2009. november 30., hétfő

Májjal töltött csirkecomb baconbe tekerve.






Szép, nagy tanyasi csirkecombokat vásároltam, és mivel ahhoz túl nagyok voltak hogy kitudtam volna rántani, így csakis a tepsiben való sütés jöhetett szóba. Először arra gondoltam, hogy befűszerezem, és úgy sütöm meg. Aztán jött az ötlet, és kicsontoztam a felső combokat, majd a csont helyére csirkemáj került. Végül pedig a befűszerezett, töltött combokat, vékonyra szeletelt császárszalonnába tekertem bele, majd irány a sütő. A végeredmény pedig egy puha és omlós hús, a közepén szaftos csirkemájjal, kívül pedig pirosra, ropogósra sült szalonnával.







 Hozzávalók:


4 db csirkecomb
4 db csirkemáj
8 szelet császárszalonna (v. bacon)

fehér őrölt bors
majoránna
bazsalikom
szerecsendió
5 dkg margarin
1,5-2 dl fehér bor






A combokat csontozzuk ki. Egy hegyes, éles késsel vágjuk be a csont mentén, majd szúrjunk alá, és óvatosan végigvágva, emeljük ki a csontot. Így nem marcangolódik össze a hús.

A kicsontozott combokat ízlés szerint sózzuk meg, majd az enyhén besózott, és borsozott, csirkemájat fektessük bele a csont helyére. Ezután ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd tekerjük be a vékonyra leszeletelt császárszalonnával. (hústűvel szúrjuk át, hogy sütés közben szépen egybemaradjon)

A tepsit kenjük ki a margarinnal, majd helyezzük egymásmellé a combokat. Ezután öntsük alá a bort, majd fóliával fedjük le a tepsi tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt, pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra.

A meddig a hús sül, készítsünk mellé ízlés szerint köretet. Én rizi-bizit készítettem, de rizzsel, vagy krumplipürével is tálalhatjuk.

Tálaláskor helyezzük a pirosra sült húst, és a köretet a tányérra, majd úgy kínáljuk.


2009. november 28., szombat

Farfalle csirkemájas-kukoricás raguval





A mai ebéd egy igen egyszerű tésztás étel, melyhez farfalle tésztát főztem ki, és tejszínes-csirkemájas-kukoricás raguval tálaltam. A tésztát természetesen lecserélhetjük pl. széles metéltre, esetleg masni tésztára.... A raguhoz keverhetünk előzőleg megfőzött, majd leszemezett kukoricát, de a konzerv kukorica is tökéletes hozzá.



 Hozzávalók:

25 dkg Farfalle tészta (v. ízlés szerinti)
4-5 db csirkemáj
4-5 szelet bacon
1 db lila hagyma
20 dkg főznivaló kukorica (lehet konzerv is)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
2 csipetnyi őrölt fehér bors
1 késhegynyi szerecsendió
1 kk majoránna
2 dl főzőtejszín
10 dkg sajt
5 dkg vaj


 A csirkemájról szedjük le az eres  részt, majd vágjuk fel nagyobb darabokra. A hagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bacont szintén vágjuk fel kisebb kockákra. A kukoricát enyhén sós vízben pár percig főzzük, majd hűtsük ki, és egy éles késsel vágjuk le a szemeket a csőről. (Amennyiben konzerv kukoricát használunk, szűrjük és alaposan csepegtessük le.)

Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a felkockázott bacont, süssük pár percig, hogy egy kis színt kapjon, majd adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és keverjük alaposan össze.

Pár perc párolás után adjuk hozzá a kukoricát, öntsük fel a tejszínnel, majd majd néha megkeverve főzzük pár percig, hogy a máj kellően átfőjön, és a szaftja kissé besűrűsödjön.

Közben enyhén sós vízben főzzük ki a tésztát, majd szűrjük és hideg vízben öblítsük le.

Ezután egy edénybe hevítsünk két evőkanál olajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, szórjuk meg egy csipet sóval, keverjük alaposan össze, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor szedjük tányérra a tésztát, kanalazzuk rá a csirkemájas ragut, szórjuk meg reszelt sajttal, majd úgy kínáljuk.


Fügetorta




Ez a torta elkészíthető nyáron frissen szedett fügéből, de télen az aszalt változattal is nagyon finom. Igaz, ha aszalt gyümölccsel készítjük, akkor előtte fehérborba kell kicsit beáztatni a fügét, mert különben nagyon kiszárad sütés közben. Gyorsan elkészíthető, és tejszínhabbal tálalva, biztos a siker. Én most az aszalt gyümölcsös változatot készítettem el.



Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

10 dkg margarin
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 ek darált dió
1 cs vaníliás cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 egész tojás
1 tojássárgája
1/2 cs sütőpor
füge
fehérbor



Az aszalt fügét langyos édes fehérborba beáztatni, majd alaposan lecsepegtetni.

A margarint a cukorral habosra keverni, majd hozzá adni az egész tojást és a tojássárgáját.

A lisztet összekeverni a sütőporral, a darált dióval és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezután apránként hozzákeverni a margarinos masszához.

Egy 26 cm-es tortaformát kibélelni sütőpapírral, majd a beleönteni az alaposan összekevert masszát.

Az előzőleg beáztatott, majd alaposan lecsepegtetett fügét, a massza tetejére rakni. (ízlés szerinti mennyiséget).

Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. 50 percig sütni.(ha a teteje kezdene túl pirulni, akkor alufóliával letakarni és úgy sütni tovább)
A sütőből kivéve a formában hagyni kihűlni.

Tálalás előtt tortatálra helyezni, majd ízlés szerint porcukorral megszórni. Ezután felszeletelni, majd tejszínhabbal kínálni.


