2009. augusztus 23., vasárnap

Nyár búcsúztató!!!!!!!



Lassan vége van a nyárnak, és mi már hosszú évek óta Horvátországban búcsúztatjuk a nyarat. Így történik ez most is, így szeretnék elköszönni minden kedves látogatómtól egy kis időre. Persze azért mindenki kedvére válogathat a receptek között, és ha megjöttem újult erővel látok hozzá a főzéshez. Mindenkinek további jó sütést-főzést kívánok!!!!

Paradicsom lé télre


Felkerültek a polcra a paradicsomos üvegek, és ezzel véget ért számomra a téli befőzések ideje. Még igaz rengeteg paradicsomom van, de már nincs időm a nyaralás előtt befőzni, és mire hazaérünk, már szerintem leérik. Nem egy különlegesség a befőzése, de én leírom hogyan készítettem el.

Paradicsom
vöröshagyma
zeller zöld

A paradicsomot feldaraboltam, és a mennyiségtől függően 3-4 db vöröshagymát is daraboltam hozzá. Került bele még egy csokor zeller zöld is. Majd lassú tűzön addig főztem amíg kezdett teljesen pépesedni. Ekkor levettem és kiszedtem belőle a zeller zöldet, amit csak az íze miatt főztem bele.Majd következett a passzírozás, és a már lé paradicsomot egy fazékba tettem és újra a tűzre került ahol jól kiforraltam, és üvegekbe mertem. A tetejére szalicilt szórtam és celofánnal lefedtem. Végül száraz dunsztba tettem, és ott hagytam teljesen kihűlni. Ma pedig kiszedtem és szépen felsorakoztattam az üvegeket a polcon.

2009. augusztus 22., szombat

Szilvás gombóc.






Nagy kedvenc nálunk a szilvás gombóc, így aztán szilvaérés idején többször is a tányérunkra kerül. Egyszerűen megunhatatlan, de gondolom ezzel sokan vagyunk még így. Lehetőleg jó nagy, és főként érett szilvákat válogattam össze, majd krumplis tésztába rejtettem bele. Emlékszem a régi időkben, ha éppen tejfölös gombócleves (leves receptje a linkre kattintva megtalálható) volt ebédre, akkor mindig szilvás, vagy lekváros gombóc volt a második fogás. Volt hogy egyszerűen csak forrázott tésztával készítettünk, de én a krumplisat mindig is jobban szerettem. Tálaláskor pedig elmaradhatatlan a fahéjas porcukor, és az utóbbi időben még a tejföl is. Lehet kicsit furán hangzik, de érdemes kipróbálni, mert tejfölösen nagyon, de nagyon finom.






Hozzávalók:

kb. 20 db szilva

30 dkg krumpli
kb. 40 dkg liszt (v. amennyit felvesz)
1 db tojás (nagy)
1 mk só

Forgatáshoz:

1 cs zsemlemorzsa (nagy)
1-1,5 dl olaj






A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve, rögtön beletudjuk forgatni.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, és állandó keverés mellett pirítsuk szép aranybarnára. (kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég)

A krumplit pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára.

Ezután szűrjük le, krumplinyomón  nyomjuk át, (v. villával alaposan nyomjuk össze) és hagyjuk kihűlni. (mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, és a tészta lágy lesz, és nehéz vele dolgozni)

Amikor a krumpli kihűlt, adjuk hozzá a lisztet, a sót, és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá mert lehet hogy kevesebb is elég, de ha szükséges akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.)

Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd vágjuk fel akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén beletudjuk majd csomagolni.

Ezután a tészta közepére helyezzük rá a szilvát, majd formázzuk gombóccá.

Egy nagyobb edénybe forraljuk fel bőséges mennyiségű vizet, majd óvatosan helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg még feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzzük 5-6 percig. (közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára)

A készre főtt gombócokat szűrőkanállal szedjük ki, alaposan csepegtessük le, majd óvatosan forgassuk bele az előzőleg megpirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsuk melegen.






Tálaláskor a gombócokat szedjük tányérra, ha előzőleg nem magoztuk ki, akkor távolítsuk el a szilvamagokat, majd szórjuk meg fahéjas porcukorral. Ízlés szerint pedig meglocsolhatjuk még tejföllel is.

Szilva befőtt


Elkészült a szilva befőttem már kiszedtem a dunsztból, és szépen sorakoznak az üvegek a polcon várva a többi befőttel együtt a téli hosszú estéket. Idén igazán szép nagyszemű szilvák teremtek, és ízre is igen édesek voltak. Gondolom mindenkinek megvan a saját receptje, ahogyan készíti a befőttet, én most leírom a saját verziómat.

Hozzávalók:

szilva
cukor
szegfűszeg
fahéj
vaníliás cukor
víz
szalicil

A szilvát jól megmostam. A vízből, ízlés szerinti mennyiségű cukorból, párcsomag vaníliás cukorból, és a fűszerekből szirupot főztem. Majd ebbe tettem a szilvát, és párperc főzés után üvegekbe szedtem. Végül felforraltam a szirupot és feltöltöttem vele az üvegeket. Mindegyik tetejét megszórtam szalicillal, és a tetejét jó erősen rácsavartam. Ezután száraz dunsztba tettem(egy nagy dézsába és párnával letakartam). Így hagytam teljesen kihűlni(2 nap), majd szépen a polcon egymásmellé felsorakoztattam az üvegeket. Most pedig gyönyörködöm benne és várom az időt amikor felnyitom az első üveget és megkóstolom a végeredményt.

2009. augusztus 21., péntek

Málnás csokoládé torta


Tegnap vendégeim voltak és bográcsban főztünk kint, természetesen a fiúk kedvencét csülök pörköltet. Igaz most egy jó nagy darab comb is került bele. Nagyon finom lett, de délután már a jólakotságon túl voltunk és édességet kívánt mindenki. A kertben éppen volt elegendő érett málna, így gyorsan megsütöttem ezt a tortát. Mondhatom pár perc alatt még a morzsája is elfogyott.

