2010. szeptember 30., csütörtök

Díjat kaptam!!!!


Kreatív blogger díjat kaptam Krisztinától, Anditól aki gluténmentes, Szemirámisztól és Bellytől.és Jucitól.

Nagyon köszönöm, hogy megtiszteltetek ezzel a díjjal. Én szeretném rögtön vissza is ajándékozni, mert szerintem a ti blogotok is igen kreatív, és én szeretek hozzátok járni.

Mivel már kétszer megkaptam ezt a díjat, így nem hiszem hogy bármi újat is írhatnák magamról. Persze aki szívesen olvasna rólam, az itt és itt megteheti.

Én nem is küldeném név szerint külön-külön senkinek, inkább megajándékozok vele mindenkit aki naponta azon szorgoskodik, hogy megismertesse velünk a saját receptjeit.

Fordított almás csokoládétorta.





Ennek a tortának az alapötletét a barackos csokoládétortám receptje adta. Nagyon finom volt, már többször megsütöttem, most viszont szerettem volna almával is kipróbálni. Igaz kicsit féltem attól hogy nem fog megpuhulni az alma a sütési idő alatt, így egy kicsit átvariáltam a receptet, és fehérboros-barna cukros szirupban megpároltam az almaszeleteket. Ettől nagyon finom ízt kapott, és így már biztos voltam benne, hogy sütés után nem lesz gond az állagával sem. A fennmaradó szirupot pedig beforraltam, majd tálaláskor a tortaszelet tetejére csorgattam. A szaftos kakaós tészta, a borban párolt alma, és a karamelles szirup remekül kiegészítette egymást.




 Tészta 26 cm-es tortaformához:

13 dkg liszt
12 dkg porcukor
2 ek kakaó
0,5 cs sütőpor
1 mk szódabikarbóna
15 dkg Rama margarin (v. vaj)
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejszín


A keverőtálba tegyük bele a porcukrot, a vaníliás cukrot, z egész tojásokat, az olvasztott, de visszahűtött margarint, majd keverjük jó habosra.

Amikor már jó habos, keverjük először hozzá a kakaót, majd a sütőporral és szódabikarbónával előzőleg összekevert lisztet is kanalazzuk hozzá, állandó keverés mellett.

Ezután csorgassuk hozzá a tejszínt, majd addig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk.


Párolt alma hozzávalói:

3-4 db alma
5 dkg Rama margarin (v. vaj)
3-4 ek barna cukor
2 dl fehérbor
őrölt fahéj (ízlés szerint)
1 ek víz


 Az almát héjastól vágjuk fel vékony szeletekre.

A barna cukrot tegyük bele egy serpenyőbe, adjuk hozzá a vizet, majd olvasszuk fel. Amikor már kezd folyós lenni, adjuk hozzá a margarint, szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, majd kevergetve karamellizáljuk 1-2 percig.

Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá az almaszeleteket, lefedve pároljuk pár percig, hogy az alma még roppanós maradjon.

Végül hűtsük langyosra, mielőtt a tortaformába helyeznénk.





A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a lecsepegtetett almaszeleteket.

Ezután óvatosan, egyenletesen öntsük rá a tésztát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára, húzzuk le a sütőpapírt, és úgy hűtsük ki egészen. (én ráteszem a forma tetejére a tálcát, átfordítom, majd lecsatolom a formát)

A visszamaradt karamellhez adjuk még 1-2 evőkanál barna cukrot, majd állandó keverés mellett, addig főzzük, hogy besűrűsödjön.

Tálaláskor a tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd csorgassuk meg a karamellel, és úgy kínáljuk. 


2010. szeptember 29., szerda

Megint boci tarkát sütöttem.


A napokban Szemirámisz tett fel kérdést ezzel a süteménnyel kapcsolatba, mivel megtetszett neki a recept, és ő is megsütötte. Szerinte nem lett 100%-os. Gyorsan visszakerestem a receptet, de mivel már elég régen sütöttem, bevallom fogalmam nem volt hogyan is készült nálam. Csak nem hagyott nyugodni, hogy mi lehet a gond, így gyorsan megsütöttem, és most újra közzé teszem. Az előző bejegyzésnél látni a képeken hogy a túró szépen a sütemény tetején marad, na ezt most megcáfolván, szépen leült a tészta aljára. Ettől a kis szépséghibától eltekintve viszont a tészta pillekönnyű, és a túró is nagyon finom volt benne. Gyorsan megsüthető és akár egy kiadós leves mellé is feltálalható. Én finom habos kakaóval szeretem nagyon.:))




Tészta hozzávalói, 22 x 32 cm-es tepsihez:

4 db tojás
15 ek olaj
15 ek liszt
15 csapot ek porcukor
1 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
2 ek kakaó
1 cs vaníliás cukor
2,5 dl tej

Robotgéppel elkezdeni keverni a tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Ezután keverés közben óvatosan belecsorgatni az olajat. Tovább keverni és kanalanként hozzáadni a sütőporral és szódabikarbónával összekevert lisztet. Ezután keverés közben belecsorgatni a tejet és addig keverni hogy sima állagú legyen. Végül hozzáadni a kakaót és így is jól összekeverni.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként óvatosan a masszához keverni.
A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát.

Túrókrém:

25 dk túró
porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 db tojás
1-2 ek búzadara

A túrót jól kikeverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és a tojással.
Attól függően, hogy mennyire lett folyós az állaga, 1 vagy 2 ek búzadarát keverni hozzá. Inkább kicsit folyósabb maradjon a túró, akkor talán nem ül le ennyire a tészta aljára)
Ezt a túrókrémet a tészta tetejére csepegtetni.(mindenhova kerüljön belőle)

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 30-35 percig sütni. (én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyni kihűlni, majd ízlés szerint felszeletelni és porcukorral megszórni a tetejét.

