2009. február 28., szombat

Zöldséges rakotthús

Sokszor kénytelen vagyok egy kicsit diétázni, de olyankor is szeretek finomakat enni. Persze mindenképpen valami laktatót, ami persze egy diétába belefér. Ezt a zöldséges húst ilyenkor előszeretettel készítem el.

8 szelet pulyka mell(v. csirke)
1 kg mexikói zöldség
1 nagy doboz tejföl
2 db tojás
étel ízesítő
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
kakukkfű
őrölt fehérbors

A húst sózni, borsozni, majd pici olíva olajon hírtelen mindkét felét átsütni.
A tepsit vékonyan kikenjük margarinnal és fele mexikói zöldséget beleterítjük kicsit megsózzuk.
A tejfölt a tojással simára keverjük és felét a zöldségre locsoljuk. Erre ráhelyezzük a hússzeleteket, majd ízlés szerint fűszerezzük. Befedjük a maradék zöldséggel, kicsit megsózzuk és meglocsoljuk a maradék tejfölös tojással. Fóliával lefedjük és 1 órára közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük, puhára pároljuk. Ezután a fóliát levéve, még pár percre vissza helyezzük a sütőbe, de sokáig már nem szabad sütni , mert kemény lesz a zöldség.
A zöldséget fagyasztott állapotban használjuk fel.


Túrókrémes máktorta


Nagyon szeretem a mákot, süteménybe, de tortát nem szoktam készíteni belőle. Most eljött ennek is az ideje, mivel nagyon megtetszett ez a recept. Nagyon jó hogy kipróbáltam, mert könnyű, finom tortát kaptam, amit csak nehezen lehet abbahagyni, mert annyira eteti magát.

Omlós tészta:

10 dkg porcukor
20 dkg margarin
30 dkg liszt
2 db tojás
1 cs sütőpor


A margarint simára keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és így is jól elkeverjük. Ezután hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet is. Torta formába sütőpapírt teszünk és arra simítjuk rá a tésztát. Villával megszurkodjuk, majd előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Krém:

3,5 dl Hullala(növényi tejszín)
2 dl víz
5 dkg liszt
10 dkg mazsola
10 dkg darált mák
25 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
méz


1 dl tejszínt és 2 dl vizet felteszünk a tűzre, majd állandó keverés mellett belekeverjük a lisztet, mazsolát és a mákot. Felforraljuk és 5 percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt krémet jól összekeverjük a túróval, vaníliás cukorral, és mézzel ízlés szerint ízesítjük.
A megmaradt tejszínt kemény habbá verjük, és apránként óvatosan a krémhez keverjük.
A torta aljáról levesszük a sütő papírt, majd visszahelyezzük a formába és a krémet a tetejére simítjuk. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek.

Tálalás előtt tálcára helyezzük, majd ízlés szerint felszeleteljük.Tejszín habbal díszítjük.

Narancsos karaj

Ma egy különleges receptet próbáltam ki. Egy fórumozó barátnőmtől kaptam, és párnap szemezés után úgy döntöttem elkészítem. Nem csalódtam , nagyon finom lett. Én különösen szeretem a gyümölccsel készült ételeket, és ez is kitűnő választás volt.

8 szelet karaj
4 db narancs
15 dk margarin
2-3 ek petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt fehérbors
1 narancs leve
1 dl víz

A húst kiklopfolni majd sózni és kicsit állni hagyni. A tepsit kikenni margarinnal. A megmaradt margarint kicsit megolvasztani és hozzákeverni az apróra vágott petrezselyemzöldet, 1 narancs reszelt héját, az őrölt borsot, 1 narancs kifacsart levét, 1 dl vizet, és ízlés szerinti mennyiségű ételízesítőt. Ebbe a pácba jól beleforgatni a húst és a tepsibe egymásmellé tenni. Fóliával lefedni és puhára párolni, majd a fóliát levéve szép pirosra sütni. Kiszedni a húst és a darabokra vágott narancsot beletenni a szaftba. Jól összeforgatni és kicsit még visszatenni a sütőbe.
Én 1 ek mézet csorgattam még a narancs tetejére.
Rizzsel tálalom.

2009. február 27., péntek

Túró Rudi pötty.





Ez a kis nyalánkság igazán egyszerűen elkészíthető, és desszertként is kínálhatjuk. Főként a gyerekek nagy kedvence lehet, de azért mi felnőttek sem tudunk majd neki ellenállni. Túró Rudinak készült, de a végén kicsi pöttyök lettek belőle, de az íze a lényeg és nem a formája. Valódi különlegesség és állítom, hogy még jobb is mint a boltban vásárolt. Az elkészült kis pöttyöket, úgy döntöttem hogy megbolondítom egy kevés málnadzsemmel, így aztán mindegyik közepébe belenyomtam az ujjamat, majd ide került a dzsem. Ettől aztán még finomabb, pikánsabb lett az íze.






Hozzávalók:

50 dkg túró
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
reszelt citromhéj
1/2 doboz tejföl (kicsi doboz fele)
2-3 ek porcukor
10 g zselatin
1 dl víz
málnadzsem
csokoládé


A túrót villával jól összetörjük, majd hozzákeverjük a cukrot, citromlevet, reszelt citromhéjat és a tejfölt.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett oldjuk fel benne a zselatint. Hagyjuk  kihűlni, majd keverjük hozzá az ízesített túróhoz. Tegyük be a hűtőbe, hogy egy közepes keménységű legyen a massza.
Ezután  vegyük ki a hűtőből, és formáljunk belőle kis pöttyöket, majd az ujjunkat nyomjuk bele a közepébe. A mélyedésbe kanalazzuk bele a málnadzsemet, majd pár órára tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen.

A tortabevonó csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött, majd vonjuk be a túrópöttyöket. Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a csokoládé a tetején.