30-40 dk málna
13 dk liszt
10 dk porcukor
2 ek kakaó
0,5 cs sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
15 dk margarin
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejföl

A margarint kicsit a mikróban megolvasztani, majd a cukorral elkezdeni keverni. Párperc után hozzáadni az egész tojásokat, majd a kakaót, a sütőporral elkevert lisztet, és végül a tejfölt.
Egy torta formát kibélelni sütő papírral, majd a megmosott és lecsepegtetett málnát szépen elteríteni rajta. A kikevert masszát óvatosan a tetejére simítani.
Előmelegített sütőben,közepes lángon 25-30 perc alatt készre sütni. A formában hagyni hűlni, és ha már csak éppen langyos, egy gyors mozdulattal tálcára borítani, és a papírt óvatosan lehúzni róla. Tálalás előtt porcukorral megszórni, és tejszín habot kínálni hozzá.

Wonderful day macik



Gasztroboszitól kaptam ezeket a tündéri kis macikat, abból a célból hogy csodás legyen a mai napom. Köszönöm neki hogy rám gondolt!!!

Szikrázóan süt a nap, úgy ébredtem hogy tele vagyok energiával és jókedvvel, hát nem is kívánhatok szebb napot magamnak mint amilyennek ez a nap indult. Már csak reménykedem hogy a maciknak köszönhetően a nap hátralévő része is így telik majd el.

Én Erikát és Ircsit szeretném megajándékozni ezekkel a macikkal.

És természetesen minden látogatómnak csodás napot kívánok!!!!!!

2009. augusztus 20., csütörtök

Játékos könyvajánló

Gasztroboszi engem is meghívott erre a játékra, és most szívesen teszek eleget a meghívásnak.

A könyv amit olvasok éppen nem egy regény, vagy krimi, hanem egy útikönyv!!! Mivel éppen nyaralás előtt állunk, és rengeteg befőzés és a télre való készülődés mellett most nincs más könyv olvasására sem időm, sem pedig energiám, így most ennek a könyvnek a 161. oldalán található 5. mondatot tudom csak idézni. Már alig várom hogy egy igazi könyvet fogjak a kezembe. Erre a nyaralás alatt sort is kerítek.



És íme a mondat, melyre ebben a könyvben találtam az említett oldalon:

"Gradec a felsőváros,amely 1242-ben szabad királyi városi rangot kapott, a keleti Püspökdombon."

Ezt az útikönyvet szívesen ajánlom, minden Horvátországba utazó számára. Én minden utazás előtt ezt lapozgatom, és így állítom össze a kirándulásainkat. Csodás helyeken jártunk már a segítségével, és részletes tájékoztatásának köszönhetően.

Én pedig szeretném feltenni ezt a kérdést: Ízletes-falatok-nak, és Tökmaginak.

2009. augusztus 19., szerda

Szilva krémleves


Még a mai napon is folytatódott a szilva szüret. Jó pár csomaggal betettem a fagyasztóba, télen majd jó lesz elővenni, és a nyárra gondolni a felhasználása közben. Így a mai ebéd természetesen szilvaleves volt. Nagyon szeretem a gyümölcs leveseket, és ez a leves is az egyik kedvencem. Krémes, selymes állaga, tejszínnel és pörkölt mogyoróval, kitűnő.

50 dk szilva
cukor
1 cs vaníliás cukor
szegfűszeg
fahéj
reszelt narancshéj
1 tejföl
1 tojás sárgája
1/2 cs vaníliás pudingpor
1,5 dl vörösbor

A szilvát kimagozni, és feltenni főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. Közben a fűszerekkel, ízlés szerinti cukorra, és a reszelt narancs héjjal ízesíteni. Ha már jó puha a szilva, akkor levenni a tűzről és leturmixolni.

A tojás sárgáját simára keverni a tejföllel és a pudingporral, majd állandó keverés mellett a levesbe csorgatni. Ezután visszatenni a tűzre és folyamatos keverés mellett felforralni, majd hozzáönteni a bort és jól kiforralni.

Lehűtve tálalni. Én pörkölt mogyoróval és tejszín habbal tálaltam.

2009. augusztus 17., hétfő

Sütőben sült krumpli.



Ezt a receptet a Tv-Paprikán láttam, és nagyon megtetszett. Rögtön ki is próbáltam, és azóta már nagyon sokszor elkészítettem. Szeretem, mert csak beteszem a sütőbe és nincs is vele több munka, viszont egy finom köretet kapok. Az ízesítést más fűszerrel is kipróbáltam már, pl majoránna, bazsalikom, de a végeredmény mindig finom volt. Még a brassói mellé is van hogy így sütöm a krumplit.


Hozzávalók:

1 kg krumpli
2 dl fehérbor
2 dl víz
1,5 dl olívaolaj
őrölt fehérbors
3 tk ételízesítő
oregánó(ízlés szerint)


A krumplit nagyobb kockákra vágni, és egy tepsibe tenni.

A többi hozzávalót jól összekeverni és a krumplira önteni, majd jól összeforgatni.

Közepes hőmérsékletű sütőben kb. 60 perc alatt készre sütni.
Sütés közben NEM KELL LEFEDNI, így mire készre sül a krumpli az összes folyadék elpárolog.

Gyümölcsös rizs



Ebben a nagy melegben ma egy kis hideg gyümölcsös rizst készítettem. Jól lehűtve tálaltam, tejszínhabbal. Mivel már nagyon régen készítettem, így nagyon nagy sikere volt. Most biztosan többször az asztalra kerül, mert többféle gyümölcs is érik egyszerre.