2009. november 27., péntek

Virsli leveles tésztában



Ma nem volt időm nagyobb főzésre, így ezt az egyszerű,ám mégis finom leveles tésztában sült virslit készítettem. Ezzel csak ötletet szeretnék adni a hétvégi gyors ebéd, vagy vacsora elkészítéséhez. A leveles tésztát most a Lidl-ben vettem, de általában saját kezűleg készítem.

A tésztát ami már kinyújtott állapotban került a csomagolásba, csak felcsíkoztam és belecsavartam vele egy virslit. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymás mellé. Tetejét felvert tojással megkentem.

Előmelegített sütőben, 200 fokon szép pirosra sütöttem. Savanyú káposztával tálaltam.




A maradék tésztát szintén csíkokra vágtam, majd tetejét tojással megkentem, sóztam, és tökmaggal megszórtam.
Ezt is 200 fokos sütőben sütöttem meg. Még melegen nagyon finom ropogós.

2009. november 26., csütörtök

Karamellkrémes palacsinta


Palacsintát természetesen mindenki tudd sütni, és én sem valami különleges módom készítettem. A napokban viszont saját készítésű karamell krémet főztem, Éva receptje alapján, ami nagyon finom lett. Ezzel a krémmel töltöttem ma meg a palacsintákat. Nagyon finom volt!!! Volt, mert természetesen már nyoma sincs, minden darab pillanatok alatt elfogyott. A régi tejkaramellás cukorra emlékeztető íz remekül illet a palacsintához. Mindenkinek bátran merem ajánlani az elkészítését.

liszt
tojás
tej
szénsavas ásványvíz
csipet só
pici cukor
étolaj

A tojásokat a sóval, és a cukorral kicsit felverni, majd tejet, és ásványvizet keverni hozzá. Végül apránként állandó keverés mellett hozzáadni a lisztet. Annyit hogy egy sűrűbb tésztát kapjunk. Beleönteni egy kevés étolajat, és így is jól kikeverni. Állni hagyni egy fél órát, majd palacsintákat sütni belőle.
A karamellkrémet a mikróban kicsit felmelegíteni(úgy könnyebb a kenése) és a palacsintákat ízlés szerint megkenni vele.
Porcukorral meghintve tálalni.

2009. november 25., szerda

Sajtos tészta sütőben sütve.





Emlékszem a nagymama annak idején felosztotta a hét napjait, volt hús és tészta nap. Aztán az anyukám is követte ezt a példát egy darabig, de szép lassan feledésbe merült. Manapság pedig én már szinte csak húsos ételeket főzök, és a tészta igen ritkán kerül a tányérra. Pedig bizony sokféleképpen ellehet készíteni, és egy kiadósabb leves mellet jól megállja a helyét. Én most elhatároztam, hogy gyakrabban fogok tésztát főzni. Ma egy finom sajtos tészta készült, és mivel nem szeretem csak úgy simán sajttal megszórni a kifőtt tésztát, mert túl száraznak találom, így rakott formában kicsit összesütöttem. Semmivel nem kell hozzá sem több tészta, sem pedig reszelt sajt vagy éppen tejföl, mégis egy egy sokkal ízletesebb tésztát tudunk feltálalni.



Hozzávalók:

1 cs spagetti tészta
30 dkg reszelt sajt
5 dl tejföl (2,8%-os)

3 dkg vaj



A tésztát tördeljük 3-4 felé hogy ne legyen olyan hosszú, és főzzük ki enyhén sós vízben, majd hideg vízzel öblítsük le. Ezután alaposan csepegtessük le, majd szórjuk meg ízlés szerint sóval, és keverjük alaposan össze.

Egy jénai tálat (vagy tepsit) kenjünk ki a vajjal, majd terítsük bele a kifőtt tészta felét. 

 Ezután szórjuk meg a reszelt sajt felével, majd egyenletesen kenjük rá a tejföl felét.

Ezután terítsük rá a maradék tésztát, majd szórjuk meg a maradék sajttal, és kenjük rá a maradék tejfölt.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 50 percig, hogy a teteje szép színt kapjon.

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.
 

2009. november 24., kedd

Kókuszos-eperdzsemes szelet




Megint egy olyan recept, amellyel már azóta szemezek amióta megláttam Jade-konyhájában. Nagyon megtetszett, mivel szeretem a kókuszos süteményeket, és mivel volt a fagyasztóba tojásfehérje,  így azt használtam fel hozzá. Igaz az eredeti receptben a habnál 3 tojás volt írva, de én ettől eltértem, és csak tojásfehérjét használtam hozzá. A dzsemet sem mértem ki pontosan mint Jade, hanem csak úgy jól megpakoltam az elősütött tésztát a saját főzésű eperlekvárommal. Az omlós tészta a jó sok eperdzsemmel, és a kókuszos habbal, nagyon finom. A délutáni kávé mellé ezt a finom süteményt kínáltam a vendégeim a nagy örömére.






Tészta hozzávalói:

20 dkg liszt
16 dkg margarin
7 dkg porcukor
1/2 cs sütőpor
1 db tojássárgája

Kókuszhab:

12 dkg porcukor
3 db tojásfehérje
27 dkg kókuszreszelék

Lekvár ízlés szerint (én eperdzsemet kanalaztam a tésztára)


A lisztet keverjük össze a cukorral és a sütőporral, majd adjuk hozzá a margarint és morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
 Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát.( én a sütőpapíron nyújtottam ki és úgy tettem a tepsibe) Ezután a tepsiben lévő tésztát 10 percre tegyük be hűtőbe pihentetni.

