2010. június 30., szerda

Petrezselymes-vajas galuska. (levesbetét)





Sokszor készítek olyan levest pl. borsólevest, gombalevest, ragulevest.... melybe egyszerűen csak beleszaggatom a galuskatésztát, melynek pár perc főzési idő éppen elegendő. Persze az egyszerű galuskatésztát még ízletesebbé tehetjük apróra vágott petrezselyemzölddel, őrölt borssal, és a tojás mellett még olvasztott, és visszahűtött vaj is kerül bele. A galuskát a készre főt levesbe is beleszaggathatjuk, de ízlés szerint enyhén sós vízben is kifőzhetjük, majd külön tálaljuk a leves mellé. Én általában belefőzöm a levesbe....






Hozzávalók:

10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 db tojás (nagy)
kisebb csokor petrezselyemzöld
1/2 kk só
2 csipetnyi őrölt bors
1-2 ek hideg víz





A lisztet keverjük össze a sóval és az őrölt borssal, majd adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza. Ezután a liszt közepébe csináljunk egy mélyedést, és öntsük bele az olvasztott vajat, üssük bele az egész tojást, majd kezdjük el összekeverni. 

Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy egy könnyen szaggatható galuskatésztát kapjunk. (a vizet csakis apránként adjuk hozzá, nehogy lágy legyen a massza)

A forrásba levő levesbe szaggassunk bele a galuskát, majd várjuk meg míg feljön a tetejére, és pár perc alatt főzzük készre. (Én kiskanállal szaggatom a levesbe a galuskát.)

Ízlés szerint a galuskát kifőzhetjük enyhén sós, forrásba lévő vízbe, vagy a levesből kivett lébe is, majd külön tálaljuk a leves mellé.


Málnás Galette.


Az epres Galette után megsütöttem a málnás változatot is. Kicsit változtatni kellett rajta, mert a málnát nem cukroztam le a leveles tésztába kanalazás előtt, mivel akkor sok levet eresztet volna és eláztatja. Viszont hogy mégse legyen savanyú, így a tetejét barna cukorral szórtam meg. Dió helyett mogyorót tettem bele, és a vaníliás pudingot is vajkaramellre cseréltem. Tetejére sütés előtt mandulaforgácsot szórtam. Mondhatom nagyon finom lett. Nem is tudom eldönteni, hogy az epres vagy a málnás változat a finomabb, így mindkettő kipróbálását merem ajánlani. Gyorsan elkészül, így még ebben a nagy melegben is bátran neki lehet állni megsütni.


málna
1 cs leveles tészta
4-5 ek darált mogyoró
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
1/2 cs vajkaramellás pudingpor
2-3 ek barna cukor
mandula
1 db tojás

Az előnyújtott leveles tésztából két egyforma méretű kört kivágni.
A darált mogyorót összekeverni a pudingporral, a vaníliás cukorral és a narancshéjjal.
Tepsibe helyezni a tésztát az alatta lévő papírral együtt.
A tészta közepére kanalazni a mogyorós keveréket, úgy hogy maradjon ki tészta a felhajtásra is.
A mogyoró tetejére kanalazni a málnát, majd az üresen maradt tésztát szépen behajtogatni.
A málnát megszórni a barna cukorral és a mandulaforgáccsal.
A tésztát felvert egész tojással megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép barnára sütni.(én légkeverésnél, 170 fokon sütöttem)
Tetejét tálalás előtt még egy pici porcukorral megszórni. (mi langyosan ettük, szerintem úgy a legfinomabb)

2010. június 29., kedd

Virágzik a kaktuszom!!!



Kivételesen most nem egy ételreceptet szeretnék megosztani minden kedves látogatóval, hanem a kaktuszom gyönyörű virágait. Sajnos csak egy napig virágzik, így minden percet kihasználok, hogy gyönyörködhessek benne. Már évek óta minden nyáron többször is megajándékoz ezekkel a csodaszép virágokkal. Hamarosan kinyílik a rózsaszín változata is. Az talán még ennél is szebb.

Szedres pite.



Még az múlt héten sütöttem ezt a pitét, csak valahogy elkallódtak a képek, így teljesen kiment a fejemből. Ma viszont rábukkantam, és gondoltam gyorsan lejegyzem, mivel még bőven terem a fákon a szeder. Sőt egyre finomabb, érettebb és ezáltal édesebb. Tésztája a már megszokott, és igen csak könnyen elkészíthető pitetészta, amely bármilyen töltelék alapjául szolgálhat. Most fehér és piros szederrel, és egy finom tejszínes szósszal töltöttem meg. Egy finom szaftos pitét kaptam, melyet tálaláskor akár tejszínhabbal is kínálhatunk. Nálunk nagy sikere volt, mint általában a szederrel készült többi süteménynek is.





Tészta:

20 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dkg kristálycukor
1 db tojás
1-2 ek víz


Egy tálba önteni a hozzávalókat a víz kivételével, majd robotgép segítségével összekeverni. Keverés közben hozzáadni egy ek vizet.(ha szükséges akkor még egy kanállal önteni hozzá.) Amikor már kellően összeállt a tészta, kézzel még jól átgyúrni. Folpack fólia között kinyújtani, majd egy piteformát kibélelni vele. Az alját villával megböködni, és a hűtőbe tenni pihenni.

Szósz hozzávalói:

3 tojás
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl tejszín
1/2 citrom leve
citromhéj
1/2 cs vaníliás pudingpor


Ezeket a hozzávalókat egy tálba önteni és simára keverni.
A szedret jól megmosni, és lecsepegtetni.
Kivenni a hűtőből az előkészített tésztát, majd bőségesen megszórni a szederrel, és óvatosan ráönteni a szószt.
Előmelegített sütőbe helyezni és közepes lángon, kb. 35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem)
A formában hagyni teljesen kihűlni, majd szépen felszeletelni.
Tálaláskor porcukorral megszórni, de igény szerint tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.


2010. június 28., hétfő

Éclair (Ekler fánk) málnás habbal töltve.