2010. szeptember 28., kedd

Kifli Szemirámisztól.




Szakítva azzal, hogy szinte soha nem eszünk kenyeret és péksütemény, mióta megvettem a kenyérsütőgépem már másodszorra dagasztottam benne. Először császárzsemlét, melyet már régebben is sütöttem, most pedig kiflit. A napokban Szemirámisznál leltem rá erre a receptre, és olyan gyönyörű kifliket sütött, hogy nem tudtam ellenállni. Igaz az enyém nem lett olyan szép, de finomnak annál finomabb. Kívül ropogós, belül foszlós ahogyan ő is írta. Sajnos nem kaptam BL-80-as lisztet(hát ez az én formám), de megoldottam a problémát. Bl-55-ös és rétesliszt keverékéből sütöttem. Mivel nem vagyok még felkészülve az ilyesfajta sütkérezésre, így burgonyapelyhem sem volt, ami az eredeti receptben szerepel. Ezek a kis eltéréseket leszámítva mindent a recept szerint csináltam. Legközelebb majd, jobban felkészülök sütés előtt, de mondhatom nekem így is nagyon ízlett. Mivel nem volt türelmem kivárni, hogy teljesen kihűljön, még langyosan hozzáláttam a teszteléséhez.:))



Hozzávalók 8 db kiflihez:

17 dkg BL-55 liszt
17 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
2,5 dkg puha vaj
1 ek olaj
1,5 tk só
0,5 tk cukor


Ezeket a hozzávalókat a kenyérsütőgépbe tenni, majd a dagasztóprogramot bekapcsolni.
Másfél óra alatt szépen megdagasztja és megkeleszti a tésztát.(természetesen kézzel is belehet dagasztani és meleg helyen megkeleszteni)

Amikor a gép végzett a kelesztéssel, a tésztát lisztezett felületre kiborítani, majd kör alakúra kinyújtani.

Éles késsel 8 egyenlő cikkre felvágni.
Mindegyik cikket a szélesebb végétől kezdve feltekerni.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tenni, egymástól kicsit távolabb.
Konyharuhával letakarni és egy órán át így keleszteni tovább.

A sütőt közben előmelegíteni 200 fokosra.(én egy kisebb edénybe vizet tettem be az egyik sarkába)
A megkelt kifliket langyos vízzel lespriccelni és megszórni ízlés szerint, magvakkal vagy sóval.

A tepsit behelyezni az előmelegített sütőbe és egy pohár vizet löttyinteni a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen.
20-25 perc alatt szép pirosra sütni. (én légkeverésnél 20 percig sütöttem)

A sütőből kivéve rácsra tenni és hideg vízzel lespriccel a forró kifliket, majd teljesen kihűteni.

2010. szeptember 27., hétfő

Tejbegríz diós panírban, tejszínes almaszósszal.



A tejbegrízt szerintem mindenki ismeri és szereti. A neve hallatán biztos hogy az a kicsit pépes, kakaóval megszórt finomság jut az eszünkbe. A napokban Biankánál találkoztam egy új változatával, mely rögtön elindította a fantáziámat. Ő elkészítette, kihűtötte, bepanírozta és olajban kisütötte. Tetszett ez a változat is, de én nem szerettem volna olajba kisütni, nekem úgy kicsit töménynek tűnt. Az ötlet viszont remek volt, így megszületett az én változatom. A panírozáshoz fele-fele arányba használtam zsemlemorzsát és darált diót. (isteni finom kérget kapott tőle) A másik változtatásom pedig az, hogy nem olajban sütöttem ki, hanem tepsibe helyezve a sütőben. Éppen csak egy pici margarinnal kentem ki a tepsit, majd a tetejét pedig enyhén olvasztott margarinnal csepegtettem meg. Fahajas-tejszínes almaszószt készítettem még hozzá. Nagyon finom lett így együtt tálalva. Ez a tejbegríz már egyáltalán nem hasonlít ahhoz a pépes-kakaós masszához melyet eddig készítettem, inkább egy finom desszertre emlékeztet.




5 dl tej
6 ek búzadara
1 cs vaníliás cukor
cukor
reszelt citromhéj
diónyi margarin
csipet só

A tejet feltenni melegedni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, diónyi margarinnal, reszelt citromhéjjal.
Ha már jól felmelegedett állandó keverés mellett hozzáadni a grízt.
Kevergetve sűrűre főzni. Egy 18x27 cm-es tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a sűrűre főzött masszát. Egyenletesen elsimítani, majd hagyni teljesen kihűlni.
Ha már kihűlt, egy tálcára ráfordítani, majd lehúzni róla a papírt. Ízlés szerinti formára feldarabolni. (én pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam ki belőle)
Ezután bepanírozni, liszt-tojás-darált dióval kevert zsemlemorzsa.
Egy tepsit kikenni margarinnal, majd egymásmellé helyezni a bepanírozott grízt. Tetejét olvasztott margarinnal kicsit megcsepegtetni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.(én légkeverésnél 170 fokon sütöttem)
Nagyon finom ropogós külső réteget kap ettől a panírtól.