A sütőt melegítsük fel, majd tegyük be a tepsit, és a tésztát közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük elő.  Ezután a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint kanalazzunk rá eperdzsemet.(ízlés szerint bármilyen lekvárral készíthetjük)

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük, hogy jó  kemény habot kapjunk.
Ezután óvatosan keverjük hozzá a kókuszreszeléket.

Végül a kókuszos habot kanalazzuk rá a dzsem tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük készre, hogy a tetején a hab már szép színt kapjon.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Karamell-krém




Ezt a remek receptet Évánál láttam meg, és mivel mi is szeretjük a karamelles finomságokat tudtam, hogy ezt nekem is el kell készítenem. Igaz valami miatt mindig csak tologattam az időpontot, de tegnap végre rászántam magam. Talán az tartott vissza egy kicsit, hogy sokkal macerásabbnak gondoltam. Tévedtem, igaz Éva is megírta hogy nem olyan bonyolult, de most már én is tanúsíthatom. Betartva a pontos leírást, készítettem el. Annyiban tértem csak el a recepttől, hogy nekem másfél óra alatt besűrűsödött. Nagyon finom lett, sőt az üveget reggel szemrevételezve, úgy látom az éjjel nálunk bizony manók jártak, mert jól megcsappant a tartalma.:))


Hozzávalók:

1 l tej (nem zsírszegény)
30 dkg kristálycukor
1/4 kk szódabikarbóna
2 db Dr.Oetker Butter-Vanilla aroma


Egy nagyobb edénybe bele önteni a tejet és hozzáadni a cukrot, a vanília-aromát, és a szódabikarbónát.
Nagylángon felforralni,és kézi habverővel kevergetni mert habosodni fog.
Amikor már forr, mérsékelni a lángot, és kb. 2 órán át főzni. 10-15 percenként kézi habverővel átkeverni.
Amikor már megfelelő a sűrűsége, levenni a tűzről és kicsit hűlni hagyni, majd jól zárható üvegbe kanalazni.
Én 1 óra 30 percig főztem, és eléggé besűrűsödött.

2009. november 23., hétfő

Fóliában sült tengeri halfilé

Ma egy igen könnyű ebédet készítettem. Diétásnak is mondhatnám, de nem véletlenül volt ez így. Mindenképpen sütni szerettem volna egy finom süteményt, és így már azért nem is volt annyira kalória szegény a mai napunk. Viszont a hal a fóliában sütve a zöldségekkel együtt nagyon finomra sikerült. Mivel nem voltam benne teljesen biztos hogy a család másik felének is elegendő lesz így az ebéd, ezért rántottam ki pár szeletet, és tört hagymás krumplival tálaltam. Így ettünk ebből is, és abból is, mert mindkettő csábítóan kacsintgatott felénk.

1 cs tengeri halfilé
50 dk mexicói zöldségkeverék
2 ek margarin
petrezselyemzöld

A halszeleteket besózni és félbe vágni. A mexikói zöldségkeveréket egy tálba önteni, és egy kicsit azt is megsózni. A petrezselyemzöldet összeaprítani és a felolvasztott margarinnal összekeverni.
Nagyobb darab alufólia csíkokat helyezni az asztalra és elosztani rajtuk a zöldségkeveréket, majd mindegyikre tenni a halszeletekből.Ezután rákanalazni a petrezselymes margarin keverékét. Végül kis batyukat formálni és egy tepsire egymásmellé helyezni.
Előmelegített sütőben közepes lángom 30 perc alatt készre sütni.


A maradék halszeleteket bepaníroztam a szokásos módon, és bő forró olajban kisütöttem. Hagymás tört krumplival tálaltam.

Almás gombóc


Ezt a gombócot párhéttel ezelőtt készítettem, de valahogy lemaradt, de most megosztom mindenkivel, hátha éppen valaki kedvet kap az elkészítéséhez. Először kicsit óckodtam tőle, de kár volt, mert nekem elnyerte a tetszésemet. Eredetileg fahajas öntettel kínálták, de végül is én tejföllel tálaltam fel. Legközelebb viszont az öntetet is elkészítem majd. Ha valaki elkészíti hozzá, kérem legyen szíves és írja meg, neki hogy ízlik a fahajas öntettel.

1/2 kg alma
2 db tojás
2 ek méz
1 kk. fahéj
6 ek búzadara
citromlé
cukor
pirított zsemlemorzsa

Az almákat meghámozni és nagy lyukú reszelőn lereszelni. Hozzákeverni a mézet, az egész tojásokat, a búzadarát, a fahajat és ízlés szerinti mennyiségű cukrot. Ha lágynak találnánk a masszát, akkor még kicsi búzadarát lehet tenni hozzá, hogy formázható masszát kapjunk. Ezután vizes kézzel gombócokat formálni belőle.
Egy edénybe vizet tenni és egy citrom levét belenyomni, majd felforralni. Ha már forr, bele helyezni a gombócokat és megvárni hogy feljöjjön a víz tetejére, majd még 1-2 percig főzni benne. Végül szűrőkanállal kiszedni, és pirított zsemlemorzsába forgatni.
Fahajas öntettel, vagy porcukorral megszórva és tejföllel megcsepegtetve tálalni.

Fahajas öntet:

6 dl tej
1 cs vaníliás pudingpor
3 ek cukor
fahéj

A tejből kivenni egy keveset és simára keverni benne a pudingport, a cukrot és a fahajat.
A maradék tejet feltenni forrni, majd állandó keverés mellett hozzáadni az elkevert pudingot. Újra felforralni és 1-2 percig még főzni, besűríteni.
A gombócokra csorgatva tálalni.