A sok málnának köszönhetően (melynek nagyon örülök) most kedvemre próbálhatok ki új recepteket. Az Ekler fánk már régen a terveim között szerepelt, igaz kicsit tartottam is tőle, mivel még soha nem sütöttem. Próba-szerencse alapon láttam hozzá a sütéshez. Gondoltam ha nem sikerül, majd új recept után nézek. Amennyire féltem nekifogni, annyira könnyen ment az egész folyamat. Ízre és állagra is azt kaptam amit vártam tőle. Igaz lehet kicsit több masszát kellett volna kinyomni és akkor magasabb lett volna a tészta, de én így is elégedett vagyok. Legközelebb, mert lesz legközelebb a sikeren felbuzdulva, megpróbálkozom a több masszás változattal, és remélem akkor már tökéletes magas lesz. A töltelék pedig a jól bevált mascarponés-tejszínes krémem, most egy kis málnával megbolondítva. Mindenkinek merem ajánlani a kipróbálását, mert nem nehéz megsütni, viszont bármilyen töltelékkel nagyon finom.





Tészta hozzávalói:


12 dk liszt
12 dk margarin(v.vaj)
125 ml víz
1/2 kk só
1/2 kk cukor
4 db tojás


Egy edénybe feltenni a vizet, a margarint, a sót és a cukrot forrni.
Amikor már elkezdett forrni hozzáönteni a lisztet és mérsékelt lángon 5 percig folytonos keverés mellett főzni. (egy sűrű massza lesz ezért kell keverni, de nem fog leégni)
5 perc főzés (égetés) után levenni a tűzről és robotgéppel egyesével hozzákeverni az egész tojásokat. Sima állagú tésztát kell kapni.
Végül sütemény kinyomóba, vagy kinyomózsákba kanalazni a masszát, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe 7-8 cm-es csíkokat nyomni.
Előmelegíteni a sütőt 220 fokra, majd kézzel egy kevés vizet spriccelni bele és rögtön behelyezni a tepsit.(én 200 fokon sütöttem légkeverésnél)
8 perc alatt szép barnára sütni a tésztát, majd kivenni a sütőből és rögtön rácsra tenni és kihűteni.
Végül a kihűlt tésztákat éles késsel kettévágni és ízlés szerinti töltelékkel megtölteni.





Krém:


10 dk mascarpone
2 dl Hulala (növényi tejszín)
porcukor
1 cs vaníliás cukor
málna


A mascarponét a vaníliás cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű cukorral simára keverni.
Egy marék málnát hozzáadni és villával jól összenyomkodni, hogy szép rózsaszín legyen a krém.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a málnás krémhez keverni.
Végül ízlés szerinti mennyiségű málnaszemet tenni bele és óvatosan, hogy ne nagyon törjön össze belekeverni.
Ezzel a krémmel megtölteni a kettévágott fánkokat, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatni.

2010. június 27., vasárnap

Málnás pohárkrém.




Végre érik a málna!!!! A cseresznyével ellentétben, igen szép termésnek ígérkezik. Pár napja néztem és még éppen csak halványpiros volt, ma viszont nagy meglepetésemre piroslott az egész ültetvény. Leszedtem egy jó nagy tállal és gyorsan készítettem belőle egy finom pohárkrémet. Na persze sütemény is készült, de azt majd holnap hozom. Nem olyan szép nagy szemű, mint a nemesített málna, de az íze és az illata nagyon finom. Nem tudom, hogy milyen fajta, de az biztos hogy folyton termő, így késő őszig állandóan lesz málnám. Persze ha az időjárás is úgy akarja.


Hozzávalók 2 pohárhoz:

10 dkg mascarpone
2 dl Hulala(növényi tejszín)
1 cs vaníliás cukor
porcukor
málna(ízlés szerint)
csokoládédara

A mascarponét kikeverni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan hozzákeverni a mascarponés krémhez.

A pohár aljába kanalazni a krémből, majd megszórni málnával és csokoládédarával.
Tetejére szintén a habos krémből kanalazni, majd málnával és csokoládéval díszíteni.

Tálalás előtt egy kicsit a hűtőben pihentetni, majd jóízűen elkanalazgatni.

2010. június 26., szombat

Pulykamáj sütve, borban párolt gombával és sárgarépával.



A csirke és a kacsamájat nagyon szeretem sütve, de pulykamájat nem szoktam venni. Most viszont a baromfiboltban az eladó olyan elánnal kínálgatta és bizonygatta hogy érdemes kipróbálni, hogy nem tudtam neki ellenállni. Bizony nagyon örülök hogy hagytam magam rábeszélni, mert nagyon finomra sikerült megsütni. Készítettem egy pácot, melyben a grillezés előtt szoktam a húsokat pácolni, csak a májnál rövidebb idő elegendő volt a hozzá. Köretnek gombát, lila hagymát és sárgarépát pároltam borban, majd együtt sütöttem készre a májjal. Más köretet nem készítettem, viszont így is nagyon laktató volt. Bizakodom, hogy egy kicsit még diétás is, na persze nem ez volt az elsődleges szempont az elkészítésnél.






4 db pulykamáj
50 dk gomba
4 db lila hagyma
4 db sárgarépa
őrölt fehérbors
fehérbor


Pácléhez:


ételízesítő
3-4 gerezd fokhagyma
majoranna
kakukkfű
őrölt fehérbors
rozmaring
szójaszósz
worchester szósz
olívaolaj


A páchoz valókat összekeverni,majd a jól megmosott és lecsepegtetett májat beleforgatni. 1-2 óráig állni hagyni, hogy az ízek jól átjárják. Közben többször jól átforgatni a pácban.


A sárgarépát megtisztítani és vékonyra felkarikázni. A hagymát szintén megtisztítani majd félbevágva vékonyan felszeletelni. A gombát jól megmosni, félbevágni és vékony csíkokra felszeletelni.(én a gombát is megtisztítom)
Egy tepsibe tenni a felszeletelt zöldségeket, majd megszórni sóval és őrölt fehérborssal. Egy kevés (1-1,5 dl) bort önteni alá, majd lefedni a tepsit és kb. fél órán át, közepes hőmérsékletű sütőben megpárolni.
Ezután a sütőből kivéve a felesleges levet leönteni róla.(elég sok lé lesz alatta, mert a gomba levet enged)

A megpárolódott zöldségeket a tepsi szélére húzni és középre belehelyezni a májat. A páclével meglocsolni a zöldségeket, majd visszahelyezni a sütőbe.
Közepes lángon, kb.30 perc alatt készre sütni. Közben a májat átfordítani, hogy egyenletesen süljön.
Tálaláskor rizst, krumplipürét kínálhatunk hozzá, de csak a zöldségekkel magában is egy laktató, kiadós ebéd.