Hozzávalók:

1 bögre rizs
1 bögre víz
1-1/2 bögre tej
cukor
2 cs vaníliás cukor
10 dkg kókuszreszelék
pici olaj
2 ek méz
gyümölcs


A rizst pici olajon megfuttatni, majd felönteni a vízzel. Takarék lángon addig főzni amaddig a vizet teljesen felszívja. Ekkor hozzá önteni a tejet. Ízlés szerint ízesíteni a cukorral, és szép lassan puhára főzni. Amikor már teljesen felszívta a tejet és már puha, akkor levenni a tűzről és egy tálba önteni, majd óvatosan hozzákeverni a kókuszreszeléket. Hagyni kihűlni.
Közben elkészíteni az ízlés szerinti fajtájú, és mennyiségű gyümölcsöt.(én szőlőt, szilvát, és barackot használtam hozzá).
Egy teflon serpenyőbe felmelegíteni a mézet, és beleönteni a feldarabolt gyümölcsöt. Pár percig közepes lángon kevergetve kicsit megkaramellizálni, majd óvatosan ezt is a rizshez keverni.
Poharakba kanalazni, majd a hűtőben jól lehűteni. Tejszín habbal vagy lekvárral tálalni.

2009. augusztus 16., vasárnap

Zöldséges gombás tokány


Ehhez hasonló receptet a tv-ben láttam, kicsit átvariáltam a saját ízlésemre és ma gyorsan el is készítettem. Mellette azért brassói is készült, mert nem voltam biztos benne, hogy a férjem is szívesen veszi majd ezt az új receptet. De szerencsére tévedtem, mert még repetázott is, hát kell ennél nagyobb dicséret. És valóban jól sikerült. Krumplipürével tálaltam, mert szerintem ez illik hozzá a legjobban.

50 dk hús(én sertés combból készítettem)
30 dk gomba
30 dk vegyes zöldség
2 db vöröshagyma
2 dl vörösbor
2 dl tejszín

őrölt fehérbors
ételízesítő
majoránna
olíva olaj

A húst vékony csíkokra vágni. Az egyik hagymát szintén felaprítani, majd az olajon elkezdeni párolni. Párperc múlva hozzáadni a húst és együtt párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni, majd felönteni a borral, és félpuhára főzni. Ha elfőné a levét, akkor vízzel pótolni.
Közben ellehet készíteni a gombát is.
A hagymát és a gombát apróra vágni, majd olajon elkezdeni párolni. Közben ízlés szerint fűszerezni, és ha elkészült félre tenni.
Ha a hús már félig megpuhult, akkor hozzáadni a fagyasztott zöldség keveréket, és a megpárolt gombát. Addig főzni amíg a zöldségek is megpuhulnak(addigra a hús is puha lesz) majd felönteni a tejszínnel és párpercig még együtt főzni.
Krumpli pürével tálalni.


2009. augusztus 15., szombat

Őszibarack befőtt

Az idei évben elég kevés termést hozott a barack fa, de így annál nagyobbak lettek a barackok. Így is sikerült 35 üveg befőttet eltennem télire. Gyerekkoromban a szomszédunkban volt egy barackos kert, tele gyönyörű és bőségesen termő fákkal. Akkor is tettünk el minden évben befőttet, és a Jenő bácsi mindig azt mondta, hogy soha ne hámozzuk meg a barackot, mert a héjában sok vitamin van, és az íze is sokkal finomabb lesz. És valóban, nagyon finom, ezt azóta én is így csinálom. És íme ilyen lett a befőzés után, már a polcon várakozik hogy a téli estéken sorra kerüljön.



Gondolom mindenkinek megvan a saját befőzési módszere, én most itt leírom én hogyan készítettem el.
A barackot jól megmostam, majd cikkekre vágtam. Citromos vízben áztattam amíg sorra került mind, így nem barnul meg.
Egy nagyobb edénybe vizet tettem és abba ízlésnek megfelelő mennyiségű cukrot(mi nem szeretjük túl édesen). Került még bele fahéj, és szegfűszeg is, na meg párcsomag vaníliás cukor. Amikor jól felforrt, ebbe a szirupba főztem meg a barackot, de úgy hogy jó roppanós maradjon. Üvegekbe tettem, és a tetejére szalicil került, majd a forró sziruppal feltöltöttem az üvegeket. Tetejét lezártam, majd meleg dunsztba tettem, és ott hagyom kihűlni. Végül pedig a polcon szépen sorba raktam, és a téli estékig csak kizárólag nézegetem.

Töltött csirkecomb


A mai ebédünk töltött csirkecomb volt, de gondolom ehhez nem kell külön recept, mert már mindenki készített. Én is csak azért gondoltam hogy megosztom ezt a receptet, mert a tölteléket sokféleképpen ellehet készíteni, és most azt is elősütöttem mielőtt megtöltöttem volna a combokat. A sütés már a hagyományos módon, ízlés szerinti fűszerezéssel, és kevés fehér borban párolással történt, melytől igazán zamatos, és omlós lett a hús. Én a húsok sütésénél általában bort használok a pároláshoz, nem kell ettől óckodni, ugyanis az alkohol tartalma sütés közben teljesen elpárolog, a hús viszont ízletesebb, omlósabb lesz.






Töltelék hozzávalói:

1 db vöröshagyma
4-5 db csirkemáj
25 dkg gomba
2 db zsemle (szikkadt)
4 db tojás (nagy)
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 kk őrölt majoránna
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
2 ek étolaj


A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A gombát tisztítsuk meg, törjük ki a tönköt, majd vágjuk fel kisebb, vékony csíkokra. A petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra. A csirkemájat vágjuk fel kisebb darabokra. A szikkadt zsemlét áztassuk be vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.

Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá a gombát, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, míg elpárolog a leve.

Ezután adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, és kevergetve süssük egy-két percig.

Ezután csipkedjük hozzá az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zsemlét, keverjük alaposan össze, majd egyesével üssük bele a tojásokat, szintén alaposan keverjük össze, és süssük egy-két percig, hogy a töltelék összeálljon. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)

Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd töltsük a combok bőre alá. A maradék tölteléket (ha kimaradna) tegyük majd a combok mellé sütés előtt.