Tejszínes-almaszósz:

2-3 db alma
1 cs vaníliás cukor
cukor
3 db szegfűszeg
fahéj
2 levél citromfű
1 dl tejszín
víz

Az almákat meghámozni, magházukat kivájni, majd vékonyan felszeletelni.
Egy edénybe tenni és egy pici vizet önteni alá. Ízlés szerinti ízesíteni, majd kiforralni és lassú tűzön kb. 15 percig főzni.
Ekkor kiszedni belőle a szegfűszeget és a citromfüvet, majd leturmixolni.
Visszahelyezni a tűzre, hozzáadni a tejszínt és kevergetve jól kiforralni, 1-2 percig még főzni. (ha túl sűrű lenne, pici tejszínt önteni még hozzá, Ha túl híg, akkor pici vízzel elkevert keményítővel besűríteni)

Tálaláskor fahajas porcukorral megszórni a kisült grízt, majd a szószból kanalazni mellé.

2010. szeptember 26., vasárnap

Tökfesztivál-Rácalmás-Gasztronómia.


Tegnap ellátogattunk Rácalmásra, az idén már VII. alkalommal megrendezett Tökfesztiválra. A házak előtt megtekinthető ötletes kis kompozíciók után, melyeken nagyon jól szórakoztunk (részletesebben beszámoló itt található meg) következett a különböző remek ételek és egyéb finomságok feltérképezése és kóstolása. Természetesen mindent képtelenség lett volna végigkóstolni, pedig az illatoktól teljesen elaléltam.:)) Legalább a fényképezőgéppel megörökítettem egy-két finomságot és így szeretnék kedvet csinálni a jövőévi fesztiválra való ellátogatáshoz. Természetesen azért a TÖK állt a középpontba, és különböző belőle készült terméket meglehetett vásárolni. Hoztunk haza pl. aszalt gyümölcsből és magvakból készített nyalánkságot, és állítom azok is nagyon finomak voltak. Most pedig egy kis képes beszámoló következik, és csakis a fogyókúrázóknak nem ajánlott a megtekintése.:))















2010. szeptember 25., szombat

Sajttal-olívával töltött hústekercs.


Megint eljött a hétvége, na és persze ezzel együtt a nagy kérdés, mi is legyen a hétvégi ebéd. Bevallom én már sokszor teljesen tanácstalan vagyok e-téren, így megpróbálom újra előkeresni a régebben főzött ételek receptjeit. Ez a töltött hús is egy ilyen, régen készített finomság. Sajttal és olívabogyóval töltöttem meg a hússzeletet, és a tepsibe mellé is bőven került olíva, mely igen finomra párolódik meg a hússal együtt. Krumplipürével tálaltam, mert szerintem az illik hozzá a legjobban. Mindenkinek csakis ajánlani tudom, mert könnyen és gyorsan elkészíthető, és nem utolsó sorban még nagyon finom is.

6 szelet hús (karaj, tarja, pulykamell)
sajt(ízlés szerint)
olívabogyó

őrölt fehérbors
szerecsendió
majoranna
bazsalikom
olívaolaj

A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, majd mindkét oldalát megszórni sóval és őrölt borssal.
Az ízlés szerinti sajtot(én Edámit tettem bele) vékony szeletre vágni.
Az olívabogyót szűrőbe tenni és jól lecsepegtetni.
Egy tepsibe kevés olívaolajat önteni.
A hússzeletre tenni egy vékony szelet sajtot, majd párszem olívabogyót és szorosan feltekerni. Hústűvel, vagy fogpiszkálóval átszúrni, hogy sütés közbe ne tudjon szétnyílni. (én a nemrégiben vásárolt húskarikával fogtam össze, és remekül működött)
A hústekercseket a tepsibe egymás mellé helyezni, majd ízlés szerint megszórni fűszerekkel. Mellé szórni a maradék olívát, és lehet még pici sajtdarabkákat is tenni mellé.
Egy pici vizet önteni alá, majd alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon puhára párolni(kb.50 perc) majd a fóliát levéve szép pirosra sütni.
Tálaláskor krumplipürét kínálni hozzá.

2010. szeptember 24., péntek

Málnazselés torta.


A napokban láttam ezt a receptet a TV-Paprikán és rögtön megtetszett. Szeretem az ilyen sütés nélküli tortákat, és még az sem tántorít el ettől, hogy egy habos-krémes kalóriabomba. Az eredeti receptben, ha jól emlékszem a felső zselés réteg mangóval készült. Mivel leszedtem az idei év utolsó málnatermését, én úgy gondoltam abból készítem el. (szerencsére még egy süteményhez való málnapépem maradt:)) Ez is bizonyítja, hogy mindenki ízlésének megfelelő gyümölcsből készítheti el. A krémes részébe a mascarpone és a tejszínhab mellé, még tejföl is kerül, így egy habkönnyű krémet kapunk, mely nem túl édes. A tortaalapot is mindenki az ízlésének megfelelő kekszből, vagy éppen babapiskótából készítheti el. Én Győri Édes csokoládés kekszet használtam, mert így látványra is mutatós lett a torta. Itt a hétvége, gyorsan összeállítható( akár előző este) és a családban biztosan nagy sikere lesz.




20 cm-es tortaformához:

Tortaalap :

10 dk kakaós keksz
5 dk margarin

A kekszet kézzel nagyon apróra összemorzsolni, vagy aprítógéppel morzsalékosra aprítani.
A margarint felforrósítani, majd a kekszre önteni és kanállal jól összekeverni.
A tortaforma alját kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni az összekevert kekszet és kanállal belelapogatni.
Hűtőbe tenni, pihentetni. Közben ellehet készíteni a krémet.