Túrós-mákos rétes cseresznyével.


A tegnapi karalábé leves mellé rétest sütöttem, na nem én nyújtottam arra nem vállalkoznék, inkább készen vásároltam. Igaz a nagymama által készített, kézzel nyújtott igazi rétesnek párja nincs, de az bizony nagy munka lett volna és tutira nem is sikerült volna nekem. Bátraknak viszont csakis ajánlani tudom, mert az íze leírhatatlan. Most egy kicsit másképpen készítettem mint a szokásos olajos kenegetéssel. Aminál olvastam, hogy ő tejföllel keverte össze az olajat és azzal kente meg egyesével a réteslapokat. Gondoltam kipróbálom, rossz nem lehet tőle. Valóban nagyon finom lett a tésztája. Ropogós, viszont mégsem száraz. Igaz én a hajszálvékony réteslappal dolgoztam és így egy kicsit nehezebb volt a tepsire átemelni, de végül sikeresen megoldottam és nem szakadt ki. A töltelékbe sült cseresznyét tettem mazsola helyett, és nagyon jól illett a túróhoz és a mákhoz is. Nekünk annyira ízlett így a tejfölös kenéssel a tészta, hogy ezután is így fogom készíteni.

4 rúd réteshez:

2 cs réteslap
1 tejföl
2 dl olaj
2 cs túró
10 dk mák
porcukor
vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor
citromhéj
narancshéj
cseresznye(sütőben megsütve)

Minden rúdhoz 3 db réteslapot használtam fel.
A tejfölt az olajjal összekeverni. A túró és a mák tölteléket ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesíteni. Reszelt citrom vagy narancs héjat tenni bele és jól kikeverni.

A réteslapokat egyesével bekenni a tejfölös-olajos keverékkel, majd a felső lapot megszórni egy fél csomag száraz pudingporral. A tölteléket a tetejére szórni, mazsola helyett pedig sült cseresznyét dobálni rá. Ezután a két szélét kicsit behajtani, majd az alatta lévő nedves konyharuha segítségével szép lassan feltekerni. Óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire átemelni. Tetejét olajjal megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni.

2010. június 25., péntek

Karalábéleves csirkemájjal és nyakkal.




Friss, zsenge karalábét vásároltam (remélem még egy ideig így is lesz) és levest készültem főzni belőle amikor is eszembe jutott, hogy a napokban kifiléztem két csirkemellet és gondoltam hozzáteszem azt a csontot is, már csak az íze kedvéért. Aztán a hűtőbe megláttam egy félretett zacskót, melyben csirkenyak volt, na gyorsan azt is kivettem. Gondoltam akkor már kerüljön bele egy kis csirkemáj is, és így lett ez a karalábéleves kicsit felturbózva.... Levesbetétnek petrezselymes-vajas galuskát (recept itt) szaggattam bele, tálaláskor pedig tejfölt kanalaztam rá, majd úgy kínáltam.






Hozzávalók:

1 db karalábé (nagyobb)
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db paszternák (el is hagyható)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál zellerzöld
kisebb csokor petrezselyemzöld
5-6 db csirkemáj
pár darab mellcsont és csirkenyak
só (ízlés szerint)
3 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
1 tk liszt
1 ek étolaj


A karalábét és a zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A mellcsontot és a csirkenyakat szintén daraboljuk fel.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a feldarabolt karalábét és a zöldségeket, a préselt fokhagymát, majd pároljuk pár percig.

Ezután adjuk hozzá feldarabolt csontokat és a csirkenyakat, szórjuk meg az ételízesítővel, majd pároljuk tovább.

Pár perc után szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Ezután tegyük bele az egészben hagyott vöröshagymát, az összekötött zeller és zöldségzöldet, ízlés szerint sót, majd addig főzzük míg a zöldségek és a hús majdnem puhára fő.  Ekkor tegyük bele a csirkemájat, majd főzzük tovább még kb. 10 percig a levest.

Közben készítsük el a galuskatésztát, ha azt szeretnénk beleszaggatni, majd amikor a máj már pár perce a levesben fő, szaggassuk bele a galuskát is, és úgy főzzük készre. (galuska helyett pl. főzhetünk bele rizst is, de azt akkor jóval előbb tegyük bele, hogy puhára főjön)

Tálaláskor szedjük a levest tányérba, kanalazzunk rá tejfölt, majd úgy kínáljuk.


2010. június 24., csütörtök

Sült cseresznye.


Sajnos nagyon kevés cseresznye termett idén, és még az is eléggé satnya minőségű. Rengeteg receptet szerettem volna kipróbálni, de ez már nem nagyon fog sikerülni. Mentettem amit csak lehetett, és így próbálom meg tartalékolni a süteményekbe. Tavaly többször is sütöttem cseresznyét és meggyet, úgy használtam fel a tortákhoz, de akkor volt bőven bármikor tudtam frissen szedni és megsütni. Most azt a keveset amit még sikerült összeböngésznem, megsütöttem és lefagyasztottam. Felhasználás előtt majd szobahőmérsékleten kiolvasztom és úgy teszem a süteménybe. Akinek esetleg még van cseresznyéje, (a szomszédomba pl. van és elég szép) annak csakis ajánlani tudom ezt a módszert, akár frissen felhasználásra, akár fagyasztásra.

A cseresznyét kimagozni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyenletesen elosztani. Pici vajdarabkákat tenni rá és megszórni barna cukorral.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütni.

Cseresznyés-mascarponés kosárkák.