Ízlés szerint ezzel a töltelékkel megtölthetjük pl. az egész csirkét, vagy éppen a dagadót is.


2009. augusztus 14., péntek

Málnás túrókrémes piskóta rolád


Újra elkezdett teremni a málna a kertemben, és ennek nagyon örülök, mert újra lehet finomakat sütni. Ezen felbuzdulva gyorsan sütöttem egy piskótát és málnás túrókrémmel töltöttem meg, aztán irány a hűtőszekrény. Már alig vártuk hogy végre szeletelni lehessen, és egy gyors kóstolásnak vessük alá. Nagyon finom lett, és csak a késői időpontnak köszönhető hogy holnapra is maradt belőle.

Piskóta tészta:

4 db tojás
5 dk porcukor
1 cs vaníliás cukor
5 dk liszt
1 cs vaníliás pudingpor
1 ek forró víz
pici sütőpor

A tojások fehérjét egy pici cukorral kemény habbá verni, majd félre tenni.
A tojások sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy evő kanál forró vízzel habosra keverni.
Ha már jó habos, akkor hozzáadni a tojások felvert habját, majd rászitálni a sütőporos lisztet és a pudingport. Óvatosan összekeverni, majd egy sütő papírral bélelt tepsibe egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, 15 perc alatt készre sütni.
Egy konyharuhát megszórni porcukorral, majd a megsült piskótát ráborítani, lehúzni róla a sütő papírt, majd feltekerni, és így hagyni teljesen kihűlni.

Málnás túrókrém:

25 dk málna
25 dk túró
1 cs vaníliás pudingpor
10 dk kristálycukor
10 g zselatin
2 cs vaníliás cukor
3,5 dl víz
2 dl Hulala(növényi tejszín)

A cukrot, a túrót, és a málnát jól kikeverni.
A puding port 2,5 dl vízben felfőzni, majd hagyni kihűlni és a málnás túróhoz keverni.
1 dl vizet felforralni, majd levenni a tűzről és hozzáadni a zselatint és csomó mentesre keverni. Ezt is hagyni kihűlni, majd a krémhez keverni.
A Hulalát kemény habbá verni, és szintén bele keverni a krémbe.
A kihűlt piskótát megkenni ezzel a málnás-túrós krémmel, majd feltekerni, és 2 órára hűtőbe tenni.
Szeletelés előtt porcukorral meghinteni a tetejét.

Farfalle tejszínes csirkemájas raguval


Volt itthon csirke máj, és mivel teljesen tanácstalan voltam hogy mi is legyen az ebéd, így ezt a ragut dobtam össze gyorsan. Tésztát főztem hozzá, és nem is gondoltam hogy ilyen kapós lesz.

1/2 cs Farfalle(masni tészta)
25 dk csirke máj
1 db vörös hagyma
1 db paprika
2 db paradicsom
1 dl tejszín

étel ízesítő
őrölt fehér bors
bazsalikom

A hagymát, a paradicsomot, és a májat kockára vágni. A paprikát vékonyan leszeletelni.
A felkockázott hagymát margarinon elkezdeni párolni, majd pár perc múlva hozzá adni a paprikát és tovább párolni. Ezután bele tenni a paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezni. Ha már kellően megpárolódott, akkor hozzá adni a májat, és készre főzni. Ha a máj már kellően puha, hozzá adni a tejszínt és jól kiforralni, de főzni már nem kell.
A tésztát sós vízben kifőzni, majd hideg vízzel leöblíteni, és a raguval tálalni,

2009. augusztus 13., csütörtök

Almás pite

Már napok óta készülök pitét sütni, az alma is meg volt hozzá, és végre ma elérkezett a sütés ideje is. Több jó receptem van, de ezt megláttam Limaránál, egyik nap és gondoltam kipróbálom. Pudingport én is szoktam rá szórni, de csak úgy szárazon, de ezt főzni kell, és ettől a töltelék még finomabb lett. Annyit változtattam a recepten, hogy én darált dióval szórtam meg a tésztát, és mazsolát is tettem a töltelékbe. A tészta jó vékony lett, de ez nálunk külön kérés volt, de szerintem aki vastagabb tésztával szereti, az kisebb tepsibe süsse meg.


Tészta:

50 dk liszt
1 tk sütőpor
25 dk margarin
csipet só
2 ek cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
0,5 dl tejszín

A lisztet a margarinnal elmorzsolni, majd hozzáadni a többi anyagot is, és jól összegyúrni. Ezután a tésztát kétfelé osztani, és az egyik felét kinyújtani, majd sütő papírral bélelt tepsibe tenni. Megszórni darált dióval, majd a tölteléket rákenni.

Töltelék:

1,5 alma
2 ek. cukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
fahéj
mazsola
3 dl almalé

Az almát lereszelni, és citromlével meglocsolni, hogy ne barnuljon meg, majd kicsit állni hagyni.
Ezután jól kinyomkodni. A kinyomott almaléből kimérni 3 dl-ert és ebbe simára keverni a pudingport. Felfőzni, majd hozzáadni a cukrot, a fahajat és a mazsolát. Végül hozzákeverni a reszelt almát, és a tészta tetejére kenni.
Kinyújtani a másik lapot és befedni vele a tölteléket. A megmaradt tojásfehérjével lekenni, és villával megszurkodni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon szép pirosra sütni.




Cukkinis crumble


Crumble általában édes szokott lenni, eddig én is azt a változatát sütöttem. Na de most olvastam ezt a sós receptet, és mivel szeretem a cukkini minden változatát kipróbálni, így ezt is elkészítettem ma. Lehet kicsit furcsának tűnik, de a ropogósra sült sajtos morzsa, és a zöldségek íze, igen finom végeredményt adtak.