2009. november 22., vasárnap

Krémtúró torta


Volt itthon krémes túróm amit a LIDL-ben vettem, és valami finomat szerettem volna sütni belőle. Találtam is egy remek receptet, de úgy átvariáltam hogy csak kicsit hasonlít az eredetire. Az biztos hogy nagyon finom lett. Az alapjának való kekszet az ALDIBAN vettem, így akár ez egy nemzetközi torta is lehetne.:)

30 dk omlós keksz(fahajas ízesítésű ALDI-s)
15-20 dk margarin
50 dk krémes túró(LIDL-vödrös)
15 dk kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt citromhéj
1 cs vaníliás pudingpor
4 db tojás

A kekszet ledarálni és az olvasztott margarinnal jól összedolgozni.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelni sütőpapírral úgy, hogy a szélét is befedje. Ezután belelapogatni a kekszes alapot, és hűtőbe tenni.
A túrót simára keverni a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, az egész tojásokkal és végül hozzáadni a pudingport is.
A hűtőből kivett tortaformába önteni a kekszes alapra.
Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütni. Ezután a sütő hőfokát 150 fokra levenni, és így sütni tovább még 40 percig. Végül a sütőt lezárva még 15 percig csukott ajtónál pihentetni.
Tálcára helyezni és porcukorral megszórni.

Tormamártás.





A főt húsok mellé szívesen készítek egy egyszerű mártást (szószt) legyen az gyümölcs, paradicsom, vagy éppen tormamártás. A tormamártást igen könnyű elkészíteni, és nem vesz igénybe túl sok időt, mégis sokkal finomabb mintha csak simán a tormával tálalnánk fel a húst. Emlékszem a nagymama annak idején a kertben szedett, majd lereszelt tormából készítette a mártást, de én a könnyebbik utat választom, és a készen megvásárolható, csemege reszelt tormából készítem. Így pikk-pakk elkészül, és ízlés szerint melegen, vagy éppen tálalás előtt kihűtve, kínálhatjuk a hús mellé. Persze nem csak főt húshoz kínálhatjuk, de a húsvéti sonka mellé is remekül illik.






 Hozzávalók:

1 ü csemege reszelt torma
5 dkg vaj
1 ek liszt
2 dl főzőtejszín (10%-os)

őrölt fehér bors
cukor
1/2 citrom leve



A vajat hevítsük fel, adjuk hozzá a lisztet, és pirítsuk világos zsemleszínűre, majd vegyük le a tűzről.

A tormát keverjük simára a tejszínnel, majd keverjük hozzá a zsemleszínűre pirított liszthez. (rántáshoz)

Ezután szórjuk meg egy csipet sóval, őrölt borssal, facsarjuk hozzá a citromlevet, majd ízlés szerint ízesítsük cukorral.

Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó kevergetés mellett, pár perc alatt sűrítsük be a mártást. (ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejszínt)

Tálaláskor az elkészült tormamártást ízlés szerint kínálhatjuk főtt húsok mellé, de a húsvéti sonka mellett is megállja a helyét.


2009. november 21., szombat

Hústekercs sonkával, sajttal és csirkemájjal.




A mai ebéd elkészítése előtt körülnéztem mi is lapul a hűtőben. Mivel a szeletelt hús adott volt, és még találtam sonkát, füstölt sajtot, és csirkemájat, így a göngyölt hús mellett döntöttem, és állítom jó döntés volt. Lehet nem a legfotogénebbre sikerült, viszont nagyon finom. A tekercshez ízlés szerint választhatunk pl. sertéshúst, csirke vagy pulyka mellett. Az előzőleg befűszerezett hússzeletekre végül egy-egy szelet sonka, füstölt sajt, és csirkemáj került, majd tejszínben puhára pároltam, végül pedig szép pirosra sütöttem. Közben elkészült a köretnek szánt kukoricás rizs, és már csak a tálalás volt hátra.




 

Hozzávalók:

6 szelet hús (sertéskaraj, pulyka v.csirkemell)
6 szelet gépsonka
6 szelet füstölt sajt
6 db csirkemáj
10 dkg vaj
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
őrölt fehér bors
2-3 dl főzőtejszín


A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, mindegyikre helyezzünk rá egy-egy szelet sonkát, arra szeletelt füstölt sajtot, végül pedig egy-egy csirkemájat, majd óvatosan hogy ne csússzon szét, göngyöljük fel.

A felgöngyölt tekercseket ezután szúrjuk át hústűvel (v. fogpiszkálóval) hogy sütés közben ne csússzanak szét a tekercsek.

A tepsit kenjün ki vajjal, majd öntsük rá a főzőtejszínt, végül pedig helyezzük egymás mellé a hústekercseket. Ezután alufóliával fedjük le a tepsit.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 60 perc alatt pároljuk puhára a húst.

Ezután vegyük le a fóliát, majd süssük szép pirosra a hústekercseket.

Közben készítsünk mellé ízlés szerinti köretet. Én kukoricás rizst készítettem, de jól illik hozzá a krumplipüré is.

Tálaláskor helyezzük tányérra a pirosra sült hústekercset, majd ízlés szerinti körettel kínáljuk.

2009. november 19., csütörtök

Gesztenyés szív Yasminetól




Ezt a finomságot Yasmine-nál láttam meg és rögtön nekem is a régi emlékek jutottak róla eszembe. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer én is elfogom készíteni. Akkor még azt hittem csakis a cukrászok tudnak ilyet. Pedig milyen egyszerű is az elkészítése, és a végeredmény sokkal finomabb. Így aztán engedtem az emlékeknek, na meg íz utáni sóvárgásomnak, a Yasmine csodálatos képeinek, és magam is elkészítettem. Az enyémek elég rondácskára sikerültek, de elárulom hogy a csokoládé melegítésekor jól megégettem a kezem, és mérgemben csak elnagyoltam. Az íze viszont kárpótolt még a fájdalomért is. Az összetevőkön nem változtattam, mivel teljesen megbíztam az Ő ízlésében. Azért itt most lejegyzem, hátha valakiben szintén feleleveníti a régi emlékeket és elkészíti.