A sok esőnek köszönhetően nagyon gyorsan romlik a cseresznye az egyik fáról már szinte válogatni is alig lehet. Tehát mindenképpen olyan nassolni valót kellett kitalálnom, melyhez a cseresznyét használtam fel. Időhiány miatt, pedig csakis a leveles tészta jöhetett szóba. Igaz kicsit macerásnak tűnhet a kosárkák elkészítése, de csak első olvasásra az. Gyorsan kiszaggattam, majd ameddig megsült és kihűlt a tészta gyorsan elkészítettem a krémet. A cseresznyét már előbb megsütöttem, így azzal most nem volt már dolgom. Sőt sikerült egy nagyobb mennyiséget szednem így mindet megsütöttem és a maradékot lefagyasztottam. Így nem ment tönkre a fán, és a vele készítendő következő süteménynél csak ki kell olvasztani. A mascarpone krém a sült cseresznye és a rácsorgatott csokoládé nagyon finom volt. Igaz egy kalóriabomba, de szerintem egy kis plusz bicajozást megér.:))







1 cs leveles tészta
15 dk mascarpone
2 cs vaníliás cukor
porcukor
mandula
cseresznye
csokoládé
1 db tojás





Az előnyújtott leveles tésztából kiszaggatni kb. 8 cm átmérőjű köröket.
Minden második körből kiszaggatni 6 cm-es köröket. Így kapunk belőle egy 2 cm-es kört, és marad egy kisebb 6 cm-es.
A nagy kör szélét megkenni a felvert tojással, majd ráhelyezni a 2 cm átmérőjű tésztát. Az alját villával jól megböködni, majd sütőpapírral bélelt tepsire tenni.
Mellétenni a megmaradt kisebb tésztákat is.
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni.
A sütőből kivéve a kosárkák kissé felpúposodott közepét lenyomkodni.
A kisebb tésztákat pedig óvatosan késsel kettévágni.


A mascarponét jól kikeverni a vaníliás cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
A mandulát enyhén megpirítani.
A sült cseresznyét kihűteni.


Minden kosárka aljába pirított mandulát szórni, majd rákanalazni a mascarponés krémet.
Tetejét kirakni a sült cseresznyével, majd olvasztott csokoládét csorgatni rá.
A félbevágott kisebb tésztákat szintén megkenni a krémmel és kirakni cseresznyével, majd csokoládéval megcsorgatni.
Így egy nagyon finom desszertet kínálhatunk, melynek senki nem tudd majd ellenállni.

2010. június 22., kedd

Diós-vaníliás öntet süteményekhez.


Ezt az öntetet készítettem el a leveles epres párnácskákhoz, mivel több diót kevertem be mint amennyire szükség volt a töltéshez. Szeretek a süteményekhez a hozzájuk ízben illő öntetet készíteni, mert amellett hogy finom még jó szaftos is lesz a sütemény. Nálunk ez a variáció nagyon bejött, bátran merem ajánlani kipróbálásra.

5 dl tej
1/2 cs vaníliás pudingpor
10 dk darált dió
1 cs vaníliás cukor
reszelt narancshéj
fahéj
cukor

Egy kevés tejjel simára keverni a pudingport. A maradék tejet ízlés szerint ízesíteni, belereszelni a narancshéjat, (lehet szárított is) a fahéjat, hozzáadni a darált diót és feltenni melegedni. Állandó keverés mellett hozzáönteni a simára kevert pudingot és párperc alatt felfőzni. (Egy kicsit hígabb állagot kapunk, nem lesz olyan mint a puding)
Kicsit szárazabb vagy gyümölcsös sütemények mellé kínálni.

Epres párnácskák diós-vaníliás öntettel.




A szedd magad akció keretén belül szedett nagy mennyiségű eper, és a belőle készített finomságok után, bevallom a végén már rá se tudtam gondolni az eperre. Azóta viszont eltelt egy kis idő és mivel a zöldségesnél olyan csábító volt a teli epres láda látványa, így nem tudtam ellenállni neki. Vettem egy kilót és már hazafelé azon agyaltam mit is készítsek belőle. Persze csakis olyasmit amely gyorsan elkészül és nincs vele sok macera. Volt itthon (mindig van) leveles tészta, így azt töltöttem meg fahéjas-dióval és eperszemet tettem a tetejére. A forma segítségével gyorsan elkészültek a kis párnácskák és már mehettek is a sütőbe. A kimaradt dióból pedig vaníliapudinggal készítettem öntetet hozzá. Anélkül is nagyon finom volt a ropogós tészta és az epres töltelék együttese, de az öntet azért különösen jól illett hozzá.





1 cs leveles tészta
eper
4-5 ek dió
1 cs vaníliás cukor
porcukor
fahéj
reszelt naracshéj
1 db tojás

A darált diót összekeverni az ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, reszelt narancshéjjal.
Az epret alaposan megmosni és jól lecsepegtetni.
A előnyújtott leveles tésztából derelyeforma nagyságú tésztát kiszaggatni, majd a közepére kanalazni a diós tölteléket. Tetejére eperszemet helyezni.(ha nagy az eper, akkor félbevágni)
Összecsukni a formát, kicsit megnyomni, majd szétnyitni és a kis párnácskákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kicsit távolabb helyezni. Felvert egész tojással a tetejét megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.
Tálaláskor porcukorral, vagy diós-vaníliás öntettel tálalni.

2010. június 21., hétfő

Salátaleves baconnel.


Salátalevesről már hallottam, de én még nem főztem. A napokban Maya-nál nézelődtem és ő éppen akkor készített salátából levest. Nagyon tetszett a recept, gondoltam kipróbálom. A hozzávalókat olvasva, megállapítottam hogy rossz nem lehet, mivel külön minden hozzávalót szeretek és használok is a főzéshez. Ma pedig el is készítettem ebédre és mondhatom valóban nagyon finom lett. Az eredeti recepten én még annyit változtattam, hogy tejszínt és húsleveskockát is tettem bele. A tejszíntől még selymesebb lett és ez csakis előnyére változtatott a levesen. Maya pirított kenyérrel tálalta, én viszont csak a ropogósra sütött bacont kínáltam hozzá.


1 fej saláta
1/2 l tej
1/2 l víz
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
1 cs bacon
1 ek keményítő
1 csokor kapor
2 db húsleveskocka
őrölt fehérbors

citromlé

A bacont felkockázni és ropogósra sütni, majd több mint a felét kiszedni a zsírból és félre tenni a tálaláshoz.

A salátát alaposan megmosni, majd apró levelekre csipkedni.
Felforrósítani a zsiradékot a benne lévő kevés szalonnával és belenyomni a fokhagymát, rátenni a jól lecsepegtetett salátalevelet. Jól összeforgatni és addig párolni még kicsit összeesik.
Ekkor felönteni a tejjel és a vízzel, majd beletenni a húsleveskockát, sózni, borsozni és kb. 30 percig szép lassan főzni.

