2009. október 30., péntek

Paradicsomos káposzta.





Gondolom paradicsomos káposztát mindenki készített már, így én most inkább csak kedvcsinálónak szántam, ötletet adva a hétvégi ebéd elkészítéséhez. Télen elég sokszor főzök főzeléket, ilyenkor több vitaminra van szükségünk, és a meleget is jobban szeretem a konyhában mint a nyári nagy melegben. Egy szelet sült hússal, vagy éppen fasírozottal, igen finom ebédet lehet feltálalni a család számára. Én most oldalast sütöttem a főzelék mellé, de bevallom, még üresen is szívesen elkanalazgatom.






Hozzávalók:

1 kisebb fejes káposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 üveg sűrített paradicsom

3 ek liszt
2 ek olaj
1 tk pirospaprika
cukor (v. édesítőszer)



A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra felvágni, majd felönteni annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. (a sűrített paradicsomot előzőleg simára keverni a vízzel) Ezután sózni, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesíteni. Felforralni, majd a hőfokot mérsékelni, és puhára főzni a káposztát.

A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről, és hozzákeverni a pirospaprikát.

Ezután a rántást kicsit hűlni hagyni, majd felengedni a káposzta levével. Simára keverni, majd állandó keverés mellett a káposztára önteni. Kevergetve addig főzni, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ezután pár percig még főzni, és ha kell utána ízesíteni.

Tálaláskor a paradicsomos káposztát sült oldalassal vagy hússal, esetleg fasírozottal kínálni.


2009. október 29., csütörtök

Egy őszi séta utáni kiadós ebéd!

Tegnap szép napsütéses napra ébredtünk, ezért úgy döntöttünk hogy elmegyünk a Velencei-tóhoz, és egy kiadósat sétálunk még a szép őszi időben. Igaz a napsütés szép lassan cserben hagyott bennünket, de nem volt hideg. Így az ebéd főzés is elmaradt, de mivel a friss levegőn jól megéheztünk, kinéztünk magunknak egy szimpatikus éttermet ahol már többször megfordultunk. Ez Agárdon a Vadász-étterem volt. Ha vadból készült ételre vágyunk szívesen térünk be mert kitűnően tudják elkészíteni, de másféle finomsággal is várják a betérő vendégeket. Még soha nem csalódtunk a szakács tudományában. Ez az étterem pár percre van a fürdőtől, így aki arra jár és egy finom ebédre vágyik, bátran merem ajánlani. És most jöjjön egy kis képes ízelítő, vagy éppen kedv csináló, a mi ebédünkből.

Vaddisznó szelet csirkemájas ragúval, rizzsel , kukoricával és áfonya lekvárral.


Filézett fogas tejszínes-koktélrákos szósszal és rizzsel


Somlói galuska

Igaz eléggé éhesek voltunk, de az ebéd bizony igen kiadós és nagyon finom volt. Desszertnek pedig Somlói galuskát rendeltünk, ami majdhogynem kifogott rajtunk, mivel a fő étel igen kiadós volt. Most is teljesen megvoltunk mindennel elégedve és jó szívvel térünk majd vissza.

2009. október 28., szerda

Kókuszos sütőtök-krémleves.





Az ősz beköszöntével megjelenik a piacokon a sütőtök, így aztán nálam is kezdetét veszi a különböző ételek elkészítése. (sütőtökös receptek itt megtalálhatóak) Nagyon szeretem a belőle készült leveseket, de süteményekbe is szívesen belecsempészem. Most pl. egy kókusszal, curryvel ízesített krémlevest főztem, mely az ízesítésnek köszönhetően nagyon finom. A leves elkészítése sem vesz igénybe sok időt, így sietős napokra, vagy ha éppen egy melengető levesre vágyunk, pikk-pakk összedobhatjuk, és már kanalazhatjuk is.







Hozzávalók:

50 dkg  sütőtök
1 db vöröshagyma
 5 dkg vaj
2 db erőleveskocka

őrölt fehér bors
1 mk curry
2 dl főzőtejszín
2 ek méz
3-4 ek kókuszreszelék
6 dl víz






A sütőtököt vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát vágjuk fel apróra.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt, a leveskockát, egy csipet sót, és a curryt, majd keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és addig főzzük, még a tök kellően puha lesz. (arra figyeljünk, nehogy túlfőzzük, elég neki kb. 10 perc)

Amikor a sütőtök már kellően megpuhult, szedjük ki kb. a negyedét a levesből és tegyük félre.

Ezután keverjük hozzá a leveshez a mézet, és a kókuszreszeléket, majd botmixerrel pépesítsük.

Végül öntsük hozzá a tejszínt, majd állandó keverés mellett melegítsük forráspontig. Ekkor vegyük le a tűzről, majd tegyük vissza az előzőleg kivett sütőtököt, és óvatosan keverjük össze.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk.

2009. október 27., kedd

Ismét kaptam egy díjat.


Egy nagyon kedves fiatal barátnőmtől kaptam ezt a díjat. Köszönöm neked Réka!!! Megtisztelt még ezzel a díjjal Yasmine és Gasztroboszi is, természetesen nekik is nagyon köszönöm!!

És most jöjjenek azok a blogok, és számomra kedves tulajdonosaik, akiknek szeretném tovább adni.

