveréket, majd fakanállal jól összekeverni. Végül beletenni a kihűlt bacont és a hagymát, majd így is összekeverni.

A muffin formába egy kiskanál masszát tenni, majd közepébe mélyedést nyomni és beletenni egy tk tubusos krémsajtot. Ezután a tetejére rákanalazni a maradék tésztát, majd megszórni füstölt reszelt sajttal.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 25-30 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit várni, majd a formából rácsra szedni és kihűteni.





Kínálhatjuk ebédre egy tányér leves mellé második fogásként, vagy éppen reggelire egy bögre finom gyümölcsteával.


2011. február 27., vasárnap

Duplán csokoládés-céklás torta.





Ez a torta a véletlen műve. Vagyis persze természetesen én sütöttem, csak az eredeti recepthez képest kicsit átváltoztattam tortává. Ottisnál láttam meg a receptet és ő csodálatos muffinok formájában sütötte meg. Már akkor rögtön megtetszett a recept, és nem is várakoztattam sokáig, mivel félő, hogy hamarosan nem lehet céklát kapni a zöldségesnél. Minden hozzávalót előkészítettem, majd kevertem-kavartam, és amikor a muffin formákért nyúltam a kezembe került a tortaforma. Gondoltam egyet, na akkor legyen ez egy torta. Így aztán az összekevert tészta, tortaformában végezte. A krémet szintén Ottis receptje alapján készítettem el, viszont a torta tetejére az kevésnek bizonyult volna, így került bele egy kevés mascarpone és egy adag felvert tejszín is. A végeredmény pedig magáért beszél. A tészta nagyon finom szaftos, a krémes-hab a tetején pedig megkoronázza a tortát. A cékla íze külön nem érződik ki, így aki esetleg kicsit óckodna emiatt, annak is nyugodt szívvel merem ajánlani.








Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

10 dkg csokoládé (nálam 46%-os)
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
20 dkg liszt
1,5 tk sütőpor
10 dkg főtt, pépesített cékla



A csokoládét és a vajat gőz fölött megolvasztani, majd hagyni egy kicsit hűlni. A céklát megfőzni, megpucolni, és leturmixolni.

Az egész tojásokat habosra keverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral. Ezután hozzákeverni a felolvasztott vajas-csokoládét, majd a pépesített céklát.
Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, majd jól összekeverni.

A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és a tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve kicsit a formába hagyni, majd kivenni rácsra tenni, és teljesen kihűteni.






Krém hozzávalói:

5 dkg csokoládé
5 dkg pépesített főtt cékla
2,5 dkg vaj
2 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
1 tojássárgája
10 dkg mascarpone
2 dl Hulala (v. tejszín)


A tojássárgáját és a cukrot egy tálba tenni, majd vízgőz fölött sűrűre főzni. Amikor már besűrűsödött hozzáadni a csokoládét, a vajat és a céklapürét. Kevergetve addig főzni még a csokoládé, és a vaj is felolvad. Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a masszához keverni. Addig főzni, hogy jól besűrűsödjön. Végül teljesen ki kell hűteni.

A kihűlt krémhez hozzákeverni a mascarponét, majd a kemény habbá vert Hulalát. (ha tejszínt használunk akkor egy pici zselatint is kell belekeverni, hogy megálljon a hab)

Végül a torta tetejére kanalazni a habos krémet, majd legalább egy fél órára hűtőbe tenni, hogy teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt, vízbe mártott éles késsel ízlés szerint felszeletelni, és úgy kínálni.

2011. február 26., szombat

Őszibarackos-sajtos hússzelet rizzsel.




Megint itt a hétvége, így egy egyszerű elkészíthető receptet szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani. Mi nagyon szeretjük a hús, és a gyümölcs párosát, és aki esetleg még nem próbálta, lehet éppen e-recept elolvasása közben dönt arról hogy tesz egy próbát, és elkészíti ezt a hússzeletet. Az előzőleg befűszerezett hús, amely nálam sertéstarja volt, tetejére őszibarackbefőtt (v. őszibarack) került, majd egy kevés fehérborban, és befőttlében párolódott. Végül a sütés befejezése előtt reszelt sajttal megszórva sütöttem készre. A párolás után visszamaradó levet pedig besűrítettem, és ezzel az ízes szafttal tálaltam. Köretnek rizs készült, de a krumplipüré is jól illik hozzá. Egyszerűen csak összeállítjuk a többi pedig a sütő dolga.... ezáltal nem kell órákat a konyhába tölteni, ám mégis egy finom ebédet tudunk feltálalni.






Hozzávalók:

6 szelet sertéstarja (v. karaj)
6-8 db felezett őszibarack befőtt (v. őszibarack)
10 dkg reszelt sajt
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk szerecsendió
1 tk majoránna
1 tk kakukkfű
5 dkg vaj
1,5 dl befőttlé
1 dl édes fehérbor
2 tk étkezési keményítő + pici befőttlé






Készítsük elő az őszibarackot. Amennyiben friss őszibarackot használunk akkor vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magot. Ha befőtt őszibarackkal készítjük, akkor szedjük ki a levéből, és csepegtessük le.

A hússzeleteket tenyérrel kicsit lapogassuk el, majd sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel. (érdemes a fűszerezés után egy rövid ideig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják a hússzeleteket)

A tepsit kenjük ki  a vajjal, majd helyezzük egymásmellé a befűszerezett hússzeleteket.

Ezután mindegyik hússzeletre helyezzünk rá egy-egy felezett őszibarackot, öntsük alá a bort, és a befőttlevet, majd fóliával fedjük le. (ha friss őszibarackból készül, akkor 2 dl édes fehérbort öntsünk alá)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk puhára. (kb. 45 percig pároltam)

Ezután vegyük le a fóliát, majd öntsünk le a párolóléből, hogy éppen csak annyi maradjon, hogy a hús szépen megsüljön.

 Ezután szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

A visszamaradt levet öntsük bele egy serpenyőbe, majd melegítsük forráspontig. Közben a kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici befőttlével (v. vízzel), majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá, és kevergetve sűrítsük be a szaftot.

Ameddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem, de nagyon jól illik hozzá pl. a krumplipüré is.

Tálaláskor kanalazzuk a szaftot a tényárra, helyezzük rá az őszibarackos-sajtos hússzeletet és a köretet, majd úgy kínáljuk.


2011. február 25., péntek

Harcsapaprikás háromsajtos sült tésztával.