A keményítőt simára keverni a tejszínnel, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni.
Hozzáadni az apróra vágott kaprot és belenyomni az ízlés szerinti mennyiségű citromlevet.
Párpercig így együtt főzni.
Tálaláskor a sült baconnal megszórni a tetejét, de pirítóst is kínálhatunk hozzá.

2010. június 20., vasárnap

Mátrai borzaska kétsajtos gombával.




A napokban Biankánál láttam meg ezt a receptet és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Nem is vártam vele sokáig, tegnap elkészítettem ebédre. Mondhatom nagyon-nagyon finom!!! Semmit nem változtattam a recepten mert úgy tökéletes ahogy van. Bianka fokhagymás tejföllel tálalta, viszont az már nekem sok lett volna a fokhagymából (az epén bőszen tiltakozott volna), így én kétféle sajttal töltött sült gombát és uborkasalátát kínáltam hozzá. Nekem is van egy hasonló gluténmentes panír receptem és azt is előszeretettel készítem el. Ez a recept kicsit fűszeresebb és ízletesebb, de mindkettő a kedvenceim közé sorolható. Nekem most csirkemellem volt itthon, így abból készült, de sertés vagy pulyka húsból is finom lehet. Egy nagyon finom szaftos húst kaptam, melyen kellemesen érződik a fokhagyma íze. Laktató, gyorsan elkészíthető, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám.





2 nagyobb vagy 4 kisebb csirkemellfilé
2 db krumpli
4 ek liszt
2 db tojás
3-4 gerezd fokhagyma

őrölt fehérbors
tejföl

Ha nagyobb a csirkemellfilé akkor kétfelé vágni. A lebegő részt szintén levágni róla. Így 6 szelet hús lesz belőle. Mindkét oldalát sózni, borsozni és állni hagyni még elkészül a panír.

A krumplit nagy lyukú reszelőn lereszelni.
Egy tálba felütni a tojásokat sózni borsozni, majd hozzáadni a lisztet, a préselt fokhagymát és 2-3 evőkanál tejfölt. Kézi habverővel simára keverni, majd hozzáadni a lereszelt krumplit és úgy is jól összekeverni. Jó sűrű palacsinta tésztát kell kapni.

Egy serpenyőbe bő olajat hevíteni.
A befűszerezett csirkemellet először lisztbe forgatni, majd a krumplis masszába és óvatosan a forró olajba helyezni. (célszerű kézzel végezni a forgatást, mert úgy bőven tapad rá panír)
Először mérsékelt lángon sütni, hogy a hús átsüljön, majd átfordítás után már lehet nagyobbra venni a lángot.
Ha már szép színt kapott és átsült a hús, papírtörlőre kiszedni.
Tálaláskor bármilyen köretet vagy fokhagymával ízesített tejfölt kínálhatunk hozzá.
Én kétféle sajttal töltött sült gombával és tejfölös uborkasalátával tálaltam.

2010. június 19., szombat

Pavlova sült cseresznyével és eperöntettel.




Időről-időre szebbnél szebb Pavlova költemények jelennek meg a blogokban. Én ilyenkor epedezve nézem őket és megállapítom, hogy ez túl tömény édesség és nekem nem szabad ilyet ennem. Nagy sóhajok mellett aztán továbbállok. A napokban tekerek a szobabicajomon és nézem a tv-paprika műsorát, amikor is szembe találom magam a Pavlovával. Felsóhajtok és csak nézem és nézem. Már tudom, hogy elvesztem és a Pavlova megnyerte az ellenem folytatott csatát. Mivel már késő délután volt, így nem fogtam hozzá, de alig vártam a reggelt, első utam a konyhába vezetett és már hozzá is fogtam a sütéshez. Gyönyörű szépre sikerült pedig még soha nem próbálkoztam vele. Na, és ha már lúd, akkor legyen kövér!!!! A belsejét fehér csokoládéval kentem be, tejszínhabbal töltöttem meg, sült cseresznyével díszítettem, és eperöntetet csorgattam rá tálalás előtt. Mondhatom isteni finom lett. Nem volt túl édes, nagyon illett hozzá a cseresznye, és az eperöntet pedig különösen jót tett neki. Egy biztos, ez volt az első, de nem az utolsó Pavlova melyet megsütöttem.






Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:


4 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 ek keményítő
1/2 tk ecet
1 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala
5 dkg fehér csokoládé
sült cseresznye
eperöntet





A tojásfehérjéket elkezdeni robotgéppel lágyabb habbá verni. Ekkor kanalanként hozzáadni a porcukrot, és a vaníliás cukrot, és tovább verni. Amikor már elég kemény a hab, akkor először folyamatos verés közben hozzáadni az ecetet, majd legvégül a keményítőt is. Aztán még tovább verni pár percig.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráhalmozni a kemény habot. Elsimítani hogy kb.22 centis kör formájú legyen. Közepébe egy mélyedést alakítani ki.(én szolikonos sütőlapra tettem, így nem ragadt rá és szépen letudtam venni)

A sütőt előmelegíteni 130 fokra, majd behelyezni a tepsit és 75 percig szárítani a habot. Amikor már kezd szép rózsaszín szint kapni a hőfokot mérsékelni 100 fokra és így szárítani tovább.
A sütés befejezése után a csukott ajtajú sütőben hagyni még 30 percig, majd azután nyitott ajtónál kihűteni.

A csokoládét felolvasztani.A Hulalát kemény habbá verni.
A cseresznyét kimagozni, sütőpapírral bélelt tepsire tenni, megszórni barna cukorral és vajdarabkákat tenni a tetejére. Végül a sütőben közepes lángon megsütni.

A kihűlt tortát egy tálcára tenni, majd a belsejét bekenni az olvasztott csokoládéval. A kemény habbá vert Hulalát a csokoládé rétegre halmozni és elegyengetni. Tetejét a kihűlt sült cseresznyével kirakni. Tálalás előtt eperöntettel jól megcsorgatni.


2010. június 18., péntek

Karalábéfőzelék húsgombóccal.