Gabriella
Ancsika
Trinity
Limara
Garffyka
Chef Viki
Tűzpadka
KataKonyha

Ez a lista persze a teljesség igénye nélkül készült, mert még számtalan jelöltem lenne. De hagyok mást is érvényesülni.

2009. október 26., hétfő

Hússzelet gombával és csirkemájjal


Tegnap olyan csodálatosan szép idő volt, és nekem nem volt kedvem órákat a konyhában tölteni. Egy gyors leltár után, mivel volt itthon karaj, gomba, és csirkemáj, megszületett a recept is. Gyorsan összedobtam, majd be a sütőbe és már csak a köretet kellett elkészítenem. Egy finom szaftos húst kaptam, amit rizzsel tálaltam. Így egy kiadós, laktató ebédet sikerült feltálalnom.

6 szelet karaj
6 db csirkemáj
30 dk gomba
4 dl főzőtejszín
15 dk sajt
1 db vöröshagyma

ételízesítő
majoránna
szerecsendió
őrölt fehérbors
kakukkfű
margarin

Egy tepsit jól kikenni margarinnal.(én főzéshez Dolíva margarint használok)
A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, de ne legyen túl vékony. Ízlés szerint befűszerezni, de csak mérsékelten mert a gomba is fűszeres lesz.
A gombát megtisztítani, majd félbe vágni és vékonyra felszeletelni. A vöröshagymát apró kockára vágni, majd egy kevés olíva olajon elkezdeni párolni. Párperc után hozzáadni a gombát, és ízlés szerint fűszerezni. Addig párolni ameddig teljesen elfő a leve.
Ezután a tepsibe egymásmellé tenni a befűszerezett hússzeleteket, majd mindegyik tetejére tenni egy csirkemájat, majd szépen elosztani a tetején a gombát. Felönteni a tejszínnel, és fóliával lefedni a tetejét. Előmelegített sütőben, közepes lángon 1 óra hosszat párolni, majd a fóliát levéve megszórni a reszelt sajttal, úgy hogy a szaftba is kerüljön sajt. Visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni.
Én rizzsel tálaltam, de pl. a krumplipüré is remekül illik hozzá.

2009. október 24., szombat

Tejszínes mézes-krémes




Ezt a receptet tegnap találtam a "Mindmegette" süteményes oldalán. A receptet N_kriszti küldte be. Már a róla készült kép is nagyon csalogató volt, és a hozzászólások is a sikeréről árulkodtak. Ezen felbuzdulva ma én is megsütöttem. Igaz a recept szerint egy napig hagyni kell állni a hűtőben, de erre nálunk nem volt idő. Pár óra után felvágtam, és én a tésztáját is megfelelő puhának találtam. A krém is remek lett. Könnyen elkészíthető, és az eredmény valóban magáért beszél. Még kezdő háziasszonyok is sikert aratnak vele. Köszönet érte N_krisztinek, és keresni fogom ezután a többi remek receptjeit is.
 

Tészta hozzávalói:

10 dkg porcukor
5 dkg margarin
1 ek méz
1 egész tojás
1 tojássárgája
1 tk szódabikarbóna
23 csapott ek liszt


A porcukrot egy tálba tenni, majd hozzáadni az egész tojást és a tojássárgáját. A margarint felolvasztani, majd hagyni vissza hűlni, és ezt is a cukros tojáshoz keverni. A mézet szintén kicsit megolvasztani, majd ezt is a többihez keverni. Végül hozzákeverni a lisztet és a szódabikarbónát. Kézzel jól összegyúrni, majd a tésztát ketté osztani.(ha túl ragadna akkor kicsit még lisztezni kell.) Sütőpapíron kinyújtani, késsel kicsit megböködni hogy ne púposodjon fel, majd egy tepsi hátlapján halvány színűre sütni.( kb. 5 perc alatt megsül)
A tepsi mérete nekem 34 x 21cm volt.


Krém hozzávalói:

3 cs vaníliás pudingpor(főzős)
9 dl tej
3 tojássárgája
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dl Hulala (v. tejszín)

Egy edénybe tenni a pudingporokat, majd hozzáadni a 3 tojássárgáját és egy kevés tejet, majd simára keverni. Ezután hozzáadni a többi tejet is és felfőzni, majd hagyni teljesen kihűlni.

A porcukrot és a margarint robotgéppel simára keverni, majd apránként hozzáadni a teljesen kihűlt pudingot és így is jól kikeverni.
A Hulalát (v. a tejszínt) kemény habbá verni.


Összeállítás:


Az egyik lapot belehelyezni abba a tepsibe aminek a hátán sütöttük.(ez magas falú legyen) Erre a lapra rásimítani a pudingos krémet, majd a tetejére simítani a felvert habot. Végül a másik lapot a hab tetejére tenni. Tetejét porcukorral megszórni.
Egy napot állni hagyni a hűtőben, hogy a tészta kellően megpuhuljon.(én pár óra után megfelelőnek találtam és felszeleteltem)