Hozzávalók:

2 cs gesztenyepüré
10 dkg margarin
8 db babapiskóta
1 cs vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
rum v. rumaroma

A bevonáshoz:

10 dkg tortabevonó csokoládé
1 ek margarin/v.olaj

A babapiskótát összemorzsoltam. A gesztenyemasszát (én rumos ízesítésűt használtam) hagytam teljesen felengedni. Ezután hozzáadtam a vaníliás cukrot, ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, és rumaromát, majd jól összedolgoztam.
Egy fél órára hűtőbe tettem pihenni, majd nem túl nagy golyókat formáztam belőle.
Közepét kicsit az ujjammal benyomtam, és így formáztam meg. Addig száradni hagytam ameddig a csokoládé elkészült.

Gőz fölött, állandó kevergetés mellett felolvasztottam a csokoládét, és a margarint, majd belemártottam a szíveket.
Sütőpapírra tettem, és hagytam hogy teljesen megszáradjon rajta a csokoládé bevonat.

Aztán percek alatt úgy eltűnt a tányérról mintha nem is lett volna. Már csak az emlékeimben él, persze csakis a következő adag elkészítéséig.

2009. november 18., szerda

Kapros túróval töltött krumpli



Már régóta készülök kipróbálni ezt a kapros túróval töltött krumplit. Mivel volt egy megkezdett túró, ami már igen csak közeledett a felhasználási idő vége felé, így végre sort kerítettem ennek a finomságnak az elkészítésére. Ma a sült oldalas mellé köretnek tálaltam fel. Nem is tudom miért vártam vele ennyi ideig, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában, egy kis savanyúsággal is kitűnő fogás lehet. Egy biztos, a receptet nem teszem a süllyesztőbe, mert hamarosan újra elfogom készíteni.

3-4 db krumpli
30 dk túró
1 ek tejföl
sajt

őrölt fehérbors
szerecsendió
kapor
olíva olaj

Nagyobb szemű krumplikat megpucolni, majd félbe vágni. A közepükbe mélyedést vájni. Kívül-belül besózni.
A túrót a tejföllel és az ízlés szerinti fűszerekkel, az apróra vágott kaporral jól elkeverni. Ezzel a töltelékkel megtölteni a krumplikat.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és egymásmellé helyezni a megtöltött krumplikat, majd a kivájt darabokat mellé tenni. Meglocsolni egy kevés olíva olajjal, és egy pici vizet önteni alá, majd alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 50 percig párolni. Majd a fóliát levéve reszelt sajttal megszórni, visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni.

2009. november 16., hétfő

Tarkababfőzelék.





Laktatóbb, tartalmasabb főzeléket inkább csak a téli időszakban főzök, így a tarkababfőzelék is ezek közé tartozik. A napokban egy szép füstölt csülköt vásároltam, és rögtön el is döntöttem, hogy babfőzelékkel tálalom majd. A babot este hideg vízzel bőven felengedtem, melyben reggelig ázott, így gyorsabban puhára főtt. Amikor puhára főtt a bab, rántást készítettem, majd pár kanál tejföllel simára kevertem, végül pedig besűrítettem vele a főzeléket. Közben a csülök is puhára főtt, és nem volt más hátra mint a tálalás.....






Hozzávalók:

30 dkg tarkabab (száraz)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
2 db babérlevél
2 dl tejföl
3 ek liszt
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
1 tk pirospaprika
3-4 ek étolaj
annyi víz hogy bőven ellepje majd a babot






A babot válogassuk át, majd alaposan mossuk meg, végül pedig öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, és hagyjuk egész éjszaka ázni.

Mielőtt feltennénk főni, öntsük le róla az áztató vizet, majd szintén öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje a babot.

A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel, és adjuk hozzá a babhoz. 

Ezután adjuk hozzá a babérlevelet, az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, és tegyük bele a megpucolt, egész krumplit, majd addig főzzük, míg a bab teljesen megpuhul. (az egészben beletett krumplinak az a feladata, hogy magába szívja azokat az anyagokat melyek később puffadást okoznának) 

Amikor a bab puhára főtt, vegyük ki az egészben belefőzött krumplit, és készítsük el a rántást, majd sűrítsük be vele a főzeléket.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és kevergetve pirítsuk világos zsemle színűre. Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, majd hagyjuk hűlni.

Amikor már nem olyan meleg a rántás, adjuk hozzá a tejfölt, és keverjük simára.

Ezután öntsük tejfölös rántást a forrásban lévő babhoz, keverjük csomómentesre, majd addig főzzük míg kellően besűrűsödik a főzelék. 

Tálaláskor merjük a főzeléket tányérba, majd ízlés szerinti feltéttel kínáljuk. Jól illik hozzá a pl. a főtt, füstölt hús, a fasírt, vagy éppen egy szelet sült hús.


2009. november 15., vasárnap

Almás párolt káposzta



A mai ebédünk a Márton naphoz kapcsolódik. Igaz nem sikerült libacombot vennem, csak egész libák voltak, de sajnos azok olyan nagyok hogy a jövő évi Márton napig ettük volna. Így maradt a jól bevált sült kacsa. Nagyon szép piros ropogós lett, és ez kárpótolt a libáért. Párolt káposztát készítettem hozzá, de most kicsit másképpen. Almát reszeltem hozzá, és úgy pároltam meg. Nagyon finom lett így is, az almától átvette a finom ízét. Legközelebb nem is tudom melyik változatát készítsem majd el a káposztának.