Egyik kedvenc halételünk a harcsapaprikás. Készítettem már kapros-túrós csuszás rétessel, valamint gombás-tejszínes változatban, és mint most a hagyományos harcsapaprikásként. Így most ezt a receptet nem is írnám le, mert a linkekre kattintva, mindenki kedvére nézelődhet a receptek között. Viszont most megint egy számomra különleges körettel tálaltam. A napokban láttam a TV-Paprika egyik adásában, Anna Olson készítette el ezt a háromféle sajtos sült tésztát. Rögtön megtetszett a recept, és tudtam hamarosan nálam is sorra kerül. Igaz ő sült csirkemell mellé kínálta köretként, de én úgy voltam vele, hogy a harcsapaprikást sem fogja elrontani. Bizony nem rontotta el, sőt nagyon-nagyon finom volt ez a két ízhatás együtt. Persze azért legközelebb ha csirkemellet sütök, szintén ezzel a körettel fogom tálalni, mivel hajt a kíváncsiság milyen is lehet az a változat. A tészta így sajtosan kicsit átsütve, még főételként is megállja a helyét. Mindenkinek bátran merem ajánlani az elkészítését, akár köretként, akár főételként.






25 dk penne tészta
10 dk natúr krémsajt (nálam tömlős Macisajt)
10 dk füstölt sajt
10 dk gouda sajt
5 dk liszt
5 dk vaj
3,5 dl tej

őrölt feketebors
szerecsendió


A tésztát enyhén sós vízbe kifőzni, majd leszűrni, hideg vízzel leöblíteni, majd alaposan lecsepegtetni. Közben ellehet készíteni a sajtmártást.

A sajtokat nagylyukú reszelőn lereszelni.
Egy serpenyőbe beletenni a vajat, majd ha már kellően felmelegedett hozzáadni a lisztet. Alaposan összekeverni és párpillanatig pirítani. Ezután állandó keverés mellett apránként hozzáadni a tejet és simára keverni.(én kézi habverővel kevertem) Beletenni a krémsajtot és a kétféle reszelt sajtot, majd ízlés szerint sózni, borsozni és megszórni szerecsendióval. Párperc alatt, kevergetve jól kiforralni. Végül hozzáadni a lecsepegtetett tésztát, alaposan összekeverni, majd egy vajjal kikent jénaiba önteni. Tetejét zsemlemorzsával megszórni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon szép pirosra sütni.

Tálaláskor a harcsapaprikás mellé köretként kínálni. Nagyon finom kiadós tészta, így akár főételként is feltálalható.

2011. február 24., csütörtök

Habkönnyű grízgaluska.



A napokban Limaránál megláttam milyen csodálatos nagy grízgombócot készített levesbetétnek. Nekem is van jól bevált receptem, (itt megtalálható) de én azt mindig a levesbe szaggatom bele, és nem ilyen nagyba, hanem pici galuskaként. Éppen egy egyszerű, zöldséglevest terveztem be, így gondoltam kipróbálom, és most külön főzöm ki, na és persze ehhez Limara receptjét vettem alapul. Tejföl sűrűségűre kevertem a tojást és a grízt, majd hűtőben pihentettem és végül a receptben szereplő módon kifőztem a galuskákat. Főzés közben szép kövérre dagadtak, viszont habkönnyűek lettek. Négy személynek bőségesen elég ebből a mennyiségből készített galuska. Zöldséglevesbe, húslevesbe, bátran merem ajánlani mindenkinek.





2 db tojás
1 mk só
1 tk olaj
gríz (búzadara)

A tojásokat villával felverni, majd hozzákeverni a sót, az olajat és annyi grízt hogy tejföl sűrűségű massza legyen belőle.
Egy fóliával lefedve hűtőbe tenni pihentetni kb. 2-3 órahosszat.

Egy edénybe enyhén sós vizet forralni, majd két evőkanál segítségével beleszaggatni a galuskákat. Újraforralni, majd a tűzet mérsékelve, szép lassan 15 percig főzni.
Ezután elzárni a gázt, és lefedve még 20 percig a vízbe hagyni a galuskákat.

Végül szűrőkanállal tányérra szedni, majd a levesmellé kínálni.

2011. február 23., szerda

Sütés nélküli sajttorta cseresznyedzsemmel.



Nem mondanám, hogy Nigella rajongó vagyok, sőt sokszor elképedve nézem amit a konyhába művel. A legjobban az tetszik, amikor nyakig felöltözve, nagykabátba lát hozzá a főzéshez. Ilyenkor jót röhögök magamba.(tudom most az érte rajongók legszívesebben megköveznének:))) Viszont alkalmanként azért vannak remek ötletei, és isteni finomságok kerülnek ki a keze alól. Ez a torta is éppen ilyen, istenien krémes, habos és egyszerűen nem lehet abbahagyni. Ráadásul még a sütéssel sem kell bajlódni, a siker viszont elmaradhatatlan. Már magában a torta is nagyon finom, de a cseresznyedzsemet semmiképpen nem szabad lefelejteni róla. Készíthetjük fagyasztott cseresznyéből, vagy akár befőttből is .Mindenkinek csakis ajánlani tudom, egy biztos aki elkészíti az nem fog csalódni benne.





20 cm-es tortaformához:

7,5 dkg Győri Édes vaníliás keksz
7,5 dkg Győri Édes kakaós keksz
7,5 dkg margarin

A kétféle kekszet finomra összeaprítani. A margarint felolvasztani, majd az aprított kekszhez önteni és jól összedolgozni.
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes masszát, és tenyérrel jól ellapogatni.
Hűtőbe tenni pihentetni. Közben ellehet készíteni a krémet.

Habos-krém:

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve
2 dl Hulala (v. tejszín)

A mascarponét a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével habosra keverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan az előzőleg jól kikevert krémhez keverni.

A hűtőből kivenni a tortaalapot, majd a formából kivéve lehúzni róla a sütőpapírt és visszahelyezni a formába.
Tetejére kanalazni a habos krémet, majd visszatenni a hűtőbe, hogy megdermedjen a hab. (kb. 1 óra elég)


Cseresznyedzsem:

50 dkg magozott cseresznye (fagyasztott v. befőtt)
cukor
vaníliás cukor
cherry brandy aroma
reszelt narancshéj
pici víz (v. befőttlé)
1 ek keményítő

A cseresznyét apróbb darabokra aprítani, majd egy serpenyőbe tenni.
Egy pici vizet (v. befőttlevet) önteni alá, majd ízlés szerinti mennyiségű cukrot, vaníliás cukrot, cherry brandy aromát és reszelt narancshéjat adni hozzá. Felforralni, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzni.
Ezután a keményítőt egy pici vízzel simára keverni, majd állandó keverés mellett a cseresznyéhez önteni. Kevergetve addig főzni még besűrűsödik, majd a tűzről levéve teljesen kihűteni.