Krém:

25 dk mascarpone
10 dk tejföl
15 dk porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citromleve
1 citrom reszelt héja
2 dl Hulala (növényi tejszín)

A mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral elkezdeni kikeverni. Ha már elég krémes, hozzáadni a tejfölt, a citromlevet(ízlés szerinti mennyiséget) és a reszelt citromhéjat. Így is jól kikeverni.
A Hulalát kemény habbá verni, majd apránként óvatosan az előzőleg kikevert krémhez keverni.
(lehet tejszínnel is készíteni, de akkor habfixló is szükséges hozzá. én a Hulalát azért szeretem, mert jó kemény habot lehet belőle készíteni)
A hűtőből kivett kekszes alapra kanalazni, majd a tetejét egyenletesre simítani. Visszatenni a hűtőbe ameddig a zselé elkészül a tetejére.

Málnazselé:

7 ek málnapép
10-15 dk porcukor
vaníliaaroma
10 g zselatin
1 dl víz

A málnapéphez a málnát leturmixolni, majd szűrön átszűrni.
A málnapépet a cukorral és a vaníliaaromával jól kikeverni.
A vizet felforralni, majd a tűzről levéve hozzáadni a zselatint, és addig keverni, még teljesen feloldódik. Kevergetve teljesen kihűteni.
Végül a kivenni a tortát a hűtőből és lassan a tetejére önteni a zselét.
Visszahelyezni a hűtőbe 1-2 órára, hogy a zselé teljesen megdermedjen. (én előző este készítettem el, így a zselé is megdermed rendesen és az ízek is jól összeértek.
A hűtőből közvetlen tálalás előtt kell kivenni. Nagyon finom krémes, és nem túl édes!!!

2010. szeptember 22., szerda

Görögdinnye saláta.


Egész nyáron készültem, hogy a görögdinnyéből egy finom salátát készítek majd a nagy melegbe. A melegnek mára se híre, se hamva, de végre a salátám elkészült. Most bánom csak igazán, hogy ilyen sokáig halogattam, mert bizony nagyon finom lett. Szerencsére még lehet kapni dinnyét, így biztosan még párszor elfogom készíteni. Lehet a ízesítése, pl. a petrezselyemzöld miatt kicsit érdekesnek tűnik,(először gondolkodtam is rajta, hogy kerüljön-e bele) de állítom nagyon finom. Sajtot is mindenki az ízlésének megfelelővel készítheti, én mozzarellát tettem bele. Ebédre készítettem, mivel a dinnyének vízhajtó hatása van, és jobb ha nem éjszakára fogyasztjuk el.:))

görögdinnye
balzsamecet
víz
cukor
olívaolaj
petrezselyemzöld
mozzarella

A dinnyét kimagozni és ízlés szerinti méretűre feldarabolni.
A sajtot és a petrezselyemzöldet szintén apró darabokra vágni.
Egy tálba tenni a felaprított hozzávalókat.
Párkanál ecetet egy pici vízzel, cukorral és az olívaolajjal kikeverni, majd szintén a tálba önteni. Kézzel jól összeforgatni és kicsit állni hagyni hogy az ízek összeérjenek.
Melegben lehűtve tálalni.

2010. szeptember 21., kedd

Csirkemájas mexikói-zöldséges ragu tésztával.




Ma megint egy gyorsan elkészíthető ebédet sikerült a tányérunkra varázsolni. Reggel még fogalmam nem volt mit is főzzek(ez a tipikus reggeli fejtörés, és hogy mi is legyen az ebéd kérdésre a válasz, "amit főzöl":)))) Mindenképpen valami tésztás ételre gondoltam, majd a hűtő szemrevételezése után már össze is állt a kép. Csirkemájas-zöldséges-tejszínes ragu tésztával. Az elkészítés sem vett igénybe sokkal több időt, mert kb. fél óra alatt elkészült és már tálaltam is. Ezért is szeretem az ilyen, és ehhez hasonló tésztaételeket, mert nemcsak gyorsan készen vannak, hanem még finomak is, és főleg laktatóak. Mindenkinek bátran merem ajánlani, akinek igen rövid idő áll a rendelkezésére a főzéshez, biztosan sikere lesz vele.







Hozzávalók:

4-5 db csirkemáj (v. pulykamáj, kacsamáj)
1 cs mexikói zöldségkeverék(450 g-os)
2-3 dl tejszín
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma

1 tk ételízesítő
szerecsendió
majoranna
őrölt fehér bors
3 dkg vaj
10 dkg reszelt sajt
25 dkg masni tészta(v. ízlés szerinti)



Azzal kell kezdeni a főzést, hogy feltenni a tészta főzéshez a vizet forrni.

Ezután a mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba önteni, megszórni egy nagyobb csipet sóval, és a mikróba puhára párolni. (közben többször megkeverni)


A májat megtisztítani a hártyáktól, majd megmosni, és ízlés szerint kisebb darabokra vágni.

A vöröshagymát apróra felvágni, majd egy serpenyőbe vajat hevíteni és elkezdeni párolni.

Amikor már kezd üveges lenni, hozzányomni a fokhagymát, és pár pillanatig együtt párolni.

Ezután hozzáadni a feldarabolt csirkemájat, jól összekeverni, felönteni a tejszínnel, ízlés szerint fűszerezni, addig főzni, míg a máj elkészül.

Ezután a megpárolódott a zöldséget is a májhoz önteni, és még pár percig együtt főzni.

Ameddig a ragu készül, kilehet főzni a tésztát is, majd hideg vízzel leöblíteni, alaposan lecsepegtetni.

Egy edénybe 1 ek olajat önteni, felhevíteni, majd hozzáadni a lecsepegtetett tésztát, és kicsit összemelegíteni.

Tálaláskor tányérra szedni a tésztát, rákanalazni a ragut, majd ízlés szerinti reszelt sajttal megszórni, és úgy kínálni.

Zöldparadicsom-lekvár NOTBURGA KONYHÁJÁBÓL.