Túró Rudi torta



A Túró Rudi a gyerekek nagy kedvence, sőt szerintem a felnőttek is szívesen elcsemegéznek egy-egy rudacskát. Mi is nagyon szeretjük, így  azt gondoltam, miért is ne készíthetném el én magam. Aztán úgy döntöttem, hogy inkább Túró Rudi tortát sütök, és igazán jó ötlenek bizonyult, mert isteni finom volt. A torta alapja egy vékony kakaós piskóta, majd erre került rá a saját ötlet alapján összeállított túrós-habos krém. Végül pedig a tetejét olvasztott csokoládéval vontam be.






Tészta:

8 dkg liszt
8 dkg cukor
1/2 sütőpor
1 dkg kakaó
2 db tojás



Az egész tojásokat keverjük jó habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a kakaót is.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához. Ezután óvatosan keverjük össze, majd öntsük bele egy 26 cm-es kizsírozott, kilisztezett tortaformába. (a tortaformát sütőpapírral is kibélelhetjük)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. (én légkeverésnél 150 fokon 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen






Krém:

20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1/2 citrom leve
2 dl Hullala (növényi tejszín)
50 dkg túró
1,5 dl tejföl
10 g zselatin
1 dl víz
reszelt citromhéj



Egy keverőtálba tegyük bele a túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat és a citrom levet, majd alaposan keverjük ki.

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a zselatint. Ezután keverjük teljesen simára, majd hűtsük ki egészen.
A kihűlt zselatint ezután öntsük hozzá a túrós masszához, majd keverjük alaposan össze.

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túrós-zselatinos krémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tegyük vissza a tortaformába, majd öntsük rá a túrós-habos krémet. Ezután tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd vonjuk be a tetejét olvasztott csokoládéval.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

2009. február 26., csütörtök

Csirkecomb tejfölös zöldséges szószban

Ez a recept kicsit komplikáltnak tűnik első olvasásra, de elkészítése nem olyan macerás mégsem. Én csirkecombból készítem, de szerintem csirkemellből is finom, mivel így nem lesz száraz a csirkemell. Az íze pedig kárpótol bennünket a kicsit hosszabb elkészítési idő miatt.

4 db csirkecomb
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek liszt
3 dl fehérbor
3 dl víz
3 dl tejföl
1 tk mustár
1/2 kg mexikói zöldség
ételízesítő
őrölt bors

A húst sózzuk, borsozzuk és olajon hirtelen fehéredésig elősütjük, majd félre tesszük.

A hagymát apróra vágjuk és a visszamaradt szaftba megfuttatjuk. Majd megszórjuk a liszttel, kicsit még pirítjuk, majd felöntjük a vízzel és a borral. Ízesítjük sóval és ételízesítővel, és addig kell főzni, amíg a hagyma megpuhul. Ekkor leszűrjük és a hagymát szűrőn át belepasszírozzuk a lébe. Majd beletesszük a húst, és szép lassan puhára főzzük.

Ha megpuhult kiszedjük a húst, és a mártásba belekeverjük a tejfölt , a mustárt és a puhára párolt mexikói zöldséget. Jól összekeverjük, majd a húst is beletesszük és még pár percig együtt főzzük.

A mexikói zöldséget előtte mikróba puhára párolom, és így keverem bele. Én Penne tésztával szoktam tálalni.

Cukkini krémleves

Az egyik kedvencem a cukkini. Már alig várom hogy a saját terméseimből tudjam különböző változatait elkészíteni. Tele van vitaminnal. Levesnek, párolva köretként egyaránt kiváló íz világot képvisel. Igaz hazánkban még kicsit idegenkednek a különböző elkészítési formáitól, de én mindenkinek ajánlom mert nagyon fincsi.

1 db cukkini
1 fej vöröshagyma
2 tojás
15 dk reszelt sajt
petrezselyemzöld
őrölt bors
bazsalikom
2 l víz
4 db húsleves kocka

A hagymát apróra vágjuk, és margarinon, megfuttatjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkinit és együtt pároljuk. Megszórjuk a bazsalikommal, borssal és kicsit összeforgatjuk, majd felengedjük a vízzel. Beletesszük a húsleves kockát és ha kell még sóval ízesítjük. Puhára főzzük, majd leturmixoljuk.
Az egész tojásokat, a reszelt sajtot és a petrezselyemzöldet jól összekeverjük és állandó keverés mellett a szépen gyöngyöző levesbe csorgatjuk. Jól kiforraljuk. Leves gyönggyel tálaljuk.

Tojással gazdagított egyben sült fasírt




Szeretem a darált húsból készült ételeket, így a Stefánia vagdalt is a kedvenceim közé tartozik, de mivel a közepében megbújó tojások sárgája kissé száraz, így az mindig az én tányéromra kerül. Ezért egy hirtelen ötlettől vezérelve, úgy gondoltam hogy a főtt tojást nem egészben teszem a húsmassza közepébe, hanem inkább egy nagyobb lyukú reszelőn a befűszerezett húshoz reszelem. Kóstoláskor pedig kiderült, hogy bizony jó ötlet volt belereszelni a tojást, mert nekünk nagyon ízlett.




Hozzávalók:

60 dk darált hús
4 db főtt tojás
1 db egész tojás (nagy)
1-2 db zsemle
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
csipet majoránna
őrölt bors (ízlés szerint)
csipet szerecsendió (el is hagyható)
3-4 ek Vénusz étolaj




A zsemlét áztassuk be, majd alaposan nyomkodjuk ki.  Négy tojást főzzünk keményre.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg majorannával és szerecsendióval, adjuk hozzá a kinyomkodott zsemlét, az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze.

Ezután  egy nagyobb lyukú reszelőn, reszeljük hozzá a keményre főzött tojásokat, majd szintén gyúrjuk össze a masszát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kanalazzuk bele az olajat, majd tegyük bele, és formázzuk meg a húsmasszát. Ezután csorgassunk rá egy kevés olajat, mielőtt betennénk a sütőbe. (a sütőpapír el is hagyható, de így nem könnyebb elmosni a tepsit)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt süssük szép pirosra.

A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Közben készítsünk hozzá ízlés szerint köretet. Én pl. krumplipürével és salátával tálaltam.