1 db cukkini
4 db paradicsom
10 dk liszt
7,5 dk zsemle morzsa
7,5 dk füstölt Karaván sajt(reszelve)
4 ek. olíva olaj

őrölt fehér bors
oregánó
margarin

A pite formát jól kikenni margarinnal.
A cukkinit és a paradicsomot felkockázni, és a formába tenni.
A többi hozzávalót egy tálba önteni és gyors mozdulatokkal össze morzsolni. Ezután a zöldségek tetejére szórni, majd alufóliával lefedni.
Előmelegített sütőben, 40 percig párolni, majd a fóliát levéve szép pirosra sütni.



2009. augusztus 12., szerda

Cukkinis muffin


Nem sok időm volt ma, de mindenképpen valamit szerettem volna sütni, mert vendéget vártam. Így született meg ennek a muffinak az ötlete. Láttam már több helyen cukkinivel készült süteményt, és el is fogom szépen sorban készíteni, de ma ezt az egyszerű változatot sütöttem meg. A meggyes muffin receptjét választottam alapnak, és csak annyit változtattam, hogy cukkinit tettem bele. Nagyon ízlett a vendégemnek, és nekem is. Ez volt az első cukkinis süteményem, de azt már biztosan tudom, hogy nem az utolsó.


Hozzávalók 12 db muffinhoz:

20 dkg cukkini
20 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
5 dkg dió
10 dkg margarin
10 dkg cukor
3 db tojás
2 cs vaníliás cukor
50 ml tejszín
citromhéj
fahéj



Egy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat.

Egy másik tálba keverjük össze a nedves hozzávalókat, majd öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz, és szintén keverjük alaposan össze.

Ezután reszeljük, majd keverjük bele a cukkinit is

A muffin formát béleljük ki papírral, majd kanalazzuk bele a cukkinis masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 perc alatt készre.

A sütőből kivéve szedjük ki a formából, majd helyezzük rácsra, és tálalás előtt hűtsük langyosra.

2009. augusztus 11., kedd

Őszibarackos csokoládétorta.




Az idei évben is nagyon szépen terem az őszibarackfa, így aztán nem győzzük enni a sok barackot. A napokban többször is krémleves készült ebédre, ma viszont gondoltam egyet és csokoládétortát sütöttem, melyet a finom édes, szép piros őszibarackkal bolondítottam meg. A szaftos, csokoládés tésztához pedig nagyon jól illett az őszibarack. Teljesen kihűtve, sőt még másnap is nagyon finom a torta, de éppen csak langyosan, egyszerűen nem lehet abbahagyni.







  Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:


1 kg őszibarack
15 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 ek kakaó
1/2 cs sütőpor
1/4 tk szódabikarbóna
15 dkg margarin
2 cs vaníliás cukor
2 db tojás
1 dl tejszín







 A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd rakjuk ki a cikkekre vágott őszibarackkal.

A porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat, és a puha margarint kezdjük el habosra keverni. Pár perc után adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a tejszínt.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához, és szintén keverjük pár percig, hogy egy sima masszát kapjunk.

Ezután a tortaformában lévő barack tetejére kanalazzuk rá a simára kevert tésztát, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét. (kicsit ütögessük a tortaformát az asztallapjához)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk a tortát a formában pár percig hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára. Ezután a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a barackról, és így hűtsük ki egészen.





Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.



2009. augusztus 10., hétfő

Töltött cukkini


Ma egy igazán vega kaját készítettem, de nekem nagyon ízlett, így hús nélkül is. Igaz a páromnak külön főztem, mert ő nem tudja elképzelni az ebédet hús nélkül. Én viszont ha lehet mostanában egyre sűrűbben készítek ilyen zöldséges finomságokat magamnak.

1 db cukkini
1 cs rizs
pár db paradicsom
15 dk sajt
1 db tojás

bazsalikom
margarin
pici fehérbor

A cukkinit félbe vágni és kiszedni a magokat belőle.
A rizst a tasakon lévő leírás szerint megfőzni. A paradicsomot feldarabolni, és a sajtot lereszelni. Ezután egy tálba tenni a rizst, és a reszelt sajtot, majd hozzáadni a tojást, és ízlés szerint fűszerezni. Jól összekeverni, és óvatosan hozzáadni a paradicsomot is. Végül beletölteni a cukkinibe, és egy margarinnal kikent tepsibe tenni. Egy pici fehér bort önteni alá, majd lefóliázni és kb. 45 percig párolni. Ha már megpárolódott a fóliát levéve szép pirosra sütni.

2009. augusztus 9., vasárnap

Szilvás rácsos


Végre elérkezett a szilva szezon. Még ugyan eléggé éretlen, de keresgélés közben már találtam egy süteményre való érettet is. Szépen érnek egymás után a gyümölcsök, receptem pedig igen sokféle van, így továbbra is a sütésé a főszerep.

szilva
25 dk liszt
12 dk margarin
10 dk kristálycukor
10 dk porcukor
1 cs vaníliás pudingpor
2 cs vaníliás cukor
5-7 dk dió
fahéj
csipet só
2 tojássárgája

A lisztet, a margarint, a kristálycukrot, 1 tojássárgáját és a csipet sót, gyors mozdulatokkal összegyúrni(ha szükséges pici tejet önteni hozzá). 2/3 részét kinyújtani, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tenni. Megszórni a pudingporral, majd a magozott, felezett szilvát, egymás mellé helyezni. Megszórni a porcukorral, vaníliás cukorral, és a fahéjjal.
A diót a sütőben párpercig pirítani, (de ne legyen túl sötét, mert akkor keserű lesz)majd apróra darabolni és ezt is a szilvára szórni.
A maradék tésztát kinyújtani és csíkokat vágni belőle, majd ezzel berácsozni a tetejét. Tojássárgájával megkenni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt készre sütni.
Tetejét még langyosan porcukorral jól megszórni.