Tálalás előtt a teljesen kihűlt dzsemet a torta tetejére kanalazni, majd vízbe mártott késsel felszeletelni.

2011. február 22., kedd

Hússal töltött krumpli tejszínes-paradicsomszószban.



Reggel még teljesen tanácstalan voltam mi is legyen ma az ebéd. Adott volt a darált hús, krumpli mindig akad a kamrába, tehát ezekből kellett kihozni valamit. A polcon árválkodott egy üveg sűrített paradicsom, na gondoltam lesz paradicsomos krumpli. Aztán beindult a fantáziám és megszületett ez a fűszeres hússal töltött krumpli, tejszínes-paradicsomszószban sütve. Egy kicsit más mint a paradicsomos krumpli, viszont nagyon finom. Röpke egy óra alatt elkészíthető, és már tálalható is. A televízióban mostanság nyomatnak egy reklámot, hogy ebédhez a "Coca Cola az igazi" én viszont úgy gondoltam, ebben a télies, hideg időben inkább egy finom vörös áfonyás-ribizlis teát főzök és azt kortyolgatom ebéd után.





25 dk darált hús
4 nagy krumpli
1 vöröshagyma
1 üveg sűrített paradicsom
2 dl víz
2 dl tejszín
10-15 dk sajt

cukor(v. édesítőszer)
őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
ételízesítő
bazsalikom
vaj

A krumplit megpucol, majd félbevágni és enyhén sós vízbe félpuhára főzni. Amikor már félig megfőtt, szűrőkanállal kiszedni a vízből és kihűteni.(jó nagy krumplikat kell választani)
A kihűlt krumpliknak kiskanállal kivájni a közepét, majd kívül-belül megszórni sóval.
Egy tepsit kikenni vajjal, majd egymásmellé belehelyezni a besózott krumplikat.

A hagymát apróra vágni, majd elkezdeni párolni. Ha már üveges, hozzáadni a darált húst és jól összeforgatni. Párolni tovább és közben ízlés szerint sózni, megszórni egy pici ételízesítővel, szerecsendióval, majorannával és őrölt fehérborssal. Amikor a hús már kifehéredett felönteni egy pici vízzel és addig főzni, még zsírjára sül.
Ezután a tepsiben lévő krumplikat megtölteni ezzel a darált-húsos masszával.

A sűrített paradicsomot simára keverni a tejszínnel és a vízzel, majd ízlés szerint cukorral, vagy édesítőszerrel ízesíteni. Bazsalikomot és őrölt fehérborsot adni hozzá, és jól összekeverni.
Ezt a szószt a tepsiben lévő töltött krumplik alá önteni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 percig sütni, majd a tetejét reszelt sajttal megszórni és visszatenni a sütőbe még kb. 10 percre. Ezalatt az idő alatt a krumpli készre sül, a sajt pedig szépen ráolvad a tetejére.
Tálaláskor a krumplit tányérra tenni, majd a besűrűsödött paradicsomszószt mellé kanalazni.

2011. február 21., hétfő

Tavaszi saláta.



Sajnos ma csak a saláta elnevezése tavaszi, mert az időjárás éppen téliesre váltott és kint szállingózik a hó. Ebben a lehangoló időben, na meg a hétvégi nassolás után, salátára vágytam. Előkaptam és fellapoztam a salátás könyvemet, és lapozgatás közben, bukkantam erre a receptre. Jó, egy picit változtattam rajta, na de attól csakis finomabb lett. (legalábbis szerintem) Már a tarkaságától is jobb kedvre derültem, és az ízével sem volt semmi gondom. Sőt, nagyon laktató, tele vitaminnal. Gyorsan elkészíthető, és rögtön fogyasztható, így pillanatok alatt egy remek, akár diétába is beleilleszthető ebédet lehet elővarázsolni.




1/2 jégsaláta
1 cs hónapos retek
3 db paradicsom
1 db sárgarépa
3 db tojás
4 ek tejszín
4 ek tejföl
tárkonyecet
2 tk csípős magos mustár

édesítőszer(v. cukor)
sajt
olívaolaj


A salátát leveleire szedni, alaposan megmosni, lecsepegtetni, majd apró darabokra csipkedni.
A retket és a paradicsomot szintén alaposan megmosni, a sárgarépát megtisztítani.
A retket vékonyan felkarikázni, a paradicsomot felszeletelni, a sárgarépát pedig zsülienre vágni.
Végül egy tálba tenni a felszeletelt zöldségeket, majd kézzel összeforgatni.

A tejszínt, a tejfölt, a mustárt jól kikeverni, és ízlés szerint ízesíteni.
Ezután a saláta tetejére önteni és óvatosan jól összekeverni.(én kézzel kevertem, úgy nem törik össze a saláta)

A tojásokat keményre főzni, majd lehűteni, megpucolni és negyedekbe vágni.

Tálaláskor tányérra halmozni a salátát, tetejére tenni a felnegyedelt tojásokat, sajtot reszelni rá, majd megspriccelni olívaolajjal.

2011. február 20., vasárnap

Mézes-narancsos-mákos panna cotta.



Már hosszú ideje készülök arra, hogy ne csak nézegessem más blogokban, hanem el is készítsem ezt a finomságot. Nem is tudom mi tartott eddig vissza, de már bánom, hogy ilyen sokáig várakoztam vele. A napokban éppen (milyen véletlen:))) a kedvenc főzős csatornámat néztem, amikor is Rachel Allen arra hivatkozott, hogy a legegyszerűbb panna cotta receptet osztja meg a nézőkkel. Na gondoltam, most elérkezett az én időm, és ezt az egyszerű receptet elkészítem. Annyit változtattam csak a recepten, hogy én eper helyett mandarint, és egy evőkanál mákot tettem bele. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, ám igen finom desszert. Tálaláskor a mandarint olvasztott mézzel megcsorgattam, és külön kínáltam hozzá. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, akár eperrel (mint az eredeti receptben) vagy éppen mandarinnal.