Sajtos sült krumpli


Nagyon szeretem a krumplit mindenféle változatban. Azért hogy ne legyen unalmas, törekedem arra, hogy minél változatosabban készítsem el. Lehet sült, püré, rakott, saláta, vagy éppen levesnek elkészítve. Köretnek kiadós, laktató és kevés munkával kitűnő bármilyen hús mellé. Ez egy új recept, most készítettem el először, de azt már tudom, hogy nem utoljára. Nekem nagyon ízlett, mindenkinek a figyelmébe ajánlom.

1 kg krumpli
20 dk reszelt sajt
2 db tojás
3 dl főzőtejszín
ételízesítő
őrölt bors
szerecsendió

Egy tepsit jól kikenni margarinnal, és rákarikázni egy sor krumplit. Sózni, megszórni ételízesítővel, borssal és szerecsendióval, és sajtot reszelni rá. Így rétegezni ameddig a krumpli el nem fogy. Az utolsó sor tetejére csak a fűszerezés kerüljön.
A tejszínt simára keverni a tojással, és a krumpli tetejére önteni, majd reszelt sajttal megszórni. Fóliával lefedni, és kb. 1 órát közepes hőmérsékletű sütőben puhára párolni. Végül a fóliát levéve szép pirosra sütni.

2009. február 25., szerda

Virslis hentestokány





A virsliről igencsak megoszlanak a vélemények, hogy együk vagy éppen ne együk. Én ugyan nem viszem túlzásba a virslifogyasztást, és akkor is a jó minőségűt választom. Ez az egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel pedig egy-egy rohanós napon igazán jó ötlet. Legalábbis mi nagyon szeretjük. Köretnek általában tésztát főzök ki, így történt ez most is.






Hozzávalók:

4 pár jó minőségű virsli
1 db vöröshagyma
1 tk ételízesítő
majoránna
kakukkfű
bazsalikom
őrölt bors
2 dl víz
2 dl tejföl
1 tk liszt
2 ek olaj
6-8 db csemegeuborka






A virslit karikázzuk fel. A vöröshagymát vágjuk fel nagyon apróra. Az uborkát vágjuk fel vékony csíkokra.

Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a felkarikázott virslit, keverjük alaposan össze, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel, majd öntsük fel a vízzel, és pár perc alatt főzzük készre.

A tejfölt keverjük simára a liszttel, majd adjuk hozzá a készre főtt virslihez. Óvatosan keverjük össze, majd főzzük 1-2 percig. Ezután keverjük hozzá a felcsíkozott uborkát,és szintén főzzük 1-2 percig.

Közben ízlés szerint készítsünk mellé köretet. Én penne tésztát főztem ki, de pl. rizzsel is finom.

Tálaláskor szedjük a tésztát a tányérra, majd kanalazzuk rá a szaftos virslit, és úgy kínáljuk.

Reszelt, szárított citrom és narancshéj.



Nagyon szeretem a süteményekben a narancs, és citrom kellemes ízét. Ezért főként télen, amikor több citrusfélét vásárolok, a gyümölcsöt vékonyan, hogy a fehér részéből ne kerüljön bele, meghámozom, majd apró darabokra vágva, a radiátoron megszárítom. Száradás után, a kávédarálóval porrá őrlöm, majd jól záródó üvegekbe teszem. Mivel ilyenkor nagyobb adag készül, így egy-egy üveggel kerül a fagyasztóba is, majd amikor kiürült az üveg, a következőt felhasználás előtt csak elő kell venni, és szobahőmérsékleten tárolni.


Konyhai fortélyok.


  •  Rántott sajtot úgy süthetsz a kifolyás veszélye nélkül, ha duplán panírozod (liszt-tojás-zsemlemorzsa és megint liszt-tojás-zsemlemorzsa). Ezután 20 percre mehet a mélyhűtőbe, majd bő, forró olajban, óvatosan átfordítva pár perc alatt szép pirosra sütöd ki. (bepanírozva a mélyhűtőben hosszabb ideig tárolhatjuk, így sütés előtt csak elő kell venni, és kisütni)
  • A pirospaprika úgy őrzi meg a színét, és az ízét, ha 1-2 db babér levelet teszünk a tartójába.

  • A fejes saláta ropogósabb lesz, ha felhasználás előtt műanyag zacskóba csomagolva 10-percre hűtőbe tesszük.

  • Vaníliás cukrot magad is készíthetsz! Egy csavaros tetejű üvegbe tegyél porcukrot és a közepébe szúrjál bele egy vanília rudat, majd csavard rá a tetejét, és hagyd így állni 1-2 hétig.
  • Sokkal erőteljesebb lesz az íze, mint a boltban vásároltnak.

  • Alufóliába csomagolva hónapokig eláll az élesztő a fagyasztóba. Így amikor szükséged van rá, néhány órával felhasználás előtt vedd ki, és szoba hőmérsékleten hagyd felengedni. (nem lesz olyan morzsalékos mint a friss élesztő, de a tészta így is szépen megfog majd kell)

  • A diót ledarálva, bezacskózva, tedd a fagyasztóba. Használat előtt egy fél órával vedd ki, és hagyd hogy szobahőmérsékleten melegedjen fel. Utána rögtön használhatod süteményekbe, krémekbe, vagy éppen megszórhatód vele a kifőtt tésztát, ha a család diós tésztát kíván ebédre......)

  • Amikor több sütemény megmaradt az ünnepekről, tegyük jól zárható dobozba, és fagyasszuk le. Amikor megkívánjuk, csak ki kell venni és szoba hőmérsékleten hagyni, hogy szép lassan kiengedjen. Az íze még finomabb is lesz, mert az ízek jobban összeérnek.

  • A hússzeletek panírozás előtt papírtörlővel töröljük szárazra, így a panír jobban rátapad, és sütés közben nem válik el a hústól.

  • Jobban érvényesül a hagyma íze az ételben, ha nem apróra vágva, hanem reszelve tesszük bele.

  • Sokkal finomabb lesz a főtt krumpli, ha kevés tejet öntünk a főző vízbe.

  • Mindig sós vízbe tegyük fel a héjas krumplit, így nem fő szét.

  • Amennyiben a linzertészta nyújtáskor ragadna, tedd be 15 percre a mélyhűtőbe.