Hozzávalók:

1 fej lila káposzta
1 db vöröshagyma
2-3 db alma
1,5 dl édes vörösbor
kristálycukor
babérlevél
köménymag
olívaolaj


A káposztát vékonyra felszeletelni, az almákat lereszelni. A káposztát egy kicsit besózva állni hagyni, majd jól kinyomkodni. A hagymát apróra felvágni.
Egy edénybe olívaolajat önteni, hozzáadni a vöröshagymát és elkezdeni párolni. Amikor már kezd üveges lenni, akkor rászórni a cukrot és együtt megkaramellizálni.

Ezután hozzátenni a kinyomkodott káposztát és jól összeforgatni, majd hozzáadni a lereszelt almát is.

Ráönteni a bort, ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet és köménymagot tenni bele. Lefedve elkezdeni kisebb lángon párolni. Néha óvatosan megkeverni hogy ne törjön össze, és ha kell még cukorral ízesíteni. Kb. 1 óra alatt elkészül, akkor még lefedve hagyni mert úgy is párolódik.
Sült húsok mellé nagyon finom.

2009. november 14., szombat

Császármorzsa avagy smarni.




A nagymama gyerekkoromba sokszor készített smarnit, vagyis eredeti nevén császármorzsát. Alig győztem kivárni hogy elkészüljön, és jól megcukrozva, sárgabaracklekvárral megcsepegtetve már ettem is. Amióta saját konyhát vezetek én is többször készítettem már, de valahogy soha nem lett olyan finom mint a nagymamáé, pedig nekem is remekül sikerül. Én ugyan már nem serpenyőben kevergetem, hanem a sütőben sütöm meg az aranyló morzsaszemeket. Szerintem így biztos a siker, és a mazsola sem pirul meg. A végeredmény pedig így is morzsalékos, és nagyon finom.





Hozzávalók:

20 dkg búzadara
15 dkg liszt
5 dl tej
reszelt citromhéj
3 db tojás (nagy)
10 dkg mazsola
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1 ek rum






A búzadarát, a lisztet és a tejet keverjük csomómentesre, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a reszelt citrom héjat, a sót, a rumot, és a mazsolát. 

Ezután takarjuk le a tálat egy konyharuhával, majd pihentessük 2-3 órán át. (este is bekeverhetjük, majd a másnapi sütésig tegyük be a hűtőbe)

Sütés előtt először keverjük a masszához a tojások sárgáját.

A tojások fehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, adjuk hozzá kanalanként a kristálycukrot. Ezután óvatosan keverjük hozzá a masszához.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki a puha vajjal, majd öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kezdjük el sütni.

Sütés közben többször vegyük ki, majd keverjük át, tördeljük apró darabokra (morzsákra) a sülő tésztát. (Én légkeverésnél 170 fokon, 50 percig sütöttem, és közben kb. 6-szor átkevertem.)

Amikor már szépen megpirult, és jó morzsalékos, akkor vegyük ki a sütőből, és melegen tálaljuk.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.


Frankfurti leves.





A hűvösebb idő beköszöntével egyre gyakrabban készítek frankfurti levest, mert nemcsak az egyik kedvenc levesünk, de a zöldségeknek köszönhetően tele van vitaminnal. Diétás étrendbe is beilleszthető, és bátran kanalazhatunk belőle. Másik nagy előnye ennek a levesnek, hogy elég gyorsan elkészül, és egy téli hideg, nyirkos estén nincs is jobb a forró leves kanalazgatásánál. Persze kis adagot igen nehéz ebből a levesből főzni, mert mire minden zöldség belekerül, igencsak megtelik a fazék, de ez nem gond, mert én napokig is képes vagyok rájárni.....





Hozzávalók:

1 kisebb kelkáposzta
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db zeller
3 db krumpli
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 pár virsli
2dl tejföl
1 tk. liszt
pirospaprika

ételízesítő
majoránna
köménymag
2 ek étolaj





A zöldségeket tisztítsuk meg, és daraboljuk fel. A káposzta csumáját vágjuk ki, majd vágjuk kisebb darabokra, a virslit karikázzuk fel.

Egy fazékba hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.

Amikor már üvegesre párolódott adjuk hozzá a sárgarépát, zöldséget, a zellert, majd az apróra felvágott fokhagymát, és pár percig még pároljuk.
 
Ezután tegyük hozzá a kelkáposztát, és addig pároljuk, míg a káposzta kicsit összeesik, majd öntsük fel vízzel úgy, hogy alaposan ellepje.

Ezután főzzük félpuhára a zöldségeket, majd adjuk hozzá a felkockázott krumplit is.

Amikor a zöldségek már kellően megpuhultak szórjuk meg a leves tetejét  pirospaprikával, majd tegyük bele a felkarikázott virslit, és főzzük még pár percig.

Közben a tejfölt keverjük simára a liszttel, és egy kevés levessel, és állandó keverés mellett csorgassuk vissza a levesbe, majd forraljuk ki. Pár percig még főzzük, majd vegyük le a tűzről, és tálalásig tartsuk melegen.

Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.


2009. november 12., csütörtök

Túrófánk.






Fánkot hagyományosan farsang  idején szokás sütni, de mivel nagyon megkívántuk, így szakítva ezzel a hagyománnyal egy gyorsan elkészülő túrófánkot sütöttem. Az egész fánksütés az elejétől a végéig nem tartott fél óránál tovább, és már falatozhattunk is. Amikor összegyúrjuk a tésztát még úgy tűnhet hogy egy nehéz, tömör tésztát kapunk majd, de ez egyáltalában nincs így. A tésztája sütés után pille könnyű, és a bő olajban való sütés ellenére sem szívja magába az olajat. A frissen kisült fánkokat ízlés szerint beleforgathatjuk pl. fahéjas porcukor, de simán csak porcukorral megszórva, sárgabarack lekvárral is tálalhatjuk.