2009. augusztus 8., szombat

Sárgabarackos máktorta mogyoró krémmel


Már napok óta nem sütöttem és bizony már nagyon hiányzott, szinte elvonási tüneteim voltak. A hűtőben még volt egy adag sárgabarack, így gyorsan elkészítettem ezt a tortát. Mogyoró krémet készítettem hozzá, és a két íz nagyon kiegészítette egymást. Ezzel vége is van az idei barack szezonnak, amit én ezzel a tortával búcsúztattam el.

15 dk darált mák
15 dk liszt
15 dk cukor
15 dk margarin
25 dk magozott sárgabarack
4 db tojás sárgája
2 dl tej
2 cs vaníliás cukor
reszelt narancs héj
fahéj
1 tk. szódabikarbóna
pici sütőpor

A margarint a cukorral habosra keverni, majd hozzá adni a tojás sárgáját és így is jól kikeverni. Ezután hozzá keverni a darált mákot, a reszelt narancs héjat, fahéjat, a fele tejet és keverni tovább. Végül mehet bele a szódabikarbónás, sütőporos liszt keveréke, és a maradék tej. Még pár percig így is keverni, majd egy sütő papírral bélelt torta formába önteni, és megszórni az apró darabokra vágott sárgabarackkal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 perc alatt készre sütni.

Közben elkészítettem a mogyoró krémet. Főzés nélküli "Aranka krémpor"-t a tasakon lévő előírás szerint habosra keverni, majd a kihűlt tortát ezzel tálalni.

Rakott-hús gombával és sajttal


Itt a hétvége, és nincs is az a nagy meleg, így a sütőt beizzítottam és ott készült a mai ebéd. Igaz mire a sütemény bekerült már jó meleg volt a konyhában, hát megfázni ma sem fogok az biztos. A végeredmény persze kárpótolt a meleg miatt, és a hús gyorsan elfogyott. Szeretek ilyen ételeket készíteni, mert nincs vele sok macera, aztán irány a sütő, és nekem már csak tálalni kell, na meg persze enni.

8 szelet hús
50 dk gomba
1 db vöröshagyma
fokhagyma
1 nagy pohár tejföl
15 dk sajt

ételízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
őrölt fehérbors

A hússzeleteket kicsit kiklopfolni, majd besózni, és megszórni borssal. Egy serpenyőbe pici olajat melegíteni, és ebben elősütni a húst. Ezután egy margarinnal kikent tepsibe egymásmellé tenni őket, reszelt sajttal jól megszórni.
A hagymát és a gombát apróra vágni, majd a fennmaradó olajban, először a hagymát elkezdeni párolni, és párperc után mehet bele a gomba is. Ízlés szerint fűszerezni, majd hozzáadni a fokhagymát is, és 15 percig párolni. A tejfölt kikeverni egy teáskanál liszttel, és besűríteni vele a gombát. jól kiforralni és a hús tetejére önteni. Fóliával lefedni.
Előmelegített sütőben, közepes lángon, kb. egy órán át párolni. Ezután levenni róla a fóliát és kicsit így pirítani a tetejét, hogy szép piros legyen.
Rizzsel tálalni.


2009. augusztus 7., péntek

Tejszínes csirkecomb kukoricadarás szószban


Lehet kicsit bizarrnak hangzik ez az étel, de egy kicsit mást szerettem volna készíteni a megszokott csirkés ételeken kívül.Ha valaki rászánja magát és elkészíti, nem fog csalódni benne. Már minden nagyobb üzletben lehet kukorica darát kapni, és ettől, na meg a fűszerektől egy kellemes ízvilágot kapunk. Én fusilli tésztával tálaltam, de szerintem bármilyen más köret is illik hozzá, pl. rizs, krumpli püré.....

4 db csirkecomb
2 ek. kukorica dara
2 db húsleves kocka
bazsalikom
majoránna
rozmaring
őrölt fehér bors

víz
1,5 dl tejszín

A combokat besózni, és megszórni őrölt borssal, majd egy kicsit állni hagyni.
Egy edénybe pici olajat önteni, majd a húsok mindkét felét kicsit elősütni.
Ezután megszórni a kukorica darával, és picit együtt pirítani. Majd felönteni annyi vízzel hogy félig ellepje a húst. Ízesíteni a fűszerekkel, és lassú tűzön, többszöri keverés mellett puhára főzni. Ha közben nagyon besűrűsödne, még kicsi vizet önteni alá. Ha teljesen megpuhult a hús, akkor kiszedni, és félre tenni. A szószba beletenni a tejszínt, és állandó keverés mellett jól kiforralni, majd mehet vissza a hús és ezzel is jól kiforralni, de főzni már nem kell.

2009. augusztus 6., csütörtök

Rakott karfiol.





 Az ősz beköszöntével megjelenik a piacokon az olcsóbban megvásárolható karfiol. Mivel egyik nagy kedvencünk a rakott karfiol, így ebben az időszakban többször is az asztalra kerül. A minap szintén sikerült szép, nagy karfiolt vásárolni, így aztán ma, mi más is készülhetett volna ebédre, mint rakott karfiol. 







Hozzávalók:

1 nagyobb karfiol
50 dkg darált sertéscomb
1 cs előfőzött rizs
1 db vöröshagyma
2 tk pirospaprika

1 tk ételízesítő
csipet szerecsendió
1 mk majoránna
tejföl (ízlés szerint)
2 ek olaj
2 dl víz







A karfiolt szedjük rózsáira, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük, és csepegtessük le alaposan.(pici szódabikarbonát is teszek a vízbe, ettől szép fehér marad)

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. Egy edénybe hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és pároljuk üvegesre.

Amikor már kellően megpárolódott a hagyma, adjuk hozzá a darált húst, majd keverjük alaposan össze, és süssük fehéredésig. Közben ízlés szerint fűszerezzük, és szórjuk meg a pirospaprikával. Ezután öntsük fel a vízzel, majd főzzük puhára a húst.

A rizst szintén főzzük puhára a tasakon lévő előírás szerint.

Azután az elkészült húshoz keverjük hozzá a főtt rizst, majd rétegezzük tepsibe a hozzávalókat.