 Hozzávalók:

2 dl tej
2 ek méz
1 ek mák
1 tk vaníliaaroma
reszelt narancshéj
175 ml tejföl
porcukor(ízlés szerint)
10 g zselatin


Egy edénybe beleönteni a tejet, hozzáadni a mézet a vaníliaaromát és a mákot, majd felforralni.
Amikor felforrt, lassú tűzön kevergetve, 1-2 percig főzni. Ezután a tűzről levenni, majd hozzáadni a zselatint. Addig kevergetni, még teljesen feloldódik. Végül langyosra hűteni.

A tejfölt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral jól kikeverni.(figyelni arra, hogy a tejet mézzel főztük fel és már édes!!!!!)
Ezután a kikevert tejfölbe belereszelni egy narancs héját és így is jól összekeverni.

Végül a langyosra hűtött tejes keveréket összekeverni az ízesített tejföllel.
Poharakba önteni, majd a hűtőbe tenni legalább egy órára, hogy kellően megdermedjen.

Tálaláskor olvasztott mézzel megcsorgatott mandarint kínálni hozzá.

2011. február 19., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Kacsamell zöldségágyon.



Kacsa az egyik nagy kedvencem, igaz mostanában elég ritkán kerül nálunk terítékre. Annak idején, le sem merem írni milyen régen is volt, hogy saját nevelésű kacsáim voltak. Az anyukám a saját kacsáival együtt, annak rendje és módja szerint, szép kövér hízott kacsákat tömött nekem belőlük. Nem is volt annak párja, a húsa nem esett össze sütés közben és aranysárga zsír sült ki belőle. Mostanra már csak az emlékeimben él, és ha kacsát szeretnénk enni akkor marad a boltban vásárolható példányok egyike. Igaz választhatnám még a piacon áruló nénikék kacsáit, de sajnos már azok sem a régiek. Sütés végére már alig marad belőle valami úgy összesül, igaz zsír lesz bőven, de több ezer forintért zsírt venni, hát nem is tudom.... Így jó nekem a bolti, abból is lehet finomságot készíteni. Készült is, mégpedig Christophe a TV-Paprikán készített zöldségágyon sütött kacsamell receptje után. Igaz kicsit változtatva az ő receptjén, mert nem volt itthon paradicsom, így kaliforniai paprikával készítettem el. Bizton állítom, nagyon finom lett, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





2 személy részére:

2 db kacsamellfilé
2 db lilahagyma
3-4 db vöröshagyma
3 db kaliforniai paprika
olívabogyó
2 ek kukoricaliszt

őrölt feketebors
kakukkfű
rozmaring
1,5 dl fehérbor
kacsazsír




A melleket besózni és egy kicsit állni hagyni.
Egy serpenyőbe egy pici kacsazsírt tenni, majd a bőrös felével lefelé, belehelyezni a melleket.
Addig sütni, hogy szép piros legyen, majd átfordítani és a másik felét is párpercig sütni. (kb. 10 perc sütési idő alatt elkészül)
Ezután kiszedni a serpenyőből és félretenni.

A hagymát megpucolni, majd vékonyra felcsíkozni. A paprikát félbevágni, a magházat kiszedni és szintén vékonyra felcsíkozni.

A hús sütésénél visszamaradt zsírba elkezdeni párolni a hagymát, majd ha már kicsit összeesett, hozzáadni a paprikát is.
Közben ízlés szerint sózni, borsozni, megszórni a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Aláönteni a bort és párpercig még párolni.
Ezután egy jénaiba önteni a félig megpárolt zöldségeket, majd a tetejére helyezni az elősütött kacsamelleket, tetejét lefedni és előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 percig párolni.

Ezután kivenni a sütőből és levenni a húst a tetejéről, majd a zöldségekre rászórni a kukoricalisztet és óvatosan összeforgatni. Végül visszahelyezni a húst, és mellészórni az olívabogyót.
Visszatenni a sütőbe és kb. 10 perc alatt összesütni. (ekkor már nem kell lefedni!!!!)
Ezalatt az idő alatt a szaft szépen besűrűsödik.

Tálaláskor kínálhatunk mellé rizst vagy sült krumplit, de magában a hús a zöldségekkel is nagyon finom. (én nem készítettem mellé más köretet, így is nagyon laktató volt)

2011. február 18., péntek

Körtetorta.



Mostanság elég ritkán sütök, és bevallom bizony nagyon hiányzik a sütemény. Néha persze egy-egy receptet olvasgatva, bizony elcsábulok és gyorsan hozzálátok a sütkérezéshez. Ezt a receptet egy újságban láttam meg, és bizony nem tudtam ellenállni a kísértésnek, olyan guszta volt a recept mellé csatolt kép. A zöldségesnél ebben az időszakban még lehet válogatni a többféle körte kínálatból, így aztán semmi akadálya nem volt annak, hogy elkészüljön ez a finomság. Természetesen egy kicsit változtattam a recepten és borban pároltam meg a körtét víz helyett, na de ettől csak finomabb lett. Végül pedig a pároláskor visszamaradt bort, barna cukorral sűrű karamellé főztem, majd ezt csorgattam tálaláskor a torta tetejére. A hétvégi ebéd mellé desszertnek, bátran merem ajánlani mindenkinek.





24 cm-es tortaformához:

12,5 dk vaj
25 dk liszt
6 dk cukor
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárgája
csipet só

A vajat elmorzsolni a liszttel, majd hozzáadni a reszelt citromhéjat, a sót, a cukrot és a tojássárgáját, majd jól összegyúrni.

A tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a tésztát belenyomkodni úgy hogy kb. 2-3 cm-es pereme legyen. (én tenyérrel nyomkodtam el a formába a tésztát)

Töltelék:

4-5 db körte
1 citrom leve
3 dl édes fehérbor
2 db tojás
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
1 dl tejszín
mandula

A körtéket meghámozni, majd félbevágni és a magházat kivájni. Ezután felszeletelni.
Egy serpenyőbe beleönteni a bort, belefacsarni a citromlevet és 2 ek barna cukrot adni hozzá, majd beletenni a körteszeleteket. Lassú tűzön, lefedve párperc alatt puhára párolni.(3-4 perc elég a pároláshoz, nehogy túl puha legyen a körte és szétmálljon)
Végül szűrőkanállal óvatosan kiszedni, lecsepegtetni és kihűteni.

Az egész tojásokat elkezdeni kikeverni a tejszínnel, majd hozzákeverni a cukrot, és a vaníliás cukrot is.