  • A céklát főzés után tegyük át hideg vízbe, mert így könnyebben megtudjuk pucolni.

  • Gyorsabban megpuhul, és ízletesebb lesz az alma, ha a főzővízbe egy csipet sót teszünk.

  • A fekete bors erősebb, csípősebb mint a fehér bors. A fehér bors kevésbé csípős, és enyhébb aromás az íze.

  • Al dante: "Fogkeményre"  vagyis nem teljesen puhára főzzük a tésztát és a rizst. (kissé haraphatóbbnak kell lennie)

  • Al forno: vagyis teljesen átsütve, sütőben sütve.

  • Barnított vaj (ghí): A vajat addig forraljuk nagyon lassan amíg megbarnul, majd szűrjük le. ( pl. a steak, és a hirtelen, magas hőfokon sütött halakhoz, húsokhoz használják 

  • Blansírozás: Forrásban lévő vízbe dobjuk bele a zöldségeket, majd pár perc múlva tegyük át jeges vízbe. Így a zöldségek roppanósak maradnak, és bezacskózva mehetnek a fagyasztó. Amennyiben frissen akarjuk elkészíteni, akkor a főzővízbe tegyünk egy kávéskanál szódabikarbónát, ezzel megőrizve a zöldségek színét.  

  • Bardírozás: Kisebb húsdarabok, vadszárnyasok szalonnalapokkal való beburkolása sütés előtt.

  • Blooming (blúming):  A serpenyőbe tegyünk egy kevés olajat, hevítsük fel, majd tegyük bele a fűszereket és addig pirítsuk, míg elkezd sercegni. Ezután hozzáadhatjuk a többi hozzávalót....

  • Bundázási módok:
  •  angolos : a sütnivalót először olvasztott vajba, majd zsemlemorzsába forgatjuk
  •  bécsi:   lisztbe, felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk
  •  natúr: lisztbe forgatjuk és kevés zsiradékon sütjük
  • olasz: lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába pedig parmezánsajtot keverve
  • Orly: lisztből, tojásból, sörből készült tészta (a panírozni valót előtte lisztbe forgatjuk)
  • párizsi: a hússzeleteket közvetlenül a sütés előtt lisztbe, majd egy sűrűbb palacsintatésztába forgatjuk (a tésztába ízlés szerint tehetünk reszelt sajtot is)      

  • Crostini (krosztíni): A pirított kenyérszeleteket kenjük meg olívaolajjal. 

  • Chutney (csatni): Kelet-indiai mártás, ami egyszerre édes és savanyú ízű. Készíthetjük gyümölcsből, zöldségből, és ecettel, cukorral, erős fűszerekkel ízesíthetjük. Húsok és sajtok mellé remekül illik.                              

  • Dresszing: Saláták tetejére öntött, vagy mellé tálalt folyadék. Ez lehet ecet-olaj dresszing, majonéz alapú dresszing, tejtermék alapú dresszing, hollandi alapú dresszing, paradicsomos dresszing.

  •  Flambírozás:
  • Egyik módja, ha a nyersanyagot átsütjük, átforrósítjuk és leöntjük valamilyen alkohol tartalmú itallal, majd meggyújtjuk. Miután a lángok kialudtak, folytatjuk tovább az étel párolását.
  • Másik módja, ha egy teljesen kész ételt öntünk le alkohollal, megygyújtjuk, és lángolva tálaljuk.

  • Fondant (fondan): Alapja a porzselatin, porcukor, vaj, és méz megfelelő arányú keveréke. (ha kókuszzsírral készül, akkor fehér alapmasszát kapunk) Az elkészült alapfondant ízlés szerint ételfestékkel színezhetjük.
 
  • Gratin (gráten): Csőben sült zöldség. A feldarabolt zöldséget először roppanósra kell főzni, majd tejszínes/tejfölös-sajtos keverékkel le kell önteni, majd a sütőben szép pirosra sütni.

  •  Gravy mártás vagy gravy (grévi) szósz: A hús sütésekor visszamaradt húslé felhasználása. Különböző sűrítőanyagokkal, ízesítőkkel a húsléből készült mártás/szósz. 

  • Julienne (zsulien): A zöldségeket gyufaszál vékonyra kell felvágni. 


  • Jus (zsü): A hús sütésekor visszamaradt pecsenyelevet borral vagy konyakkal kell beforralni, majd visszaönteni a pecsenyére.


  • Konfitálás: Húsok, zöldségek 80-90 fokon , hosszú ideig tartó, zsiradékban való sütése. 

  •  Legírozás: Krémlevesek, mártások, tejszínnel, tojássárgával való dúsítása. 

  • Marinálás: Az alapanyagok elkészítés előtti pácolása. A páchoz használhatunk savas kémhatású összetevőket pl. ecetet, bort, citromlét... Gyakori fűszereket pl. bors, köménymag, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, borókabogyó, koriander, borsikafű, cukor, só. 

  • Montírozás: Az ételek (levesek, főzelékek, mártások) vajjal történő feljavítása. Kézi habverővel addig keverjük az ételt, ameddig a vajdarabkák teljesen el nem olvadnak. 

  • Posírozás: A nyersanyagok lassan, félig történő főzése savas kémhatású (pl. ecetes) vízben. Általában halat és tojást posírozunk. (ilyen pl. a buggyantott  tojás)

  • Papillote (papijjott): Papírguriga, melyet a szárnyasok csontjára húzunk, díszítésként. 

  • Redukció: Forralással besűrített, ezáltal intenzív ízűvé tett folyadék. (pl. pecsenyelé....)

  • Smizírozás: Formák aszpikkal való bélelése.

  • Sous-vide ( szuvid): Ételkészítési eljárás, melynek eszköze a sous-vide gép. Főleg vákuumtasakba zárt húsételek, hosszabb idő alatt, alacsony, állandó hőmérsékleten való készítésénél használják.  Az így elkészített étel, jobban megőrzi az alapanyagokban rejlő ízeket. 