Hozzávalók:

50 dkg túró
25 dkg liszt
2 db tojás
1/2 cs sütőpor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
csipet só
1 ek rum
kb. 5 dl olaj a sütéshez






A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok.

Ezután adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, a rumot, az egész tojásokat, majd kanállal keverjük össze.

Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral összekevert lisztet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a tészta akkor egy pici lisztet, ha túl kemény akkor egy pici tejfölt keverjünk hozzá!!!)

Ezután a tésztából formázzunk diónyi golyókat.(minden golyó előtt picit lisztezzük be a tenyerünket, úgy nem ragad rá a tészta)

Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, majd forrósítsuk fel.

Amikor már kellőn felforrósodott az olaj, óvatosan helyezzük bele a tésztagolyókat, majd pár perc alatt süssük szép aranybarnára a fánkokat. (sütés közben többször fordítsuk át, hogy szép egyenletesen süljön)

Ezután szedjük ki a zsiradékból a megsült fánkokat, majd helyezzük papírtörlőre hogy a felesleges zsiradékot felszívja.






A kisült, még forró fánkot ízlés szerint beleforgathatjuk őrölt fahéjjal összekevert porcukorba is.

Tálaláskor a langyosra hűlt fánkot ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, és lekvárral kínáljuk.



Hagymás tört-krumpli.





Nálunk a krumpli az örök kedvenc, a megunhatatlan, és az ezerféleképpen elkészíthető. Sokszor azért gondban vagyok, mert a krumpli éppen a rendelkezésemre áll, és a gondom csakis annyi hogyan is készítsem el, hogy ne legyen unalmas a köret pl. a húsok mellé. Még az anyutól lestem el ezt az egyszerű, ám nagyon finom hagymás tört-krumpli receptet. Igaz ameddig Ő egy kevés pirospaprikával is megbolondította, melytől szép színt kapott a krumpli, addig én a paprikát kihagyom belőle. Ez viszont már ízlés dolga, mert a krumpli így is, úgy is finom.








Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 db vöröshagyma (nagy
1 mk őrölt fehér bors
1-2 tk ételízesítő

3-4 ek olaj







A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk  fel kisebb kockákra. Ezután enyhén sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.

A hagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. 

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kevergetve addig pároljuk még kezd szép színt kapni. Ekkor öntsük hozzá a puhára főt, előzőleg leszűrt krumplit, majd ízlés szerint szórjuk meg fehér borssal, ételízesítővel, és sóval. Keverjük, süssük, pár percig és közben tőrjük kicsit össze, valamint ha szükséges akkor ízesítsünk utána.(ha túl száraznak találnánk, akkor még egy kevés olajat keverjünk hozzá)

Az elkészült krumplit tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor ízlés szerint sült hússal, rántott hússal...... vagy éppen stefániával kínáljuk.


Törpeharcsa paprikás lisztben sütve


A tegnapi ebéd után, még a vacsoránk is harcsa volt. Igaz ezek kicsit kisebb kivitelben, mert törpeharcsák voltak, de paprikás lisztbe forgatva és olajban hirtelen kisütve nagyon finomra sikerültek. Szeretem az olyan halat amit nem kell szálkázni, hát ez olyan volt. A liszttől egy ropogós réteget kaptak, és mi jól elcsemegéztünk rajtuk.
törpeharcsa

liszt
pirospaprika
olaj
A harcsát besózni kívül, belül és kicsit állni hagyni.
A lisztet össze keverni pici pirospaprikával, és ebbe forgatni bele a halat.
Egy serpenyőbe bőséges olajat felhevíteni, majd a lisztezett halat belehelyezni és nagy lángon szép pirosra sütni. Sütés közben egyszer átfordítani. Kiszedéskor jól lecsepegtetni és papírtörlőre tenni, hogy a maradék olajat is felszívja.
Végül jóízűen befalatozni.

2009. november 11., szerda

Harcsapaprikás túrós csuszával.





Nagyon szeretem a harcsapaprikást, de eddig még soha nem készítettem. Étteremben már több helyen is ettem, hol nagyon finomat, hol pedig olyat ami akár feledésbe is merülhet. Most viszont a bevásárlásnál, a halas pultnál állva, egy szép darab harcsafilén akadt meg a szemem. Ott rögtön eldöntöttem, ma bizony nálunk harcsapaprikás lesz az ebéd. Most örülök csak igazán,  hogy rászántam magam az elkészítésére, mert nagyon, de nagyon finomra sikerült. Lehet az eredeti harcsapaprikást nem így készítik, de nekünk nagyon ízlett, és szerintem egyes éttermekben készítettel is felveszi a versenyt.  Egy biztos, feledésbe semmi szín alatt nem merül, és már az is biztos, hogy sűrűn elfogom készíteni. Tálaláskor túrós csuszával kínáltam, melyet ízlés szerint kaporral is ízesíthetünk.







Hozzávalók:

70 dkg afrikai harcsafilé
1 db paradicsom
1 db paprika
1 db vöröshagyma
3 dl tejföl
2 ek liszt

majoránna
szerecsendió
bazsalikom
1 ek pirospaprika
3-4 gerezd fokhagyma
1 tk Erős Pista (paprika krém)
2 ek  olaj (v. 1 ek zsír)
5 dl víz







A vöröshagymát és a fokhagymát apró vágjuk fel. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel. A harcsafilét ízlés szerint kockázzuk fel.