2009. október 23., péntek

Sütőtök sajttal és hagymával



A napokban láttam ezt a receptet a tv-ben, és nekem felkeltette az érdeklődésemet. Kíváncsi voltam milyen is lesz ha elkészül, mert ott csak úgy tömték magukba. Ma aztán rászántam magam és elkészítettem. Nekem nagyon ízlett, igaz lehet mások most elrohannak innen az oldalról.(nevetés) De valóban a tök és a sült hagyma íze a fűszerekkel, és rajta a sajt egy nagyon finom köret lett. Sült hús mellé kínálták, de én most sajtos sült virslit készítettem hozzá. Szerintem még csak úgy magában is megállja a helyét egy diétában. Aki elég bátornak érzi magát, és szereti az ilyen különlegességeket, feltétlen próbálja ki.

pár szelet sütőtök
1 db vöröshagyma
10 dk sajt
2 gerezd fokhagyma

őrölt bors
kakukkfű
olíva olaj

A tököt 1,5-2 cm darabokra felszeletelni. Egy tepsit kibélelni sütőpapírral és ráhelyezni a tököket.
A vöröshagymát vékonyan felszeletelni és a tökszeletek tetejére teríteni. Megszórni sóval és őrölt borssal, meglocsolni olíva olajjal.
Előmelegített sütőbe tenni és közepes lángon 10 percig sütni. Ezután kivenni a sütőből és rászeletelni a fokhagymát, megszórni kakukkfűvel és ráreszelni a sajtot. Majd visszatenni a sütőbe és még 10 percig sütni.
Sült hús, virsli mellé kitűnő köret, de akár magában is fogyasztható. Az eredeti receptben zsályával szórták meg, de nekem sajnos éppen nem volt itthon, így került rá a kakukkfű.

2009. október 21., szerda

Diós szilvakrémleves


Egy könnyed kis gyümölcs levesre vágytam ma, így került a kezembe ez a recept. Igaz már nem lehet friss szilvát kapni, (legalábbis erre felénk), ezért befőttből készítettem el. Ez viszont semmit nem rontott rajta, sőt lehet így még finomabb is lett. Először kicsit óckodtam hogy dióval milyen is lesz, de gondoltam próba szerencse, mivel minden hozzávalót szeretek rossz nem lehet. És valóban a dió nagyon jót tett neki, egy különlegesen finom ízt adott a különben is selymes levesnek.

50 dk szilva(lehet befőtt is)
1 dl tejszín
2-3 ek darált dió
cukor v. méz
1 cs vaníliás cukor
szegfűszeg
reszelt narancs héj
1/2 cs vaníliás puding por
víz

A szilvát kimagozni és egy edénybe tenni. Felönteni annyi vízzel hogy jól ellepje. Beletenni az ízlés szerinti mennyiségű cukrot (v. mézet), a szegfűszeget, a narancs héjat és puhára főzni. Ha már megpuhult a szilva, akkor össze turmixolni, majd vissza tenni a tűzre.
A tejszínt a puding porral simára keverni, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Jól kiforralni, majd hozzá adni a darált diót és így is jól kiforralni, 1-2 percig még együtt főzni.
Akár melegen, akár hidegen is fogyasztható!!

2009. október 20., kedd

Környezettudatos vásárló vagy?


Ezt a kérdést Chef Viki, és Yasmine adta nekem tovább, és most megpróbálok válaszolni rá.


Szerintem az vagyok, mert megpróbálok mindent a saját konyhámban elkészíteni, és nem vásárolok kész dobozos ételek amiről fogalmam nincs mit is tartalmaznak. A kertünkben lévő gyümölcsfákat nem permetezzük vegyszerekkel, de ettől még igen is élvezhetőek sőt... Szeretem a magyar termékeket, igaz sokszor az áruk elég borsos, de azért törekszem azt venni.


1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.


Mindig listával megyek vásárolni, mivel nagybevásárló vagyok és ez havonta egyszer történik meg. Ilyenkor szinte mindent megveszek amire naponta szükségem van a háztartásban. Ettől nagyon kevés dolog kivétel, pl. a zöldségfélék de azt helyben szerzem be.


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.


Megvan a jól bevált zöldségesem aki mindig friss áruval lát el, ami természetesen a környező települések kiskertjeiből való. Nem mellesleg van saját kertem és ott is több minden megterem.


3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.


Természetesen saját nagy szatyrokkal megyek bevásárolni a nagybevásárlást intézni. Az itthoni vásárláshoz pedig kosarat használok, amibe kényelmesen eltudok pakolni.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.


Havonta egyszer természetesen kocsival megyek bevásárolni, mivel a kedvenc üzletem több tíz kilométerre van tőlem. A helybeli vásárlást viszont mindig gyalogosan intézem, így a napi sétám is megvan kint a friss levegőn.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.


Sajnos a környékünkön nem sok mindent állítanak elő, így ha akarnám se tudnám azokat venni. A zöldségfélét pedig a környező gazdák termelik meg és ezt előszeretettel vásárolom.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.


Nem dőlök be a szép csomagolásnak, mivel tudom hogy a termék amit eltakar ugyanaz mint egy olcsóbb, nem olyan látványosan becsomagolt termék. Valóban felesleges pénz kidobás, mivel csak a szemét szaporodik tőle.


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.


Saját magam készítem a befőtteket, természetesen tartósító szer nélkül hagyományos módon. Inkább gyors fagyasztott terméket vásárolok, az nem tartalmaz semmiféle vegyszert.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.