  • Staubolás: Liszttel való megszórás, a sűrítés egy fajtája. Ezt a technikát csak akkor használjuk, ha gyenge sűrítést készítünk. 


  • Supreme (szüprem) mártás: cayenne borssal, citromlével.


Ananászos rizs.




Sokszor böngészem a diétás recepteket, és nagyon sok finomságot találok melyeket szívesen el is készítek. A diéta nem a koplalásról, és az éhezésről szól, és lehet igen sok finomságot változatosan és bűntelenül enni. Egyik nagy kedvencem ez az ananászos rizs. Igaz én általában konzerv ananásszal készítem, mert frisshez igen ritkán jutok csak hozzá. Most is konzervből készült, mert gondolom az mindenki számára könnyebben beszerezhető. Viszont így is nagyon finom, és főként laktató.






 Hozzávalók:

1 cs rizs (előfőzött)
2 dl tejföl
2-3 ek majonéz
1 tk mustár
1 doboz ananász
mazsola
csipet só
pici édesítőszer
1 mk kurkuma
őrölt fehér bors






A rizst a dobozon lévő leírás szerint főzzük meg, majd hideg vízzel alaposan öblítsük le, és csepegtessük le.

A darabolt ananászkonzervet öntsük bele egy szűrűbe, majd csepegtessük le.

A tejfölt keverjük simára a majonézzel, a mustárral, csipet sóval, az őrölt fehér borssal,  a kurkumával, és ízlés szerint édesítőszerrel.

Egy tálba tegyük bele a lecsepegtetett ananászt, a rizst, a mazsolát, majd öntsük rá az ízesített tejfölt. Ezután keverjük alaposan össze, majd hagyjuk 1-2 órát állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt szórjuk meg a tetejét pörkölt mandulaforgáccsal, majd úgy kínáljuk.

2009. február 24., kedd

Húsgombóc leves



Nagyon szeretem ezt a levest, főleg tavasszal friss zöldségekből elkészíteni. Laktató, tele vitaminnal és könnyű a gyomornak. Akár diétás étrendbe is belelehet iktatni.


Hozzávalók:

30 dk darált hús
1-2 marék rizs
4 db húsleves kocka
2 db sárgarépa
1 db zöldség
zöldségzöld
zellerzöld
30 dkg borsó
2 l víz
só,
őrölt bors



A sárgarépát és a zöldséget pucoljuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

A vízhez adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, a borsót, a zeller és zöldségzöldet, a leveskockát, ízlés szerint sót, és kezdjük el kisebb lángon főzni.

A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rizst, majd dolgozzuk alaposan össze.

Ezután vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat, majd tegyük bele a levesbe, és addig főzzük tovább, még a gombócok készre főnek. (közben, ha szükséges ízesítsünk utána)

Ízlés szerint a főzés vége felé galuskát is szaggathatunk a levesbe, úgy laktatóbb, de anélkül is finom. 

Magyaros gombócleves




Az ősz közeledtével a nyári hideg krémleveseket felváltják a meleg, kiadósabb levesek. Még az év többi szakában ritkán főzök leveset, addig a téli hónapokban szinte minden nap az asztalra kerül egy-egy tányér finom leves. Emlékszem gyerekként az anyu sokszor főzött gombóclevest, legfőképpen akkor, amikor a második fogás éppen szilvás gombóc volt. Azt a levest is nagyon szerettem, de én kicsit felturbóztam a gombócot és került bele némi füstölt kolbász, petrezselyemzöld, és fűszerek. Így az íze is karakteresebb lett, és nem utolsó sorban sokkal laktatóbb is. A tejföltől savanykás, a pirospaprikától pedig igazi magyaros színe lett. Mivel krumpli szerintem minden háztartásban megtalálható, a kolbász a gombócból pedig ízlés szerint el is hagyható, így ez a leves igazán olcsónak mondható. Olcsó, ám igen finom, így bátran merem ajánlani mindenkinek.






 Hozzávalók 2 személy részére:

 2-3 db krumpli
10 dkg füstölt kolbász
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pirospaprika
1 db tojás
 liszt (1 tk a leveshez + amennyit a gombóc felvesz)
petrezselyemzöld
ételízesítő
őrölt bors
majoranna
2 dl tejföl
a krumpli főző leve + víz


A krumplit főzzük puhára enyhén sós, ételízesítős vízben, majd szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később még szükségünk lesz rá. A krumplit törjük alaposan össze, (v. krumplinyomón nyomjuk át) majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kezdjük el az olajon megpárolni. Amikor már üveges, nyomjuk bele a fokhagymát, és szórjuk meg egy teáskanál liszttel. Ezután szórjuk meg pirospaprikával, majd öntsük fel a leszűrt, és félretett krumplilével, és annyi vízzel, hogy kellő mennyiségű levest kapjunk. Ízlés szerint sózzuk, majd szép lassan főzzük kb. 15 percig.   

Közben a kolbászt, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a teljesen kihűtött krumplihoz. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd adjuk hozzá az egész tojást és néhány kanál lisztet. Kezdjük el összedolgozni a masszát, és ha szükséges akkor még tegyünk hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen formázható, masszát kapjunk. (akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz, és a tálhoz sem)
Ezután vizes kézzel formázzunk a masszából diónyi gombócokat.

A tejfölt keverjük simára egy kevés levessel, majd csorgassuk hozzá a többi leveshez. Ezután forraljuk ki, majd tegyük bele az elkészült gombócokat. Szintén forraljuk fel, majd főzzük kb. 10 percig, hogy a gombócok is megfőjenek.

Tálaláskor ízlés szerint szórjuk meg a levest apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Epres túrógombóc.




A túrógombóc nagy kedvencünk, így aztán nyáron szívesen készítem el pl. eperrel a közepén. Nagyon finom a gyümölcs, és a zsemlemorzsába forgatott túrógombóc íze együtt. A hozzávalókat összedolgozhatjuk pl. este, majd másnapig a hűtőben pihenjen, de legalább 1-2 órát hagyjuk állni mielőtt kifőznénk. Tálaláskor én gazdagon meghintem vaníliás porcukorral, és fahéjas tejföllel kínálom, de ez már ízlés dolga.