Egy nagyobb tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, és a karfiol felét terítsük bele, majd szórjuk meg egy kevés sóval.

Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a húsos keveréket, majd ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel. (én nem sajnáltam a tejfölt, alaposan meglocsoltam)

Végül a maradék karfiolt egyenletesen osszuk el a tetején, majd szórjuk meg sóval, és szintén locsoljuk meg tejföllel. Ízlés szerint megszórhatjuk még 1-2 ek zsemlemorzsával, hogy szép színt kapjon sütés közben.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük készre.







A sütőből kivéve, tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd ízlés szerint felvágva kínáljuk.


2009. augusztus 5., szerda

Sárgabarackos cobbler!!! Vagy csak valami hasonló???

Én is megsütöttem a magam cobblerét. Igaz kicsit változtattam a recepten, ezért nem tudom még nevezhetem-e így. De végül is nem a név a fontos, mint inkább az íze, az viszont nagyon finom volt. A változtatás ugyan csak annyi, hogy én a keményítő helyett, vaníliás pudingport használtam, és a barna cukros szórás helyett pedig kristály cukorral elkevert fahéjjal szórtam meg. Sütni pedig egy torta formában sütöttem, mert nem szerettem volna a sütőmet suvickolni a kifolyó gyümölcslétől.



50 dkg sárgabarack
10 dk mazsola
3/4 cs vaníliás pudingpor
1 ek.kristálycukor
2 cs vaníliás cukor

Egy torta formát kibélelni sütő papírral, és a kimagozott sárgabarackot szépen egymásmellé tenni. Megszórni a mazsolával, majd a vaníliás cukorral elkevert cukorral, és végül a vaníliás pudingporral.

Tészta:

25 dkg liszt
5 dkg cukor +2-3 ek. a szóráshoz
1 cs sütőpor
10 dkg margarin
1 db tojás
1,5 dl tejszín
pici só
fahéj
1 cs vaníliás cukor

A tésztához valókat robotgéppel jól kikeverni. (lágyabb a tészta, akkor még egy kevés lisztet tenni  hozzá) Ezután kis golyókat formálni belőle, majd  a gyümölcsöt befedni vele.( nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert úgyis nőni fognak sütés közben) Végül 2-3 ek. kristály cukrot összekeverni a fahéjjal, és a vaníliás cukorral, majd a kis gombócokat jól megszórni vele. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb.30 perc alatt készre sütni. A formában hagyni kihűlni.




2009. augusztus 4., kedd

Sajtos sült cukkini


Ez volt a másik finomság amit kipróbáltam abból a műsorból, ahol a gyerekekkel szerették volna megszerettetni a zöldségeket. Nem tudom ők hogy vannak ezzel, de nekem ez a változat is elnyerte a tetszésemet. Igaz a műsorban különböző dresszingekkel tálalták, de nekem nem volt rá időm készíteni hozzá, mert olyan gyorsan befaltam. És nem is volt rá szükség, mert így élveztem a ropogós sajt, és a finom cukkini ízét.

1 db cukkini
liszt
tojás
sajt


A cukkinit közepes méretű csíkokra vágni, majd besózni és egy kicsit állni hagyni. Ezután lisztbe, tojásba és reszelt sajtba forgatni.
Egy tepsit kibélelni sütőpapírral, és egymásmellé tenni a bepanírozott cukkini csíkokat.
Ezután az előmelegített sütőben, közepes lángon, szép pirosra sütni.
Semmilyen zsiradékot nem kell alá tenni!!!
A sajt finom ropogós kéreget von a cukkini köré.

Sült krumpli zöldségekkel



A receptet tegnap a TV Paprika adásában láttam. Arról volt szó a műsorban, hogy vannak gyerekek aki semmiképen nem akarják megenni a zöldségfélét. Erre adtak különböző ötleteket a szülőknek. Nagyon megtetszett ez a recept, igaz már nem vagyok gyerek, sőt....... De azért elkészítettem és nagyon finom lett. A műsorban is megették a gyerekek, a szülők nagy örömére, melyen én a kóstolás után egy cseppet sem csodálkozom.


50 dkg krumpli
2 db paprika
10 dkg sajt
20 dkg vegyes zöldség
bacon szalonna

étel ízesítő
szerecsendió
őrölt bors
margarin

A tepsit jól kikenni margarinnal, majd vékonyra szeletelt krumplival kirakni, megszórni a fűszerekkel. Ezután rászeletelni a paprikát(én 1db sárgát, és 1db pirosat tettem) és ráreszelni a sajtot. Tetejére tenni a vegyes zöldséget, és kicsit megsózni. Majd egymásmellé ráhelyezni a bacon szalonna szeleteket. Végezetül a megmaradt krumplit szintén vékonyra szeletelve, a tetejére tenni. Ízlés szerint fűszerezni.
Előmelegített sütőben közepes lángon, szép pirosra sütni. (kb.1 óra alatt készül el)

2009. augusztus 3., hétfő

Töltött tök, paradicsomos szósszal



Szép gyenge tököt sikerült találnom a kertben, így ma egyik kedvencemet, a töltött tököt készítettem el. Többször elkészítettem már, és általában sűrített paradicsommal, de most a saját termésű frissen szedettel készült. Ettől még finomabb lett, és mivel talán ez kicsit diétásnak is mondható étel, így jól belaktam belőle.


1 közepes méretű zsenge tök
1 cs előfőzött rizs
4 db füstölt virsli
1 db vöröshagyma
petrezselyemzöld
1 db tojás
sajt

őrölt bors
bazsalikom
paradicsom

A tök haját lepucolni, majd ketté vágni, és a magokat kiszedni belőle. Kicsit besózni, és állni hagyni.
A rizst puhára főzni. A virslit és a hagymát apró darabokra vágni. A petrezselyemzöldet felaprítani. Ezután egy tálba tenni a hozzávalókat és ízlés szerint fűszerezni.