Egy edénybe öntsük bele az olajat (v. zsírt), majd kezdjük el üvegesre párolni a vöröshagymát. Amikor már kezd üveges lenni, adjuk hozzá a fokhagymát, majd a paradicsomot és paprikát is.

Ezután addig pároljuk, még a paprika és a paradicsom kicsit összeesik, majd szórjuk meg a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel. Ezután ízlés szerint sózzuk, és szórjuk meg a fűszerekkel, majd kisebb lángon főzzük kb. 30 percig a pörköltalapot.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd öntsük hozzá a pörköltalaphoz, és keverjük simára. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt halat, majd keverjük alaposan össze. Ezután forraljuk fel, majd vegyük kisebbre a lángot, és kb. 10 perc alatt főzzük puhára a halhúst.
Főzés közben többször, óvatosan keverjük, rázogassuk meg, vigyázva hogy a halhús ne törjön össze.







Közben készítsük el a túrós csuszát, mellyel majd tálaljuk a paprikást. Ízlés szerint a csuszát kaporral is ízesíthetjük.

Tálaláskor szedjük tányérra a túrós csuszát, majd kanalazzuk mellé a harcsapaprikást, és úgy kínáljuk.


2009. november 8., vasárnap

Márton napi libacomb helyett, sült csirkecomb



Kicsit későn kapcsoltam és így már nem kaptam a húsboltban libacombot. Gondoltam akkor majd kacsacomb lesz helyette, mégis csak rokonok és jó lesz nekem az is. Na de hogy az sem volt, attól már kicsit kezdtem feladni a hétvégi ebéd tervemet. Végül kompromisszumot kötöttem magammal, és csirkecombot vettem. Így lett a Márton napi libacombból nálunk sült csirkecomb. De bizakodó vagyok, hogy a jövő héten majd csak sikerül levadásznom egy pár darab libacombot. Így is finom lett az ebédünk. A fűszerezett combok mellé krumplit, sárgarépát és gombát tettem, és együtt sütöttem meg. A köret és a hús így együtt készült.

4-5 db csirkecomb
1/2 kg krumpli
3-4 db sárgarépa
30 dk gomba(csiperke)
2 dl fehér bor
1 ek méz

ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
margarin

Egy tepsit kikenni margarinnal. A csirkecombokat ízlés szerint befűszerezni, majd a tepsibe egymásmellé tenni. A krumplit nagyobb darabokra vágni és kicsit besózni, majd a combok köré pakolni. A gombát félbe vágni, szintén kicsit besózni és ezt is a hús mellé tenni. A sárgarépát felcsíkozni és szintén mehet a tepsibe. Ezután fehér bort önteni alá, majd lefóliázni a tepsit.
Előmelegített sütőben, 1 órán át párolni, majd a fóliát levéve a combokat mézzel megkenni és visszahelyezni a sütőbe, és szép pirosra sütni.

2009. november 7., szombat

Gombás-tejfölös zúzapörkölt


Volt itthon pulykazúza, így a mai ebédre mindenképpen azt szerettem volna elkészíteni. De hogy ne legyen a megszokott pörkölt, így még keresgéltem a hozzávalók között. Adott volt a gomba és a tejföl, és már láttam is magam előtt az ebédünket. Nagyon finom lett, és kicsit mégis más a megszokott pörkölttől. Garganelli tésztával tálaltam, de galuska és krumpli is illik hozzá. természetesen csirkezúzából is elkészíthető.

50 dk pulykazúza
30 dk gomba(én csiperkét tettem bele)
1 pohár tejföl
1 db vöröshagyma

ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
pirospaprika
olíva olaj

A zúzát és a vöröshagymát apró darabokra vágni. A gombát félbevágni és felszeletelni. Egy edénybe olajat önteni hozzá adni a vöröshagymát és elkezdeni párolni. Ezután hozzá adni az apró darabokra vágott zúzát és tovább párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni, majd felönteni egy pici vízzel. félpuhára főzni, és ekkor bele tenni a felszeletelt gombát. Jól össze keverni, közben a gomba enged annyi levet hogy abban puhára lehet főzni. Ha már teljesen puha a zúza és a gomba is, akkor állandó keverés mellett hozzá adni a tejfölt. Jól kiforralni és pár percig még tovább főzni, ha szükséges akkor utána ízesíteni.
Tésztával, galuskával, vagy krumplival tálalni.

2009. november 6., péntek

Mákos guba



A mai ebéd utáni desszertünk mákos guba volt. Éppen a napokban beszélgettünk róla, hogy a karácsonyi asztalról nem hiányozhat a guba sem. És akkor a tv. főzős műsorában szembe találtam magam ezzel a finomsággal. Nem volt kétséges hogy a héten elkészítem, mert ugye karácsony még elég messze van. Tehát megvolt a főpróba, jöhetnek az ünnepek.(nevetés) Finom is volt, na meg régen is volt, így az utolsó mákszemig mind elfogyott.


Hozzávalók:

6 db kifli
darált mák
méz
cukor
2 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt citromhéj
tej
margarin


A kifliket lekarikázni. A mákot kevés cukorral keverve ledarálni, majd hozzákeverni a mazsolát és a vaníliás cukrot. A tejet megmelegíteni, és leönteni vele a fele mennyiségű kiflit. Ha már jól magába szívta a tejet, egy margarinnal jól kikent jénai tálba tenni. Megszórni a mákos keverékkel, és mézet csorgatni rá. A kifli másik felét szintén leönteni a meleg tejjel és hagyni, hogy jól magába szívja, majd a mák tetejére teríteni. Mézzel jól megcsorgatni. Végül előmelegített sütőbe tenni, és kicsit összesütni.