 

Nagyon szeretem a friss, zsenge karalábét, melyet ma már szinte minden évszakban megtudunk vásárolni. Először töltött karalábét szerettem volna készíteni, de mivel nem volt türelmem pepecselni vele, így az egyszerűbb karalábéfőzelékre esett a választásom, melybe azért húsgombóc is került. A hozzávalók ugyanazok, és állíthatom hogy ízre is éppen olyan finom. Mivel nem szeretem a halvány színű főzelékeket, így egy kevés pirospaprikát is tettem a rántásba, de ez ízlés szerint el is hagyható.





Hozzávalók:

2 db zsenge karalábé
50 dkg darált hús (pl. sertéscomb, lapocka...)
1 db vöröshagyma
 1 db tojás
1 csokor petrezselyemzöld
1 marék rizs
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1-2 tk pirospaprika
2 ek liszt
2 dl tejföl
 pár ek étolaj






A karalábét pucoljuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A vöröshagymát vágjuk fel apróra, a petrezselyemzöldet szintén vágjuk apróra.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd kezdjük el párolni az apróra vágott vöröshagymát. 
 
Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a lereszelt karalábét, majd szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és keverjük össze. 
 
Pároljuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és szórjuk meg az ételízesítővel, sózzuk, borsozzuk, és pároljuk puhára.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük  össze, majd adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű rizst, és az egész tojásokat, majd alaposan gyúrjuk össze. 
 
Ezután egyforma méretű gombócokat formázzunk a húsmasszából, majd tegyük egymás mellé egy edénybe, és öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje.

Ezután főzzük a gombócokat puhára, majd szedjük ki a főzőléből és tegyük félre.

A visszamaradt főzőlébe öntsük bele a megpárolt karalábét, és lassú tűzön főzzük tovább, míg a rántás elkészül.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd szórjuk bele a lisztet, és kevergetve hogy meg ne égjen, pirítsuk zsemle színűre. 
 
Ekkor vegyük le a tűzről, és szórjuk meg a pirospaprikával.(a pirospaprikával való szórást ízlés szerint el is hagyhatjuk) 
 
Ezután a rántást hagyjuk langyosra hűlni, majd adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután a tejföllel összekevert rántást öntsük karalábés léhez, és kézi habverővel keverjük simára, majd állandó keverés mellett pár percig még főzzük, hogy kellően besűrűsödjön.

Végül helyezzük bele a húsgombócokat, és még pár percig szép lassan főzzük együtt.
 





Tálaláskor szedjük a karalábéfőzeléket tányérba, helyezzük bele a húsgombócot, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint egy szelet friss kenyeret is adhatunk hozzá.


2010. június 17., csütörtök

Túrótorta eperöntettel.



A megunhatatlan túrótorta!!! Már többféle változatát elkészítettem, de szerintem megunhatatlan. Az újságot lapozgatva találtam rá erre a receptre és rögtön tudtam, hogy megfogom sütni. Még volt a hűtőben eper, így készítettem hozzá egy kis öntetet, de állítom anélkül is nagyon finom. A tésztája omlós, a töltelék habkönnyű. Egyszerű elkészíteni és garantált a siker.







26 cm-es formához:


Tészta hozzávalói:


25 dk liszt
15 dk margarin
6 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 tojássárgája


A lisztet a margarinnal gyorsan elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot és a tojássárgáját.
Szintén gyors mozdulatokkal összegyúrni. Folpack fóliába csomagolni és a hűtőben legalább 30 percet pihentetni.
Ezután sütőpapírra tenni és a fóliával letakarva kinyújtani, majd sütőpapírral együtt a tortaformába helyezni. A forma szélét is fedje be a papír a tésztával együtt. Villával az alját jól megszurkálni, majd sütőpapírt tenni bele és megtölteni nehezékkel.(pl. babbal, én rizst használok nehezéknek)
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 percig elősütni a tésztát. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)
Végül kivenni a sütőből és levenni a nehezéket, majd hagyni kihűlni.


Töltelék hozzávalói:


50 dk túró
10 dk tejszínes krémsajt
5 db tojás
20 dk porcukor
5 dk margarin
5 dk búzadara
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja


Egy tálba tenni a tojások sárgáját, először hozzáadni a túrót, majd a krémsajtot és robotgéppel jól kikeverni. Ezután hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a búzadarát. Így is jól összekeverni.
A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral kemény habbá verni. A margarint felolvasztani.
A túrós masszához először hozzákeverni az olvasztott margarint, majd óvatosan apránként a felvert habot is.
Ezt a masszát beleönteni az elősütött tésztába.
Előmelegített sütőbe visszahelyezni, majd közepes lángon kb. 45-50 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon sütöttem 45 percig)
Közben figyelni és ha a teteje már szép színt kap, de még nincs vége a sütési időnek akkor egy alufóliával a tetejét letakarni hogy ne égjen meg.
A formában hagyni kihűlni. Tetejét porcukorral megszórni.
Tálaláskor eperöntetet kínáltam hozzá.

Kapormártás tejjel készítve.




Nagyon szeretem a kapor ízét és illatát, így alig várom hogy megjelenjen a kertbe. Mindent elkövetek, hogy minél több teremjen a kertembe, de a kapor sajnos nem így gondolja, hiába szórom szét a magot, hiába locsolom, minden évbe igen hiányosan kell ki. Bezzeg a szomszédom kertjében olyan sűrű, hogy kiirtani sem lehet. :) Ebből adódik, hogy bizony jut belőle nekem is bőven, és szedtem is egy jókora csokorral, így ma kapormártást készítettem ebédre. Most tej, és tejszín hozzáadásával készült, és nagyon finom selymes mártást kaptam. Egyszerűen csak főtt krumplival, és főtt tojással tálaltam.


Hozzávalók:

1 csokor kapor
2 ek liszt
5 dkg vaj
1 db húsleveskocka
2 dl tejszín
3-4 dl tej

őrölt fehér bors
pici cukor
citromlé


A kaprot jól megmosni, lecsepegtetni majd apróra vágni.

Egy edénybe felolvasztani a vajat, majd hozzáadni a kaprot és kevergetve pár percig párolni.

Ezután megszórni a liszttel, jól összekeverni és egy pár pillanat alatt  megpirítani, majd felönteni a tejjel, és kézi habverővel simára keverni.

Ezután beletenni a húsleveskockát és ízesíteni sóval, borssal, pici cukorral és citromlével.