A tököt jól lecsepegtetni a kiengedett levétől, és egy margarinnal kikent tepsibe tenni. A tölteléket belekanalazni, majd a tetejére paradicsom karikát tenni, pici margarin darabkákat potyogtatni rá. Az ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot felkarikázva a tök köré helyezni, bazsalikommal megszórni. Pici vizet önteni alá. Alufóliával befedni és kb. 1 óra alatt puhára párolni.
Ezután a fóliát levenni, és kiszedni a megpárolódott paradicsomot, és a levet. A tököt jól megszórni reszelt sajttal, és vissza tenni a sütőbe, majd szép pirosra sütni.
A kiszedett paradicsomot a levével együtt összeturmixolni. Tálaláskor a tököt jól meglocsolni ezzel a szósszal.


2009. augusztus 2., vasárnap

Barackos túrós. (tejes pite)




Lassan a végéhez közelít a sárgabarack szezon, és a mi barackfánkon sajnos már nincs is, de a szomszéd kertjében még szépen sárgul a fa a bő terméstől. Mivel nem tudtam megállni,  hogy ne kérjek tőle, mert olyan csalogatóan szép, így gyorsan eldöntöttem hogy megsütöttem ezt a finom süteményt. Őszibarackkal már tavaly többször elkészítettem, és azzal is finom volt. Nagyon finomra sikerült a sárgabarackkal is, így mindenkinek bátran merem ajánlani.


 Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

50 dkg sárgabarack
25 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
10 dkg cukor
15 dkg liszt
2 dl tej
3 db tojás
csipet só



A torta formát kibélelni sütőpapírral, majd a kimagozott barackot helyezzük szorosan egymásmellé.

A tojásokat kikeverni a cukorral, a liszttel, a túróval majd folytonos keverés mellett hozzáadni a tejet is. Végül jól összekeverni, és a barack tetejére önteni.

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt szép pirosra sütni.

A torta formában hagyni kihűlni, majd egy gyors mozdulattal egy tálcára ráfordítani hogy a barack kerüljön felülre, majd a sütőpapírt óvatosan lehúzni.

 Tálalás előtt a tetejét ízlés szerint porcukorral megszórni.


2009. augusztus 1., szombat

Cukkini saláta


A mai ebéd tökmagos bundában sült rántott hús volt. Savanyúság helyett pedig cukkini salátát készítettem hozzá. Még soha nem csinálta, de mivel nem volt itthon uborka, így gondoltam kipróbálom. Mondhatom igen jól tettem, mert nagyon finom lett. Szerintem még csak úgy magában is nyugodtan lehet fogyasztani, akár a vacsora is ez lehet. Biztos hogy ezután rendszeresen az asztalra kerül.

1 db cukkini
1 pohár tejföl
tárkony ecet
Dijoni mustár(csípős)
édesítőszer

A cukkinit ketté vágni, és a magokat kiszedni belőle, majd nagy lyukú reszelőn lereszelni. Besózni és egy kicsit állni hagyni. Közben az ízlés szerinti mennyiségű ecetet, mustárt, és az édesítőszert kikeverni a tejföllel. A cukkinit jól kinyomkodni, majd belekeverni az ízesített tejfölbe. 1-2 órát állni hagyni, hogy az ízek jól össze érjenek.

Rántott hús tökmagos bundában


A mai ebédünk igen egyszerűnek indult, aztán gondoltam egyet és a megszokott rántott húst kicsit felturbóztam. Palacsinta tésztát készítettem, és tettem bele egy marék tökmagot is. Így jó szaftos húsit kaptam, és a tökmag pedig jól kiegészítette az ízét. Igaz nem egy kalória szegény ebéd volt, de néha kicsit talán elcsábulhatunk. Igaz az egészséges táplálkozás reményében, egy nagyon finom cukkini salátát készítettem hozzá.
pár szelet karaj
liszt
tojás
tej

tökmag

A húst kiklopfoltam, majd besózva kicsit állni hagytam.
A többi hozzávalóból sűrűbb palacsinta tésztát készítettem, és belekevertem a tökmagot. Majd először lisztbe, utána ebbe a masszába jól beleforgattam a húst, és bő olajban, szépen lassan, hogy a hús átsüljön készre sütöttem.

Sárgabarackos muffin




Tegnap már muszáj volt nekilátnom a sütésnek, így egy gyors muffint hoztam össze. Ezt az alapreceptet idáig reszelt almával készítettem, de most mivel még van sárgabarack, gondoltam kipróbálom azzal is. Nem bántam meg, mert nagyon finomra sikerült. Ezen felbuzdulva legközelebb a szilvás változatot fogom megsütni. Mivel szilikonos muffin formában sütöttem, így egy egész kimagozott barackot tettem a közepébe. Kisebb forma esetén, elég bele a fél szem barack.


 Hozzávalók 12 db muffinhoz:

12 szem sárgabarack
20 dkg liszt
10 dkg cukor
1/2 cs sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
5 dkg darált mogyoró
2 db tojás
2 ek. méz
10 dkg margarin
1 dl tej
citrom héj
fahéj



Külön tálba összekeverni a száraz és a nedves hozzávalókat. (a margarint és a mézet én felolvasztottam összekeverés előtt.) Ezután a összeönteni, majd alaposan összekeverni.

A muffin formát kibélelni papírral, majd beletenni egy-egy kanállal a tésztából. Ezután a tészta közepébe belenyomni egy szem kimagozott sárgabarackot, majd a tetejére kanalazni a maradék tésztát.
Ezután a nyers tészta tetejét megszórni cukros-margarinos-lisztes morzsával.


Morzsa hozzávalói:

1 ek kristálycukor
3 dkg margarin
pici liszt


Gyors mozdulatokkal összemorzsolni a margarint a liszttel és a cukorral, majd a tészta tetejére szórni. Sütés után finom ropogós réteget képez a muffin tetején.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük készre.

Tálalás előtt hűtsük ki langyosra a muffinokat.