Hozzávalók a gombóchoz:

50 dkg túró
15 dkg búzadara
3 db tojás
1 kk só
 eper
 
Hozzávalók a pirított zsemlemorzsához:
 
1 cs zsemlemorzsa
pár ek étolaj


Egy serpenyőbe melegítsük fel az olajat, öntsük hozzá a zsemlemorzsát, majd állandó kevergetés mellett, arra figyelve hogy nehogy megégjen, pirítsuk szép aranybarnára.







A túrót villával törjük össze, majd keverjük hozzá a búzadarát, a sót, és a tojások sárgáját, majd kb. 1-2 órát fóliával letakarva hagyjuk állni. (pl. este is összekeverhetjük majd a hűtőben tároljuk felhasználásig)
 
Mielőtt hozzálátnánk a gombóc készítéséhez verjük fel a tojások fehérjét kémény habnak, és óvatosan, két részletben keverjük hozzá a túrós masszához. (amennyiben a hűtőbe tennénk éjszakára a masszát, akkor előtte keverjük hozzá a tojásfehérje habot, és úgy pihentessük)

A masszából vizes kézzel formázzunk gombócokat, melyeknek a közepébe egy-egy szem epret tegyünk.

Egy edénybe bőséges vizet forraljunk, és amikor elkezd forrni, helyezzük bele a gombócokat, majd mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben szép lassan főzzük készre. (miután feljön a víz tetejére főzzük még pár percig.... kóstolással ellenőrizzük hogy átfőtt-e rendesen)

Ezután egy szűrőkanállal emeljük ki a főzővízből, alaposan csepegtessük le, majd az előzőleg megpirított zsemlemorzsába forgassuk bele.
 
 
 


Tálaláskor a gombócot helyezzük tányérra, ízlés szerint szórjuk meg vaníliás-fahéjas porcukorral, majd tejföllel meglocsolva kínáljuk.


2009. február 23., hétfő

Túrógombóc.




Szeretjük a túrós ételek mindenféle változatát, így a gombócot is. Egy leves mellé kitűnő pl. második fogásnak, és még az édesség utáni vágyunkat is csökkenti. Finom vaníliás-fahajas porcukorral, és tejföllel jól meglocsolva nagyon finom. Az elkészítése pedig roppant egyszerű.


Hozzávalók:
 
50 dkg túró
15 dkg búzadara
3 tojás
zsemlemorzsa
margarin


A túrót, a búzadarát, sót és a tojások sárgáját jól összedolgozzuk és fóliával letakarva kb. 1 órán át pihentetjük.

Ezután a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a masszához. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és gyöngyöző vízben szép lassan készre főzzük.

A zsemle morzsát margarinon szép barnára megpirítjuk, és a puhára főtt, lecsepegtetett gombócokat beleforgatjuk.

Vaníliás cukros-fahajas porcukorral megszórjuk, és tejföllel meglocsolva tálaljuk.

2009. február 22., vasárnap

Francia túrós pite.






A túrós pite nálunk is ismert és közkedvelt sütemény, én is szívesen sütöm, mert az egyik nagy kedvencünk. Franciaországi nyaralásom alkalmával sikerült megkóstolnom, az ő túrós pitéjüket, és mondhatom rögtön el is határoztam, hogy hazaérkezésünk után, én is megfogom sütni. A két pite között a különbség mindössze annyi, hogy még nálunk csak túrós töltelék kerül a két tésztaréteg közé, addig a kint kóstolt pite még főzött vaníliás pudinggal is meg volt bolondítva. Az omlós tészta, és a selymesen-krémes pudingos-túrós töltelékkel pedig nagyon, de nagyon finom.  Amikor pedig megsütőm, mindig annak a szép nyárnak az emlékei jutnak az eszembe, és nosztalgiázva falatozom.






Tészta hozzávalói 34x24 cm-es formához:

45 dkg liszt
18 dkg sertés zsír (v. vaj)
1 tojás (közepes)
1/2 cs sütőpor (8 gramm)
12 dkg cukor
csipet só
1-2 ek tejföl


A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd szitáljuk bele egy tálba.

Ezután adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, egy kevés tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (ha szükséges akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)

Az összegyúrt tésztának csippentsük le az 1/3-át, majd a nagyobb tésztát liszttel enyhén megszórt sütőpapíron, nyújtsuk ki tepsi méretűre. Ezután a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsibe. (a tepsiben még kézzel kicsit nyomkodjuk le)





 Túrós töltelék hozzávalói:

70 dkg túró
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
10 dkg mazsola
2 db tojás (közepes)
1 cs vaníliás pudingpor


A túrót villával kicsit nyomkodjuk össze, majd adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a mazsolát, a pudingport, a tojások sárgáját, és keverjük alaposan össze.

A tojások fehérjét a maradék cukorral, verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a túrós töltelékhez, és keverjük óvatosan össze.

Ezután a tepsiben lévő tésztára öntsük rá, majd egyenletesen simítsuk el a túrós tölteléket.






Pudingos töltelék hozzávalói:

1,5 cs vaníliás pudingpor (6 dkg)
7,5 dl tej
4 ek cukor


A pudingpor keverjük simára egy kevés tejjel, majd keverjük hozzá a cukrot is.

A maradék tejet melegítsük fel, és öntsük hozzá a pudingos-cukros keveréket, majd állandó keverés mellett, főzzük pár perc alatt sűrűre. 

Ezután vegyük le a tűzről, majd kevergetve hűtsük pár percig, hogy csak jó langyos legyen.

Ezután a pudingot óvatosan öntsük rá a túrós töltelékre, majd a maradék tésztával rácsozzuk be a tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk. A tésztája finom omlós, a túrós töltelék a pudinggal pedig nagyon krémes. 


Rakott kukoricás hús


Ezt a receptet egy újságban találtam, és nagyon megtetszett már a kép is ami megjelent róla. Hozzáfogtam és elkészítettem. Nem csak kinézetre volt jó, de az íze is isteni. Egyszerű, gyors és kiadós ebéd lett belőle.