Kiforralni, majd mérsékelni a lángot, és sűrű kevergetés mellett pár percig főzni.

Végül hozzáadni a tejszínt, és állandó keverés mellett még pár percig forralni. (ha túl sűrű lenne, még egy pici tejet önteni hozzá)

Én főtt krumplival és tojással tálaltam, de húsok mellé is remekül illik.


Sült rebarbara és cseresznye vanília fagyival.




Véget ért az eperszezon, legalábbis nálunk. Most pedig elkezdődött a cseresznye érése. Két gyönyörű fánk van, melyek sajnos az időjárás viszontagságaival megküzdve, idén nagyon kevés termést hoztak. A sok esőnek köszönhetően pedig szerintem pár nap múlva már fogyasztásra alkalmatlan lesz. Így gyorsan megpróbálom a betervezett süteményeket elkészíteni. Tegnap sikerült egy pár szál rebarbarára szert tennem, így szedtem hozzá cseresznyét, és egy igen egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem. Egy mézes-fűszeres keverékkel meglocsolva, barna cukorral megszórva sütőben sütöttem meg. Tálaláskor vanília fagylaltot kínáltam hozzá. Az enyhén savanykás-édeskés íz és a fagyi remekül kiegészítették egymást.






 Hozzávalók:

4 szál rebarbara
30 dkg cseresznye
2-3 ek méz
1 cs vaníliás cukor
pici gyömbér
reszelt narancshéj
1 dl fehérbor
3 ek barna cukor


A rebarbarát meghámozni, majd egyforma darabokra felvágni. A cseresznyét kimagozni.
Egy tűzálló tálba helyezni a gyümölcsöket és a bort aláönteni.

A mézet a vaníliás cukorral, a gyömbérrel, a reszelt narancshéjjal felolvasztani, majd a tetejére csorgatni. Végül megszórni a barna cukorral.
Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütni.

Melegen tálalni, és vanília fagylaltot kínálni hozzá. (én még megszórtam egy kevés karamellizált szezámmaggal is)

2010. június 16., szerda

COLA SZELET LATSIÁTÓL.


Ezt a sütemény Latsiánál láttam meg, igaz ő tortaformában sütötte. Én vendégeket vártam és kicsinek találtam az adagot, így dupla mennyiségből sütöttem meg és nem tortaformában, hanem tepsiben. Aprócska változtatással készült, de valóban egy nagyon finom szaftos tésztájú sütemény. Tetejét tortabevonó csokoládéval vontam be és fehér csokoládét csorgattam rá. Nekem az eredeti receptben szereplő csokiöntet túl töménynek, édesnek bizonyult. Tálaláskor még eperlekvárt kínáltam hozzá, de olyan gyorsan elfogyott, hogy a fényképezés szóba sem került.


40 dk liszt
40 dk porcukor
1 tk szódabikarbóna
1/2 tk só
350 ml COLA
25 dk margarin
2 db tojás
250 ml tejszín
2 tk vanília aroma
10 dk csokoládé (70 %-os)
3 ek kakaó


Egy tálba összekeverni a száraz anyagokat.
Egy másik tálba beleütni a tojásokat, majd hozzáadni a tejszínt és a vanília aromát.(vaníliás cukor is jó hozzá)
Egy edénybe beleönteni a Colát, beletenni a margarint, a kakaót és a csokoládét, majd lassú tűzön állandó keverés mellett felolvasztani.
A tűzről levéve fakanállal hozzákeverni először a száraz anyagok keverékét, majd a tojásos-tejszínes keveréket is.
Egy közepes méretű tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Tetejét egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb.40 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem)
A tepsiben hagyni kihűlni, majd olvasztott tortabevonó csokoládéval leönteni. (én még olvasztott fehér csokoládéval díszítettem, de ez el is hagyható)
Tálaláskor lekvárt, tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Sült csirkecomb krumplival, csak egy ebéd ötlet!!


Sokszor vagyok úgy, hogy nincs semmi ötletem mit is főzzek, de gondolom ezzel mások is vannak így néha. Ilyenkor jön jól egy gyorsan elkészíthető és nem sok macerával járó sült hús. Tegnap éppen így jártam, volt itthon csirkecomb, na meg krumpli ami mindig kéznél van. Ezekből hoztam össze ezt az egyszerű, ám igen finom ebédet. A húst kicsit állni hagytam a pácban, de így is jól átjárták az ízek. A krumplit pedig héjastul befűszerezve sütöttem meg. Nagy előnye a légkeveréses sütőnek, hogy egyszerre két tepsit is belehet helyezni, így szinte egyszerre készülnek el az ételek.


4 db csirkecomb
4-5 ek Worchester szósz
2 ek szójaszósz
4-5 ek olívaolaj
4 gerezd fokhagyma

majoranna
bazsalikom
ételízesítő
2 dl fehér bor


A combokat jól megmosni, majd lecsepegtetni.
Egy tálba a szószokat a fűszerekkel és a fokhagymával jól összekeverni, majd beleforgatni a combokat. Letakarva legalább egy órán át állni hagyni. Közben többször átforgatni, hogy jól átjárják az ízek.
Ezután egy tepsibe helyezni egymás mellé a húst, majd aláönteni a fehérbort és a maradék páclét. Fóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe tenni és kb. 45 percig párolni. Végül levenni a fóliát és szép pirosra sütni.

Köretnek majorannás- kakukkfüves-sós olívaolajba forgatott krumplit sütöttem.

2010. június 14., hétfő

Epres-szedres pite.




Ezt a pitét kétféle gyümölcsből, eperből és szederből sütöttem meg. Erre felénk ezt az útszéli fákon termő gyümölcsöt szedernek hívják, de már hallottam arról is, hogy vannak vidékek ahol faepernek hívják. Természetesen mindkét elnevezés ugyanazt a finom gyümölcsöt illeti, így nem is firtatom tovább mi is lehet az eredeti elnevezése. A lényeg, hogy terem fehér és fekete változatban és mindkettő nagyon finom. Tehát elballagtam egy olyan lelőhelyre, ahol nem közvetlen az út mellet található a fa, és így nem kellett attól tartanom, hogy esetleg szennyezett lehet a szeder. Egy finom pitetészta receptemet kerestem elő, és a tetejére vegyesen szórtam a gyümölcsöt. Sütés után egy nem túl édes, de finom szaftos süteményt kaptam. Szerettem volna, hogy még finomabb legyen, így tálaláskor epres-mákos tejszínhabot kínáltam hozzá. Mondhatom isteni finom lett ez a párosítás!!!! Akinek van a közelében szederfa, bátran merem ajánlani, hogy nyugodtan szedjen, és próbálja ki ezt a süteményét, nem fog csalódni benne. Természetesen a boltban megvásárolható szederrel is elkészíthető ez a pite.