Nem szeretem az üvegházi termékeket, mivel szerintem az ízük éppen semmire nem emlékeztet, tiszta vízzel vannak tele. És természetesen agyon permetezik a kedvező termés érdekében. Tehát kivárom amikor már minden a nap sugarainál érik be, és az íze semmivel nem pótolható.


9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…


Meggondolom mire adom ki a pénzt és szeretem ha az olyan dolog amit nem csak egy alkalommal tudok használ hanem jó ideig a segítségemre van.


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.


Amíg régebben elsiklottam ezek felett a dolgok felet, most igen már nekiállok az üzletben olvasgatni hogy mit is veszek. Aztán törekszem mindig ugyanazt a termékfélét vásárolni, így ugyanazzal a minőséggel találom szembe magam.

Én továbbadnám ezt a kérdést Süssünk, főzzünk v.

Süss, alkoss...
Eva&Apple

Kedves blogos társaimnak, és kíváncsian várom az ő véleményüket ebben a témában, na persze csak ha elfogadják tőlem.







Sült pulykaszárny.






Nagyon szeretem a pulykaszárnyat jól befűszerezve, majd a sütőben szép pirosra sütve. A befűszerezett hús alá fehérbort öntöttem, melytől  sokkal omlósabb lesz, majd a sütés végéhez közeledve mézzel kentem le, melytől pedig szép pirosra sült. Ízlés szerint vékony csíkokra vágott fokhagymával, és szalonnával is megtűzdelhetjük sütés előtt a húst, garantálom elrontani nem fogja. Köretnek krumplipürét készítettem, mert szerintem az illik hozzá a legjobban, de ízlés szerint a visszamaradt zsiradékban is megsüthetjük a vékonyra lekarikázott krumplit, vagy éppen rizst is készíthetünk mellé.







Hozzávalók:

3 db pulykaszárny
3-4 gerezd fokhagyma

szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
őrölt fehér bors
1 ek szójaszósz
1/2 ek worcester szósz
1,5 dl olaj
1,5-2 dl fehérbor
2 ek méz







A szárnyakat alaposan mossuk meg, papírtörlővel törüljük szárazra, és sózzuk be.

Az olajat keverjük össze ízlés szerint a fűszerekkel, egy kevés sóval, a szójaszósszal és a worcester szósszal, az összenyomott fokhagymával, majd alaposan dörzsöljük be ezzel a páccal az előzőleg már besózott szárnyakat. Ezután hagyjuk pár órát állni, vagy akár egy egész éjszakán át, hogy az ízek jól átjárják a húst.

Egy tepsibe helyezzük egymásmellé a bepácolt szárnyakat, majd öntsük alá a visszamaradt pácot, és a fehérbort. Ezután fedjük le fóliával a tepsit mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt pároljuk puhára. Ezután vegyük le a fóliát és fordítsuk át úgy, hogy az alsó fele legyen felül és süssük szép pirosra. (ha túl sok lenne alatta a lé, akkor öntsünk le belőle mielőtt visszatennénk a sütőbe sülni)

Ezután vegyük ki a sütőből, és szintén fordítsuk át a húst, majd kenjük le a mézzel, és süssük szép pirosra.

Közben ízlés szerint készítsünk hozzá köretet. Én krumplipürét készítettem, de tálalhatjuk zsírjában sült krumplival, rizzsel, párolt káposztával.....

Tálaláskor helyezzük húsos tálra a pirosra sült pulykaszárnyakat, majd krumplipürével és ízlés szerint párolt káposztával, savanyúsággal kínáljuk.


2009. október 19., hétfő

Bécsi túrótorta


Már többször láttam ennek a tortának az elkészítését a Tv paprikán, és már akkor tudtam, hogy megfogom sütni. Halogattam, de megint szembe találtam magam vele, és már nem volt visszaút, a hétvégére el is készült ez a finom torta. Az eredeti recept szerint készítettem, betartva a sütéssel kapcsolatos tanácsokat is, és mondhatom egy finom omlós tésztát, és egy habkönnyű tölteléket kaptam. Lehet kicsit macerásnak tűnik, de a végeredmény mindenért kárpótolt. Akár egy ünnepi tortaként felszolgálva is megállja a helyét.

Tészta:

50 dk liszt
20 dk porcukor
23 dk margarin
2 db tojás
1 cs vaníliás cukor
reszelt citrom héj
csipet só

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrni, mivel a tészta igen meleg érzékeny így sietni kell vele. Majd 3/4 órára hűtőbe tenni pihentetni.

Töltelék:

75 dk túró
22 dk margarin
15 dk porcukor
10 dk kristálycukor
6 dk étkezési keményítő
8 db tojás
reszelt citromhéj
2 cs vaníliás cukor
csipet só
1 db tojássárgája a kenéshez

A margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citrom héjjal elkezdeni robotgéppel kikeverni. Majd hozzáadni a túrót, a tojások sárgáját és a keményítőt, és így is jól kikeverni.
A tojások fehérjét a kristálycukorral és a csipet sóval kemény habbá verni, majd óvatosan a túrós masszához keverni.