NORTBURGA-nál láttam meg ezt a lekvárt, köszönöm neki ezt a kitűnő receptet. Mivel nekem is volt még elég sok zöldparadicsom a kertbe, így gondoltam kipróbálom milyen is lehet. Ő azt írta " írtó finom" és a családjának is ízlett. Ezzel aztán végképp felcsigázott. Tehát szépen betartva a lekvárfőzés menetét, hozzáfogtam. És valóban nagyon finom lett, ha nem tudnám miből készült, soha nem jönnék rá, hacsak az apró magok szemrevételezése után lenem esne a tantusz. Nekem kicsit sötétebb lett a színe, de volt párszem halványpiros paradicsom és azt is belekevertem, így ennek tudható be. Már kiszedtem a száraz dunsztból, és szépen a polcon sorakoznak az üvegek, én pedig azon gondolkodom, hogy a finom kalácson kívül még milyen étel készítéséhez használjam majd fel.

Hozzávalók:

1 kg zöldparadicsom
1/2 kg cukor
3-4 db szegfűszeg
1 cs vaníliás cukor
őrölt fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
csipet só

A paradicsomot alaposan megmosni, majd apróra feldarabolni. Összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval, majd 2-3 óráig állni hagyni. Közben többször átkeverni.
Ezután egy edénybe feltenni főzni. Ha már kezd kicsit összeesni, botmixerrel pépesíteni, majd lassú tűzön gyakran kevergetve sűrűre főzni. (nekem 1,5 óra alatt besűrűsödött, de ez függ a paradicsom levesességétől is)
Az utolsó negyedórában hozzáadni a szegfűszeget, a fahajat,(a fahéj lehet egész is) a citrom levét és reszelt héját.
Ha már kellően besűrűsödött, üvegekbe merni, majd száraz dunsztba tenni és így hagyni teljesen kihűlni.
Friss péksütemény mellé kínálni.

2010. szeptember 19., vasárnap

Sajttorta vízfürdőben sütve.




Olvastam arról, hogy a sajttortát a legjobb ha vízfürdőben sütjük. Mivel szeretek mindent kipróbálni, így nem is halogattam sokáig, tegnap megsütöttem. Valóban sokkal finomabb lett így, az alapként készített kekszes morzsa nem száradt ki, és a sajtos-ricottás töltelék is finom szaftos marad. A sütése pedig csak annyiban tér el, hogy egy vizet tartalmazó tepsibe kell beleállítani a tortaformát. Amint a teteje szép aranybarna lesz, egy sütőpapírral le kell takarni és úgy sütni tovább. Én egy kissé figyelmetlen voltam, és picivel később takartam csak le, de ez még éppen időben történt. Tetejére málnapépet csepegtettem és ettől kicsit mutatósabb lett a teteje. Mivel teljesen ki kell hogy hűljön szeletelés előtt, így érdemes már előző nap megsütni és a hűtőben pihentetni. Tálaláskor én málnaöntetet csorgattam a tetejére, de ízlés szerint készíthetünk hozzá öntetet akár szilvából vagy éppen őszibarackból is.






Kekszes alap, 24 cm-es tortaformához:

20 dkg kakaós keksz (pl. Győri Édes)
10 dkg margarin


A kekszet összemorzsolni, majd az olvasztott forró margarinnal összekeverni.
Egy tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a kekszes morzsát és egy kanál segítségével egyenletesen belelapogatni.(én kézzel lapogattam bele, mert úgy egyszerűbb)
A hűtőbe tenni és lehűteni. Közben ellehet készíteni a tölteléket.


Töltelék hozzávalói:

20 dkg krémsajt
50 dkg ricotta
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk vaníliaaroma
csipet só
4 nagy tojás
reszelt citromhéj
1 citrom leve
1 ek keményítő
málnapép



Egy tálba tenni a krémsajtot és a fele porcukrot, majd robotgéppel simára keverni.
Ezután hozzáadni a ricottát, a maradék porcukrot, a vaníliás cukrot és a vaníliaaromát és szintén jól kikeverni.
Amikor már eléggé krémes hozzáadni a keményítőt, belereszelni a citrom héját és belenyomni a levét, majd tovább keverni. Végül állandó keverés mellett egyesével hozzáadni az egész tojásokat.( mindegyik tojás után jól kikeverni)

Elővenni a hűtőből a kekszes alapot, majd a tortaforma külsejét alufóliába csomagolni, hogy sütés közbe nehogy beszivárogjon a víz a formába.

Az előzőleg jól kikevert tölteléket a kekszes alapra önteni, majd málnapépet csepegtetni rá és egy hegyes késsel kissé megmintázni.

Egy tepsibe vizet önteni és betenni a sütőbe.
A sütőt közepes lángon előmelegíteni, majd a vízzel töltött tepsibe helyezni a tortaformát és kb. 60 perc alatt készre sütni a tortát. (én légkeverésnél 150 fokon, 50 percig sütöttem)

Sütés közben, ha már szép aranybarna lesz a torta teteje, de még a sütési idő nem járt le, egy sütőpapírral le kell takarni.

Tálaláskor gyümölcsöntetet csorgatni a tetejére. (én málnát turmixoltam le, majd szitán átpasszíroztam, cukorral vaníliás cukorral ízesítettem és párpercig állandó keverés mellett főztem. végül pedig egy pici vízzel elkevert keményítővel besűrítettem, úgy hogy még eléggé folyós maradjon)


2010. szeptember 18., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Bakonyi sertésszelet.