32 x 22 cm-es tepsihez:


35 dkg liszt
20 dkg porcukor
4 db tojás
3 dl olaj
2 tk sütőpor
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor


Egy tálba felütni az egész tojásokat, majd hozzáadni a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és jól kikeverni. Ezután hozzáönteni az olajat, és így is jól összekeverni.
Végül beleszitálni a sütőporral elkevert lisztet, és szintén jól összekeverni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát. Tetejét egyenletesen elsimítani, majd kirakni a szederrel, és a félbevágott eperszemekkel.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 40-45 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem)

Tálaláskor a tetejét porcukorral megszórni és tejszínhabot kínálni hozzá. (én a kemény habbá vert Hulalába eperpépet, és mákot kevertem, melytől nagyon finom lett)




2010. június 13., vasárnap

Hideg eperkrémleves.


Tudom-tudom kedves látogatóim, hogy már a könyökötökön jön ki a sok epres recept, de nem tehetek róla, többek között az epret is "imádom". A mai nagy melegben, pedig mit is kívánhatna finomabbat bárki is egy hideg krémlevesnél. Mivel még dúl az eperszezon, hát miből is készülhetett volna a mai leves, mit eperből. Most fehérbort használtam a főzéshez, és tejszínes pudinggal sűrítettem be, tálaláskor pedig pirított mandulával szórtam meg. Jól behűtve tálaltam. Nagyon finom, frissítő levest tudtam így tálalni, na és a siker persze most sem maradt el.

50 dk eper
3 dl víz
2 dl édes fehérbor
2 dl tejszín
1 tk vaníliás pudingpor
1 cs vaníliás cukor
cukor
pici fahéj
3 db szegfűszeg
4-5 levél citromfű

Az epret a vízzel, a borral, a fűszerekkel, a citromfűvel és az ízlés szerinti mennyiségű cukorral feltenni főni. Kb. 10 percig főzni, majd kiszedni belőle a citromfüvet és a szegfűszeget. Ezután botmixerrel pépesíteni. Visszahelyezni a gázra és lassan felforralni.
A tejszínt simára keverni a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Újra felforralni és párpercig kevergetve főzni.
Végül teljesen kihűteni, majd tálalásig a hűtőbe tenni és jól lehűteni.
Pirított mandulával tálalni, de felvert tejszínhabot is kínálhatunk hozzá.

2010. június 12., szombat

Epres túrókrém.




A mai rekkenő melegnek köszönhetően a sütés szóba sem jöhetett, így egy igen egyszerű epres túrókrémet készítettem délutáni nassolni valónak. A Lidl-ben kapható vödrös túrót ízesítettem és eperrel kevertem össze. Jól lehűtve kanalazgattuk a hűs teraszon, várva a lehűlést, amely még igencsak várat magára. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki egy kis frissítő desszertre vágyik. Az sem mellékes, hogy pillanatok alatt elkészíthető.


Hozzávalók:

50 dkg eper
1 vödrös túró
porcukor
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj

Az epret botmixerrel pépesíteni. A túrót ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal  jól kikeverni, majd összekeverni a pépesített eperrel.

Fagylaltos kelyhekbe kanalazni és a hűtőben kellően lehűteni.

Lekváros-habos piskótarolád.




Már nem is emlékszem mikor sütöttem utoljára piskóta tekercset, pedig nagyon szeretjük ezt az egyszerű, ám mégis finom süteményt. Már sokféleképpen próbálkoztam a feltekeréssel, de nem mindig sikerült a legjobban, sőt a piskóta tésztát is többféleképpen kipróbáltam már. Viszont most láttam egy számomra új megoldást és rögtön ki is próbáltam. Nedves konyharuhával takartam le a tésztát és úgy hagytam teljesen kihűlni. Ezután következett a töltés és a gond nélküli feltekerés. Így nem tudott kiszáradni a tészta és nagyon könnyen lehetett vele dolgozni. Vegyes gyümölcsízzel (régi nevén, hitlerszalonnával) kentem meg és erre egy finom mascarponés hab került. Nem lett túl édes, viszont a lekvár és a hab együttese nagyon-nagyon finom.




Piskóta tészta:


4 tojás
12.5 dk porcukor
1 tk vanília aroma
2 ek forró víz
12,5 dk liszt


Egy tálba tenni az egész tojásokat, majd hozzáadni a cukrot. Robotgéppel jó habosra keverni.( legalább háromszoros mennyiséget kapjunk)
Ekkor hozzáadni a vanília aromát és a két evőkanál forró vizet. Még párpercig így keverni. Végül beleszitálni a lisztet és óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!!!!!!


Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, úgy hogy a szélét is fedje, majd beleönteni a kikevert tésztát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, kb. 15 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt jól megszórni porcukorral, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön ráfordítani és lehúzni róla a sütőpapírt.
Konyharuhát benedvesíteni (jól kicsavarni, hogy éppen csak nyirkos legyen) Majd a forró tésztát letakarni vele. Így letakarva hagyni teljesen kihűlni.(nem kell félni a tészta nem szívja magába a nedvességet) A tészta így nem tudd kiszáradni és könnyen fellehet majd csavarni.





Krém:


vegyes gyümölcsíz
meggyaroma
10 dk mascarpone
2 dl Hulala
porcukor
1 cs vaníliás cukor

A mascarponét jól kikeverni a vaníliás cukorral és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni.
A gyümölcsízt szintén kikeverni ízlés szerinti mennyiségű meggyaromával.


Tészta töltése:


A kihűlt tésztát megkenni az ízesített gyümölcsízzel, majd rákenni a habos krémet is.
Először kicsit behajtani a végét, majd a sütőpapír segítségével szépen felcsavarni.
Tetejét porcukorral jól megszórni. Kicsit állni hagyni, majd éles vízbe mártott késsel felszeletelni.