Összeállítás:

A tésztát kivenni a hűtőből, majd 2/3 részét kinyújtani és egy sütőpapírral bélelt tortaformába helyezni, úgy hogy körben a szélét is befedje.(forma 26 cm)Ezután bele önteni a túrós tölteléket.
A maradék tésztát kinyújtani, majd befedni vele a torta tetejét. A tojássárgájával megkenni.
Előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig sütni. Majd a tetejét alufóliával letakarni és így sütni tovább még 30 percig.
(ha nem légkeverésnél sütjük, akkor az utolsó 30 percre kicsit megnyitni a sütő ajtaját, és úgy sütni tovább)
Ha kisült, levenni róla a fóliát és a formában hagyni teljesen kihűlni!!! (én csak másnap vettem ki a formából)
Tetejét porcukorral megszórni.

2009. október 17., szombat

Csipetke levesekhez


Többféle leves is van amihez kitűnő levesbetét a csipetke. Én ma például a bablevesbe tettem, és nagyon finom volt. Igaz kicsit több időt igényel az elkészítése, de az eredmény amikor a levesbe belefőzzük és vidáman kanalazzuk kárpótol érte. Ellehet készíteni akár előre is, és megszárítani. Így amikor szükségünk van rá csak elővenni és már lehet is belefőzni a levesbe.

2 db tojás
liszt


Egy tálba felverni a tojásokat, sózni majd annyi lisztet adni hozzá hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Jól összegyúrni, majd kis darabokat leszakítani, kicsit ellapogatni és szépen elcsipkedni. Közben kicsit liszttel megszórni nehogy összeragadjanak.
A már kész levesbe tenni, felforralni, majd mérsékelt lángon addig főzni ameddig a csipetke megpuhul.

Bableves csipetkével


Emlékszem gyerek koromban szinte minden szombaton bableves és valami finom kalács volt az ebéd. Hogy miért épen szombaton, azt nem tudom. Lehet már akkor is idő zavarban voltak a szüleink. Én nagyon ritkán főzök levest, nem is tudom miért, pedig szeretjük. De most ebben a hideg időben bizony jól jön egy kis finom meleg leves. Ezért a mai napot én is kineveztem bableves napnak. Igaz finom kalács nem került mellé, de még volt a tegnapi muffinból, így remek ebéd kerekedett belőle.

száraz bab
sárgarépa
zöldség
zeller
petrezselyem zöld
zeller zöld
1db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1db paradicsom
1 db paprika
pirospaprika

ételízesítő
liszt
olíva olaj

A babot előző este beáztatni, majd másnap leönteni róla a vizet, egy edénybe tenni és felönteni jól vízzel. A zöldségfélét megtisztítani és felkarikázni majd a levesbe tenni. Hozzá adni még a petrezselyem és a zeller zöldet, a paradicsomot, a paprikát és a vöröshagymát is. Ízesíteni a sóval és az ételízesítővel, majd felforralni. Ha már elkezdett forrni, akkor mérsékelni a lángot és addig főzni ameddig a bab teljesen megpuhul. Ekkor kiszedni belőle a petrezselyem és a zeller zöldet a paprikát, paradicsomot és a hagymát.
A lisztből és az olíva olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd belenyomni a fokhagymát és pici pirospaprikával megszórni. Kicsit hagyni hűlni, majd levest szedni rá, jól elkeverni és állandó keverés mellett a forrásban lévő leveshez önteni. Megvárni amíg újra forrni kezd és ekkor beletenni az előzőleg elkészített csipetkét. Szép lassan addig főzni tovább amíg a csipetke is készre fő.
Tálaláskor ecetet, vagy tejfölt adhatunk hozzá.

2009. október 16., péntek

Szőlős muffin ropogós-édes morzsával.





 A muffin a legegyszerűbben megsüthető sütemény, és elronthatatlan, így kezdő háziasszonyok, de még a konyhában sertepertélő gyerekek is bátran hozzáfoghatnak, mert biztos vele a siker. A muffin tésztáját ízlés szerint gyümölccsel még finomabbá tehetjük, így én pl. mézédes szőlőt kevertem hozzá. Természetesen előtte a szőlőszemeket félbevágtam, majd kimagoztam, mert nem szerettem volna, hogy evés közben zavaró legyen, de ízlés szerint maggal együtt is belekeverhetjük. Sütés előtt a nyers tésztát édes morzsával bőven megszórtam, mely sütés után egy finom, ropogós réteget képezett a muffin tetején.




Hozzávalók 12 db-hoz:

20 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 cs sütőpor
1 mk őrölt fahéj
5 dkg darált dió
1 cs vaníliás cukor
1 db tojás (nagy)
10 dkg Vénusz sütőmargarin (v. vaj)
1,5 dl tejszín (20%-os)
csipet só
1 nagy fürt szőlő


A szőlőfürtöt szemezzük le, alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe a szemeket, és óvatosan távolítsuk el a magokat. (érdemes nagyobb szemű szőlőt választani, és a kés hegyével egy gyors mozdulattal eltudjuk távolítani a magokat)

A liszthez adjuk hozzá a sütőport, egy csipet sót, a darált diót, az őrölt fahéjat, és keverjük össze.

A porcukorhoz adjuk hozzá a puha margarint, a vaníliás cukrot, az egész tojást, a reszelt citromhéjat, a tejszínt, és keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós.... keveréket, fakanállal keverjük alaposan össze, majd adjuk hozzá a kimagozott szőlőt, és óvatosan, hogy ne törjön, keverjük össze a masszát. 

A muffin formát béleljük ki papírral, vagy szilikon formákkal, kanalazzuk bele a masszát, majd szórjuk meg a tetejét édes morzsával.