A tortaformában lévő tésztán szépen elrendezni a megpárolódott, kihűtött, körtecikkeket, majd óvatosan ráönteni a tojásos-tejszínes-cukros masszát. Tetejét mandulaforgáccsal jól megszórni.

Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt készre sütni. A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni, majd utána fellehet szeletelni.

A pároláskor visszamaradt borba, két evőkanál barna cukrot tenni, majd állandó keverés mellett megkaramellizálni, besűríteni.

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni, majd a tortaszelet tetejére csorgatni a karamellt.





2011. február 17., csütörtök

Céklás-almás tócsni, fahajas tejföllel.



A napokban sütött céklás brownie tésztájához a kelleténél több céklát főztem. Ahhoz viszont kevés lett volna a maradék, hogy esetleg salátát készítsek belőle. Ekkor jött az ötlet, hogy alma hozzáadásával tócsnit sütök belőle. Lehet kicsit furcsának tűnik az ötlet, de állítom hogy nagyon finom lett a végeredmény. Tócsnit meg szerintem nemcsak krumpliból és egyéb zöldségekből lehet sütni. Kukoricaliszttel kevertem össze, így lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.Tehát elkészült az édeskés enyhén fűszeres tócsni, melyet fahajas-vaníliás ízesítésű tejföllel tálaltam. Bátran merem ajánlani mindenkinek, ha ebéd utáni desszertként valami különlegességet szeretne feltálalni a család számára.






 Hozzávalók:

10 dkg főtt cékla
15 dkg alma
2-3 ek kukoricaliszt
1 db tojás(nagy)

őrölt fehér bors
őrölt fahéj
olívaolaj

A céklát puhára főzni, majd kihűteni. Ha teljesen kihűlt megpucolni, majd nagy lyukú reszelőn lereszelni.

Az almát szintén meghámozni, majd lereszelni.
Egy tálba tenni a lereszelt almát és céklát, majd jól összekeverni.
Ízesíteni egy csipet sóval, őrölt fehér borssal és őrölt fahéjjal.
Végül hozzáadni a kukoricalisztet és egy egész tojást, majd így is jól összekeverni.

Egy serpenyőbe pici olívaolajat önteni és felmelegíteni, majd evőkanállal kis halmokat rakni bele a masszából. Kicsit a kanállal ellapogatni, majd lassan mindét felét szép pirosra sütni. (sütés közben, óvatosan egy spatulával alányúlva átfordítani)

A tejfölt ízlés szerinti mennyiségű porcukorral (vagy édesítőszerrel), vaníliás cukorral és fahéjjal simára keverni.

Tálaláskor a tócsni tetejére csorgatni a fahajas-édes-tejfölt.

2011. február 16., szerda

Tejszínes sárgarépa. (köret sültek mellé)


Naponta nem kis fejtörést okoz, hogy éppen mit is főzzek. Persze általában valami húsos étel kell hogy készüljön(nálunk legalábbis, mert férj szerint csakis azzal lehet jóllakni:))), viszont akkor még valamilyen köretet is illik készíteni hozzá. Bizony sokszor már teljesen kifogyok az ötletetekből, viszont a krumpli és a rizs már kezd kissé unalmassá válni. Ilyenkor jön jól, egy-egy mentőötletet begyűjteni. Mostanában megint rákaptam a TV-Paprika remek műsorai, és ott is főként Serényi Zsolt receptjei nyerik el a tetszésemet. A napokban készítette el ezt a tejszínes-sült-sárgarépát és rögtön megtetszett. Nem is vártam vele sokáig, a kacsasült mellé el is készítettem, és mondhatom remekül összeillettek az ízek. Mindenkinek bátran merem ajánlani, aki egy kicsit változatosabbá szeretné tenni a köretkínálatát.






2 személy részére:

5-6 db sárgarépa
3 dl tejszín
2 db tojás

őrölt fehérbors
kakukkfű




A sárgarépát megpucolni, majd vékonyra felkarikázni.
A tejszínt az egész tojásokkal, ízlés szerinti mennyiségű sóval, borssal és kakukkfűvel jól kikeverni, majd ráönteni a felkarikázott sárgarépára.
Kézzel jól összeforgatni, majd egy jénaitálba önteni.(v.egy kisebb tepsibe)
Előmelegített sütőbe tenni, és közepes lángon addig sütni hogy a teteje szép piros legyen. Ezalatt az idő alatt a sárgarépa kellően megpuhul, de még egy kicsit roppanós marad.

Aki teljesen vaj puha répát szeretne kapni sütés után, az a jénait a sütőbe helyezés előtt fedje le, és kb. 15 percig így párolja, majd a tetőt levéve süsse szép pirosra.

Sültek mellé kitűnő köret, de szerintem csak így magában is nagyon finom.

2011. február 15., kedd

A 2. blogszülinapom!!!!!




Elérkezett a második blogszülinapom!!!!!


KÖSZÖNÖM ezt a két évet mindazoknak akik naponta ellátogatnak hozzám!!! KÖSZÖNÖM a rendszeres olvasóimnak!!! KÖSZÖNÖM azoknak a kedves barátaimnak, akiket ezalatt a két év alatt megismerhettem!!! NÉLKÜLETEK ez a nap, nem hozhatott volna ekkora örömöt számomra!!!

Két évvel ezelőtt, napra pontosan indítottam útjára a blogomat. Akkor még kicsit bizonytalan voltam magamban, hogy vajon helyesen döntöttem-e, de mára már ezek a kételyek teljesen tovaszálltak. Az első évben is sokan látogattak el hozzám, és ez az idő múlásával csak fokozódott. Számokkal és statisztikákkal, persze senkit nem szeretnék untatni, én úgy gondolom a számoknak különben is csak az én számomra van nagy jelentőségük. Próbáltam, és próbálok nap mint nap megfelelni a főzéssel, a fényképezéssel, a blogírással járó kihívásoknak. Próbálom a receptjeimet minél érthetőbben leírni, (reménykedem, hogy ez azért sikerül is) mert nem szeretném, ha bárkinek is csalódnia kellene egy-egy recept elkészítésekor. Bevallom, nagyon örülök a visszajelzéseknek, melyekben szép és dicsérő szavakat egyaránt kapok. Ezek után még nagyobb lelkesedéssel fogok hozzá a sütéshez-főzéshez. Lelkesedésem továbbra is határtalan, ötletekből kifogyhatatlan vagyok, és csakis reménykedni tudok abban, hogy továbbra is mindenki velem tart, és szívesen látogat el nap mint nap hozzám.