Itt a hétvége és megint szeretnék egy ötletet adni az ebéd elkészítéséhez. Ma bakonyi sertésszeletet készítettem, de gondolom mint nekem, másoknak is fejtörést okoz a mindennapi ebédfőzés. Főleg a hétvége, mert finom is legyen, meg ne kelljen órákat a konyhába tölteni. Igaz a hozzá készület és a főzés elindítása egy kis időbe telik, de utána már csak néha kell ránézni, minden rendben van-e, mert nem lenne jó ha leégne az ebédünk. Közben a rizst is ellehet készíteni. Én mindig előfőzött rizs és vadrizs keverékét főzöm, mert nem csak látványos, de még finom is. Ha pedig kicsit nagyobb adag készül, akkor másnap felmelegítve is fogyasztható.(na nálunk ez nem nagyon szokott előfordulni)

6 szelet sertéshús (karaj, tarja)
1 cs bacon szalonna
50 dk gomba
1 db vöröshagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
2 dl tejszín
2 dl tejföl
csípős Piros Arany
pirospaprika

szerecsendió
majoranna
liszt
olívaolaj

A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, majd enyhén besózni. Mindkét oldalát lisztbe forgatni.
A gombát a bacont és a hagymát felkockázni, a paradicsomot és a paprikát felszeletelni.

Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd a hússzeletek mindkét oldalát elősütni. Ezután félre tenni.

A fennmaradó szaftban elkezdeni párolni a bacont, majd hozzá adni a vöröshagymát is. Párperc után beletenni a felkarikázott paprikát, majd a paradicsomot. Ekkorra már a serpenyő alján kéreg keletkezik, így a megpárolódott alapot átönteni egy másik edénybe. (a serpenyőbe pici vizet önteni, jól felkeverni a megperzselődött kérget)
Végül beletenni a gombát, ízlés szerint fűszerezni és addig párolni még a gomba levet enged. Ekkor visszahelyezni a húst, és hozzáönteni a serpenyőből a felkevert szaftos levet. Puhára főzni.
A tejfölt simára keverni a tejszínnel, majd óvatosan hozzáönteni a puhára főtt húshoz. Jól kiforralni és még párpercig együtt főzni.
Rizst, galuskát kínálhatunk hozzá köretként.

2010. szeptember 17., péntek

Kókuszos-tészta málnás-habos krémmel.


Nemrégen készítettem egy sütés nélküli csokoládétortát, melynek a krémje nagyon finom volt. Most azt a krémet variáltam át málnásra, a tésztájának pedig egy kókuszos pitetésztát sütöttem. Mondhatom a csokoládés is igen finomra sikerült, de ez a málnás talán még annál is jobb lett. Igaz a tészta sütése miatt több időre van szükség az elkészítéséhez, de szerintem megéri. Én egy 24 cm-es tortaformába sütöttem meg. Málnával készült a krémes része, de szerintem bármilyen gyümölccsel lehet ízesíteni.(pl. őszibarack, szilva, körte...)




Tészta hozzávalói:

25 dk liszt
20 dk porcukor
10 dk kókuszreszelék
2 cs vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 ek víz
15 dk margarin

Az összes hozzávalót egy tálba tenni, majd robotgéppel összekeverni.
Egy sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodni, úgy hogy a szélét is befedje. (lehet piteformába is sütni)
20 percre hűtőbe tenni pihentetni, majd a hűtőből kivéve, előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütni. (ha sütés közben a tészta kicsit megemelkedne, még forrón egy kanállal kicsit le kell lapogatni). A formában hagyni kihűlni. Végül a papírt óvatosan lehúzni róla és visszahelyezni a tortaformába.

Málnás krém:

25 dk mascarpone
5 dl Hulala
porcukor
2 cs vaníliás cukor
4-5 ek málnapép

A málnát leturmixolni, majd egy szűrőn átszűrni, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe.

A mascarponét ízlés szerinti mennyiségű cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverni.
Keverés közben kanalanként hozzáadni a málnapépet is.
A Hulalát felverni kemény habbá, majd apránként a málnás krémhez keverni.
Ezután a teljesen kihűlt tésztára kanalazni és a tetejét egyenletesen elsimítani. Megszórni kókuszreszelékkel és legalább egy órára a hűtőbe tenni. Ezalatt az idő alatt az ízek jobban összeérnek és szépen lehet majd szeletelni. (minél tovább áll, annál finomabb lesz)
Különböző gyümölcsből is elkészíthető a pép, szintén leturmixolni és átszűrni a krémhez keverés előtt.

2010. szeptember 16., csütörtök

Legújabb szerzeményeim, konyhai segítségeim.


Már jó ideje nézegetem a többfunkciós aprítókat, ha éppen olyan üzletbe vetődöm be. Keresgéltem, nézelődtem, és sokfélét láttam, de én valahogy a BOSCH márkához ragaszkodtam. Nagyon elégedett vagyok ezzel a márkával, mivel szinte minden háztartási gépem ilyen. Most végre sikerült rátalálnom és azon nyomba meg is vettem. Már alig várom, hogy igénybe vehessem a segítségét és így még nagyobb lelkesedéssel állok neki a főzésnek.:)




A másik szerzeményem ez a kenyérsütőgép volt. Na őt nem nézegettem soha, és nem is terveztem be a vásárlását, de valami nem hagyott nyugodni, ott motoszkált bennem, hogy meg kell vennem. Szinte soha nem eszünk kenyeret, sőt még péksüteményt is igen ritkán, de nemrégiben Limara PÉKSULI-ja, melyet a GasztroTipp oldalon indított, teljesen lázba hozott. Több blogban látom az ő receptjei alapján készült finomságokat, így én is kedvet kaptam hozzá. Mivel a dagasztást a kezeim elég nehezen viselik, így remélem ez a kis gép a segítségemre lesz.