Édes morzsa hozzávalói:

3 dkg vaj
1 ek kristálycukor
1 púpozott ek liszt


A hideg vajhoz adjuk hozzá a kristálycukrot, és a lisztet, majd az ujjbegyünkkel nagyjából morzsoljuk össze.

Ezután az édes morzsával szórjuk meg a formában lévő tészta tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 perc alatt szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.




Az elkészült muffin tésztája a szőlőszemekkel finom és szaftos, a tetején pedig ropogósra sült az édes morzsa.


2009. október 14., szerda

Tejszínes krumpli csirkecombbal




Tejszínben többször is sütöttem már krumplit, és akkor köretként tálaltam, de most úgy gondoltam, kipróbálom milyen is a csirkecombbal együtt megsütve. Magában is finom ízletes köret volt, de így együtt sütve, hogy átvette a fűszeres hús ízét, még finomabb. Mivel a hús és a köret együtt készült, így időt is spóroltam, mégis egy finom ebédet tudtam feltálalni. A sütés vége felé rászórt és rápirult reszelt sajt pedig csak még ízletesebbé tette az étel.


Hozzávalók:

2-3 db csirkecomb
1 kg krumpli
5 dl főzőtejszín
15 dkg sajt
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
szerecsendió
őrölt fehér bors
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
10 dkg vaj



A krumplit pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel, majd szórjuk meg egy kevés sóval, és forgassuk alaposan össze.

A tepsit kenjük ki a vajjal, majd egyenletesen terítsük bele a felszeletelt krumplit.

A főzőtejszínt keverjük össze szintén egy kevés sóval, őrölt borssal, majd öntsük a tepsiben lévő krumplira.

A csirkecombot ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, majd helyezzük a tepsiben lévő krumplira. Ezután fedjük le a tepsit alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 60 perc alatt pároljuk puhára a húst, és a krumplit.

Ezután vegyük le a fóliát, szórjuk meg ízlés szerint reszelt sajttal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra.

Tálaláskor helyezzünk a tányérra egy csirkecombot, kanalazzuk mellé a krumplit, majd úgy kínáljuk.


2009. október 13., kedd

Megint megtiszteltek egy díjjal



A napokban megint megtiszteltek ezzel a díjjal. Edittől, és Gasztroboszitól is megkaptam. Már az első díjesőnek is örültem, de ez most még csak fokozódott hogy megint érdemesnek találtak rá. Nagyon köszönöm nektek!!!! Én most senkit nem emelnék külön ki, mert szerintem már mindenki többszörösen megkapta, és ez nagyon jó dolog. Így mindenkit megajándékoznék vele aki nap mint nap a konyhában serénykedik, és megosztja velünk a jobbnál jobb ötleteket, recepteket és fortélyokat.

2009. október 12., hétfő

Tejfölös almamártás



A tegnapi főtt hús mellé készítettem el ezt a mártást. Tejföllel még soha nem készítettem, de nagyon finom lett, és biztos hogy máskor is kínálni fogom, főtt vagy sült hús mellé. Egy selymes állagú mártást kaptam, a bor alkohol tartalma pedig főzés közben elpárolgott, így csak fűszeres íze maradt meg.


Hozzávalók:

50 dkg alma
cukor
1/2 citrom leve
szegfűszeg
fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 dl Cserszegi fűszeres fehérbor
1 cs vaníliás pudingpor
1 pohár tejföl
víz

Az almát meghámozni és vékonyra felszeletelni. Egy edénybe tenni és ráönteni a bort, és annyi vizet, hogy jól ellepje.
Beletenni a fűszereket, a citrom levét, a vaníliás cukrot, és ízlés szerinti mennyiségű cukrot. Addig főzni ameddig az alma kellően megpuhul. Ekkor habverővel jól pépesre keverni.
A tejfölt kikeverni a vaníliás pudingporral és állandó keverés mellett besűríteni vele az almát. Pár percig még főzni hogy jól besűrűsödjön, és az ízek összefőjenek.

Főtt hús, vagy sült hús mellé, krumplipürével együtt tálalva kitűnő köret.


2009. október 11., vasárnap

Sütőtökös pite



Elérkezett a sütőtök ideje, így ma én is ezzel a finom csemegével készítettem el a desszertet. Igen finom, édes tököt sikerült megint venni. Szeretem a sütőtököt, mert sokféleképpen fellehet használni. A mai pite is remek lett. A tésztája finom omlós, és a töltelék pedig habkönnyű. Ez a pite is a kedvenceim közé tartozik.

Egy sütnivaló tököt feldarabolni, a magokat kanállal eltávolítani, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni. Közepes lángon készre sütni. Ha megsült, egy tálba belekanalazni, és teljesen kihűteni. Ameddig a tök hűl, ellehet készíteni a pite tésztát.


Tészta:

6 púpozott ek liszt
15 dkg margarin
csipet só
4-5 ek hideg víz

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni apránként a vizet és jól összegyúrni.(lehet nem kell az összes víz, ez a liszttől függ) 30 percre hűtőbe tenni pihenni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket a kihűlt tökből.