Szeretnék mindenkit meghívni ebből az alkalomból egy pohár pezsgőre, még ha csak így virtuálisan tudunk is koccintani.


MINDEN KEDVES LÁTOGATÓMNAK KEDVES EGÉSZSÉGÉRE!!!!!

2011. február 14., hétfő

Céklás brownie málnás habkoronával.



Őszintén bevallom, fogalmam nincs hogy sütöttem-e már céklás sütemény. Ennyi recept mellett, már sokszor én magam is keresgélek, sőt most nevetni fogtok, de van hogy meg is lepődöm, hogy ezt vagy azt már valóban elkészítettem. Viszont, mivel itt szerepel a blogba, fehéren-feketén, hát valamikor biztosan elkészült.:)) Így jártam most a céklás süteménnyel is, tehát fogalmam nincs, hogy sütöttem-e már régebben, de most itt a bizonyíték, hogy elkészült. Chef Vikinél láttam meg ezt a céklás brownie receptet és rögtön megtetszett. El is hoztam magammal, és a mai Valentin nap alkalmából, kicsit ünnepélyesített formába, szép rózsaszín habbal megkoronázva fogom ebéd után feltálalni. Na jó, én már előkóstolást tartottam, persze csakis abból az okból, hogy itt letudjam jegyezni, hogy nagyon finomra sikeredett. Még nem késő megsütni, és ezzel kedveskedni ezen a napon annak, aki a legkedvesebb számunkra.







20 cm-es tortaformához:

12,5 dk főtt cékla
12,5 dk étcsokoládé
6 dk margarin
10 dk porcukor
2,5 dk étkezési keményítő
1/2 kk sütőpor
2 dk cukrozatlan kakaó
5 dk darált dió
2 db tojás
2 cs vaníliás cukor

A céklát puhára főzni, majd meghámozni és pépesíteni. (én aprítóval pépesítettem)

A csokoládét a margarinnal, gőz fölött felolvasztani, kicsit hűlni hagyni, majd egy tálba önteni és állandó keverés mellett hozzáadni a tojásokat.
Ezután ebbe a sorrendbe belekeverni a porcukrot, a vaníliás cukrot, a pépesített céklát, a kakaót, a sütőporral összekevert darált diót és végül a keményítőt.
Párperc alatt, így együtt simára keverni.

Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd előmelegített sütőbe helyezni.
Közepes lángon, kb. 25-30 percig sütni..(én légkeverésnél 30 percig sütötte)
A sütőből kivéve a formába langyosra hűteni, majd rácsra helyezni és hagyni hogy teljesen kihűljön.



Málnáshab:

5-10 dk málna
2 dl Hulala (v. tejszín)

A málnát leturmixolni, majd egy szitán átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek bele.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan hozzákeverni a pépesített málnát.

A kihűlt tortát visszahelyezni a formába, majd a tetejére kanalazni a habot.
Hűtőbe tenni, hogy a hab egy kicsit megdermedjen és a málnás ízzel jól összeérjen.

Aki nem szeretné habbal díszíteni a browniet, annak azt tudom javasolni, hogy fagylalttal langyosan tálalja. (úgy is isteni finom!!!)

2011. február 13., vasárnap

Narancsos kacsasült.





A hétvégi ebéd tervezgetése közben, eszembe jutott, hogy van még egy kacsa a fagyasztóba. Így már csak azon agyaltam, milyen formába készítsem el. Szeretjük a hagyományos módon megsütve, viszont most szerettem volna számunkra kicsit különlegesebb módon elkészíteni. Végül a narancsos változat mellett döntöttem, és bizony jól tettem, mert nagyon-nagyon finom lett. Tegnap feldaraboltam a kacsát és a zsírosabb bőrös részét lefejtettem és kisütöttem, majd ezt a kacsazsírt befűszereztem, és azzal pácoltam be a sütésre szánt részeket. Sütés előtt narancslevet csavartam rá, majd édes fehérbor társaságában párolódott. Sütési idő vége felé, mellétettem a feldarabolt narancsot, és így sütöttem készre. A fennmaradó szaftból kiszedtem a megsült húst és a narancsot, majd leszedve a tetejéről a zsírt, a szaftot kicsit besűrítettem. Tálaláskor ezzel a szafttal locsoltam meg a húst. Köretként tejszínes sült sárgarépát kínáltam mellé, és bizony az ízek nagyon jól illettek egymáshoz. Mindenkinek bátran merem ajánlani ezt a narancsos kacsa receptet, ha valami más, különleges ízvilágra vágyik nem pedig a hagyományos kacsasültre.





Hozzávalók:


kacsacomb (kicsi és nagy)
5 db narancs
1-1,5 dl édes fehérbor
kacsazsír

rozmaring
kakukkfű
őrölt fehérbors
3 szem borókabogyó
4-5 db szegfűszeg
1 tk keményítő
méz

Az egész kacsát feldarabolni, majd a zsírosabb bőrös részeket lefejteni és egy serpenyőbe pici vizet aláöntve kisütni. (így finom kacsatöpörtyűt és zsírt kapunk)

A sütésre szánt részeket besózni, majd az elkészített pácba jól beleforgatni és párórát állni hagyni. (én este pácoltam be és egész éjjel a hűtőben pihent)


Pác készítése:

A kisült zsírt hagyni kihűlni, majd ízlés szerint kakukkfűvel, rozmaringgal, őrölt fehérborssal jól összekeverni.
A besózott húst, jól beleforgatni, majd lefedve párórát pihentetni.

Egy tepsibe egymás mellé helyezni a bepácolt húst, majd rányomni két narancs levét és aláönteni a bort. Beletenni a szegfűszeget és az összenyomott borókabogyót. Ezután a tepsi tetejét alufóliával lefedni.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. másfél óra alatt puhára párolni.
Ekkor levenni a fóliát, majd a hús mellé tenni a feldarabolt narancsokat. (a narancsokat éles késsel meghámozni, úgy hogy a fehér részéből szinte semmi ne maradjon rajta)
A húst olvasztott mézzel vékonyan megkenni, majd visszahelyezni a sütőbe és szép pirosra sütni.

Amikor a hús már szép piros és a narancs is kellően megpárolódott, kivenni a sütőből és kiszedni a zsíros szaftból. Fóliával lefedni és melegen tartani.