0,5 kg darált hús
1 db vöröshagyma
0,5 kg kukorica
3 dl főzőtejszín
4 db tojás
2-3 db sárgarépa
10 dk reszelt sajt
petrezselyemzöld
ételízesítő
ízlés szerinti fűszerek

A darált húshoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, petrezselyemzöldet, és az ízlés szerinti fűszereket. Sózzuk, és szórjuk meg étel ízesítővel, majd jól keverjük össze. Rakjunk egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt, és erre tegyük rá a húst. Majd szórjuk a tetejére a kukoricát és kicsit sózzuk meg. A tejszínt keverjük össze a tojásokkal, sózzuk meg és felét öntsük rá a kukorica tetejére. Ezután vékonyra karikázott sárgarépával fedjük be, majd a megmaradt tejszínes tojást öntsük rá. Lefedve kb. másfél óráig pároljuk, majd a fóliát levéve szórjuk meg a reszelt sajttal és süssük szép pirosra.

Francia sajtos hagymaleves.




Télen a nyirkos, hideg időben sokszor készítek hagymalevest, mert nemcsak nagyon finom, de tele van vitaminnal. Náthás időszakban pedig nincs is jobb egy forrón elkanalazgatott hagymalevesnél. Ezt a finom levest egy családi ebéden kóstolhattam meg először, majd rögtön el is kértem a receptet, és nem is várakoztam sokáig az elkészítésével. Mivel a vöröshagyma szerintem minden háztartásban megtalálható, így ha éppen kedvet kapunk hozzá, egy fél óra alatt el is készíthetjük, és már kanalazhatjuk is. Persze azért a reszelt sajtot, és a pirítóst se feledjük, mert azzal az igazi.....






Hozzávalók:

5 dkg vaj
1 ek olívaolaj(v. étolaj)
3 db vöröshagyma (nagy)
1 ek liszt
2 dl Meggle főzőkrém (v.főzőtejszín)
kb. 1 l víz
2 db zöldségleveskocka
só (ízlés szerint)
késhegynyi szerecsendió
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
15 dkg reszelt sajt (pl. füstölt sajt)
pirított zsemlekocka (v. levesgyöngy)





A hagymát  pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékonyan szeleteljük fel.

A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, szórjuk meg egy csipet sóval, és néha megkeverve addig pároljuk míg szép világos zsemleszínű lesz.

Ekkor szórjuk meg a liszttel, és alaposan keverjük össze, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, és ízlés szerint egy késhegynyi szerecsendiót, majd forraljuk fel, és kisebb lángon főzzük kb. 15 percig.

Amikor a leves készre főtt, botmixerrel pépesítsük, adjuk hozzá főzőkrémet (v. főzőtejszínt) keverjük simára, tegyük vissza a tűzre, és melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről. és tálalásig tartsuk melegen. (tovább főzni már nem kell)





Tálaláskor a tányérba reszeljük bele a sajtot, majd merjük rá a forró levest, és úgy kínáljuk. Ízlés kínálhatunk hozzá pirított zsemlekockát, esetleg levesgyöngyöt. Én pl. félbevágott teljes kiőrlésű zsemlét pirítottam meg a melegszendvics sütőben, és azt kínáltam a leves mellé.

Gomba fasírt


Nagyon sokszor készítem ezt a fasírtot. Egy diétás ételeket tartalmazó oldalon találtam rá és rögtön ki is próbáltam. Nagyon nagy sikere volt, és azóta rendszeresen az asztalra kerül. Krumplipürével szoktam tálalni. De kiváló egy saláta is mellé.

50 dk gomba
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
15 dk zsemlemorzsa
2 db tojás
petrezselyemzöld
őrölt bors
szerecsendió
ételízesítő

A gombát húsdarálón ledarálom(vagy összeturmixolom), majd kicsit állni hagyom és végül jól kinyomkodom a levét. A hagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágom és a gombához teszem. Ízlés szerint ízesítem, és hozzáadom a zsemle morzsát és a tojásokat is. Jól összegyúrom, majd gombócokat formálok belőle és zsemlemorzsába forgatom. Olajban kisütöm.

Sajt-krémleves.




Nagyon egyszerű leves, melyet röpke fél óra alatt az asztalra varázsolhatunk, ha éppen nincs időnk nagyobb főzőcskézéshez, de a család igényli a levest. Felhasználhatjuk hozzá pl. a hűtőben hosszabb ideje tárolt tubusos sajtot, vagy éppen kockasajtot. Én most mackósajttal készítettem el, és tálaláskor pedig gouda-t reszeltem rá. Ameddig a leves készült, kisebb kockákra vágtam a zsemlét, majd olívaolajjal meglocsolva, teflon serpenyőben, ropogósra sütöttem.





Hozzávalók:

 6-8 db kockasajt (v. 1-2 tubusos sajt)
10 dk reszelt sajt (lehet füstölt is)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj (laktózmentes)
1 ek kukoricacsíra olaj
2 tk liszt
0,6 dl víz
2 zöldségleves kocka
2 dl főzőtejszín (laktózmentes)
őrölt bors
szerecsendió





A vörös és fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Amikor már üveges, adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, szórjuk meg a liszttel, majd kevergetve pirítsuk pár pillanatig.

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, majd főzzük kb. 15 percig.

Ezután vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kockasajtot (v. tubusos sajtot), a tejszínt, majd turmixoljuk össze. (v. botmixerrel pépesítsük)

Az elkészült levest kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsünk utána, majd tálalásig tartsuk melegen.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg pirított zsemlekockával, reszeljünk rá ízlés szerint sajtot, majd úgy kínáljuk.


2009. február 20., péntek

Tejszínben párolt göngyölt hús.





Amikor beköszönt a tél, és beszorulok a lakásba, egyik kedvenc elfoglaltságom a televíziózás. Persze ne értse félre senki, nem az eszement brazil sorozatokat nézem, hanem csakis a főzős műsorokat. Kedvenc csatornám a Tv-paprika, melyet nemcsak szívesen nézek, de több remek receptet ki is próbáltam már. Ezzel a tejszínben párolt göngyölt hússal is ott találkoztam, igaz a rénszarvas húst én lecseréltem sertés karajra, mert erre felénk nem nagyon mászkálnak rénszarvasok. Így aztán azt sem tudom hogy az eredeti recept szerint készült hús ízre milyen is lehet, de a sertéshússal készült változat nagyon is elnyerte a család tetszését.





Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj
16 szelet bacon
8 db csemege uborka
1,5 dl víz
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors
szerecsendió
majoránna
bazsalikom
2 dl főzőtejszín
1 ek liszt
5 dkg vaj





A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint a fűszerekkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.

Ezután minden szelet húsra fektessünk rá két szelet bacont, majd helyezzünk rá egy-egy darab uborkát.

Ezután szorosan tekerjük fel, majd szúrjuk át egy hústűvel (v. fogpiszkálóval) hogy sütés közben ne tudjon majd szétnyílni.

Egy tepsit kenjünk ki vajjal, majd helyezzük egymásmellé a hústekercseket. A vízzel keverjük össze az ételízesítőt, majd öntsük a hústekercsek alá.

A tejszínt keverjük simára a liszttel, majd csorgassuk a húsra. Ezután fóliával fedjük le a tepsit mielőtt a sütőbe helyeznénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. egy óra alatt puhára. Ezután vegyük le a fóliát, majd helyezzük vissza a sütőbe, és süssük szép pirosra. (sütés közben a tejszínes szaft szépen besűrűsödik majd)

Ameddig a hús sül, készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. Én rizst készítettem, de pl. a krumplipüré is jól illik hozzá.

Tálaláskor helyezzük tányérra a hústekercset, majd kanalazzuk mellé az ízlés szerinti köretet, locsoljuk meg a tejszínes szafttal, és úgy kínáljuk.


2009. február 19., csütörtök

Sütőben sült rántott hús.





A rántott hús mint általában minden családnál, így nálunk is nagy kedvenc. A régebbi időkben még elképzelhetetlen volt számomra, hogy a hétvégi ebédnél ne kerüljön a tányérunkra. Abban az időben bő olajban, vagy éppen zsírban sütöttem ki a bepanírozott hússzeleteket. Mára már alábbhagyott a rántott hús iránti szeretetünk, és egyre ritkábban készítek. Ezzel együtt a bő zsiradékban való sütést is felváltotta nálam a sütőben készült rántott hús. A bepanírozott hús egy kevés olajjal meglocsolt sütőpapírra kerül, majd a tetejére is locsolok egy kevéske olajat, és már mehet is a sütőbe. Kb. 45 perc alatt pedig szép aranybarnára sül, és finom szaftos marad. Ameddig a hús sül, ízlés szerint készíthetünk hozzá köretet, vagy éppen egy finom salátát. Én most amerikai káposztasalátát készítettem, és azzal tálaltam. (káposztasaláta receptje a linkre kattintva megtalálható)







Hozzávalók:

8 szelet sertés hús (karaj, tarja..)
5 dkg reszelt sajt
3 db tojás
liszt
10 dkg zsemlemorzsa

4-6 ek olaj







A hússzeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

 A sajtot reszeljük le, majd hagyjuk egy kicsit száradni. Ezután keverjük össze a zsemlemorzsával.

A tojásokat üssük fel egy tányérba, majd szórjuk meg ízlés szerint sóval, és villával verjük alaposan fel.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd locsoljuk meg két-három evőkanál olajjal.

Ezután panírozzuk be a húst. Először forgassuk bele a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül pedig a sajttal összekevert zsemlemorzsába.

Ezután helyezzük egymásmellé az előzőleg olajjal meglocsolt sütőpapírra, majd locsoljuk meg a maradék olajjal. ( én az olajjal egyenletesen lespriccelem a húst)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig, hogy szép aranybarnára süljenek a hússzeletek. (én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem)
Sütés közben nem kell átfordítani a húst, mert így is szépen megsül mindkét oldala.

Tálaláskor ízlés szerinti körettel, vagy egy finom salátával kínáljuk.


Tejszínes-citromos túrótorta.






Ez a sütés nélkül készült torta volt nálunk a nyár kedvence. Lehűtve, jó citromosan, vagy éppen eperrel megpakolva a tetején, egyszerűen elkészíthető, és nem utolsó sorban, nagyon finom. A tortaalap készülhet babapiskótából, mint ennél a tortánál, de ízlés szerint keksszel is. A citrommal való ízesítés is mindenkinek a saját ízlésére van bízva, én nem sajnáltam ki belőle, mert jó citromosan szeretjük. A tortát összeállítás után 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, de akár egy éjszakán át is pihentethetjük. 







Hozzávalók a tortához:

10 dkg margarin
20 db babapiskóta
1-2 ek tej (hideg)


 A babapiskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott, forró margarint, és keverjük alaposan össze. Ezután kanalanként adjuk hozzá a tejet, hogy könnyen összeálljon a tészta.

Ezután egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük és lapogassuk tenyérrel egyenletesen el a tésztát.

Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a piskótás alap. Végül vegyük ki a hűtőből, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a tortaformába.
 

2 dl hideg víz
1 cs vaníliás pudingpor

A pudingot a vízzel keverjük simára, majd kevergetve főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen.



25 dkg túró
15 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
2 cs vaníliás cukor

A túrót a cukorral, a citromlével, és a citromhéjjal keverjük simára, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot is. (ízlés szerint mazsolát is keverhetünk bele)



1 dl víz
10 g zselatin

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük hozzá a túrós-pudingos masszához, és szintén keverjük alaposan össze.



5 dl Hulala (növényi tejszín)


A Hulalát verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez.
(ízlés szerint tejszínnel is készíthetjük, de akkor habfixálót mindenképpen tegyünk hozzá, mert különben szétfolyhat a töltelék)

Ezután a babapiskótás alapra kanalazzuk rá a túrós-habos tölteléket, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét, és 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük rá a vékonyra felszeletelt citromkarikákat. Ezután öntsük le tortazselével, majd szintén tegyük be a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen.  (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint készítsük el)

Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.