Töltelék:

sült tök
fahéj
gyömbér
2 tojássárgája
csipet só
cukor
1 cs vaníliás cukor
mazsola
reszelt narancshéj
2 dl Hulala(v. tejszín)


Egy tálba tenni a tököt, és hozzáadni a fahajat, kevés gyömbért, csipet sót, ízlés szerinti mennyiségű cukrot, reszelt narancshéjat, mazsolát, a tojássárgáját, és jól összekeverni. A Hulalát (v. tejszínt) kemény habbá verni, majd óvatosan ezt is a masszához keverni.
A tésztát kivenni a sütőből, és pite forma nagyságúra nyújtani, majd a formába helyezni, úgy hogy a szélét is befedje. Az alját villával megszurkálni, majd belesimítani a tölteléket.
Közepes hőmérsékletű sütőben, kb. 50 perc alatt szép pirosra sütni. A formában hagyni teljesen kihűlni, majd tejszínhabbal tálalni.


2009. október 10., szombat

Tojásos cukkinipörkölt





 A szép, őszi időnek köszönhetően még sok cukkini található a kertben. Ma tojás pörköltet szerettem volna ebédre főzni, aztán kicsit átgondoltam, és végül cukkini is került bele.Vagy mondhatnám úgyis, hogy a cukkini pörköltbe tettem néhány főtt tojást. Először egy pörkölt alapot készítettem, melyet frissen szedett kakukkfűvel, őrölt borssal, szerecsendióval ízesítettem, majd a kockára vágott cukkinit roppanósra főztem. Végül óvatosan hozzákevertem a felszeletelt főtt tojásokat, majd pár perc alatt összerotyantottam, és házi gyúrt tésztával tálaltam. Ízlés szerint az elkészült pörkölthöz még mielőtt belekerülne a főtt tojás tejfölt is keverhetünk, de én ezt most kihagytam. Néhány kipróbált, cukkinivel készült recept itt megtalálható!!!

 




Hozzávalók:

1 db cukkini
4 db tojás
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

szerecsendió
pirospaprika
Piros Arany (csípős)
őrölt bors
kakukkfű
ételízesítő
1 db paradicsom
1 db paprika
olívaolaj






A hagymát és a fokhagymát apró felvágni, a paradicsomot és a paprikát felszeletelni, a cukkinit ízlés szerinti kockákra vágni.

Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra felvágott vöröshagymát és kezdjük el párolni. Amikor már üveges, adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát, majd pár percig pároljuk tovább. Ezután adjuk hozzá a szintén apróra felvágott fokhagymát, majd szórjuk meg pirospaprikával, és keverjük alaposan össze.
Öntsük fel egy kevés vízzel, és adjuk hozzá a feldarabolt cukkinit, majd ízlés szerint fűszerezzük. Főzzük addig még a cukkini roppanósra fől.(vigyázzunk nehogy a cukkinit túlfőzzük)

Ameddig a cukkini elkészül, főzzük keményre a tojásokat, majd ízlés szerint szeleteljük fel. (én négybe vágtam)

Ezután tegyük bele az elkészült cukkini pörköltbe a feldarabolt tojást, majd óvatosan keverjük össze. (keverés helyett, inkább csak rázogassuk össze, nehogy a tojás szétessen) Pár percig még főzzük alacsony hőfokon.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel pl. kifőtt tésztával, nokedlivel, rizzsel.... kínáljuk. (én házi gyúrt tésztát főztem ki hozzá és azzal tálaltam)

2009. október 9., péntek

Vörösborban párolt körte csokoládé köntösben





Ma egy igazán különleges desszertet készítettem. Kicsit félve álltam neki, de remekül sikerült. A körte a párolás alatt átvette a fűszeres vörösbor ízét, és az étcsokoládé csak megkoronázta az egészet. Igaz egy kalóriabomba, de néha arra is szükségünk van. Egész jókedvem lett tőle, na ez vagy a csokoládé jótékony hatásának, de lehet a bornak köszönhető!!! De a viccet félre téve, valóban egy finom csemege volt.



Hozzávalók:

4 db körte
3 dl vörösbor
2 ek méz
szegfűszeg
fahéj
1 cs vaníliás cukor
1 tábla étcsokoládé



A körtéket szép vékonyan meghámozni.
A bort a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal és a vaníliás cukorral feltenni főni. Pár percig forralni, majd mérsékelni a lángot, és belehelyezni a körtéket. Szép lassan puhára párolni, de közben többször óvatosan átfordítani, hogy egyenletesen párolódjon. Ezután kiszedni, majd teljesen kihűteni.

Amikor már teljesen kihűltek a körték, akkor egy rácsra helyezni őket.
A csokoládét felolvasztani, majd szép lassan a körtékre kanalazni. Ezt addig ismételni, még befedi a csokoládé az egész körtét.
Addig a rácson hagyni még teljesen megdermed a csokoládé a körtéken.

2009. október 7., szerda

Pozsonyi kifli.



Ma megsütöttem életem első, eredeti recept szerint készült pozsonyi kiflijeit. Hasonló tésztával már sütöttem, de mégis erre jó ideje készültem már. Valami miatt mindig háttérbe szorult, most viszont megint szembetaláltam magamat ezzel a recepttel a tv-ben, és már nem halogattam tovább. Lehet nem lettek szép formásak, de olyan ritkán sütök kiflit, hogy nem csoda hogy kissé formátlanok. Az íze..., az viszont nagyon finom volt. Lehet hogy ezután sűrűbben fogom elkészíteni, sőt most mint eredetileg diós töltelék került bele, de legközelebb túrós változatát fogom megsütni.