A visszamaradt szaftról óvatosan leszedni a zsírt.
Egy tk keményítőt simára keverni egy pici vízzel, majd a szaftot visszatenni a tűzre, beleönteni a keményítőt és állandó kevergetés mellett kicsit besűríteni.

Tálaláskor tányérra helyezni a húst és a narancsot, majd besűrített szafttal meglocsolni. Köretként kínálhatunk mellé krumplipürét, vagy tejszínben sült sárgarépát.

2011. február 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Ricottás-zöldborsós csirkemell.



A ricottát általában süteményekhez, édesen szoktam felhasználni, ám nemrégiben Serényi Zsoltnak köszönhetően a TV-Paprikán megláttam ezt a receptet, és nagyon megtetszett. Igaz kicsit tartottam tőle, hogy vajon jó választás lesz-e elkészíteni, ízleni fog-e, de a kíváncsiságom az aggodalmamnál sokkal nagyobb volt. Most már állíthatom, hogy feleslegesen aggódtam, mert így sósan, fokhagymával ízesítve is nagyon finom lett. Igazán könnyen, és gyorsan elkészíthető, és nem utolsó sorban még diétázóknak is bátran merem ajánlani. Nagyon laktató, így ennek a mennyiségnek az elkészítésével, három személy részére bőséges ebédet tálalhatunk fel.






Hozzávalók 20 x 30 tepsihez:

2 db csirkemellfilé
20 dk zöldborsó (fagyasztott)
50 dkg ricotta
1 nagydoboz natúr joghurt
reszelt sajt
2 ek zsemlemorzsa
3-4 gerezd fokhagyma

őrölt fehérbors
kakukkfű
bazsalikom
szerecsendió
olívaolaj


A csirkemellet vékonyan felcsíkozni, majd egy serpenyőbe az olajat felhevíteni és fehéredésig pirítani. Közben ízlés szerint sózni, és megszórni a fűszerekkel. Pár perc alatt elkészül.
Ezután kiszedni a serpenyőből és egy tepsibe tenni.

A serpenyőbe amibe a húst pirítottuk, beletenni a zöldborsót és elkezdeni párolni. Egy pici vizet önteni rá, majd vékonyan rászeletelni két gerezd fokhagymát. Enyhén sózni, és puhára párolni. (ez szintén pár perc)
Ha megpárolódott, szűrőkanállal kiszedni a serpenyőből és a tepsiben lévő csirkemellhez keverni.
Tetejét megszórni a zsemlemorzsával.

A ricottát összekeverni a joghurttal. Sóval ízlés szerint ízesíteni, és belenyomni a megmaradt fokhagymagerezdeket.
Ezután a tepsiben lévő húsos-borsós keverék tetejére önteni és egyenletesen elsimítani.
Végül a tetejét reszelt sajttal jól megszórni. (én edami sajtot reszeltem rá)

Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, szép pirosra sütni.

Nagyon finom és laktató!!!!

2011. február 11., péntek

Ajándékot kaptam!!!!!


KEDVES ZSUZSI!!! NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM EZT A CSODÁLATOS KALENDÁRIUMOT!!!!!


Még január végén hirdetett meg egy Nyereményjátékra való jelentkezést a rendszeres olvasói között Zsuzsi a "családi tűzhely" blog tulajdonosa. Mivel én is rendszeresen benézek hozzá (ezt mindenkinek csakis ajánlani tudnám) így én is hagytam nála egy megjegyzést, és izgatottan vártam a sorsolást. Amint észrevettem, hogy a sorsolást a kis segédje lebonyolította, már rohantam is megnézni, vajon kiknek kedvezett a szerencse. Nagy meglepetésemre, és persze nem kisebb örömömre, a saját nevemmel találtam szembe magam. Ezután már csak izgatottan a postást vártam, és tegnap meg is érkezett a kis csomag. Izgatottan bontottam ki, és a csodaszép Kalendárium mellett, egy kis üdvözletet is találtam. Gyorsan átlapoztam, és nagyon igényesnek találtam. Tele jobbnál jobb receptekkel, tippekkel, ötletekkel és sok-sok információval.
Biztos, hogy sokszor fogok belelapozgatni és ötleteket meríteni a mindennapi főzéshez.

2011. február 10., csütörtök

Málnás-habcsókos pohárkrém Nigellától.



A fagyasztóba várakozott párdarab tojásfehérje és én éppen azon törpöltem mihez is használjam fel. Már éppen arra az elhatározásra jutottam, hogy Pavlovát sütök, mivel ez egy remek módja a tojásfehérjék felhasználásának, na meg igencsak szeretjük is. Ekkor viszont, éppen Nigella jelent meg a képernyőn és egy remek, egyszerű és rövid idő alatt elkészíthető pohárkrémet dobott össze. Húrrá, már meg is pecsételődött a tojásfehérjék sorsa. Igaz, így hogy most sütöttem a habcsókot, kicsit tovább tartott, de megérte a várakozást. Pikk-pakk cukorral felvertem a fehérjéket, és már toltam is be a sütőbe a tepsin sorakozó habcsókokat. Szerencsére a fagyasztóba még mindig van a tavalyi bőséges málnatermésből, tejszínt pedig soha nem hagyom kifogyni, így ebédutáni nassolásra el is készült ez a finomság. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, aki egy gyors és finom desszertre vágyik. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, na persze csakis akkor, ha a habcsókot már előre megsütöttük, vagy éppen megvásároltuk hozzá.





2 pohár hozzávalói:

2 dl Hulala (v. tejszín)
15-20 dkg málna (lehet fagyasztott is)
2 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
4-5 darab habcsók

A málnát a barna cukorral és a vaníliás cukorral óvatosan összeforgatni, majd egy kicsit állni hagyni, hogy a cukor jól átjárja.

A Hulalát nem túl kemény habbá verni, majd a lecsepegtetett málnával óvatosan összekeverni.
A habcsókot beletördelni, és szintén óvatosan összeforgatni.

Poharakba kanalazni, majd a tetejére málnát tenni és rögtön tálalni.

Nagyon finom a könnyű málnás-hab és a ropogós habcsók így együtt.

2011. február 9., szerda

Vajhal párolt zöldségekkel, sütőpapírban sütve.