Tojásos leves és mákos tészta.


Már nagyon régen készülök tojásos levest főzni, mert valahogy sajnos az ilyen egyszerű ételek lassan teljesen feledésbe merülnek. Ma reggel úgy döntöttem, hogy nem csinálok nagy facnit az ebédfőzésből, csakis valami gyors és egyszerű ebédet fogok készíteni. Így aztán eszembe jutott megint a tojásos leves, és mellé a mákos tésztára esett a választásom. Mindkettő igen egyszerű, gyorsan elkészíthető és még nagyon finom is. Nem hiszem hogy volna olyan aki még nem főzte meg ezeket az egyszerű ételeket, így nem hiszem hogy külön receptre szüksége lenne bárkinek is. Inkább csak azt írom le, én hogyan készítem.

Tojásos leves:

Egy edénybe elkezdem felmelegíteni az olajat, majd megszórom egy pici liszttel és elkezdem pirítani. Közben szórok rá köménymagot, végül pedig megszórom egy kevés pirospaprikával. Felengedem vízzel és ízesítem sóval, ételízesítővel. Lassú tűzön kb. 15 percig főzöm, majd egy evőkanál mustárt elkeverek egy kevés levessel és állandó keverés mellett a levesbe csorgatom. Még párpercig tovább főzöm, és végül az egész felvert tojásokat szintén állandó keverés mellett a levesbe csorgatom. Jól kiforralom és párperc főzés után már készen is van.
Tálaláskor a tetejét petrezselyemzölddel megszórom. Kínálható még mellé pirított zsemlekocka, de én ettől most eltekintettem.



Mákos tészta:

Bevallom hogy van tésztagépem, de mostanság már olyan finom házi készítésű tésztát lehet vásárolni, hogy inkább úgy veszem. Ma is bolti tésztából készült. A tésztát enyhén sós vízbe kifőztem, majd hideg vízzel leöblítettem.
Egy edénybe vajat melegítettem, majd rátettem a lecsepegtetett tésztát, kicsit megsóztam és jól összekevertem. Végül rászórtam a cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal összekevert darált mákot és jól összekevertem. Lassú tűzön átmelegítettem, majd porcukorral megszórva tálaltam. Ízlés szerint lekvárt is kínálhatunk hozzá, én pl. eperlekvárt kanalaztam még rá.

2010. szeptember 15., szerda

Tejfölös pogácsa.




Ennek az egyszerű pogácsának a receptjére Horváth Ilona szakácskönyvében találtam rá, és azóta is szívesen sütöm, mert az egyszerűsége ellenére, egy igen finom pogácsát kapok. Egy finom leves mellé feltálalva pedig, (én most palócleves mellé sütöttem) egy laktató ebédet kapunk. A tésztájába mindig sertészsírt teszek, mert attól még omlósabb lesz, de vajjal is készíthetjük.... Igaz mostanában a zsírral kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van akik szerint káros, van akik szerint szüksége van rá a szervezetünknek, de én úgy igazán egyik változatban sem hiszek. Nagyanyáink csakis zsírral főztek, és nem is sajnálták az ételekből, ennek ellenére igen szép kort éltek meg. Tehát nekem csak az a fontos, hogy finom, omlós legyen a pogácsa, és ez bizony a zsírral a tökéletes. Tetejét ízlés szerint sajttal, szezámmaggal, köménymaggal...... is megszórhatjuk.... Én most pl. reszelt sajttal és szezámaggal szórtam meg.



  Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg sertészsír (vagy 20 dkg teavaj)
2 db tojássárga
3 dkg élesztő
 kb. 1,5 dl tejföl
1 dl tej
1 tk cukor
 2 tk só (v. ízlés szerint)
1 kisebb tojás a lekenéshez
a szóráshoz sajt, szezámmag, köménymag...
 




 
Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.
 
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és morzsoljuk össze.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, csináljunk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejföl több mint a felét, adjuk hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen. 

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsákat. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Ezután a két tenyerünk között sodorjuk meg a kiszaggatott tésztát, és egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra kb. 30 percig.

Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal....

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 200 fokon süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.)

A kisült pogácsa finom omlós, és 1-2 napig konyharuhával letakarva puha marad.... persze csakis ha marad belőle, mert nagyon eteti magát.

 

2010. szeptember 13., hétfő

Málnás-diós-kevert torta.

Lehet hihetetlennek hangzik, de még mindig gyönyörűen terem a málna. Szinte egész nyáron megállás nélkül szedtem, de ilyen még nem volt, hogy ennyi teremjen. Télire már jó néhány dobozzal sorakozik a fagyasztóba, de ma úgy döntöttem, gyorsan összedobom ezt a tortát. Az eredeti receptben mandula szerepelt, de mivel nekem az nincs, így dióval váltottam ki, és csak a tetejére szórtam szeletelt mandulát. Persze így is nagyon finom lett, és már csak egy kisebb darab maradt belőle, mely hívogatóan csalogat, de erős leszek és ellenállok a kísértésnek.(igaz elégé nehezemre esik:)))



Tészta:

25 dk liszt
3 dk cukor
15 dk margarin
1 db tojás
reszelt citromhéj
1 ek víz

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzákeverni a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást, a vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrni. Fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni. (közben ellehet készíteni a tölteléket)
Ezután a hűtőből kivéve egy 26 cm-es tortaformát kibélelni vele, úgy hogy a szélét is befedje.




Töltelék:

málna
3 db tojás
20 dk mascarpone
10 dk tejföl
20 dk cukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
10 dk dió


A diót apró darabokra törni, majd egy serpenyőbe önteni és állandó keverés mellett megpörkölni, végül teljesen kihűteni. (alacsony hőfokon, és vigyázva nehogy megégjen)
A többi hozzávalót egy tálba tenni és robotgéppel simára keverni. Végül hozzákeverni a pörkölt diót is.
Ezt a masszát ráönteni tésztára, majd a tetejét megszórni ízlés szerinti mennyiségű málnával és szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütni, hogy a teteje szép piros legyen(kb. 40 perc)
A tortaformába hagyni teljesen kihűlni
Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórni.

2010. szeptember 12., vasárnap

Dalmácia ízei.

Ígérem ez lesz az utolsó bejegyzés a nyaralásommal kapcsolatba, de szeretném bemutatni ezt a két finomságot, melyet a barátnőm Biljana és a férje Paleka készít házilag, saját kezűleg.

Először is a meggyből készített likőrt szeretném bemutatni, amint éppen a szikrázó napsütésben érlelődik. Semmi más nem kell hozzá csak meggy, cukor, pálinka (rakia) és napsütés. Itt a képen éppen az üvegek napfürdőzése látható.




A napfürdős érlelés után pedig egy isteni finom meggylikőr a végeredmény. Persze a leszűrés után fennmaradó meggyszemek is kitűnő csemegének számítanak. Mivel ajándékba is kaptunk, mindkettőből, így most a likőrt szürcsölgetve, a meggyet nassolgatva, gondolunk vissza azokra a szép napokra. Itthon biztosan nem tudna ilyen finomra összeérni, így nem is kísérletezem vele.:(




A másik finomság a dalmáciai sonka, melyet hónapokig tartó speciális érleléssel, szárítással készít a házigazda Paleka. Az íz, hát mit is mondjak isteni finom!!! (mint minden amit Paleka készít) A hosszú ideig tartó szárítás alatt, az hinné az ember, hogy teljesen kiszárad, de ez bizony nem így van. Hajszál vékonyra lehet szeletelni és sajttal, friss kenyérrel, bizony ellenállhatatlan.






Itt is szeretném megköszönni kedves barátainknak ezeket a finomságokat. Csak reménykedni tudok abban, hogy egyszer ŐK is meglátogatnak minket, és én is tudok majd a mi magyar finomságainkból egy kis kóstolóval kedveskedni nekik.

Sárgadinnye balzsamecetes-karamellel és mogyoróval.



Vasárnapi desszertnek ma semmi süteményt és édességet nem terveztem be, inkább vettem egy sárgadinnyét. Mondhatom jól melléfogtam vele(már nem először idén) mert nem volt valami édes, sőt akár ízetlennek is mondhatnám. A nyár folyamán már készítettem ezt a balzsamecetes-karamelles változatot, akkor nagyon ízlett, (igaz akkor a dinnye is ízletesebb volt). Biztos voltam benne,hogy most is sokat segít majd, és kicsit feldobja ezt a nassolni valót. Tetejét még pörkölt mogyoróval is megszórtam, és így bizony már teljesen megvoltam elégedve a végeredménnyel. Még van a zöldségesnél, piacokon, sárgadinnye így csakis ajánlani tudom mindenkinek.


Hozzávalók:

1 db sárgadinnye
3-4 ek barna cukor
2 ek balzsamecet
pörköltmogyoró


A dinnyét ízlés szerinti méretűre feldarabolni. (én kisebb kockákra vágtam fel)

Egy edénybe beletenni a barna cukrot és a balzsamecetet, majd lassan, kevergetve elkezdeni karamellizálni. Pár perc alatt elkészül, de vigyázni kell nehogy túl sötét színűre karamellizálódjon.
Még forrón a dinnyére csorgatni, majd ízlés szerint megszórni pörkölt mogyoróval.

Tálalás előtt lehűteni, majd úgy kínálni. 

2010. szeptember 11., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Sajtos-tejfölös hússzelet, krumplipürével.


Ezzel a recepttel egy kis ötletet szeretnék adni a hétvégi ebéd elkészítéséhez. Én akkor szoktam elkészíteni, ha éppen nincs más ötletem, vagy éppen kedvem a konyhába tölteni az egész délelőttömet. Egy óra leforgása alatt, remek és kiadós ebédet lehet így feltálalni a család számára, és a siker garantált.(legalább is nálunk, mindig nagy sikere van) A hús lehet akár sertéshús, akár baromfihús, mindkettőből elkészíthető. A sajt fajtájának is csak a saját ízlésünk szab határt. Én krumplipürét készítek, és készítettem most is hozzá, de várom a köretre vonatkozó ötletek.

szeletelt hús (karaj, tarja, csirkemell....)
sajt
tejföl

majoranna
kakukkfű
szerecsendió
őrölt fehérbors
olívaolaj

A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, de ne legyen túl vékony, mert akkor nagyon kiszárad a hús.
Ízlés szerint befűszerezni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezni őket. Olívaolajjal kicsit megspriccelni. (a CORA-ban most remek kis spricnis üveget kapni, utántöltőset)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon addig sütni, még a hús kifehéredik.(kb. 15 perc)
Ezután átfordítani a hússzeleteket, majd mindegyik tetejére ízlés szerinti mennyiségű tejfölt, és reszelt sajtot tenni.(én kb. 1 ek tejfölt teszek minden hússzeletre, most Edami sajt került rá bőségesen)
Visszahelyezni a sütőbe, és szintén közepes lángon szép pirosra sütni.( légkeverésnél 150 fokon sütöttem)
Közben ellehet készíteni a krumplipürét és a szép pirosra sült hússal tálalni.