Hozzávalók:

35 dkg liszt
20 dkg margarin
7 ek tejföl
1 ek porcukor
1 tojássárgája
csipet só


A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a cukrot, a csipet sót, a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összegyúrni. Egy közepes keménységű tésztát kell kapni. Gyúrás közben többször meg kell kicsit lisztezni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.


 Töltelék hozzávalói:

15-20 dkg darált dió
2 cs vaníliás cukor
porcukor
mazsola
reszelt citromhéj
rumaroma
tej


A darált diót összekeverni az ízlés szerinti cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a mazsolával, pici rumaromával, és egy kevés forró tejjel.

Amikor letelt a pihentetés ideje, akkor kivenni a tésztát a hűtőből, majd fél cm vastagságúra kinyújtani. Téglalap alakúra felvágni, és az egyik szélét tojással megkenni, hogy majd szépen összeragadjon. Ezután ráhelyezni a diós tölteléket, majd szépen felcsavarni, és kiflit formázni belőle. Két végét jól összenyomni.

Egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezni a megformázott kifliket, majd felvert  tojással lekenni.

Előmelegített sütőben helyezni, majd közepes hőmérsékleten 20 perc alatt szép pirosra sütni.

Tálalás előtt ízlés szerint porcukorral megszórni, majd úgy kínálni.

2009. október 5., hétfő

Holstein szelet.




Azelőtt soha nem készítettem el így a húst, pedig nagyon szeretem. Viszont ha vendéglőbe mentünk ebédelni, sokszor választottam az étlapról. Aztán egyszer úgy döntöttem, hogy magam is elkészítem itthon, hiszen még csak nem is egy különleges ételről van szó. Gondolom más is szívesen készíti, vagy ha eddig még nem tette, akkor csakis azt ajánlom, hogy bátran fogjon hozzá.


Hozzávalók:

4 szelet sertés karaj (v. tarja)
4 db tojás
1 ek liszt
őrölt bors
1 dl olaj


A húst klopfoljuk ki vékonyra, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagy kicsit állni, hogy az ízek jól átjárják. 

Egy teflon serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd az előzőleg a lisztbe megforgatott húst, óvatosan helyezzük bele. Ezután mérsékeljük a lángot, és sütés közben többször átfordítva, szép lassan, süssük mindkét oldalát pirosra. Tálalásig tartsuk melegen.

A tojást szintén teflon serpenyőben, egy kevés olajon süssük készre. (a sütési idő attól függ, hogy mennyi keményre szeretnénk sütni a sárgáját)

Tálaláskor sült krumplival kínáljuk.

2009. október 4., vasárnap

Palacsintasütő!!

Még szeptember közepén tette fel a kérdést Ancsika, hogy ki milyen palacsintasütőt használ. Mivel éppen új sütőeszköz vásárlására készül. Én akkor meg is írtam neki, és most igaz kicsit megkésve meg is mutatom. Ez a palacsintasütő öntöttvasból készült, és teflon bevonattal van ellátva. Elég nehéz egy darab, de annál szebb palacsintákat lehet vele készíteni. Szép egyenletesen sülnek meg, és a színük is gyönyörű lesz benne. Aki még vásárláson töri a fejét, annak a figyelmébe ajánlom, nem fog csalódni benne. Én a CORA-ban vettem, de biztosan más konyha-felszerelést árusító üzletben is lehet kapni.


A másik palacsintasütőm TEFAL, de ezt is nagyon szeretem. Úgyszintén kitűnő palacsintákat lehet vele sütni. A színük és az állaguk kifogástalan lesz benne. Ezért nem is tudom eldönteni hogy melyiket is használjam, mert mindegyik kiváló minőségű.Így hol az egyiket, hol a másikat kapom elő.


2009. október 1., csütörtök

Magvas pogácsa



Már napok óta készülök pogácsát sütni, és már nem halogattam tovább, ma végre meg is sütöttem. Gulyásleves mellé nagyon kiadós ebéd kerekedett belőle. Többféle pogácsa receptem is van, de végül ez mellett a magvas pogácsa mellett döntöttem. Mivel sütőporral készült, így egy finom omlós tésztát kaptam. Tökmag és szezámmag is került a tésztába.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojás +1 db a kenéshez
1 cs sütőpor

1 kisdoboz tejföl
2 ek tökmag
1 ek szezámmag

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a sót, a sütőport, és így is jól összekeverni. Ezután belekeverni az apróbbra vágott tökmagot és a szezámmagot is.
A liszt közepébe kis mélyedést csinálni, majd bele önteni a 2 db felvert tojást, és a tejföl felét, és elkezdeni összegyúrni. Közben a többi tejfölt apránként adni hozzá, mert lehet nem kell mind.
Egy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Végül kinyújtani kb. 1,5 cm-es vastagságúra, majd éles késsel berácsozni, és megkenni felvert tojással. Pogácsa szaggatóval kiszaggatni, majd két tenyerünk között egy kicsit megformálni.
Sütőpapírral bélelt tepsire kicsit távolabb helyezni egymástól a pogácsákat.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, szép pirosra sütni 25-30 perc alatt.