A vajhalat már régen szerettem volna megkóstolni, de sajnos eddig nem jutottam hozzá. Szerencsémre most viszont sikerült "kifogni" a halasnál, így gyorsan éltem is a lehetőséggel és vettem két szeletet. Kicsit utána olvasgattam a neten, majd a saját ízlésem szerint megszületett az én verzióm. Anno még a lazacot sütöttem párolt zöldségekkel sütőpapírban, (képek itt megtekinthetőek) akkor az nagyon kedvünkre való volt, így a vajhalat is ezzel a körettel készítettem el. Most sem csalódtam, remek ebéd kerekedett belőle. A hal valóban olyan volt mint a vaj, nagyon finom szaftos, a zöldségek pedig remekül illettek hozzá. Igaz most készítettem vajhalat először, de azt már tudom, hogy nem utoljára. Mindenkinek bátran merem ajánlani!!!

2 szelet vajhal
2 zsenge cukkini
2 db sárgarépa
1 db paszternák(el is hagyható)
2 db lila hagyma
5 nagyobb gomba

színes-bors
őrölt fehérbors
kakukkfű
citromlé
1 dl édes fehérbor
olívaolaj


A halszeleteket besózni, megszórni színes-borssal és citromlével megcsepegtetni, majd kicsit állni hagyni.

A zöldségeket ízlés szerinti méretben zsülienre vágni.
Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd elkezdeni párolni a lila hagymát.
Párperc után hozzáadni a paszternákot és a sárgarépát, majd jól összekeverni és párolni tovább.
Közben ízlés szerint fűszerezni, és hozzáönteni a bort.
Ha már kicsit összesetek a zöldségek, hozzáadni a gombát, majd párperc után a cukkinit is.
Addig párolni, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak. Félretenni és elősütni a halszeleteket is.

Egy másik serpenyőbe pici olajat önteni, majd belehelyezni a halszeleteket.
2-3 percig sütni, majd átfordítani és a másik oldalát is szintén 2-3 percig sütni.
Ezután levenni a tűzről és a párolt zöldségekkel összeállítani a sütéshez.

Két nagyobb méretű sütőpapírt letépni, majd a lecsepegtetett, előpárolt zöldségeket ráhelyezni a papírra.
A zöldségek közepére rátenni az elősütött halszeleteket, majd a papír két végét összefogni és jól becsavarni.
Egy tepsire helyezni mindkét papírcsónakot, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 10 percig sütni. (ne süssük tovább, mert különben kiszárad a hal húsa)
Tálalhatjuk akár a sütőpapírral együtt, de óvatosan le is emelhetjük róla.
Nagyon finom, és laktató!!!!!

2011. február 8., kedd

Vajretek saláta.

 


A vajretket és a jégcsapretket is nagyon szeretem pl. egy szelet zsíros kenyérrel, de eddig soha nem gondoltam rá, hogy salátát készítsek belőle. Éppen a zöldségesnél tébláboltam, hogy fejes salátát, vagy éppen uborkát vegyek, amikor megláttam a retket. Olyan szép friss volt, hogy rögtön arra az elhatározásra jutottam, hogy retekből készítek egy finom salátát. A retek mellett került bele még kaliforniai paprikát is, majd egy mézes-mustáros dresszinggel öntöttem nyakon....  

 


Hozzávalók:
 
 1 nagyobb vajretek (v. jégcsapretek)
1/2 kaliforniai paprika
3 ek méz
1tk dijoni magos mustár (púpozott)
csipet só
1/2 citrom leve
1 ek olívaolaj (v. étolaj)
 
 
A retket vékonyan pucoljuk meg, majd egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Ezután szórjuk meg egy kávéskanál sóval, keverjük össze, majd hagyjuk állni, hogy levet engedjen.
 
A kaliforniai paprikát vágjuk fel ízlés szerint. (Én csak vékonyan felcsíkoztam.)
 
A mézhez adjuk hozzá a citromlevet, egy csipet sót, a mustárt és az olajat, majd keverjük alaposan össze. 

A reteknek nyomjuk ki a levét, keverjük össze a felcsíkozott paprikával, majd öntsük rá az elkészült dresszinget, és forgassuk alaposan össze.

Ezután hagyjuk állni, hogy az ízek jól átjárják.


 

 
 Az elkészült reteksalátát ízlés szerint kínálhatjuk pl. sültek, pörköltek..... mellé.

 

2011. február 7., hétfő

Red Velvet Balls. (Vörös bársony golyók)



Ezeknek a golyóknak az alapjául szintén a Valentin napra sütött torta tésztáját sütöttem meg. A szép piros tésztát, csokoládéval, lekvárral és aszalt vörös áfonyával, meg persze rummal jól összekevertem, majd golyókat megformálva, kókuszreszelékbe forgattam bele. Az áfonya nagyon jól illet ehhez a piros tésztához, mint színben, mint pedig ízben. Pár óra alatt jól összeértek az ízek, és bizony ezután a golyók nagyon gyorsan kezdtek elgurulni a tálcáról, (csakis ez lehetett az oka):)) mert egyre kevesebbnek láttam. Minden golyóimádónak a figyelmébe ajánlanám!!!!





Tészta hozzávalói:


18 dkg liszt
1/2 ek kakaó
1/2 mk szódabikarbóna
1/2 tk sütőpor
18 dkg kristálycukor
18 dkg margarin
1 dl tejföl
1 tojás
1 mk vaníliaaroma
piros ételszínező
csipet só



Egy tálba beleszitálni a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a csipet sót és a kakaót, majd jól összekeverni. Ha poralapú az ételszínező, akkor azt is belekeverni.

Egy másik tálba robotgéppel alaposan kikeverni a cukrot a margarinnal, majd hozzákeverni az egész tojást, a vaníliaaromát, és a tejfölt. Ha folyékony az ételszínező akkor azt is hozzákeverni.

Ezután a lisztes keverékhez hozzáönteni a folyékony masszát és jól összekeverni.
Egy gáztepsibe sütőpapírt tenni, majd rákanalazni a masszát és egyenletesen elsimítani.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 20 percig sütöttem)
A sütőből kivéve rácsra tenni és teljesen kihűteni, majd egy tálba belemorzsolni a tésztát.


lekvár
olvasztott csokoládé
aszalt vörös áfonya
rum
kókuszreszelék


Az összemorzsolt tésztához ízlés szerint lekvárt, olvasztott csokoládét, aszalt áfonyát, és rumot keverni. (vigyázni ne legyen túl lágy, mert akkor nem lehet megformálni)

Jól összedolgozni, majd vizes kézzel golyókat formálni, végül kókuszreszelékbe jól meghempergetni.
Pár órát állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek.